Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
mandolinka1
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta iwona

widziany: 11.03.2012 15:58

  • pliki muzyczne
    134
  • pliki wideo
    20
  • obrazy
    638
  • dokumenty
    109

923 plików
3,33 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
  • 3 KB
  • 13 cze 11 9:00
Ingredienti: 250ml latte, 70g zucchero, 20g farina, 1 limone
Preparazione:
mettere a scaldare il latte in un pentolino
in un altro pentolino mettere la farina, lo zucchero, la buccia del limone grattuggiata
aggiungere agli ingredienti qualche cucchiaio di latte, che si sta riscaldando, e formare una pastella mescolando con una frusta
quando la pastella sarà liscia aggiungiamo a filo, sempre rigirando, il latte ormai caldo
rimettiamo tutto sul fuoco e rigiriamo con un cucchiaio di legno
la crema è pronta dopo qualche minuto dall'inizio del bollore
ecco come si presenta finita e ancora calda, non è molto densa
la crema è COMPLETA con la panna, però in alcuni casi, come per le crostate di frutta, va bene anche senza.
ecco il procedimento aggiungendo la panna.
la crema, quando si raffredda può essere un pò grumosa, per questo giriamola con la frusta elettrica, poi montiamo la panna
incorporiamo la panna alla crema rigirando, con un cucchiaio di legno, all'alto verso il basso
ecco la crema pronta:
  • 3 KB
  • 3 cze 11 12:06
Le dosi:
150g di farina
50g di amido o fecola
340g di zucchero
160ml di panna zuccherata(io ne metto 300...e ve lo consiglio)
1l di latte
liquore e aromi a piacere(facoltativo)

Procedimentomescoliamo prima gli ingredienti solidi,cioè zucchero,farina e fecola

aggiungiamo un bicchiere di latte,e mescoliamo bene fino a togliere eventuali grumi.

aggiungiamo il resto del latte e mettiamo sul fornello,facciamo bollire mescolando di continuo...

una volta fredda,montiamo la panna e la aggiungiamo.

il sapore di questa crema è a dir poco favoloso...potete aromatizzarla come volete,con la vanillina,il limone,liquori a piacere,cacao,cioccolato ecc..........
provatela...non ve ne pentirete!!
  • 81 KB
  • 20 maj 11 15:20
Ricetta della schiacciata alla fiorentina dello zio Giorgio:
500 gr di farina
20 gr di lievito di birra
300 ml di acqua tiepida
150 gr margarina Vallè (nei tempi andati si usava lo strutto)
140 gr di zucchero
2 uova
la scorza di un’arancia grattugiata


Fare un impasto con la farina il lievito e l’acqua e far riposare per un’ora. Dopodiché aggiungere la margarina, le uova, lo zucchero e la scorza dell’arancia.
Lavorare bene fino ad ottenere un composto molle ma elastico. Passare un po’ di margarina in uno stampo rettangolare e spolverare con un po’ di farina. Versare il composto nella teglia e farla riposare per un’altra ora. Infornare a 180° per 30 minuti.
Sfornare e a piacere farcire con crema o panna montata.
Spolverare la superficie con zucchero a velo.
  • 150 KB
  • 27 paź 10 16:02
Skladniki na 4 porcje:
250gr mascarpone
3jajka
60gr cukru
200gr ciastek
Marsala do moczenia ciastek
Wykonanie:
zoltka ucieramy z polowa cukru dodajemy mascarpone.
W osobnej misce ubijamy bialka z reszta cukru pozniej mieszamy to razem z masa mascarpone!
Dno pucharka smarujemy masa ukladamy zamoczone w marsali ciasteczka i znow smarujemy masa-powtarzamy czynnosc 2-3 razy konczymy ciasto masa na ktora posypujemy kakao.wstawic przed podaniem do lodowki
  • 25 KB
  • 15 gru 09 17:46
4 porcje:

• 250 ml śmietanki kremówki
• 250 ml pełnego mleka
• 100 g cukru pudru
• 4 łyżeczki żelatyny
• 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
• 1 łyżka słodkiego białego wina (opcjonalnie)
• 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)


Żelatynę zalewam zimną wodą, moczę 10 minut. Podgrzewam mleko, odstawiam z ognia, rozpuszczam w nim żelatynę. W drugim naczyniu mocno podgrzewam śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią. Wyjmuję wanilię a śmietankę wlewam do mleka z żelatyną. Dodaję rum, wino i przelewam do 4 foremek. Odstawiam do ostygnięcia, następnie wkładam do lodówki na conajmniej 4 godziny.


Przed podaniem foremnki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie deseru na talerzyk.
Deser podaje się najczęściej z pokrojonymi truskawkami i sosem truskawkowym. Na zdjęciach - z syropem klonowym.
  • 83 KB
  • 15 gru 09 17:34
Tiramisu

Składniki:

• 30 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu
• 50 dag mascarpone
• 4 jajka, w temperaturze pokojowej
• 8 łyżek drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 50 ml likieru amaretto
• 2 łyżki ciemnego kakao


Wykonanie:

Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić.
Do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.
Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu.
Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Deser podawać schłodzony.
  • 96 KB
  • 15 gru 09 17:25
Składniki:

• 200 g gotowych ciasteczek amaretti, drobno rozkruszonych*
• 50 g masła, rozpuszczonego
• 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i wyłuskana z ziarenek
• 500 g serka ricotta
• 125 g drobnego cukru (najlepiej brązowego)
• 250 g serka mascarpone
• 100 g zmielonych migdałów * *
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 duże jajka
• skórka starta z 1 cytryny
• garść płatków migdałowych
• cukier puder do posypania


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Rozkruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki. Schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Przełożyć ziarenka wanilii do większej miski, dodać ricottę, cukier, mascarpone, migdały, mąkę, jaja i skórkę cytrynową. Chwilę miksować na jednolitą masę.
Wylać na przygotowany spód, posypać płatkami migdałowymi. Ustawić na blasze do pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor.
Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu.
Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce.
Posypać cukrem pudrem i pokroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.
  • 100 KB
  • 27 paź 09 14:41
Tort Cassata alla Siciliana
Biszkopt:
6jajek
6lyzek maki
6lyzek cukru
1lyzezcka proszku do pieczenia
Odzielic bialka od zoltek,ubic bialka z cukrem dodac zoltka potem make zmieszana z proszkiem do pieczenia.
Piec przez 15min w 180stopniach a potem zmniejszyc do 150 na 25min
Masa:
80dag riccoty
30dag cukru
szczypta wanilli(mozna dodac cukier wniliowy)
mielony cynamon
15dag gorzkiej czekolady(czesc do dekoracji)
40dag kandyzowanych owocow(czesc do dekoracji)
10dag pisatcji (czesc do dekoracji)
Dekoracja:
cukier waniliowy,5dag cukru,2szkl.smietany kremowki
Upiec biszkopt
Masa:10minut gotuj cukier z 200ml wody i wanilia,odstaw na 30min.Cieply syrop wymieszaj z riccota i szczypta cynamonu.Dodaj czesc owocow, czekolady i pistacji.
Biszkopt pokroic na 3plastry.1plaster skropic 3lyzkami likieru,posmarowac polowa masy,nalozyc 2plaster,skropic i polozyc reszte masy,naloz 3krazek i skrop likierem.Ubujam smietane z cukrem i wanilia.Smaruje wierzch i boki tortu.Wierzch posypuje czekolada,a boki owocamii i pisacjami-smacznego
  • 50 KB
  • 27 paź 09 14:10
Tort cappucino-forma tortownicy srednica 22cm
Spod:
200g masla
4jajka
340g cukru
360g maki
4lyzeczki proszku do pieczenia
200ml mleka
Za drugim razem zamienilam to ciasto na biszkopt,poniewaz to ciasto wyrasta niskie-tort nie zmienil smaku!
Krem:
4zoltka
170g cukru drobnego
500g sera mascarpone
2lyzeczki zelatyny
4 lyzki kawy rozpuszczalnej
100ml wody
3lyzki likieru amaretto
300ml smietany kremowki
Dodatki:
3lyzki kakao,3lyzki cukru pudru
Piekarnik nastawic na 175stopni!
Ciasto:stopic maslo i ostudzic.Ubic jajka z cukrem-najlepiej na goracej parze-odczekac chwile az masa sie ostudzi.Przesiac make z proszkiem do pieczenia do ubitej masy.Delikatnie wymieszac.Mieszajac powoli wlac mleko,a nastepnie stopione maslo.Przelac do przygotowanej formy.Piec ok.30min.Ostudzic i przeciac na trzy czesci
Ubic zoltka z cukrem-wymieszac z serem mascarpone.
zelatyne rozpuscic w odrobinie goracej wody.W rondelku wymieszac kawe z woda,dodac zelatyne i podgrzewac na malym ogniu az zelatyna sie rozpusci,zdjac z ognia i dodac likier.
Smietane ubic na sztywno i wymieszac z masa mascarpone
Ulozyc pierwszy blat namoczyc mieszanka kawy z likierem i rozsmarowac1/3kremu.Powtorzyc z pozostalymi spodami:Na wierzchu powinien byc krem.kakao i cukier mieszamy razem i przesiac przez sitko nad tortem.Tort wstawic do lodowki na ok 2godz.przed podaniem-smacznego
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    9
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

9 plików
0,58 MB




koniu198720

koniu198720 napisano 20.04.2013 21:53

zgłoś do usunięcia
Zapraszam Serdecznie koniu198720
jadamk

jadamk napisano 21.06.2013 10:33

zgłoś do usunięcia
obrazek Bardzo fajny chomiczek, pozdrawiam - Ewa
Alttopiano

Alttopiano napisano 16.02.2014 12:32

zgłoś do usunięcia
dziekuję za programik
Mariankajaska

Mariankajaska napisano 31.12.2014 17:47

zgłoś do usunięcia
Włoski w mniej niż rok?
To jak najbardziej możliwe Przetestujcie do tego system afirmacji Hepika z afirmacjami do nauki języków W kilka miesięcy do poziomu średniozaawansowanego, czyli poziom komunikatywny! afirmacje mp3
piesynka

piesynka napisano 28.01.2015 11:05

zgłoś do usunięcia
Dzięki za pliki .Piękny ogród. Pozdrawiam.

Quin1234 napisano 10.03.2015 18:19

zgłoś do usunięcia
ⓏⒶⓅⓇⒶⓈⓏⒶⓂ ♀♂ ⓅⓄ ⓃⓄⓌⓄⓈⒸⒾ ②⓪①⑤ ツ ツ
Tiili

Tiili napisano 4.10.2016 20:28

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek
mofixa5148

mofixa5148 napisano 7.04.2022 19:33

zgłoś do usunięcia
Super chomik
soterif545

soterif545 napisano 18.11.2022 04:53

zgłoś do usunięcia
Super chomik
xisaf50920

xisaf50920 napisano 17.05.2023 23:42

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (61)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (61)
« poprzednia stronanastępna strona »
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności