Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
grateska
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Grażyna

widziany: 19.06.2020 13:44

  • pliki muzyczne
    274
  • pliki wideo
    513
  • obrazy
    6555
  • dokumenty
    386

7987 plików
286,72 GB

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 10 KB
  • 26 lis 09 17:35
Biała dama
wyśmienite lekkie ciasto bezowe

Przygotowanie: 20 minut

Pieczenie: 30 minut

Trudność: dość łatwe



Składniki


• 5 białek,

• 20 łyżek cukru, ( czyli 1 białko - 4 łyżki cukru)

• 2 łyżki octu ryżowego (lub winnego),

• 2 łyżki mąki kukurydzianej,

• esencja waniliowa

• Do dekoracji: bita śmietana i ulubione owoce.



Etapy przygotowania


1. Białka ubić na sztywno pod koniec dodając stopniowo cukier, ocet i mąkę kukurydzianą oraz esencję waniliową.

2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyłożyć masę na papier pergaminowy lub do formy na tartę wyłożonej papierem.

3. Wstawić ciasto do piekarnika , zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i upiec ciasto na złoty kolor. Zostawić w piecu aż ostygnie.

4. Udekorować bitą śmitaną i owocami. Smacznego!


fot.: M&D

Ocena przepisu





4.54/5 (851 głosów)
54,543,532,521,510,50
  • 0 KB
  • 26 lis 09 15:10
Torcik z bitej śmietany
220 ml mleka
2 opakowania śnieżki
4 opakowania galaretki (dowolne)
opakowanie biszkoptów
owoce z puszki


Rozpuścić jedną galaretkę w szklance wrzątku. Mleko zmiksować ze śnieżkami i jedną galaretką. Tortownice wyłożyć biszkoptami, spiąć pierścieniem. Na biszkoptach rozłożyć masę i wstawić do lodówki. Pozostałe galaretki rozpuścić (każdą oddzielnie) i kolejno, gdy poprzednia warstwa zastygnie, wylewać je na torcik. Przed wylaniem ostatniej galaretki nałożyć owoce.
  • 12 KB
  • 26 lis 09 15:09
Tort czekoladowy
Ciasto:
200 g masła lub margaryny
8 czubatych łyżek cukru
1 szklanka mąki
3 jajka
3 łyżki śmietany kremówki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina tłuszczu do posmarowania formy
sól
6 łyżek rumu
Krem:
3 tabliczki czekolady gorzkiej
3 pojemniki śmietany kremówki
szczypta soli


Dzień przed przygotowaniem tortu pokruszyć drobno czekoladę. Przełożyć ją do rondelka, dodać szczyptę soli, wlać śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić, wstawić na całą noc do lodówki. Tłuszcz z cukrem utrzeć na puszystą masę, podczas ucierania wbijać kolejno jajka. Dodać śmietanę, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i wymieszać - masa ma mieć konsystencję gęstego kremu. Tortownicę (śr. 26 cm) nasmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem. Rozsmarować na spodzie 2 łyżki ciasta, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec przez 5 minut na złoty kolor w temp. 250 st. Tortownicę wyjąć, rozsmarować na wierzchu ostrożnie 2 łyżki ciasta, ponownie wstawić do piekarnika, upiec w tej samej temp. Postępując w ten sam sposób, wykorzystać resztę ciasta. Upieczony tort nasączyć rumem, a następnie przestudzić. Krem czekoladowy ubić, przełożyć do szprycy. Wyciskać na tort dekorując go paskami i kleksami czekolady.
  • 0 KB
  • 26 lis 09 15:08
Tort kakaowo-migdałowy
Ciasto:
6 jajek
10 łyżek cukru
2 łyżki rumu lub aromat rumowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 łyżek mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag zmielonych migdałów
3 łyżki kakao
margaryna do formy
Krem i dekoracja:
2 szklanki mleka
1 torebka budyniu czekoladowego (bez cukru)
4/5 kostki masła
2 żółtka
10 łyżek cukru
4 łyżki likieru wiśniowego
8 dag drobno startej czekolady
12 kandyzowanych wiśni
2 łyżki wiórków czekoladowych.

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i rumem na puszystą masę. Do masy dodać obie mąki, proszek do pieczenia, migdały i kakao. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy żółtkowej. Natłuszczoną tortownicę o śr. 24 cm wypełnić otrzymaną masą i piec 35 minut w nagrzanym piekarniku do temp. 200oC. po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić poziomo na 3 części. Budyń ugotować na mleku, dodać żółtka i cukier, wymieszać. Masło ucierać, dodając zimny budyń, likier i czekoladę. Na dwóch częściach rozsmarować warstwę kremu, ułożyć jeden na drugim, przykryć trzecią częścią. Kremem posmarować wierzch i boki tortu. Pozostałym wypełnić szprycę i udekorować tworząc rozetki, a na każdej z nich ułożyć wisienkę. Środek tortu posypać wiórkami czekoladowymi.
  • 0 KB
  • 26 lis 09 15:08
Tort miodowo-orzechowy
Ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 kg cukru pudru
1/4 kg miodu
10 dag orzechów włoskich mielonych
1 dag proszku do pieczenia
3 jajka
Krem:
25 dag orzechów włoskich zmielonych
1,5 szklanki gorącego mleka
1,5 szklanki cukru
3 jajka
1 czubata łyżka mąki
40 dag masła
olejek waniliowy


Ciasto zagnieść razem na gładką masę i pozostawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu. Rozwałkować na cienkie ciasto i upiec ok. 10-12 placków w temp. 220 st. Blachę dobrze przesypać mąką, nawet jeśli dawany jest papier do pieczenia. Zdejmować jeszcze ciepłe, inaczej się połamią. Orzechy zaparzyć w 1/2 szklanki wrzącego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodawać powoli wanilie, roztrzepane jajka, mąkę oraz orzechy. Mieszać aż do zgęstnienia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać powoli zimny ugotowany krem. Placki przekładać kremem (najpierw oczyścić je z mąki) i przycisnąć, aby zmiękły. Zostawić na noc i na następny dzień polać polewą.
  • 0 KB
  • 26 lis 09 15:07
Ananasek
Biszkopt:
4 jaja
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1 puszka ananasów
1,5 łyżki maki tortowej
1 łyżka cukru
4 żółtka
1 kostka masła
Beza kokosowa:
1 paczka wiórek kokosowych
4 białka
1 szklanka cukru


Biszkopt: jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, piec około 15-20 minut, w temp. 200 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu dobrze nasączyć biszkopt. Masa: z wody ananasowej odlać 1szklankę soku, w razie potrzeby dopełnić wodą. 1/2 szklanki tej wody zagotować, a do drugiej dodać składniki na masę i dobrze wymieszać. Taką mieszankę wlać do gotującej się wody z ananasów i chwilkę gotować (jak budyń). Po ostygnięciu masy zmiksować z 1 kostką masła, i na koniec dodać ananasy z puszki pokrojone w kostkę. Beza: białka ubić na sztywno z 1 cukrem, następnie dodać wiórka kokosowe. Upiec na rumiano. Biszkopt dobrze nasączyć, nałożyć krem, przykryć bezą kokosową.
  • 12 KB
  • 26 lis 09 15:05
Anielskie ciasto
12 białek
25 dag cukru
4 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
10 dag mąki
40 dag mąki ziemniaczanej
30 dag śmietany kremówki
50 g pokrojonych pistacji
15 dag malin

Do lekko schłodzonych białek wsypać 1/3 cukru. Energicznie ubijać. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukru, cukier waniliowy oraz sól. Masa białkowa powinna być ubita na sztywną pianę. Delikatnie połączyć białka z przesianymi obiema mąkami. Ostrożnie, ale dokładnie wymieszać na masę o jednolitej konsystencji. Piekarnik rozgrzać do temp. 175 st. Masą białkową napełnić formę (o pojemności ok. 2 l) w kształcie wieńca. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. Wystudzić i wyjąć ostrożnie z formy. Przełożyć na paterę. Ciasto udekorować ubitą na sztywno śmietaną, opłukanymi malinami i posiekanymi pistacjami.
  • 12 KB
  • 26 lis 09 15:05
Andrut z kokosem
2 paczki wiórek kokosowych
1 paczka dużych biszkoptów
1 słoik powideł śliwkowych
1 paczka andrutów kwadratowych
3/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru


Mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórka, chwilę pogotować - wystudzić. Andrut posmarować powidłem, przykryć drugim, odłożyć na bok. Powtórzyć to jeszcze raz z kolejnymi dwoma andrutami. Połowę masy kokosowej położyć na przygotowanym andrucie. Położyć na to biszkopty (można naponczować: woda+cukier+sok z cytryny) i resztę masy i przykryć andrutem.
  • 12 KB
  • 26 lis 09 15:04
Nutella"
Biszkopt:
3 jajka
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem z Nutellą i śliwkami:
1/2 kg suszonych śliwek (bez pestek)
wódka do namoczenia śliwek (ok. pół szklanki)
25 dag masła lub margaryny
20 dag Nutelli
Wierzch:
1/2 litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania "śmietan-fix"
Do dekoracji:
15 dag gorzkiej czekolady


Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić i nasączyć ponczem (mocna herbata + wódka). Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak już wchłoną alkohol pokroić je w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać "śmietan-fix" i wymieszać. Następnie wyłożyć ją na krem. Na bitą śmietanę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce.
  • 0 KB
  • 26 lis 09 15:02
"Kokosowy Raj"
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
500 ml śmietany 30%
2 "śnieżki"
25 dag kokosu
2 białe czekolady


Upiec biszkopt w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm, ostudzić. 1 1/2 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce o małych oczkach, a resztę czekolady zetrzeć na dużych oczkach i zostawić do dekoracji. Śmietanę wlać do naczynia, dodać "śnieżkę" i ubić. Następnie dodać kokos i startą na małych oczkach czekoladę. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt, posypać czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny.
  • 12 KB
  • 15 lis 09 19:13
DOMEK BABY JAGI;4 paczki herbatnikow,1/2kg twarogu moze byc z puszki,10 dkg,stopionego masla ,1/2 szklanki cukru ,1op.cukru waniliowego ,zapach pomaranczowy,polewa czekoladowa ,wiorki kokosowe, jajko, Ser zmielic dodac cukry,stopione maslo ,zoltko ,ubita piane i zapach pomaranczowy .Na foliiulozyc prostokat z herbatnikow 3na 6 ciastek .Psmarowac go masa serowa .Przykryc drugim platem z herbatnikow .posmarowac znow masa serowa, ale tylko na srodku !!srodkowy pasek .Podniesc dwa zewnetrzne rzedy do gory i zlozyc domek .Oblac polewa i posypac wiorkami kokosowymi .Mozna tez podzielic mase na dwie czesci ,do jednej dodac kakao ,po przelozeniu DOMEK bedzie kolorowy . Dac do lodowi do stezenia
  • 12 KB
  • 15 lis 09 19:13
PIZZA TROSZKE INACZEJ :)-Maki pszennej 9 lyzek ,1 lyzeczka proszku 3 lyzki maki ziemniaczanej 2 jajka ,1 szklanka wody letniej ,20 dkg,wedliny posiekanej drobno ,1 marchew ztarta na grobych oczkach ,15 dkg ,sera zoltego ,ztartego ,1 cebula pokrojona w kostke ,mozna ja przesmazyc ,mozna dodac pieczarki 10 dkg ,Pieprz w proszku ,troszke natki pietruszki ,.Skladniki wymieszac i smazyc jak placki ziemniaczane ,lub wielkosci patelni .Pycha :)
  • 12 KB
  • 15 lis 09 19:12
Małgosia 19:03:44
PTASIE MLECZKO -3 galaretki ,agrestowa ,truskawkowa ,pomaranczowa ,3 lyzki zelatyny ,1 szklanka mleka ,2 szklanki smietany 18 procent, 1/2 szkl,cukru pudru ,1 lyzka cykru waniliowego ..Wykonanie - Kazda galaretke rozpuszczamy osobno w polowie przewidywanej wody ,czyli w 1 szklance i czekamy az galaretki zastygna,. 1 szkl,mleka doprowadzamy do wrzenia wsypujemy 3 lyzki zelatyny dokladnie mieszamy ,trzymajac ciagle na malutkim ogniu .-po czym wsypujemy 1/2 szkl ,cukru pudru i cukier waniliowy ,oraz wlewamy powoli 2 szkl,smietany ucieramy i studzimy .Forme keksowa smarujemy delikatnie tluszczem .Zastygle galaretki kroimy w kostke i ukladamy rownomiernie w keksowce .Zalewamy galaretki zastygajacym mlekiem i wkladamy do lodowki .Aby stezala ladnie .Potem zastygly deser kroimy w grubsze plastry
  • 7 KB
  • 6 lis 09 19:59
Składniki20 dag cukierków krówek mleczna czekolada 2- 3 kostki ptasiego mleczka 1/3 szkanki wody lub mleko garść orzechów lub migdałów 2 łyżki masła lub margaryny Opis przygotowaniamasa z krówek Krówki , czekoladę rozdrabnić, wsypać do miseczki , dodać wodę ,masło i rozpuści w kąpieli wodnej ( garnek z gotującą wodą na to postawić miskę ) .Ptasie mleczko drobno pokroić w kosteczkę . Miskę z masą zdjąć z ognia , dodać pokrojone ptasie mleczko i rozdrobniane orzechy. Wymieszać . Masa gotowa . Taką masa przekładam wafle lub polewam ciasta zamiast lukru
  • 9 KB
  • 6 lis 09 19:54
Składniki2 szklanki mąki pszennej 30 dkg sera białego półtłustego 3 łyżki cukru 1/3 szklanki mleka 1 łyżka masła lub margaryny 3 dkg drożdży 2 jajka 1 żółtko szczypta soli tłuszcz do smażenia kilka kropel aromatu cytrynowego cukier puder do posypania pączków Opis przygotowaniaDrożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, 2-3 łyżkami mąki, dokładnie wymieszać z podgrzanym mlekiem. Zostawić do wyrośnięcia. Masło utrzeć z cukrem dodając stopniowo żółtka, jajka i zmielony ser. Do dobrze utartej masy dodać aromat cytrynowy, przesianą mąkę oraz rozczyn i sól. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, zostawić do wyrośnięcia. Formować małe kule lub nabierać porcje ciasta łyżką i układać je na wysypanej mąką stolnicy. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.2-3 łyżkami mąki, dokładnie wymieszać z podgrzanym mlekiem. Zostawić do wyrośnięcia. Masło utrzeć z cukrem dodając stopniowo żółtka, jajka i zmielony ser. Do dobrze utartej masy dodać aromat cytrynowy, przesianą mąkę oraz rozczyn i sól. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, zostawić do wyrośnięcia. Formować małe kule lub nabierać porcje ciasta łyżką i układać je na wysypanej mąką stolnicy. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.
  • 6 KB
  • 6 lis 09 19:50
Składniki8 dag masła lub margaryny 10 dag mąki pszennej 10 dag cukru 2 jaja 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli olej do smarowania gofrownicy Opis przygotowaniaMasło roztopić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Dodać cukier, sól, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Wlać masło, wymieszać i odstawić na 20 min. Rozgrzać gofrownicę i cienko posmarować pędzelkiem olejem. Wylewać chochelką niewielką ilość ciasta na dolną płytkę, gofrownicę zamknąć, ciasto piec 5 min. Upieczone gofry wyjmować i podawać lekko ostudzone, z wybranymi dodatkami.
  • 6 KB
  • 6 lis 09 19:45
Składniki2 szk. mleka 2 szk. cukru pół kostki margaryny 1 cukier waniliowy Opis przygotowanianajlepiej robić je na patelni ale jeśli ktoś woli to może być również w garnku ;) wrzucić margarynę,wlać mleko,wsypać cukry. i mieszać, mieszać, mieszać całkiem długo aż do momentu kiedy masa będzie miała kolor brązowy. Proszę się nie przerażać tym że może się trochę przypalić tak już jest ;) Całą masę (w gotowym stanie) wlać na 2 talerzyki skropione wodą i gotowe teraz czekać aż zastygnie bądź pokroić w kosteczki
  • 6 KB
  • 6 lis 09 19:43
SkładnikiBiszkopt orzechowy 5 jajek 3/4 szklanki cukru 5 kopiastych łyżek mąki krupczatki 10 dkg orzechów(mielonych) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Krem krem krówkowy bonne maman 360 gram lub mleczko skondensowane słodzone, (gotowane w puszce,gotować w puszce 2,5 godziny) 1 masło roślinne 250 gram 1 czubata łyżka cukru pudru Polewa 20-30 dkg krówek 1 łyżka margaryny orzechy do dekoracji Opis przygotowaniaBiałka ubić na sztywno z cukrem,dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy,delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy, lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,piec do suchego patyczka w 180ºC około40 -50 min w zależności od piekarnika. Gotowy biszkopt,przekroić na 3 części,przełożyć kremem krówkowym,polać wierzch polewą krówkową i posypać orzechami. Wykonanie kremu. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem,wkręcać po łyżce kremu. aż do wyczerpania,można dodać jeszcze 2 łyżki mielonych orzechów. Wykonanie polewy. Margarynę rozpuścić z krówkami. Smacznego
  • 7 KB
  • 6 lis 09 19:41
Składniki1kg kwaśnych jabłek 20 dag biszkoptów 2 opak galaretki morelowej 15 dag cukru 200 ml kremówki 5 dag rodzynek 5 dag migdałów sok z cytryny goździki Opis przygotowaniaZe szklanki wody, cukru, kilku goździków i soku z cytryny ugotować syrop. Jabłka obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Włożyć do syropu, gotować 5 minut. Wyjąć, osączyć. Z syropu wyjąć goździki, dolać 1,5 szklanki wrzątku, wsypać galaretki i wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodać 1/2kremówki, jabłka, rodzynki i posiekane migdały. Do wyłożonej pergaminem tortownicy nakładać na przemian warstwy masy jabłkowej i biszkoptów. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje, wyjąć i udekorować bitą śmietaną, biszkoptami i jabłkami.
  • 10 KB
  • 6 lis 09 19:37
Składniki1-1,5 kg jabłek 500 g mąki pszennej 250 g masła 200 g cukru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia 1, 5 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie) odrobina cynamonu Opis przygotowania1. Obrane i starte jabłka smażyć, dolewając wody, można dodać 1 łyżkę cukru i cynamon. ( piec, aż zmiekkną, jeśli zostanie woda, należy ją odlać można przez sitko). 2. Wsypać do miski proszek do pieczenia, mąkę, dodać śmietanę, masło i żółtka. 3. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, ktore należy rozwałkować. 4. Na blasze z folią aluminiową, równomiernie rozsypać bułkę tartą i położyć na nią 1 cz. rozwałkowanego ciasta. 5. Dodać smażone jabłka, następnie 2 cz. ciasta. 6. Piec przez ok. 40 min. w temp. 180 stopni C. 7. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem (niekoniecznie). Smacznego
  • 9 KB
  • 6 lis 09 19:35
Składniki50 dkg mąki pszennej 25 dkg margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 surowe białko 1/3 szklanki maku krem do tortów waniliowy np.Gellwe gotowa polewa do tortów czekoladowa i wiśniowa Opis przygotowaniaZ mąki,margaryny i śmietany zagnieść ciasto.Zostawić na 1 godzinę w lodówce.Po schłodzeniu rozwałkować jak na makaron.Szklanką wycinać krążki,tak żeby były pary.Jedną część krążków upiec na wierzchu foremek do babeczek w pozostałych krążkach wyciąć na środku dziurkę(nawet obrączką).Z odpadów ciasta po wycinaniu krążków zrobić trzonki do grzybków,maczać jeden koniec w białku i potem w maku.Ułożyć wszystkie części na blaszce i upiec na złoty kolor w 190 stopniach C.Po wystudzeniu nadziewamy kapelusze kremem( przygotowanym według opisu podanego na opakowaniu), i przykrywamy częścią z dziurką i w otwór mocujemy trzonki grzybków.Smarujemy kapelusze grzybków polewą .Na "muchomorkach" z reszty kremu robimy kropki.
  • 6 KB
  • 6 lis 09 19:29
Składniki2 białka pół szklanki cukru "królewskiego" Opis przygotowaniaUbijamy pianę z białek, dodając stopniowo cukier. Wkładamy masę do woreczka na krem i wyciskamy bezy na papier do pieczenia. Pieczemy 45 minut w temp. 150 stopni. SMACZNEGO!
  • 18 KB
  • 6 lis 09 18:38
Ptasie mleczko serowe

Przygotowanie: 35 min.

Kaloryczność: 230 kcal/porcja


Składniki na 8 porcji

• 3 waniliowe serki homogenizowane

• galaretka cytrynowa

• galaretka pomarańczowa

• 1/2 l śmietany 30%

• 3 łyżki cukru pudru

• 2 łyżki żelatyny

• 10 dag biszkoptów

• puszka brzoskwiń w syropie


Etapy przygotowania

1. Dno tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłóż biszkoptami (w odstępy między nimi wkrusz kilka ciastek). Galaretkę cytrynową rozpuść w szklance gorącej wody, ostudź. Kiedy zacznie tężeć, wymieszaj z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń pokrój w kostkę, dodaj do masy serowej, wymieszaj, wyłóż na biszkopty. Schładzaj 20 min.

2. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuść żelatynę, ostudź. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, dodaj żelatynę, wymieszaj i wylej na masę serową. Pozostałe brzoskwinie pokrój na paski, rozłóż na masie śmietanowej. Przygotuj galaretkę pomarańczową i poczekaj, aż zacznie tężeć. Zalej nią brzoskwinie. Schłodź sernik w lodówce.
  • 4 KB
  • 22 paź 09 21:12
Karmel Składniki
2 szkl. cukru
sok z 1 cytryny
łyżeczka wody
Sposób przygotowania
Cukier wsypać do garnka, dodać sok z cytryny i zmoczyć wodą. Zagotować i trzymać na małym ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Gorący można wylewać na pergamin, tworząc fantazyjne sople lub plamy (jeśli w gorącą plamę włożymy patyk - po zastygnięciu powstanie lizak). Kiedy karmel w garnku zacznie stygnąć, można widelcem lub łyżką wyciągać cieniutkie jak pajęczyna nitki (doskonała i efektowna dekoracja deserów). Można wyjąć suchymi rękami z garnka kulę z karmelu, rozciągając i składając kilkakrotnie (póki ciepły) spowodować, że stanie się gładki i matowy. Wtedy można wyciągać z niego różne formy: igiełki, tasiemki, listki. Karmelu można nie rumienić, tylko barwić gęstymi syropami z owoców
  • 5 KB
  • 11 paź 09 19:11
Tort .85 g mąki tortowej
85 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
4 jajka
170 g cukru pudru
1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
Masa:

750 ml śmietanki kremówki (30 % tłuszczu)
3 Śmietan-fixy Dr. Oetkera
3 łyżki cukru pudru
2 puszki gruszek w syropie
słoik dżemu ananasowego niskosłodzonego
1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera
Poncz:

szklanka zimnej przegotowanej wody
kieliszek brandy lub koniaku
sok cytrynowy
cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Spód tortownicy o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Piec ok. 45 minut. Piekarnik gazowy: temp. 170º C (nie powinien być podgrzany), Piekarnik elektryczny: temp. 170º C (powinien być podgrzany). Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Gruszki osączyć, pokrajać w ćwiartki. Na dolnej część ciasta rozsmarować dżem, nałożyć gruszki (część zostawić do dekoracji), przykryć blatem biszkoptowym, nałożyć połowę śmietany, przykryć ostatnią częścią ciasta. Boki tortu i górę posmarować pozostałą śmietaną. Za pomocą szprycy udekorować wierzch toru. Boki ozdobić dekoratorem Dr. Oetkera. Ćwiartki gruszek jednym końcem zanurzyć w rozpuszczonej polewie czekoladowej, ułożyć na torcie
  • 10 KB
  • 11 paź 09 19:03
Placek drożdżowy . CIASTO
1 kg mąki (dobrej)
4 jajka
1 szklanka cukru
około 5 dag drożdży
około 2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
1/2 kostki margaryny
2 - 3 łyżki oleju
szczypta soli
rodzynki


KRUSZONKA
3 łyżeczki cukru pudru
3 łyżeczki mąki
2 łyżeczki margaryny

Przepis na ciasto: W ciepłym mleku rozdrobnić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć. Wyrośnięte drożdże, kogel-mogel i sól dodać do mąki. Wrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Następnie dodać rozpuszczony tłuszcz i ponownie wyrobić. Wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie posypać kruszonką i piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis na kruszonkę: Wszystkie składniki wyrobić w małej miseczce, aż zacznie się kruszyć.
  • 12 KB
  • 11 paź 09 19:01
Pączki . 1 kg mąki pszennej
20 dag cukru (1 szklanka)
25 dag masła
6 - 7 jaj
1,5 szklanki mleka
5 - 6 dag drożdży
1 olejek śmietankowy
szczypta soli
marmolada
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Przepis: Z mleka, drożdży oraz z 1/3 części mąki wykonać rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, dodać cukier, jaja, olejek śmietankowy, pozostałą część mąki, sól i dobrze rozpuszczone masło (może być stopione). Wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie odstwało od ręki odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto podrośnie, formować kulki, a do ich środka nakładać marmloladę wieloowocową (najlepiej twardą). Pączki kłaść na wysypanej mąką serwetce, żeby jeszcze podrosły. Kiedy nieco podrosną, smażyć je na gorącym oleju na złoty kolor. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy są dobrze wysmażone. Po usmażeniu wyłożyć na bibułę, aby odcedzić z tłuszczu i następnie posypać cukrem pudrem .
  • 41 KB
  • 11 paź 09 18:59
Pączki . 60 dag mąki
15 dag cukru
15 dag masła
6 jaj
1/4 l mleka
5 dag drożdży
1 olejek śmietankowy
szczypta soli
50 dag marmolady
cukier puder
olej do smażenia

Przepis: Z 1/3 części mąki oraz drożdży i mleka wykonać rozczyn. Gdy podrośnie, dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, formować kulki, a do ich środka nakładać marmloladę. Kłaść je na wysypanej mąką serwetce. Kiedy pączki podrosną, smażyć je na gorącym oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
  • 9 KB
  • 11 paź 09 18:57
Murzynek . 1 margaryna
pół szklanki mleka lub wody
mniej niż 2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 jaja
2 szklanki mąki
łyżka proszku do pieczenia
aromat lub przyprawa do pierników

Przepis: Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę. Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i przyprawy. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek.

Przełożyć ciasto do foremki i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Polać polewą czekoladową.
  • 13 KB
  • 11 paź 09 18:56
Makowiec na cieście . CIASTO FRANCUSKIE
30 dag mąki
30 dag masła
3 żółtka
3 łyżki wody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


MASA MAKOWA
30 dag maku
6 żółtek
9 białek
15 dag orzechów krojonych
10 dag rodzynek
30 dag cukru pudru (1,5 szklanki)
olejek migdałowy (10 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na ciasto francuskie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (2/3 ciasta na spód, 1/3 ciasta na wierzch).
Przepis na masę makową: Mak sparzyć i zemleć w maszynce dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Orzechy pokrojone, a rodzynki namoczone i odciśnięte wymieszać z makiem. Białka ubić na pianę. Wszystko wymieszać z makiem. Na koniec dodać olejek migdałowy i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać.
Przełożenie ciasta: 2/3 ciasta na spód - masa makowa - 1/3 ciasta na wierzch. Makowiec piec przez 60 - 70 minut w temperaturze 190 stopni C.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    95
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

95 plików
1,08 MB




norbison11

norbison11 napisano 11.12.2011 15:36

zgłoś do usunięcia
Zapraszam na mojego chomika kazdy znajdzie dla siebie cos ciekawego,Filmy i Seriale AVI i Full HD z lektorem, Gry PSP, Mp3 i inne...
simio

simio napisano 14.04.2012 11:32

zgłoś do usunięcia

12.000 punktów za 7 dni, codzniennie ponad 1000 reklam

do chomików ze strony głównej! + gratis reklama na stronie głównej

Kup miejsce >>

OHK

OHK napisano 12.06.2013 20:33

zgłoś do usunięcia
ruzia72

ruzia72 napisano 27.08.2016 19:43

zgłoś do usunięcia
P.Kuba-47

P.Kuba-47 napisano 28.08.2016 17:16

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności