Naturalnie występujące w żywności trucizny to jady trupie, mykotoksyny, botulina (jad kiełbasiany), solanina i tomatyna. Najbardziej trująca jest botulina, nieco mniej aflatoksyny, zaś jady trupie są nawet 1000 000-krotnie mniej trujące od aflatoksyn i ponad 100 000 000-krotnie mniej trujące od botuliny. Solanina i tomatyna są bardziej (około 1000-krotnie) trujące niż jady trupie, ale znacznie mniej niebezpieczne niż aflatoksyny i botulina (około 1000-krotnie i 100 000-krotnie).
Jady trupie - kadaweryna i putrescyna są niezbędne do życia. Wytwarzane przez rośliny i zwierzęta, odpowiedzialne są za prawidłowe podziały komórkowe oraz wzrost tkanek. Jednak w większej ilości są trujące. Mogą powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a także działać neurotoksycznie i hepatotoksycznie. Ich zwiększona ilość występuje w nieświeżym mięsie, a także w roślinach, zwłaszcza strączkowych i niektórych grzybach (nie wolno jeść nieświeżych grzybów!). W popsutych jajkach i rybach występuje neurotoksyna - neuryna. Należy unikać spożywania nieświeżego mięsa i ryb, zwłaszcza o nieprzyjemnym zapachu!
Mykotoksyny - aflatoksyny, ochratoksyny i patulina stanowią zanieczyszczenie pasz, zbóż, orzechów, soków owocowych, win. Mogą działać teratogennie, mutagennie i powodować raka wątroby. Patulina w jabłkach może działać neurotoksycznie, w większych ilościach występuje w occie jabłkowym i "tanich" winach (bałtach, jabolach). Do ich produkcji używa się jabłek II i III kategorii - o zwiększonej zawartości patuliny. Należy unikać spożywania obtłuczonych, brązowych jabłek, z obecnością pleśni lub brązowej zgnilizny.
Solanina, chociaż trująca, zwykle nie jet przyczyną zatruć. Występuje w ziemniakach, nie ulega rozkładowi podczas gotowania, nie rozpuszcza się w wodzie. Niebezpieczne może być spożywanie skórek od ziemniaków oraz kiełków, a także młodych, zielonych ziemniaków.
Tomatyna jest glikoalkaloidem, podobnym do solaniny, ale występuje w pomidorach - niedojrzałych - i jest dużo mniej trująca. Zatrucia zdarzają się wyjątkowo rzadko, zwłaszcza u dzieci. Dorosły człowiek musiałby zjeść kilka kg pomidorów, by wystąpiły u niego widoczne objawy zatrucia. Co ciekawe, tomatyna działa przeciwnowotworowo in vitro.
Jad kiełbasiany - botulina - występuje w konserwach mięsnych, rybnych i warzywnych, które były nieprawidłowo sterylizowane lub przechowywane. Nie wolno jeść zawartości konserw o wypukłych, wieczkach! Jad kiełbasiany jest najsilniejszą, znaną trucizną, zatrucie objawia się porażeniem płytki nerwowo-mięśniowej i może prowadzić do śmierci. Objawy zatrucia występują późno, po 24-48 godzinach od spożycia konserwy.
Piśmiennictwo:
1. Cantwell M., A Review of Important Facts about Potato Glycoalkaloids, Perishables Handling Newsletter 1996 Issue No. 87
2. Friedman M, Roitman JN, Kozukue N., Glycoalkaloid and calystegine contents of eight potato cultivars. J Agric Food Chem. 2003.
3. Til, H.P.; Falke, H.E.; Prinsen, M.K.; Willems, M.I. (1997). "Acute and subacute toxicity of tyramine, spermidine, spermine, putrescine and cadaverine in rats". Food and Chemical Toxicology. 35 (3-4): 337–348.
4. Montecucco C, Molgó J 2005). "Botulinal neurotoxins: revival of an old killer". Current Opinion in Pharmacology. 5 (3): 274–9.
5. Llewellyn, G.C.; McCay, J.A.; Brown, R.D.; Musgrove, D.L.; Butterworth, L.F.; Munson, A.E.; White, K.L., Jr. Immunological evaluation of the mycotoxin patulin in female B6C3F1 mice. Food Chem. Toxicol. 1998, 36, 1107–1111.
6. Puel, Olivier; Galtier, Pierre; Oswald, Isabelle P. (2010). "Biosynthesis and Toxicological Effects of Patulin". Toxins. 2 (4): 613–631.
7. Selmanoglu, G. "Evaluation of the reproductive toxicity of patulin in growing male rats". Food Chem. Toxicol. 2006 (44): 2019–2024.
8. Iqbal, Shahzad Zafar; et al. (2014). "Natural incidence of aflatoxins, ochratoxin A and zearalenone in chicken meat and eggs". Food Control. 43: 98–103.
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1...
10. Trucksess MW, Scott PM (2008). "Mycotoxins in botanicals and dried fruits: A review". Food Addit. Contam. 25 (2): 181–92.
11. Moss MO (2008). "Fungi, quality and safety issues in fresh fruits and vegetables". J. Appl. Microbiol. 104 (5): 1239–43.
13. Hussein HS, Brasel JM (2001). "Toxicity, metabolism, and impact of mycotoxins on humans and animals". Toxicology. 167 (2): 101–34.
Opublikowano 22 lipiec 2021 r.
Marcin Bustowski
Nadawane na żywo 19 lip 2021
Domagala Grazyna
2 dni temu
Aż nie do wiary co te me.dy produkują,Panie Marcinie szacun i dla gościa który to ujawnia..
Malena
2 dni temu
Może byłoby dobrze,żeby pan prokurator zajął się tematem?Chociażby tylko dlatego,żeby informacja poszła w świat! NIKT by wtedy nie kupował tego świństwa!
Piotr G
2 dni temu (edytowany)
Woziłem szynki z Pini w Kutnie do Bolonii we Włoszech. Tylko szynki w 1 klasie reszta szła na kraj.
Halina Baranik
2 dni temu
Nie można tego spokojnie słuchać 🙉😱...🥺😡👹
Opis
Soeks Ecovisor F2 to tester żywności i tester wody. Dzięki opatentowanej technologii firmy SOEKS urządzenie sprawdza jakość owoców, warzyw, mięsa, ryb, owoców morza poprzez pomiar zawartości szkodliwych szkodliwych substancji. Tester jest wyposażony w nowoczesną sondę z wieloma punktami pomiaru i termometrem gwarantującym wysoką dokładność pomiaru. Urządzenie posiada menu w języku polskim.
Oferowany tu model Ecovisor F2 to niższa wersja popularnego testera Ecovisor F4 i różni się od niego brakiem mierników promieniowania i kolorem obudowy. Funkcje testera żywności i wody w F2 działają tak samo jak w modelu F4.
Co potrafi?
Soeks Ecovisor F2 to przede wszystkim tester żywności - sprawdzi właściwości zdrowotne surowych, nieprzetworzonych warzyw, owoców ryb i mięsa. Dzięki dodatkowej funkcji dedykowanej rodzicom pozwoli na zapewnienie najwyższej jakości jedzenia dla dzieci. Dzięki testowaniu produktów i możliwości wyboru tych najlepszych będzie niezastąpiony w dbaniu o prawidłową dietę całej rodziny. Pomiary wykona-ne urządzeniem na mięsie pozwalają określić czy było one nastrzykiwane substancjami konserwującymi. Korzystając z testera można określić jak dużo środków chemicznych znajduje się w naszych owocach, warzywach, mięsie czy rybach. Jeżeli ich poziom znacznie przekracza normę nie należy spożywać danego produktu.
Unikalna sonda pobiera znacznie więcej informacji niż w innych tego typu urządzeniach. Posiada czujnik temperatury produktu oraz 5 elektrod co pozwala na dotychczas nieosiągalną precyzję pomiaru w każdej temperaturze (inne urządzenia wymagają temperatury pokojowej). W przeciwieństwie do konkurencyjnych urządzeń tester żywności Ecovisor F2 gwarantuje wysoką powtarzalność pomiarów!
Dzięki testerowi sprawdzimy ilość substancji rozpuszczonych w wodzie (zanieczyszczeń) dzięki czemu można określić czy woda w naszym kranie może spowodować odkładanie się kamienia w organizmie. Jeśli posiadamy filtr wody będziemy mogli sprawdzić na ile skutecznie działa.
Jak trwałe jest urządzenie?
Ecovisor F2 posiada ładowarkę i zasilany jest poprzez zwykłe akumulatorki (AAA). Wymiana baterii po kilku latach ogranicza się do symbolicznej kwoty w dowolnym sklepie elektronicznym.Urządzenie samo kalibruje się przed wykonaniem pomiaru dlatego nie wymaga żadnych przeglądów serwiso-wych. Ecovisor w całości został wykonany w Europie z zachowaniem najwyższych standardów jakości!
Urządzenie posiada menu w języku polskim i polską instrukcję. W skład zestawu wchodzi:
• ekotester Ecovisor F2
• nowe akumulatorki NiMh
• ładowarka USB
• przewód USB
• polska instrukcja
• etui na tester
• otwierak do wymiany baterii
Urządzenie objęte jest 24 miesięczną gwarancją polskiego importera. Posiada certyfikat CE. Skuteczność testera została potwierdzona w akredytowanym laboratorium w Polsce.
OD PEWNEGO CZASU MAMY W POLSCE PROBLEMY Z AFERAMI MIĘSNYMI T/J NASILONE DZIAŁANIA ABY POLSKICH PRODUCENTÓW WYCHUŚTAĆ NAWET Z POLSKIEGO RYNKU ……. I TAK SIĘ STAŁO OD PEWNEGO CZASU DO POLSKI NAPŁYWA WOŁOWINA , WIEPRZOWINA Z RÓŻNYCH EGZOTYCZNYCH KRAJÓW SPRZEDAWANA POD MARKAMI EUROPEJSKICH KRAJÓW SŁYSZELIŚCIE O SKAŻONYM MIĘSIE Z NIEMIEC , Z BARBADOSU I WIELU INNYCH ………
W POLSCE WSPÓŁPRACOWNICY ZAGRANICZNYCH EKSPORTERÓW NA RYNEK POLSKI PILNUJĄ ŻEBY POLAK NIC NIE WIEDZIAŁ ……… JAKA TO ZACHODNIA JAKOŚĆ TEGO MIĘSA JEST
OTO MATERIAŁ NAGRANY PRZEZ ………… -(tajemnica bo chłop chce dalej pracować)
z wyrywkowych kontroli sanepidu tego właśnie mięsa ………
Jan Dociekliwy
Opublikowany 7 gru 2018
SUBSKRYBUJ 18 TYS.
Firmy fałszujące na masową skalę żywność to nowy fenomen, który w ostatnich latach rozrósł się do niebezpiecznych rozmiarów. Producenci wykorzystują szkodliwe substancje, w oparciu o które tworzą produkty nie do odróżnienia na pierwszy rzut oka. Zalewają one rynki europejskie i światowe. A w całe przedsięwzięcie zamieszane są wielkie kartele przestępcze.
Kamil Kamill1 tydzień temu
za trucie ludzkości kary powinny być jak za morderstwo, jak tu nie myśleć o tym, że to plan depopulacji ludzkości?
D D1 tydzień temu
A u nas Sanepid twierdzi że sól drogowa jest OK ?ᄏ
Simon Simon1 tydzień temu
I jak biedny polski rolnik czy producent ma konkurowac z taką machiną przestępczo- biurokratyczną.
Tomasz Kowalski1 tydzień temu
Przyjechali by do Polski musieliby zamknąć wszystkie markiety. Nie mieliby gdzie rąk wsadzić
Sylwia Hochheimer1 tydzień temu
Ludobójstwo!! Każdy pokarm jest zatruty, Massoni wiedzą co znami robić, Żydzi nie lubią gojów
Ma Go4 dni temu
W biedronce takie kolejki a tam nie ma w ogóle żywności zdrowej, sama trucizna, a ludzie jak opętani co dziennie tam kupują i dają to dzieciom. I to jest już masakra.
siekierro1 tydzień temu (edytowany)
A czemu u nas nie ma takich kontroli w supermarketach ??? :-) Ciekawe co oni robia z przeterminowana zywnoscia ??? Dlaczego Kahland w Polsce wycofal nagrode 5 zl za znalezienie przeterminowanej zywnosci ???:-D
Jerzy L.5 dni temu
Zaraz, zaraz olej rzepakowy nie jest żadną podróbką!!! Jest normalnym olejem w dodatku genetycznie dla nas lepiej tolerowanym. A włoskiej oliwy nie kupuję od dawna, bo zakładam, że mafia na pewno ją chrzci i sprzedaję najgorszego syfa jako produkt z najwyższej półki (extra vergine tłoczony na zimno).
Zdrowie6 dni temu
Od wielu już lat nie kupuję włoskich produktów spożywczych , Włosi to kombinatorzy. Jak oliwa to tylko grecka , ale są doskonale inne jak z wiesiołka z Egiptu i nasze krajowe wytłaczane na zimno.
Opublikowany 14 maj 2017
d Mikroskopem1 tydzień temu
UWAGA! W ZWIĄZKU Z LICZNYMI ZAPYTANIAMI, WYJAŚNIAM: Trzeba odróżnić brązowienie enzymatyczne, kiedy w reakcji z oksydazą polifenolową (PPO, fenolaza) związki fenolowe zawarte w jabłkach czy innych owocach nadają im brązową barwę, od brązowej zgnilizny, wywołanej grzybem, w której znajdują się mikotoksyny (patulina). 1. Brązowienie enzymatyczne (nie jest trujące): gdy zaraz po obraniu jabłek lub ich stłuczeniu stają się brązowe. Zwykle nie zmienia to znacznie ich smaku. Można tę reakcję spowolnić dodając kwasu organicznego (np. soku z cytryny) lub schładzając owoce. 2. Mokra zgnilizna (jest trująca, zawiera mykotoksynę - patulinę, wytwarzaną przez grzyb Penicillium expansum): powstaje w miejscu uszkodzenia, miąższ jabłka staje się brązowo-brunatny, miękki, wydziela nieprzyjemny zapach, ma gorzki smak, czasami (nie zawsze) pojawia się na nim pleśń widoczna gołym okiem
agama1 tydzień temu
Jak zwykle ciekawy filmik. Mnie chyba najbardziej przerażają zatrucia botuliną, chociaż zbyt często się w sumie o nich nie słyszy.. A zmieniając temat, czy mógłbys nagrac filmik o szkodliwych składnikch kosmetyków? Parabeny (te chyba wszyscy znają..), tzw. filtry przenikające, mikronizowany dwutlenek tytanu i cynku, phanoxyethanol, slsy i in. Na różnych blogach i forach kosmetycznych często sie mówi o ich szkodliwości. W sumie to sama ich unikam (stosuję prawie wyłącznie naturalna pielegnacje i kolorówkę), ale szczerze mówiąc czasem zastanawiam sie ile z tym "straszeniu" prawdy, czy faktycznie jest czego się bać..?
Opublikowany 30.10.2016 IZAJASZrozdzial533 godziny temu
wiele osób jest w sidłach jakiejś potrawy, słodyczy, mcdonaldów itd ,,,,,,,,,,,, youtube : " jedyny lek na wszelką depresję beznadzieję bezsens strach lęki nerwice uzależnienia " > >
felix baumgartner1 tydzień temu
Człowiek nie świnia wszystko zeżre :(
godlover19783 dni temu
TE GLOBALNE SKURWESYNY NAS ZNISZCZĄ ZDROWOTNIE. MY W PODZĘKOWANIU PODPISALIŚMY TE ICH CHORE TOMY UMÓW CETTA I TTIP. DZIĘKI WAM, ZIDIOCIALI I PRZEKUPIENI POLITYCY. JESTEŚMY JUŻ KOLEJNYMI STANAMI ZJEDNOCZONYMI EUROPY. KONSUMENCI SĄ TRAKTOWANI JAK BYDŁO PODOBNIE JAK W USA.
Grzegorz Szydlowski2 dni temu
Dobrze że ja tego gówna nie jem
Renata N-A4 dni temu
Co za oszusci!!! Zatruwaja swoje spoleczenstwa!!
Polifosforany są wytwarzane syntetycznie z odpowiednich węglanów i kwasu fosforowego. Bardzo często dodawane do wędlin, drobiu, parówek, pasztetów, czy wszelkich innych puszkowanych wyrobów mięsnych. Na opakowaniu oznaczone są symbolem E-452.
Jako dodatek do żywności mają: wiązać metale (maskując jony), a także pełnić funkcje stabilizatorów i emulgatorów. Głównym zadaniem tej substancji jest wiązanie wody na czas procesów przetwórczych i przechowywania...
Mówiąc bardziej po ludzku chodzi o zwiększenie objętości mięsa, przy większym udziale wody. Nastrzykiwarki pompują biały roztwór wodny, zawierający sól i polifosforany, które otwierają białka i wpływają na wodochłonność mięsa. Masownice równomiernie rozprowadzają wodę, która przez właściwości mieszanki solno-polifosforanowej wycieknie dopiero na patelni. Nie tylko się nas oszukuje, bo płacąc za mięso, otrzymujemy wodę i E-452, ale same Polifosforany wypłukują wapń z organizmu (!).
Przepisy zezwalają na wytworzenie z 1kg mięsa, 1,15 do 1,35kg gotowego produktu. Jak ktoś nie zważa na przepisy jest w stanie zwiększyć wagę takiego wyrobu nawet dwukrotnie.
Najwygodniejsze do pompowania są wędzonki, szynki, balerony
Opublikowany 04.01.2016
Kryzys gospodarczy zmusił wielu ludzi do cięcia kosztów. Ucierpiało na tym wiele domowych budżetów przeznaczonych na jedzenie. W odpowiedzi na ich potrzeby, supermarkety zapełniły się tanimi produktami, w których konsumenci mogli znaleźć alternatywę dla swoich ulubionych potraw. Produkty te stanowią obecnie jedną trzecią rynku.
Ale co tak naprawdę w nich się znajduje? Skąd bierze się ich konkurencyjna cena? Czy oby na pewno są smaczne i zdrowe?
pawel arabasz3 miesiące temu
Cwano pominięto w tym filmie skład prawdziwy ( chemię rakotwórcza) jaką dodaje się do pokarmu dla łososi na fermach norweskich.Jest na youtube film na ten temat.Wlos się na głowie jeży.
Mario J. Pav2 tygodnie temu
Test z chlebem i mlekiem... oczywiście ze najtańsze będzie najsmaczniejsze bo ma tyle chemii i ulepszaczy a 'la syrop kukurydziano-fruktozowy
tekstyliaabc246 dni temu
+Mario J. Pav dokładnie, troche glutaminianu, syropku i nawet gówno zjedzą z zachwytem, jeśli będzie ładnie zapakowane
tekstyliaabc241 miesiąc temu
24:30 to jeszcze nie dowodzi, co jest najlepsze, tylko co na codzień spożywają i do czego są przyzwyczajeni. połowa uczestników jest w burkach, czyżby rynek miał się do nich dostować?
愛ミカル6 dni temu
+tekstyliaabc24 Norma, na takie testy chodza tylko ciapate, rumuny no i polaczki co nie pracuja i maja na to czas aby zarobic pare centow.
Ireneusz Dziekan4 miesiące temu
100 euro na dwoje ludzi to normalny koszt, jeśli przyjac że miesięcznie wydadzą 400 euro, to jest około 25% zarobku jednego z nich. Ceny produktów żywnościowych na zachodzie nie są większe jak w Polsce. Francuzi nie jedzą placków ziemniaczanych na 11 sposobów 7 razy w tygodniu. .
thomm mamik1 tydzień temu
Zwroccie prosze uwage,ze polowa kobiet testujacych zywnosc to ciapate. U nich to juz norma.
donatellopresidente2 tygodnie temu
Najbardziej niezdrowym produktem chyba na świecie jest łosoś norweski, nie pokazali w tym programie jak go hodują i czym karmią !!! Można obejrzeć na YT. Masakra.
J.Crowe1 miesiąc temu
Co się dzieje z tym światem, mieszkam w Niemczech od 6 lat i odkąd kupowałam jak najtaniej, nabawiłam się codziennej niestrawności, nietolerancje na laktozę. W końcu przyszedł czas znaleźć wieś gdzie kupuje prawdziwe mleko od krowy z którego mam śmietanę, masło lub mleko zsiadłe i okazało się że nie mam problemu z trawieniem laktozy. A ziemniaki, pomidory, marchew czy inne warzywa z marketu, tragedia, jeden wielki smród chemią. A wędliny, a mięso bez smaku, jałowe.
Phen0mable4 miesiące temu
Francuski zakład pracy w Polsce ma ulgi podatkowe a polskie zakłady pracy zamyka się z byle powodu
domsze118 godzin temu
co to za brednie...?! Bardzo często zdarza się tak, że najtańsze produkty są identyczne co te najdroższe, a różnią się tylko opakowaniem i logo oryginalnej marki...! LUDZIE - CZYTAJCIE ETYKIETY ZE SKŁADEM!!!
Opublikowany 29.09.2014
Wszyscy zgadzają się, że jedzenie ryb to zdrowy nawyk. Dobra wiadomość jest taka, że w ciągu ostatnich 40 lat, na całym świecie spożycie ryb podwoiło się. Jednak zwiększona konsumpcja wymaga zwiększenia produkcji. Skąd pochodzą ryby, które lądują w naszych zestawach sushi? Czym są karmione? W jakich warunkach są hodowane?
mr nice 4 miesiące temu
jak takie rzeczy się dzieją w Norwegi to strach pomyśleć co dzieje się w Polsce
ELA Primawera Udostępniono w Google+ • 5 miesięcy temu
obejrzyj koniecznie !!! ...DLA SMAKOSZÓW PANGI...ja jej nie jadam bo nie lubię ale jadam inne pewnie równie ...rakotwórcze !!!
Tomasz Sękiw 4 miesiące temu
Sami sie niszczymy wzajemnie !!! Tylko nasuwa sie pytanie co my mamy teraz jesc jezeli wszedzie sa pestycydy ???
Bart „Czeczen” Bukowiecki Udostępniono w Google+ • 3 miesiące temu
Zanim kupisz rybę w markecie obejrzyj to i wyciągnij wnioski
nutaws 3 miesiące temu
To samo jest z mięsem zwierzęcym, które podczas procesu przemysłowego jest zanieczyszczane w taki sam sposób. Zresztą WHO nawet parę lat temu sama przyznała, że przemysł mięsny zużywa WIĘCEJ antybiotyków niż medyczny! O czymś to świadczy. Prawda jest gorzka ale prawdziwa. Jedyne wartościowe jedzenie dziś to takie, które możemy sami wytworzyć w przydomowych ogródkach i hodowlach. Choć jeszcze nie do końca, bo nie wiemy czy nasiona które kupimy nie będą już modyfikowane GMO
Opublikowano 5 lip 2012
Zobacz więcej na http://WIRTUALNAPORADNIA.wp.tv Zupki błyskawiczne cieszą się coraz większą popularnością. Czy jednak na pewno powinniśmy tak ochoczo je spożywać?
Polub nasz fanpage:
http://facebook.com/TELEWIZJAINTERNETOWA
Oryginalny odcinek znajdziesz pod adresem:
http://wirtualnaporadnia.wp.tv/i,Wirt...
• Bolobilek 4 miesiące temu
Co tu za dziwni ludzie się wypowiadają. Te zupki to rodzaj trucizny wolno działającej. Tak żyjecie ale jak kiedyś będziecie się skarżyć na nadciśnienie czy inne choroby przypomnicie sobie co ten Pan mówił.
• 100awe 1 miesiąc temu
bo wszystko co poprawia wygląd lub/i smak i co najważniejsze jest tanie
to jest w użyciu bo producentów nie obchodzi zdrowie klienta tylko pieniądzie
• quandzia 1 miesiąc temu
nie co, tylko jak-madrze i swiadomie. ograniczyc lub wykluczyc produkty wysoko przetworzone tak jak np zupki, czipsy, dania gotowe, mieso juz przyprawione,... itp i juz bedziesz zdrowszy!
• BytomGirl 2 miesiące temu
Zgadzam sie, te zupki instant to bialy procesowany makaron (zero wartosci odzywczej i same weglowodany), chemikalia (a glutaminian sodu jest najgorszy), sztuczne smaki i kolory.... to jest cos co nazywam plastykowym jedzeniem i unikam jak ognia. Czytalam skladniki na paczkach tych zupek tu w Kalifornii, to koszmar...
• MrXxxx200 3 miesiące temu
ja jak kupilem zupke chinska to mnie potym cholerstwie zgaga palila masakra syf jakich malo
Opublikowano 19 mar 2013
Tytuł niekoniecznie zdradza temat dokumentu, a jest nim produkcja żywności. Zostaje przed nami odkryte to, nad czym się na codzień nie zastanawiamy -- skąd mleko wzięło się w pudełku, skąd przyjeżdżają do nas jabłka, a skąd jest wędlina czy też sól. Dokument trwa 90 minut i tak naprawdę nie jest w stanie objąć całego tematu, ale Geyrhalter pokazuje nam pojedyncze sceny, fragmenty większej całości, które pozwalają nam zajrzeć do miejsc, do których zwykle nie zaglądamy. I najważniejsze jest to, że tylko nam to pokazuje. Przez całe 90 minut jedyne co słyszymy to huk maszyn, głosy zwierząt, czasami ciche, niewyraźne rozmowy pracowników. Nie ma komentarza, nie ma nawet ścieżki dźwiękowej. Dokument kręcono w kilku krajach, ale jego forma jest ponadczasowa. Nie dostajemy wywiadów z pracownikami, nie podaje nam się zawrotnych liczb i statystyk. Stajemy z boku i patrzymy na taśmową produkcję... w zasadzie wszystkiego. Pomidorów w wielkich szklarniach, mięsa, jajek, ryb. Jest w tym chłód, surowość i niesamowita kompozycja poszczególnych kadrów, które czasami aż bolą . Bo czy tak naprawdę chcemy wiedzieć jak to wygląda za drzwiami kurzych ferm i rzeźni?
To, co od razu zwraca naszą uwagę to przerażająca liczba specjalistycznych maszyn, które czynią cały proces produkcji żywności łatwiejszym dla człowieka, szybszym i teoretycznie bardziej humanitarnym. Jednak ta "humanitarność" i sterylność nie są w stanie przysłonić przedmiotowego traktowania zwierząt i roślin. Bo nie dotyczy to tylko zwierząt, co może brzmieć trochę dziwnie. Sztucznie tworzone odmiany pomidorów, które na małej przestrzeni uprawia się tylko po to, żeby zebrać owoce, również robią na widzu wrażenie. Widok uprawy roślin porusza trochę mniej niż widoki kurzych ferm czy też hodowli świń i krów, ale również nie pozostawia widza obojętnym. Żeby siebie wykarmić człowiek zdecydował się podporządkować sobie wszystko, co tylko zdołał.
I tu dochodzimy do podwójnego znaczenia tytułu: chleb powszedni, czyli to, co na codzień spożywamy, żeby żyć, ale równocześnie określamy w ten sposób naszą codzienność, rutynę, szarą rzeczywistość pracy, która zapewnia nam byt. Wątek ludzki został wyraźnie zaznaczony poprzez pokazanie pracowników w czasie przerwy -- są to momenty wytchnienia od huku pracujących maszyn, momenty kiedy mogą zjeść spokojnie kanapkę, momenty, w których widzimy zmęczonych ludzi, którzy już zobojętnieli na swoją pracę. Geyrhalter nic nie ubarwia, nie ocenia, on tylko pokazuje i pozwala widzowi samodzielnie wysnuć wnioski.
Jest to bardzo poruszający dokument i zdecydowanie warto poświęcić mu te 90 minut. Będzie to dla niektórych seans dość bolesny, ale taka jest cena świadomości. Nie jest to jednak obraz brutalny i stronniczy -- jest spokojny. Wszystkie emocje są w widzu, ale może dzięki temu trochę inaczej spojrzymy na dostępność żywności w supermarketach.
http://srebrzysta.wordpress.com/2011/...
UNSER TAGLICH BROT
reżyser: Nikolaus Geyrhalter
Planete Doc Review, Austria, 2005
temat mało znany
adan1 2013.03.31 12:22:29
jeśli się ktoś zagłębi w ten temat to odkryje że to i tak nie jest koszerne bo nie są spełnione wszystkie warunków ,żydzi traktowali zwierzęta bardzo humanitarnie o czym zresztą świadczy biblia ,natomiast teraz to kpina to tak jakbyś … [More]
Christopher. 2013.03.31 17:12:07
Udziec wolowy kosztuje ok 35 zł za kilogram. Teraz wiem, że cena mięsa wynika z jego importu za granicę. Wolowina jest mięsem zdrowym w przeciwieństwie do wieprzowiny, dlatego rządzący zrobili wszystko, by Polaków nie bylo na dobre mięso stać. Metoda uboju mnie nie interesuje.
adan1 2013.03.31 12:41:47
Ależ właśnie to, co ofiarują poganie, demonom składają w ofierze, a nie Bogu. Nie chciałbym, byście mieli coś wspólnego z demonami. 21 Nie możecie pić z kielicha Pana i z kielicha demonów; nie możecie zasiadać przy stole Pana i przy stole demonów. 22 Czyż będziemy pobudzali Pana do zazdrości? Czyż jesteśmy mocniejsi od Niego? 23 Wszystko wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść. Wszystko wolno, ale nie wszystko buduje. 24 Niech nikt nie szuka własnego dobra, lecz dobra … [More]
Zaprogramowana otyłość
23 kwi 2013 o godz. 06:13 kategoria: Inne | Brak komentarzy
reżyser: Bruce Mohun
Kanada, 2011, 44 min.
język: polski lektor
Czy odpowiedzialność za globalną plagę otyłości może spoczywać na wszechobecnych chemikaliach? Naukowcy nie wykluczają takiej możliwości. Ich zdaniem niektórzy z nas zostali dosłownie zaprogramowani do bycia grubymi. Zanim nawet zdążyli się urodzić.
Od 30 lat mieszkańcy świata zachodniego wciąż przybierają na wadze. Wielu nie jest w stanie pozbyć się nadmiaru kilogramów nawet pomimo zmian stylu życia i sposobów odżywiania. Naukowcy zaczęli więc rozglądać się za innymi czynnikami mogącymi warunkować nadwagę i otyłość. Do myślenia zaś dał im fakt, że zwierzęta laboratoryjne, na których testowane są chemikalia, nienaturalnie tyją.
Czy otaczająca nas chemia może przyczyniać się do problemów z tuszą? Podobna teza jeszcze do niedawna mogła wydawać się szalona. Najnowsze odkrycia dowodzą jednak destruktywnego wpływu, jaki na ludzki organizm wywierają środki chemiczne zakłócające gospodarkę hormonalną.
W Kanadzie nadwagę ma 59% populacji, a liczba osób dotkniętych otyłością podwoiła się na przestrzeni niecałych trzech dekad. Najbardziej niepokojący jest jednak trend panujący wśród dzieci, bo odsetek otyłych wzrósł aż o 70%!
Przełomem okazała się praca pewnej lekarki ze Szkocji, która nie mogąc stracić na wadze, zaczęła szukać informacji w badaniach na temat zanieczyszczeń środowiska. Jej zdaniem otyłość może być wynikiem ekspozycji na działanie chemikaliów powodujących zaburzenia wewnątrzwydzielnicze. Tezę podjęli naukowcy, potwierdzając, że podobne środki mogą wywoływać zmiany w metabolizmie już w prenatalnej fazie rozwoju organizmu.
Niepokojąca pozostaje jednak wszechobecność szkodliwej chemii – znajdziemy ją w plastikowych opakowaniach, puszkach, w wodzie z kranu, w przetwarzanej żywności… Jeśli rzeczywiście udało się zidentyfikować przyczynę epidemii otyłości, to przed ludzkością stoi niełatwa walka o zdrowie przyszłych pokoleń
Ja jestem ciekaw, skąd Alex Jones bierze te wszystkie informacje, badania itd...
bzyku7411 miesiąc temu
Pożeranie Ziemi
10 maj 2012 o godz. 12:25 kategoria: Ekologia / Prawa Zwierząt | Brak komentarzy
„Pożeranie Ziemi” to dokument wyprodukowany przez Vegetarian Society w Wielkiej Brytanii oraz Europejską Unię Wegetariańską.
„Pożeranie Ziemi” pokazuje nasze środowiska naturalne zniszczone w wyniku działalności człowieka oraz wpływ produkcji mięsa na jakość naszej planety. Dowody przedstawione przez ONZ i IPCC, wyraźnie wskazują na fakt, że jedzenie mięsa jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do globalnego ocieplenia i ma wiele innych szkodliwych skutków dla Ziemi. Film pokazuje, że Ziemia istniała w równowadze ekologicznej przez ponad 4 miliardy lat i że tylko w ciągu ostatnich 200 lat (od początku rewolucji przemysłowej), zatraciła swoją równowagę rozwoju. Film jest ostrzeżeniem, iż nasze obecne życie ma ogromny wpływ na ekosystem oraz przyszłe pokolenia.
„Dostrzeż zależność!” (‘Making the connection’)
7 lut 2012 o godz. 13:49 kategoria: Ekologia / Prawa Zwierząt | Komentarzy: 5
Uważasz, że możesz żyć albo zdrowo, satysfakcjonująco i nowocześnie, albo skupić się na tym, by być sprawiedliwym i współczującym, kosztem wielu wyrzeczeń? Nic podobnego, możesz mieć to wszystko naraz. Dostrzeż zależność i stań się częścią rozwiązania!
Dokument ‘Making the conection’ prezentuje weganizm jako odpowiedź na wiele problemów o globalnym zasięgu, która jednocześnie sprzyja wybierającym ją ludziom i jest źródłem ich osobistej satysfakcji. Wegański styl życia widziany z różnych perspektyw: farmera, kucharza, dietetyczki, atletki, matki, pisarza, parlamentarzysty, posiada wspólny mianownik: dobre samopoczucie tych osób, oraz ich wrażliwość na cierpienie i potrzeby innych- bez względu na to, do jakiego należą gatunku. ‘Making the conection’ dostarcza podpartych faktami odpowiedzi na wiele anty-wegańskich argumentów, nie epatując przy tym scenami okrucieństwa wobec zwierząt, co sprawia, że film jest mniej szokujący, pozwala się skupić na warstwie informacyjno – edukacyjnej.
Treść filmu w pigułce to końcowa wypowiedź pisarza i muzyka, Benjamina Zephaniah:
„(…)Tak jak staramy się skończyć z rasizmem, seksizmem i ageizmem, możemy starać się zlikwidować gatunkowizm. Wegańska dieta i wegański styl życia są najlepszą forma protestu przeciw eksploatacji zwierząt. Weganizm to codzienne działanie mające na celu zmniejszenie ilości cierpienia i śmierci innych zwierząt, poprzez redukcję popytu na produkty pochodzenia zwierzęcego. Argumentów jest coraz więcej: współczucie, zdrowie, środowisko, skażenie wód, pomoc krajom rozwijającym się, rosnąca populacja, zrównoważony rozwój, lasy deszczowe. Ludzie pytają ‘Dlaczego jesteś weganem/anką?’. Prawdopodobnie pytanie powinno brzmieć ‘Dlaczego Ty nie jesteś?’. Proszę, dostrzeż zależność! (…).”
Benjamin Zephaniah
Możesz podzielić się swoimi wrażeniami z twórcami filmu:
http://www.vegansociety.com/making-the-connection/feedback/
Prosimy o rozpowszechnianie filmu.
Masz pytania, uwagi, a może chcesz zorganizować pokaz „Making the connection”? Skontaktuj się z Amandą z The Vegan Society: media@vegansociety.com
Prawdziwy koszt truskawki
8 sty 2012 o godz. 15:39 kategoria: Ekologia / Prawa Zwierząt, Ruch Robotniczy | Brak komentarzy
Francja, 2009, 52 min.
reżyser: Béatrice Limare
język: polski lektor
Już w lutym europejskie supermarkety zasypane zostają słynnymi hiszpańskimi truskawkami. Smak tych dorodnych i lśniących owoców nie dorównuje w żaden sposób ich wyglądowi, ale dystrybutorzy nie mają prawa narzekać – produkt od lat sprzedaje się znakomicie.
Wyhodowana w Kalifornii, a masowo uprawiana w hiszpańskiej Andaluzji, truskawka dostępna jest w całej Europie nawet zimą. Ma swoich krytyków, widzących w niej sztuczny, nienaturalny, czy wręcz szkodliwy produkt. Jej obrońcy tymczasem to ci, którzy… zarabiają na jej sprzedaży. Od niedawna hiszpańskie truskawki znalazły zresztą godnego konkurenta. Owoce z Maroka cieszą się dłużej słońcem, choć nadal mają więcej problemów z dotarciem na europejskie rynki. Czy dojdzie do wielkiej konfrontacji?
Film „Prawdziwy koszt truskawki” opowiada o fenomenie pękatej truskawki z Andaluzji, w tym także ciemnych stronach jej uprawy – nie zawsze legalnym wykorzystaniu chemikaliów, niszczeniu środowiska czy wykorzystywaniu – również polskich – robotników sezonowych. Po obejrzeniu tego dokumentu, sztuczny smak owocu może stać się jeszcze bardziej niepokojący
Homegrown Revolution – Ścieżka do Wolności
30 lip 2011 o godz. 23:56 kategoria: Ekologia / Prawa Zwierząt | Brak komentarzy
Dwa krótkie filmiki przedstawiające pewną amerykańską rodzinę, która w proteście przeciwko genetycznie modyfikowanej i chemicznej żywności zalewającej rynek spożywczy zamieniła swój malutki miejski dom z kawałkiem trawnika w prawdziwą organiczną farmę produkującą rocznie prawie 3 tony zdrowego jedzenia. Państwo Dervaes w swojej posiadłości o powierzchni 20 na 40 metrów spożytkowali każdy centymetr kwadratowy ogrodu, zainwestowali też w ogniwa fotowoltaiczne i inne urządzenia zmniejszające zużycie energii, dzięki czemu niemal całkowicie uniezależnili się od świata zewnętrznego.
„W naszym społeczeństwie samodzielna uprawa żywności stała się jednym z najbardziej radykalnych działań.
Jest to jedyny skuteczny sposób na protest, który obali potęgi korporacyjne.
Podczas pracy w harmonii z naturą, robimy rzecz najbardziej konieczną by zmienić świat…
…zmieniamy samych siebie!”
Transgeniczne łososie i bezbronne motyle
21 cze 2011 o godz. 06:41 kategoria: Ekologia / Prawa Zwierząt | Brak komentarzy
reżyseria: Bertram Verhaag, Gabriele Kröber
kraj: USA
rok produkcji: 2009
czas trwania: 59 minuty
język: polski lektor
W połowie lat 80-tych wierzono, że genetyka jest kluczem do zapanowania nad Ziemią i istotami ją zamieszkującymi. Wszystko nagle wydało się możliwe. Naukowcy eksperymentowali z hodowlą kurczaków bez piór, owiec bez wełny i krów produkujących więcej mleka. Kanadyjska firma Aqua Bounty w 2004 roku wprowadziła do sprzedaży genetycznie modyfikowanego i bezpłodnego łososia, sześć razy większego od naturalnego. Nie zdając sobie z tego sprawy prawie 200 milionów Amerykanów stało się królikami doświadczalnymi.
Andrew Kimbrell jest jednym z krytyków genetycznych modyfikacji. Gdy pokazuje dwa łososie – normalną rybę oraz jej transgenicznego kuzyna, ten drugi wydaje się Goliatem stojącym naprzeciw Dawida. „Ryby, jakie znamy, nie przynoszą dość zysku” – stwierdza cierpko. To zdanie wyjaśnia motywację stojące za specyficzną metodą „ulepszania” żywności.
Dziś jak najbardziej aktualne jest pytanie, czy można powiązać osłabienie systemu immunologicznego i wzrost chorób przewlekłych u ludzi z konsumpcją GMO? Niektórzy naukowcy twierdzą, że tak. Czy spożycie bezpłodnych „turbo-łososi” spowoduje w przyszłości bezpłodność u kobiet i mężczyzn? Te pytania pozostają bez odpowiedzi aż do dziś. Niestety tylko kilku naukowców idealistów prowadzi niezależne badania, bez wsparcia finansowego międzynarodowych koncernów
- Pobierz folder
- Zachomikuj folder