Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Natalia-UK
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Dziękuje kochani za pamięć i piękne wpisy🌹ℒℴѵℯ

widziany: 18.08.2024 16:09

  • pliki muzyczne
    29701
  • pliki wideo
    19883
  • obrazy
    340505
  • dokumenty
    22409

419015 plików
9397,68 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
Natalia-UK
◄☼► Slonzok-knipser
 
◄☼► Sport - Soczi
 
◄☼► Animacje - obrazki
 
◄☼► Animacje weselne
 
Animacje weselne HD
Animacje weselne 1
◄☼► Bardzo ciekawe filmiki
 
◄☼► Czcionki
 
Fonty – Czcionki
nowe DODATKI
◄☼► Do chomika
 
◄☼► Drinki
 
Drinki
◄☼► Dyskografia
 
◄☼► Dzień Kobiet
◄☼► EURO 2016
◄☼► Fontanny muz
◄☼► GALERIA ◄☼►
 
◄☼► ► KARTKI INNYCH CHOMICZEK
 
◄☼► ANIMACJA
 
◄☼► ANTYKI
 
♣ Antyki
◄☼► AWATARY
 
♣ Awatary
♣1500 NOWYCH AWATARÓW (adrenal ina100)
♣avatar
♣Avatary
◄☼► BIBELOTY I
 
◄☼► CIEKAWOSTKI
 
◄☼► CUDA ŚWIATA
 
► Cuda świata
► Naturalne zjawiska
► Wybrano ósmy cud świata!
◄☼► DLA CIEBIE
 
◄☼► DLA DZIECI
 
◄☼► DNI TYGODNIA
 
◄☼► DRINKI I
 
◄☼► DZIĘKUJĘ
 
▪♣ Dziękuję
▪♣ Dziękuję
 
▪♣ Dziękuję _
▪♣ Podzięko wanie
▪♣ Kartki - dziękuje
◄☼► EKSKLUZYWNE
 
◄☼► FLORA
 
◄☼► GÓRY
 
◄☼► HISTORIA
 
◄☼► KARTKI Z MUZYKĄ
 
♣ Obrazki z muzyką - śliczności
◄☼► KAWA HERBTA i
 
◄☼► KOBIETA MĘŻCZYZNA
 
◄☼► KOMPOZYCJE
 
◄☼► KOMUNIKACJA
 
► Salon samochodowy
 
♣ Stare samochod y
♣ Świetne samochod y
► Statki
► Targi motoryzacyj ne Bangkok
◄☼► KOŚCIELNE
 
◄☼► KRAJE ŚWIATA
 
◄☼► KULINARIA
 
◄ Ciekawostki kulinarne ważne
♣ Anielska Kuchnia II
 
♣ Anielska kuchnia
♣ Dlaczego Czosnek
♣ Filmy kulinarne
♣ Kucharze świata
♣ Kuchnia po śląsku
♣ Kuchnie świata
 
♣ Kulinaria
♣ Łatwa kuchnia indonezyjsk a 2
♣ - Proste bez pieczenia
♣ Przepisy - rozmaite (gotowanie i pieczenie)
 
♣ Przepisy greckie
 
♣ Ale pycha (przepis y)
♣ Sałatki
♣ Surów ki-pr zepis y
♣ Pyszne słodkie wypieki - polecam
♣ Pyszności - polecam
 
♣ Wypieki jak domowe
♣ Smaki Polskie
♣ Wina i
♣ Ciasta pyszne
♣ Dekoracja potraw
♣ Dekoracja stołów
♣ Interesując e pomysły na podanie wędlin
♣ Jak zrobić dobrą kawę
♣ Picca i zapiekanki
♣ Przepisy na sałatki
♣ Przepisy sprawdzone z netu - łatwe i smaczne
♣ Ryby
♣ Sposoby wiązania warkoczy
♣ Zupy wiosenne
◄☼► KWIATY
 
◄☼► MEDYCYNA
 
◄☼► MIŁOŚĆ
 
◄☼► NARODOWOŚCI
 
► Cyganie + rar
► Domy najbogatszy ch Cyganów
◄☼► NAUKA
 
► Atlasy
 
► Budowle-cud eńka
 
♦ Najbardz iej luksusow e osiedla w Polsce
♦ 100 najwięks zych odkryć
► Przydatne każdemu
◄☼► OBRAZKI RÓŻNE
 
◄☼► OKOLICZNOŚCIOW E
 
◄☼► POEZJA
 
◄☼► PORY ROKU
 
◄☼► POZDROWIENIA
 
◄☼► PRZYJAŹŃ
 
◄☼► PUZZLE
 
► Puzzle
► Puzzle - różne ciekawe
◄☼► RAMKI
 
◄☼► REGIONALNE
 
► Obrazki - świat
► Śląskie
► Żywiecczyzn a
◄☼► ROZRYWKA
 
◄☼► ! _ GIF- y
◄☼► SALON KOSMETYCZNY
 
♣ Porady dla skóry
♣ Rozgrzewają ce kąpiele
◄☼► ŚLUBNE
 
♣ Ślub
 
♣ Ślubne
 
♣ Świece galeria
♣ Zaproszenia na ślub
◄☼► SMACZNE OBRAZKI
 
◄☼► SPORT
 
◄☼► ŚWIĘTA B.N
 
◄☼► SZTUKA
 
◄☼► TAPETY
 
◄☼► TERAPIA
 
♥Terapia śmiechowa - naprawdę warto
♣Filmiki z humorkie m
◄☼► URODZINY I
 
◄☼► WARZYWA OWOCE
 
◄☼► WNĘTRZA
 
◄☼► ZABYTKI
 
♣ Park miniatur zabytków Dolnego Śląska
 
♣ Klasztor y
♣ Park Miniatur Zabytków Dolnego Śląska
♣ Zabytki - zobacz
◄☼► ZDROWIE
 
◄☼► ZMYSŁOWE
 
♣ Delikatnosc bez granic
 
♣ Świat cudownyc h obrazków
♣ Imperium zmysłów
♣ Kocham piękno
◄☼► ZNANI I LUBIANI
 
♣ Kate i William
♣ Kensington Palace - historia przeklętego pałacu, w którym zamieszkali Kate i William
◄☼► ZWIERZYNIEC
◄☼► GALERIA 3◄☼►
 
◄☼► GALERIA2 ◄☼►
 
◄☼► Gry
 
◄☼► Kamil Stoch
 
Kamil Stoch
◄☼► Mam talent
 
▪♣ Super talent
◄☼► Moje audycje radiowe (priv)
◄☼► Muzyka
 
◄☼► Nowe ramki
 
nowe RAMKI
◄☼► Odchudzanie
 
◄☼► Papież
 
◄☼► Policja inter
 
♣ Bezpieczeństwo Unii Europejskiej - zagrożenia
♣ Stop mobbingowi
◄☼► Polityka
◄☼► Prezentacje
 
◄☼► Programy
 
◄☼► Przepisy -afrodyzjaki-zapa chy i smaki
 
◄☼► Sławni - odeszli
 
◄☼► Świat
 
◄☼► ŚWIĘTA B.N
◄☼► VIDEO
 
Muzyczne
Clipy
Clipy video
◄☼► Video clipy
 
clipy
muzyczne
śliczne
◄☼► Warto zobaczyć
 
◄☼► Zdrowie
 
● Ćwiczenia - kręgosłup
◄☼►FILMY
 
Lincoln
Wykonać wyrok
█ PREZENTY- █
█SCEENY█
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 67 KB
  • 24 wrz 13 16:45
  • 0 KB
  • 24 wrz 13 16:45
  • 138 KB
  • 6 cze 13 16:47
4 jajka
3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki proszku budyniowego śmietankowego (niekoniecznie)
łyżeczka proszku do pieczenia
śmietana 30% 600ml
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej ( dodaje tylko wtedy gdy ciasto musi przebyć dalszą drogę)
2 galaretki rozpuszczone każda w 1 szklance wody



białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Ciasto wylać na dużą blachę 35x25cm. Piec ok. 35 min. w 160st. Kiedy ostygnie można nasączyć; ja to robię bo lubię wilgotne ciasta.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy. Śmietana do ubijania musi być bardzo zimna. Na początku ubijamy na najwyższych obrotach kiedy widzimy że gęstnieje obniżamy je, bo czasem jak chcemy przedobrzyć może się zważyć!
Jesli chcemy dodać żelatynę to należy namoczyć ją w ok 4 łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej czyli nad garnkiem z gotującą wodą. Wtedy nie powinny się zrobić grudki. Można tez oczywiście od razu dokładnie wymieszać w gorącej wodzie. Jak przestygnie dodać do ubitej śmietany.

Na blacie ciasta układamy bitą śmietanę, truskawki i zalewamy tężejącymi galaretkami...
  • 109 KB
  • 4 cze 13 16:54
Składniki

Ciasto: 1/2 kost. margaryny, 1 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/3 szkl. cukru, łyżeczka cukru waniliowego, jajko, płaska łyżeczka proszku d/p.
Krem: 2/3 szkl. śmietany 30%, łyżeczka cukru pudru, owoce (maliny, jagody, poziomki, truskawki).
Przygotowanie

1. Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz do lodówki. Foremki do babeczek natłuścić i cienko wysypać mąką. Ciasto rozwałkować, wylepić babeczki. Piec 15 min w temp. 200st. Lekko przestudzić i wyjąć z foremek.
2. Śmietanę ubić z cukrem, ponakładać do babeczek. Udekorować owocami (mrożone rozmrozić!!).
  • 37 KB
  • 24 maj 13 16:43
Puszyste. i bardzo dobre polecam ....

3 szklanki mąki
25 dag margaryny
1 i 1/2 szkl cukru
5 jajek
łyzeczka proszku do pieczenia
łżka kakao
15 dag jabłek
> 6 os.
30 min
średnie
przystępne
Przygotowanie

Mąka + proszek + poł szkl cukru + margaryna + zółtko = ciasto ( wygniatamy rekami bo jest to kruche ciasto ) 2/3 ciasta wyłożyc na blache ( jezeli jest bardzo kruche wykładamy po kawałku) Pozostałe 1/3 podzielic na 2 częśći. Do jednej z nich dodać kakao i włożyc obie części do zamrazalnika na poł godziny. Na ułożone na blaszce ciasto układamy potarte jabłka. Schłodzone białe ciasto zetrzec na tarce i połozyc na jabłka. Nastepnie z białek 1 1 szklanki cukru ( ja daje tylko3/4) ubić piane która nakładamy na ciasto. Póżniej ciemne ciasto ścieramy na tarce i kładziemy na piane Piec 47minut w 170 stopniach C Nie przypalic UWAGI Ja dodaje orzeszki (fistaszki) drobno pokrojone ułozone na górze Uwaga : jesli jabłka sa SOCZYSTE nalezy wycisnąć z nich SOK!!! Bo moze nie dopiec sie spod ciasta
  • 39 KB
  • 24 maj 13 16:43
0,5 kg mięsa mielonego z indyka (do tego obiadu wykorzystałam mniej niż połowę)
ok. 400 g mrożonych warzyw na patelnię
0,5 cukinii
sos sojowy
Składniki do mięsa: 3 łyżki otrąb owsianych (opcjonalnie)
1 jajko
2 małe cebule: biała i czerwona
po 1 garści: posiekanej natki pietruszki, posiekanej bazylii
2 łyżeczki koperku suszonego
przyprawy: meksykańska i do grilla
czosnek granulowany, curry, sól
Składniki do warzyw:
suszona pietruszka
imbir, czosnek, kurkuma, oregano
sos sojowy
sól
1-2 os.
30 min
łatwe
tanie
Przygotowanie

Cebulę i zioła drobno posiekałam, dodałam z pozostałymi składnikami do mięsa i dokładnie wymieszałam. Do tego obiadu (na 2 porcje) wykorzystałam mniej niż połowę mięsa, z reszty wykombinuję coś innego:)
Z mięsa uformowałam małe kuleczki i ułożyłam na patelni teflonowej. Zalałam je niewielką ilością wody (ok. 1/3 szklanki) i połową łyżeczki sosu sojowego, przykryłam pokrywką i dusiłam na małym ogniu przez ok. 10 minut- w połowie odwróciłam je na druga stronę.
Warzywa na patelnię wraz z pokrojoną cukinią ze skórką doprawiłam przyprawami i dusiłam na niewielkiej ilości wody i sosu sojowego do miękkości (też ok. 10 minut).

Smacznego kolorowego:)
  • 21 KB
  • 24 maj 13 16:43
Składniki

4-6 jajek
200g przyciętej fasolki szparagowej
1 paczka rzeżuchy
duża garść młodego szpinaku
1 koszyczek pomidorów bella lub rosa, pokrojonych na pół
100ml pokrojonych orzeszków pekan
30ml sosu do sałatki greckiej
chrupiący chleb jako dodatek do dania
Etapy przygotowania

1
Zagotuj wodę w małym rondelku na wolnym ogniu. Ostrożnie dodaj jajka, przykryj rondelek i gotuj je na wolnym ogniu przez siedem minut. Wyciągnij je z wody i umieść w misce z zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Odłóż je na bok, żeby wystygły.
2
Gdy jajka się chłodzą, ugotuj na parze fasolkę szparagową. Przygotuj pozostałą część sałatki mieszając wszystkie składniki razem z sosem sałatkowym. Podziel sałatkę na cztery talerze. Obierz jajka ze skorupki przetnij je na pół. Połóż jajka na górę sałatki i podawaj ją z chrupiącym chlebem.
  • 23 KB
  • 24 maj 13 16:43
1 szklanka truskawek
mały jogurt naturalny albo kefir
1/2 szklanki mleka (może być zsiadłe)
1 łyżka miodu, który podkreśli cudowny smak truskawek
Koktajl jagodowy
2/3 szklanki jagód
mały jogurt naturalny albo kefir
1/2 szklanki mleka albo maślanki
1 łyżeczka cukru trzcinowego albo syropu klonowego
Przygotowanie

Owoce umyć i wsypać do blendera, dodać łyżeczkę dżemu, wsypać cukier i dodać sok z cytryny.
Wlać jogurt naturalny i dokładnie zmiksować wszystkie składniki. Wstawić na pół godziny do lodówki. Można wrzucić do niego kostki lodu i zmiksować. Taki napój doskonale orzeźwia.
  • 51 KB
  • 24 maj 13 16:43
Składniki

2 łyżeczki herbaty
2 szklanki gorącej wody
2 łyżeczki cukru (według uznania)
2 grube plasterki pomarańczy
kawałek kory cynamonowej
kilka goździków
ew. sok malinowy
Przygotowanie

Zaparzyć herbatę w dzbanku razem z goździkami i korą cynamonu, osłodzić według uznania. Ewentualnie dodać sok malinowy lub inny ulubiony. Po kilku minutach przelać odsączoną herbatę do dwóch szklanek lub filiżanek, do każdej włożyć plasterek pomarańczy i od razu podawać.
  • 36 KB
  • 24 maj 13 16:43
Placek nie wymaga zdolności kulinarnych, po za tym jest tani i baaardzo smaczny.... Pleśniawka to ciasto mojego dzieciństwa.... :)

jajka, 5 szt.
mąka, 2szkl.
cukier, 200gr.
proszek do pieczenia, 2łyzeczki
MARGARYNA LUB MASŁO, 250gr.
marmolada wieloowocowa twarda lub inna, 100.gr.
kakao, 1łyżka
> 6 os.
60 min
średnie
przystępne
Przygotowanie

Należy oddzielić żółtka od białek. Do miski wlać żółtka, dodać rozdrobnioną miękką margarynę,mąkę wymieszaną z pr. do pieczenie i 50gr. cukru. Wyrobić ciasto po czym podzielić je na trzy części.Dodam że jest dość miękkie.
Pierwszą część ciasta należy wyłożyć na blaszkę o średnicy ok 20 na 30cm.na nią wyłożyć marmoladę, następnie drugą część ciasta uprzednio wymieszaną z kakao, na to białka ubite z resztą cukru i na to trzecią część ciasta rozdrobnić i poukładać.
Piec w temp. 180 stopni ok 45minut. smacznego :)
  • 17 KB
  • 24 maj 13 16:43
Składniki

4 kostki lodu
50 ml srebrnej tequili
100ml grenadyny (syropu z granatów)
gałązka melisy
plasterek pomarańczy
Przygotowanie

Do szklaneczki wsyp kostki lodu.Dolej tequilę i sok pomarańczowy.Następnie powoli dolewaj grenadynę,tak aby spływała do środka po brzegu szklanki.Dzięki temu uzyskasz widoczny efekt mieszania się płynów.Drinka możesz udekorować gałązką melisy i plasterkiem pomarańczy.
  • 28 KB
  • 24 maj 13 16:43
Sezon na truskawki uważamy za otwarty. Co prawda cena polskiej truskawki może przerazić ale nie potrafiliśmy się powstrzymać by zrobić sobie dobrze przepyszną tartą truskawkową.

mąka pszenna - 25dag
cukier puder - 50g
masło - 25dag
jajka 3 sztuki
mleko - 300ml
cukier - 80g
budyń waniliowy bez cukru - 1szt
galaretka pomarańczowa - 1szt
cytryna - połówka
truskawki - 30dag
mięta świeża
3-4 os.
60 min
łatwe
przystępne
Przygotowanie

Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko na stolnicę. Wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kawałki 15 dag masła. Wyrabiamy ciasto szybko i intensywnie. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 45 do lodówki.
Po upływie tego czasu ciasto rozkładamy w formie do tarty. Nakłuwamy gęsto widelcem, przykrywamy ciasto folią aluminiową na którą wsypujemy groch lub fasolę. Ciasto nie powinno nam dzięki temu pójść do góry. Wkładamy formę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie usuwamy folię aluminiową z grochem i pieczemy ciasto kolejne 15 minut.

Z 300ml mleka odlewamy ćwierć kubka i wsypujemy do niego budyń. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Rozmieszany w kubku budyń wlewamy do gotującego się mleka. Wszystko to robimy na zmniejszonym ogniu. Mieszamy intensywnie aż zgęstnieje? i gasimy ogień. W kubeczku ucieramy dwa żółtka, które dodajemy do budyniu. Do ostudzonego budyniu wcieramy skórkę z połowy cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy 10dag masła i całość miksujemy.
Masę budyniową wykładamy na ostudzone ciasto. Układamy pokrojone truskawki, posypujemy całymi, drobnymi listkami mięty i zalewamy przygotowaną według przepisu z opakowania, już tężejącą galaretką pomarańczową. Tarta z truskawkami musi się już tylko schłodzić w lodówce aż galaretka stanie się sztywna.
  • 17 KB
  • 24 maj 13 16:43
pół kg młodych ziemniaków
4 niewielkie czerwone cebule lub 6 szalotek
sos vinaigrette
Etapy przygotowania

1
Ziemniaki ugotować (najlepiej na parze), ostudzić, pokroić w ćwiartki. Cebule posiekać, dodać do ziemniaków, wymieszać, polać sosem, przyprawić dużą ilością pieprzu. Schłodzić w lodówce, podawać jako przystawkę.
2
Moja wersja tej sałatki jest wzbogacona o 200 g wędzonego łososia pokrojonego w paseczki, słoiczek kaparów i pęczek kolendry. Doskonała na przyjęcia i pikniki.
  • 31 KB
  • 24 maj 13 16:43
Delikatna, soczysta, podkręcona kminkiem oraz słoninką młoda biała kapusta - gwiazda wiosennych talerzy.

kapusta biała młoda - 1 główka
marchew - 4 sztuki
krojone pomidory w zalewie - 1 puszka
słonina lub boczek wędzony - 30 dag
cebula - 1 sztuka
kminek
koperek - pęczek
ocet
sól
pieprz
3-4 os.
60 min
łatwe
tanie
Przygotowanie

Główkę białej kapusty szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek lub słoninkę kroimy w kostkę i wytapiamy na skwarki. Gdy zrobią się chrupkie, dorzucamy drobno posiekaną cebulę by ją zrumienić.

Miękką kapustę odcedzamy na durszlaku. Do pustego garnka po kapuście wrzucamy wytopiony boczek lub słoninkę z tłuszczem. Wrzucamy kapustę, pomidory razem z zalewą, startą na dużych oczkach marchew i posiekany drobno koperek. Dusimy kapustkę na małym ogniu przyprawiając kminkiem, solą, pieprzem i odrobiną octu do smaku.

Wystarczy już tylko 10 minut by można było duszoną białą kapustę podawać do na przykład kotletów mielonych, które znajdziecie w linku pod wpisem.
  • 38 KB
  • 24 maj 13 16:43
Prosty, bardzo szybki w przygotowaniu, wymagający niewielu składników, a do tego pyszny placek. W sam raz dla niespodziewanych gości.

śliwki (świeże, z kompotu lub mrozone), ok. 1/2 kg
margaryna, 1 kostka
cukier, 1 szklanka
cukier waniliowy, 1 opakowanie
jajka, 3 sztuki
mąka, 2 1/2 szklanki
proszek do pieczenia, 2 czubate łyżeczki
opcjonalnie winogrona lub borówki
5-6 os.
60 min
średnie
przystępne
Przygotowanie

Margarynę utrzeć mikserem z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku.
Do utartej margaryny po trochę wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Utrzeć mikserem do jednolitej konsystencji.
Ciasto nakładać łyżką na brytfankę (u mnie 20x30 cm, ale może być większa). Żeby ułatwić sobie to zadanie łyżkę po każdym nałożeniu można zamaczać w gorącej, przegotowanej wodzie.
Śliwki bez pestek porozkładać na cieście. Można ewentualnie dodać do nich winogrona lub borówki.
  • 48 KB
  • 24 maj 13 16:43
Składniki

1 litr soku pomarańczowego
1 litr soku grapefruitowego
syrop malinowy
Przygotowanie

sok pomarańczowy i grapefruitowy wlać do dzbanka i dolać około 1/4 szklanki syroku malonowego.
  • 36 KB
  • 24 maj 13 16:43
Składniki

kawa rozpuszczalna dobrego gatunku 2 łyżeczki
syrop kokosowy 3 łyżki
syrop ananasowy (z ananasów z puszki) 3 łyżki
Przygotowanie

Kawę zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Dodajemy syropy smakowe i mieszamy. Na górę wyciskamy porcję bitej śmietany i posypujemy po wierzchu kakao.
  • 29 KB
  • 24 maj 13 16:43
Warzywa:
4 x 250ml (4 szkl.) wybranych przez Ciebie warzyw, pokrój je na kawałki (grupa 1: marchewki, orzech szary, cebule, słodki ziemniak lub grupa 2: szparagi, zielony groszek, czerwona kapusta, kalafior, brokuły, małe cukinie, grzyby)
15 ml ( Ł) oliwy z oliwek
cała główka czosnku
listki rozmarynu i tymianku
sól morska
czarny pieprz
kilka listków rukoli
Sos orzechowy:
125 ml (1/2 szkl.) migdałów, nerkowców lub orzechów pekan
15 ml (1 Ł) prażonych ziaren słonecznika
2 ml (1/2 t) soli
1 mały zgnieciony ząbek czosnku, 1 cebula dymka lub 1/2 papryczki chilli, pokrojone
125 ml (1/2 szkl.) herbaty rooibos
15 ml (1 Ł) oliwy z oliwek
15 ml (1 Ł) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Etapy przygotowania

1
Warzywa:
Rozgrzej piekarnik do 190oC.
2
Połóż na brytfance warzywa z grupy 1 jako jedną warstwę. Pokrop oliwą i dodaj czosnek, zioła, sól oraz pieprz. Piecz przez 30 minut, po upłynięciu połowy wyznaczonego czasu na pieczenie dodaj warzywa z grupy 2.
3
Następnie połóż warzywa na talerzu i udekoruj na górze liśćmi rukoli.
4
Sos orzechowy:
Wymieszaj składniki i dodaj do sałatki.
5
Porady dietetyków: zadbaj o to, żeby na Twoim talerzu znalazły się warzywa w co najmniej dwóch różnych kolorach. Warzywa w kolorze żółtym mają zazwyczaj wysoki poziom IG, dlatego połącz je z warzywami w kolorze zielonym.
  • 29 KB
  • 24 maj 13 16:43
truskawki, 1/2 kg truskawek
mleko, 1/2 litra
cukier, 2 łyżki (płaskie lub czubate)
mąka ziemniaczna, 2 czubate łyżki
1-2 os.
15 min
średnie
przystępne
Przygotowanie

Pół szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zmiksować z truskawkami, wlać do garnka, dodać cukier i cukier wanilinowy, chwilę gotować. Powoli, stale mieszając, wlewać mleko z mąką do gotujących się truskawek. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze chwilę.
  • 40 KB
  • 24 maj 13 16:43
4 jaja
4 łyżki (płaskie) cukru brązowego [demerara]
4 łyżki mąki (2 tortowej i 2 pełnoziarnistej)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 galaretki (1 truskawkowa i 1 cytrynowa)
4 szklanki truskawek (przekrojownych na pół)
5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Przygotowanie

ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku i miksować
mąkę z proszkiem przesiać i wsypywać stopniowo do masy delikatnie mieszając łyżką
ciasto wylać na tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia)i łyżką uformować tak, żeby na bokach było troszkę więcej [nie zalezy nam na wyrośnieciu na środku]; piec pół godziny w 180 st.
na wychłodzonym biszkopcie poukładać fantazyjnie truskawki
przygotować 2 galaretki w mniejszych ilościach wody niż na opakowaniu (ja odjęłam chyba pół albo 1 szkl.-mniej więcej, przecież świat się nie zawali)
tężejąca galaretkę cytrynową wylać z czterech różnych boków tortownicy, a truskawkową z czterech przeciwnych i schłodzić w lodówce
  • 33 KB
  • 24 maj 13 16:43
najlepsze na drugi dzień, pachnące latem, rozpływające się w ustach ciasto jabłkowe

margaryna, np. Kasia, 0,5 kostki
smalec, 1 łyżka
śmietana, 3 łyżki
jajka, 3
cukier, niecała szklanka
mąka, ok. 4 szkl.
proszek do pieczenia, 1 łyżka
jabłka, 1 kg
c. waniliowy, 1
> 6 os.
30 min
średnie
przystępne
Przygotowanie

na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone miękkie masło, jajka, smalec i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować.
z jabłek ugotować mus z cukrem (do smaku) i c. waniliowym
na blachę wyłożyć jedną część rozwałkowanego ciasta, wyłożyć ciepły mus jabłkowy, posypać cynamonem (jeśli ktoś lubi) i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta
piec w temp. 180 stopni ok. 30 min
  • 41 KB
  • 24 maj 13 16:43
Składniki

1 kg brzoskwiń
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki
1 kg cukru
1 l wody
Przygotowanie

Brzoskwinie umyj. Przekrój na połówki i usuń pestki. Tak przygotowane owoce włóż do dużego słoja i zasyp cukrem. Następnie wlej wódkę i spirytus. Odstaw w nasłonecznione miejsce na trzy tygodnie. W tym czasie często potrząsaj słojem, aby składniki nalewki połączyły się ze sobą. Po trzech tygodniach nalewkę przefiltruj przez gęste płótno. Rozlej do wyparzonych butelek, szczelnie je pozamykaj i odstaw w zaciemnione miejsce, aby nalewka nabrała mocy i aromatu. Im dłużej ją przechowasz tym będzie lepsza.
  • 38 KB
  • 24 maj 13 16:43
Składniki

1 Rama Cremefine do ubijania
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
cukier
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 szkl mleka
Przygotowanie

Mleko wstaw na ok. 30 min do lodówki. Kawę zalej do pół szklanki wrzącą wodą. Dodaj pół łyżeczki cynamonu i cukier do smaku. Wymieszaj. Odstaw, aż napój nieco ostygnie. Następnie przecedź przez drobne sitko i przelej do ozdobnej szklanki. Dodaj schłodzone mleko. Wymieszaj. Ramę ubij na sztywno, udekoruj nią kawę. Wierch posyp cynamonem.
  • 23 KB
  • 24 maj 13 16:43
Składniki

Sałatka:
listki rukoli
1 plaster arbuza, pokrojony w kawałki
2 plastry melona (żółtego lub zielonego), pokrojonego w kawałki
1 zielone jabłko, pokrojone w plastry (opcjonalnie)
kilka borówek
60 g sera bocconcini lub sera feta o niskiej zawartości tłuszczu, w kawałkach
mały kawałek (30 g) sera pleśniowego lub wiejskiego z grudkami
3 plasterki szynki parmeńskiej, szynki szwarcwaldzkiej lub małe kawałki kurczaka
Sos truskawkowy:
8 truskawek
15 ml (1 Ł) soku z cytryny lub winogron
ocet
świeżo zmielony czarny pieprz
kilka kropli oliwy z oliwek
Etapy przygotowania

1
Sałatka:
Połóż liście rukoli na talerzu.
Składniki etapu: listki rukoli, 1 plaster arbuza, pokrojony w kawałki, 2 plastry melona (żółtego lub zielonego), pokrojonego w kawałki, 1 zielone jabłko, pokrojone w plastry (opcjonalnie), kilka borówek, 60 g sera bocconcini lub sera feta o niskiej zawartości tłuszczu, w kawałkach, mały kawałek (30 g) sera pleśniowego lub wiejskiego z grudkami, 3 plasterki szynki parmeńskiej, szynki szwarcwaldzkiej lub małe kawałki kurczaka
2
Następnie na górze ułóż kawałki arbuza, melona i plasterki jabłka (jeśli zostały dodane). Dosyp borówki.
3
Dodaj kawałki sera bocconcini lub feta, a następnie posyp sałatkę serem pleśniowym i wiejskim.
4
Dodaj szynkę lub kawałki kurczaka.
5
Sos truskawkowy:
Zmiksuj składniki na gładką masę. Następnie przelej sos do sosjerki i podawaj go do sałatki.
Składniki etapu: 8 truskawek, 15 ml (1 Ł) soku z cytryny lub winogron, ocet, świeżo zmielony czarny pieprz, kilka kropli oliwy z oliwek
6
Porady dietetyków: arbuz i melon zawierają dużą ilość wody i antyoksydantów Jednak oba owoce maja również wysoki poziom IG, dlatego też najlepiej wymieszać je z owocami o niższym IG, takimi jak jagody, truskawki lub zielone jabłka.
  • 48 KB
  • 24 maj 13 16:43
Na 1 biszkopt:jajka, 4
cukier, 3/4 szklanki
mąka, 1 szklanka
Krem jasny:śmietana 30%, 500 ml
śmietan fix, 2 opakowania
cukier puder, 4 łyżki
Krem ciemny:Śmietana 30%, 250 ml
śmietan- fix, 1 opak.
nutella, 4 łyżki
cukier puder., 2 łyżki
Poncz:
napar z herbaty, ok 500ml
sok z połówki cytryny
cukier., 4-6 łyżeczek
dżem z czerwonej porzeczki*
czekoladowa posypka, do dekoracji
> 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Przygotowanie

Biszkopt: Będą potrzebne 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Jeśli mamy 2 jednakowe tortownice można odrazu zrobić podwójną porcję i upiec. Piec około 30-35 min w temp. 180 stopni. Dobrze upiec je dzień wcześniej. Piekłam w tortownicy o srednicy 21 cm, ale spokojnie można uzyć na 25-26 cm.
Krem jasny: Ubić śmietankę na wysokich obrotach, po chwili ubijania dodać śmietan fix oraz cukier puder i ubijać aż powstanie puszysta, gęsta masa.
Krem ciemny: Śmietanę ubić, dodać śietan fix i cukier puder. Na koniec dać nutellę i wymieszać.
Poncz: Składniki na poncz dokładnie wymieszać, ma być kwaśny.
Obydwa biszkopty przekroić na połowę. (4 placki). Pierwszy placek nasączyć ponczem i posmarować niezbyt grubą warstwą jasnego kremu. Drugi placek posmarować (od przypieczonej strony)dżemem i ułożyć na pierwzszym placku dżemem do kremu. NAsączyć ponczem i posmarować ciemnym kremem. (Zużyć mniejszą część). Położyć trzeci placek, naponczować i posmarować jasnym kremem (można zostawić do dekoracji), przykryć ostatnim plackiem, ;wnież smarujemy dżemem od przypieczonej strony i dżemem odwracamy do jasnego kremu. Cały tort posmarować kremem ciemnym i ozdobić.
*użyłam dżemu z czarnej porzeczki, nutelli można dać więcej, wtedy zmniejszyć il. cukru pudru
  • 49 KB
  • 24 maj 13 16:43
Składniki

* 50 ml whisky
* 25 ml słodkiego vermouthu
* kropla angostury bitters
Przygotowanie

Do szklanki z lodem wlać whisky, vermouth i bitters. Zamieszać, aż alkohol się schłodzi. Podawać ze skórką cytryny.
  • 32 KB
  • 19 maj 13 12:36
Kalafior, 1 głowka
szparagi żólte, 0,3-0,5 kg
marchewka, 3 duże
seler, 1 większy
piertuszka, 2 duże
ziemniaki, 0,5 kg
brokuł, 1 szt
nogi,pulki,skrzydełka drobiowe -dowolnie, 1 noga lub kilka pulek/skrzydełek
natka, pęczek
śmietana 12%, kubeczek
vegeta, 1 łyżka
sól,pieprz, wg uznania
duży garczek, 1szt
5-6 os.
60 min
średnie
przystępne
Przygotowanie

Kurczaka opłukać zalać wodą (1/3 gara) i ugotować wywar ok 15min. Warzywa: Szparagi kroimy na 3 części, marchew selera pietruszkę ziemniaki w kostkę,kalafiora rozdzielamy na drobne różyczki a brokuła na większe. Wszystkie warzywa mają być pokrojone na mniej-więcej na takie same kawałki.
Do gotującego się wywaru drobiowego wrzucamy szparagi te gotują się najdłużej-dlatego pierwsze) po ok 5 min dodajemy resztę warzyw oprócz brokuła i gotujemy do miękkości. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie ale nie rozgotowane!! Dorzucamy brokuła. Możemy dolać wody jeśli zupa jest dla nas za gęsta. Dodajemy Vegetę.
Zupę podbijamy śmietaną-zestawiamy zupę z gazu- ( śmietanę zalewamy 2 chochlami zupy energicznie mieszamy a następnie przelewamy do zupy ciągle mieszając)
Doprawiamy wg uznania solą pieprzem i dodajemy drobno posiekaną natkę Smacznego warzywnego dania. ( Czasem dosypuje jeszcze 2-3 garści makaronu który gotuje się w zupie )
  • 166 KB
  • 19 maj 13 12:36
Potrzebujemy:
biszkopt -
2 kremy waniliowe
mleko
konfiturę wiśniową lub śliwkową
dowolne świeże owoce (tutaj: pomarańcza, winogrona, borówki amerykańskie, kiwi, truskawki, jabłko)
na poncz:
1/2 l mocnej herbaty
5 łyżeczek cukru
aromat rumowy lub 80 ml spirytusu 95% (w wersji dla dorosłych)

Wykonanie:
Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Z herbaty, cukru i spirytusu sporządzamy poncz.
Dobrze ostygnięty biszkopt przekrawamy na 3 części. Dolną część nasączamy ponczem, dokładnie smarujemy konfiturą a następnie kremem. Kładziemy kolejny płat biszkoptu, lekko dociskamy. Ponownie nasączamy ponczem i przekładamy kremem, to samo robimy z ostatnią warstwą. Dokładnie obsmarowujemy boki tortu. Nadmiar kremu z boków i góry usuwamy nożem, całość wyrównujemy, boki "drapiemy" widelcem. Przyrządem do dekoracji robimy ozdobny szlaczek dookoła góry ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone owoce.

Smacznego :)
  • 34 KB
  • 19 maj 13 12:36
4 duże ziemniaki
1 cebula
6 jaj
Sól, pieprz
100 g ogórków konserwowych
200 g szynki
1-2 łyżki masła
Pół pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 st. 1 godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia pokroić cebulę w drobną kostkę. Roztrzepać jajka, doprawić solą i pieprzem. Ogórki pokroić w plasterki, szynkę w kostkę. Ziemniaki wyjąc z piekarnika, rozwinąć folię. Ziemniaki naciąć na krzyż i nieco otworzyć. Cebulę zeszklić na maśle, dodać jajka, usmażyć, nakładać do ziemniaków. Podawać z szynką i ogórkami, posypać natką pietruszki.
  • 35 KB
  • 19 maj 13 12:36
Składniki

Kawa rozpuszczalna
Cukier
0,5 szklanki mleka
kostki lodu
Przygotowanie

Parzymy kawę, dodajemy cukier, odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy mleko na lekką piankę. Do wysokiej szklanki wsadzamy 3 kostki lodu, po czym nalewamy mleko i kawę. Można dodać również bitą śmietanę na wierzch z płynną czekoladą.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    91
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

92 plików
3,48 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności