Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
mmika22
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Monika

widziany: 25.07.2024 09:07

  • pliki muzyczne
    23890
  • pliki wideo
    16844
  • obrazy
    103068
  • dokumenty
    2130

146773 plików
7273,24 GB

  • 100 KB
  • 23 kwi 14 19:26
''DOMOWY OCET JABŁKOWY ''
Składniki:
1 - 1½ kg jabłek najlepiej kwaśnych (w oryginalnym przepisie skórki z jabłek)
1 - 1¼ litra wody
4 - 5 łyżeczek miodu naturalnego lub cukru najlepiej nieoczyszczonego 
 
Wykonanie:
Umyte jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych (jak zauważyłam niektórzy ich nie usuwają), drobno kroimy i wrzucamy do słoja.  Zalewamy przegotowaną, chłodną i osłodzoną wodą (autorka zaleca 1 łyżeczkę miodu naturalnego lub cukru najlepiej nieoczyszczonego na 250 ml wody). Ja uzyłam miodu naturalnego. Przykrywamy gęstą ściereczką, ściśle obwiązujemy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4 tygodnie. Od czasu do czasu mieszamy  drewnianą łyżką, a kiedy przestanie się pienić, fermentacja dobiegnie końca, przelewamy przez gazę do butelek i odstawiamy najlepiej w chłodne miejsce. Ocet jabłkowy nie psuje się, bo sam w sobie jest konserwantem.
 
uwaga:
Jeżeli podczas fermentacji pojawi sie pleśń, zawartość słoja należy wylać. Przyczyną pleśni najczęściej są nieodpowiednie jabłka. Autorka poleca stare odmiany, nie polewane chemią. Dobry ocet wychodzi z papierówek, kronselek, antonówek, może być też zimowy bojken.  
Jeżeli po rozlaniu do butelek ocet fermentuje, to oznacza, że za wcześnie został zlany. I jak zaleca autorka można po 4 tygodniach odlać   część octu, a resztę pozostawić, by jeszcze nabierał mocy.
Robiłam ocet już kilkakrotnie z jabłek z własnego ogrodu. Za każdym razem ocet jabłkowy wyszedł smaczny i nie miałam  w/w problemów.
  • 76 KB
  • 26 mar 14 22:54
''SYROP TRUSKAWKOWO RABARBAROWY''(PRZETWORY)*

Składniki (na 6 słoiczków):
- 1,5 kg mocno dojrzałych truskawek,
- 1,5-2 kg dojrzałego rabarbaru (najlepiej malinowego),
- 1 kg cukru,
- 600 ml wody,
- 2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:
Truskawki kroimy na ćwiartki a rabarbar drobno siekamy. Wsypujemy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę.
Następnie do garnka dolewamy wodę i ustawiamy go na małym ogniu. Owoce gotujemy około 30-40 minut. Na koniec dolewamy sok z cytryny. Po tym czasie sok zlewamy dwukrotnie przelewając go przez drobne sito (odcedzając sok po raz pierwszy mieszajcie zawartość sitka i odkładajcie owoce do innego naczynia - powstanie z nich pyszny dżem).
Jeśli chcecie, aby sok służył Wam zimą przelejcie go do wyparzonych słoików i pasteryzujcie 15-20 minut. Jeśli chcecie używać go na bieżąco, przelejcie go do szczelnie zamykanej butelki i trzymajcie w lodówce.
  • 52 KB
  • 26 mar 14 22:54
''Syrop z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy''(PRZETWORY)*
Wychodzi 1 1/2 litra
składniki:

900 ml wody
100 ml białego wina
100 ml soku pomarańczowego
Sok z 1 cytryny
550 g cukru
1/2 laski wanilii
10 rozkwitłych gron kwiatów czarnego bzu (lub więcej )
2 pomarańcze pokrojone w plastry
2 cytryny pokrojone w plastry

Wykonanie:


Gotujemy syrop z wody, wina ,soku pomarańczowego, soku z cytryny, cukru i przepołowionej wanilii
Dodajemy kwiaty czarnego bzu, plastry pomarańczy i cytryny i doprowadzamy do zagotowania.
Odstawiamy na 2 dni.
Po tym czasie przecedzamy przez sitko i wlewamy do butli, zamykamy korkiem lub rozlewamy do słoiczków i krótko pasteryzujemy .
  • 156 KB
  • 19 lut 13 11:06
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    5
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

5 plików
0,51 MB




Sensueelle

Sensueelle napisano 11.01.2023 23:59

zgłoś do usunięcia

Do szczęścia trzeba tak bardzo niewiele.

Wystarczy, że będziesz na odległość ręki,

na głębokość wzroku, na słyszalność serca. Pozdrawiam -Asia

obrazek
xejowoy183

xejowoy183 napisano 24.01.2023 08:45

zgłoś do usunięcia
Super chomik
NaughtyBoy

NaughtyBoy napisano 17.02.2023 15:49

zgłoś do usunięcia
Audiobooki spakowane, czytane przez profesjonalnych polskich lektorów. Thrillery, sensacja, kryminały. Filmy z lektorem polskim, seriale oraz muzyka. Zapraszam.
pahaha8585

pahaha8585 napisano 11.05.2023 13:44

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
ZAPRASZAM1990

ZAPRASZAM1990 napisano 7.09.2023 22:04

zgłoś do usunięcia
kintakunte1990

kintakunte1990 napisano 28.12.2023 12:41

zgłoś do usunięcia
obrazek
✿ ZAPRASZAM ! ✿

Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Hasło do folderów „z Filmami” = 1990

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności