Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
mandolinka1
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta iwona

widziany: 11.03.2012 15:58

  • pliki muzyczne
    134
  • pliki wideo
    20
  • obrazy
    638
  • dokumenty
    109

923 plików
3,33 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
gallo zafferano-strona wloska
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 13 KB
  • 29 cze 11 16:04
Piwne ciasto na gofry - składniki

1/2 litra piwa
1/2 litra wody
1/2 kg mąki
kostka masła
5 jaj
cukier waniliowy
Piwne ciasto na gofry - sposób przygotowania

Mąkę dokładnie wymieszać z piwem, dodając stopniowo żółtka. Dodać wodę (ja używam mineralnej-gazowanej). Nie zapomnijcie o cukrze waniliowym. Wlać do ciasta roztopione, ale nie gorące masło. Wszystko to można zrobić mikserem, ale na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek z odrobiną soli. Tę czynność wykonajcie raczej dużym widelcem, tak, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Gwarantuję, że gofry są niepowtarzalne.
  • 32 KB
  • 22 cze 11 17:57
Przepis na biszkopt:
6 jajek
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Biszkopt (ze zmienionymi proporcjami) z tego przepisu.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej szpatułką).
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Do formy wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Odkroić chrupką górę, pokruszyć i odłożyć do dekoracji tortu. Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Składniki [ na tortownicę o średnicy 23-24 cm ] :

biszkopt :

6 jajek [ oddzielnie białka i żółtka ]
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,0 MB
  • 7 cze 11 14:18
skladniki:
1/4 kostki drozdzy
1lyzeczka cukru
2lyzki maki-zrobic z tego zacier odstawic do wyrosniecia
1jajko+1zoltko
1/2szkl.cukru+cukier waniliowy
szczypta soli
1,5szkl maki
1/5kost.margaryny
Zacier wymieszac z skladnikami-wyrobic ciasto,odstawic do wyrosniecia-nie ruszac!
Blaszke wysmarowac,wylozyc ciasto i pozostawic do wyrosnieciaok.30min.ulozyc owoce.Piec180°przez 30min
  • 1,0 MB
  • 6 cze 11 14:22
Składniki na ciasto:
3 jajka
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo: 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać.
Blachę o boku 28 - 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ściereczkę kuchenną (lnianą) wysypać cukrem waniliowym. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia.
Masa śmietankowo - truskawkowa:
600 g truskawek (300g + 300g)
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki cukru (lub więcej - mniej, w zależności od słodkości truskawek)

300 g truskawek zmiksować blenderem na sos. Kolejne 300 g pokroić na małe kawałki.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 - 1/3 szklanki).
Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Wlewać do niej powoli sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Włożyć do lodówki na zgęstnienie, ale pilnować, by masa nie zgęstniała zbyt mocno, by można ją było rozsmarować na roladzie.
Ostudzoną roladę rozwinąć, szybko nałożyć masę truskawkową, zwinąć z powrotem. Włożyć do lodówki na 2 godziny, lub do kiedy stężeje.
  • 28 KB
  • 3 cze 11 15:24
Gofry:
1.5 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki masła roślinnego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

Sos:
2 szklanki truskawek (świeżych lub mrożonych)
3 łyżki cukru
1/2 szklanki galaretki z czerwonych porzeczek
sok z 1/2 pomarańczy.
Gofry z sosem truskawkowym - sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania sosu do gofrów. Z umytych truskawek usuń szypułki (mrożone musisz trochę rozmrozić). Większe owoce pokrój i razem z małymi wrzuć do wysokiego naczynia. Wsyp cukier i starannie wszystko zmiksuj. Wymieszaj ten mus z lekko podgrzaną galaretką porzeczkową i sokiem z pomarańczy, przykryj i odstaw na bok. Teraz przyrządź ciasto na gofry.

Białka oddziel od żółtek, po czym ubij z nich sztywną pianę. Do miski przesiej mąkę i mieszając, powoli wlewaj mleko. Potem dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sól i roztopione chłodne masło. Gdy ciasto na gofry uzyska jednolitą konsystencję, delikatnie wmieszaj w nie pianę. Rozsmarowuj porcje ciasta w gofrownicy i kolejno piecz jasnozłote gofry. Podawaj gorące polane sosem truskawkowym.
  • 24 KB
  • 26 maj 11 11:04
Składniki
2 jajka
80 g + 2 łyżki cukru
70 g mąki krupczatki
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 I śmietanki 30%
1 łyżka kakao
2 łyżki soku z cytryny
większa cytryna z cienką skórką
1 łyżeczka masła
odrobina cukru
Sposób przygotowania
1
Z jajek, 80 g cukru, 2 łyżek gorącej wo­dy, mąki, mąki ziemniaczanej oraz proszku do pieczenia upiec w tortow­nicy ciasto biszkoptowe.
2
Biszkopt rozkroić na 3 Waty. Śmietan­kę wymieszać z 2 łyżkami cukru i ubić na sztywną pianę. 16 bitej śmietany wymieszać z kakao, otrzymaną masą posmarować jeden biszkopt.
3
Na wierzchu ułożyć trzeci biszkopt. Tort posmarować resz­tą bitej śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką przybrać brzegi tortu „ślimakami" z bitej śmietany.
4
Cienkie plasterki cytryny oprószone cukrem zeszklić na łyżce masła Schło­dzone naciąć, zwinąć w spirale i wci­snąć w „ślimaki "z bitej śmietany.
  • 48 KB
  • 26 maj 11 10:56
Sposób przygotowania
# Składniki na ciasto:
* 2 białka
* 2 łyżki cukru
* pół łyżki mąki pszennej
* 40 g zmielonych orzechów laskowych
Białka ubij na sztywno i, wciąż ubijając, dodawaj stopniowo cukier. Powoli wsyp mąkę i orzechy, delikatnie wymieszaj. Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki) [użyłam tortownicy o śr. 22 cm]. Piecz przez około 15 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170ºC.
Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, a następnie ostudzić. (Co znaczy, że w sumie potrzebujecie 6 białek, 6 łyżek cukru, 1,5 łyżki mąki pszennej i 120 g orzechów laskowych).
# Składniki na masę budyniowo-maślaną:
* 10 żółtek
* 10 łyżek cukru
* 5,5 łyżek mąki pszennej
* 32 g cukru waniliowego
* 340 ml mleka
* 170 g masła
* 2 łyżki ekstraktu waniliowego [mój dodatek, bo bez tego masa zdawała mi się być zbyt mdłą]
W garnuszku zmiksuj żółtka, cukier, mąkę i mleko. Zagotuj, mieszając, do zgęstnienia. Ostudź (najlepiej, jeśli wierzch kremu przykryjesz folią, by nie utworzył się kożuch).
Masło utrzyj na puszystą masę. Miksuj powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.
# Karmel:
200 g cukru
Cukier rozpuść na patelni lub w garnuszku, poczekaj, aż powstanie karmel. Patelnię zdejmij z ognia. Działając bardzo szybko wylej go na papier do pieczenia, rozsmaruj w miarę równomiernie. Po stwardnieniu połam karmel na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić go na proszek.
# Składniki na masę z bitej śmietany:
* 340 g śmietany kremówki
* 2 łyżki cukru
* 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych
+ karmel (przepis wyżej)
Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.
Orzechy podpiecz do zrumienienia i posiekaj na małe kawałki.
Ubitą śmietanę wymieszaj z orzechami i karmelem.
Wykonanie:
Na paterze ułóż 1 blat, na niego część masy budyniowej, a na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat ... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostaw do posmarowania boków tortu. [Ja boki przyozdobiłam dodatkowo posiekanymi orzechami, a wierzch kropelkami i kawałkami karmelu]. Schłódź całość w lodówce przez kilka godzin.
  • 27 KB
  • 26 maj 11 10:52
Składniki
Na biszkopt:
* 6 jajek
* 0,5 szkl cukru
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki maki
* 2 łyżeczki kakao
* kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Na krem wew:
* 300g białej czekolady (3 tabliczki)
* 4 łyżki mleka
* 500 ml śmietany 36%
Na krem zewn:
* 200 g czekolady mlecznej
* 4 łyżki mleka
* 500 ml śmietany 36%
(moje dodatki):
żelki, kiwi,mandarynki,ananas,zielony pisak cukrowy,perełki cukrowe.posypka czekoladowa.
Sposób przygotowania
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka. Nastepnie przesiane mąki wymieszane z kakao i proszkiem. Gdy się dobrze wymiesza,masę przelewamy do wczesniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy 20-25 minut w 180stC
Po upieczeniu studzimy biszkopt i przecinamy go na pół.
Krem wewn.
Czekoladę łamiemy na kawałki,zalewamy gorącym mlekiem i rozpuszczamy na małym ogniu.
śmietanę 36% dokładnie ubijamy,po czym dodajemy przestudzoną (ale wciąż lejącą) białą czekoladę po łyżce, cały czas miksując. (Śmietana może troszkę "oklapnąć" ale w lodówce ładnie stwardnieje) Wykładamy na biszkopt,przykrywamy drugim płatem ciasta.wstawiamy do lodówki.
Krem zewn.
Robimy dokładnie tak samo jak krem z białą czekoladą. Wykładamy na górę i boki torta, dużym szerokim nożem.
Dowolnie ozdabiamy.
Przed podaniem nalezy schłodzić tort w lodówce przynajmniej przez 3 godziny.
  • 9 KB
  • 25 maj 11 12:20
Tiramisù alla frutta

200 gr di mascarpone

2 uova

2 cucchiai di zucchero

200 gr di savoiardi

3 arance

2 pesche

200 gr di noci

Procedimento:

Spremete in una ciotola il succo delle arance. Tagliate a fettine le fragole e le pesche. Mettete la frutta in una ciotola e spruzzatela con un pò di succo di arancia. Separate i tuorli dagli albumi e montate i tuorli con lo zucchero fino ad ottenere un composto gonfio. Incorporate delicatamente il mascarpone e gli albumi montati a neve. Mescolate alla crema ottenuta due terzi della frutta , tenendo il resto da parte per la decorazione. Inzuppate i savoiardi nel succo d’arancia e metteteli nel fondo di una pirofila. Adagiate sopra un pò di crema alla frutta e continuate con un altro strato di savoiardi. Alternate gli ingredienti fino ad esaurire terminando con la crema. Decorate con la frutta rimasta e mettete in frigorifero fino al momento di servire.
  • 69 KB
  • 17 maj 11 14:52
Składniki
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wypełnienia:
2 kremy do tortu (ja użyłam ajerkoniakowego)
2 opakowania migdałów
słoiczek dżemu (wiśniowy)
mała puszka brzoskwiń
ozdoby do tortu
odrobina wódki do nasączenia
odrobina kawy rozpuszczalnej
Etapy przygotowania

Pieczemy 2 biszkopty jasne i jeden ciemny (z dodatkiem kakao).

1. Spód dolnego biszkoptu nasączamy wodą rozrobioną z wódką.
2. Wykładamy wcześniej przygotowany według przepisu na opakowaniu krem i kładziemy na niego pokrojone brzoskwinie.
3. Przekładamy następnym ciemnym biszkoptem, nasączonym kawą. Kładziemy na niego dżem.
4. Ostatni już biszkopt również nasączamy wódką z wodą (jak pierwszy) i wykładamy resztę kremu, wysmarowując również całe boki tortu.

Całość posypujemy wcześniej podsmażonymi migdałami.

Dekorujemy wierzch według upodobań.
  • 6 KB
  • 14 sty 11 15:06
SKŁADNIKI:
2 białka
pół szklanki cukru "królewskiego"

PRZYGOTOWANIE:
Ubijamy pianę z białek, dodając stopniowo cukier. Wkładamy masę do woreczka na krem i wyciskamy bezy na papier do pieczenia. Pieczemy 45 minut w temp. 150 stopni. SMACZNEGO!
  • 4 KB
  • 13 gru 10 13:11
Ciasto skladniki:
1 margaryna 200 g
3 szklanki mąki
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka smalcu
1 żółtko

Do wykonania kremu będą potrzebne:

1/2 litra mleka
1/2 kostki masła (około 100 gram)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
2 jajka
Najpierw należy upiec ciasto. W tym celu trzeba pokroić margarynę o temperaturze pokojowej na niewielkie kawałki, połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto, aby było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Dzielimy je na pół, każdą z części cienko rozwałkowujemy i oddzielnie pieczemy je na złoty kolor.

Przygotowanie kremu rozpoczyna się od roztarcia wszystkich składników z rozmieszanymi jajkami i dodania do całości pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka należy zagotować i dodać do niego rozmieszane składniki – gotować, aż do uzyskania budyniu. Kiedy będzie jeszcze gorący, mieszamy go z masłem.

Kiedy ciasto upiecze się i wystygnie, należy ułożyć na jednej jego części masę, przykryć drugą częścią i odstawić do stężenia. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem i podajemy pokrojone na kwadratowe porcje.
  • 35 KB
  • 22 paź 10 16:14
Rogaliki z konfitura(bez drozdzy i proszku do pieczenia)

100gr masla
3 zoltka
125gr jogurtu
380gr maki
40gr cukru,starta skorka cytryny
Wyrabiamy ciasto:wsypujemy make do miksera(moza ciasto wyrobic w rekach)dodajamy kawalki miekkiego masla miksujemy i dodajemy reszte skladnikow-cukier,zoltka,jogurt i na koniec starta skorke cytryny.Wyjmujemy ciasto z miksera i urabiamy dobrze recznie pozniej rozwalkujemy i wycinamy kwadraty,nakladamy marmolade i zawijamy.
Wlkadamy do nagrzanego piekarnia do 180stopni i pieczemy 15 min-najlepsze sa na drugi dzien.Smacznego
  • 114 KB
  • 4 paź 10 16:31
Składniki:
Biszkopt:

• 6 jajek (w temperaturze pokojowej) oddzielnie żółtka i białka
• 2 szklanki (320 g) cukru pudru
• 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej
• 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej

Masa:
• 500 g sera mascarpone
• 500 ml śmietany kremowej do deserów 36%, dobrze schłodzonej
• 1 szklanka cukru pudru

Przełożenie:
• 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie (480 g owoców)
• 1/2 szklanki zmiksowanej konfitury brzoskwiniowej

Nasączenie:
• 4 łyżki syropu brzoskwiniowego (zalewy) z puszki
• 2 łyżki likieru brzoskwiniowego lub dodatkowe 2 łyżki syropu brzoskwiniowego z puszki
• 5 łyżek zaparzonej zielonej herbaty, ostudzonej
• 2 łyżki soku z cytryny lub limonki

Dekoracja: 50 g białej czekolady

Tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami.
Biszkopt: żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie lśniąca piana (nie będzie idealnie sztywna).
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać dwukrotnie (z wysoka) do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.
Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mąki i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Ustawić na kratce w nagrzanym piekarniku i piec przez 40 minut. Po upieczeniu odrobinę uchylić piekarnik i odczekać 3 minuty, następnie uchylić drzwiczki jeszcze bardziej i odczekać kolejne 3 minuty. Stopniowo studzić, wysuwając kratkę z biszkoptem na zewnątrz. Biszkopt dokładnie ostudzić przed pokrojeniem, można przygotować dzień lub dwa dni wcześniej.
Masa: zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Delikatnymi ruchami szpatułki wymieszać ją z serem mascarpone. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
Przygotować przełożenie: odłożyć jedną połówkę brzoskwiń, a resztę wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Wymieszać z konfiturą brzoskwiniową, odstawić.
Przygotować nasączenie: w małej miseczce wymieszać syrop brzoskwiniowy, likier, zieloną herbatę i sok z cytryny lub limonki.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odciąć chrupiący wierzch, pokruszyć go i zachować do posypania boków. Biszkopt przekroić na 3 poziome blaty, zachowując okruszki.
Dolny krążek położyć na paterze, wyłożyć połowę przełożenia (brzoskwiń razem z konfiturą i powstałym sokiem) i skropić 1/3 ilości nasączenia. Wyłożyć 1/3 ilość masy mascarpone i przykryć drugim (środkowym) krążkiem. Skropić go 1/3 nasączenia, ułożyć resztę brzoskwiń i 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.
Boki tortu obłożyć (dłonią) pokruszonym wierzchem tortu i okruszkami z przekrojenia. Wierzch udekorować pokrojoną na plasterki połówką brzoskwini i wiórkowaną (za
  • 67 KB
  • 26 lut 10 15:51
Składniki
- 1/2 szkl margaryny (nie masła)
- szklanka cukru
- nieco mniej niż pół szklanki wody
- 3 łyżki mocnego kakao
- 3/4 szkl mąki
- 1/2 szkl wiórków kokosowych (jeśli ktoś nie lubi wiórków - uzupełnić mąką)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- pianę ubitą na sztywno z 4 białek
- 30% śmietana minimum 250ml
- dżem wiśniowy z całymi owocami
szukałam ciasta ktore byloby połaczeniem murzynka i czegos jeszcze.. i tak trafiłam na ten przepis:)

Etapy przygotowania
Margaryne cukier wode i kakao razem rozpuścić i zagotować. Do ciepłej masy dodać:
mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, żółtka.Dokładnie wymieszać, do ciasta dodać:pianę ubitą na sztywno. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką formy. Piec ok 30 min w 180st. Do suchego patyczka. Chłodne przekroic na pół. Śmietanę ubijamy, dżem wcześniej wrzucamy do miski i mieszając dodajemy ubitą śmietanę. Wykładamy na połowe murzynka, przykrywamy druga połową. Można posypać pudrem lub polać polewą czekoladową (ja ją robię sama z połączenia śmietanki słodkiej, czekolady gorzkiej i odrobiny masła). Góre udekorowałam bialymi perełkami
  • 50 KB
  • 4 lut 10 16:35
W sam raz na romantyczny deser. W kształcie serduszka.
SKŁADNIKI:

175 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kakao
2 jajka
łyżka miodu
po 150 ml oleju i mleka
po 4 łyżki dzemu truskawkowego i truskawek z konfitury
150 ml kremówki
wiórki czekoladowe i świeże truskawki
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj roztrzepane jajka, miód, olej i mleko, zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto. Przełóż je do natłuszczonej formy w kształcie serca. Piecz 45 minut w temp. 160°C. Wyjmij i ostudź. Ciasto przekrój ostrym nożem wzdłuż na 2 części. Spodnią posmaruj połową dżemu. Śmietanę ubij na sztywno i rozprowadź na dżemie. Na śmietanie ułóż pokrojone truskawki z konfitury. Przykryj wierzchnią częścią, delikatnie dociśnij. Posmaruj resztą dżemu, udekoruj wiórkami czekoladowymi i świeżymi truskawkami.
  • 45 KB
  • 4 lut 10 16:23
SKŁADNIKI: (na okolo 35 - 45 ciasteczek)

* 250 g mąki
* 250 g białego sera (zmielonego lub z wiaderka)
* 250 g masła (temperatury pokojowej)
* 2 łyżki cukru waniliowego
* ok. 5 nie zbyt dużych jabłek
* cukier puder do posypania

Z sera, mąki, cukru i masła zagnieść ciasto, a następnie je rozwałkować tak jak na pierogi. Ciasto się klei, więc śmiało podsypać sporo mąki, aby się nie kleiło i by można było wyciąć z niego szklanką kółka.
Jabłka obrać i pokroić w ósemki wycinając gniazda nasienne. Na każdy krążek nałożyć kawałek jabłka, złożyć na pół i skleić w rogach. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180°C ok. 30 min.
  • 71 KB
  • 4 lut 10 15:55
Składniki:

70 dag mąki
3 jajka
pół kostki masła (125 g)
pół kostki margaryny (125 g)
2 opakowania cukru waniliowego (16 g każde)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Do przełożenia:

kilka łyżek powideł śliwkowych

Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm (można podsypywać mąką przy wałkowaniu) i wykrawać ciasteczka. W połowie ciasteczek w środku wykroić dziurkę.

Piec około 10 minut w temperaturze 190ºC. Pilnować, by ciastka pod koniec pieczenia zbyt mocno się nie spiekły.

Po ostygnięciu ciastka bez dziurki posmarować powidłami i przykryć (posypanymi wcześniej) ciastkami z dziurką.

Z przepisu wychodzi baardzo dużo ciastek (nie liczyłam).

Smacznego :)
  • 14 KB
  • 4 lut 10 15:46
Będziesz potrzebować:

100 g masła

1 filiżanka cukru

1 filiżanka mąki

1 jajko

4 lyżeczki kakao

100 g białej czekolady

4 lyżki śmietany cremafine do ubijania

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło wymieszaj z cukrem i z jajkiem. Dodaj mąkę i kakao, zagnieć i włóź do

lodówki na 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto na grubość 0.5 cm. Wycinaj foremką

serca. Piecz 10 min w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku.

Czekoladę rozpuść w misce zanurzonej w gorącej wodzie. Dodaj ubitą śmietanę.

Smaruj serca masą śmietankowo-czekoladową, przykrywaj sercami. Posyp cukrem

pudrem.
  • 11 KB
  • 4 lut 10 15:39
Serduszka czerwone jak truskawki w ramce z kruchego ciasta? To naprawdę walentynkowy deser! I piękny pomysł na walentynkowy prezent.
Będziesz potrzebować:

- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka - kostka miękkiego masła lub margaryny
- szklanka cukru
- torebka cukru waniliowego
- 3 białka jajek
- 5 dag mielonych orzechów
- słoiczek dżemu truskawkowego lub innego czerwonego

Wykonanie:

1. ubij 2 białka z cukrem waniliowym na pianę

2. zmieszaj mąkę z żółtkami, masłem lub margaryną oraz cukrem.

3. dodaj ubite białka.

4. całość wyrabiaj rękami aż powstanie miękkie ciasto

5. włóż do lodówki na 30 minut.

6. lekko ubij 1 białko w głębokim talerzu

7. obok przygotuj na talerzyku mielone orzechy

8. wyjmij z lodówki i rozwałkuj ciasto. Wycinaj foremką serca - pełne na spody ciasteczek i z "dziurką" w kształcie serca (można wyciąć nożem lub znaleźć mniejszą foremkę) na góry.

9. górne części ciasteczek (te z "dziurkami") maczaj w białku i w orzechach

10. piecz obie części ciastek w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez ok 8 min

11. po ostudzeniu smaruj dolne części dżemem i przyciskaj górnymi
  • 69 KB
  • 4 lut 10 15:08
Ciastka miłości 1
Skomentuj


Jest to przepis bardzo stary i godny polecenia w Dzień Świętego Walentego. Warto również jest przygotować ciastka, jeśli pragniecie odnowić swoje uczucia, które trochę przygasły lub uczcić kolejną rocznicę Waszego związku.
Składniki
Najważniejsza to 1 szklanka zmielonych (dokładnie) migdałów.
2 krople olejku migdałowego
1 i pół szklanki maki
Pół szklanki cukru
1 żółtko
Pół szklanki miękkiego masła

Przygotowanie
Masło utrzyj z cukrem. Na jednolita masę wymieszaj mąkę, migdały, olejek. Zmieszaj obie masy i schłodż w lodówce. W tym czasie nagrzej piekarnik do 165 st. Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na małe kuleczki, aby stworzyć małe półksiężyce. Bo w takim kształcie są one pożądane. Dodatkowo możesz wzmocnić energię pieczonych migdalinek nakłuwając je we wzorek Waszych inicjałów. Piecz je 20 min. na blasze wysmarowanej tłuszczem.
  • 42 KB
  • 4 lut 10 15:01
Bananowe semifreddo
Składniki:

½ szkl. prażonych migdałów (kilka minut smażymy na patelni bez tłuszczu),

0,5 kg pokrojonych w plastry bananów,

¼ szkl. brązowego cukru,

2 łyżki ciemnego rumu,

2 łyżeczki soku z cytryny,

1 szkl. kremówki,

1 łyżka białego cukru,

szczypta soli
Migdały posiekać (niezbyt drobno). W blenderze zmiksować na puree banany, rum, brązowy cukier i sok z cytryny. Kremówkę ubić, dodać łyżkę cukru i sól. Delikatnie połączyć z miksturą bananową. Odłożyć dwie łyżki migdałów do dekoracji i resztę wymieszać z kremem. Włożyć do foremek lub miseczek, przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do zamrażarki. Wyjąć pół godziny przed podaniem, posypać resztą migdałów
  • 46 KB
  • 4 lut 10 14:55
Domowe „Ptasie mleczko”
Składniki:

4 czubate łyżki cukru pudru,
łyżeczka esencji waniliowej lub 1 cukier waniliowy,
300 ml śmietanki kremówki,
6 łyżeczek żelatyny w proszku,
4 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej).

Wykonanie:
Mikserem ubić chłodną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Do bitej śmietany dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie (wystarczy tyle, aby można było rozpuścić żelatynę), a następnie ochłodzoną. Wymieszać.
Otrzymaną masę przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki, aby stężało.
Gdy masa zastygnie można posmarować ją cieniutko pędzelkiem stopioną czekoladą (czekolada nie może być gorąca), a następnie raz jeszcze włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe „Ptasie mleczko” pokroić na kawałeczki.
Jeśli chcecie, aby „Ptasie mleczko” bardziej przypominało to oryginalne, najpierw pokrójcie je na kawałeczki, a dopiero potem posmarujcie je pędzelkiem czekoladą z każdej strony. Drugi sposób jest jednak bardziej pracochłonny.
  • 34 KB
  • 4 lut 10 14:36
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas chłodzenia / mrożenia: 2 godzin
Składniki
- 6 jaj
- 7 łyżek cukru
- 7 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 2 galaretki owoce
zagotować:
- 1 szkl. wody
- 1 kostka margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki żelatyny (rozpuścić w 4 łyżkach wody)
idealny do niedzielnej kawki

Etapy przygotowania
Po zagotowaniu podzielić równo do 3 szklanek, od czasu do czasu mieszając do wystygnięcia.

I. 3 białka ubić, pod koniec ubijania dodac szczypte soli i 3,5 łyżki cukru, 1 łyżkę kakaa dalej ubijać.
Na koniec dodać 1 szklankę tego płynu to wszytsko ubijac ok. 5min, wlać na tortownicę i wstawić do lodówki.

II. 6 żółtek ubić z 7 łyżkami cukru pudru aż masa zrobi się biała i dodać następną szklankę tego płynu, ubijac przez ok. 5min.
Gdy masaI zastygło to wlac masę II. Wstawic do lodówki.

III. 3 białka ubić, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli i 3,5 łyżki cukru na koniec dodać szklankę tego płynu, ubijać przez ok. 5min.
Gdy masa II zastygło to wlać masę III. Wstawić do lodówki.

Gdy już wszytsko zastygnie udekorować owocami (np. brzoskiwnie) i wylać na to tężejącą galaretkę (np. brzoskiwniwą)
  • 45 KB
  • 4 lut 10 14:33
Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 12
Składniki
25 dag mąki
12 dag cukru
2 jajka
15 dag jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 ml oleju
5 łyżek soku pomarańczowego
2 średniej wielkości jabłka
muffinki to najlepszy dodatek do małej czarnej

Etapy przygotowania
mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem
wbić jajka, dodać jogurt, olej i sok, wszystko wymieszać mikserem
obrane jabłka pokroić w dość dużą kostkę
do masy dodać owoce, wymieszać łyżką
dwoma dużymi łyżkami nalewać masę do papilotek
piec 30 min. w temp. 175°
na koniec można posypać cukrem pudrem
  • 67 KB
  • 4 lut 10 14:33
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 12
Składniki
150 g masła lub margaryny
1 szkl cukru
4 jaja
2 banany
sok z 1/2 cytryny
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Muffinki są deliktane i pyszne, nie można im się oprzeć

Etapy przygotowania
Tłuszcz utrzeć z cukrem, następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać. Na koniec obrać banany, rozgnieść widelcem , skropić sokiem z cytryny i dodać do masy. Wszystko wymieszać. Nakładać do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 20-25 min.
  • 41 KB
  • 4 lut 10 14:29
Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 14
Składniki
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki
3-4 jajka
Smietana 30% ok 300-400ml
3 łżki cukru pudru
smietan fix
Jezioro Łabędzie na Twoim stole..eleganckie ciastka na Walentynki:)

Etapy przygotowania
Wodę z masłem doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąką i mikserem mieszamy ciasto trzymając garnek na wolnym ogniu. Wyłączamy palnik. Ciasto ma konsystęncję kluchy. Studzimy. Sukcesywnie dodajemy po 1 jajku miksujemy. Dodajemy kolejno jajka do momentu, aż uzyskamy konsystencje cista taką, aby po wyciśnięciu ze szprycy zachował się kształt rozetki. Nie określiłam w przepisie dokładniej ilości jajek ponieważ jajko jajku nierówne, są to przeważnie 3-4 jajka. Wyciskamy szprycą na papier do pieczenia porcje w owalnym kształcie. Szyje robumi wyciskając cyferkę "2" szprycą:)lub literkę S :) ..najlepiej upiec szyje osobno, bo szybciej sie pieką i mogą sie przypalić podczas pieczenia razem z "korpusikami". Pieczemy 25 min w temp 190-200 stopni. Po wyjęciu jeszcze ciepłe, kroimy w poprzek. Wypełniamy ostudzone śmietana ubitą z cukrem i fixem. Posypujemy cukrem pudrem.
  • 38 KB
  • 4 lut 10 14:29
Ciasto wiśniowe "Czarny las"


Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 łyżka masła stopionego w 3 łyżkach gorącej wody
3 łyżki soku wiśniowego
1 łyżka likieru wiśniowego
Masa
2 szklanki wiśni ze słoika
1 łyżka cukru pudru
2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka likieru wiśniowego
2 1/4 szklanki tłustej śmietany
1 szklanka wiórków czekolady do dekoracji Sposób przygotowania:
1. Natłuścić 3 tortownice o średnicy 20 cm, wyścielić dna papierem do pieczenia przyciętym na wymiar.
2. Utrzeć jajka i cukier mikserem do uzyskania bardzo gęstej, białej masy.
3. Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i kakao.
Dodawać powoli do masy jajecznej, mieszając metalową łyżką.
Szybko wmieszać stopione masło i wodę.
4. Wlać równe części ciasta do przygotowanych foremek i piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzać patyczkiem).
Ciasto powinno być sprężyste, a brzeg odchodzić od formy.
Zostawić na 2 minuty w foremkach, a potem przełożyć na druciany stojak.
Zdjąć papier.
5. Zmieszać 2 łyżki soku wiśniowego z łyżką likieru wiśniowego i popryskać ciasto, kiedy wystygnie.
Masa:
Osaczyć i wydrylować wiśnie.
Zostawić kilka sztuk do dekoracji.
Wlać 2/3 szklanki soku do rondla, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia.
Mieszając, dodać mąkę kukurydzianą.
Mieszać, aż zgęstnieje. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podczas studzenia mieszać, aby nie powstał kożuch.
Ubić śmietanę na sztywno; zostawić 1/3 do reszty delikatnie wmieszać zimny sok wiśniowy, wiśnie i likier.
Położyć jeden krążek ciasta na płaskim talerzu ozdobnym.
Posmarować masą wiśniową na grubość 1,5 cm, położyć drugie ciasto itd.
Posmarować wierzch i boki ciasta pozostawioną częścią bitej śmietany.
Boki i wierze ciasta udekorować grubymi wiórami z czekolady.
Górę ciasta ozdobić odłożonymi wcześniej wiśniami.
  • 22 KB
  • 22 sty 10 16:54
  • 39 KB
  • 14 sty 10 16:58
Placki (ciasto kruche):
• 2 pełne szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 20 dag masła
• 4 żółtka
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Masa bezowa:
• białka z 4 jaj
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich



Masa budyniowa:
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 250 g masła roślinnego lub masła

Placki (ciasto kruche):
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka.
Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy).
Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Masa bezowa:
Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).
Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    30
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

31 plików
3,06 MB




koniu198720

koniu198720 napisano 20.04.2013 21:53

zgłoś do usunięcia
Zapraszam Serdecznie koniu198720
jadamk

jadamk napisano 21.06.2013 10:33

zgłoś do usunięcia
obrazek Bardzo fajny chomiczek, pozdrawiam - Ewa
Alttopiano

Alttopiano napisano 16.02.2014 12:32

zgłoś do usunięcia
dziekuję za programik
Mariankajaska

Mariankajaska napisano 31.12.2014 17:47

zgłoś do usunięcia
Włoski w mniej niż rok?
To jak najbardziej możliwe Przetestujcie do tego system afirmacji Hepika z afirmacjami do nauki języków W kilka miesięcy do poziomu średniozaawansowanego, czyli poziom komunikatywny! afirmacje mp3
piesynka

piesynka napisano 28.01.2015 11:05

zgłoś do usunięcia
Dzięki za pliki .Piękny ogród. Pozdrawiam.

Quin1234 napisano 10.03.2015 18:19

zgłoś do usunięcia
ⓏⒶⓅⓇⒶⓈⓏⒶⓂ ♀♂ ⓅⓄ ⓃⓄⓌⓄⓈⒸⒾ ②⓪①⑤ ツ ツ
Tiili

Tiili napisano 4.10.2016 20:28

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek
mofixa5148

mofixa5148 napisano 7.04.2022 19:33

zgłoś do usunięcia
Super chomik
soterif545

soterif545 napisano 18.11.2022 04:53

zgłoś do usunięcia
Super chomik
xisaf50920

xisaf50920 napisano 17.05.2023 23:42

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (61)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (61)
« poprzednia stronanastępna strona »
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności