Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Bialy krem do ciast.php

Wloskie torty,ciasta,desery - Bialy krem do ciast.php
Download: Bialy krem do ciast.php

3 KB

(150px x 113px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ingredienti: 250ml latte, 70g zucchero, 20g farina, 1 limone
Preparazione:
mettere a scaldare il latte in un pentolino
in un altro pentolino mettere la farina, lo zucchero, la buccia del limone grattuggiata
aggiungere agli ingredienti qualche cucchiaio di latte, che si sta riscaldando, e formare una pastella mescolando con una frusta
quando la pastella sarà liscia aggiungiamo a filo, sempre rigirando, il latte ormai caldo
rimettiamo tutto sul fuoco e rigiriamo con un cucchiaio di legno
la crema è pronta dopo qualche minuto dall'inizio del bollore
ecco come si presenta finita e ancora calda, non è molto densa
la crema è COMPLETA con la panna, però in alcuni casi, come per le crostate di frutta, va bene anche senza.
ecco il procedimento aggiungendo la panna.
la crema, quando si raffredda può essere un pò grumosa, per questo giriamola con la frusta elettrica, poi montiamo la panna
incorporiamo la panna alla crema rigirando, con un cucchiaio di legno, all'alto verso il basso
ecco la crema pronta:

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Wloskie torty,ciasta,desery - Krem do ciast bez jajek-bialy.php
Le dosi: 150g di farina 50g di amido o fecola 340g di zu ...
Le dosi: 150g di farina 50g di amido o fecola 340g di zucchero 160ml di panna zuccherata(io ne metto 300...e ve lo consiglio) 1l di latte liquore e aromi a piacere(facoltativo) Procedimentomescoliamo prima gli ingredienti solidi,cioè zucchero,farina e fecola aggiungiamo un bicchiere di latte,e mescoliamo bene fino a togliere eventuali grumi. aggiungiamo il resto del latte e mettiamo sul fornello,facciamo bollire mescolando di continuo... una volta fredda,montiamo la panna e la aggiungiamo. il sapore di questa crema è a dir poco favoloso...potete aromatizzarla come volete,con la vanillina,il limone,liquori a piacere,cacao,cioccolato ecc.......... provatela...non ve ne pentirete!!
Wloskie torty,ciasta,desery - schiacciata-alla-fiorentina_thumb1.jpg
Ricetta della schiacciata alla fiorentina dello zio Gior ...
Ricetta della schiacciata alla fiorentina dello zio Giorgio: 500 gr di farina 20 gr di lievito di birra 300 ml di acqua tiepida 150 gr margarina Vallè (nei tempi andati si usava lo strutto) 140 gr di zucchero 2 uova la scorza di un’arancia grattugiata Fare un impasto con la farina il lievito e l’acqua e far riposare per un’ora. Dopodiché aggiungere la margarina, le uova, lo zucchero e la scorza dell’arancia. Lavorare bene fino ad ottenere un composto molle ma elastico. Passare un po’ di margarina in uno stampo rettangolare e spolverare con un po’ di farina. Versare il composto nella teglia e farla riposare per un’altra ora. Infornare a 180° per 30 minuti. Sfornare e a piacere farcire con crema o panna montata. Spolverare la superficie con zucchero a velo.
Wloskie torty,ciasta,desery - dolce-tiramisu.jpg
Skladniki na 4 porcje: 250gr mascarpone 3jajka 60gr c ...
Skladniki na 4 porcje: 250gr mascarpone 3jajka 60gr cukru 200gr ciastek Marsala do moczenia ciastek Wykonanie: zoltka ucieramy z polowa cukru dodajemy mascarpone. W osobnej misce ubijamy bialka z reszta cukru pozniej mieszamy to razem z masa mascarpone! Dno pucharka smarujemy masa ukladamy zamoczone w marsali ciasteczka i znow smarujemy masa-powtarzamy czynnosc 2-3 razy konczymy ciasto masa na ktora posypujemy kakao.wstawic przed podaniem do lodowki
Wloskie torty,ciasta,desery - Panna cotta.jpg
4 porcje: • 250 ml śmietanki kremówki • 250 ml peł ...
4 porcje: • 250 ml śmietanki kremówki • 250 ml pełnego mleka • 100 g cukru pudru • 4 łyżeczki żelatyny • 1 łyżka rumu (opcjonalnie) • 1 łyżka słodkiego białego wina (opcjonalnie) • 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy) Żelatynę zalewam zimną wodą, moczę 10 minut. Podgrzewam mleko, odstawiam z ognia, rozpuszczam w nim żelatynę. W drugim naczyniu mocno podgrzewam śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią. Wyjmuję wanilię a śmietankę wlewam do mleka z żelatyną. Dodaję rum, wino i przelewam do 4 foremek. Odstawiam do ostygnięcia, następnie wkładam do lodówki na conajmniej 4 godziny. Przed podaniem foremnki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie deseru na talerzyk. Deser podaje się najczęściej z pokrojonymi truskawkami i sosem truskawkowym. Na zdjęciach - z syropem klonowym.
Wloskie torty,ciasta,desery - Tiramisu.jpg
Tiramisu Składniki: • 30 dag podłużnych biszkoptów d ...
Tiramisu Składniki: • 30 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu • 50 dag mascarpone • 4 jajka, w temperaturze pokojowej • 8 łyżek drobnego cukru kryształu lub cukru pudru • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej • 50 ml likieru amaretto • 2 łyżki ciemnego kakao Wykonanie: Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić. Do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone. Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu. Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Deser podawać schłodzony.
Wloskie torty,ciasta,desery - Sernik z ricotty z migdałami.jpg
Składniki: • 200 g gotowych ciasteczek amaretti, dro ...
Składniki: • 200 g gotowych ciasteczek amaretti, drobno rozkruszonych* • 50 g masła, rozpuszczonego • 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i wyłuskana z ziarenek • 500 g serka ricotta • 125 g drobnego cukru (najlepiej brązowego) • 250 g serka mascarpone • 100 g zmielonych migdałów * * • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 duże jajka • skórka starta z 1 cytryny • garść płatków migdałowych • cukier puder do posypania Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozkruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Przełożyć ziarenka wanilii do większej miski, dodać ricottę, cukier, mascarpone, migdały, mąkę, jaja i skórkę cytrynową. Chwilę miksować na jednolitą masę. Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Ustawić na blasze do pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor. Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu. Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce. Posypać cukrem pudrem i pokroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.
Wloskie torty,ciasta,desery - Tort Cassata Siciliana.jpg
Tort Cassata alla Siciliana Biszkopt: 6jajek 6lyzek m ...
Tort Cassata alla Siciliana Biszkopt: 6jajek 6lyzek maki 6lyzek cukru 1lyzezcka proszku do pieczenia Odzielic bialka od zoltek,ubic bialka z cukrem dodac zoltka potem make zmieszana z proszkiem do pieczenia. Piec przez 15min w 180stopniach a potem zmniejszyc do 150 na 25min Masa: 80dag riccoty 30dag cukru szczypta wanilli(mozna dodac cukier wniliowy) mielony cynamon 15dag gorzkiej czekolady(czesc do dekoracji) 40dag kandyzowanych owocow(czesc do dekoracji) 10dag pisatcji (czesc do dekoracji) Dekoracja: cukier waniliowy,5dag cukru,2szkl.smietany kremowki Upiec biszkopt Masa:10minut gotuj cukier z 200ml wody i wanilia,odstaw na 30min.Cieply syrop wymieszaj z riccota i szczypta cynamonu.Dodaj czesc owocow, czekolady i pistacji. Biszkopt pokroic na 3plastry.1plaster skropic 3lyzkami likieru,posmarowac polowa masy,nalozyc 2plaster,skropic i polozyc reszte masy,naloz 3krazek i skrop likierem.Ubujam smietane z cukrem i wanilia.Smaruje wierzch i boki tortu.Wierzch posypuje czekolada,a boki owocamii i pisacjami-smacznego
Wloskie torty,ciasta,desery - Tort Cappucino.jpg
Tort cappucino-forma tortownicy srednica 22cm Spod: 20 ...
Tort cappucino-forma tortownicy srednica 22cm Spod: 200g masla 4jajka 340g cukru 360g maki 4lyzeczki proszku do pieczenia 200ml mleka Za drugim razem zamienilam to ciasto na biszkopt,poniewaz to ciasto wyrasta niskie-tort nie zmienil smaku! Krem: 4zoltka 170g cukru drobnego 500g sera mascarpone 2lyzeczki zelatyny 4 lyzki kawy rozpuszczalnej 100ml wody 3lyzki likieru amaretto 300ml smietany kremowki Dodatki: 3lyzki kakao,3lyzki cukru pudru Piekarnik nastawic na 175stopni! Ciasto:stopic maslo i ostudzic.Ubic jajka z cukrem-najlepiej na goracej parze-odczekac chwile az masa sie ostudzi.Przesiac make z proszkiem do pieczenia do ubitej masy.Delikatnie wymieszac.Mieszajac powoli wlac mleko,a nastepnie stopione maslo.Przelac do przygotowanej formy.Piec ok.30min.Ostudzic i przeciac na trzy czesci Ubic zoltka z cukrem-wymieszac z serem mascarpone. zelatyne rozpuscic w odrobinie goracej wody.W rondelku wymieszac kawe z woda,dodac zelatyne i podgrzewac na malym ogniu az zelatyna sie rozpusci,zdjac z ognia i dodac likier. Smietane ubic na sztywno i wymieszac z masa mascarpone Ulozyc pierwszy blat namoczyc mieszanka kawy z likierem i rozsmarowac1/3kremu.Powtorzyc z pozostalymi spodami:Na wierzchu powinien byc krem.kakao i cukier mieszamy razem i przesiac przez sitko nad tortem.Tort wstawic do lodowki na ok 2godz.przed podaniem-smacznego
Przepisy kulinarne - 5.jpg
Bardzo często spotykamy się z przepisami w których autor ...
Bardzo często spotykamy się z przepisami w których autor podaje składniki w dekagramach lub gramach. Wszystko pięknie gdy mamy wagę kulinarną ale jeśli tak nie jest to niektóre produkty ciężko przeliczyć na łyżki i szklanki. Dlatego proponuję korzystanie z naszego przelicznika kulinarnego, który powie nam ile to jest szklanka i łyżka produktów najczęściej używanych w czasie gotowania. 1 szklanka to: 250 g miodu 230 g ryżu 220 g grochu 220 g cukru 160 g cukru pudru 200 g kaszy jęczmiennej 150 g mąki pszennej 250 ml śmietany 150 g kaszy manny 120 g kakao 300 g soli 150 g bułki tartej 250 g kaszy gryczanej 180 g mąki ziemniaczanej 120 g mleka w proszku 165 g maku 300 g dżemu 200 ml oleju 250 ml mleka i wody 250 g keczupu 1 łyżka stołowa to: 12 g cukru kryształu 10 g cukru pudru 14 g ryżu 10 g mąki 20 g soli 8 g kakao 20 g soli 12 g mąki ziemniaczanej 10 g maku 8 g mleka w proszku 18 g dżemu 14 ml oleju 15 ml wody i mleka 1 łyżeczka to: 7 cukru kryształu 5 g cukru pudru 4 g kakao 5 g mąki tortowej 4 g mleka w proszku 11 g soli 9 ml mleka i wody
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności