Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
grateska
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Grażyna

widziany: 19.06.2020 13:44

  • pliki muzyczne
    274
  • pliki wideo
    513
  • obrazy
    6555
  • dokumenty
    386

7987 plików
286,72 GB

  • 7 KB
  • 11 paź 09 18:55
Łabędzi puch . KREM DO ŚRODKA
2 duże czerstwe bułki
3 szklanki mleka
pół szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
10 dag wiórków kokosowych
kostka masła
kieliszek ajerkoniaku lub inny alkohol

Przepis: Czerstwe bułki zalać dwiema szklankami mleka. W garnku zagotować szklankę mleka, cukier, cukier waniliowy. Dodać rozmoczone bułki i wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zgęstnieje. Ostudzić i utrzeć z kostką masła. Można dodać kieliszek ajerkoniaku.
Składniki: MASA NA WIERZCH
4 łyżki masła
2 łyżki mleka
10 dag wiórków kokosowych
mniej niż pół szklanki cukru

Przepis: Masło rozpuścić, dodać mleko, wiórki kokosowe i cukier. Kokos przyrumienić na złoty kolor. Gdy wystygnie nałożyć na wierzch. Można polać polewą.
  • 14 KB
  • 11 paź 09 18:53
Keks biszkoptowy . CIASTO BISZKOPTOWE
5 jajek
25 dag mąki pszennej
25 dag cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżka octu 3%
2 dag margaryny i 2 dag bułki tartej do formy (lub papier do pieczenia)


BAKALIE
10 dag orzechów
5 dag skórki pomarańczowej
5 dag fig
skórka cytrynowa
5 dag rodzynków
5 dag suszonych moreli lub brzoskwiń

Przepis na bakalie: Morele lub brzoskwinie oraz figi opłukać i pokrajać w paski. Rodzynki opłukać. Orzechy posiekać. Skórkę pomarańczową i cytrynową pokrajać w paski lub drobną kostkę.
Przepis na ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlewając stopniowo ocet. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, wymieszać. Następnie dodać mąkę i wanilię. Ponownie wymieszać. Na końcu dodać przygotowane wcześniej bakalie i lekko wymieszać ciasto.

Wyłożyć ciasto do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy keksowej (długa, prostokątna i wąska forma), można zamiast margaryny formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 50 minut.

Po upieczeniu keks biszkoptowy oddzielić nożem od formy i wyłożyć ciasto na deseczkę, ostudzić. Keks biszkoptowy krajać, gdy zastygnie.
  • 10 KB
  • 11 paź 09 18:51
Fale dunaju . CIASTO
1 kostka masła roślinnego
6 jaj
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
olejek rumowy
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce świeże lub z kompotu


KREM
1 margaryna
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej


POLEWA
1/2 margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

Przepis na ciasto: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części.

Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i wodę. Utrzeć. Do ciasta (jasnego i ciemnego) można dodać olejek rumowy - według smaku. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć owoce. Piec 45 minut.
Przepis na krem: Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny.
Przepis na polewę: Wszystkie składniki rozpuścić w garnku. Ostudzić.
Przekładanie ciasta: Ciasto - krem - polewa.
  • 10 KB
  • 11 paź 09 18:49
ciasto z pianą . 3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
5 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 szklanka cukru
1 mały słoik powideł

Przepis na ciasto z pianą: Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz posiekaną nożem margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części: jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodać kakao i ponownie zagnieść.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć większą część ciasta, posmarować powidłami, wierzch przykryć ciastem z kakaem startym na tarce o dużych oczkach.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Ubitą pianę wyłożyć na ciasto z kakaem. Na pianę wyłożyć pozostałe jasne ciasto starte na tarce.

Ciasto piec w całości przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Uwaga! Zamiast powideł można użyć dżemu śliwkowego (własnej roboty).
  • 10 KB
  • 11 paź 09 18:48
Ciasto z gruszkami . BISZKOPT
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


KREM
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki
1 łyżka budyniu śmietankowego
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła extra


gruszki ze słoika
1 galaterka pomarańczowa

Przepis na biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając. Następnie dodać wcześniej wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C.
Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Wystudzić. W tym czasie utrzeć masło z cukrem pudrem i po trochu dodawać do wystudzonego "budyniu". Krem utrzeć na puszystą masę.
Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć gruszki i zalać tężejącą galaretką pomarańczową.

Można biszkopt przekroić na pół i wtedy powstaną dwa ciasta z gruszkami.
  • 10 KB
  • 11 paź 09 18:46
Lwie paszcze . CIASTO
0,5 kg mąki
20 dag margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka (może być 2 żółtka i 1 całe jajko)


NADZIENIE Z JABŁEK
jabłka obrane i pokrojone na "16"

Przepis na ciastka: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na grubość 2 mm. Wykrawać krążki szklanką.

Jabłka obrać i pokroić na "16". Kłaść na krążki, zawinąć (nie sklejać). Piec na złoty kolor.
  • 8 KB
  • 11 paź 09 18:45
chleb . 4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki żytniej
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
około 1/2 litra ciepłej przegotowanej wody

Przepis: Obie mąki posolić i wymieszać. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, dodać trochę ciepłej wody wymieszanej z pół łyżeczki mąki. Jak drożdże wyrosną dodać do mąki. Dodawać do mąki po trochu ciepłej wody i wyrabiać. Dodać olej i wyrabiać. Odstawić do wyrośniecia.

Jak ciasto wyrośnie przełożyć do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem (nie musi być dokładnie). Odstawić do wyrośniecia. Jak ciasto wyrośnie posypać mąką i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę (do 1 godziny i 10 minut) w temperaturze 200 stopni C.
  • 19 KB
  • 11 paź 09 18:43
Biszkopt . 10 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
20 dag cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki wody

Przepis na biszkopt: Żółtka, cukier, cukier waniliowy i wodę utrzeć na pianę. Dodawać stopniowo mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.

Ciasto włożyć do małej tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni C. Ostudzone ciasto przekrajać na trzy jednakowej grubości warstwy i przełożyć kremem (np. czekoladowym, kawowym, waniliowym lub według własnego smaku). Każdą warstwę można nasączyć olejkiem rumowym, sokiem z cytryny lub zaparzoną mocną kawą w zależności od rodzaju tortu.
  • 9 KB
  • 11 paź 09 18:42
Biszkopt z galaretką . BISZKOPT
6 jajek
1,5 szklanki cukru
2 niepełne szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

DEKORACJA
brzoskwinie
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka pomarańczowa
rodzynki

Przepis na biszkopt: Utrzeć jajka z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Utrzeć na gładką masę. Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Przekładanie biszkoptu: Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Na spód biszkoptu wyłożyć pokrojone brzoskwinie i zalać galaretką truskawkową. Następnie biszkopt, brzoskwnie, rodzynki i galaretkę pomarańczową. I znowu biszkopt, brzoskwnie, rodzynki i galaretkę truskawkową.

Uwaga! Galaretkę pomarańczową można rozpuścić w soku z brzoskwiń.
  • 10 KB
  • 11 paź 09 18:41
Babka z octem . 6 jajek
2 szklanki cukru
1 kostka tłuszczu
1,5 szklanki kartoflanki
0,5 szklanki mąki + 6 łyżek mąki
6 łyżek oleju
2 łyżki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis: Tłuszcz ucieramy z cukrem dodając stopniowo po żółtku. A gdy żółtka się skończą, dodajemy po jednym białku. Następnie dodajemy olej i dobrze ucieramy. Potem dodajemy mąkę z kartoflanką i proszkiem. Na koniec dodajemy ocet. Wszystko dobrze ucieramy. Wlewamy do formy okrągłej do babki.

Pieczemy około 1 godziny. Na termo wentylatorze z dolną płytą w temperaturze 150 do 175 stopni C na drugiej półce od dołu. Po upieczeniu lukrujemy lub polewamy polewą czekoladową.
  • 9 KB
  • 11 paź 09 18:39
Babka górnicza . 2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
pół margaryny
1 jajko
1 szklanka cukru
2 łyżki dżemu lub marmolady
2 łyżki płaskie sody
pół łyżki cynamonu
1 łyżka kakao

Przepis: Utrzeć margarynę, jajko, cukier i dżem. Dodać cynamon, kakao, mąkę, mleko i sodę.

Piec 40 minut - 180 stopni C.
  • 11 KB
  • 11 paź 09 18:37
amoniaczki . 1/2 kg mąki
10 dag cukru
4 łyżki masła lub margaryny
2 jajka
1/2 szklanki mleka
5 dag amoniaku
sól
1 paczka cukru waniliowego

Przepis na amoniaczki: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, odrobinę soli, cukier waniliowy, amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i w końcu mąkę. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, a następnie szklanką wykrawać ciasteczka. Kłaść je jedną stroną na cukier i lekko przyciskać, aby cukier nie odpadł po upieczeniu. Ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika i upiec na jasno - złoty kolor.
  • 22 KB
  • 11 paź 09 18:36
PIERNIK Z JABŁKAMI . 1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki z czubkiem
3 łyżki kakao
3 jajka (może być 4)
4 łyżki stopionej margaryny
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody


można dodać bakalie (np. rodzynki, orzechy)

Przepis: Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić na 1 - 1,5 godziny.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Dodać do jabłek. Następnie dodać roztrzepane żółtka, margarynę i olej. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie np. rodzynki, orzechy. Ciasto przełożyć na dużą tortownicę lub blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
  • 10 KB
  • 11 paź 09 18:34
Piwosz . CIASTO
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki piwa
1 i 1/2 kostki margaryny
olejek waniliowy


KREM
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
1 kostka margaryny
olejek rumowy

Przepis na ciasto: Margarynę utrzeć na tarce, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać piwo, olejek waniliowy i wyrobić ciasto. Włożyć ciasto na 1 godzinę do zamrażalnika. Wyjąć, podzielić na 3 części. Upiec oddzielnie każdy placek.
Przepis na krem: Z mleka, cukru, obu mąk i olejku rumowego ugotować budyń. Gdy wystygnie dodać margarynę. Utrzeć. Przełożyć ciasto. Można polać polewą.
  • 16 KB
  • 11 paź 09 18:33
Placek mleczny . 1 margaryna
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka sody
2 łyżki kakao
1 lub 2 łyżki powideł
2 lub 3 jaja
1 łyżka cynamonu

Przepis: Margarynę i cukier zagotować z mlekiem. Ostudzić.

Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon. Dodać powidła. Wymieszać. Wbić jaja. Znów wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej formy i piec 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni C.
  • 6 KB
  • 11 paź 09 18:32
Placek na miodzie . CIASTO
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki sody
1 jajko
1 opakowanie sztucznego miodu lub 3 - 4 łyżki prawdziwego
4 łyżki kwaśnej śmietany


MASA
1 litr mleka
4 łyżki kaszy manny
4 łyżki cukru pudru
1 kostka masła

Przepis na ciasto: Miód rozpuścić, a następnie ostudzić. W tym czasie utrzeć jajko z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą, dodać utarte jajko z cukrem, ostudzony miód i śmietanę. Wyrobić. Ciasto podzielić na 3 części. Blachę wysmarować tłuszczem - nie posypywać lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 175 stopni C każdy placek oddzielnie, aż do zarumienienia.
Przepis na masę: Zagotować mleko i dodać kaszę mannę. Gotować jeszcze od 15 do 20 minut na małym ogniu, aby nie przypalić. Pod koniec gotowania dodać cukier puder. Ostudzić. W tym czasie utrzeć kostkę masła i dodawać po 1 łyżce mannę i dalej ucierać.

Przełożyć każdy placek. Wierzch można przystroić posypką dekoracyjną kakaowo - waniliową.
  • 8 KB
  • 11 paź 09 18:30
Placek z dżemem 4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
5 jajek
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2/3 szklanki oliwy
2 łyżki kakao
3 łyżki dżemu porzeczkowego

Przepis: Jajka rozbełtać z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodą i oliwą. Wymieszać, wylać większą część na średnią blachę lub tortownicę. Do pozostałej masy dodać kakao i dżem, wymieszać i wyłożyć na białą masę. Piec 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • 15 KB
  • 11 paź 09 18:28
Placek z kubusiem . BISZKOPT (na dużą blachę)
1 szklanka mąki (pełna szklanka z czubiem)
1 szklanka cukru zwykłego
10 jajek


MASA Z "KUBUSIEM"
700 ml "Kubusia" (marchew + banan + brzoskwinia lub pomarańcza)
2 budynie śmietankowe bez cukru


KREM
pudełko śmietany kremówki 36%
1 galaretka pomarańczowa


2 opakowania delicji

Przepis na biszkopt: Jajka z cukrem miksować, najpierw na mniejszych, potem na większych obrotach. Miksować na puszystą masę około 7 - 10 minut. Do masy dodawać delikatnie po trochu mąkę.

Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C 30 - 40 minut.
Przepis na masę z "Kubusiem": Ugotować budyń z soku "Kubuś" i proszku budyniowego. Wylać od razu na wystudzony biszkopt.
Przepis na krem: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, wystudzić. Ubić śmietanę. Na koniec dodać wystudzoną galaretkę.
Przełożenie placka: Na wystudzony biszkopt wylać ugotowaną gorącą masę z "Kubusiem". Jak wystygnie ułożyć delicje polewą do góry. Wystudzony krem (z galaretki i kremówki) wyłożyć na delicje.
  • 9 KB
  • 11 paź 09 18:24
Placek z wiśniami . 3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki śmietany
kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
1 kg wiśni bez pestek

Przepis: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać rozpuszczoną margarynę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, cukier waniliowy, na koniec ubitą pianę z białek. Ciasto powinno być gęste lejące. Wyłożyć na blachę. Na wierzch wyłożyć wiśnie lekko wbijając w masę. Piec 1 godz. i 10 min. w temperaturze 180 stopni
  • 11 KB
  • 11 paź 09 18:22
Rogaliki . 50 dag mąki
25 dag margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag drożdży
5 łyżek mleka
2 jajka
2 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
powidło śliwkowe
cukier puder do posypania rogalików

Przepis: Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego, soli wyrobić ciasto. Gotowe owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny.

Podzielić na 2 części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm w kształcie koła, następnie podzielić na 12 części (w kształcie trójkąta), formować rogaliki wkładając do każdego powidło.

Układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
  • 12 KB
  • 11 paź 09 18:21
salceson .Składniki: CIASTO CIEMNE
3 jajka
1 szklanka śmietany
3 łyżki dżemu
3 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka sody


CIASTO JASNE
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 margaryna


BISZKOPT
3 jajka
mniej niż 3/4 szklanki cukru
niepełna 1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
galaretki


MASA KARPATKOWA
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki
1 margaryna


polewa czekoladowa

Przepis na ciasto ciemne: Wszystkie składniki ubić.
Przepis na ciasto jasne: Margarynę roztopić z cukrem, dodać mąkę i wymieszać na kruszonkę. Wystudzić i lekko wymieszać z ciastem ciemnym.

Upiec i przekroić na pół.
Przepis na biszkopt: Utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać. Upiec. Wykroić w nim dziurki kieliszkiem. Do dziurek wlać kolorowe krzepnące galaretki.
Przepis na masę karpatkową: 1 szklankę mleka ugotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę rozrobić w drugiej szklance mleka i wlać do gotującego się mleka z cukrem. Gdy masa wystygnie dodać margarynę.
Przkładanie ciasta: ciasto ciemne - masa karpatkowa - biszkopt z galaretkami - masa karpatkowa - ciasto ciemne - na koniec polewa
  • 10 KB
  • 11 paź 09 18:19
Tort . BISZKOPT
Patrz przepis Biszkopt na tort

MASA WANILIOWA
15 dag masła lub margaryny
15 dag cukru
1/4 litra mleka
2 żółtka
1 dag mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy

Przepis na biszkopt: Upiecz biszkopt. Patrz przepis Biszkopt na tort. Biszkopt przekroić na trzy części.
Przepis na masę waniliową: Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym na pulchną masę. Do masy żółtkowej dolewać po trochu gorące mleko i zagęszczać w rondelku na brzegu płyty. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę, połączyć z masą żółtkową.

Do masy można dodać kakao. Wtedy będzie masa kakaowa.

1 porcja masy wystarczy, żeby 1 raz przełożyć biszkopt.

Przełożony biszkopt posypać startą czekoladą.
  • 10 KB
  • 11 paź 09 18:16
Zebra . 1 szklanka białej oranżady
1 szklanka oliwy
2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
1 szklanka cukru
5 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem)
1 cukier waniliowy

Przepis: Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogiel mogiel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany.

Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą.

Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.
  • 16 KB
  • 11 paź 09 18:15
tort kawowy . CIASTO BISZKOPTOWE
10 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
20 dag cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki wody


KREM KAWOWY
1 szklanka mleka
1 paczka budyniu śmietankowego
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 szklanka wody (do zaparzenia kawy)
1/2 szklanki kawy prawdziwej


1/3 tabliczki białej czekolady do posypania

Przepis na ciasto biszkoptowe: Żółtka, cukier, cukier waniliowy i wodę utrzeć na pianę. Dodawać stopniowo mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.

Ciasto włożyć do małej tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni C. Ostudzone ciasto przekrajać na trzy jednakowej grubości warstwy i przełożyć kremem kawowym. Środkową warstwę można nasączyć olejkiem rumowym, a dwie pozostałe - zaparzoną mocną kawą. Powierzchnię i boki posmarować również kremem. Tort posypać tartą białą czekoladą lub ozdobić według uznania.
Przepis na krem kawowy: Z wody i kawy sporządzić napar. Mleko, cukier, proszek budyniowy wymieszać i dodać zaparzoną kawę (można przelać kawę przez siteczko, aby nie było fusów) i ponownie wymieszać. Następnie ugotować budyń ciągle mieszając aż do ostygnięcia. Na koniec utrzeć masło i dodać do ostudzonego budyniu.
  • 23 KB
  • 11 paź 09 18:14
Wiewiórka 2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oliwy
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
3 duże winne jabłka

Przepis: Jajka ubić z cukrem, starannie wymieszać z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Nadal mieszając wlewać bardzo powoli oliwę. Jabłka pokroić w kostkę. Dokładnie wymieszać ciasto z orzechami i jabłkami.

Do wysypanej bułką tartą formy przełożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C - piec 30 minut.
  • 8 KB
  • 11 paź 09 18:11
Lodowiec . 0,5kg sera
1 szklanka cukru pudru (niepełna)
1 masło roślinne
2 galaretki
1 łyżeczka żelatyny
rodzynki
brzoskwinie
2 paczki biszkoptów

Przepis: Ser zmielić 3 razy, dodać cukier, masło - utrzeć.

Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i żelatynę (do szklanki wlać gorącą wodę i wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać 0 1/3 szklanki).

Formę wyłożyć papierem, poukładać biszkopty, skropić herbatą (z czajniczka), położyć ser ciemny.

Na ser ciemny znowu biszkopty i rodzynki, zalać galaretką. Następnie ser biały.

Owoce pokroić w plastry i poukładać na warstwie sera białego, posypać rodzynki i zalać galaretką.
  • 11 KB
  • 11 paź 09 18:09
torcik na zimno . 8 paczek herbatników "petit beurre"
1 krem do tortu ajerkoniakowy "Dr Oetker"
1 krem do tortu waniliowy
wiórki kokosowe
1 puszka masy krówkowej lub kajmakowej
2 i 1/2 szklanki mleka
1 kostka masła

Przepis: Krem ajerkoniakowy i krem waniliowy przygotować według przepisu na opakowaniu.
Układanie na blaszce: Na blaszkę sernikową wyłożoną folią aluminiową układać:


herbatniki
krem ajerkoniakowy
herbatniki
masa krówkowa
herbatniki
krem waniliowy
wierzch posypać wiórkami kokosowymi.


Wstawić na noc lub dłużej do lodówki.
  • 150 KB
  • 11 paź 09 17:57
kokosanki .Składniki:
-4 białka jajek
-15 dag cukru -10 dag mąki
-1/3 szklanki oleju roślinnego
Polewa:
-2 łyżki kakao
-2 łyżki wody
-1/2 szklanki cukru
-1/2 margaryny *Opakowanie wiórek kokosowych
Ciasto:
Ubić białka na puszystą masę. Dodać cukier i dokładnie ubić, aby nie był wyczuwalny. Wsypać mąkę i dodać olej. Wszystko wymiksować. Ciasto wylac na małą blaszkę na pregamin i wstawić do piekarnika (180 stopni). Piec 10 - 15 minut i przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest w środku suche. Pozostawić do ostygnięcia
Polewa:
Do garnuszka wlać wodę i wsypać kakao. Postawić na małym ogniu. dodać cukier i margarynę i wszystko idealnie rozpuścić. Można dodać trochę wódki. Wystawić do zimna aby trochę zgęstniało i przestygło. Ciasto pokroic na małe prostokąty, z każdej strony posmarować polewą i na koniec obsypać je obficie wiórkami kokosowymi. Odkładać je na pergamin i wstawić do lodówki.br Życzę smacznego!!!
  • 8 KB
  • 11 paź 09 17:53
ciasto ze śliwkami .Składniki2 szklanki mąki pół kostki margaryny szklanka cukru 4 duże jaja czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg węgierek Opis przygotowaniaMargarynę roztopić. Wsypać cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem, wbić jaja i starannie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22-24 cm. Na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane śliwki. Piec w temperaturze 180-190°C, aż ciasto ze śliwkami się zrumieni i zacznie odstawać od brzegów formy.
  • 4 KB
  • 11 paź 09 17:52
wuzetka .Składnikimąka 1,5 szkl margaryna 1 kostka jajka 4 szt cukier 1 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki kakao 3 łyżki krem margaryna 1 kostka cukier puder 3/4 szkl serek waniliowy 225 g bita śmietana śnieżka 1 szt żelatyna 2 łyżka woda 1/4 szkl mleko 1/4 szkl Opis przygotowaniaMargarynę ucieram z cukrem. Powoli dodaję po żółtku, a następnie mąkę, proszek, kakao i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję pianę ubitą z białek. Piekę ok.40 minut w temp.175 C. Krem: margarynę ucieram z cukrem i porcjami wrzucam serek. Ciągle mieszam, dodaję śnieżkę ubitą z mlekiem, oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Ciasto dzielę na dwa placki. Na jeden wykładam krem, przykrywam drugim. Wierzch osypuję kakaoem.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    95
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

95 plików
1,08 MB




norbison11

norbison11 napisano 11.12.2011 15:36

zgłoś do usunięcia
Zapraszam na mojego chomika kazdy znajdzie dla siebie cos ciekawego,Filmy i Seriale AVI i Full HD z lektorem, Gry PSP, Mp3 i inne...
simio

simio napisano 14.04.2012 11:32

zgłoś do usunięcia

12.000 punktów za 7 dni, codzniennie ponad 1000 reklam

do chomików ze strony głównej! + gratis reklama na stronie głównej

Kup miejsce >>

OHK

OHK napisano 12.06.2013 20:33

zgłoś do usunięcia
ruzia72

ruzia72 napisano 27.08.2016 19:43

zgłoś do usunięcia
P.Kuba-47

P.Kuba-47 napisano 28.08.2016 17:16

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności