Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
grateska
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Grażyna

widziany: 19.06.2020 13:44

  • pliki muzyczne
    274
  • pliki wideo
    513
  • obrazy
    6555
  • dokumenty
    386

7987 plików
286,72 GB

  • 4 KB
  • 11 paź 09 17:49
Shrek .SkładnikiUpiec biszkopt z 5 jaj 1sok zielony pysio 3 budynie śmietankowe 4 galaretki zielone 1/2 l śmietany 30 % 2 opakowania delicji Opis przygotowaniaNa soku ugotowac budyń,gdy przestygnie wyłożyć na biszkopt na to delicje. Następnie ubita smietanę z 2 galaretkami rozpuszczonymi w 1 szklance wody. Na koniec 2 galaretki rozpuszczone w 1/2 litra wody. Smacznego!
  • 10 KB
  • 11 paź 09 17:47
Motylek .SkładnikiBiszkopt: 3 jajka 75g cukru 75g maki + jeden budyn waniliowy (w proszku) proszek do pieczenia na czubku noza szczypta soli cukier waniliowy forma o srednicy 28cm plaska Owoce. wszystkie ulubione, dostepne owoce. Moga byc swieze ..moga byc z puszki. moga byc mrozone.. ale takie, ktore sie nie rozciapciaja (najlepiej maliny) Truskawki Maliny Winogrona Kulki melonow Brzoskwinie Kiwi Banan lub kawalek melona na "brzuszek motyla" ew. galaretka lub polewa szybkostygnaca "Tortenguss" Opis przygotowaniaJajka rozdzielic. Bialka ubic na sztywno z polowa cukru i szczypta soli. Zoltka utrzec na puch z reszta cukru + jeden waniliowy + 3 lyzki stolowe letniej wody. Na zoltka dodac piane i przesiac make wymieszana z budyniem i proszkiem. Calosc lekko wymieszac. Upiec biszkopt w temp. 180°C, ktory po wystudzeniu przekroic na pol po srednicy, na dwa rowne polkola. Na odpowiednio duzym polmisku..lub na tacy tak ulozyc obydwie polowki aby stykaly sie okraglymi czesciami a ciecie bylo na zewnatrz. Przygotowac owoce. Odsaczyc wszystkie, ktore sa w puszkach. Sok zostawic. Swieze owoce umyc. Tak ukladac owoce na skrzydlach motyla..aby np. jedna truskawka, przekrojona na pol znajdowala sie na jednym i drugim skrzydle w tym samym miejcu jakby odbijaly sie w lustrze. Pozwolic swojej fantazji tak udekorowac motyle skrzydla aby wygladal jakby byl z raju :) Na srodek polozyc banan lub wyciety z melona podluzny kawalek, ktory bedzie brzuszkiem motyla. Mozna tez ponakluwac truskawki..lub duze jagody..itp. na patyczek od szaszlykow. Kto chce moze zrobic motylkowi oczy :) (Pieknie wychodza z pestek kiwi) Dowolna galaretke podzielic na polowe i rozpuscic ja, uzywajac w tym celu zlane soki owocowe. Nie wiecej niz 250ml. Gdy zacznie tezec polewac nia. ciasto tak samo symetrycznie jak sie ukladalo owoce. Ew. uzyc polewy Tortenguss, ktora przygotowuje sie jak kisiel. ma ona ta zalete ze zastyga juz w goracej postaci. Po schlodzeniu ciasto jest gotowe.. znika tak szybko jak motyl odlatujacy z kwiatka :) Kto chce moze sobie dodac na talerzyk bitej smietany.. bez niej jest to bardzo lekkie ciasto, dla wszystkich dbajacych o linie ;)
  • 10 KB
  • 11 paź 09 17:46
Jabłecznik .Składniki1-1,5 kg jabłek 500 g mąki pszennej 250 g masła 200 g cukru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia 1, 5 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie) odrobina cynamonu Opis przygotowania1. Obrane i starte jabłka smażyć, dolewając wody, można dodać 1 łyżkę cukru i cynamon. ( piec, aż zmiekkną, jeśli zostanie woda, należy ją odlać można przez sitko). 2. Wsypać do miski proszek do pieczenia, mąkę, dodać śmietanę, masło i żółtka. 3. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, ktore należy rozwałkować. 4. Na blasze z folią aluminiową, równomiernie rozsypać bułkę tartą i położyć na nią 1 cz. rozwałkowanego ciasta. 5. Dodać smażone jabłka, następnie 2 cz. ciasta. 6. Piec przez ok. 40 min. w temp. 180 stopni C. 7. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem (niekoniecznie). Smacznego :)
  • 7 KB
  • 11 paź 09 17:43
wzetka babuni .Składnikiciasto mąka 12 łyżek cukier 12 łyżek śmietana gęsta kwaśna 12 lub18% 12 łyżek kakao 2 łyżki soda oczyszczona 1 łyżeczka cynamon 1 łyżka jajka 2 szt krem śmietana kremówka 30% lub 36% 1 litr cukier puder 4 łyżki sok z 1/2 cytryny Dodatkowo dżem z czarnej porzeczki lub wg uznania. polewa czekoladowa owoc kiwi do przybrania. Opis przygotowaniaWszystkie składniki na ciasto wkładamy do garnka i ubijamy mikserem - widełkami do piany. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką, wlewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach około 50 min (sprawdzamy patyczkiem jak suchy ciasto upieczone) ciasto pięknie wyrasta. Upieczone ciasto kroimy na 3 części, jeden płat ciasta smarujemy dżemem z czarnej porzeczki nisko słodzonym lub wg uznania. Ubijamy 1 litr śmietany 36% w kartonikach, pod koniec ubijania dodajemy cukier i sok z cytryny i jeszcze ubijamy, aż będzie bardzo gęsta. Część ubitej śmietany wykładamy na dżem, przykrywamy 2 płatem ciasta, na który znowu wykładamy śmietanę. Całość przykryć ostatnim płatem ciasta. Wierzch polewamy polewą, dekorujemy kiwi i śmietanką lub wg uznania. Smacznego
  • 8 KB
  • 11 paź 09 17:41
W Zetka .SkładnikiCIASTO: 20 dag margaryny 25 dag (szklanka) cukru 4 jaja 20 dag (szklanka) mąki pszennej 5 dag (2 czubate łyżki) mąki ziemniaczanej 2 opakowania cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki kakao tłuszcz i tarta bułka do formy KREM: 75 dag dobrego twarogu lub 3 opakowania twarożku homogenizowanego 25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru 1 szklanka śmietany kremowej 7 płaskich łyżeczek żelatyny zapach cytrynowy Opis przygotowaniaPrzygotwać ciemne ciasto biszkoptowe:
Margarynę utrzeć. Stopniowo dodawać cukier, jaja, mąkę pszenną przesianą z proszkiem, mąkę ziemniaczaną, kakao, ciągle ucierając. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 30-40 min.
Przygotować krem:
Twaróg przetrzeć przez sito lub zemleć i utrzeć z cukrem. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Śmietanę ubić, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Połączyć śmietanę i masę serową.
Ostudzone ciasto przeciąć i przełożyć masą (2/3 całej porcji). Wierzch ciasta pokryć pozostałą masą, a następnie polać ostudzoną, ale jeszcze płynną polewą. Ciasto WZ ochłodzić.
  • 6 KB
  • 11 paź 09 17:40
ciasto krówka .SkładnikiBiszkopt orzechowy 5 jajek 3/4 szklanki cukru 5 kopiastych łyżek mąki krupczatki 10 dkg orzechów(mielonych) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Krem krem krówkowy bonne maman 360 gram lub mleczko skondensowane słodzone, (gotowane w puszce,gotować w puszce 2,5 godziny) 1 masło roślinne 250 gram 1 czubata łyżka cukru pudru Polewa 20-30 dkg krówek 1 łyżka margaryny orzechy do dekoracji Opis przygotowaniaBiałka ubić na sztywno z cukrem,dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy,delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy, lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,piec do suchego patyczka w 180ºC około40 -50 min w zależności od piekarnika. Gotowy biszkopt,przekroić na 3 części,przełożyć kremem krówkowym,polać wierzch polewą krówkową i posypać orzechami. Wykonanie kremu. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem,wkręcać po łyżce kremu. aż do wyczerpania,można dodać jeszcze 2 łyżki mielonych orzechów. Wykonanie polewy. Margarynę rozpuścić z krówkami. Smacznego
  • 7 KB
  • 11 paź 09 17:37
Krówka .SkładnikiBiszkopt: 6jaj 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 l mleka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 1 masa krówkowa w puszce Opis przygotowaniaBiszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno.Cały czas miksując dodać żółtka,cukier,mąki,proszek do pieczenia i kakao.Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec ok 30 minut. Masa: 1 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.W pozostałym mleku rozpuścić 2 rodzaje mąki,następnie ugotować to jak budyń.Przestudzić.Miękką margarynę rozmiksować dodając po łyżce masy budyniowej.Wymieszać dobrze na gładką masę. Zimny biszkopt przeciąć na pół, masę wyłożyć na dolną część ciasta i przykryć wierzchem. Całość posmarować masą krówkową. Wcześniej masę włożyć na 20 minut do ciepłej wody aby lepiej się smarowała, zamiast masy krówkowej można kupić mleko zagęszczone słodzone w puszce i gotować ją (zamkniętą) 2 godziny w wodzie.
  • 7 KB
  • 11 paź 09 17:35
nasa z krówek .Składniki20 dag cukierków krówek mleczna czekolada 2- 3 kostki ptasiego mleczka 1/3 szkanki wody lub mleko garść orzechów lub migdałów 2 łyżki masła lub margaryny Opis przygotowaniamasa z krówek Krówki , czekoladę rozdrabnić, wsypać do miseczki , dodać wodę ,masło i rozpuści w kąpieli wodnej ( garnek z gotującą wodą na to postawić miskę ) .Ptasie mleczko drobno pokroić w kosteczkę . Miskę z masą zdjąć z ognia , dodać pokrojone ptasie mleczko i rozdrobniane orzechy. Wymieszać . Masa gotowa . Taką masa przekładam wafle lub polewam ciasta zamiast lukru
  • 6 KB
  • 11 paź 09 17:31
krówki domowe Składniki2 szk. mleka 2 szk. cukru pół kostki margaryny 1 cukier waniliowy Opis przygotowanianajlepiej robić je na patelni ale jeśli ktoś woli to może być również w garnku ;) wrzucić margarynę,wlać mleko,wsypać cukry. i mieszać, mieszać, mieszać całkiem długo aż do momentu kiedy masa będzie miała kolor brązowy. Proszę się nie przerażać tym że może się trochę przypalić tak już jest ;) Całą masę (w gotowym stanie) wlać na 2 talerzyki skropione wodą i gotowe teraz czekać aż zastygnie bądź pokroić w kosteczki
  • 6 KB
  • 11 paź 09 17:30
ciasto krówka SkładnikiBiszkopt orzechowy 5 jajek 3/4 szklanki cukru 5 kopiastych łyżek mąki krupczatki 10 dkg orzechów(mielonych) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Krem krem krówkowy bonne maman 360 gram lub mleczko skondensowane słodzone, (gotowane w puszce,gotować w puszce 2,5 godziny) 1 masło roślinne 250 gram 1 czubata łyżka cukru pudru Polewa 20-30 dkg krówek 1 łyżka margaryny orzechy do dekoracji Opis przygotowaniaBiałka ubić na sztywno z cukrem,dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy,delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy, lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,piec do suchego patyczka w 180ºC około40 -50 min w zależności od piekarnika. Gotowy biszkopt,przekroić na 3 części,przełożyć kremem krówkowym,polać wierzch polewą krówkową i posypać orzechami. Wykonanie kremu. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem,wkręcać po łyżce kremu. aż do wyczerpania,można dodać jeszcze 2 łyżki mielonych orzechów. Wykonanie polewy. Margarynę rozpuścić z krówkami. Smacznego
  • 14 KB
  • 11 paź 09 17:17
Makowiec CIASTO
przygotować ciasto drożdżowe według własnego przepisu (może być również ciasto kruche)


MASA MAKOWA
1 kg maku
10 dag tłuszczu
60 dag cukru
olejek migdałowy
4 białka
1 łyżka miodu

Przepis na masę makową: Mak opłukać i sparzyć wrzątkiem. Moczyć przez 2 godziny. Następnie zmielić razem z tłuszczem i cukrem. Dodać olejek migdałowy i ubitą pianę z 3 białek. Wszystko razem wymieszać.

Rozłożyć ciasto drożdżowe na stolnicy i posmarować białkiem. Wyłożyć masę makową i zwinąć w struclę. Upiec na złoty kolor. (Można zamiast ciasta drożdżowego użyć ciasto kruche - wtedy na ciasto kruche wykładamy masę makową - nie zawijamy!)
  • 3 KB
  • 11 paź 09 17:13
Placek królewski . CIASTO MIODOWE
30 dag mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka

CIASTO BISZKOPTOWE
3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki wody

MASA
1/2 litra mleka
1 łyżka mąki pszennej z czubkiem
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1 masło

Przepis na ciasto miodowe: Połączyć wszystkie składniki i zrobić 2 placki. Piec każdy oddzielnie po 15 minut w 170 stopniach C.
Przepis na ciasto biszkoptowe: Jajka, mąkę, cukier i wodę utrzeć na gładką masę. Piec 25 - 30 minut w 180 stopniach C.
Przepis na masę: Zagotować mleko, masło i cukier. Dodać rozrobioną mlekiem mąkę.

Gorącą masą polać ciasto. Ciasto miodowe / masa / biszkopt / masa / ciasto miodowe. Można posypać cukrem pudrem.
  • 10 KB
  • 11 paź 09 17:11
Rolada . CIASTO
10 dag mąki krupczatki lub tortowej
15 dag cukru pudru
5 żółtek
7 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu (pół na pół z wodą)


MASA
1 galaretka wcześniej przygotowana
1 kostka masła extra
2 żółtka
4 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
zmiksowane truskawki

Przepis na ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet. Na żółtka wyłożyć ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę (na duży piekarnik), wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu zwinąć (ciasto musi być jeszcze gorące) i owinąć w ściereczkę. Po wystygnięciu przełożyć masą i galaretką. Zwinąć.
Przepis na masę: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.

Żółtka utrzeć z cukrem. Na gotujące się mleko wyłożyć żółtka i mieszać. Gdy masa się zagotuje, odstawić do wystygnięcia. W tym czasie utrzeć masło i dodać do masy. Utrzeć. Na koniec dodać zmiksowane truskawki.

Uwaga! Krem można zrobić w różnych smakach, na przykład: truskawkowym (dodając zmiksowane z cukrem truskawki - ilość według uznania), cytrynowym lub kakaowym.
Przłożenie rolady: Przy brzegu ciasta układamy galaretkę, następnie krem i zwijamy tak, aby galaretka znalazła się w środku.
  • 7 KB
  • 11 paź 09 17:10
Szyszki . 1/2 kg krówek (miękkich i ciągnących)
1/2 kostki margaryny "Kasia"
2 łyżki kakao
12-15 dag ryżu preparowanego

Przepis: Krówki rozpuścić na małym ogniu. Dodać margarynę i kakao. Wszystko rozpuścić na jednolitą masę.

Wsypać ryż preparowany, wymieszać. Formować szyszki.
  • 7 KB
  • 11 paź 09 17:08
Kostki kokosowe . CIASTO BISZKOPTOWE
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru pudru
8 jajek
pół łyżeczki proszku do pieczenia

POLEWA
1 kostka margaryny "Kasia"
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
30-40 dag wiórków kokosowych

Przepis na ciasto biszkoptowe: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ubitą pianę z białek. Po trochu dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wszystko wymieszać.

Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu pokroić w kostkę.
Przepis na polewę: Rozpuścić margarynę z wodą na małym ogniu. Dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Gotować 3 minuty na bardzo małym ogniu. Dobrze wymieszać.

Wrzucać pojedyńczo kostki widelcem i obtaczać w wiórkach kokosowych.
  • 17 KB
  • 11 paź 09 17:02
Sernik na lanym cieście . CIASTO LANE
3 szklanki mąki
2 i 1/4 szklanki cukru
6 jajek
1 cukier waniliowy
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kostki margaryny
5 łyżek kakao
8 łyżek wody


SER
1,5 kg sera tłustego
0,5 kostki margaryny
0,5 kostki masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
sernix + 1 budyń śmietankowy
8 jaj


wiórki kokosowe do posypania

Przepis na ciasto: Wodę i margarynę podgrzać w garnku, aż do rozpuszczenia się margaryny. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, kakao, wymieszać i zagotować na małym ogniu. Odstawić, odlać pół szklanki na polewę. Jak lekko przestygnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
Przepis na ser: Uwaga! Margarynę i masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby były miękkie.

Ser, margarynę i masło zemleć 1 raz w maszynce. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i wymieszać. Dodać sernix i budyń śmietankowy, ponownie wymieszać. Na koniec do sera dodać ubitą pianę. Wszystko delikatnie wymieszać.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto, na ciasto kłaść łyżką ser. Ciasto piec 1 godzinę w 200 stopniach C. Po upieczeniu ciasto oblać zostawioną polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
  • 7 KB
  • 11 paź 09 17:00
Sernik puszysty . CIASTO NA SPÓD
1/2 kostki masła lub margaryny
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka

MASA SEROWA
6 jaj
1/2 litra śmietanki kremówki
1 kg sera śmietankowego
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru

Przepis na spód: Jajka, cukier, mąkę, masło zagnieść na jednolitą masę. Wyłożyć cienko na blachę do pieczenia.
Przepis na masę serową: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać serek śmietankowy, ubitą pianę z białek i ubitą śmietanę kremówkę. Na końcu dodać 2 budynie śmietankowe. Masę serową wylać na wcześniej wyłożone cienko ciasto.

Piec około 1 godziny w temperaturze od 180 do 220 stopni C.
  • 7 KB
  • 11 paź 09 16:59
Sernik wiedeński . CIASTO
50 dag sera
3 jajka
1/3 kostki masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag rodzynek


POLEWA
1 tabliczka czekolady twardej
3 łyżki masła

Przepis na ciasto: Ser zmielić razem z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości i dodać do sera. Następnie do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać opłukane i osuszone rodzynki oraz ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Upieczony sernik pozostawić przez kilka minut w wyłączonym piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, a potem wyjąć i ostudzić. Gdy ostygnie, wyjąć z formy i polać gorącą polewą czekoladową.
Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem. Gorącą polać ostudzony sernik.
  • 7 KB
  • 11 paź 09 16:55
Sernik na zimno .Składniki:

6 serków waniliowych, 4 galaretki o różnych smakach, puszka brzoskwiń lub truskawki.

Przepis:

Galaretki przygotuj według przepisu, ostudź. 2 serki przełóż do miski i dodaj jedną galaretkę (np: agrestową). Zmiksuj razem i włóż do lodówki.

Gdy zastygnie zrób to samo z kolejnymi serkami i wylej na zastygniętą masę. Na koniec ułóż brzoskwinie lub truskawki i zalej samą galaretką. Wstaw do lodówki. Poczekaj, aż zastygnie. Smacznego.
  • 7 KB
  • 11 paź 09 16:53
Sernik na zimno .Składniki:

4 serki homogenizowane, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 żelatyna 50 g, 2 galaretki pomarańczowe, 1 galaretka truskawkowa, 1 puszka brzoskwiń

Przepis:

Galaretkę truskawkową rozpuścić i odstawić do stężenia (można dzień wcześniej). Żelatynę namoczyć w 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody. Wymieszać i odczekać 1/2 godziny. Dodać 2 szklanki gorącej przegotowanej wody, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

2 galaretki pomarańczowe rozpuścić i zostawić do wystygnięcia. Część brzoskwiń pokroić w kostkę - część zostawić do dekoracji.

Galaretkę truskawkową pokroić w kostkę. Trzymać w lodówce. Serki homogenizowane włożyć do dużego naczynia. Dodać cukier puder i cukier waniliowy - wymieszać. Dodać wystudzoną, ale nie stężoną żelatynę - wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i brzoskwinie. Wszystko razem wymieszać.

Wylać na wysmarowaną masłem tortownicę i wyrównać. Udekorować pozostałymi brzoskwiniami. Zalać dobrze wystudzoną galaretką brzoskwiniową. Wstawić do lodówki.
  • 7 KB
  • 11 paź 09 16:51
Tiramisu.Składniki:

1/2 litra słodkiej śmietany 30%, 1 cukier waniliowy, 4 serki homogenizowane waniliowe, 1 galaretka cytrynowa, 2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej, 6 łyżek koniaku, 2 opakowania dużych biszkoptów, kakao do posypania, 1 tabliczka gorzkiej czekolady do posypania.

Przepis:

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać serki homogenizowane. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i, tężejącą, dodawać do masy. Z dwóch szklanek kawy i koniaku przygotować poncz i maczać w nim biszkopty do połowy.

W tortownicy ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć je połową masy. Następnie posypać, przez sitko, kakao i ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Na biszkopty wyłożyć resztę masy i całość posypać startą gorzką czekoladą.
  • 9 KB
  • 11 paź 09 16:49
SernikSkładniki na ciasto kruche:

4 jajka, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny, 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżki kakao.

Składniki na ciasto serowe:

1/2 kostki margaryny, 2 jajka, 4 serki waniliowe, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/4 szklanki cukru pudru.

Przepis na ciasto kruche:

Żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, margarynę i cukier - wszystko razem zagnieść (białka odstawić na potem). Ciasto wstawić do lodówki.

Przepis na ciasto serowe:

Margarynę, cukier, żółtka, serki waniliowe, mąkę ziemniaczaną i białka ubite z 2 jajek - wszystko razem wymieszać.

Przekładanie ciasta:

Ciasto kruche przekroić na pół. Jedną połowę rozwałkować, wylać ciasto serowe. Drugą połowę ciasta kruchego przekroić jeszcze raz na pół. Do jednej dodać 2łyżki kakao i zetrzeć na tarce. Na ciasto serowe ubić pianę z białek pozostałych z ciasta kruchego i wyłożyć na cisto kakaowe, a na pianę zetrzeć na tarce pozostałe ciasto kruche.

Piec 50 - 60 minut w temperaturze 170 stopni C.
  • 9 KB
  • 11 paź 09 16:47
Sernik Składniki:

1 kg sera, 1 szklanka cukru (może być więcej jeśli ktoś lubi słodko), 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (mogą być z cukrem), 9 jaj, paczka rodzynków, 1 kostka masła (może być 1/2 kostki margaryny "Kasi" + 1/2 kostki masła), cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przepis:

Cukier, cukier waniliowy, masło i żółtka utrzeć mikserem 10 minut. Następnie małymi partiami dodawać ser (zmielony 1 raz przez maszynkę) i ucierać. Dodać budynie oraz proszek do pieczenia i dalej ucierać. Ubić pianę na sztywno i dodać do masy. Delikatnie dobrze wymieszać. Dodać rodzynki opruszone mąką.

Masę serową możemy upiec ze spodem z ciasta kruchego lub samą. Piec w temperaturze 150 - 160 stopni C około 1,5 godziny, aż będzie złoto - brązowy.
  • 9 KB
  • 11 paź 09 16:46
Sernik na ciastkach .Składniki:

1 kg sera, 25 dag ugotowanych ziemniaków, 20 dag tłuszczu, 30 dag cukru, 5 jajek, proszek do pieczenia (trochę w palcach), rodzynki, trochę kakao, ciastka herbatniki, 1 kostka czekolady do posypania.

Przepis:

Ser, ziemniaki, tłuszcz i cukier zmielić przez maszynkę. Dodać jajka, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.

Prodiż wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać ciastka herbatniki. Ciastka posypać kakaem (małym sitkiem) i wyłożyć na kakao masę serową.

Piec w prodiżu około 1 godziny tak, aby ciasto miało ciemno złoty kolor.
  • 26 KB
  • 11 paź 09 16:44
Sernik gotowany .Składniki na ciasto:

1/2 kg mąki pszennej, 1 roztopiona margaryna, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową:

1 kg sera, 1 kostka margaryny, 1,5 szklanki cukru, 1 paczka rodzynek, 3 jajka, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mleka, olejek migdałowy (do smaku), gotowa polewa czekoladowa, wiórki kokosowe.

Przepis na ciasto:

Roztopioną margarynę przestudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagniatać ciasto do uzyskania gładkiej, jednolitej bryły. Podzielić ciasto na dwie równe części.

Blaszkę do pieczenia (tę z wyposażenia piekarnika) wyłożyć folią aluminiową i posmarować margaryną. Na tak przygotowanej blaszce rozgnieść równomiernie jedną część ciasta. Po upieczeniu placek zdjąć z blachy i upiec drugą część ciasta, tym razem bezpośrednio na blasze wysmarowanej margaryną. Piec około 30 min (jeden placek) - 180 stopni C.

Przepis na masę:

Do garnka wrzucić margarynę, ser, cukier, jajka, rodzynki i olejek. Zagotować cały czas mieszając, aby nic nie przywarło do dna garnka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać szybko mieszając do zagotowanej masy. Cały czas mieszając ponownie zagotować.

Następnie gorącą masę serową wylać na upieczony placek, przykryć drugim plackiem, polać polewą, posypać wiókami i odstawić w chłodne miejsce. Smacznego.
  • 13 KB
  • 11 paź 09 16:41
Ciasto z orzechami CIASTO
1/2 kg mąki (3 szklanki)
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka sody


POLEWA ORZECHOWA
30 dag orzechów włoskich
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru


KREM
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 kostka masła
2/3 szklanki cukru pudru

Przepis na ciasto: Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis na polewę orzechową: Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty.
Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste.
Przekładanie ciasta: Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polewą orzechową
  • 13 KB
  • 11 paź 09 16:39
Keks 1 szklanka z "czubkiem" mąki
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 łyżki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia


1 szklanka bakali (mogą być: rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki migdałowe, skórka z pomarańczy lub według własnego smaku)

Przepis: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec opruszone mąką bakalie.

Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Uwagi: Nie dodajemy żadnego tłuszczu do ciasta.
  • 10 KB
  • 11 paź 09 16:36
Pierogowe rogaliki .
1/4 paczki drożdży (rozrobić w mleku i cukrze, aby wyrosły)
2 jajka (z jednego jajka zostawić białko do smarowania rogalików)
2 - 4 łyżki śmietany
1/2 kostki smalcu
1/2 kostki margaryny (np. Kasia)
mniej niż 1 kg mąki (ja sypię na oko tak, aby konsystencja ciasta była dobra do formowania pierożków)
2 duże jabłka - pokroić na cząstki, które będą nadzieniem

Przepis: Wsypać mąkę oraz resztę składników. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko razem wygnieść (starać się robić to jak najkrócej), aby otrzymać jednolitą masę. Kule ciasta włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie formować pierożki z nadzieniem jabłkowym. Każdą wierzchnią stronę pierożka zanurzyć w białku i cukrze. Piecze się dosyć krótko, do zarumienienia. Najlepsze są ciepłe, zaraz po wyjęciu z piecyka.
  • 16 KB
  • 11 paź 09 16:31
Ananasowiec

Biszkopt:
- 6 jaj
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
- 2 puszki ananasów
- 1 kostka masła
- 4 żółtka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 łyżki cukru - 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej


Warstwa kokosowa:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 200g wiórków kokosowych


Z ananasów odlać sok i uzupełnić sokiem ananasowym bądź wodą do 0.5 litra. Ja dodaje sok. Na tym 0.5 litrze ugotować budyń, dodając mąkę ziemniaczaną i cukier. Masło utrzeć z żółtkami i dodawać zimny budyń. Na koniec dodać pokrojone w kawałeczki ananasy i wymieszać.Po upieczeniu biszkopt przekroić, nasączyć sokiem ananasowym i przełożyć połową kremu. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i wylać tężejącą glaretkę. Ja zrobiłam z cytrynową. Przepis orginalny jest bez galaretki. Krem też zmodyfikowałam troszeczkę;) Myśle, że moja wersja jest lepsza… lepsza, bo moja;) W wersji orginalnej krem wykłada się tylko na wierzch i robi się go z jednego budyniu, ale mysle, że wtedy ciasto jest za suche. Na koniec przykryć ciasto warstwą kokosową.

Białka ubić na sztywno, dodać szklankę cukru, wsypać wiórki i wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożona papierem. Ja dodatkowo papier smaruje tłuszczem. Piecze się dośc krótko, 20-30min
  • 18 KB
  • 11 paź 09 16:27
AmericanCiasto:


2 szklanki mąki
0.5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dkg margaryny bądź masła
1 jajko
1 żółtko

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia dobrze wymieszać. Dodać resztę składników i szybko zarobić ciasto.

Masa serowa


6 żółtek
1 całe jajko
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
750 g soft cheese, ja użyłam philadelphia cheese
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka i jajko dobrze ubić z cukrem i cukrem waniliowym. dodać ser i dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać.


Ponadto


pól litra kwasnej śmietany
2 łyżki cuku

Smietanę wymieszać z cukrem.

Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciastem. Na ciasto wylać masę serowa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieć do suchego patyczka, około godziny. Gorące ciasto wyjać z piekarnika i wylać na nie śmietanę. Wstawić z powrotem do piekarnika na 5 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po wystygnięciu przykryć blachę żeby śmietana nie popękała.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    95
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

95 plików
1,08 MB




norbison11

norbison11 napisano 11.12.2011 15:36

zgłoś do usunięcia
Zapraszam na mojego chomika kazdy znajdzie dla siebie cos ciekawego,Filmy i Seriale AVI i Full HD z lektorem, Gry PSP, Mp3 i inne...
simio

simio napisano 14.04.2012 11:32

zgłoś do usunięcia

12.000 punktów za 7 dni, codzniennie ponad 1000 reklam

do chomików ze strony głównej! + gratis reklama na stronie głównej

Kup miejsce >>

OHK

OHK napisano 12.06.2013 20:33

zgłoś do usunięcia
ruzia72

ruzia72 napisano 27.08.2016 19:43

zgłoś do usunięcia
P.Kuba-47

P.Kuba-47 napisano 28.08.2016 17:16

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności