Naturalnie występujące w żywności trucizny to jady trupie, mykotoksyny, botulina (jad kiełbasiany), solanina i tomatyna. Najbardziej trująca jest botulina, nieco mniej aflatoksyny, zaś jady trupie są nawet 1000 000-krotnie mniej trujące od aflatoksyn i ponad 100 000 000-krotnie mniej trujące od botuliny. Solanina i tomatyna są bardziej (około 1000-krotnie) trujące niż jady trupie, ale znacznie mniej niebezpieczne niż aflatoksyny i botulina (około 1000-krotnie i 100 000-krotnie).
Jady trupie - kadaweryna i putrescyna są niezbędne do życia. Wytwarzane przez rośliny i zwierzęta, odpowiedzialne są za prawidłowe podziały komórkowe oraz wzrost tkanek. Jednak w większej ilości są trujące. Mogą powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a także działać neurotoksycznie i hepatotoksycznie. Ich zwiększona ilość występuje w nieświeżym mięsie, a także w roślinach, zwłaszcza strączkowych i niektórych grzybach (nie wolno jeść nieświeżych grzybów!). W popsutych jajkach i rybach występuje neurotoksyna - neuryna. Należy unikać spożywania nieświeżego mięsa i ryb, zwłaszcza o nieprzyjemnym zapachu!
Mykotoksyny - aflatoksyny, ochratoksyny i patulina stanowią zanieczyszczenie pasz, zbóż, orzechów, soków owocowych, win. Mogą działać teratogennie, mutagennie i powodować raka wątroby. Patulina w jabłkach może działać neurotoksycznie, w większych ilościach występuje w occie jabłkowym i "tanich" winach (bałtach, jabolach). Do ich produkcji używa się jabłek II i III kategorii - o zwiększonej zawartości patuliny. Należy unikać spożywania obtłuczonych, brązowych jabłek, z obecnością pleśni lub brązowej zgnilizny.
Solanina, chociaż trująca, zwykle nie jet przyczyną zatruć. Występuje w ziemniakach, nie ulega rozkładowi podczas gotowania, nie rozpuszcza się w wodzie. Niebezpieczne może być spożywanie skórek od ziemniaków oraz kiełków, a także młodych, zielonych ziemniaków.
Tomatyna jest glikoalkaloidem, podobnym do solaniny, ale występuje w pomidorach - niedojrzałych - i jest dużo mniej trująca. Zatrucia zdarzają się wyjątkowo rzadko, zwłaszcza u dzieci. Dorosły człowiek musiałby zjeść kilka kg pomidorów, by wystąpiły u niego widoczne objawy zatrucia. Co ciekawe, tomatyna działa przeciwnowotworowo in vitro.
Jad kiełbasiany - botulina - występuje w konserwach mięsnych, rybnych i warzywnych, które były nieprawidłowo sterylizowane lub przechowywane. Nie wolno jeść zawartości konserw o wypukłych, wieczkach! Jad kiełbasiany jest najsilniejszą, znaną trucizną, zatrucie objawia się porażeniem płytki nerwowo-mięśniowej i może prowadzić do śmierci. Objawy zatrucia występują późno, po 24-48 godzinach od spożycia konserwy.
Piśmiennictwo:
1. Cantwell M., A Review of Important Facts about Potato Glycoalkaloids, Perishables Handling Newsletter 1996 Issue No. 87
2. Friedman M, Roitman JN, Kozukue N., Glycoalkaloid and calystegine contents of eight potato cultivars. J Agric Food Chem. 2003.
3. Til, H.P.; Falke, H.E.; Prinsen, M.K.; Willems, M.I. (1997). "Acute and subacute toxicity of tyramine, spermidine, spermine, putrescine and cadaverine in rats". Food and Chemical Toxicology. 35 (3-4): 337–348.
4. Montecucco C, Molgó J 2005). "Botulinal neurotoxins: revival of an old killer". Current Opinion in Pharmacology. 5 (3): 274–9.
5. Llewellyn, G.C.; McCay, J.A.; Brown, R.D.; Musgrove, D.L.; Butterworth, L.F.; Munson, A.E.; White, K.L., Jr. Immunological evaluation of the mycotoxin patulin in female B6C3F1 mice. Food Chem. Toxicol. 1998, 36, 1107–1111.
6. Puel, Olivier; Galtier, Pierre; Oswald, Isabelle P. (2010). "Biosynthesis and Toxicological Effects of Patulin". Toxins. 2 (4): 613–631.
7. Selmanoglu, G. "Evaluation of the reproductive toxicity of patulin in growing male rats". Food Chem. Toxicol. 2006 (44): 2019–2024.
8. Iqbal, Shahzad Zafar; et al. (2014). "Natural incidence of aflatoxins, ochratoxin A and zearalenone in chicken meat and eggs". Food Control. 43: 98–103.
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1...
10. Trucksess MW, Scott PM (2008). "Mycotoxins in botanicals and dried fruits: A review". Food Addit. Contam. 25 (2): 181–92.
11. Moss MO (2008). "Fungi, quality and safety issues in fresh fruits and vegetables". J. Appl. Microbiol. 104 (5): 1239–43.
13. Hussein HS, Brasel JM (2001). "Toxicity, metabolism, and impact of mycotoxins on humans and animals". Toxicology. 167 (2): 101–34.
« poprzednia stronanastępna strona »
Opublikowano 09.wrzesień 2024r.
Kiedy wy ludzie zaczniecie czytać i oglądać etykiety i opakowania ? Co z tego że się nie zaszprycowałeś jak przyjmiesz to zżerając te badziewie .
Żaba..czyli żarcie od gatesa-już z przyprawami... 😉
Zwracam uwagę na znak żabki i na producenta. Nie kupuje z Ukrainy. Łatwo się zorientować bo towar jest zdecydowanie tańszy.
Niemcy, naród panów Europy trują swoich ? 😲
Opublikowano 10.czerwiec 2024 r.
Zapraszam, za miesiąc będę na półce... świeżaki
To jest maszyna, robot do szczepienia pisklaków. Nas też kiedyś siłą wstawią do podobnej maszyny ?
Opublikowano 09.czerwiec 2024 r.
Dla miłośników Coca Coli i podobnego badziewia . ……który, jak już mówiłem, jest bardzo prosty i polega wyłącznie na powolnym odparowywaniu napoju.
Potem się dziwią że wysrać się nie można 🤣
Młodzi uwielbiają pić płynną smołę.
Opublikowano 28.marzec 2024 r.
Tak się robi szynkę .Smacznego .
Najpewniejsze wyroby mięsne, wędliniarskie są robione własnoręcznie, ale to trzeba umieć.
Opublikowano 28.marzec 2024 r.
To są odpady z wylęgarni piskląt, kogutki.
To jest straszne to żywa istota jest, jak tak można!? ludzie kierują się tylko zyskiem, nie patrzą na nic, na żadne względy współczucia, ja mięsa nie jem. Żyj i daj żyć innym!
P. S Myślę, że ludzie tak nie robią tylko diabły w ludzkiej skórze !
Opublikowano 20.marzec 2024 r.
W Polsce wybuchł wielki skandal z produktami niemieckiej firmy Dr. Oetker, niesprzedane stare produkty są przywożone do fabryki, tam są rozpakowywane, wrzucane do kadzi, są ponownie topione, a następnie wlewa się nową masę do foremek, i zupełnie "nowy i świeży" Niemiecki przysmak dla Europy Wschodniej jest następnie pakowany na linii w nowe opakowania z nowymi datami ważności!
Nie kupuję tego świństwa. Ale rzeczywiście chcąc coś kupić oglądam skład, oraz producenta i stwierdzam ze nie ma polskich produktów. Więc nie kupuje nic. Jedyna pociecha ze na mnie nie zarobią.
Opublikowano 22.luty 2024 r.
Nie daj się otruć‼️‼️‼️
Tak długo, jak jest napisane na opakowaniu kto jest producentem, to jest ok. Kto nie będzie chciał, nie kupi.
K . M Ukraińcy nawożą ile wlezie, i to środkami zabronionymi w UE od ponad 20. lat . Życzę smacznego!
Opublikowano 13.luty 2024 r.
Nowy Jork 1930 rok.
Spróbuj znaleźć ludzi otyłych! Dokładnie na całym świecie ,tak samo.
Opublikowano 27.styczeń 2024 r.
Miam Miam ! Ale to tylko spiskowe teorie.
Ale co tam jest?
Jestem wystarcząjąco stary aby znać błędy młodych matek chcących zapewnić czystość bezwzględną dla swych niemowląt. Kołyska nakryta siatką i jakieś lampy podczerwieni do zabijania bakterii i wirusów.
Kończyło się to śmiercią dziecka przed osiągnięciem 2-5 lat
I na odwrót, dzieci puszczone wolno na wspólne place zabaw, picie z tej samej szklanki wzmacniały je.
W Kanadzie nawet tworzą sobie takie środowiskowe grupy wspólnego lizania lizaków młodych dzieci dla wzmacniania organizmów.
I pamiętajcie modlitwy przed jedzeniem, błogosławienie pokarmu i kucharek. Znane są te cuda, kiedy księdzu do wina Mszalnego dolewali czystej trucizny a ona nie działała.
Czego to ma dowieść? stary zgnity banan , źle przechowywany w którym zaległy się robale, prawdopodobnie mucha owocówka ,roztocze i pleśń z zewnątrz!
Mądry zrozumie w lot, głupcowi potrzebny młot.
Uwaga!!! Na znak żaby na opakowaniach produktów żywnościowych!
Szczypiorek Yee
. . oni wierzą w to, że muszą nas poinformować o niebezpieczeństwie, które nam zagraża, żeby nie wróciła do nich karma. Więc nas "informują" poprzez żaby, sceny w filmach o przyszłości, teledyski, piosenki, etc.
Jednak z drugiej strony, gdyby chcieli to cichaczem ludziom wpychać, nie oznaczaliby jedzenia w żaden sposób....
Opublikowano 16 lipiec 2023 r.
Cyfrowy Bon Żywnościowy
Tak od zaplecza
Kochani zakładajcie telegram wrzucam tu póki nie mam bana. To co najważniejsze najistotniejsze pełna wolność bez CENZURY.
Telegram link:
KILLUMINATI (NIESAMOWITE NEWSY)
Jakiś czas temu na oficjalnej stronie ONZ ukazał się artykuł "Korzyści z głodu na świecie". Wprawdzie szybko go usunięto, lecz nadal jest dostępny w internetowych archiwach:
Nie będzie można nic kupić bez znamienia bestii.
Będą rozdawać cyfrowe bony, przyzwyczajać i jak ludzie przyzwyczają się do brania to wyeliminują gotówkę w tym ostatni element wolności w systemie już niewolniczym. Każda transakcja finansowa będzie pod nadzorem elektronicznym. Pozostanie tylko handel wymienny, który też będzie ograniczony bo produkcją żywności będą zajmować się tylko korporacje, reszta będzie nie legalna
Opublikowano 07. Maja 2023 r.
Jakie wędliny i mięso kupujesz w sklepie?
Co pracownicy robią na dziale mięsnym? Od lat ta sama praktyka...
Ludzie Ludziom zgotowali ten los. 🙄
Opublikowano 17 grudzień 2022 r.
Takie mięsko przyjedzie do nas na święta? A może na co dzień takie spożywamy..
Nie tragizujecie tak...
To przecież są przyprawy, żeby nie trzeba było
trzymać w marynacie 🤭
😂
Zwróćcie uwagę na to, jak jesteśmy systematycznie truci - skażona żywność, lekarstwa, zatruwają nas z powietrza, z ziemi i w wodzie - naukowcy odkryli związki, które trudno logicznie wytłumaczyć 💥☠️💀
« poprzednia stronanastępna strona »
- Pobierz folder
- Zachomikuj folder