Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

god_jul.jpg

Szwecja - god_jul.jpg
Download: god_jul.jpg

43 KB

(425px x 283px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia pełną parą ruszają w okresie adwentu. W tym czasie Szwedzi przyozdabiają swoje domy - na drzwiach wieszają wieńce adwentowe, w oknach gwiazdy, izby zaś dekorują słomianymi ozdobami i świecznikami.

13 grudnia przypada Dzień Świętej Łucji, czyli święto światła. W tym dniu urządza się dziecięce procesje prowadzone przez dziewczynkę ze świecami na głowie, które mają na celu rozświetlenie najkrótszych dni w roku.

Ważnym elementem bożonarodzeniowym jest choinka. Ubiera się ją dzień lub dwa przed Bożym Narodzeniem. Choinkę dekoruje się świecącymi przedmiotami, słodyczami, słomianymi ozdobami i elektrycznymi lampkami.

Wigilijna wieczerza w Szwecji zaczyna się o godzinie 14.00. Na południu kraju podstawową potrawą jest gotowana szynka, na północy, zaś pieczeń z renifera. Innymi tradycyjnymi potrawami są: galareta z wieprzowych nóżek i ryż z owsianką. Tradycją wigilijnej wieczerzy jest zanurzanie w kotle czyli doppa-grytan, kawałków ciemnego chleba w garnku wypełnionym wieprzowiną i sosem. Tradycyjną szwedzką potrawą wigilijną jest wędzony dorsz podawany w sosie tzw. lutfisk. Inne wigilijne potrawy to: pulpety, kiełbasa, sałatka z buraków, owsiane ciasteczka i pierniki. W Wigilię nie może zabraknąć tradycyjnego szwedzkiego grzanego wina z przyprawami i cukrem, czyli gloggu.

Po wigilijnej wieczerzy przychodzi czas na prezenty. Prezenty dzieciom wręcza Jultomten ( polski Święty Mikołaj ), który w Szwecji ma wygląd gnoma i żyje w stodole.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazekobrazek

obrazek

Ośnieżona o tej porze roku Szwecja ma prawdziwie świąteczną aurę. Do bożonarodzeniowych zwyczajów w tym kraju należy dekorowanie domostw świątecznymi ornamentami: figurkami św. Mikołaja, aniołkami, gwiazdkami. Okres świąteczny trwa tu od pierwszej niedzieli Adwentu aż do 13 stycznia. Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierników domowego wypieku. Tradycyjną skandynawską potrawą wigilijną jest przede wszystkim ryż z migdałami, a najpopularniejszym symbolem świąt - prosiak. Święta rozpoczynają się 24 grudnia uroczystą kolacją wigilijną i rozdaniem prezentów, które przyniosły krasnoludki. Wigilia nie jest postna, a jej obfitość to nawiązanie do czasów pogańskich i składania darów pogańskim bożkom, podobnie jak zapalanie świec. Z drugiej zaś strony: choinka, prezenty i Pasterka, poranna msza pierwszego dnia świąt, nawiązują do tradycji chrześcijańskiej. Świąteczne drzewko dekoruje się najczęściej kilka dni przed Wigilią, prawdziwymi świeczkami oraz zabawkami ze słomy i siana.

obrazek

W Szwecji przygotowania do świąt Bożego Narodzenia rozpoczynają się w czasie Adwentu. Ludzie zaczynają dekorować swoje domy słomianymi ozdobami, świeczkami, wieńcami adwentowymi.13 grudnia, czyli w Dzień Św.Łucji Szwedzi obchodzą tzw.święto światła.

obrazek

Odbywają się wtedy procesje z udziałem dzieci, które prowadzi dziewczynka ze świecami na głowie. Celem tego jest rozświetlenie najkrótszych dni w roku. Szwedzi podobnie jak my ubierają i dekorują choinki. Wieczerza wigilijna w Szwecji rozpoczyna się około godziny 14.00. Tradycyjne szwedzkie potrawy goszczące na wigilijnym stole to galareta z wieprzowych nóżek, ryż z owsianką, wędzony dorsz w sosie, pulpety, kiełbasa, sałatka z buraków, pierniki, owsiane ciastka. W południowej części kraju podstawową potrawą jest gotowana szynka, zaś na północy pieczeń z renifera. Nie może też zabraknąć gloggu, czyli grzanego wina z cukrem i przyprawami.Tradycją szwedzkiej wieczerzy wigilijnej jest zanurzenie kawałków ciemnego chleba w garnku wypełnionym sosem i wieprzowiną. Po kolacji przychodzi czas na prezenty, które wręcza Jultomten (Św.Mikołaj). Jego wyobrażenie w Szwecji to postać gnoma, który żyje w stodole. Chcąc w Szwecji życzyć komuś "Wesołych Świąt!" mówimy "God Jul!"

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Szwecja - Rullsylta.jpg
Swiateczne wedliny - Sylta ...
Swiateczne wedliny - Sylta
Szwecja - Risalamande.jpg
Rissgryngrot - ryzowy pudding ...
Rissgryngrot - ryzowy pudding Kto z domowników znajdzie w swoim puddingu migdał, wypowiada życzenie, które się spełni. Inna przepowiednia nakazuje wierzyć, że osobę tę w nadchodzącym nowym roku czekają zaślubiny. Ris a la Malta (dosł. ryż maltański) – deser, którego nazwa zdaje się być zniekształconą wersją duńskiego risalamande, czyli ryżu z migdałami (trop maltański jest zatem mylący). Budyń ryżowy miesza się z bitą śmietaną, cukrem białym i cukrem waniliowym. Często w charakterze dekoracji dodaje się korę cynamonu i owoc, np. mandarynkę czy truskawkę.
Szwecja - Apotekarnes_julmust,_glasflaska.jpg
Julmust Napój, nieodłącznie kojarzący się naszym zamor ...
Julmust Napój, nieodłącznie kojarzący się naszym zamorskim sąsiadom ze świętami, to julmust. Z wyglądu i konsystencji przypomina colę, lecz w smaku jest zgoła niepodobny. Recepta napoju jest tajemnicza – producenci nie zdradzają substancji nadających napojowi charakterystyczny smak. Wiadomo, że w skład julmustu wchodzi woda, słód i chmiel – reszta owiana jest nimbem tajemnicy.
Szwecja - God_Jul_hems.jpg
Jultomten ...
Jultomten
Szwecja - Dopp_i_grytan.jpg
Świąteczna uczta również obejmuje tradycję zwaną "zanurz ...
Świąteczna uczta również obejmuje tradycję zwaną "zanurzanie w kotle" (doppa i grytan), w której to rodzina i goście zanurzają kawałki ciemnego chleba w garnku wypełnionym kapiącą wieprzowiną, sosem i zbożową wołowiną. Ma to znaczenie symboliczne - jest to wołanie do umysłu, w środku dziękczynienia i obfitości, wszystkich tych, którzy są potrzebujący i głodni. Dopp i grytan – dobrzy przykład na danie z serii „coś z niczego”: czerstwy chleb maczany w wywarze po gotowaniu szynki świątecznej, jadany jako dodatek do innych potraw. Wywar gotowany jest dopóki nie uzyska konsystencji rosołopodobnej. Trudno chyba o bardziej dobitny dowód na ubogie pochodzenie większości współczesnych Szwedów.
Szwecja - inlagd-sill-med-julens-kryddor.jpg
Inlagd sill – marynowany śledź; może występować na mnóst ...
Inlagd sill – marynowany śledź; może występować na mnóstwo sposobów: a to pod znanymi nam postaciami, jak np. w pomidorach czy cebuli, ale też w wersjach nieco bardziej egzotycznych, jak np. z musztardą, czarną porzeczką, rokitnikiem, sherry, wódką i limonką itd. Powyżej – wariant świąteczny (anyż, cynamon, przyprawa piernikowa):
Szwecja - 220px-Janssons_frestelse.jpg
Janssons frestelse lub inaczej pokusa Janssona to kremow ...
Janssons frestelse lub inaczej pokusa Janssona to kremowa zapiekanka z ziemniaków i anchois. Mówi się, że została tak nazwana przez Pelle Janzona, słynącego z zamiłowania do jedzenia, szwedzkiego śpiewaka operowego z początku 20 wieku. W każdym razie, recepta została opublikowana po raz pierwszy w 1940 roku i danie stało się szybko klasykiem w Szwecji szczególnie na świątecznym stole. Janssons frestelse (Pokusa Janssona) – zapiekanka z ziemniaków, cebuli i anchois. Ziemniaki i cebulę należy obrać, a następnie pokroić – ziemniaki na słupki, a cebulę na kółka. Formę do pieczenia wysmarować masłem i umieścić w niej ziemniaki, cebulę i anchois tak, by na wierzchu naczynia znajdowały się wyłącznie ziemniaki. Całość polać mieszaniną mleka i śmietany, po czym piec godzinę w temperaturze 225 stopni.
Szwecja - 35iucuo-300x200.jpg
Wizerunek św. Łucji, jasnowłosej dziewczyny z wiankiem z ...
Wizerunek św. Łucji, jasnowłosej dziewczyny z wiankiem ze świecami na głowie stał się symbolem Szwecji i jej kultury. Łucja widnieje na okładkach przewodników, folderów biur podróży i książek o szwedzkich zwyczajach. Święta urodziła się ok. 283 r. w sycylijskich Syrakuzach. Pochodziła z bogatej rodziny, otrzymała staranne i pobożne wychowanie. Legenda głosi, że odbyła pielgrzymkę do grobu św. Agaty, aby poprosić o zdrowie dla swej chorej przewlekle matki. Tam miała widzenie, w którym święta męczennica obiecała wysłuchanie jej prośby i zapowiedziała podobny do swojego los. Wtedy Łucja zrezygnowała z zamążpójścia i złożyła śluby czystości. Narzeczony, rozżalony odmową i odrzuceniem wieloletnich zalotów, doniósł do władz, że jest ona chrześcijanką (w czasie panowania cesarza Dioklecjana prześladowano chrześcijan). Torturowana przez namiestników cesarskich, nie wyparła się swojej wiary. Jedno z podań głosi, że została za to skazana na pobyt w domu publicznym, ale kiedy żołnierze przyszli ją zabrać, dzięki interwencji boskiej nie mogli ruszyć jej z miejsca.
Szwecja - ForkLutefisk.jpg
Lutfisk – jedno z bardziej kontrowersyjnych dań szwedzki ...
Lutfisk – jedno z bardziej kontrowersyjnych dań szwedzkich (choć nie aż tak kontrowersyjne, jak kiszony śledź). W Polsce je się karpia na dobrą sprawę raz do roku – podobnie jest w Szwecji z lutfiskiem. Pierwotnie rybami używaną do dania, były dorsze, szczupaki czy sandacze. Dziś jednakże najczęściej korzysta się z molwy pospolitej, łowionej w na obszarze trójkąta pomiędzy Szkocją, Irlandią a Islandią. Ponieważ kiedyś nie było lodówek, rybę po złapaniu konserwowano w substancji zwanej lut, składającej się z sody (mówiąc językiem chemików: węglanu sodu) oraz... wapna gaszonego (używając tegoż języka: wodorotlenku wapnia). Chcąc nadać lutfiskowi formę predestynującą go do jedzenia, należy wyjąć rybę z cieczy i przez kilka dni przechowywać w zimnej wodzie, codziennie tę wodę zmieniając – w ten sposób cały roztwór opuści rybie mięso. Ryba już gotowa do konsumpcji jest blada i trzęsąca się niczym galareta. Patrząc na zdjęcie można zrozumieć, czemu potrawa nazywana bywa kontrowersyjną.
Szwecja - Obraz12-300x198.jpg
Nie bez powodu to w tym kraju powstało pojęcie szwedzki ...
Nie bez powodu to w tym kraju powstało pojęcie szwedzki stół. Szwedzi w święta Bożego Narodzenia zasiadają przy suto zastawionym stole, który nosi nawet specjalną nazwę - julbord. Przez lata świąteczne menu różniło się w zależności od regionu kraju oraz zasobności portfela. Inaczej świętowano na północy, a na południu pielęgnowane były odrębne tradycje kulinarne. Potrawy różniły się również na stołach mieszkańców miast i wsi. Teraz jednak nie ma większych różnic. Tradycyjnie kolację wigilijną zaczyna się w Szwecji od zakąsek - pasztetów, marynowanego śledzia, wędzonej kiełbasy, salcesonu, nóżek w galarecie. Każda z gospodyń najwięcej uwagi przykłada do świątecznej szynki, podawanej w całości z różnymi dodatkami, przyprawionej solą i cukrem. Potem na stole pojawiają się dania gorące. Klopsiki i pokusa Janssona, czyli zapiekanka z anchois serwowana również na święta wielkanocne. Wszystko to przegryzane jest chlebem o charakterystycznym słodkim zapachu. Potem na stole pojawia się lufisk, czyli danie rybne, najczęściej suszona molwa lub czarniak, które na parę tygodni przed świętami marynuje się w wodzie i ługu. Na deser podaje się ryżowy pudding i pierniczki pepparkakor, a wszystko popija się grzanym winem (gloegg).
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności