💠Mira💠 ---🔴-DO ZOBACZENIA ZA TYDZIEŃ ZA TYDZIEŃ
widziany: dzisiaj o 05:59
-
5940 -
4359 -
135340 -
9267
156923 plików
506,82 GB
1 kg kiszonej kapusty bez konserwantów
duża cebula czosnkowa
łyżka masła
150 g wędzonej kiełbasy myśliwskiej
12 sztuk suszonych śliwek
0,5 butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy Dijon
4 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej!) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając. Następnie dodajemy posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Gotujemy kolejną godzinę, w razie potrzeby podlewając wodą. Dodajemy przecier, musztardę i wszystkie przyprawy i gotujemy jeszcze 2 godziny, aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie. Cały czas pamiętamy o mieszaniu, aby nie przypalić kapusty. Dobrze jest przygotować bigos dzień wcześniej i przed podaniem gotować go kolejne 2-3 godziny,można też zapiec w piekarniku. Wtedy smakuje jeszcze lepiej.
Nie ma plików w tym folderze
-
0 -
0 -
0 -
0
0 plików
0 KB