Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
A-n-i-t-a
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ani

widziany: 3.11.2024 09:41

dodatkowe uprawnienia
  • pliki muzyczne
    18760
  • pliki wideo
    32313
  • obrazy
    196479
  • dokumenty
    6755

268088 plików
1212,78 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
A-n-i-t-a
= Moje KLIPY
 
KADR
Moje KLIPY2
swieta
= MOJE PRACE ═══════════════
 
= PRO SHOW PRODUCER - robimy klipy ═══════════════
 
=! ► MUZYKA - MP3 ═══════════════
 
=! ► TUTORIALE - PORADY ═══════════════
 
=► ● AVI - FOOTAGE
 
=► ● AVI - PNG- ŚWIĄTECZNE ═══════════════
 
=► ● AVI - PODKLADY ═══════════════
 
PODKLADY BEZ GŁOSU
PODKLADY2
=►► GRAFIKA i VIDEO ═══════════════
 
=►► PLUGINY- FILTRY ═══════════════
 
=►► PROGRAMY SYSTEMOWE
 
=►► ZRZUTY EKRANU ═══════════════
 
=►► DLA DZIECI
 
=►► FLASH - SWF ═══════════════
 
►► DODATKI- TUBKI - GRADIENTY - MASKI - KSZTAŁTY - PĘDZLE - CZCIONKI - RAMKI ═══════════════
 
►► PNG + GIFY -LALECZKI - JESIEŃ- WODA - TŁA - EMOTICONY - POSTACIE ═══════════════
 
● GENERATORY
 
● GRY
 
● ZNANI i LUBIANI
 
●●●● ABC KOMPUTERA ═══════════════
 
●●●● AUDIOBOOKI
 
●●●● E-BOOKI
 
●●●● KURS TAŃCA
 
●●●● TEATR - OPERA ═══════════════
 
✿ KUCHNIA -
 
- DEKORACJE
= na Szybko
= Świątecznie
= Wielkanoc
=Porady - Triki
CHLEB -Bułeczki
CIASTA
 
Florentynki
Pierniczki z witrażykam
CIASTA - Film
CIASTA - Pancakes
Ciasta bez pieczenia
Ciasta -BISZKOPT
CIASTA- Mąka samorosnąca
 
PRZYKŁADY
Ciasta- SERNIKI
Ciasto Francuskie
Ciasto-Łabędzi puch
DESERY
Dla Dzieci
DRÓB- UKA
FASOLA - BÓB
Galarety
GRIL - RUSZT
GRZYBY
Imbir
Irena Gumowska
 
Czy wiesz, co jesz
Kuchnia i medycyna
KAWA- Herbata
Książki Kucharskie
 
Interaktywn a książka
Kuchnie świata
MAKARON
Mięsne potrawy
Mięso - Kiełbasy
Mięso - Żeberka
Mięso Mielone
MIKROFALA
MIÓD
Montignac
NABIAŁ -JAJA
Naleśniki- Racuchy
NAPOJE - NALEWKI
Olej - Ocet
OMLET
OWOCE
PĄCZKI- FAFORKI
PIEROGI
PIZZA
PODROBY
PRZEKĄSKI
PRZYPAWY-ZIOŁA
RYBY
 
Pokaz
Ryż - Kasze
SAŁATKI
Savoir Vivre
Smaki i Smaczki
SOSY
SZynkowar
WIGILIA
z WARZYW
Ziemniaki
ZUPY
✿ HUMOR
 
✿ TABLICA ZNAKÓW
 
Kraje świata
✿ ZAKĄTKI - ŚWIATA - TURYSTYKA ═══════════════
 
✿ ZDROWIE - URODA - RATOWNICTWO ═══════════════
 
✿TECHNIKA
 
zachomikowane
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ PREZENTY
💦 ALL
 
💦 Iva
💦 Jasia
💦 Xena
💦 X A T
💦Zeta
DZICZYZNA

Dziczyzna wymaga "skruszenia". Kiedyś odbywało się to poprzez zawieszenie ubitej i wypatroszonej (nie dotyczy zająca) sztuki w przewiewnym miejscu na kilka a nawet kilkanaście dni (zimą). Obecnie zamraża się po prostu mięso w zamrażarce na 7-10 dni. Po odmrożeniu jest ono wystarczająco kruche.
Prawidłowe rozmrażanie porcji (tuszek) wyjętych z zamrażarki należy przeprowadzać na dolnej półce chłodziarki (lodówki). Proces ten trwa długo, bo aż 1-2 doby, ale zapobiega wyciekaniu soków i utracie walorów odżywczych i smakowych mięsa.
Dziczyzna pochodząca z odstrzału dokonanego późną zimą może być twarda. Najdelikatniejsze jest mięso ze sztuk młodych, upolowanych jesienią lub na początku zimy.
Zimą dziczyzna ma bardziej słodkawy smak niż latem. Powodem tego jest prawdopodobnie fakt, że latem zwierzęta leśne żywią się głównie roślinami zielonymi, do których nie ma dostępu zimą. Wniosek: zimą dziczyznę należy solić i przyprawiać intensywniej niż latem.
Dobrym sposobem na szybkie i ekonomiczne zagospodarowanie całej sztuki zwierzyny grubej (np. łania, dzik) jest podział oskórowanej i wystudzonej tuszy na 3 części: I. szynki, schaby i karkówka - zamrozić do późniejszego użycia; II. oddzielić pozostałe mięso od kości i przerobić na kiełbasy; III. wytrybowane kości wygotować do pasztetu lub bigosu.
Mięsa ptactwa ze sztuk starych nie należy przeznaczać do pieczenia. Bardziej wskazane jest ich duszenie.
Jeżeli mięso jest pokaleczone, aby usunąć skrzepy krwi należy je wymoczyć przez kilkanaście godzin w zimnej wodzie; najpierw w mocno osolonej, później zakwaszonej octem. Po tym zabiegu mięso umyć pod bieżącą wodą, wyciskając skrzepy krwi.
Marynaty, zaprawy i zalewy można zastąpić zwykłym zsiadłym mlekiem.
Należy pamiętać, że moczenie mięsa w zalewach pozbawia go charakterystycznego zapachu dziczyzny i wzbogaca smak, ale jednocześnie pozbawia części składników odżywczych (białko, sole mineralne), które przechodzą do roztworu.
Zamiast naczynia można użyć woreczka foliowego, do którego wlewamy marynatę, wkładamy mięso i szczelnie zawiązujemy. Jest to przydatne szczególnie, gdy mięso nie pasuje kształtem i rozmiarami do posiadanego naczynia.
Śmietana użyta do uszlachetnienia sosu z dziczyzny winna być gęsta i kwaśna (nie za świeża, o pełnej zawartości tłuszczu).
Wątrobę z dzika przed obróbką kulinarną powinno się bardzo krótko myć aby nie wypłukiwać krwi w niej zawartej i nie pozbawiać niepowtarzalnego smaku. Kiedyś w ogóle wątróbki nie myto, poprzestając na jej dokładnym wytarciu.
Prawdziwa wątróbka z dzika powinna być smażona na stopionym dziczym sadle (tłuszcz, którym obrośnięte są wnętrzności - nie jest to słonina!).
Wątróbkę solimy dopiero po usmażeniu
Ziarna jałowca należy dodawać do dziczyzny z dużym umiarem, gdyż mogą zdominować jej smak i zepsuć całą potrawę. Dotyczy to także innych przypraw.
Wskazane jest szpikowanie dziczyzny (nie dotyczy to dzika) i dzikiego ptactwa pokrojoną w paski słoniną lub wędzonym boczkiem (mniejsze sztuki można obkładać z zewnątrz cienkimi plastrami słoniny lub boczku). Duże ptaki (bażant) należy posmarować grubą warstwą gęsiego smalcu. Mięso po upieczeniu nie będzie suche i wiórowate.
Mięso należy wyjąć z lodówki przynajmniej na godzinę przed pieczeniem, żeby miało temperaturę pokojową. Jeżeli włożymy je do piekarnika silnie schłodzone - stwardnieje i będzie niesmaczne.
Sztukę przeznaczoną do pieczenia wkładamy zawsze do dobrze nagrzanego pieca. Jeśli nie dysponujemy piekarnikiem wyposażonym w termoregulator lub termometr - po prostu wstawiamy do piekarnika naczynie z zimną wodą. Gdy woda się zagotuje - znaczy to, że można rozpocząć pieczenie.
Pieczeń nie straci miękkości, jeśli po wyłączeniu dopływu ciepła pozostawimy ją jeszcze przez 10 min w uchylonym piekarniku (soki rozejdą się równomiernie wewnątrz pieczeni).
Przypalony sos z pieczeni można uratować, dodając do niego ziemniak pokrojony w plasterki.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 207 KB
  • 19 mar 19 12:24
  • 295 KB
  • 19 mar 19 2:16
  • 59 KB
  • 2 mar 18 1:10
  • 217 KB
  • 10 gru 17 19:51
  • 3,8 MB
  • 8 lut 17 8:06
  • 19 KB
  • 26 lis 13 1:15
  • 20 KB
  • 26 lis 13 1:15
  • 21 KB
  • 26 lis 13 1:15
  • 19 KB
  • 26 lis 13 1:15
  • 21 KB
  • 26 lis 13 1:15
  • 23 KB
  • 26 lis 13 1:15
  • 19 KB
  • 26 lis 13 1:15
  • 20 KB
  • 26 lis 13 1:15
  • 19 KB
  • 26 lis 13 1:15
  • 24 KB
  • 26 lis 13 1:15
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    31
  • obrazy
    2
  • pliki wideo
    9
  • pliki muzyczne
    0

42 plików
99,21 MB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (46)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (46)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności