-
18762 -
32300 -
196612 -
6823
268280 plików
1213,13 GB
Przepis na ciasto na pierogi jest chyba najprostszym przepisem na świecie. W podstawowej wersji składa się jedynie z mąki i wody. Niektórzy dodają do niego również jajko albo sól. A my proponujemy ciepłą wodę zastąpić podgrzanym... mlekiem. Ten nieoczywisty składnik nada pierogom wyśmienity, głęboki smak i idealną konsystencję. A jeżeli jeszcze dodacie łyżeczkę roztopionego masła, to już będzie istna poezja.
Takie ciasto nie tylko łatwiej będzie wyrabiać i formować. Pierogi nie będą się rozklejać ani rozpadać w trakcie gotowania. Różnica wyczuwalna będzie także w smaku. Fani pierogów docenią ten trik. A jeżeli za nimi do tej pory nie przepadaliście, może właśnie teraz to się zmieni.
Ciekawy, prostym i efektownym, ale rzadko stosowanym pomysłem jest dodanie do ciasta na pierogi... przypraw. Nikt nie powiedział, że musi być ono neutralne i stanowić tło dla grającego pierwsze skrzypce farszu. A może by tak teraz zrobić na odwrót? Postawić na neutralne i subtelne w smaku nadzienie, dla którego ramą byłoby intensywnie przyprawione ciasto?
- sortuj według:
- 51 KB
- 20 lut 19 18:27
- 30,1 MB
- 13 paź 18 17:04
-
8 -
18 -
25 -
0
51 plików
341,49 MB