Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
tatanka.com
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna tatanka

widziany: 25.07.2024 23:27

  • pliki muzyczne
    21620
  • pliki wideo
    443016
  • obrazy
    585008
  • dokumenty
    59250

1146127 plików
156378,37 GB

FolderyFoldery
tatanka.com
bajki
 
DRAMAT
 
fantastyka
 
FILMOGRAFIE
 
FILMY 3D
 
FILMY AZJA
 
FILMY HISTORYCZNE,KOSTI UMOWE,PRZYGODOWE
 
Filmy na Telefon
 
Galeria
 
GASTRONOMIA
 
00000000
 
DESER
 
DODATKI
 
1
GRZYBY
 
JAJA
 
JEDNOGARNKOWE I PÓŁMIĘSNE
 
KASZE I RYŻ
 
MĄCZNE SŁONE
 
MIĘSNE
 
MLEKO I PRZETWORY
 
NAPOJE
 
orzechy nasiona
 
OWOCE
 
PODSTAWY
 
POLSKA
 
Przepisy Kulinarne itp
 
1
PRZETWORY
 
przyprawy i zioła MARYNATY
 
RYBY I OWOCE MORZA
 
SAŁATKI & surówki
 
SOSY
 
ŚWIAT
 
ŚWIĘTA ŚWIĘTA
 
WARZYWA
 
$STRĄCZKOWE $
 
@ GARMAŻERKA
 
pasty
pasztety
@JARZYNOWO WARZYWNY MIX
@KOTLETY
@PASZTETY JARSKIE
BBBBBBBB
 
CCC
 
cebula
cukinia
cykoria endywia i sałatowa
CH
 
Choy Sum
chrzan
chrzan japoński wasabi
CZCZ
 
czosnek
Czyściec bulwiast y
dynia
endywia
Endywia kędzierzawa
fenkuł
jarmuż
kabaczek
kalafior
kalarepa
kapary
kapusta
 
biała
kiszona
modra
pekińska
włoska
karczochy
KIEŁKI
KOLOKAZJA
Komatsuna
kukurydza
 
masa kukurydz iana
liście dalo
liście winorośli
mangold
maniok
marchew
musztardowi ec
ogórki
okra
oliwki
papryka
pasternak
patison
 
Kursk do rewolucj i
pędy bambusa
pietruszka
pomidory
pory
rabarbar
rukiew wodna
rzepa
rzeżucha
rzodkiew biała
 
Rzodkiew japońska
rzodkiew czarna
rzodkiewki
sałata
SAŁATKI WARAYWNE
 
kartofla na
SAŁATY Z SAŁATY
salsefia
seler
seler naciowy
skorzonera
SŁONECZNIK BULWIASTY-t opinambur
szczaw
szczypiorek
szparagi
szpinak
TARO
topinambór
warzywa nieznane
 
Arracach a
 
Arrac acha
Chiński brokuł
korzeń łopianu
ziemniaki
1
WYPIEKI
 
zdjęcia
 
ZUPY
 
ZWIĄZKI MINERALNE WITAMINY
 
🥦🥬🥒
kino czeskie i słowackie
 
KOMEDIA
 
MUSIC VIDEO
 
Napisy PL
 
1
 
IYTF
Flip i Flap
POBRANE
niem
 
Jakub kłamca - Jakob, der Lügner (1975)
odcinki siqele
 
OSZUŚCI I NACIĄGACZE
POBRANE RÓŻNE
 
polskie
 
Prywatne
REŻYSERZY
 
Józef Gębski
małgorzata szumowska
rosyjskie
 
S.Wiechecki - Wiech
 
sensacja
 
SERIALE
 
SERIE
STARE KINO ŚWIAT
 
syberia gułag
 
western
 
WOJENNE
 
Z CHOMIKÓW
 
ELASMIR
zachomikowane
 
ŻYWIENIE
 
🎶AUDIOBOKI
 
👍FILM DOKUMENTALNY
Pokazuj foldery i treści
  • 118 KB
  • 23 sty 17 14:28

z chomika margo.u

  • 20 KB
  • 23 sty 17 14:28

z chomika jabolek67

  • 1,8 MB
  • 23 sty 17 14:28

z chomika margo.u

  • 0,9 MB
  • 23 sty 17 14:28

z chomika margo.u

  • 0 KB
  • 23 sty 17 14:28

z chomika jabolek67

  • 13 KB
  • 23 sty 17 14:27

z chomika agrest_90

  • 290 KB
  • 23 sty 17 14:27

z chomika margo.u

  • 1,5 MB
  • 23 sty 17 14:27

z chomika margo.u

  • 1 KB
  • 23 sty 17 14:27

z chomika jabolek67

  • 258 KB
  • 23 sty 17 14:27

z chomika jabolek67

  • 19 KB
  • 23 sty 17 14:26
Właściwości lecznicze kapusty

Świeżo odcedzony sok z surowej kapusty jest bardzo dobrze znanym lekiem na wrzody żołądka i dwunastnicy, tak dobrym, że dzięki niemu można zapobiec w wielu przypadkach operacji. Świeżym sokiem z kapusty leczy się również zapalenie jelita grubego. Ma również hamować wzrost polipów jelita grubego. W niektórych badaniach wykazywano, że jedzenie kapusty częściej niż raz w tygodniu zmniejsza ryzyko raka jelita grubego o 66%, zaś spożywanie dwóch łyżek gotowanej kapusty dziennie ma zabezpieczyć przed zachorowaniem na raka żołądka.
Według niektórych autorów kapusta równoważy także system wegetatywno-nerwowy, wzmacnia i odżywia cały organizm. Zawiera bakterie kwasu mlekowego, które przywracając równowagę kwasowo-zasadową, korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Kapusta usuwa też trujące produkty przemiany materii. W medycynie ludowej kapusta słodka i kiszona oraz wywar z niej są znanymi środkami przeciw zaparciom. Kapusta ma również pewne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Z soku z kapusty można przygotować syrop, którego używa się do płukania gardła przy anginie i chorobach układu oddechowego. Kapusta (np. w formie codziennej surówki) jest też doskonałym lekiem przeciwobrzękowym.
Kapusta przyspiesza również przemianę estrogenów, uważana jest więc za pomocną w hamowaniu postępu raka sutka.
Kapusta kiszona, dzięki witaminie C i fitoncydom (potrafią niszczyć nawet groźne wirusy i bakterie, jak gronkowiec złocisty czy prątki gruźlicy), jest nieocenionym środkiem zapobiegającym przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty jest napojem witaminowym i ogólnie wzmacniającym , poprawiającym apetyt i trawienie. Jest bogatszy w witaminę C niż liście. Należy więc unikać płukania kapusty kiszonej, a jeśli już to robimy to wypijmy odlany sok, gdyż zawiera wiele cennych składników, w tym bakterii kwasu mlekowego, które w naturalny sposób dezynfekują przewód pokarmowy i ułatwiają trawienie.
Liście surowej kapusty przykłada się na obolałe miejsca. Okłady ze specjalnie przygotowanych liści świeżej kapusty są skuteczne w przypadkach infekcji, ran, czyraków, ropnych zapaleniach palców, tkanki łącznej, kontuzjach, egzemach, ropnych krostach, wysypkach i krostach u niemowląt oraz oparzeniach. Okłady ze świeżych liści kapusty zaleca się również chorym na bronchit, zapalenia oskrzeli, przy bolesnych menstruacjach i zapaleniu macicy.
Badania nad leczniczymi właściwościami kapusty prowadzone są na całym świecie. W ub. roku naukowcy z Politechniki Gdańskiej wraz z gdańską firmą wędliniarską opracowali recepturę wędliny, która będzie wzbogacana glukozynolanami, związkami przeciwrakotwórczymi, zawartymi w kapuście. W tym roku badaniami nad glukozynolanami mają też zająć się naukowcy z ośrodków badawczych Unii Europejskiej i Ukrainy.

zachomikowany

  • 36 KB
  • 23 sty 17 14:26
cd. E ] Sok z kiszonej kapusty jest traktowany jako napój witaminowy pobudzający trawienie i apetyt oraz wzmacniający system odpornościowy. A to dlatego, że ma więcej witaminy C niż same liście. Poza tym łagodzi uporczywy kaszel, pobudza soki trawienne, dotlenia organizm. Reguluje pracę śledziony, wątroby, pęcherzyka żółciowego. Wykazuje właściwości lecznicze przy reumatyzmie, arteriosklerozie i żylakach odbytu. Doskonale oczyszcza organizm. Dlatego też zaleca się picie soku z kiszonej kapusty na czczo i wieczorem, pół godziny po kolacji.

W przypadku wrzodów żołądka trzeba postępować bardzo ostrożnie i warto sok rozcieńczyć w proporcji: 1: 6 (na jedną łyżkę soku bierzemy sześć łyżek wody). Roztwór należy pić kilka razy dziennie po jednej łyżce, a w przerwach zjeść łyżkę świeżego twarogu.

I jeszcze jeden przepis leczniczy. Kiszoną kapustę należy odcisnąć, zmieszać z posiekaną cebulą, kminkiem i olejem w takich proporcjach, jakie smakowo lubimy. Jemy na czczo tyle, ile możemy. Bardzo pomaga chorym na szkorbut, dolegliwości żołądkowe i przy anemii.

Błonnik z kapusty reguluje pracę jelit. Ponadto kapusta poprawia pracę serca ze względu na zawartość soli potasowych. Podawana profilaktycznie jako surówka, lekko duszona z małą ilością wody i oleju, z kminkiem i owocami jałowca, zjadana w umiarkowanych ilościach działa profilaktycznie, zapobiegając wielu chorobom. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, uważanej za ważny przeciwutleniacz, należy częściej zjadać ją surową niż jako bigos czy z zasmażką, ponieważ w takiej postaci odtruwa organizm z toksyn, pomagając wydalić nadmiar płynów, i hamuje skutecznie rozwój chorób nowotworowych.
Upiększa i odmładza

Ale to nie wszystkie zalety kapusty. Stosunkowo duża zawartość siarki w kapuście sprawia, że nasze włosy, cera i paznokcie bardzo zyskują dzięki regularnemu jej jedzeniu. Natomiast okłady z liści świeżej kapusty położone na pół godziny na twarz znakomicie oczyszczają skórę, poprawiają i aktywizują krążenie krwi, wchłaniają też skupiska tłuszczu z tkanki podskórnej. Słowem, pobudzają wzrost komórek i w rezultacie działają odmładzająco.

Kto powinien unikać nadmiernego jadania kapusty

Osoby wrażliwe, mające tendencję do wzdęć powinny unikać kapusty gotowanej z tłustym mięsem, natomiast chore na tarczycę – surowej. Surowa bowiem może być źródłem substancji wolotwórczych, które blokują przyswajanie jodu. Uważajmy też, by surowej nie jeść zbyt dużo, ponieważ zmniejsza wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym. U osób mających delikatną, wrażliwą skórę może wywołać podrażnienia, ale tylko wtedy, gdy kontakt z nią będzie długotrwały i częsty.

zachomikowany

  • 17 KB
  • 23 sty 17 14:26
cd.1]
Jarmuż- jest raczej niedocenianym warzywem, mimo, że pod względem składu minerałów dominuje nad innymi kapustnymi. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz karotenu. Zawiera bardzo dużo chlorofilu , istotnego w profilaktyce zdrowotnej, oraz podobnie jak brokuł sulforafan- substancję antyrakową. Liście bogate są w sole mineralne. Ze wszystkich kapustnych zawiera najwięcej białka, potasu (490 mg na 100 gram) wapnia, fosforu, żelaza i miedzi. Dodatkowo ma działanie antyseptyczne, wzmacnia odporność. Najsmaczniejsze są liście lekko przemrożone.
Brokuł- kuzyn kalafiora, część jadalna, tzw. róża, zazwyczaj jest zielona, choć są odmiany o barwie żółtej, kremowej i fioletowej. To warzywo o wysokich walorach odżywczych, cenione ze względu na białko, witaminy i sole mineralne. Zawiera sporo witaminy C, oraz dużo karotenu, znajdziemy tu także witaminy z grupy B, kwas nikotynowy, pantotenowy, foliowy oraz sole wapnia, fosforu i żelaza. Brokuł ceniony jest ze względu na zawartość sulforafanu, który jest glukozynolatem, mającym ogromne znaczenie w walce z rakiem. Dodatkowo, rozpuszczalne substancje balastowe, jakie zawiera, przyczyniają się do obniżania cholesterolu. Ponieważ sulforafan i przeciwutleniacze (witamina C, luteina) są wrażliwe na obróbkę cieplną, najzdrowsze są brokuły spożywane na surowo.
Kalafior- lekkostrawny i dietetyczny, zawiera indol-glukozynolat- antyrakową substancję bioaktywną.
Kalarepa- To bogactwo witamin i soli mineralnych. Idealna na surowo, nie tylko bulwa, ale także młode listki. Kalarepa zawiera sporo minerałów: sole potasu, magnezu, wapnia i żelaza a także makroelementy takie jak mangan, jod, chlor. Bogata jest w karoteny, witaminy z grupy B, witaminę C, a także kwasy: nikotynowy, foliowy, szczawiowy.

zachomikowany

  • 28 KB
  • 23 sty 17 14:26
Kiszonki – dlaczego są zdrowe?

Kiszona kapusta, kiszone ogórki, kiszona kukurydza... - wszystkie kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dlaczego warto wzbogacić o nie dietę? Co się dzieje z naszym organizmem, że potrzebuje dodatkowych kwasów?
Kwasy w organizmie
Obecne w organizmie kwasy – fosforowy, siarkowy i oksyproteinowy – wytwarzane są podczas procesu spalania białka. Często w nadmiarze. Organizm walczy najczęściej z dużą ilością tego ostatniego kwasu (niedopałków białkowych), który powstaje, gdy jemy zbyt wiele mięsa, wędlin i ryb (czyli białka pochodzenia zwierzęcego), a przy tym jesteśmy niedotlenieni. Płuca nie pracują należycie, więc układ pokarmowy nie jest w stanie przyswoić i utlenić pożywienia. Jest ono filtrowane najpierw przez wątrobę, a jeśli to nie pomoże i toksyny nie zostaną zobojętnione, niedopałki przedostają się do jelita grubego i krwiobiegu. W konsekwencji zatruwane są kolejne narządy wewnętrzne, a przemiana materii jest bardzo mocno zaburzona.
Równowaga
Zakwaszony przez szkodliwe związki organizm w ramach obrony wytwarza związki, które neutralizują to kwasowe środowisko. Takie działanie ma kwas mlekowy, powstający w procesie fermentacji. Dzięki niemu w organizmie przywrócona zostaje równowaga kwasowo-zasadowa.
Dobroczynne działanie kiszonych warzyw
Podobnie działanie jak kwas mlekowy mają kiszone warzywa. Amerykańscy naukowcy dowiedli dodatkowo, że mają one działanie przeciwrakowe. Podczas kiszenia bowiem uwalniają się enzymu, rozkładające glukozynolam, znajdujący się w kapuście. W czasie reakcji wytwarzane są izotiocyjaniany, które mogą działać antynowotworowo. Korzyści przynosi także kwas mlekowy, który sprawia, że flora bakteryjna w jelitach funkcjonuje prawidłowo.
Kiszonki
Korzyści odnosimy podczas spożycia kiszonej kapusty, kwasu chlebowego, barszczu z kiszonych czerwonych buraków czy białego barszczu zakwaszanego na mące razowej. Z dobroczynnego działania warzyw najlepiej skorzystać pijąc sok z warzyw rozcieńczony wodą i spożywając je w postaci surówek. Nie powinno się gotować kiszonej kapusty – niszczy to korzystne dla organizmu bakterie. Warto też sięgnąć po rozcieńczony ocet jabłkowy. Należy 2-3 łyżki octu rozpuścić w szklance ciepłej wody i dodać 2 łyżeczki miodu.

zachomikowany

  • 36 KB
  • 23 sty 17 14:26
cd. B]
– Smak, jakość i trwałość kapusty zależały od staranności, z jaką była przygotowywana. Sposób kwaszenia był wszędzie podobny. Różnił się natomiast zestaw dodatków, które urozmaicały smak kapusty, uzależniony od upodobań smakowych rodziny lub tradycji regionalnej – mówi Grażyna Szelągowska, starszy kustosz z Muzeum Etnograficznego w Toruniu. – Sól, niekiedy marchew, jabłka czy cebulę oraz przyprawy: kminek, koper, jagody jałowca, liście bobkowe czy ziele angielskie dodawano do kapusty dla smaku. Kwaszenie kapusty w polskiej kulturze ludowej z czasem nabrało cech obrzędowych. Było to zajęcie, w którym uczestniczyli nie tylko domownicy, ale często też sąsiedzi. Dzień kiszenia kapusty był szczególny i gospodynie przygotowywały nawet specjalny poczęstunek
Wszyscy czuli się zdrowo

I takie właśnie obrazy pamięta z wczesnego dzieciństwa pan Zdzisław. – Babcia opowiadała, jak sama kisiła kapustę, potem kiszenie przejęła mama, a ja jej pomagałem. I tak z pokolenia na pokolenie zajmowaliśmy się kiszeniem. I babcia, i mama, i ja mieliśmy zawsze własne pole kapusty – opowiada. – To było robienie zapasu jedzeniowego, który miał starczyć na długi, długi czas, bo aż do wiosny. Te przygotowania do przetrwania zimy obejmowały też wypiek chleba oraz wyrób mięsa i kiełbas. Poza tym pamiętajmy, że bardzo dawno temu nie w każdej wsi był sklep i ludzie mieli nawyk robienia zapasów.

I najważniejsza sprawa: – Kapusta pojawiała się na wiejskich stołach wcale nie dlatego, że była tania i powszechnie dostępna, ale dlatego, że była bardzo zdrowa. Wiedziały o tym prawie wszystkie gospodynie, tylko może nie zdawały sobie sprawy, jak dalece służy ludzkiemu organizmowi – mówi pan Zdzisław. – To dopiero dzisiaj, dzięki rozwiniętym badaniom wiemy o jej zdrowotnych i leczniczych właściwościach. A dawniej? Nikt tego tak dokładnie nie wiedział. Jedzono kapustę kilka razy w tygodniu pod różnymi postaciami, a sok z kiszonej kapusty był orzeźwiający i smaczny. Każdy po jej zjedzeniu czuł się dobrze i nie chorował. A na obolałe miejsca, wrzody, czyraki i trudno gojące się rany przykładano rozbite liście, bo dzięki nim chory wracał do zdrowia. – Liście przykładano też na twarz, żeby skóra była gładsza – dodaje pani Danuta.

I tak, w ich opowieści znajdujemy najważniejsze właściwości kapusty: lecznicze, dietetyczne i kosmetyczne, o których będzie mowa dalej.

Lecznicze działanie kapusty. Liście kapusty ratują nogę.

Jak powiedział jeden z lekarzy, kapusta jest jedynym warzywem, które zwalcza źródło choroby i skutecznie leczy jej skutki. A jej lecznicze właściwości potrafią czasami świat medyczny wprawić w zdumienie.

cd. C ]

zachomikowany

  • 36 KB
  • 23 sty 17 14:26
cd. D]

Działanie soku ze świeżej kapusty

Równie skuteczne działanie lecznicze ma sok ze świeżej kapusty. Najlepiej zrobić go za pomocą sokowirówki i pić zaraz po odcedzeniu. Na co pomaga? Na choroby wrzodowe żołądka oraz dwunastnicy i to tak skutecznie, że potrafi odsunąć operację. Na nieżyt żołądka z niedokwaśnością i zapalenie jelita grubego. Hamuje w nim wzrost polipów dzięki zawartości kleistego śluzu roślinnego, siarki i soli potasowych.

Przy stanach zapalnych i chorobie wrzodowej żołądka należy rano przygotować kilka filiżanek soku, który będziemy pić przed każdym posiłkiem co najmniej przez 21 dni. Sok powinien być ciepły. Natomiast przy anemii warto pić większą dawkę, czyli regularnie od jednej do dwóch szklanek dziennie. Z kolei w chorobach płuc i układu oddechowego, kaszlu, katarze i chrypce należy pić sok ze świeżej kapusty, wzbogacony np. miodem. Przy schorzeniach gardła płukanie świeżym sokiem oczyszcza je i łagodzi stany zapalne.

Bardzo skuteczne w działaniu są syropy opracowane przez dr. Blanca. Do pierwszego potrzebujemy 1/2 litra przefiltrowanego świeżego soku z białej lub czerwonej kapusty, 3 g szafranu, po 1/4 kg miodu i cukru. Z miodu i cukru gotujemy gęsty syrop i lekko go schładzamy. Potem dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy. Jedną łyżkę stołową syropu rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i pijemy od trzech do czterech szklanek dziennie.

Drugi wymaga mniejszej ilości składników. 1/4 litra przefiltrowanego soku z białej kapusty gotujemy z 1/2 kg cukru, aż zgęstnieje. Tak uzyskany syrop rozpuszczamy w połowie szklanki przegotowanej wody.

Kapusta jest ceniona także ze względu na walory zdrowotne i smakowe oraz niskokaloryczność. 100 g zawiera tylko 29 kcal. Słodka kapusta i kapuśniak ugotowany bez mięsa i tłuszczu okazują się rewelacyjnym środkiem odchudzającym.

Znajdujące się w niej witaminy z grupy B, witamina C, PP, K i U zwana przeciwwrzodową, związki siarki, błonnik i enzymy pobudzają trawienie i skutecznie czyszczą organizm z produktów przemiany materii i toksyn. Trzeba tylko poszukać lekkostrawnych przepisów na bazie kapusty i włączyć je do jadłospisu, co pomoże skuteczniej dbać o zdrowie i sylwetkę.

Zdrowotne właściwości kapusty kiszonej

Powszechnie wiadomo, że kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy C i bakterii Lactobacillus. W okresie zimowym, kiedy jest mniej świeżych owoców i warzyw, warto jeść jej jak najwięcej. Jako wyjątkowo bogate źródło witamin C, K, z grupy B, żelaza, potasu, błonnika i wapnia, jest skutecznym środkiem na wzmocnienie organizmu w okresie jesienno-zimowym. Potrafi odeprzeć ataki przeziębienia i grypy. Niszczy również groźne wirusy i bakterie (wystarczy chociażby wymienić gronkowca złocistego czy prątki gruźlicy).

Pobudza przemianę materii, pomaga w budowie tkanki łącznej, wzmacnia mięsień sercowy, przyspiesza wykorzystywanie żelaza w organizmie, reguluje przemianę tłuszczów i obniża poziom cholesterolu oraz cukru, uodparnia na sytuacje stresowe.

cd. E ]

zachomikowany

  • 36 KB
  • 23 sty 17 14:25
cd. C ]
Pracujący we francuskim szpitalu Romans w Drôme w XIX wieku lekarz dr H. Blanc zastosował liście kapusty w leczeniu trudno gojących się ran pourazowych nogi młodego pacjenta, któremu groziła amputacja. Konsylium lekarskie było zdecydowane zabieg przeprowadzić, ale dr Blanc poprosił o kilkanaście godzin zwłoki. Owinął nogę rozbitymi liśćmi kapusty. Wkrótce gorączka opadła, chłopiec przespał całą noc, a nad ranem odkrył, że może poruszać nogą. Po zdjęciu liści okazało się, że wyciągnęły i wchłonęły niewiarygodną ilość ropnej wydzieliny. Okłady kontynuowano i po kilku dniach rana wyraźnie się goiła i zabliźniała.
To wydarzenie otworzyło nowy rozdział w wykorzystywaniu liści kapusty w leczeniu wrzodów i trudno gojących się ran. Dr Blanc rozpoczął eksperymenty medyczne z okładami z liści kapusty przy zapaleniu skóry i jej podrażnieniach, przy gangrenie i skaleczeniach, zainfekowanych ranach i ukąszeniach, ospie, różyczce i półpaścu. Lekarze uważają, że dokładne opisanie samych tylko właściwości leczniczych kapusty zajęłoby przynajmniej kilka książek.
Jak należy zrobić kompres

Świeże, zewnętrzne, ciemnozielone liście kapusty dokładnie myjemy, odcinamy zgrubienia, żeby liść był płaski. Następnie dosyć mocno wałkujemy liście butelką lub wałkiem do ciasta, by zrobiły się miękkie i puściły trochę soku. Ogrzewamy je w gorącej, ale nie gotującej się wodzie. Kładziemy na chore miejsce kilka liści i zawiązujemy dość mocno bandażem. Opatrunek zmieniamy raz na dobę, rano lub wieczorem.

Dr Blanc pisał, że „przy zastosowaniu takich metod leczenia wyzdrowienie jest bardziej pewne niż przy innych farmakologicznych sposobach. Sok ze zmiażdżonych liści wnika do skóry i eliminuje przyczyny choroby oraz jej skutki”. Udowodnił on, że takich właściwości, jakie w tym zakresie posiada kapusta, nie ma żadne inne warzywo. Poza tym medycznie potwierdzono również i to, że jej liście skutecznie wyciągają z organizmu tzw. trucizny chorobowe.

Co jeszcze kurują liście kapusty?

Kompresy z odpowiednio przygotowanych liści kapusty można stosować w różnego rodzaju zainfekowanych ranach, czyrakach, ropnych zapaleniach, krostach, wysypkach, stłuczeniach, a także przy oparzeniach skóry, egzemie, opryszczce, trądziku i odmrożeniach. Łagodzą stany zapalne ospy i różyczki oraz półpaśca. Okłady są również skuteczne podczas zapalenia oskrzeli, bolesnych menstruacjach czy nawet i w stanach zapalnych macicy. Gdy cierpimy na bóle głowy, kładziemy na czoło i kark kilka liści na dwie, trzy godziny. Można zrobić sobie kompres na całą noc. Liście kapusty uśmierzają też bóle zębów. Warto je ponadto stosować przy bólach reumatycznych, ale wtedy trzeba kilka liści gotować przez dwadzieścia minut z dwiema cebulami i jedną łyżką otrębów w bardzo małej ilości wody, którą powoli odparowujemy. Wszystko układamy na gazie, zawijamy i ciepłe kładziemy na bolące miejsce. Pamiętajmy, im świeższe mamy liście, tym skuteczniejszego ich działania możemy oczekiwać.

cd. D ]

zachomikowany

  • 22 KB
  • 23 sty 17 14:25
Warzywa kapustne

obejmują rośliny z rodzin krzyżowych, mających podobne wymagania środowiskowe. Warzywa te obfitują w witaminy, minerały, cukry oraz niewielkie ilości białka. Z najnowszych badań wynika, że kapustne, ze względu na zawartość glukozynolatów, są nieodzowne w walce z rakiem. To „zadanie” wspierają także substancje balastowe, kwasy fenolowe, flawonoidy oraz witaminy C i E, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Wszystkie cenne składniki zawarte w kapustnych są wrażliwe na wysoką temperaturę, dlatego też, zaleca się je jako surowe, gotowanie należy ograniczyć do minimum.
Kapusta głowiasta biała- najpopularniejsza , a wcale nie najzdrowsza z kapustnych. Bogata w glukozynolaty, oraz siarczki, mające działanie antybakteryjne. Olejki gorczyczne korzystnie wpływają na apetyt. Zawiera witaminy C, A, E oraz z grupy B oraz związki mineralne.
Kapusta głowiasta czerwona- W porównaniu do kapusty białej, zawiera więcej witamin z grupy B i C, zawiera natomiast mniej karotenu. Zawiera flawonoid- antocyjan.
Kapusta włoska- delikatniejsza od swych „kuzynek” i lżej strawna. Zawiera chlorofil oraz karotenoid- luteinę, odpowiedzialne za walkę z rakiem.
Kapusta brukselska (brukselka)- jedna z delikatniejszych. Zawiera wysokowartościowe białko, dużo witaminy C, B1, karotenu a także związki mineralne wapnia, żelaza i fosforu. Brukselka zawiera glukozynolat – indol chroni on przed rakiem oraz luteinę i chlorofil, uznane przeciwrakowe substancje.
Kapusta pekińska- tworzy wydłużone, luźnawe główki o delikatnych i smacznych liściach. Bogata w sole wapnia, fosforu i żelaza. Dostarcza również łatwo przyswajalnego białka. Idealna na surówki.
Kapusta chińska- (nie mylić z pekińską!) nie tworzy główek a jej zasadniczą częścią jadalną są grube i szerokie ogonki liściowe, jadalne są również blaszki liściowe.
cd.1]

zachomikowany

  • 36 KB
  • 23 sty 17 14:25
Tekst i zdjęcia: Ilona Słojewska

A ] Kapusta - skarb ludowej medycyny
Wcale nie tak łatwo znaleźć dzisiaj kogoś, kto kisi kapustę w drewnianych beczkach i zna towarzyszącą temu atmosferę. Żeby cokolwiek się o tym dowiedzieć, trzeba pytać wśród osób mieszkających na wsi lub lubiących smaczną i zdrową kuchnię.
Wycisnąć tlen
Państwo Danuta i Zdzisław N. ze wsi Buśnia koło Warlubia, zapytani o kapustę od razu wspominają lata, kiedy w ich rodzinnych domach kiszono ją na całą zimę przynajmniej ze stu kilogramów. – Na taką ilość potrzeba było kilogram soli, pięć kilogramów marchwi, a jak kto lubił, to i więcej – mówi pani Danuta. – I kminek, który sypie się według uznania. Nasze mamy dodawały również i jabłka, ale tylko szarą renetę ze względu na jej winny smak. I chociaż dzisiaj kisimy znacznie mniej kapusty, to zawsze pamiętamy, żeby je dodawać. Jabłka pokrojone razem ze skórką na cztery części, bez gniazd nasiennych, kładzie się na dno kamiennego garnka na wysokość jednej warstwy. Dzięki nim kapusta nabiera bardzo wykwintnego smaku.
Podczas rozmowy pan Zdzisław powraca do czasów, kiedy to co roku jesienią rozpoczynało się kiszenie kapusty. Beczki były oczywiście dębowe, wyparzane gorącą wodą. – Niezależnie od tego, z ilu kilogramów będziemy ją kisić, należy zachować zasady wypracowane od wielu pokoleń – mówi pan Zdzisław. – A więc najpierw kroimy ją, mieszamy z utartą marchwią i solą i wrzucamy do kamiennego garnka. Rzecz jasna, na pokrojoną szarą renetę. Każdą warstwę poszatkowanej kapusty należy dobrze ubić i dopiero potem kłaść następną i tak w kółko. – Dlaczego tak ważne jest to ubijanie? – pytam. – Bo trzeba wycisnąć z każdej warstwy jak największą ilość tlenu, żeby kapusta zaczęła się dobrze i bezpiecznie kisić – wyjaśnia pan Zdzisław. Ale to nie wszystko. Kładziemy na nią drewnianą deseczkę lub talerz i dociskamy polnym kamieniem. Ważne jest i to, żeby po pięciu dniach od zakiszenia zrobić w kapuście kilka głębokich otworów, aż do dna, by „uwolnić gazy” – w przeciwnym razie kapusta może zrobić się gorzka lub się zepsuć. To uwalnianie gazów powtarzamy co kilka dni, a jak zauważymy, że gazy „przestają chodzić”, to można już na stałe beczkę przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
Obrzędowy dzień kiszenia
Kapustę na zimę kisi się od połowy października do pierwszych dni listopada. Niektórzy nawet czekają na pierwsze lekkie przymrozki, bo podobno wtedy staje się smaczniejsza i jeszcze bardziej chrupiąca. Bierzemy wówczas odmianę zimową, bo letnia tak długiego czasu nie przetrzyma.

cd. B ]

zachomikowany

  • 27 KB
  • 23 sty 17 14:25
Kapusta. Rodzaje i właściwości lecznicze
Z kapustą jest problem, bo tą nazwą objęte zostały także gatunki niewiele mające wspólnego z wyobrażeniem kapusty. Na przykład kapusta karaibska, zwana także kolokazją, to bogata w skrobię bulwa z obszarów podzwrotnikowych wymagająca pieczenia lub gotowania, bo w ten sposób usuwa się z niej szkodliwe dla zdrowia kryształy szczawianu wapnia.

Rośnie w Australii, Afryce i obu Amerykach, u nas uprawiana rzadko jako roślina ozdobna w szklarniach. Pochodząca z Etiopii kapusta abisyńska, czyli modrak abisyński, przypomina rzepak i podobny do niego olej się z niej wydobywa. Kapustę palmową, znaną także pod nazwą serca palmowego, otrzymuje się ze specjalnie spreparowanego stożka wzrostu palmy.
Zamieszanie powiększa się i przez to, że choć nasza medycyna ludowa z właściwości leczniczych tej jarzyny korzysta wszechstronnie, w polskich podręcznikach ziołolecznictwa jej nie ma. Według klasyfikacji Tatiany Lizgunowej, rosyjskiej badaczki właściwości leczniczych roślin, do rodzaju kapusta (Brassica L.) należy osiem gatunków: kapusta głowiasta, brukselska, jarmuż, kapusta pekińska i chińska, kalafior i kalarepa.

Uprawiać zaczęto najpierw – bo w IV wieku przed Chrystusem – formy liściowe, z których powstała później kapusta głowiasta. Starymi gatunkami są również kalafior i kalarepa, które zaczęto uprawiać w środkowej lub wschodniej części obszaru śródziemnomorskiego. Do młodszych należą kapusta włoska, pekińska, chińska, brukselka i jarmuż. Włoska ma liście pomarszczone, zwinięte w główkę mniej zbitą od głowiastej i o nieco wyższych od niej wartościach odżywczych; pekińska ma liście zbite w mniej lub bardziej wydłużoną główkę i więcej białka od poprzednich, a chińska luźną główkę z pomarszczonych, jasnozielonych liści o grubych ogonkach. Brukselska – główki wielkości orzecha włoskiego tworzące się w pachwinach liści – powstała w wyniku mutacji pączkowej dokonanej w 1785 r. w Belgii i stąd jej nazwa. Jarmuż nie zwija się w główkę, a liście ma tak bogato pomarszczone, że doskonale nadaje się do dekoracji. Ale nie tylko, bo obok brukselki i kalafiora ma najwięcej witaminy C.

Najbardziej powszechnie uprawiana jest kapusta głowiasta biała i trochę mniej – czerwona. Za roślinę leczniczą uważana jest od najdawniejszych czasów, o czym są wzmianki w dziełach Katona, Dioskura, Pliniusza i Galena. Starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, wątroby, stawów oraz wrzody i uważali ją za środek przeciw zamroczeniu alkoholowemu. Rosyjskie lecznictwo ludowe zalecało kapustę w przypadkach zaburzeń trawienia, chorób wątroby i śledziony, stanów zapalnych skóry, egzem, oparzeń, stłuczeń, ran i wrzodów oraz na kaca. Liście ugotowane w mleku i zmieszane z otrębami przykładano do chorych miejsc przy skazie limfatycznej i mokrej egzemie. Hindusi robią z niej różne wyciągi.

Wartości leczących ma wiele, zawiera bowiem witaminę U, działającą przeciwwrzodowo, toteż sok ze świeżej kapusty jest świetnym środkiem gojącym przy owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy.

cd. 1a ]

zachomikowany

  • 10,6 MB
  • 12 sty 17 20:46

z chomika piwonek

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    203
  • obrazy
    113
  • pliki wideo
    61
  • pliki muzyczne
    0

400 plików
4,3 GB




wszystkoav

wszystkoav napisano 21.04.2018 10:24

zgłoś do usunięcia
Darmowy hosting zdjęć fotoo.plNOWOŚCI FILMOWE ZAPRASZAM
SP0KSIK...I976

SP0KSIK...I976 napisano 5.07.2022 15:43

zgłoś do usunięcia
Release__K83_

Release__K83_ napisano 14.08.2023 21:00

zgłoś do usunięcia
SPOKOS-2024

SPOKOS-2024 napisano 31.08.2023 08:19

zgłoś do usunięcia

A_FilmySeriale2024

A_FilmySeriale2024 napisano 11.06.2024 16:34

zgłoś do usunięcia
 
ss_argus

ss_argus napisano 29.06.2024 06:53

zgłoś do usunięcia
Najlepsze !!! *** Audiobooki *** *Słuchowiska * Komiksy * Ebooki II WŚ * Wgrane Okładki * W Paczkach * Luzem * "Żywy" Lektor * Uporządkowane A-Z * Własny Upload * Foldery Tematyczne * *FREE Transfer *** * Zapraszam serdecznie *

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności