Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Karola2
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ela

widziany: 20.10.2023 19:28

  • pliki muzyczne
    10688
  • pliki wideo
    6414
  • obrazy
    9419
  • dokumenty
    72468

145819 plików
8210,29 GB

Ukryj opis
  • 19 KB
  • 1 cze 15 22:56
WANILIOWO - PORZECZKOWY SERNIK

Spód:

• 7 białek
• 150 g cukru pudru
• 120 g stopionej margaryny/masła
• 70 g mąki
• 60 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąki, proszek do pieczenia uprzednio przesiane przez sito. Następnie dodawać stopniowo stopioną margarynę/masło mieszając delikatnie łyżką. Piec w 175 stopniach ok. 10 minut, aż góra się lekko przyrumieni.


Masa serowa:

• 1,5 kg sera śmietankowego zmielonego trzykrotnie na serniki (np. Piątnica)
• 1,5 - 2 szklanki cukru
• 4,5 łyżki mąki pszennej
• 7 jajek
• 180 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej gęstej)
• aromat wanilii: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej czy torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Wierzch:
• 3/4 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
• 400 g kwaśnej i gęstej śmietany 18%

Formę o wymiarach: 35x25cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć delikatnie mąką.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności. Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (lepsze jest mieszadło miksera niż ubijaczka). Zeskrobywać szpatułką masę z boków miski w razie konieczności. Dodać śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.

Masę wylać do przygotowanej formy, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).

Dżem porzeczkowy podgrzać w rondelku i ostudzić. Zmiksować (ręcznym blenderem) na gładki mus razem ze śmietaną. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozprowadzić mus ze śmietany i dżemu, wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.

Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Gdy będzie całkowicie wystudzony, wstawić do lodówki na całą noc.


UWAGA o SERZE
* W zależności od tego jakiego użyjemy sera, jaką będzie miał konsystencję, gęstość i zawartość tłuszczu, taki otrzymamy sernik. Im ser będzie bardziej zwarty i tłusty (np. bardzo dobry twaróg Piątnicy), tym sernik będzie miał bardziej gęstą, „twarogową” konsystencję i będzie lepszy, smaczniejszy. Sernik z rzadszego i chudszego sera (np. twaróg śmietankowy President), będzie miał bardziej „piankową” konsystencję, lżejszą i deserową, będzie też potrzebował dłuższego czasu pieczenia. Według mnie nie jest to dobry ser na sernik. Zdecydowanie lepszy jest twaróg sernikowy Piątnicy i ten polecam. Ewentualnie do takiego chudego sera jak President można np. dodać w proporcjach pół na pół sera mascarpone.

***************

z chomika grawaw57

  • 56 KB
  • 1 cze 15 22:56
SERNIK AMARETTO

Spód

2 1/2 szklanki zgnieciony krakersów graham (ja użyłam herbatników)
2/3 szklanki roztopionego masła


Do wypełnienia:

1 kg sera
6 jaj
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki stopionego masła
1 łyżka soku z cytryny
450g śmietany kremówki
1/2 szklanki likieru Amaretto


Wykonanie:
Ciasta pokrusz i wymieszaj z masłem. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami. Włożyć do lodówki.
Zmiksuj ser, dodawaj jajka cały czas miksując. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy ser wylać na spód.
Umieść tortownicę na brytfance i wypełnij ją gorącą wodą.
Piec w temperaturze 180 ° C przez 1-2 godziny, aż środek sernika będzie twardy.

********************************************

z chomika grawaw57

  • 42 KB
  • 1 cze 15 22:56
Cielaczek

Składniki:

Ciasto:

2 jajka
szklanka mleka
szklanka cukru
2 szklanki mąki
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oszyszczonej
2 łyżki kakao
3/4 szklanki oleju

Masa serowa:

50 dag zmielonego twarogu(dałam taki z wiaderka, gotowy do wypieków)
3 jajka
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki cukru (dodałam jeszcze łyżkę cukru waniliowego)

Wykonanie:

Składniki ciasta zmiksować, dodając je w podanej kolejności. Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blaszkę, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Ser zmiksować z resztą składników. Masa serowa powinna wyjść dość rzadka, tak, aby lała się z łyżki (jeśli wychodzi gęsta, można rozrzedzić ją odrobiną mleka). Łyżką nakładać kleksy z sera na czekoladowy spód. Ciasto piec przez ok. 50 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie, można udekorować je polewą czekoladową. **********************************

z chomika grawaw57

  • 20 KB
  • 1 cze 15 22:56
Sernik na gorąco

Składniki na 12 porcji

Ciasto:
• 40 dag mąki
• szklanka cukru pudru

• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 20 dag margaryny
• 2 jajka
• 4 łyżki kwaśnej śmietany

Masa serowa:
• 1 i 1/4 kg sera białego
• 25 dag masła

• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 2 jajka
• 2 żółtka
• 1/2 szklanki mleka
• opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
• polewa czekoladowa do dekoracji

Etapy przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Dodać miękką margarynę, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć dłońmi.
Wbić jajka, dodać kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto.
Uformować kulę, pokroić na 3 równe części.

2. Wszystkie kawałki ciasta rozwałkować, tworząc trzy blaty.
Każdy z blatów upiec oddzielnie na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.

3. Masa serowa: ser, cukier, masło, jajka i żółtka zmiksować, przełożyć do rondla. Gotować ok. 20 minut, cały czas mieszając. Mleko wymieszać z budyniem, dodać do masy serowej, gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z gazu, masę lekko ostudzić.

4. Na blasze ułożyć blat ciasta, na nim umieścić połowę masy serowej.
Następnie ułożyć kolejny blat, pozostałą masę serową oraz ostatni blat.
Ciasto udekorować polewą czekoladową.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 15 KB
  • 1 cze 15 22:56
Sernik pod karmelowa pierzynką

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 60 minut

Składniki
• 1 opakowanie twarogu na sernik (wiaderko 1 kg)
• 1 szklanka cukru
• 7 jajek
• 1/2 kostki masła lub margaryny
• 1 torebka budyniu śmietankowego lub antyzakalc
• 1 cukier waniliowy
• szczypta soli
• kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego
• 2 garście rodzynek
• odrobina maki ziemniaczanej

• puszka mleka skondensowanego słodzonego
• 20 dag łuskanych orzechów włoskich

Etapy przygotowania

1. Puszkę mleka ugotować zamknięta w garnku z wodą przez około 2 i ½ godziny.
Po czym zawartość puszki wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi.

2. Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier i ubić do puszystości.
Następnie dodać masło i ucierając dodawać masę twarogową, budyń i aromat.
Rodzynki sparzyć, wystudzić i obtoczyć w mące ziemniaczanej, a następnie dodać do ciasta.
Na koniec ubić białka jajek (ze szczypta soli) i delikatnie wymieszać z utartą masą.

3. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na blachę i piec około 60 minut w temperaturze 180-200 stopni C. Na wierzch ciasta wyłożyć karmel z orzechami i dobrze wystudzić. Smacznego!!!

4. Blachę można również wyłożyć herbatnikami lub kruchym ciastem zanim przełoży się na nią masę sernikową.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 34 KB
  • 1 cze 15 22:46
SERNIK PIECZONY W KĄPIELI WODNEJ

Przepis:

800 g twarogu śmietankowego (4% tłuszczu)
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii
truskawki


Rozkroić laskę wanilii, wyjąć ziarenka i dodać do twarogu. Dodać cukier i zmiksować. Stale miksując kolejno dodawać po jednym jajku. Wyłożyć formę papierem do pieczenia wlać masę serową. Formę wypełnioną ciastem zakryć folią aluminiową. Postawić na blasze do pieczenia, na którą należy wlać wrzątek. Piec 60 minut w 180*. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie otwierając go pozostawić w nim ciasto na kolejne 15 minut. Robimy to po to by ciasto nam nie opadło.

Uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać kolejne 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i nie wyjmując go z formy wystudzić. Gdy jest chłodne wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.

porcja tradycyjnego sernika 350 kcal, naszej wersji 150 kcal

z chomika grawaw57

  • 93 KB
  • 1 cze 15 22:46
BARDZO PUSZYSTY SERNIK

Ciasto:

1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia


Ser:

1,2kg sera
2 budynie śmietankowe /bez cukru/
1/2 litra kremówki
półtora szklanki cukru- 1/2 szkl.do sera, 1szkl.do białek
8 jajek
cukier waniliowy


Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Ser:
Ser zmielić lub kupić gotowy zmielony. Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, kolejno po jednym żółtku oraz budynie, następnie ubitą pianę z białek, na końcu ubitą kremówkę. Jeżeli ktoś lubi może dodać bakalie- przed kremówką. Piec godzinę w 180 stopniach.

*************************************************

z chomika grawaw57

  • 162 KB
  • 1 cze 15 11:00
  • 87 KB
  • 1 cze 15 10:45
  • 42 KB
  • 1 cze 15 9:37
  • 68 KB
  • 1 cze 15 9:37
  • 73 KB
  • 1 cze 15 9:37
  • 97 KB
  • 1 cze 15 9:19
  • 141 KB
  • 1 cze 15 9:19
  • 172 KB
  • 1 cze 15 9:19
  • 125 KB
  • 1 cze 15 9:19
  • 94 KB
  • 1 cze 15 9:19
  • 166 KB
  • 1 cze 15 9:19
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    74
  • obrazy
    28
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

102 plików
11,15 MB




Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności