Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
tatanka.com
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna tatanka

widziany: 21.06.2024 23:26

  • pliki muzyczne
    21623
  • pliki wideo
    445613
  • obrazy
    563527
  • dokumenty
    58616

1126622 plików
157950,62 GB

FolderyFoldery
tatanka.com
bajki
 
DRAMAT
 
fantastyka
 
FILMOGRAFIE
 
FILMY 3D
 
FILMY AZJA
 
FILMY HISTORYCZNE,KOSTI UMOWE,PRZYGODOWE
 
Filmy na Telefon
 
Galeria
 
GASTRONOMIA
 
00000000
 
DESER
 
DODATKI
 
1
GRZYBY
 
JAJA
 
JEDNOGARNKOWE I PÓŁMIĘSNE
 
KASZE I RYŻ
 
LUNCHBOX
MĄCZNE SŁONE
 
MIĘSNE
 
MLEKO I PRZETWORY
 
NAPOJE
 
orzechy nasiona
 
OWOCE
 
Pascal
PODSTAWY
 
POLSKA
 
Przepisy Kulinarne itp
PRZETWORY
 
przyprawy i zioła MARYNATY
 
RYBY I OWOCE MORZA
 
SAŁATKI & surówki
 
SOSY
 
ŚWIAT
 
ŚWIĘTA ŚWIĘTA
 
WARZYWA
 
$STRĄCZKOWE $
 
@ GARMAŻERKA
 
pasty
pasztety
@JARZYNOWO WARZYWNY MIX
@KOTLETY
@PASZTETY JARSKIE
BBBBBBBB
 
CCC
 
cebula
cukinia
cykoria endywia i sałatowa
CH
 
Choy Sum
chrzan
chrzan japoński wasabi
CZCZ
 
czosnek
Czyściec bulwiast y
dynia
endywia
Endywia kędzierzawa
fenkuł
jarmuż
kabaczek
kalafior
kalarepa
kapary
kapusta
 
karczochy
KIEŁKI
KOLOKAZJA
Komatsuna
kukurydza
 
masa kukurydz iana
liście dalo
liście winorośli
mangold
maniok
marchew
musztardowi ec
ogórki
okra
oliwki
papryka
pasternak
patison
 
Kursk do rewolucj i
pędy bambusa
pietruszka
pomidory
pory
rabarbar
rukiew wodna
rzepa
rzeżucha
rzodkiew biała
 
Rzodkiew japońska
rzodkiew czarna
rzodkiewki
sałata
SAŁATKI WARAYWNE
 
kartofla na
SAŁATY Z SAŁATY
salsefia
seler
seler naciowy
skorzonera
SŁONECZNIK BULWIASTY-t opinambur
szczaw
szczypiorek
szparagi
szpinak
TARO
topinambór
warzywa nieznane
 
Arracach a
 
Arrac acha
Chiński brokuł
korzeń łopianu
ziemniaki
1
WYPIEKI
 
zdjęcia
 
ZUPY
 
ZWIĄZKI MINERALNE WITAMINY
 
🥦🥬🥒
kino czeskie i słowackie
 
KOMEDIA
 
MUSIC VIDEO
 
Napisy PL
 
1
 
IYTF
Flip i Flap
POBRANE
niem
 
Jakub kłamca - Jakob, der Lügner (1975)
odcinki siqele
 
OSZUŚCI I NACIĄGACZE
POBRANE RÓŻNE
 
polskie
 
Prywatne
REŻYSERZY
 
Józef Gębski
małgorzata szumowska
rosyjskie
 
sensacja
 
SERIALE
 
SERIE
STARE KINO ŚWIAT
 
syberia gułag
 
Technicy-Magicy
western
 
WOJENNE
 
Z CHOMIKÓW
 
ELASMIR
zachomikowane
 
ŻYWIENIE
 
🎶AUDIOBOKI
 
👍FILM DOKUMENTALNY
Pokazuj foldery i treści
  • 327 KB
  • 28 sty 22 9:54

zachomikowany

  • 35 KB
  • 12 paź 21 12:31

zachomikowany

  • 25 KB
  • 12 paź 21 12:31
Pieczone Serca Karczochów z Pietruszką autor: foody.pl

Składniki: 4-6 porcji
ok. 800 g małych serc karczochów z puszki
100 ml białego wina
1 cytryna
duży pęczek pietruszki
1 łyżka białego octu winnego
5-6 ząbków czosnku
1-2 cebule
oliwa z oliwek
sól, pieprz
parmezan lub grana padano do posypania
Opis przygotowania: 50 min.
Serca karczochów osączyć, przekroić na pół i delikatnie wymieszać w misce z sokiem wyciśnietym z cytryny i łyżką octu winnego. Posiekać drobno pietruszkę (zostawiając kilka listków do przybrania) i dodać do karczochów. Tak zamarynowane serca, pod przykryciem, odstawić na kilka minut do lodówki. Na patelnie wylać kilka łyżek oliwy z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i przekrojne na pół ząbki czosnku. Dusić na małym ogniu przez kilka minut, aż cebula czosnek będą miękie, ale nie przypalone. Pod koniec smażenia wrzucić karczochy i razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie całość przesypać do naczynia żaroodpornego, podlać białym winem i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut. Na koniec udekorować całość listakmi pietruszki i ewentualnie posypać parmezanem.
wskazówki
Czym więcej pietruszki, tym danie nabierze większego aromatu. Dobrze jest podawać z białym winem i świeżym pieczywem.

zachomikowany

  • 36 KB
  • 14 gru 20 11:03

z chomika cyberdm

  • 60,3 MB
  • 28 lis 19 12:35

z chomika osana

  • 44 KB
  • 18 lut 17 10:29
W większości przypadków patrzymy na jedzenie przez pryzmat smaku, a nie jego właściwości zdrowotnych. A tym czasem, już od starożytnych czasów, karczochy używano do leczenia dolegliwości związanych z wątrobą. Pliniusz opisywał go jako „pokarm dla bogaczy”, gdyż karczoch pomagał na schorzenia wynikające ze stylu życia klasy wyższej: przesadzanie z ilością spożywanych tłuszczy i wypijanego alkoholu, które to nawyki nie wpływały dobrze na stan wątroby. Karczoch był także niezwykle wysoko ceniony przez Egipcjan. Ikonografia egipska z V wieku p.n.e. przedstawia tą roślinę jako zioło lecznicze.

Karczoch należy do rodziny astrowatych. Jest krewniakiem dobrze znanego nam ostu i cieszy się dużym uznaniem przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, gdzie rozprzestrzenił się ok. XIV w., jednak jeszcze w XVIII w. był on tak drogi, że mogli pozwolić sobie na ten przysmak tylko najbogatsi. Jest rośliną zielną, w ciepłym klimacie byliną, a w Polsce rośliną dwuletnią. Osiąga maksymalnie wysokość 2 m. Jej jadalną częścią są tylko nierozwinięte koszyczki (kwiatostan). Co prawda karczoch rośnie tylko w ciepłym śródziemnomorskim klimacie, ale można go także u nas hodować w rejonach o łagodniejszym klimacie.

Najważniejsze, że dziś coraz częściej mówi się o jego zbawiennym wpływie na zdrowie. A poza znanym od wieków korzystnym oddziaływaniem na wątrobę oraz woreczek żółciowy i coraz powszechniej wymienia się także to, że karczoch jest cennym źródłem błonnika, jak i potasu, wapnia, żelaza, fosforu i innych minerałów. Do tego jednak jego pro-zdrowotne działanie się nie ogranicza.

Zadbać o wątrobę
Co jednak sprawia, że karczoch korzystnie wpływa na stan wątroby i czy działanie to jest rzeczywiście tak ewidentne, jak chciał tego Pliniusz?

Liście karczocha zawierają cynarynę, a także liczne flawonoidy, które to substancje wpływają korzystnie na wydzielanie żółci. Z jednej strony pomaga to w trawieniu tłuszczów (co jest niezwykle cenne dla osób z zaburzeniami trawienia tych składników), z drugiej reguluje gospodarkę lipidów we krwi, w tym i obniża poziom szkodliwego cholesterolu. A to, rzecz jasna, nie pozostaje bez wpływu na zdrowie układu krwionośnego.

Wykryto, że substancje występujące w karczochu korzystnie wpływają także na regenerację komórek wątroby, co jest szczególnie ważne u osób niestroniących od alkoholu. Zresztą i same firmy farmaceutyczne doceniły tę właściwość: wyciąg z karczocha jest coraz częstszym składnikiem preparatów regenerujących wątrobę.

…i całą resztę
Karczoch dodatkowo ma pozytywny wpływ na apetyt i trawienie, stymulując nie tylko wydzielanie żółci, ale i śliny oraz innych soków trawiennych, a jego działanie moczopędne pozwala organizmowi pozbywać się nadmiaru wody, a przy okazji wielu szkodliwych toksyn. Flawonoidy w karczochu nie tylko korzystnie wpływają na wątrobę, ale są także silnymi antyoksydantami, które skutecznie zwalczają wolne rodniki, a przez to opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.

Nie pozostaje więc wiele więcej, niż idąc w ślad za Włochami czy Hiszpanami, do swoich sałatek, pizz czy zapiekanek dodać liście bądź serca karczocha. Tym bardziej, że średnia gł

zachomikowany

  • 25 KB
  • 18 lut 17 10:29
Pieczone Serca Karczochów z Pietruszką autor: foody.pl

Składniki: 4-6 porcji
ok. 800 g małych serc karczochów z puszki
100 ml białego wina
1 cytryna
duży pęczek pietruszki
1 łyżka białego octu winnego
5-6 ząbków czosnku
1-2 cebule
oliwa z oliwek
sól, pieprz
parmezan lub grana padano do posypania
Opis przygotowania: 50 min.
Serca karczochów osączyć, przekroić na pół i delikatnie wymieszać w misce z sokiem wyciśnietym z cytryny i łyżką octu winnego. Posiekać drobno pietruszkę (zostawiając kilka listków do przybrania) i dodać do karczochów. Tak zamarynowane serca, pod przykryciem, odstawić na kilka minut do lodówki. Na patelnie wylać kilka łyżek oliwy z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i przekrojne na pół ząbki czosnku. Dusić na małym ogniu przez kilka minut, aż cebula czosnek będą miękie, ale nie przypalone. Pod koniec smażenia wrzucić karczochy i razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie całość przesypać do naczynia żaroodpornego, podlać białym winem i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut. Na koniec udekorować całość listakmi pietruszki i ewentualnie posypać parmezanem.
wskazówki
Czym więcej pietruszki, tym danie nabierze większego aromatu. Dobrze jest podawać z białym winem i świeżym pieczywem.

zachomikowany

  • 35 KB
  • 18 lut 17 10:29
KARCZOCH ZWYCZAJNY
Cynara scolymus L.

Jest rośliną wieloletnią uprawianą przede wszystkim w zachodniej Europie, Ameryce Pn i Pd oraz w Azji. W krajach śródziemnomorskich jest popularnym warzywem, część jadalną stanowi dno kwiatowe i nasady łusek wokół koszyczka. Jest źródłem białek, węglowodanów, substancji mineralnych oraz witamin: C, B1, B2, prowitaminy A.

Surowiec leczniczy stanowią zielone części roślin jednorodnych.

Związki czynne zawarte w zielu karczocha (poch. kwasu kawoilochinowego, cynarozyd) działają przeciwmiażdżycowo obniżając poziom cholesterolu oraz przeciwutleniająco, zapobiegając utlenianiu frakcji LDL cholesterolu odpowiedzialnej za powstawanie ognisk miażdżycowych. Znoszą również objawy dyspepsji jak mdłości, wzdęcia związane z zaburzeniami w procesach trawienia. Substancje czynne zawarte w zielu karczocha działają ochronnie i regenerująco na wątrobę.


http://www.zielnik.biz/karczoch-zwyczajny/

zachomikowany

  • 0,5 MB
  • 18 lut 17 10:29

z chomika paszko_a

  • 91,1 MB
  • 25 sty 17 18:45
KARCZOCHY NA DWA SPOSOBY
Dziś wydawałoby się dość „egzotyczna” propozycja, ale jednak swoimi korzeniami sięga kuchni staropolskiej. Trudno w to uwierzyć, ale niegdyś słynęliśmy z produkcji…karczochów. Stąd nasza oferta.
Podamy Państwu karczochy na dwa sposoby, ale w obydwu przypadkach przygotowanie jest takie samo. Podamy karczochy z sosem winegret i karczochy faszerowane prawdziwkami.
A zaczynamy od obcięcia podstawy i góry, a także przycięcia listków, jeśli zakończone są kolcami. Trzeba pamiętać, aby dokładnie przesmarować je sokiem z cytryny. To zapobiegnie przed czernieniem i zapewni ładny, świeży wygląd. Pozostaje nam jeszcze usunięcie niejadalnych części, które znajdują się w środku karczocha.
Zagotowujemy wodę i wkładamy karczochy. Nasze są dość duże, dlatego wymagają około 40 minut gotowania.
W tym czasie możemy przygotować farsz. To stara, sprawdzona propozycja – farsz z prawdziwków. Grzyby siekamy i przesmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i gotowe.
A teraz sos winegret. W miseczce mieszamy pół na pół ocet winny z oliwą z oliwek. Do tego wędruje posiekany czosnek, natka pietruszki, koperek i sok z cytryny. Solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.
Czekamy już tylko, aż karczochy będą gotowe. Po wyjęciu z garnka, przewracamy je do góry nogami, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Połowę karczochów faszerujemy grzybami i wstawiamy na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Resztę układamy na półmisku i podajemy z winegretem.
Co jest najlepsze w karczochach? To, że zapominamy o sztućcach i jemy je przy użyciu rąk. Odrywamy listki i wysysamy wspaniały miąższ. A na deser pozostaje nam jeszcze samo serce karczocha. Coś wspaniałego! To nie tylko prawdziwy rarytas, ale i danie bardzo bogate w składniki odżywcze. Samo zdrowie!
Smacznego Drodzy Państwo!

z chomika marcozoltar

  • 319 KB
  • 25 sty 17 18:44

z chomika artub

  • 137 KB
  • 25 sty 17 18:43

zachomikowany

  • 327 KB
  • 25 sty 17 18:43

z chomika iwachrzan

  • 60,3 MB
  • 22 paź 15 9:58

z chomika osana

  • 19 KB
  • 1 sie 12 18:35

zachomikowany

  • 20 KB
  • 1 sie 12 18:35

zachomikowany

  • 19 KB
  • 1 sie 12 18:35

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    6
  • obrazy
    10
  • pliki wideo
    4
  • pliki muzyczne
    0

20 plików
228,91 MB




wszystkoav

wszystkoav napisano 21.04.2018 10:24

zgłoś do usunięcia
Darmowy hosting zdjęć fotoo.plNOWOŚCI FILMOWE ZAPRASZAM
milo25

milo25 napisano 12.03.2021 20:24

zgłoś do usunięcia

ZAPRASZAM SERDECZNIE DO FOLDERU SERIALE
SP0KSIK...I976

SP0KSIK...I976 napisano 5.07.2022 15:43

zgłoś do usunięcia
Release__K83_

Release__K83_ napisano 14.08.2023 21:00

zgłoś do usunięcia
SPOKOS-2023

SPOKOS-2023 napisano 31.08.2023 08:19

zgłoś do usunięcia

A_FilmySeriale2024

A_FilmySeriale2024 napisano 11.06.2024 16:34

zgłoś do usunięcia
 
Kot_Mateusz

Kot_Mateusz napisano 17.06.2024 21:50

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności