Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
grateska
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Grażyna

widziany: 19.06.2020 13:44

  • pliki muzyczne
    274
  • pliki wideo
    513
  • obrazy
    6555
  • dokumenty
    386

7987 plików
286,72 GB

  • 23 KB
  • 23 paź 09 20:21
Przepis na farsz grzybowy jest dość prosty, jednak zacząć przygotowania musimy trochę wcześniej bo grzyby trzeba namoczyć (ponieważ mam na myśli pierogi wigilijne cały czas będzie mowa o grzybach suszonych)

Składniki:

10 dkg grzybów suszonych (najlepiej mieszanka różnych)
1 duża cebula
sól, pieprz
tłuszcz (olej lub masło)
Grzyby najpierw przepłuczmy pod bieżącą wodą żeby pozbyć się resztek piasku bo wodę z ich moczenia można będzie póżniej wykorzystać (może w tym akurat przepisie jest to mniej istotne ale np. w farszu z kapusty i grzybów przyda nam się więcej takiej wody). Gdy grzyby są już czyste zalewamy je chłodną przegotowaną wodą. Moczymy ok. 2-3 godzin po czym gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut (w tej samej wodzie), wyjmujemy łyżką cedzakową i kroimy na drobne kawałki. Cebulę pokrojoną również drobno podsmażamy na patelni na złoty kolor, wrzucamy grzyby, dolewamy 2-3 łyżki wody z grzybów, podduszamy aż do wygotowania wody i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.

PS. W niektórych przepisach dodaje się do farszu jajko i bułkę tartą ale ja robie tak jak w powyższym przepisie i ... nie żałuję tego - jest prosto, smacznie, dobrze i bez zbędnych dodatków. Suszone grzyby mają to do siebie, że świetnie smakują z samą cebulą i pieprzem.
  • 22 KB
  • 23 paź 09 20:20
  • 23 KB
  • 23 paź 09 20:15
Ruskie pierogi




składniki na farsz:

1/2 kg ziemniaków

1 kostka białego sera

1 cebula

1 łyżka tłuszczu

sól, pieprz do smaku




składniki na ciasto:

35 dag maki

1 żółtko

1/2 szklanki gorącej wody

1 szczypta soli


Ziemniaki obrać, ugotować. Po przestudzeniu przekręcić przez maszynkę razem z białym serem. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Dodać do masy serowo-ziemniaczanej. Wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Mąkę wsypać na stolnicę. Uformować wianuszek. Wbić jajko, posolić i dodać gorącą wodę. Całość zagnieść podsypując mąką aby ciasto nie przywierało do stolnicy. W środku mają powstać po przekrojeniu bąbelki. Gotowe ciasto rozwałkować. Wycinać szklanką lub dowolną foremką kształty i napełniać masą serowo-ziemniaczaną. Sklejać palcami lub widelcem. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę i czekać aż wypłyną.

Ugotowane podawać z przesmażoną cebulką.
  • 23 KB
  • 23 paź 09 20:10
Pierogi ruskie (ciasto)
pierogi
Składniki
maślanka 1/2 l
mąka pszenna 1/2 kg



Pierogi ruskie (farsz)
pierogi
Składniki
cebula 1 szt.
sól
pieprz
ser biały 25 dag
ziemniaki 80 dag
Wydrukuj przepis » 01/05/2008
Pierogi ruskie
Wczoraj zrobiłam pierogi :) Nad stolnicą spędziłam sporo czasu, całą południową drzemkę synka, ale opłacało się. Pierwszy raz korzystałam z przepisu na cisto który w Galerii Potraw podała Fettinia w tym wątku.

Ciasto wyszło elatyczne, dało się łatwo formować, było takie jakie powinno być ciasto pierogowe. Na pewno będę z niego korzystać jeszcze nie jeden raz.



Składniki:

Ciasto:

- 1/2 litra maślanki

- 1/2 kg mąki pszennej

Farsz:

- 80 dag ugotowanych ziemniaków

- 25 dag białego sera

- 1 duża cebula

- pieprz i sól


Ziemniaki zmielić razem z serem, wymieszać z posiekaną i podsmażoną na złoto cebulą. Doprawić do smaku.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja musiałam dosypać trochę mąki, bo było za rzadkie, ale to zależy od rodzaju mąki której się używa. Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na cienki placek, wykrawać kółka. Łyżeczką nakładać nadzienie, zlepić pierogi. Układać np. na posypanej mąką desce do krojenia, przykryć ściereczką żeby nie wysychały.

W garnku zagotować posoloną wodę, wkładać po kilka pierogów, od razu zamieszać delikatnie drewnianą łyżką żeby nie przywarły do dna, poczekać aż wypłyną do góry, gotować jeszcze ok. 2 minuty.

Wykładać na talerz lub do miski i od razu polać odrobiną oleju żeby się nie sklejały, przemieszać żeby każdy był natłuszczony.
  • 29 KB
  • 23 paź 09 20:05
Pierogi z Truskawkami

Ciasto
1 kg mąki
1 duże jajko
kilka łyżek wody

Farsz
250 g świeżych truskawek (mogą być też mrożone)
5 łyżek cukru pudru

Ponadto
1 łyżka oleju
200 ml gęstej śmietany do polania
kilka łyżek cukru pudru do posypania

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na małe kawałki, posypać cukrem pudrem, odstawić. Przygotować ciasto: mąkę, jajka, kilka łyżek wody połączyć i zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, równomiernie rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać kółka, na każde nakładać farsz z truskawek. Dokładnie zaklejać brzegi. Zagotować wodę w dużym garnku z odrobiną oleju. Ostrożnie włożyć do wrzątku pierogi, gotować do momentu, aż wypłyną na wierzch. Podawać polane śmietaną i posypane odrobiną cukru pudru.
  • 29 KB
  • 23 paź 09 20:04
Rosyjskie Pierogi z Twarogiem

Ciasto
20 g drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki letniej wody
500 g mąki
125 ml mleka
sól
4 jajka
125 g masła
oliwa
1 ubite jajko

Farsz
1 łyżka mąki
500 g twarogu
2 jajka
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli

Przygotować ciasto: drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie i wyrobić z 1/3 mąki. Powstałe ciasto posypać mąką i odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu dodać mleko, szczyptę soli, jajka, masło, resztę mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Dodać odrobinę oliwy i wygnieść ciasto, odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia. Następnie uformować z niego wałek i pokroić na równe plastry. Z każdego plastra ugnieść kulkę. Przygotować farsz: mąkę przyrumienić z odrobiną tłuszczu na patelni. Twaróg wymieszać z jajkami i cukrem, dodać zasmażkę, cukier waniliowy, sól i wymieszać na gładką masę. Powstałym farszem nadziewać pierogi, dokładnie zaklejać brzegi i gotować.
  • 29 KB
  • 23 paź 09 20:04
Pierogi leniwe z Bryndzą

300 g bryndzy
200 g chudego twarożku
200 g mąki
4 jajka
1 marchew
1 cebula
masło
tarta bułka
natka pietruszki
sól

Żółtka oddzielić od białek. Bryndzę zmiksować z twarożkiem i żółtkami. Cebulę i marchew zetrzeć na tarce, dodać do masy razem z pianą z białek oraz mąką. Całość wymieszać, przełożyć na stolnicę i uformować wałki o średnicy 3 cm, skroić ukośnie na szerokość 2 cm każdy z kawałków. Pierogi gotować w osolonej wodzie przez 3 minuty, aż wypłyną. Podawać na talerzu polane stopionym masłem z bułką tartą i posypane posiekaną pietruszką
  • 29 KB
  • 23 paź 09 20:02
Pierogi z Kapustą i Grzybami

Ciasto
3 szklanki mąki
1 jajo
szczypta soli
łyżeczka masła

Farsz
500 g kiszonej kapusty
40 g suszonych grzybów
6 łyżek oliwy
2 cebule
1 jajo
pieprz i sól do smaku

Kiszoną kapustę i namoczone przez noc grzyby włożyć do garnka i zalać wodą. Po dodaniu 4 łyżek oliwy gotować, aż zmiękną. Ostudzić, odsączyć z wody i mocno wycisnąć. Posiekaną drobno cebulę podsmażyć na pozostałej oliwie, dodać do farszu, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełożyć farsz na patelnię i podsmażyć, by lekko zgęstniał. Dodać jajko, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zagnieść ciasto z mąki, jajka, szczypty soli i łyżeczki masła, dodając ok. 3 szklanek wody. Ciasto rozwałkować, a następnie wycinać z niego szklanką krążki. Każdy z nich napełnić farszem i zagnieść brzegi.
Lekko osoloną wodę doprowadzić w dużym garnku do wrzenia, wrzucać pierogi. Gotować 6-7 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
  • 0,6 MB
  • 14 sie 09 18:52

z chomika Florydka

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    8
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

9 plików
0,83 MB




norbison11

norbison11 napisano 11.12.2011 15:36

zgłoś do usunięcia
Zapraszam na mojego chomika kazdy znajdzie dla siebie cos ciekawego,Filmy i Seriale AVI i Full HD z lektorem, Gry PSP, Mp3 i inne...
simio

simio napisano 14.04.2012 11:32

zgłoś do usunięcia

12.000 punktów za 7 dni, codzniennie ponad 1000 reklam

do chomików ze strony głównej! + gratis reklama na stronie głównej

Kup miejsce >>

OHK

OHK napisano 12.06.2013 20:33

zgłoś do usunięcia
ruzia72

ruzia72 napisano 27.08.2016 19:43

zgłoś do usunięcia
P.Kuba-47

P.Kuba-47 napisano 28.08.2016 17:16

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności