Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
mmika22
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Monika

widziany: 4.11.2024 19:06

  • pliki muzyczne
    23890
  • pliki wideo
    16782
  • obrazy
    104724
  • dokumenty
    2126

148360 plików
7233,7 GB

  • 137 KB
  • 23 kwi 14 19:34
''Likier truskawkowy na winie ''
Składniki:
1 butelka półsłodkiego różowego wina (ja dałam Fresco)
1 kg truskawek
150g cukru brązowego
1 szklanka wódki
Przygotowanie:
Do słoika wrzucam pokrojone na pół i pozbawione szypułek truskawki. Wino podgrzewam, ale nie gotuję. Ciepłym winem zalewam truskawki i odstawiam na 48 godzin, najlepiej w zakręconym słoju lub zakrytym naczyniu. Po tym czasie przelewam płyn do garnka, a truskawki wyciskam, żeby dały jak najwięcej soku i też wlewam ten sok do garnka. Dodaję cukier i podgrzewam, ale niezbyt długo, tylko tyle, żeby cukier się rozpuścił. Potem odstawiam i czekam aż wystygnie całkiem. Do zimnej nalewki dodaję wódkę i przelewam do butelek. Wyszło mi nieco ponad 1,5l. Odstawiam jeszcze na dzień czy dwa, chociaż można wypić od razu, jak ktoś nie chce czekać :)
  • 7 KB
  • 23 kwi 14 19:34
''Likier z krowek ''
SKŁADNIKI:
250 gram krowek
0,7 l wodki
250 ml. slodkiej smietany
PRZYGOTOWANIE:
Obrane z papierkow cukierki wlozyc do garnuszka i wlac smietane, calosc mieszajac podgrzewac (ale nie gotowac) tak dlugo, az cukierki calkowicie sie rozpuszcza. Odstawic do ostudzenia, nastepnie wlac wodke wymieszac, przelac do karafki lub butelki i wstawic do lodowki. Nadaje sie ochlodzone do natychmiastowej degustacji:)
  • 24 KB
  • 23 kwi 14 19:34
''Mleczko kokosowe''
Składniki:
200ml spirytusu
200ml mleka kokosowego
200ml mleka skondensowanego słodzonego
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania:
Mleko miksować z mlekiem kokosowym. Cienką strużką dodać spirytus oraz ekstrakt waniliowy. Przelać do butelki (z przepisu wychodzi co prawda 600 ml, lecz biorąc pod uwagę, że zawsze odrobina zostanie na widełkach i ściankach, otrzymamy półlitrową butelkę i konkretny kieliszek "do spróbowania"

Likier powinien postać kilka dni w lodówce aby się "przegryzł" ale z doświadczenia zarówno swojego jak i osób które obdarowałam wiem, że jest z tym problem. Stanowi doskonały dodatek do lodów oraz deserów.

Świetnie nadaje się również na prezent, szczególnie we własnoręcznie ozdobionej butelce.
  • 40 KB
  • 23 kwi 14 19:34
''MLEKO Z CZOSNKIEM I MIODEM''

Składniki:
1 szklanka mleka
2 ząbki czosnku (3 - 4g)
1 łyżka miodu naturalnego
½ łyżeczki masła ( niekoniecznie) 
 
Wykonanie: 
Mleko gotujemy, studzimy do dobrze ciepłego*. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i miód. Dokładnie mieszamy i prawie natychmiast po sporządzeniu pijemy.
*Nie stosujemy gorącego mleka. Jest to ważne, bo w temp. powyżej 60°C czosnek traci swoje cenne właściwości, natomiast miód traci swoje dobroczynne właściwości powyżej 40°C. 
Pijemy 2 razy dziennie.
  • 49 KB
  • 23 kwi 14 19:31
''LIKIER KAWOWY ''
Składniki:

puszka mleka skondensowanego słodzonego (można użyć też niesłodzonego)
200 ml Whiskey (dałam 300 ml)
4 łyżki kawy rozpuszczalnej i wymieszanej z 90 ml wrzącej wody
200 ml kremówki 30% (dałam 150 ml)
Wykonanie:

1. Zaparz kawę i odstaw do ostudzenia.
2. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki i przelej do butelki. 
3. Włóż do lodówki - od czasu do czasu potrząśnij butelką. 
4. Likier jest gotowy praktycznie od razu, ale ja lubię, żeby poleżał jeden-dwa dni przed konsumpcją. 
5.Nie wiem do końca, jak długi jest okres przydatności do spożycia tego likieru - najdłużej trzymałam go w lodówce przez około 2 tygodnie. Być może można dłużej, ale jest tak smaczny, że zwykle, bo kilku dniach już znika ;).
  • 15 KB
  • 23 kwi 14 19:31
''Kukułówka''
Składniki

0,5 l wódki (spirytus, jeżeli lubimy mocny alkohol),
30 dag kukułek,
woda, której ilość zależy od tego, jak mocny trunek chcemy mieć.
Sposób przygotowania
Najlepszym sposobem jest wrzucenie cukierków do alkoholu i wody, pozostawienie do rozpuszczenia (około 3 dni). W tym czasie należy mieszać alkohol (wstrząsać butelką czy słoikiem), aby cukierki dokładnie się rozpuściły. Szybszą alternatywą jest rozpuszczenie cukierków przez podgrzanie i zmieszanie z alkoholem - wtedy jeszcze tego samego dnia można delektować się cudnym smakiem.
  • 47 KB
  • 23 kwi 14 19:31
''Likier cytrynowy''
Składniki:
1/2 kg cytryn
1/2 l wódki lub spirytusu
1 l mleka pasteryzowanego
500 g cukru

Sposób przygotowania:
Cytryny dokładnie szczotkujemy i sparzamy, kroimy na mniejsze cząstki. Całość zalewamy alkoholem przekładamy do np. słoika, zakręcamy i odstawiamy na ok. 3 tygodnie. Po tym czasie gotujemy mleko z cukrem i studzimy. Gdy mleko będzie chłodne dodajemy alkohol z cytrynami i mieszamy. Całość cedzimy przez gazę bądź ściereczkę. Gotowe :)
  • 67 KB
  • 23 kwi 14 19:31
''LIKIER KOKOSOWY A'LA MALIBU''
Składniki:

około 250 gramów wiórek kokosowych
puszka mleka kokosowego (400 ml)
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
puszka mleka skondensowanego słodzonego
około 500 ml wódki
3 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)


Wykonanie:

1. Do dużego naczynia z pokrywką (najlepszy słoik) wsyp wiórki, zalej je wódką i esencją waniliową.
2. Odstaw słoik na jeden tydzień - codziennie nim wstrząsając (robiłam dwa razy dziennie).
3. Po 7 dniach przecedź mieszankę przez sito* i dodaj do płynu oba skondensowane mleka oraz mleko kokosowe.
4. Przelej likier do butelek i przechowuj w lodówce.

* wiórki możesz wykorzystać do deserów.
  • 30 KB
  • 23 kwi 14 19:30
''Likier miętowy''
Składniki:
0,5 szklanki świeżych listków mięty
0,5l spirytusu
0,5l wody
350g cukru


Wykonanie
Listki mięty wrzucamy do czystego słoja i zalewamy spirytusem. Odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień. Od czasu do czasu wstrząsamy słojem. Po tym czasie zlewamy wyciąg spirytusowy przez gazę, a listki wyrzucamy.
W rondelku podgrzewamy cukier z wodą na małym ogniu aż się całkowicie rozpuści. Gotujemy 1-2 minuty od momentu zagotowania. Studzimy i wlewamy do spirytusowego wyciągu. Przelewamy do butelek najlepiej z ciemnego szkła i odstawiamy w chłodne miejsce. Ja zostawiam go w spokoju na 2-3 miesiące aby dojrzał i się ładnie sklarował.
  • 104 KB
  • 23 kwi 14 19:30
''Likier „Nutella” ''
Składniki:
100 g orzechów laskowych łuskanych
400 ml (niepełna puszka) masy krówkowej
250 ml mleka zagęszczonego z kartonika (takie do kawy, np. 7,5%)
1 mleczna czekolada
1 łyżka gorzkiego kakao (ewentualnie bez kakao, jeśli dajemy gorzką czekoladę)
200 ml wódki
Przygotowanie:
Zaczynamy od orzechów – łuskane orzechy wysypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy na 7 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Po wyjęciu wysypujemy na ręcznik papierowy i pocieramy ręcznikiem, żeby zeszła skórka (łupinki) z orzechów. Wybieramy tylko takie, które nam się dobrze oskubały z tej skórki. Mielimy je w młynku. Następnie w garnuszku roztapiamy czekoladę i masę krówkową oraz kakao. Gdy czekolada się rozpuści i powstanie jednorodna masa, wlewamy ją do blendera, dodajemy zimne mleko skondensowane i orzechy mielone. Mieszamy i jak będzie letnie, a nie gorące, mieszamy z wódką. Wstawiamy do lodówki dosłownie na pół godzinki i możemy pić :)
Uwaga: jeśli potrzymamy w lodówce długo (dłużej niż 2 godziny) to likier dość mocno zgęstnieje i przed podaniem można go wtedy trochę ochłodzić. Myślę, że można uniknąć tego gęstnienia, jak się zastąpi czekoladę dodatkowymi 3-4 łyżkami kakao, ale ja wolę smak czekolady w likierze niż kakao. Choć jak wlałam w jedną butelkę tylko pół butelki likieru, to w tej butelce likier nie zgęstniał.
  • 74 KB
  • 23 kwi 14 19:26
''Crema di limoncello (kremowe Limoncello)''
Składniki:
6 dużych cytryn
1 limonka
0,5 litra spirytusu (ja dałam spirytus nalewkowy, 60%, ale można dodać 96%)
600 g cukru
1 litr mleka
Przygotowanie:
Cytryny obieramy ze skórki – najlepiej zrobić to obieraczką do ziemniaków, tak, żeby obrać tylko żółtą część skórki, bez białych elementów. Limonkę obieramy w ten sam sposób. Skórki wsypujemy do słoja. Zalewamy spirytusem, odstawiamy na kilka dni (moje stały około tygodnia). Po tym czasie mleko gotujemy z cukrem, aż cukier się rozpuści, studzimy je. Alkohol zlewamy ze słoja do garnka z zimnym, słodkim mlekiem, mieszamy i butelkujemy. Powinny wyjść ok. 3 butelki 0,5. Przechowujemy w lodówce.
  • 47 KB
  • 23 kwi 14 19:26
''Domowy Baileys''
Składniki
(ok. 800ml):

1/4 lub 1/2l wodki (zalezy od Was, jak bardzo lubicie promile, osobiscie dalam 1/2l, pewnie dlatego, ze lubie pic ten likier z duza iloscia lodu)
1 puszka (397g) gotowej masy krowkowej
1/2 szklanki mleka skondensowanego nieslodzonego
1 plus 1/2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie
mase krowkowa zmiksowac mikserem z mlekiem, dodajac kawe. nastepnie te mase wymieszac lyzka z wodka. nalac do butelki. wstawic do lodowki w celu przegryzienia sie, najlepiej na 2-3 dni. podawac z lodem. jesli jest za mocne, mozna tez dolewac zimnego mleka.
  • 84 KB
  • 26 mar 14 22:43
''Likier na mleku skondensowanym ''*


Składniki
* 30 ml wódki / spirytusu
* 100 g wiórków kokosowych
* puszka skondensowanego mleka słodzonego
* kartonik 200 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
Sposób przygotowania
Wiórki zalewamy wódką i odstawiamy na 48 h (np. w zamkniętym słoiku). Po dwóch dniach wyciskamy wiórki na gęstym sicie. Trzepaczką łączymy mleka i bardzo powoli dodajemy wódkę (nie odwrotnie, bo się zważy!) energicznie mieszając. Likier przelewamy do zgrabnej butelki i odstawiamy na jeden dzień do przegryzienia.
Likier może stać nawet miesiąc... jednak zapewniam, że nie przetrwa nawet tygodnia
  • 33 KB
  • 26 mar 14 22:43
''Likier makowy''*
Składniki:

250 g gotowej masy makowej (bez bakalii i bez innych dodatków)
250 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
4 żółtka
50 g cukru pudru
200 ml wódki
około 80 ml spirytusu (opcjonalnie, dla wzmocnienia likieru)
Masę makową i mleko zagotować, Cały czas mieszać i uważać, by się nie przypaliło (łatwo przywiera do dna). Ściągnąć z gazu i ostudzić.
Żółtka i cukier puder utrzeć na jednolitą masę. Dodać mieszankę makowo - śmietankową, wymieszać. Stopniowo dolewać wódkę tak, aby likier miał kremową konsystencje. na końcu dodać spirytus.
Jeśli likier wyjdzie zbyt gęsty lub jeszcze dla nas za słodki, można dolać trochę mleka i ewentualnie odrobinę wódki (spirytusu).
Przelać do wyparzonych butelek, mocno zakręcić i schłodzić. Przed podaniem butelkę należy mocno wstrząsnąć.
  • 39 KB
  • 26 mar 14 22:42
''Likier kajmakowy''*

Składniki:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
200 ml czystej wódki (dałam trochę mniej)

Robimy masę kajmakową – puszkę mleka skondensowanego gotujemy przez 2 godziny (zamkniętą puszkę umieszczamy w garnku z wodą, puszka powinna być cały czas przykryta wodą, w razie potrzeby - uzupełniamy wodę). Gdy przestygnie miksujemy kajmak z wódką. Wstawiamy do lodówki.
  • 81 KB
  • 26 mar 14 22:36
''Irish cream...Likier Irish cream ''*
200ml kremówki 400ml mleka skondensowanego słodzonego 300g whiskey 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Sprawa jest dość banalna. Wszystko miksujecie i gotowe. Trzymać w lodówce maksymalnie 2 miesiące. Ale bądźmy szczerzy – opróżnicie butelkę dość szybko.
  • 13 KB
  • 26 mar 14 22:34
''Eggnog czyli likier jajeczny po amerykańsku ''*

Składniki:

2 jajka, w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki cukru brązowego
laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki cynamonu
laska cynamonu
2 szklanki mleka

Przygotowanie:

- do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier i ubijamy aż cukier się całkowicie rozpuści,
- w rondelku podgrzewamy mleko, wanilię i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia ( nie może wykipieć ) i odstawiamy z ognia,
- następnie powoli małymi porcjami wlewamy gorące mleko do masy jajecznej cały czas ubijając, nie należy tego robić zbyt szybko i zbyt dużymi porcjami, żeby nie powstała nam jajecznica
- po wlaniu całego mleka, przelewamy masę z powrotem do rondelka i podgrzewamy aż zacznie gęstnieć ( masa może być spieniona ), wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia, przechowujemy w lodówce
  • 35 KB
  • 26 mar 14 22:26
''Advocat - likier jajeczny''*
Składniki (ok. 1l)
8-9 żółtek
1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego
¾ szklanki cukru, drobnego lub pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
0,5 l wódki
Jajka sparzyć i oddzielić żółtka od białek. W dużej misce utrzeć mikserem żółtka z cukrami na puszystą, bardzo jasną masę. Małym strumieniem dolewać mleko, cały czas miksując. Na koniec powoli wlewać wódkę, dalej miksując, ale na wolniejszych obrotach. Całość przelać do dużej butelki, karafki lub słoiczków.
Lepsze po paru dniach, kiedy smaki się przegryzą, można długo przechowywać, jak zwykłe likiery. W lodówce gęstnieje.
  • 46 KB
  • 26 mar 14 0:39
''Malibu'' -zrób sama*
Ilość: 2 pełne butelki 0,7 l każda

Składniki:


250 ml wody+250 ml spirytusu/500 ml wódki
200 g kokosu
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)



Przygotowanie:

Wiórki kokosowe włożyć do słoika o poj. ok. 1 l.
Zalać alkoholem.
Zamknąć słoik.
Zostawić w tej postaci 5-10 dni (im dłużej tym lepiej) każdego dnia potrząsając słoikiem.
Przygotować większy garnek.
Nałożyć na niego głębszy durszlak.
Włożyć do niego gazę lub bardzo cienki bawełniany ręcznik.
Wyspać wiórki kokosowe na ręcznik.
Zwinąć go i mocno wyciskać alkohol (tu przydałaby się męska ręka, która wycisnęłaby alkohol co do kropli) bezpośrednio do garnka.
Wiórki kokosowe pozostawić (przydadzą się do ciasta).
Do alkoholu wlać mleko skondensowane słodzone.
Wymieszać dokładnie, aby gęsta masa połączyła się z alkoholem w jednolitą konsystencję.
Wlać mleko zagęszczone niesłodzone.
Wymieszać.
Wlać mleczko kokosowe.
Wymieszać.
Alkohol można dodatkowo przelać przez gęste sitko, aby był jeszcze gładszy bez tłustych grudek mleczka kokosowego.
Mocno schłodzić.
Podawać solo lub posypane wiórkami kokosowymi.
  • 84 KB
  • 26 mar 14 0:36
''Likier z mleka skondensowanego''*
SKŁADNIKI:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
0,7l wódki
PRZYGOTOWANIE:
Mleko gotujemy przez ok 2h, nastepnie zimne przeładamy do miseczki i miksujemy, po czym wolnym strumieniem wlewamy wódke (cały czas miksujemy). Kiedy dodamy cały alkohol i likier ma odpowiednia konsystencje to przelewamy go do butelek i zakrecamy.
  • 40 KB
  • 26 mar 14 0:36
''Likier Kokosowy 2''*
Składniki na ok 400ml likieru kokosowego:
1 opakowanie wiórków kokosowych
200ml spirytusu
1 puszka mleczka kokosowego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Do litrowego słoika wrzuć wiórki, zalej je spirytusem i mleczkiem kokosowym. Wymieszaj, zakręć i pozostaw na 7 dni w spokoju, gdzieś na boku. Codziennie jednak wstrząsaj słoikiem, aby masa się rozruszała.

Po upływie 7 dni wiórki odcedź przez drobne sitko lub gazę, odłóż je, np. w celu wykorzystania do przygotowania trufli lub ciasta. Ciecz natomiast zmiksuj dokładnie ze stopniowo dolewanym mlekiem skondensowanym, przelej do butelek i gotowe.

Sugestie: Pamiętaj, aby gotowy likier także co jakiś czas wstrząsać.

Wersja light: Użyj mleka skondensowanego niesłodzonego.
  • 50 KB
  • 26 mar 14 0:35
''Likier kokosowy''*

Składniki:
60 g wiórków kokosowych
200 g wódki 40%
ok. 200 ml słodzonego mleka skondensowanego (pół dużej puszki)
75 ml przegotowanej, wystudzonej wody (ewentualnie więcej, jeśli likier wyda się za mocny)


Wykonanie:
Do butelki wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy wódką. Butelkę zamykamy, wstawiamy do szafki kuchennej (temp. pokojowa) i zapominamy o niej na 2 tygodnie.

Po tym czasie kokos dokładnie odsączamy, wyrzucamy, a do pozostałego przesączu dodajemy mleko, wodę i dokładnie mieszamy.
Likier dobrze smakuje sam, jednak możecie go również dodać do kawy.
  • 13 KB
  • 26 mar 14 0:35
''LIKIER CZEKOLADOWO-KOKOSOWY''*

SKŁADNIKI
100g białej czekolady
puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki wiórków kokosowych
250 ml wódki (40%)

PRZYGOTOWANIE
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zestawiamy z garnka, dodajemy mleko skondensowane, cukier i wiórki kokosowe - mieszamy, aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Na koniec dolewamy wódkę, mieszamy.

Tak przygotowany likier przelewamy do butelki, dobrze zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

Po około 2-3 dniach możemy likier przefiltrować przez gazę jeśli komuś przeszkadza obecność wiórków kokosowych. Likier można spożywać od razu. Przechowujemy w lodówce.
  • 23 KB
  • 26 mar 14 0:22
''Domowy Baileys''*
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub gotowa masa krówkowa)
½ szklanki słodkiej śmietanki 12%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru pudru
1 szklanka whisky lub brandy
100 ml spirytusu

Puszkę mleka trzeba wrzucić do garnka z wodą i gotować przez 2 godziny, a później ostudzić. Ja tym razem kupiłem gotową masę krówkową. Doszedłem do wniosku, że przez 2 godziny całą whisky wypiję, a ugotowaną masę zjem na deser:)

Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Masę krówkową wrzucamy do garnka, dodajemy śmietankę i kawę. Lekko podgrzewamy (nie gotujemy), ciągle mieszając, aż masa się rozpuści. Studzimy, dodajemy whisky i spirytus. Próbujemy co wyszło i ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem.
  • 15 KB
  • 26 mar 14 0:21
''Domowy ajerkoniak''*
Składniki:
8 żółtek
1 szklanka cukru pudru
1 laska wanilii
500ml śmietanki kremówki lub mleka skondensowanego (niesłodzonego)
1 szklanka wódki lub spirytusu
Przygotowanie:
Zagotować wodę w garnku, wstawić do niego miskę z żółtka, ale tak żeby nie dotykała gotującej się wody. Do żółtek dosypać cukier i miksować aż się rozpuści i dobrze połączy z żółtkami. Miksować trzeba 10 minut, uważając by żółtka się nie ścięły, ale dzięki temperaturze miksowania na parze nie będziemy mieć surowych żółtek w likierze.
Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, łyżeczką lub nożem wyskrobać ziarna wanilii i dodać do masy jajecznej, miksować jeszcze chwilę aż dobrze się wszystko wymiesza. Zdjąć miskę z garnka, ustawić na blacie. Wciąż miksując dolewać wolno śmietankę, potem równie powoli wódkę. Trzeba bardzo uważać, żeby alkohol nie ściął żółtek, choć po miksowaniu na parze zdarza się to rzadziej. Trzeba likier spróbować, w tym przepisie jest mniej cukru niż podaje się normalnie, ponieważ nie chciałam, żeby wyszedł przytłaczająco słodki. Ale każdy musi go dosłodzić i rozrzedzić zgodnie ze swoimi upodobaniami. Jeśli chcemy, żeby był rzadszy lub mocniejszy, dodajemy odpowiednio więcej śmietanki lub alkoholu.
Gotową masę przelać do karafki lub butelki, zatkać i wstawić do lodówki.
Likier powinien postać co najmniej 24 godziny, najlepiej kilka dni, ale niecierpliwi mogą go spróbować już a drugi dzień:).
  • 12 KB
  • 26 mar 14 0:19
''Domowe malibu''*
Składniki:
200g wiórków kokosowych
250ml spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Wykonanie:
Wiórki wsypujemy do słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na kilka dni. Odcedzamy alkohol. Miksujemy dwa rodzaje mleka i dolewamy aromatyczny spirytus. Wlewamy do butelek i odstawiamy na tydzień.
  • 135 KB
  • 26 mar 14 0:04
Malibu
Składniki:
200 g wiórków kokosowych
250 ml spirytusu/wódki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka skondensowanego nie słodzonego.
Wykonanie:
Wiórki wsypać do słoikla i zalać alkoholem,a następnie zamknąć i odstawić.
Po 4 dniac h odsączyć alkohol i mieszać go z mlekiem.
  • 364 KB
  • 25 mar 14 23:48
Domowe Malibu
Składniki:
1 kokos
rum
syrop cukrowy
Wykonanie:
Otworzyć kokosa.Obrać biały miąższ.Zetrzeć go na tarce.
Do miąższu dodać syrop cukrowy i rum..Wymieszać. Odstawić.
Po 10 dniach przelać do butelki.
  • 61 KB
  • 25 mar 14 23:44
Baileys
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego
0,5 l wódki
0,5 szkl. mleka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wrzątku.
Wykonanie:
Puszkę przez 2,5 h gotować na małym ogniu,następnie odstawić ją do wystygnięcia.
Kawę rozpuścić w łyżce wrzątku i dodać do puszki.
Na końcu dodać wódkę ,wymieszać i przelać do butelek.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    29
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

29 plików
1,73 MB




NaughtyBoy

NaughtyBoy napisano 17.02.2023 15:49

zgłoś do usunięcia
Audiobooki spakowane, czytane przez profesjonalnych polskich lektorów. Thrillery, sensacja, kryminały. Filmy z lektorem polskim, seriale oraz muzyka. Zapraszam.
pahaha8585

pahaha8585 napisano 11.05.2023 13:44

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
ZAPRASZAM1990

ZAPRASZAM1990 napisano 7.09.2023 22:04

zgłoś do usunięcia
kintakunte1990

kintakunte1990 napisano 28.12.2023 12:41

zgłoś do usunięcia
obrazek
✿ ZAPRASZAM ! ✿

Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Hasło do folderów „z Filmami” = 1990
Ksiazki_20

Ksiazki_20 napisano 19.09.2024 10:06

zgłoś do usunięcia
obrazek Książki HELION
eMuleWorld

eMuleWorld napisano 1.10.2024 16:29

zgłoś do usunięcia
Chomik-Image
eMuleWorld

eMuleWorld napisano 3.10.2024 19:04

zgłoś do usunięcia
Baner-dla-dzieci

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności