Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
borowiak65
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Piotrek

widziany: 18.10.2016 19:15

  • pliki muzyczne
    1946
  • pliki wideo
    18308
  • obrazy
    30549
  • dokumenty
    1408

54447 plików
8728,46 GB

Opis został ukryty. Pokaż opis
FolderyFoldery
borowiak65
► 2500 Filmów Dokumentalnych i Popularno-Naukowy ch
► KONCERTY HD
►►FILMY◄◄
 
►►POLSKIE-FILMY-S ERIALE KABARETY i cała reszta◄◄
 
►►TO CZEGO SZUKASZ-JEST TU !!!◄◄
 
►BORY TUCHOLSKIE
 
►DOKUMENTALNE- PRZYRODNICZE
 
●BBC
 
●DISCOVERY
►DYSCOVERY
►GRY KOLEKCJE
 
►GRY PC [1 plik]
 
►GRY PC 2012
 
►GRY XBOX360
 
►KONCERTY
 
►KULINARNE-filmy, przepisy,diety
 
Bimber i alkohole
CHLEB
Ciasta -pychota
 
dania mięsne
 
Dietetyka i żywienie
DIETY
FILMY
 
●15 minut Jamiego
●30 minut Jamiego
●Adam Chrząstowsk i
 
Adam w sieci - patenty i triki
●Anielska kuchnia
 
●Sezon 1
●Sezon 2
●Anna Olson -sezon na świeżość
●Apetyczny tydzień z Rachael
 
●AVI
●MP4
●RMVB
●Czego nie wiecie o,,,
 
AVI
RMVB
●Domowy kucharz-Mic hael Smith
●Donna Hay - szybkie świeże proste
●Gary Rhodes w kuchni przez czły rok-AVI
 
WMV
●Gary Rhods za stołem
●Gordon Ramsay - We własnej kuchni
 
●MP4
●Gotowanie po śląsku
●Gotuj I Chudnij
●Gotuj z Rączką
●Jacques Pepin-nowe dania na szybko
●Jak Przygotować Sushi
●Jame w Domu 2
●James Martin i jego ogród
●Jamie Oliver
 
Jamie w domu-Jam ie Oliver
●Julie Gotuje
●Kawa Przepisy
●Klub Lekich Smakołyków
●Klub lekkich smaków-Silv ana Franco
●Koktajlei Drinki
●Koszer macher
●Kotlety TV
●Kuchenna chemia
●Kuchenne koszmary Gordona Ramsaya
 
●MP4
●Kuchnia francuska
●Kuchnia francuska po prostu
●Kuchnia smaki świata Rambo
●Kuchnia Świata
●Kuchnia wegetariańs ka
●Kuchnia z Okrasą
 
Kuchnia z Okrasą-A VI
●Kulinarne wyprawy Gordona Ramsaya
 
●Sezon 1
 
●MP4
●RMVB
●Sezon 2
●MP4
●RMVB
●Kwestia smaku
 
●AVI
●MP4
●Łatwa kuchnia indyjska
 
●AVI
●WMV
●Łatwe przepisy na wielki apetyt
●Michel ze smakiem AVI
 
WMV
●Mniam mniam
●Na Zakupach Z kucharzem
●Nagi szef
●Niecodzien ne rarytasy
 
●AVI
●RMVB
●NIEnaŻARTY
●Nigella gryzie
●Nowe dania na szybko-Jacq ues Pepin
●Okrasa-Łam ie Przepisy-HD (nowy sezon)
 
●MP4
●Okrasa-Łam ie Przepisy-HD
 
RMVB
WMV-MP4
●Ostoja-kuc hnia myśliwska
●Pascal - Po prostu gotuj
 
●MP4
●Pascal kontra Okrasa
 
●Okrasa
 
●AVI
●MPEG -4
●Pascal
●AVI
●MPEG -4
●Pascal po polsku,
 
●MP4
●Pyszna Wielkanoc
 
●AVI
●MP4
●RMVB
●Pyszne 25
 
●AVI
●RMVB
●Pyszne.25 sezon 2
 
●MP4
●Rączka gotuje (nowy sezon)
 
●WMV
●Rączka gotuje-AVI
 
WMV
●Resturacje od kuchni
 
●MP4
●Rick Stein i ambasador Japonii
●Rick Stein I Kuchnia na Dalekim Wschodzie
●Rick Stein I Kuchnia śródziemnom orska
 
RMVB
●Rick Stein i owoce morza
●Rick Stein kninarni bohaterowie
●Rick Stein w Hiszpanii
●Robert Sowa
 
●Wideo blog Roberta Sowy
AVI
FLV
●Sąsiad na widelcu Sezon 1
 
●Przepis y z odcinków
●Śląskie gotowanie
 
Kuchnia po Śląsku
●Słodki Drań
●Słodki James
●Smaki Czasu z Karolem Okrasa
 
WMV
●Smaki polskie
●Smakuj świat z Pascalem 1
●Smakuj świat z Pascalem 2
●Smakuj świat z Pascalem 3
 
●AVI
●Szalona kuchnia Hestona
 
●AVI
●Szczypta smaku
 
●MP4
●Top Chef
●Ucztowisko Jamiego
●Ulubione Potrawy Rachel
●W kuchni z Rachel Allen
●Wino-instr ukcja obsługi
●Wściekłe gry
●Żołodek czy rozsąndek
James Martin i jego ogród
Kuchnia francuska po prostu - POLECAM
Kuchnia francuska po prostu 2
Ł'Apetyt
Martha piecze
Na słodko 2
Na słodko 3
Natura Kuchni Polskiej
ozdabianie potraw
 
DEKOROWANIE POTRAW
Przepisy kulinarne
 
W interesie mięsożercy
Wielka włoska wyprawa Jamiego
Włoskie przepisy z River cafe
Wystarczy 5 składników
Zrób sam
►MUZYKA,POLSKA,ZA GRANICZNA
 
►NAWIGACJE
 
■ Garmin City Navigator Europe NT 2012.30
■ Navigon Q1 2012
■ Tomtom 880.3810
►PROGRAMY PC
 
►SPORT-FILMY,(róż ne dyscypliny)
 
►WĘDKARSKIE
 
►ZACHOMIKOWANE
EURO 2012 - Mecze
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
obrazek
Cotygodniowy program kulinarny, w którym znany i lubiany kucharz śląski Remigiusz Rączka prezentuje przepisy na różne dania zarówno popularne ślaskie potrawy ale np. w nowych wersjach, jak i mniej znane, czy zapomniane regionalne przysmaki.

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 202,8 MB
  • 4 sie 13 21:07
obrazek
Kućmok:

ziemniaki – 1 kg
boczek wędzony parzony – 30 dag
jajko – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
cebula – 1-2 szt.
mąka pszenna – 2-3 łyżki
sól, pieprz – do smaku
masło do obsmażenia


Fifka (kartoflanka):

wędzone kości – 20 dag
kiełbasa – 10 dag
boczek – 5 dag
woda – 2 l
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
marchew – 1 szt.
ziemniaki – 0,5 kg
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
świeży majeranek – 3-4 gałązki
sól, pieprz – do smaku

zasmażka:
masło – 2 łyżki
mąka pszenna – 2 łyżki


Filet z kaczki z zapiekanymi kopytkami:

pierś z kaczki – 2 szt. (ok. 50 dag)
świeży majeranek – do smaku
sól – do smaku

kopytka zapiekane:
mąka pszenna – 25 dag
ziemniaki – 1 kg
jajko – 2 szt.
masło do obsmażenia

z chomika FigoFago65

  • 148,1 MB
  • 4 sie 13 21:07
obrazek
Pieczarki w cieście filo:

filet drobiowy - 100 g
pieczarki - 150 g
śmietan a 32% - 50 ml
wino białe wytrawne - 20 ml
por - 50 g
ciasto filo - 1 płat
świeży tymianek
sól, pieprz - do smaku


Kaczka confit na sosie rabarbarowym:

udka kacze - 2 szt.
tłuszcz gęsi - 0,5 kg
majeranek
sól, pieprz - do smaku

sos rabarbarowy:
rabarbar - 2 łodygi
cebula - 1 szt.
wino czerwone wytrawne - 150 ml
bulion - 0,5 szkl.
cukier wanilinowy
sól, pieprz - do smaku


Knedel:

mąka pszenna - 0,5 kg
jajka - 2 szt.
drożdże - 3 dag
mleko - 1 szkl.
masło - 100 g
cukier - 1 łyżka
sól - szczypta


Hekele:

śledź solony 200 g
jajko - 1 szt.
ogórek kiszony - 2 szt.
cebula - 1 szt.
musztarda - 1 łyżka

z chomika FigoFago65

  • 179,0 MB
  • 31 lip 13 0:30
obrazek
Kawior żydowski:

wątróbka gęsia – 50 dag
masło – 10 dag
cebula – 2-3 szt.
szczypiorek – pęczek
jajka na twardo – 1-2 szt.
sól, pieprz – do smaku

pieczywo czosnkowe:
bagietka – 0,5 szt.
masło – 5 dag
czosnek – 3 ząbki
sól – do smaku


Kotlet z prosiaka na grubo tartych plackach ziemniaczanych z sosem grzybowym:

schab wieprzowy – 50 dag

marynata:
oliwa z oliwek – 2 łyżki
czosnek – 2 ząbki
rozmaryn – 1 gałązka
sól – 1 łyżeczka
pieprz – do smaku

placki ziemniaczane:
ziemniaki – 3 szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
piwo jasne – 50 ml
jajko – 1 szt.
mąka pszenna – 1-2 łyżki
masło klarowane – 1 łyżka
oliwa – do smażenia

sos grzybowy:
świeże grzyby (prawdziwki) – 20 dag
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
wino białe wytrawne – 50 ml
masło klarowane – 1,5 łyżki
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz – do smaku


Jabłko na miodzie:

jabłka – 2 szt.
rodzynki – 30 g
miód – 2 łyżki
masło klarowane – 1,5 łyżki
podawać z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną

z chomika FigoFago65

  • 164,9 MB
  • 31 lip 13 0:30
obrazek
Baba ziemniaczana:

ziemniaki – 1 kg
boczek wędzony – 15 dag
jajka – 8 szt.
mąka pszenna – 4 łyżki
cebula – 1 szt.
smalec – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku

sos grzybowy:
świeże grzyby (prawdziwki) – 25 dag
cebula – 1 szt.
masło – 1 łyżka
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz – do smaku


Polewka z maślanki:

wędzonka – 20 dag
seler – 0,25 szt.
por – 0,25 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
cebula – 1 szt.
maślanka – 0,5 szklanki
śmietana kremówka – 0,5 szklanki
mąka pszenna – 1-2 łyżki
ziemniaki – 5 szt.
sól, pieprz – do smaku
świeży koperek – do dekoracji


Królik w śmietanie z buraczkami:

skoki tylne z królika – 2 szt.
pietruszka – 1 szt.
marchew – 1 szt.
seler – 0,25 szt.
por – 0,25 szt.
rozmaryn – 2 gałązki
czosnek – 4 ząbki
masło – 1 łyżka
bulion – 1 l
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz – do smaku

buraczki zasmażane:
buraki gotowane – 3 szt.
jabłko – 0,5 szt.
śmietana kremówka – 50 ml
masło – 1 łyżka
ocet spirytusowy – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 144,6 MB
  • 31 lip 13 0:30
obrazek
Zupa rybna:

głowy karpia – 6-8 szt.
woda – 4 l.
Seler – 1 szt.
pietruszka – 3 szt.
marchew – 2 szt.
liść laurowy – 4 szt.
cukinia – 1 szt.
ziemniaki – 30 dag
seler naciowy – 0,5 szt.
kasza jaglana – 1 szklanka
bazylia, tymianek – do smaku
pieprz ziołowy – do smaku
gorczyca – do smaku
imbir – do smaku
świeży lubczyk
natka pietruszki
sól, pieprz – do smaku


Pstrąg „Sygontka”:

pstrągi całe – 2 szt.
natka pietruszki – pół pęczka
cebula – 1 szt.
mieszanka ziołowa – do smaku
sól – do smaku
olej – do posmarowania


Naleśniki z farszem warzywno-rybnym:

ciasto naleśnikowe:
mleko – 50 ml
woda gazowana – 50 ml
mąka pszenna – 3 łyżki
jajko – 1 szt.
sól – do smaku
oliwa z oliwek – do posmarowania patelni

farsz:
uparowany pstrąg w ziołach – 0,5 szt.
kapary – 100 g
brokuł zblanszowany – 0,5 szt.
cebula – 1 szt.
sok z połówki cytryny
śmietana 30% - 1 szklanka
sól, pieprz – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 202,7 MB
  • 31 lip 13 0:29
obrazek
Świeży boczek sous vide z sosem piwno-chrzanowym:

świeży boczek – 1 kg
musztarda – 2 łyżki
czosnek – 4 ząbki
ziele angielskie – 10 ziaren
liść laurowy – 6 szt.
cebula – 1 szt.
rozmaryn – 2 gałązki
sól – 50 g
woda – 1 l

sos piwno-chrzanowy:
piwo jasne – 100 ml
śmietana 30 % - 100 ml
chrzan tarty – 30 g
sól, pieprz – do smaku

powidła z suszonych śliwek:
suszone śliwki – 100 g
wino czerwone wytrawne – 150 ml


Krem z bani:

dynia – 0,5 kg
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
oliwa z oliwek – 30 ml
bulion – 1 l
mąka pszenna – 1 łyżka
śmietana 30% – 100 ml
sól, pieprz – do smaku
prażone migdały – 50 g


Polędwica z jelenia z krupniokiem:

polędwica z jelenia – 1 szt. (ok. 300 g)
krupniok – 1 szt.
olej – do smażenia

marynata:
wino czerwone wytrawne – 200 ml
czosnek – 3 ząbki
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 3 ziarna
świeży tymianek – 1 gałązka
świeży rozmaryn – 1 gałązka

chutney z brusznicy:
brusznica – 150 g
cebula – 1 szt.
masło – 50 g
jabłko – 1 szt.
ocet winny czerwony – 50 ml
świeży tymianek – 1 gałązka
cukier – do smaku

ziemniaki z foie Gras:
ziemniaki gotowane – 250 g
gęsia wątróbka – 100 g
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki – do posypania

z chomika FigoFago65

  • 168,0 MB
  • 18 cze 13 2:03
obrazek
Grochówka:

groch – 0,5 kg
woda – 4 l
wędzony boczek – 30 dag
kiełbasa śląska – 20 dag
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
ziemniaki – 40 dag
majeranek – 1 łyżka
mąka – 2 łyżki
czosnek – 1-2 ząbki
sól, pieprz – do smaku
świeże zioła – majeranek, tymianek

zasmażka:
masło – 5 dag
mąka pszenna – 2 łyżki


Bigos:

kapusta kiszona – 1,5 kg
kapusta biała – 1 główka
łopatka – 60 dag
kiełbasa – 15 dag
boczek – 20 dag
wołowina – 20 dag
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
śliwki suszone – 10 dag
masło – 10 dag
pieczarki – 30 dag
przecier pomidorowy – 3 łyżki
ziele angielskie – 10 ziaren
liść laurowy – 5 szt.
pieprz ziarnisty – pół łyżeczki
kminek – pół łyżeczki
majeranek – pół łyżeczki
papryka – 1 łyżeczka
cukier, sól, pieprz – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 141,2 MB
  • 13 cze 13 1:12
obrazek
Breja:

suszone gruszki – 80 dag
suszone morele – 10 dag
suszone jabłka – 10 dag
kości wędzone – 20 dag
śmietana kremówka – 150 ml
cynamon – szczypta
cukier, sól, pieprz – do smaku


Kaczka faszerowana jabłkami:

kaczka cała – 1 szt. (ok. 1,3 kg)
majeranek – 1 łyżka
olej – 50 ml
świeży majeranek – 1 gałązka
jabłka – 0,5 kg
sól, pieprz – do smaku


Ajerkuchy z apfelmusem:

ajerkuchy:
mąka pszenna – 200 g
jajka – 5 szt.
maślanka – 0,5 l
cukier – 4 łyżki
sól – szczypta
masło – 2 łyżki

apfelmus:
jabłka – 0,5 kg
cukier – 100 g
stewia – 2 gałązki
masło – 1 łyżka
cynamon – pół łyżeczki

z chomika FigoFago65

  • 158,0 MB
  • 4 cze 13 4:36
obrazek
Gałuszki:

ziemniaki gotowane – 0,5 kg
ziemniaki surowe – 0,5 kg
śmietana kremówka – 1 szklanka
jajko – 1 szt.
mąka ziemniaczana – 25 dag
boczek – 15 dag
sól, pieprz – do smaku

Placki z blachy ze szpyrkami:

ziemniaki – 1 kg
jajko – 1 szt.
goździki – 1 łyżeczka
kminek – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – pół łyżeczki
mąka pszenna – 2 łyżki
sól – do smaku
słonina – 30 dag
podgardle – 30 dag
boczek – 30 dag
łopatka wieprzowa – 30 dag

Schab po beskidzku z oscypkiem:

schab – 2 plastry
oscypek – 4 plastry
smalec – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku

Wiosenna surówka z białej kapusty:

kapusta biała młoda – 1 główka
ogórek – 1 szt.
śmietana kwaśna – 2 łyżki
koperek – 1 pęczek
sól, pieprz, cukier – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 166,9 MB
  • 4 cze 13 4:36
obrazek
Zapiekanka z bakłażana:

bakłażan – 1 szt.
pomidory – 2 szt.
papryka – 1 szt.
cebula – 1 szt.
ogórek – 0,5 szt.
żółty ser – 150 g
filet z kurczaka – 200 g
marynata ostra Bielmar – 1-2 łyżki
wino białe wytrawne – 50 ml
oliwa z oliwek – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku

świeże zioła:
tymianek, kolendra, rukola, soliród

Tagliatelle z polędwiczką na sosie serowo-winnym:

polędwiczki wieprzowe – 2 szt. (ok. 500 g)
marynata łagodna Bielmar – 2 łyżki
makaron typu wstążki – 1 op.
masło – 1 łyżka
śliwki suszone – 8 szt.
pomidory suszone – 8 szt.
ser gorgonzola – 150 g
wino białe wytrawne – 100 ml
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz – do smaku
świeży tymianek – do smaku
tarty parmezan – do posypania

Banany w migdałach:

banany – 4 szt.
jajka – 2 szt.
śmietanka kremówka – 0,5 szklanki
mąka pszenna – 0,5 szklanki
miód – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 1 łyżka
cynamon – 1 łyżeczka
płatki migdałowe – 200 g
masło – 1 łyżka
oliwa z oliwek – 1 łyżka

na wierzch:
polewa czekoladowa

z chomika FigoFago65

  • 166,0 MB
  • 26 maj 13 0:00
obrazek
Roladki z dzika faszerowane grzybami:

Szynka z dzika – 4 plastry (ok. 600 g)
boczek – 100 g
mięso mielone – 100 g
cebula – 1 szt.
podgrzybki świeże – 150 g
rozmaryn – 1 gałązka
jałowiec – 2-3 ziarna
masło – pół łyżki
margaryna – pół łyżki
sól, pieprz – do smaku

do sosu:
bulion mięsno-warzywny – 1 l
cebula – 1 szt.
rozmaryn – 1 gałązka
jałowiec – 2-3 ziarna


Modra kapusta na winie:

kapusta czerwona – 0,5 główki
masło – 1 łyżka
wino czerwone wytrawne – 100 ml
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 4-5 ziaren
cebula -1 szt.
rodzynki – 50 g
ocet – 1 łyżka
cukier – do smaku
sól, pieprz – do smaku


Czorne kluski:

ziemniaki surowe – 30 dag
ziemniaki gotowane – 30 dag
mąka ziemniaczana – 15 dag


Pijak:

biszkopt:
jajka – 3 szt.
cukier – 60 g
mąka pszenna – 80 g

warstwa makowo-kokosowa:
białka – 5 szt. (180 g)
cukier – 120 g
mak – 120 g
wiórki kokosowe – 60 g

krem budyniowy:
mleko – 0,5 l
żółtka – 3 szt.
masło – 300 g
cukier puder – 4 łyżki
mąka pszenna – 3 łyżki
mąka ziemniaczana – 3 łyżki
budyń waniliowy – 1 szt.

do przekładania:
spirytus – 300 ml
konfitury – 250 g
biszkopty okrągłe – 1 op.

na wierzch:
polewa czekoladowa

z chomika FigoFago65

  • 195,6 MB
  • 4 kwi 13 18:52
obrazek Roladki z soli ze szpinakiem w sosie śmietanowym:

sola – 5 płatów
szpinak – 250 g
czosnek – 3 ząbki
śmietana kremówka – 1 szklanka
ser pleśniowy – 5 dag
sól, pieprz – do smaku


Królik w rozmarynie:

królik – 1 szt.
mleko – 1 l
masło – 3 łyżki
pietruszka – 1 szt.
marchew – 1 szt.
seler – 1 szt.
por – 1 szt.
rozmaryn – 4 gałązki
białe wino – 150 ml
śmietana kremówka – 150 ml
sól, pieprz – do smaku


Sernik z makiem i brzoskwiniami:

ciasto kruche:
mąka pszenna – 1,5 szklanki
żółtko – 1 szt.
cukier puder – 0,5 szklanki
masło – 0,5 kostki
wódka – 1 łyżka

masa makowa:
mak mielony – 40 dag
rodzynki – 50 g
migdały (płatki) – 50g
miód – 2 łyżki
masło – 70 dag
mąka pszenna – 2 łyżki

masa serowa:
twaróg półtłusty – 60 dag
jajka – 4 szt.
cukier – 3/4 szklanki
cukier wanilinowy – 1 op.
budyń waniliowy – 1 szt.
rodzynki – 50 g
brzoskwinie w syropie – 1 puszka

z chomika FigoFago65

  • 201,5 MB
  • 20 mar 13 14:14
obrazek
Żur na maślance:

maślanka – 1 l
kości wędzone - 0,5 kg
boczek wędzony – 20 dag
cebula – 1,5 szt.
kiełbasa biała – 3 szt.
ziemniaki – 0,5 kg
kminek cały – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – do smaku
maggie – do smaku
sól, pieprz – do smaku
koperek – 1 pęczek


Roladki z królika z buraczkami glazurowanymi:

comber króliczy – 1 szt.
boczek wędzony – 4 plastry
cebula - 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
bulion – 1 l
smalec – 1 łyżka
masło – 1 łyżka
śmietanka – 100 ml
sól, pieprz – do smaku

buraczki glazurowane:
buraki – 3-4 szt.
cebula – 1 szt.
kminek cały – do smaku
masło - 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku


Szpajza cytrynowa:

jajka – 5 szt.
cukier – 5 łyżek
żelatyna – 5 łyżeczek
woda – 100 ml
sok z jednej cytryny
rodzynki – 50 g

z chomika FigoFago65

  • 166,0 MB
  • 20 mar 13 14:14
obrazek
Hekele:

śledź solony – 4 płaty
cebula – 1 szt.
jajka – 4 szt.
ogórki kiszone – 4 szt. (małe)
majonez – 2 łyżki
musztarda – 1 łyżka
pieprz – do smaku


Pieczeń ze schabu z szałotem:


Schab cały – 80 dag

marynata:
olej – 100 ml
czosnek – 2 ząbki
papryka słodka – 0,5 łyżeczki
majeranek – 1 łyżka
liść laurowy – 2-3 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
pieprz ziarnisty – 6 ziaren
maggie – łyżeczka
śmietana kremówka – 100 ml
smalec – 1 łyżka

szałot:
ziemniaki – 1 kg
cebula – 2 szt.
ogórek kiszony – 4-5 szt.
boczek wędzony - 20 dag
sól, pieprz młotkowany – do smaku


Sernik:
twaróg półtłusty – 1 kg
jajka – 10 szt.
cukier – 1,5 szklanki
masło – 1 kostka
śmietana 30% - 1 szklanka
budyń – 1 op.
cukier wanilinowy – 1 op.
rodzynki – 100 g
skórka pomarańczowa – 100 g

polewa:
mleko – 0,5 l
czekolada gorzka – 1 tabliczka

z chomika FigoFago65

  • 114,9 MB
  • 4 lut 13 20:20
obrazekSchab po sztygarsku:
schab bez kości - 1 cały
woda – 1 l
sól - 1,5 łyżki
czosnek – 2 ząbki
pieprz - 1 łyżeczka
pieprz mlotkowy - 1 łyżeczka
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 4-5 ziaren
kielbasa śląska - 2 szt.
papryka czerwona - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
bulion - ok.0,5 l
smalec - do smażenia


Koperta drobiowa w sosie grzybowym:

piersi z kurczaka - 3 szt.
boczek - 10 dag
czerwona cebula - 1 szt.
czerwone wino wytrawne - 2 łyżki
sól, pieprz - do smaku
olej - do smażenia


Sos grzybowy:
borowiki świeże lub mrożone - 20 dag
śmietana kremówka - 150 ml
śmietana kwaśna - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
natka pietruszki - pół pęczka
masło do smażenia - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku

bratkartofle:
ziemniaki - 1 kg
boczek - 10 dag
cebula - 1 szt.
smalec - 1 łyżka
koperek - pół pęczka
rozmaryn - gałązka

Sum w sosie ogórkowo-koperkowym:
sum - 1 kg
mąka krupczatka - 20 dag
ogórki konserwowe - 1 słoik
śmietana kremówka - 1 szklanka
śmietana kwaśna - 2 łyżki
koperek - 1 pęczek
pieprz cytrynowy - pół łyżeczki
sól, pieprz - do smaku
olej - do smażenia

  • 168,8 MB
  • 24 sty 13 11:22
obrazekGulasz z gęsich żołądków:
żołądki gęsie – 6 szt.
cebula – 3-4 szt.
czosnek – 2 ząbki
marchew – 2 szt.
pietruszka – 2 szt.
seler – 1 szt.
ziele angielskie – 3-4 ziarna
liść laurowy – 2-3 szt.


Kaczka rotmistrza:
piersi kacze – 2 szt.
bulion drobiowy – ok.1l
jabłko – 1 szt.
cebula – 1 szt.
śliwki suszone – 100 g
wino czerwone wytrawne – 100 ml
majeranek – do smaku
sól, pieprz – do smaku


Sos żurawinowy:
żurawina – 100 g
miód – 2 łyżki
wino czerwone – 100 ml
mąka ziemniaczana – 1 łyżka
majeranek – szczypta
sól - szczypta


Jabłka zapiekane z żurawiną:
jabłka – 6 szt.
gruszka – 1 szt.
żurawina – 100 g
miód – 2 łyżki
wino czerwone – 50 ml
majeranek – szczypta
cynamon - szczypta

Sos waniliowy:
mleko 3,2% – 450 ml
żółtka – 3 szt.
cukier – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 2 łyżki
wanilia – 2 laski
mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • 145,8 MB
  • 24 sty 13 11:22
obrazekKwaśnica:
świński ryj – 0,5 szt.
kapusta kiszona – 80 dag
marchew – 1 szt.
seler – 0,25 szt.
ziemniaki – 0,5 kg
czosnek – 3-4 ząbki
cebula – 1 szt.
ziele angielskie – 8 ziaren
liść laurowy – 4 szt.
sól, pieprz – do smaku


Prażucha ze skwarkami:
mąka żytnia razowa – 1 kg
woda – 2 l
boczek parzony wędzony - 30 dag
cebula – 2 szt.
sól – 1 łyżka


Kotlet bacy na kapuście z grochem:
schab – 60 dag
ziemniaki – 80 dag
mąka pszenna – 4 łyżki
czosnek – 1 ząbek
jajko – 1 szt.
cebula – 2 szt.
boczek parzony wędzony – 15 dag
kapusta kiszona – 60 dag
groch łuskany – 0,5 szklanki
borowiki świeże lub mrożone - 15 dag
masło – 1 łyżka
smalec – 3 łyżki

  • 114,7 MB
  • 23 sty 13 16:29
obrazekWodzionka na bogato:
woda – 1,5 l
czosnek – 4 ząbki
sól – 1 łyżka
smalec ze skwarkami – 2 łyżki
maggi – do smaku
natka pietruszki – pół pęczka
frankfuterki – 6 sztuk
chleb – 5-6 kromek


Rolada wołowa:
mięso wołowe z udźca – 60 dag
boczek wędzony parzony – 10 dag
kiełbasa śląska – 10 dag
ogórki kiszone – 2 szt.
cebula – 1 szt.
musztarda – 2 łyżki
sól, pieprz, papryka – do smaku

masło – do smażenia

Modro kapusta:
kapusta czerwona – 1 główka
cebula – 2 szt.
boczek wędzony parzony – 15 dag
sok z dwóch cytryn
cukier – 1 łyżka
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 3-4 ziarna
sól, pieprz – do smaku

Szpajza czekoladowa:
jajka – 5 szt.
cukier – 5 łyżek
żelatyna – 5 łyżeczek
spirytus – 40 ml
kakao – 2 łyżki

  • 154,1 MB
  • 23 sty 13 16:29
obrazekHekele na grzankach:
śledż solony – 2 płaty
cebula biała – 0,5 szt.
cebula czerwona – 0,5 szt.
ogórek kiszony – 2 szt.
jajka na twardo – 2 szt.
musztarda – 1 łyżka

grzanki:
chleb tostowy – 2 kromki
masło do smażenia

Karp w wędzonej papryce:
karp – 4 dzwonka
cebula – 2 szt.
czosnek – 2 ząbki
papryka wędzona – 1 łyżeczka
sól – do smaku
mąka pszenna – 1 szklanka
masło – 2 łyżki
margaryna – 1 łyżka

Kapusta na ziemnioczonce:
kapusta kiszona – 1 kg
woda spod gotowanych ziemniaków – ok. 1 l
marchew – 1 szt.
surowy ziemniak – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
sól, pieprz, maggi – do smaku
masło – pół łyżki

Makówki fusion:
mak – 0,5 kg
mleko – 1,25 l
migdały – 100 g
rodzynki – 100 g
orzechy włoskie – 100 g
figi – 100 g
cukier – 100 g
cukier wanilinowy – 50 g
miód – 2 łyżki
masło – 125 g
bułka - 2 szt.
(ew. pieczywo tostowe – 2-3 kromki)
wiórki kokosowe – 100 g
brzoskwinie – 1 puszka

  • 115,0 MB
  • 19 gru 12 14:24
obrazekGęś po śląsku:
piersi z gęsi – 4 szt.
czosnek – 1 główka
majeranek – do smaku
sól – do smaku
papryka – do smaku
smalec do smażenia


Rosół śląski:
kości wolowe – ok. 0,5 kg
kości drobiowe – ok. 0,5 kg
włoszczyzna – 1 porcja
lubczyk świeży – 1 gałązka
cebula – 1 szt.
podroby krojone – 4 łyżki
pietruszka zielona – do dekoracji

Koreczki świąteczne:
ser żółty – 100 g
kiełbasa z szynki – 1 szt.
śledź solony – 2 płaty
ogórki kiszone – 2 szt.
kulki rybne – 5 szt.
pomidory koktajlowe – 5 szt.

Ule:
orzechy włoskie mielone – 25 dag
cukier puder – 25 dag
spirytus – 50 ml
jajko – 1 szt.
wafle andruty – 1 opakowanie

nadzienie:
ajerkoniak – 100 ml

Żurawinowiec:
ciasto:
margaryna – 250 g
mąka pszenna – 3 szklanki
żółtka – 5 szt.
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
cukier wanilinowy – 1 op.

nadzienie:
białka – 5 szt.
cukier – 1 szklanka
budyń waniliowy – 2 szt.
olej – 0,5 szklanki
żurawina – 0,5 kg

  • 114,7 MB
  • 14 gru 12 15:52
obrazekKołocz
ciasto na 2 blachy:
mąka pszenna – 1 kg
drożdże - 10 dag
jaja - 4 szt.
masło – 20 dag
cukier – 20 dag
mleko – 0,4 l
cukier wanilinowy - 1 szt.
sól - szczypta


posypka:
mąka pszenna – 0,5 kg
cukier puder – 0,375 kg
cukier wanilinowy – 1 szt.
żółtka – 2 szt.
masło- 20 dag
margaryna – 10 dag

masa serowa:
twaróg - 1,3 kg
jaja - 4 szt.
masło - 10 dag
budyń śmietankowy – 1 szt.
rodzynki - 10 dag
kandyzowana skórka pomarańczowa - 50g
skórka cytrynowa z jednej cytryny
cukier wanilinowy – 1 szt.
cukier - do smaku


masa makowa:
mak mielony - 70 dag
miód - 2 łyżki
cukier - do smaku
masło - 7 dag
mąka pszenna - 2 łyżki
migdały - 5 dag
orzechy włoskie - 5 dag
rodzynki - 10 dag
białko - 1 szt.
cukier - do smaku
sól, cukier wanilinowy

Kopa ornontowicka:

placki kokosowe:
białka – 6 szt.
cukier – 6 łyżek
wiórki kokosowe – 400 g

bakalie:
ananas – 1 puszka
migdały – 100 g
rodzynki – 100 g
spirytus – 200 g

krem:
masło – 1 kostka
jajka – 2 szt.
cukier – 4 łyżki
śmietana 30-36% - 200-250 g

  • 112,4 MB
  • 14 gru 12 15:52
obrazekOzorki w sosie chrzanowym:
ozór wołowy – 1 szt. (ok.1,5 kg)
1 cebula
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
przyprawa warzywna – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku

Sos chrzanowy:
chrzan tarty – 1 słoik
masło – 2 łyżki
kwaśna śmietana – 2 łyżki
słodka śmietana – 200 ml
sól, pieprz – do smaku

Śląska pieczeń wołowa:
antrykot – ok. 1,5 kg
cebula – 1 szt.
pieprz – 1 łyżeczka
pieprz cytrynowy – 1 łyżeczka
papryka wędzona – 1 łyżka
bulion – 0,5 l
masło – 2 łyżki

Buraczki z kminkiem:
buraki – 1 kg
jabłko – 1 szt.
cebula – 1 szt.
sok z połówki cytryny
kminek cały – 0,5 łyżeczki
sól, pieprz – do smaku

Chlyb tonkany:
chleb – 8 kromek
szynka – 100 g
jajka – 3 szt.
mleko – 1 szklanka
czosnek – 4 ząbki
przyprawa warzywna – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku

  • 155,4 MB
  • 14 gru 12 15:52
obrazekŻurek z grzybami leśnymi:
zakwas żurowy – 0,5 l
woda – 1,5 l
kość wędzona ze schabu
boczek – 15 dag
kiełbasa śląska – 20 dag
grzyby świeże – 20 dag
marchew – 1 szt.
seler – 0,5 szt.
pietruszka – 1 szt.
natka pietruszki – pół pęczka
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
ziele angielskie – 3-4 ziarna
liść laurowy – 2 szt.
majeranek – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
masło do smażenia – 1 łyżka

Żebro Adama:
żeberka – 2 kg
marynata:
woda – 0,5 l
olej – 0,5 l
sok malinowy – 100 ml
miód – 2 łyżki
liść laurowy – 3-4 szt.

ziele angielskie – 10 ziaren
przyprawa do wieprzowiny – 100 g
sól, pieprz – do smaku

Dip chrzanowy
twarożek biały – 2 łyżki
chrzan – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

Kapusta z grzybami:
kapusta kiszona – 1 kg
grzyby świeże – 20 dag
cebula – 1 szt.
liść laurowy – 4 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
sól, pieprz – do smaku
zasmażka:
masło – 2 łyżki
mąka pszenna – 2 łyżki

Sos goździkowy:
śmietana 30 % - 0,5 l
goździki – 0,5 łyżeczki
cynamon – 0,5 łyżeczki
miód – 1 łyżka

Jabłecznik „jak u mamy”
ciasto:
mąka pszenna – 1 kg
margaryna – 1,5 kostki
cukier puder - 25 dag
jajka – 4 szt.
śmietana kwaśna – 1 łyżka
cukier wanilinowy – 1 łyżka
proszek do pieczenia – 4 łyżeczki
masa jabłkowa:
jabłka – 2,5 kg
cynamon – 2 łyżeczki
cukier – 30-50 dag (do smaku)
cukier wanilinowy – 2 op.
bułka tarta – 0,5 szklanki
sok z jednej cytryny
budyń – 1 szt.
rodzynki – 100 g

  • 153,6 MB
  • 14 gru 12 14:10
obrazekRosół książęcy z kładzionymi kluseczkami:
porcja rosołowa z kury – 1 szt.
kości z gęsi – 4 szt.
żeberko wołowe – 200 g
marchew – 2 szt.
por – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
seler – 1 szt.
seler naciowy – 1 szt.
cebula – 2-3 szt.
natka pietruszki – 1 pęczek
sól, pieprz – do smaku

kluseczki kładzione: jajko – 1 szt.
mąka – 150 g

Udko z gęsi na sposób piekarza:
udko gęsie – 4 szt. (ok. 1,6 kg)
jabłka – 2 szt.
por – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
majeranek – 1 łyżeczka
sól morska, pieprz – do smaku
tłuszcz gęsi – do smażenia

sos śliwkowy:
suszone śliwki – 300 g
czerwone wino wytrawne – 0,5 l

Zielone kluski:
ziemniaki – 60 dag
mąka ziemniaczana – 15 dag
jajko – 1 szt.
natka pietruszki – 1 pęczek

Buraczki glazurowane:
buraki – 60 dag
musztarda francuska – 1 łyżka
miód – 1 łyżka
balsamico – 1 łyżeczka
czosnek – 3-4 ząbki
sól, pieprz – do smaku

Babucha drożdżowa:
maka pszenna – 0,5 kg
jajka - 2 szt.
margaryna – 0,5 kostki
drożdże – 5 dag
mleko – 3/4 szklanki
cukier – 3-4 łyżki
cukier wanilinowy – 1 op.
rodzynki – 100 g
morele – 100 g
cynamon – 1 łyżeczka

  • 114,1 MB
  • 14 gru 12 14:10
obrazekŻur kiszony:
zakwas żurowy – 0,7 l
woda – 2 l
boczek wędzony – 25 dag
kiełbasa śląska – 20 dag
czosnek – 2 ząbki
smalec – 1 łyżka
cebula – 1 szt.
ziemniaki - 1 kg
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
sól – 1 łyżka
pieprz – do smaku

zakwas żurowy:
woda przegotowana letnia – 0,5 l
zakwas chlebowy – 2 łyżki
(lub kawałek razowego chleba)
czosnek – 2 ząbki
mąka żytnia razowa – 25 dag

Golonka na panszkraucie z grochem:
golonko tylne – 3 szt. (ok.2,5 kg)
zalewa peklująca:
woda – 2 l
czosnek – 4 ząbki
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 0,5 szt.
seler – 0,5 szt.
sól - 2 łyżki

panszkraut z grochem:
kapusta kiszona – 1 kg
jabłko winne – 1-2 szt.
cebula – 1-2 szt.
groch (cały) – 20 dag
smalec – 2 łyżki
liść laurowy – 2-3 szt.
ziele angielskie – 4-5 ziaren
sól, pieprz - do smaku

Margarynioki z serem:
ciasto:
margaryna – 1 paczka
mąka – 0,5 kg
jajka – 2 szt.
drożdże – 10 dag
sól – szczypta
nadzienie:
twaróg – 0,5 kg
jajka – 2 szt.
cukier - do smaku
cukier wanilinowy
rodzynki – 100 g
panierka:
cukier – 1 szklanka
jajka – 2 szt.

  • 115,2 MB
  • 14 gru 12 14:10
obrazekPolewka czosnkowa:
bulion wołowo-drobiowy – 1,5 l
czosnek – 8 ząbków
boczek parzony wędzony – 40 dag
jajka - 2 szt.
ser żółty – 100 g
sól, pieprz – do smaku
szczypiorek
grzanki

Kaczka faszerowana na wstęgach:
kaczka – 1 szt. (ok. 2,2 kg)
makaron wstęgi - 1 opakowanie
kapusta kiszona – 1 kg
grzyby suszone – 50 g
kiełbasa biała – 150 g
cebula – 1 szt.
masło – 1 łyżka
liście laurowe – 2 szt.
ziele angielskie – 5 ziaren
majeranek – 1 łyżka
papryka wędzona – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku

Mus czekoladowy:
śmietana 30% - 0,5 l
czekolada gorzka – 150 g
cukier – 1-2 łyżki
żelatyna – 2 łyżeczki
frużelina wiśniowa – 150 g

  • 112,6 MB
  • 30 paź 12 21:15
obrazekWędzony półgęsek:
piersi z gęsi - 2 szt.
woda - 1 l
liście laurowe - 4 szt.
ziele angielskie - 6 ziaren
pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżka

Zupa z dyni:
dynia - 60 dag
marchew - 1 szt.
imbir świeży - 5 dag
gałka muszkatołowa - szczypta
curry - pół łyżeczki
bulion - 1 l
oliwa z drugiego tloczenia - 30 ml
masło - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
na wierzch:
śmietana kwaśna - 100 ml
natka pietruszki - 1/3 pęczku
prażone pestki dyni - 50 g

Gęś z pieca z jabłkami:
gęś - 1 szt. (ok. 4 kg)
jabłka - 80 dag
czosnek - 2 ząbki
majeranek - 1,5 łyżki
sól, pieprz - do smaku
Pogańskie krupy ze skwarkami:
kasza gryczana - 200 g
tłuszcz gęsi - 70 g
cebula - 1 szt.
sól, pieprz - do smaku

  • 111,8 MB
  • 26 paź 12 16:58
obrazekSałatka dżokeja:
makaron pełnoziarnisty typu rurki - 1 op.
seler naciowy – 4 łodygi
jajka – 4 szt.
tuńczyk – 2 puszki
papryka czerwona – 1 szt.
natka pietruszki – 1 pęczek
czosnek – 2 ząbki
sok z połówki cytryny
oliwa z oliwek – 2 łyżki
bazylia świeża – kilka listków
sól, pieprz - do smaku

Sos ogórkowo-jogurtowy:
ogórek zielony – 1 szt.
jogurt typu greckiego – 400 ml
sól, pieprz - do smaku

Placki ziemniaczane:
ziemniaki – 2 kg
jajka – 2 szt.
mąka pszenna – 4 łyżki
czosnek – 2 ząbki
cebula – 2 szt.
sól, pieprz - do smaku

Gulasz wołowy z papryką wędzoną:
mięso wołowe z udźca – 80 dag
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
bulion – 1 l
papryka czerwona – 1 szt.
papryka wędzona – 1 łyżka
przyprawa warzywna – 1 łyżeczka
ziele angielskie – 6 ziaren
liście laurowe – 2 szt.
pieprz – 0,5 łyżeczki
mąka pszenna – 1 łyżka
sól – szczypta
masło – do smażenia

Babka cytrynowa „6 jajec”
jajka – 6 szt.
mąka pszenna – ok. 320 g
cukier – ok. 320 g
cukier wanilinowy – 1 op.
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
margaryna – 1 paczka
sok z jednej cytryny
żurawina suszona – 100 g
kandyzowana skórka pomarańczowa – 100 g

  • 112,6 MB
  • 19 paź 12 15:19
obrazekPasztet z królika:
królik - 1 szt. (ok.1,5 kg) łopatka wieprzowa - 40 dag wątroba wieprzowa - 30 dag grzyby suszone - 50 g masło - 10 dag bułki - 2 szt. jajka - 2 szt. cebula - 2 szt. bułka tarta - 1 łyżka czosnek - 2 ząbki papryka słodka - 1 łyżeczka imbir - do smaku gałka muszkatołowa - 0,5 szt. jałowiec - 5 ziaren ziele angielskie - 5 ziaren kminek mielony - 0,5 łyżeczki sól, pieprz - do smaku

Dip czosnkowy:
czosnek - 4 ząbki majonez - 4 łyżki jogurt typu greckiego - 4 łyżki sól, pieprz - do smaku

Pikantne paluszki z kabanosów:
cienkie kabanosy - 2 pęczki mleko - 1 szklanka jajka - 2 szt. mąka pszenna - ok. 1 szklanka papryka wędzona - 1 łyżeczka papryka ostra - 1 łyżeczka sól -1 łyżeczka pieprz - szczypta olej do smażenia

Orkiszowe wstążki z grzybami:
makaron orkiszowy typu wstążki - 1 op. polędwiczka wieprzowa - 1 szt. (ok.35 dag) podgrzybek - 30 dag cebula - 1 szt. śmietana 18% - 0,5 l parmezan - 10 dag przyprawa do mięsa - 0,5 łyżeczki sól, pieprz - do smaku
na wierzch: świeży majeranek lub natka pietruszki

  • 153,9 MB
  • 19 paź 12 15:19
obrazekRoladki z królika:
mięso z królika - 2 łaty boczek wędzony - 50 g kiełbasa podsuszana - 50 g cebula - 0,5 szt. papryka słodka - 0,5 łyżeczki sól, pieprz - do smaku

Modro kapusta z dżemem:
kapusta czerwona - 1 główka cebula - 1 szt. boczek wędzony - 10 dag dżem z czarnej porzeczki - 2 łyżki ocet - 20 ml ziele angielskie - 6 ziaren cukier - 1 łyżka sól, pieprz - do smaku

Czorne kluski:
ziemniaki gotowane - 0,5 kg ziemniaki surowe - 0,5 kg mąka ziemniaczana - 25 dag

Biszkopt:
jajka - 4 szt. cukier - 3/4 szklanki mąka pszenna - 3/4 szklanki

Makowiec z kokosem:
I warstwa - biszkopt
II warstwa - dżem porzeczkowy (4 łyżki)
III warstwa - masa makowa:
mak zmielony - 40 dag woda gorąca - 4 szklanki miód - 2 łyżki rodzynki - 50 g orzechy - 50 g płatki migdałowe - 50 g masło - 50 g mąka pszenna - 2 łyżki
IV warstwa - masa kokosowa:
wiórki kokosowe - 200 g jajka - 2 szt. maslo - 100 g cukier - 2 łyżki

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    46
  • pliki muzyczne
    0

46 plików
6,28 GB




Mega_Dance

Mega_Dance napisano 26.12.2015 07:51

zgłoś do usunięcia
zamorski

zamorski napisano 20.02.2016 17:13

zgłoś do usunięcia
obrazek

elena90 napisano 25.03.2016 16:27

zgłoś do usunięcia
obrazek
radmatuszewski

radmatuszewski napisano 6.06.2016 15:48

zgłoś do usunięcia
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 1.10.2016 18:29

zgłoś do usunięcia
obrazek
judaszm

judaszm napisano 3.01.2018 21:34

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam i zapraszam. Hasło---->123456 do folderów---> 123
edenhazard17

edenhazard17 napisano 30.11.2018 12:58

zgłoś do usunięcia

★★★★★★ ZAPRASZAM DO SIEBIE★★★★★★ ( GRY PC, MASA GIER ANDROID, KONSOLE, FILMY, XXX, PROGRAMY I INNE ) : ZAPRASZAM NA DRUGIEGO CHOMIKA KLIKNIJ>

Andy_M1

Andy_M1 napisano 22.04.2021 20:28

zgłoś do usunięcia
obrazek
ZAPRASAM DO MOJEGO CHOMIKA, ZAWSZE JEST COŚ DLA CIEBIE
rahare6958

rahare6958 napisano 25.11.2022 00:06

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (186)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (186)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności