Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Milka02
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta 💠Mira💠 ---🔴-DO ZOBACZENIA ZA TYDZIEŃ ZA TYDZIEŃ

widziany: 27.04.2024 05:59

  • pliki muzyczne
    5940
  • pliki wideo
    4359
  • obrazy
    135340
  • dokumenty
    9267

156923 plików
506,82 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
Milka02
☔W deszczu
 
A
⛅Malarstwo
Baśnie Braci Grimm(1)
 
Nowe od Jerzego
DZIEŃ DZIECKA
E-booki
 
Jesień2022
LATO 2023
NA WPISY📝
TŁUSTY CZWARTEK
zachomikowane
ZNAJOMI Z CHOMIKA
🌃Ciekawostki🌃
🌅Znaki zodiaku
 
!znaki zodiaku i zdrowie
horoskop na wesoło
ZNAKI ZODIAKU
🌌Różności do chomika🔴
 
🌏Akwarium
 
AKWARIUM
RAFA OD JERZEGO
🌒Tła - cd
 
EWUNIA
🌞Lato, lato
 
🌟 FONTANNY
 
Fontanny
🌠Medycyna
 
🌳Mój relaks
🌳Ogród moje hobby
 
🌹GALERIA KWIACIARNIA🌹
🌻Nowy
🍃❤ŚWIĘTO ZMARŁYCH
 
1
A
HALLOYN
🍎🍏KUCHNIA PRZEPISY
 
+++CIASTA przepisy+++
 
►przepisy kulinarne ===========
 
PRZEPISY
przepisy od Danusi
►przepisy kulinarne ===========(1)
 
dania z grzybami
INNE PRZEPISY SIÓSTR ZAKONNYCH
───────────── ●●●Ciasta
♨Ciasta♨
♨Potrawy♨
BABKA
Ciasta
CIASTA RÓŻNE
Ciasta(1)
 
ciasta i desery
CIASTA(2)
Ciekawe przepisy kulinarne
Coś dobrego
Dania
Jaja i mleko
Kluski i pierogi
Kulinarne
MAKOWCE
Mięsa
Naleśniki
Napoje
PORADY BABUNI
Przekąski
Przepisy
PRZEPISY KULINARNE
PRZEPISY KULINARNE(1)
Przepisy na ciasta
Przepisy na ciasta za free
PRZEPISY NA PYSZNOŚCI
Przepisy(1)
Przetwory
Ruszt
Sałatki i surówki
SERNIKI
Serniki(1)
Sosy
Surówki-przepi sy
 
NOWY od D
SALATKI
SAŁATKI, SURÓWKI
TV - Jem i Chudnę
TV - Ulubione potrawy Rachel
wytrawne
Zapiekanki
zupy
Zupy(1)
🍜przepisy od Danusi🍜
🎃OBRAZKI
 
🎄Boże Narodzenie
 
🎅MIKOŁAJE
 
1
🎍Na prezenty od chomików🎁 =============
 
🎤MMMMMMMMMMM🎤
 
🎥 filmy
🎸MOJE NUTKI
🎸Muzyka zagraniczna
🎸Playlisty
🎻 Muzyka biesiadna
🎼mp3🎼
🎼Najpiękniejsze arie operowe
🏡Olsztyn , moje miasto
 
2020
Martwy sezon na plaży
🏡Zamki i pałace Polska
 
🐎Konie
🐑Sztuczki i triki
 
sztuczki karcina i inne
🐝BAŚNIE BRACI GRIMM🐝
🐦 FILMIKI--KRAJOZNA WCZO--PRZYRODNICZ E ►♥◄
 
🐫Animals
 
Śpiew Ptaków
🐶Śmieszne zwierzęta
 
🐾Animacje
👋 KABARETY
👌 gry
👍 FILMIKI ROZRYWKA
👍 Humor
 
👍 Ukryta kamera
 
•♥•Ukryta kamera
ALE FILMIKI ŚMIECHU ============== =====
👍ŚMIESZNE KAWAŁY
 
👏 Gify🌷
 
👨‍👧😚M0JE FLASH
👨‍👩‍👧‍👦,AB
 
OD MILKA02
👼Ramki do zdjęć
 
RAMECZKI ŚLICZNE
RAMKI DO ZDJĘĆ
💃Tańce
 
💆Co nam radzi babunia
 
CO NAM RADZI BABUNIA
💆DZIEŃ BABCI I DZIADKA
 
A
💋►♥◄
💋🍀❤🍀💋🍀❤🍀💋� �❤🍀Dzień kobiet
💙POZDROWIENIA
 
💛ZAPRZYJAŻNIONE CHOMIKI💛
💞Moje,moje
 
💻 Galeria💐
 
💻NA CHOMIKA
 
Gotowe kody radia
Wyszukiwarki 1
💽 teledyski
💽Playlisty
📖POEZJA
 
📖RÓŻNE CYTATY
 
📚-- Lektury podstawowe, uzupelniajace i wiersze wg klas LP, LU, LW---
📚zachomikowane
 
📚zachomikowane 2
🔥Jan Paweł II
 
🔮MOJE
 
🔶WZORY KODÓW🔶
🙌🏻MOJE FOTO
 
🤗TYLKO DLA MNIE
Pokazuj foldery i treści
CYTRYNOWIEC ŚMIETANOWIEC
Biszkopt z 5 jaj upiec jasny i nasączyć ponczem: cytryna, pół szklanki przegotowanej wody.
Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe, galaretka cytrynowa, 1 kostka margaryny, 2 cytryny, 2 żółtka, 1 łyżka mąki zwykłej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, niecała szklanka cukru.
Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą musi być 2 i 0,5 szklanki. Do garnka wlać 2 szklanki soku i zagotować z cukrem. W 0,5 szklanki roztrzepać budynie, żółtka, mąki i to wszystko razem zagotować. Na koniec wsypać galaretkę cytrynową i wymieszać( powstanie masa podobna do kisielu)Wystudzić i utrzeć z margaryną.
Masa śmietanowa: 1 l śmietany kremowej 30 % 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki żelatyny( rozpuszczonej w 0,5 szkl. gorącej wody)Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier puder ,na koniec rozpuszczoną lekką przestudzoną żelatynę
Biszkopt+ masa cytrynowa+ masa śmietankowa+ starta czekolada

CIASTO COCA -COLA
Biszkopt czekoladowy: 6 jaj, 6 łyżek cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 3 łyżki kakao, 6 łyżek mąki, 3 łyżki coca coli.Nasączyć 3 łyżkami coca coli. Forma blaszki 25x35cm.
Masa orzechowa: 150g herbatników zmielonych, 150g orzechów włoskich zmielonych,150g margaryny, 0,5 szklanki cukru pudru.
Zalać to wszystko 200ml coli. Odstawić, żeby nasiąkło. Margarynę zmiksować z cukrem pudrem, dodać po łyżce masy herbatnikowej. Wyłożyć na biszkopt.
Masa śmietankowa:2 śmietany po 330g 30% kremowej , 0,5 szklanki wody gorącej, 2,5 łyżki żelatyny,3 łyżki cukru pudru.
Śmietanę ubić dodać cukier puder na koniec żelatynę. Tak gotową masę wyłożyć na masę herbatnikową. Wierzch ozdobić dowolnie.

PYCHOTKA
Biszkopt: 6 jaj, 1 szklanka cukru, 3 łyżki oleju, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,1,5 łyżeczki kawy zwykłej lub rozpuszczalnej, 1 łyżka octu. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka wymieszane z octem. Przesiać mąkę z proszkiem i
kawą.l wymieszać lekko łyżką.Piec 25min.
Krem:1 l śmietany 30%, 4 fixy, 4 łyżki cukru pudru, 6 łyżk kawy cappuccino.
Biszkopt przekroić i przełożyć większą ilością kremu. Przykryć drugim biszkoptem i posmarować resztą kremu. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.
Odpowiedź na Twoją wiadomość:
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 37 KB
  • 17 sie 11 20:20
Krówka

Biszkopt jasny z 4 jaj

Krem jak na karpatkę
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki kartoflanki
10 dag cukru
2-3 łyżki oleju
ugotowac budyń
Utrzec z 1 kostką margaryny.

20 dag małych bezików
20 dag krówek
Na biszkopt wyłożyc krem,poukładac beziki i polac krówkami roztopionymi 2-3 łyżkach margaryny(ilośc margaryny zależy jakie są krówki)

z chomika Brunetka6853

  • 46 KB
  • 17 sie 11 20:20
Domowe „Ptasie mleczko”
Składniki:

4 czubate łyżki cukru pudru,
łyżeczka esencji waniliowej lub 1 cukier waniliowy,
300 ml śmietanki kremówki,
6 łyżeczek żelatyny w proszku,
4 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej).

Wykonanie:
Mikserem ubić chłodną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Do bitej śmietany dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie (wystarczy tyle, aby można było rozpuścić żelatynę), a następnie ochłodzoną. Wymieszać.
Otrzymaną masę przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki, aby stężało.
Gdy masa zastygnie można posmarować ją cieniutko pędzelkiem stopioną czekoladą (czekolada nie może być gorąca), a następnie raz jeszcze włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe „Ptasie mleczko” pokroić na kawałeczki.
Jeśli chcecie, aby „Ptasie mleczko” bardziej przypominało to oryginalne, najpierw pokrójcie je na kawałeczki, a dopiero potem posmarujcie je pędzelkiem czekoladą z każdej strony. Drugi sposób jest jednak bardziej pracochłonny.

z chomika mandolinka1

  • 136 KB
  • 17 sie 11 20:20
SKŁADNIKI:

Ciasto:
30 dkg mąki
kostka margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto:
powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki
20 dkg orzechów włoskich (posiekać)
1 szklanka cukru pudru

Masa:
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 litra mleka
kostka masła
sok z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła.
Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min.
To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek.

Przygotować krem:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch).
Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył!

Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego :)

z chomika Milenianka17

  • 63 KB
  • 17 sie 11 20:20
SKŁADNIKI

ciasto:
śmietana-1/2 szklanki
mąka-2 szklanki
margaryna-1 kostka
krem:
mleko-1 litr
mąka-1 szklanki
cukier waniliowy-1 opakowanie
żółtka-2

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Mąkę z Kasią posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor.

Krem:
1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować.

Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.

Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

z chomika Milenianka17

  • 93 KB
  • 17 sie 11 20:20
Składniki:

Biszkopt:
* 8 żółtek
* 8 białek
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka octu
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżki mąki ziemniacznej
* 1 szklanka mąki zwykłej
* 3 łyżki kakao

Krem cappuccino:
* 1/2 litra mleka
* 3 kopiaste łyżki mąki zwykłej
* 5 żółtek
* 1/2 szklanki cukru
* 5 kopiastych łyżek Cappuccino
* woda
* 5 łyżeczek żelatyny
* kostka margaryny (proponuję Palmę)
* Kremówka:
* 1/2 litra śmietany kremówki
* 4 kopiaste łyżeczki żelatyny
* 1 cukier waniliowe
* 2 łyżki cukru
* poncz:
* woda
* 4 łyżki kawy
* alkohol


Etapy przygotowania:

BISZKOPT: żółtka,ocet,proszek do pieczenia wymieszać w garnuszku.Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszane żółtka i kilka min. miksować. Mąkę wymieszać, dodać 3 łyżki kakao (wszystko przesiać, żeby nie było grudek).Wlać do tortowncy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem. Wszystko razem wymieszać powoli, żeby nie opadło. Piec w temp 175st. C ok. 1/2 h

KREM: mleko zagotować i dodać zwykłą mąkę rozmieszaną z mlekiem (żeby nie było grudek dodatkowo przelać przez sitko) i wlać do gotującego się mleka. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i dodać do gotującego się budyniu, przegotować.Cappuccino zalać 2 łyżkami gorącej wody, dodać do budyniu i wymieszać. Budyń ostudzić. Utrzeć kostkę margaryny i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.

ŚMIETANA: schłodzoną śmietanę wlej do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić. Dodać ostudzoną i rozrobioną żelatynę i dobrze zmiksować.

PONCZ: Do 1/2 litrowego garnuszka wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem. Gdy trochę ostygnie dodajemy alkohol (ilość i marka wedle uznania).

WYKONANIE: Biszkopt przekroić 2 razy tak, żeby były trzy części. Każdą z nich nasączamy ponczem. Pierwszą warstwę pokrywamy cienką warstwą kremu cappuccino, a na to jeszcze dajemy bitą śmietanę.Przykrywamy warstwą biszkoptu. Tym razem dajemy tylko bitą śmietanę. Dajemy ostatnią część biszkoptu i ozdabiamy resztą bitej śmietany i kremu cappccino.

z chomika Zeeb

  • 73 KB
  • 17 sie 11 20:20
Składniki:
Biszkopt:
7 jaj
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 litr śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/2 soku z cytryny
100 ml likieru malibu
Dekoracja: tabliczka białej czekolady, wiśnie koktajlowe

Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Ubijam masę, dodając po 1 żółtku. Powoli wsypuję przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do prostokątnej formy i piekę 35 - 40 minut w temperaturze 180 ℃.
Masa:
Zimną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodaję sok z cytryny, rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę oraz malibu. Ubijam jeszcze chwilę. Biszkopt kroję na 3 części. Przekładam kremem malibu i posypuję pokruszoną białą czekoladą. Dekoruję wiśniami koktajlowymi i płatkami białej czekolady, ewentualnie poziomkami i wiórkami kokosowymi.

z chomika Zeeb

  • 78 KB
  • 17 sie 11 20:20
Masa serowa
1 kg sera z wiadereczka
1 szkl cukru
6 jajek
1 budyń cytrynowy
sok z połowy cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
1 margaryna

dodatkowo;
herbatniki
kilka brzoskwiń z puszki

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozdrobnioną margarynę
zmiksować dokładnie, dodać budyń i stopniowo ser.
pod koniec sok i skórkę z cytryny
i na koniec białka ubite na pianę, wymieszać

blachę wyłożyć papierem i herbatnikami
Wyłożyć trochę więcej niż połowę masy serowej, wyrównać
na wierzch położyć znowu warstwę herbatników
na herbatnikach pokrojone w plasterki brzoskwinie i przykryć masą serową
piec w temp ok 175°C 1 godzinę

wystudzić w blaszce...

Polewa czekoladowa

1 szkl cukru
2-3 łyżki kakao
1/4 kostki margaryny
kilka kropel aromatu (wedle uznania)

cukier zalać wodą tak by stal się masą cukrową
zagotować i pogotować do utworzenia gęstego syropu
dodać margarynę i kakao, mieszać i ucierać łyżką
po rozpuszczeniu margaryny, zdjąć z ognia i ciągle ucierać
by polewa była błyszcząca...
polać szybko zanim zastygnie na twardo..

z chomika Zeeb

  • 73 KB
  • 17 sie 11 20:20
Składniki:
* 3 jaja
* 1 szklanka cukru
* 2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych
* pół szkl. mleka
* 3 łyżki żelatyny
* 200 g masła
* galaretka w proszku o smaku jaki najbardziej lubimy

Sposób przygotowania:
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, nie może chrzęścić), dodać stopione ale przestudzone masło, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki homogenizowane, znów wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, porcjami delikatnie dodawać ją do masy serowej - chodzi o to, żeby była jak najbardziej puszysta. Przygotowaną masę wyłożyć do płaskiej salaterki albo tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy całkiem stężeje (jak pukniesz łyżeczką powierzchnię, to łyżeczka powinna odskoczyć), zalej rozmieszaną w wodzie, tężejącą galaretką owocową. Można przedtem na masie serowej poukładać kawałki brzoskwiń, ananasa czy truskawek przed wylaniem galaretki.

z chomika Zeeb

  • 62 KB
  • 17 sie 11 20:20
Składniki:

* 1 kg dobrze odciśniętego nie kwaśnego tłustego białego sera
* 2 niepełne szklanki cukru
* 8 jajek
* 1 kostka masła
* 1 torebka budyniu waniliowego
* 1 laska wanilii (posiekana)
* 1 cytryna
* 1 torebka (10 dag) rodzynek
* 3 dag płatków migdałowych
* 5 dag smażonej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:
Opłucz rodzynki, odsącz i razem z płatkami migdałowymi wsyp do miseczki. Zmiel ser (dwa lub trzy razy). W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia. Posmaruj tortownicę masłem, wysyp bułką tartą. Rozbij jajka, miseczkę z białkami przykryj i wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli, wanilią i sokiem z połówki cytryny. Do kogla-mogla dodawaj porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlej zimne masło i ucieraj, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj bakalie, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij białka, sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową. Przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Po 40 minutach pieczenia możesz przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Piecz jeszcze 10-15 minut, a potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.

z chomika Zeeb

  • 71 KB
  • 17 sie 11 20:20
Składniki:

Ciasto maślane:
* 30 dag masła
* 10 dag mąki

Ciasto kluskowe:
* 20 dag mąki
* 1/2 jajka
* 1/2 łyżki octu (6-proc.)
* woda

Krem waniliowy:
* 1/2 litra mleka
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 8-10 dag cukru
* rdzeń (ziarenka) z 1 laskiwanilii
* 3 dag mąki ziemniaczanej

oraz:
* 3 dag cukru pudru z wanilią

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie, aby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!). Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, rdzeniem wanilii oraz cukrem. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje). Kremówkę włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

z chomika Zeeb

  • 38 KB
  • 17 sie 11 20:20
Ciasto:
8 jajek
15 dag mąki krupczatki
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1,5 dag cukru waniliowego
sól

Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny,
2 łyżki bułki tartej

Krem:
25 dag masła
2 jajka
4 łyżki cukru
1,5 dag cukru waniliowego
75 ml rumu

Poncz:
75 ml rumu
1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej

Polewa:
10 łyżek cukru
2 łyżki kakao
12 dag margaryny
10 kostek czekolady

Przygotowanie ciasta:
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli oraz 8 łyżkami wody na pianę. Do piany, nadal ubijając, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (25 x 35 cm) wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Formę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić do wystygnięcia. Następnie odwrócić ją, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół.

Przygotowanie ponczu:
Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka.

Przygotowanie polewy:
Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa.

Przygotowanie kremu:
Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na gładki krem.
Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich dekorować bitą śmietaną.

z chomika Zeeb

  • 81 KB
  • 17 sie 11 20:20

z chomika elzbieta460

  • 118 KB
  • 17 sie 11 20:20

z chomika elzbieta460

  • 73 KB
  • 17 sie 11 20:20

z chomika elzbieta460

  • 109 KB
  • 17 sie 11 20:20

z chomika elzbieta460

  • 73 KB
  • 17 sie 11 20:20

z chomika elzbieta460

  • 120 KB
  • 17 sie 11 20:20

z chomika elzbieta460

  • 90 KB
  • 17 sie 11 20:20

z chomika elzbieta460

  • 44 KB
  • 17 sie 11 20:20

z chomika elzbieta460

  • 107 KB
  • 17 sie 11 20:20

z chomika elzbieta460

  • 15 KB
  • 17 sie 11 20:20
Śmietanowiec

Składniki
• 1/2 l śmietany kremówki

• 1/4 szklanki mleka
• łyżka cukru pudru
• 2 torebki cukru waniliowego
• 2 torebki curu waniliowego
• 2 czubate łyżki żelatyny
• 3 galaretki (każda w innym kolorze)
• puszka ananasów
• bakalie według uznania - posiekane orzechy, rodzynki itp.

Etapy przygotowania

1. Żelatynę namoczyć w mleku, 2 galaretki (każdą oddzielnie) rozpuścić w małej ilości wody, po stężeniu pokroić w kostkę.

2. Ananasy odsączyć i także pokroić w niewielką kostkę.
W syropie z ananasów umoczyć biszkopty i wyłożyć nimi dno dużej tortownicy.

3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone galaretki oraz ananasy i porządnie wymieszać.

4. Namoczoną w mleku żelatynę podgrzać i rozpuścić.
Dodać do śmietany, wymieszać, przełożyć do tortownicy, udekorować wierzch krążkami ananasa, zalać trzecią galaretką i wystudzić.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 15 KB
  • 17 sie 11 20:20
Tort orzechowy

Przygotowanie: ok 1,5 godz.

Składniki na 10 porcji
• 10 jajek
• 200 g cukru pudru
• 250 g mąki
• 150 g zmielonych orzechów włoskich
• łyżka proszku do pieczenia
• opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżki oliwy
• szklanka zmielonych biszkoptów

Masa:
• 400 g orzechów włoskich
• 400 ml mleka
• 300 g cukru
• 400 g masła
• kieliszek spirytusu

Etapy przygotowania

1. Oddziel białka od żółtek.
Z białek ubij sztywną pianę.

2. Dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj, aż składniki połączą się.

3. Delikatnie wmieszaj żółtka.

4. Zmielone orzechy wymieszaj z mąką, zmielonymi biszkoptami i proszkiem do pieczenia.
Stopniowo dodaj do piany.

5. Wlej oliwę.
Przelej do formy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wygładź wierzch.

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.
Wyjmij i pozostaw w formie aż do całkowitego ostygnięcia.

7. Przygotuj masę.
W gotującym się mleku rozpuść cukier.
Gotuj na małym ogniu 5-10 min, aż zgęstnieje i zmniejszy objętość.

8. Stopniowo dodawaj do ciasta zmielone orzechy.
Mieszaj na małym ogniu jeszcze około 5 min. Odstaw do ostygnięcia.

9. Ucieraj masło, aż się spieni, a następnie dodaj go do masy orzechowej. Wlej kieliszek spirytusu.

10. Ciasto przekrój w poprzek na trzy jednakowe warstwy, przełóż je kremem.

11. Rozsmaruj krem także po bokach i na wierzchu tortu.
Udekoruj połówkami orzechów i bakaliami.


**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 11 KB
  • 17 sie 11 20:20
Jabłecznik najlepszy na świecie

Przygotowanie: 20 minut

Pieczenie: 30-40 minut

Składniki
• 1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)
• 500 g mąki
• 250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
• 4 żółtka
• 200g cukru
• 1 łyżka śmietany
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka bułki tartej

Etapy przygotowania

1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły (można dodać troszkę cynamonu).

2. W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz.
Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść.
Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.

3. Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem.
Podawać z bitą śmietaną.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 12 KB
  • 17 sie 11 20:20
Rafaello karmelowe

Przygotowanie: 30 minut

Składniki
• 1 gotowy spód biszkoptowy
• 30 - 40 dag wiórków kokosowych
• 15 dag margaryny
• 3 szklanki mleka
• 1 szklanka cukru
• 2 torebki śmietanki śnieżki

Etapy przygotowania

1. Połowę przygotowanych wiórków, cukier i jedną szklankę mleka gotować do uzyskania karmelowego koloru i smaku. Pamiętać o mieszaniu.
Lekko wystudzić i połączyć z margaryną. Wyłożyć na spodzie biszkoptowym.

2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Ubić śnieżkę w 2 szklankach mleka.
Dodać cukier puder i wymieszać z pozostałymi wiórkami. Połaczyć z żelatyną i wyłożyć na masie karmelowej.

3. Wierzch ciasta posypać wiórkami, udekorować białą czekoladą lub polewą. Schłodzić.

4. Do ciasta można użyć dowolny placek biszkoptowy.
Ewentualnie upiec, przekroić i drugą część wykorzystać np. do Cherii.
Zamiast śnieżki można użyć kremówki z dodatkiem fix i cukru, ale kalorii będzie więcej.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 5 KB
  • 17 sie 11 20:20
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 dag miodu, 0,5 kostki margaryny, 2 jaja, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Krem: 0,5 l śmietanki kremówki (36% lb 30%), ja daję 1 l 3 łyż. żelatyny. Polewa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego. Do dekoracji: 10 dag posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych nie solonych w całości Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz.-poczekać aż wystygnie. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać orzechami

zachomikowany

  • 22 KB
  • 17 sie 11 20:20

z chomika DarkCruiser

  • 13 KB
  • 17 sie 11 20:20
Ciasto czekokremowe

Składniki

• CISTO
• 250 g margaryny
• 4 łyżki kakao
• 4 łyżki mleka
• 1,5 szklanki cukru
• 3 jajka
• skórka otarta z cytryny
• 1,5 szklanki mąki
• cukier waniliowy

• opakowanie proszku o pieczenia (18 g)

• KREM
• dwa budynie waniliowe
• 3 szklanki mleka
• cztery łyżki cukru
• 100 g masła

• I NA KONIEC

• gotowa polewa pełnomleczna

Etapy przygotowania

1. CIASTO Margarynę, kakao, cukier i mleko połączyć, rozpuścić na małym ogniu, zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.

2. Masę wystudzić.

3. Następnie dodawać żółtka, mąkę z proszkiem, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny, całość utrzeć mikserem.
Na końcu dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać.

4. Tak przygotowane ciasto przelać na blachę i upiec w 190 stopniach.
Czas pieczenia ok. 30 - 40 minut.

5. KREM Dwa budynie waniliowe ugotować wg przepisu na opakowaniu w trzech szklankach mleka i czterech łyżkach cukru.

6. Budyń wystudzić, następnie dodawać go do masła, ucierać mikserem

7. Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć kremem, udekorować polewą.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 251 KB
  • 17 sie 11 20:20

z chomika StarszyPan

  • 197 KB
  • 17 sie 11 20:20

z chomika StarszyPan

  • 23 KB
  • 17 sie 11 20:20
Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 ? szklanki mąki pszennej
? szklanki mąki ziemniaczanej
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder

Jak przyrządzić:

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać.

Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    40
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

40 plików
2,93 MB




jagoda19441

jagoda19441 napisano 27.04.2024 16:16

zgłoś do usunięcia
arnika35

arnika35 napisano 27.04.2024 16:32

zgłoś do usunięcia

♥ ♥ღ ♥ღ ღ POZDRAWIAM CIEPLUTKO

♥ ♥ღ ♥ღ ღ Dobrego, miłego dnia

Cudaczek2008_

Cudaczek2008_ napisano 27.04.2024 18:13

zgłoś do usunięcia
🌻🌹*W*I*T*A*M***M*I*Ł*O**MIRECZKO🌹🌻
Brutus77

Brutus77 napisano 27.04.2024 18:26

zgłoś do usunięcia

UROZMAICONEGO WIECZORA I NOCY. Kiedy tak czytam Twoje wiersze Zawsze mam wielki zamęt w głowie I chciałbym się więcej, jeszcze Zatapiam oczy w każdym słowie Potrafisz dotrzeć w głębię duszy Możesz też w miejscu czas zatrzymać Słyszę Twe słowa w głuchej ciszy Zamykam oczy... mam ich obraz. STANISŁAW obrazek

elasob11

elasob11 napisano 27.04.2024 18:42

zgłoś do usunięcia
♦☼♦ ❤ ♦♦❤♦☼♦ Witam cieplutko Mireczko ♦☼♦ ❤ ♦♦❤♦☼♦ Darowane szczęście nazwij po imieniu, Niech w wiosenne niebo marzeniem pofrunie, Niosąc na złocistym, słonecznym promieniu, Niezapominajek modry pocałunek. ❤ Dziękuję za pamięć i pozdrawiam - Ela❤ . .obrazek
truda77

truda77 napisano 27.04.2024 18:59

zgłoś do usunięcia

obrazek

Dzień się już nachylił pani noc się pojawiła, wszystkich zmęczonych- do snu zaprosiła. Śpijmy więc smacznie, do samego rana zbierajmy siły do jutrzejszego spotkania. W Twoich sennych marzeniach odpłyń na wyspy szczęśliwe wyspy miłości i pełne radości a rano wróć do rzeczywistości. ❀<҈>⋞❀<҈>⋞ Nieznana ukołysze Cię noc, gwiazd dłońmi złotymi,a księżyca czarodziejska moc,uczyni Twe sny kolorowymi. ❀<҈>⋞❀<҈>⋞❀Pięknie pozdrawiam Miruniu<҈>⋞❀<҈>⋞❀ Gertruda❀<҈>⋞❀<҈>⋞❀
Miranda28

Miranda28 napisano 27.04.2024 19:50

zgłoś do usunięcia

Niektórych tęsknot nie da się ukoić. O pewnych rzeczach nie sposób zapomnieć.

 Niektóre Przeżycia zostawiają w nas ślady na zawsze...

obrazek

Życzę Ci MIRECZKO spokojnego, radosnego sobotniego wieczoru💠

wowopoz

wowopoz napisano 27.04.2024 19:51

zgłoś do usunięcia
obrazek Zatańcz dla mnie tej nocy… Cała stan się Muzyką… Najpiękniejszą Uwerturą… Wyznacz rytm Naszego tańca… Krok po kroku… Odurz mnie swoim zapachem… Aromatem Kobiety z Moich Snów… Chcę zobaczyć, jak poruszasz rytmicznie biodrami… Poczuć, jak falujesz we wspólnym drżeniu… Niech Twoje oczy zgubią ostrość widzenia… Niech zajdą Mgłą Pożądania… Stań się dźwiękiem przecinającym ciszę nocną… Akordem płynącym w nieskończoność… Zatańcz dla mnie tej nocy… Jak Primabalerina w Naszym teatrze… Teatrze Dwojga Widzów… Dwojga Aktorów… ;-)☘️. Choć droga daleka i wiatr w słowach gra, moc wieczornych pozdrowien brzesyłam Ci ja...;-)~ ❤ Słodko śpij miło śnij. . :* Dobranoc Tobie . ❤️
Grzecznydiabelek

Grzecznydiabelek napisano dzisiaj o 04:41

zgłoś do usunięcia

----🦋 WITAM SERDECZNIE 🦋----
Dziś z rana, gdy promyki obudziły mnie, za oknem już słonko iskrzyło się i coś mi w serduszku odezwało się włącz neta, może ujrzę Cię. I choć to tylko w postaci miłych wierszy to dzień, choćby padało, wydaje się cieplejszy. Ja, cóż, nie potrafię tak pięknie rymować, staram się swe myśli kłębiące się co chwilę, wyklikać do Ciebie pozdrawiając mile.

Pozdrawiam Cię serdecznie i uśmiech mego serca zostawiam , życząc humoru,uśmiechu i radości

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności