Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
tatanka.com
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna tatanka

widziany: 19.07.2024 21:06

  • pliki muzyczne
    21500
  • pliki wideo
    443641
  • obrazy
    585010
  • dokumenty
    59283

1146747 plików
156850,71 GB

FolderyFoldery
tatanka.com
bajki
 
DRAMAT
 
fantastyka
 
FILMOGRAFIE
 
FILMY 3D
 
FILMY AZJA
 
FILMY HISTORYCZNE,KOSTI UMOWE,PRZYGODOWE
 
Filmy na Telefon
 
Galeria
 
GASTRONOMIA
 
00000000
 
DESER
 
DODATKI
 
1
GRZYBY
 
JAJA
 
JEDNOGARNKOWE I PÓŁMIĘSNE
 
KASZE I RYŻ
 
MĄCZNE SŁONE
 
MIĘSNE
 
MLEKO I PRZETWORY
 
NAPOJE
 
orzechy nasiona
 
OWOCE
 
PODSTAWY
 
POLSKA
 
Przepisy Kulinarne itp
 
1
PRZETWORY
 
przyprawy i zioła MARYNATY
 
RYBY I OWOCE MORZA
 
SAŁATKI & surówki
 
SOSY
 
ŚWIAT
 
ŚWIĘTA ŚWIĘTA
 
WARZYWA
 
$STRĄCZKOWE $
 
bób
ciecierz yca
fasola
fasolka szparago wa
groch
groszek cukrowy
soczewic a
soja i tofu
@ GARMAŻERKA
 
pasty
pasztety
@JARZYNOWO WARZYWNY MIX
@KOTLETY
@PASZTETY JARSKIE
BBBBBBBB
 
CCC
 
cebula
cukinia
cykoria endywia i sałatowa
CH
 
Choy Sum
chrzan
chrzan japoński wasabi
CZCZ
 
czosnek
Czyściec bulwiast y
dynia
endywia
Endywia kędzierzawa
fenkuł
jarmuż
kabaczek
kalafior
kalarepa
kapary
kapusta
 
karczochy
KIEŁKI
KOLOKAZJA
Komatsuna
kukurydza
 
masa kukurydz iana
liście dalo
liście winorośli
mangold
maniok
marchew
musztardowi ec
ogórki
okra
oliwki
papryka
pasternak
patison
 
Kursk do rewolucj i
pędy bambusa
pietruszka
pomidory
pory
rabarbar
rukiew wodna
rzepa
rzeżucha
rzodkiew biała
 
Rzodkiew japońska
rzodkiew czarna
rzodkiewki
sałata
SAŁATKI WARAYWNE
 
kartofla na
SAŁATY Z SAŁATY
salsefia
seler
seler naciowy
skorzonera
SŁONECZNIK BULWIASTY-t opinambur
szczaw
szczypiorek
szparagi
szpinak
TARO
topinambór
warzywa nieznane
 
Arracach a
 
Arrac acha
Chiński brokuł
korzeń łopianu
ziemniaki
1
WYPIEKI
 
zdjęcia
 
ZUPY
 
ZWIĄZKI MINERALNE WITAMINY
 
🥦🥬🥒
kino czeskie i słowackie
 
KOMEDIA
 
MUSIC VIDEO
 
Napisy PL
 
1
 
IYTF
Flip i Flap
POBRANE
niem
 
Jakub kłamca - Jakob, der Lügner (1975)
odcinki siqele
 
OSZUŚCI I NACIĄGACZE
POBRANE RÓŻNE
 
polskie
 
Prywatne
REŻYSERZY
 
Józef Gębski
małgorzata szumowska
rosyjskie
 
sensacja
 
SERIALE
 
SERIE
STARE KINO ŚWIAT
 
syberia gułag
 
western
 
WOJENNE
 
Z CHOMIKÓW
 
ELASMIR
zachomikowane
 
ŻYWIENIE
 
🎶AUDIOBOKI
 
👍FILM DOKUMENTALNY
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 40 KB
  • 13 sie 22 9:13

z chomika jabolek67

  • 30,7 MB
  • 27 gru 21 9:34

z chomika Arbi1000

  • 71,6 MB
  • 10 lut 21 18:00
W programie potrawy z fasoli. Warzywo to znane jest w Europie dopiero kilkaset lat. Mieszkańcy Starego Kontynentu zawdzięczają ją Hiszpanom i Portugalczykom, którzy przywieźli ją z Ameryki jako kulinarną ciekawostkę. Dziś fasola znana jest na całym świecie. Zanotowano istnienie ponad 200 odmian, z których 20 uprawia się w celach spożywczych.

z chomika aaarek70

  • 5 KB
  • 14 sty 21 13:44

z chomika Zabr7

  • 5 KB
  • 14 sty 21 13:44

z chomika Zabr7

  • 6 KB
  • 14 sty 21 13:44

z chomika Zabr7

  • 0,7 MB
  • 14 sty 21 13:44

z chomika Zabr7

  • 106,5 MB
  • 18 gru 20 11:18

z chomika JASNYCHOMIK

  • 19 KB
  • 28 lis 19 11:01

z chomika Chimka

  • 13 KB
  • 10 mar 17 17:22

z chomika mloda889

  • 33 KB
  • 10 mar 17 17:17

z chomika talen

  • 19 KB
  • 10 mar 17 16:36

z chomika jabolek67

  • 21 KB
  • 12 sty 17 20:32

z chomika Rybakos

  • 28 KB
  • 9 sty 17 7:38
1 ] Warzywa strączkowe i ich właściwości lecznicze
W Chinach przypisuje się właściwości lecznicze roślinom strączkowym w zależności od koloru związanego z którymś z Pięciu Elementów. I tak:
– czerwone warzywa strączkowe (Element Ognia) – wpływają na serce i jelito cienkie – fasola azuki, fasola nerkowata (kidney), soczewica czerwona;

– żółte warzywa strączkowe (Element Ziemi) – oddziałują na śledzionę, trzustkę i żołądek – ciecierzyca, soja, żółty groch;

– białe rośliny strączkowe (Element Metalu) – działają na płuca i jelito grube – fasole jaś oraz lima, drobna biała fasola;

– czarne i brązowe rośliny strączkowe (Element Wody) – wpływają na nerki i pęcherz moczowy – fasola czarna, czarna soja, soczewica brązowa;

– zielone rośliny strączkowe (Element Drzewa) – oddziałują na wątrobę i pęcherzyk żółciowy – fasola mung, zielony groszek, fasolka szparagowa.

Wiele osób źle trawi rośliny strączkowe i po ich spożyciu odczuwa dolegliwości układu trawiennego. Bardzo często jest to wynikiem nieprawidłowego przygotowania roślin strączkowych oraz złych połączeń pokarmowych (nadmierne mieszanie z innymi pokarmami).
Sposoby postępowania z roślinami strączkowymi, ułatwiające proces ich trawienia

1. Lekkostrawne: soczewica, fasola mung, fasola azuki i zielony groszek – mogą być spożywane często. Inne gatunki powinny być jadane rzadziej.

2. Fasole należy dokładnie przeżuwać.

3. Dla osób w podeszłym wieku i dzieci w przedziale wiekowym od roku do 18. miesiąca należy strączkowe przecierać przez sito i podawać bez łusek.

4. Produkty sojowe, takie jak mleko, tofu, tempeh i miso, są znacznie łatwiej trawione niż ziarno sojowe i produkty z niego (np. pasztety, pasty) oraz teksturowane białko sojowe (ciężkostrawne). Jednak nadmierne spożywanie soi może osłabić funkcje trawienne i pracę nerek – nadnerczy.

5. Rośliny strączkowe mocz nawet 12 godzin, wlewając 4 części wody na 1 część ziaren strączkowych. Wodę można wymienić 1-2 razy. Nie należy gotować strączkowych w wodzie, w której się moczyły.

6. Po zagotowaniu dobrze jest je 2-3 razy jeszcze odlać, aby pozbyć się puryn, które są szkodliwe dla naszych stawów. Najwięcej puryn zawiera soczewica.

7. Gotuj warzywa strączkowe z nasionami kopru włoskiego lub kminku, które pomagają uniknąć gazów. Około 20 minut gotuj bez przykrycia.

8. W celu poprawy smaku, trawienia i podniesienia wartości odżywczej roślin strączkowych gotuj je z dodatkiem glonu kombu (kilkucentymetrowy kawałek).

9. W razie gdy kłopoty z gazami nie ustępują, zastosuj jeden z podanych sposobów:

– pod koniec gotowania do wody z roślinami strączkowymi wlej trochę octu jabłkowego lub winnego. Doprowadza to do ich zmiękczenia. Rozbija łańcuchy białkowe oraz związki utrudniające trawienie. Również strączkowe na sałatkę można marynować 30 minut w sosie składającym się z 2/3 octu winnego i 1/3 oliwy z oliwek,

– zanim ugotujesz rośliny strączkowe, lekko je podkiełkuj,

– możesz spożywać same kiełki roślin strączkowych, ponieważ są one lekkostrawne – gotowane na parze, lekko podgotowane lub podduszone na oliwie.

cd.1 a ]

zachomikowany

  • 10 KB
  • 9 sty 17 7:38
Fasola - właściwości

Fasolę z Ameryki do Hiszpanii sprowadził Kolumb i szybko doceniono zalety tej nieznanej rośliny w całej Europie. Teraz jest uprawiana na całym świecie. Jest bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. W celach spożywczych uprawianych jest ok. 20 gatunków fasoli.

Białko fasoli ma dużą zawartość lizyny, z którą to organizm produkuje karnitynę. A ta z kolei wzmacnia serce, chroniąc przed chorobą niedokrwienną i zawałem.
Białko fasoli jest zasadotwórcze, co pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo - zasadową, zwłaszcza, gdy jemy kwasotwórcze mięso, ryby, jajka i produkty zbożowe. Fasolę mogą jeść osoby cierpiące na nadkwasotę, gdyż hamuje ona wydzielanie kwasów żołądkowych.
W profilaktyce osteoporozy bardziej korzystne jest działanie białka fasoli od białka zwierzęcego, które powoduje większą utratę wapnia z moczem.
Porcja 100 g suszonych nasion dostarcza ok. 290 kcal. Kaloryczność ta wynika z dużej ilości węglowodanów i tłuszczu. Jednak tłuszcz ten zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu, a podwyższają dobrego, chroniąc przed miażdżycą, nadciśnieniem i zakrzepami.
Fasola zawiera lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Wspomaga przyswajanie witamin E, K, A iD, wpływa na metabolizm tłuszczu i cholesterolu.
Fasola dostarcza witaminy E i z grupy B oraz minerały: fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo. Jest też bogata w lignany - substancje zmniejszające ryzyko chorób nowotworowych, głównie raka sutka i jelita grubego.
Świeże nasiona zawierają więcej wody, a mniej białka, węglowodanów, tłuszczu i składników mineralnych niż suszone. Mają też więcej witamin, zwłaszcza witaminy C i beta - karotenu.
Potrawy z fasoli ze względu na dużą zawartość siarki i twardą skórkę są ciężko strawne. Powodują wzdęcia i kłopotliwe gazy. Ale jest na to kilka sposobów:
•Nasiona fasoli moczymy 1-2 godzin w gorącej wodzie, od czasu do czasu dolewamy wrzątku. Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą zimną wodą i gotujemy do miękkości.
•Zalewamy fasolę zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i odcedzamy. Czynność tę powtarzamy dwukrotnie.
•Fasolę moczymy ok. 8 godzin, doprowadzamy do wrzenia, wodę wylewamy. Gotujemy w świeżej wodzie.
Jednak takie sposoby gotowania pozbawiają fasolę sporej ilości witamin i składników mineralnych. Żeby tego uniknąć, moczymy fasolę ok. 12 godzin, a następnie gotujemy w tej samej wodzie. A po posiłku, aby uniknąć dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego zaparzamy ziółka.
Fasolę gotujemy bez przykrycia (ubytek wody uzupełniamy wrzątkiem), żeby ulotniły się szkodliwe związki chemiczne. Mrożonki z fasolą wrzuca się do wrzątku i gotuje krócej. Z fasoli można przyrządzić bardzo smaczne dania na ciepło i na zimno. Mogą to być potrawy jednogarnkowe, sałatki z ryżem, czy też fasolka szparagowa jako dodatek do drugiego dania.

Autor: Tamara Majer

zachomikowany

  • 20 KB
  • 9 sty 17 7:38
NIEDOCENIANA FASOLA:
Fasolę nazywano kiedyś mięsem dla biedaków. Jest bowiem pełnowartościowym źródłem białka i substancji odżywczych. Zawiera fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo i związki siarki, kwasy organiczne, witaminy, przede wszystkim B i PP. Nie poleca się jej kobietom w ciąży, osobom starszym z zaawansowaną miażdżycą i osobom cierpiącym na obniżoną perystaltykę jelit. Stwierdzono bowiem, że działa paraliżująco na ruchy robaczkowe jelit, zwiększa krzepliwość krwi i zlepia czerwone ciałka. Odwar ze strąków polecają zielarze w początkach cukrzycy, chorobach nerek, pęcherza i dróg moczowych oraz kamicy, zwłaszcza fosforanowej. 30 g suchych strąków zalewa się na 8 godzin 2 szklankami wody, a potem gotuje przez 10 minut. Dwie szklanki dziennie lekko obniżają ciśnienie i leczą gościec. W chorobach reumatycznych stosuje się fasolę także zewnętrznie. Zmiażdżone świeże lub mrożone strączki przykłada się na bolące stawy. Z kolei kąpiele z dodatkiem odwaru pomagają w różnych chorobach skórnych.

zachomikowany

  • 22 KB
  • 9 sty 17 7:38
cd. 1 b ]
Działanie lecznicze roślin strączkowych

Ciecierzyca – jest bogatsza w żelazo niż inne strączkowe. To dobre źródło tłuszczów wielonienasyconych. Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek.
Soczewica – jest bardzo bogatym źródłem nie tylko lekkostrawnego białka, ale także wapnia i żelaza. Zawiera beta-karoten oraz witaminy B i PP. Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek. Działa moczopędnie. Wzmaga aktywność nerek i nadnerczy. Pozytywnie działa na serce i krążenie.
Fasola mung – jeden z bardziej wartościowych gatunków fasoli. Posiada zdolność oczyszczania układu sercowo-naczyniowego. Usuwa wszelkie toksyny, więc wskazana jest do oczyszczania organizmu. Korzystnie wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy. Zmniejsza objawy gorącej wilgoci w organizmie, redukuje obrzęki (zwłaszcza nóg), działa moczopędnie. Wskazana w postaci lekkiej zupy do picia w leczeniu zatruć pokarmowych oraz biegunki. Taka zupa pomaga też przy nagłych stanach zapalnych skóry oraz przy dolegliwościach, którym towarzyszą objawy gorąca (nerwowość, brak cierpliwości, nadmierne pragnienie, problemy z oddawaniem moczu). Stosowana w leczeniu świnki, oparzeń, czyraków, udaru słonecznego, zapalenia spojówek, zatruć ołowiem i pestycydami, wysokiego ciśnienia krwi oraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych z objawami gorąca. Posiada silnie wychładzające właściwości. Jeszcze bardziej wychładzająco działają kiełki fasoli mung, ale za to posiadają cenne właściwości oczyszczania organizmu z toksyn.
Fasola jaś – jako jedna z nielicznych fasoli ma silne właściwości alkalizujące, neutralizuje nadmierną zawartość kwasów w organizmie, powstałą wskutek zbyt dużego spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego oraz żywności wysoko przetworzonej. Posiada mniej tłuszczów niż inne gatunki fasoli. Zawiera fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk oraz witaminy A, B1, B2, PP. Korzystnie działa na wątrobę i płuca. Obniża, podobnie jak inne fasole, poziom cukru we krwi, a więc jest pomocna w leczeniu cukrzycy. Nadmiar fasoli może sprzyjać powstawaniu wola, dlatego do jej gotowania oraz do posiłków, w których skład wchodzi, należy dodawać glony morskie (ze względu na jod).
Fasola azuki – posiada działanie osuszające, leczniczo stosuje się ją u osób z nadmiarem wody w organizmie (również przy otyłości). Zmniejsza obrzęk. Wzmacnia funkcje nerek i nadnerczy oraz serca i jelita cienkiego. Odtruwa organizm. Na dolegliwości nerkowe pije się 1/2 filiżanki wywaru z azuki na pół godziny przed posiłkami (1 filiżankę fasoli namoczonej w 5 filiżankach wody należy gotować przez 1 godzinę – w tej samej wodzie). Regularne picie takiego wywaru wzmaga laktację u matek karmiących. W wypadku przedłużającego się krwawienia u kobiet, zaleca się żucie 5 surowych ziaren fasoli, aż menstruacja ustanie. Przy śwince lub czyrakach stosuje się bezpośrednio na skórę opatrunek z pasty (zmielone nasiona azuki + nieco ciepłej wody oraz taka ilość miodu, aby powstała pasta). Wspomagające w leczeniu tych dolegliwości jest picie wywaru z azuki.

cd.1 c]

zachomikowany

  • 115 KB
  • 9 sty 17 7:37

zachomikowany

  • 63 KB
  • 9 sty 17 7:36

zachomikowany

  • 43 KB
  • 9 sty 17 7:36

zachomikowany

  • 152 KB
  • 9 sty 17 7:36

zachomikowany

  • 73 KB
  • 9 sty 17 7:36

zachomikowany

  • 168 KB
  • 9 sty 17 7:35

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    45
  • obrazy
    19
  • pliki wideo
    9
  • pliki muzyczne
    0

73 plików
560,14 MB




wszystkoav

wszystkoav napisano 21.04.2018 10:24

zgłoś do usunięcia
Darmowy hosting zdjęć fotoo.plNOWOŚCI FILMOWE ZAPRASZAM
SP0KSIK...I976

SP0KSIK...I976 napisano 5.07.2022 15:43

zgłoś do usunięcia
Release__K83_

Release__K83_ napisano 14.08.2023 21:00

zgłoś do usunięcia
SPOKOS-2023

SPOKOS-2023 napisano 31.08.2023 08:19

zgłoś do usunięcia

A_FilmySeriale2024

A_FilmySeriale2024 napisano 11.06.2024 16:34

zgłoś do usunięcia
 
ss_argus

ss_argus napisano 29.06.2024 06:53

zgłoś do usunięcia
Najlepsze !!! *** Audiobooki *** *Słuchowiska * Komiksy * Ebooki II WŚ * Wgrane Okładki * W Paczkach * Luzem * "Żywy" Lektor * Uporządkowane A-Z * Własny Upload * Foldery Tematyczne * *FREE Transfer *** * Zapraszam serdecznie *

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności