-
121 -
25 -
159838 -
10790
173145 plików
66,23 GB
GOŁĄBKI Z WARZYWAMI – SKŁADNIKI:
5-6 szklanek ugotowanego ryżu lub kaszy jaglanej
1 czubata szklanka ryżu surowego (najlepiej kleistego lub okrągłego jak do risotto czy sushi)
5-7 marchwi
3-4 korzenie pietruszki
3 duże cebule
1 okazały pęczek natki pietruszki
1 puszka lub słoik soczewicy, białej fasoli lub ciecierzycy
kilka łyżek oleju lub oliwy
kilka ząbków czosnku
ulubione przyprawy (u mnie oregano, tymianek, bazylia, czosnek, chili, wędzona papryka, płatki ostrej papryki) do smaku
1 duża kapusta biała lub włoska
4 liście laurowe
kilka kulek ziela angielskich
gałązka lub dwie lubczyku
sól do smaku
REKLAMA
GOŁĄBKI Z WARZYWAMI – PRZEPIS:
Z kapusty wycinam twardy głąb i nacinam liście u podstawy. Zanurzam główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjmuję na talerz i zdejmuję miękkie wierzchnie liście. Wkładam kapustę ponownie do wody i tak postępuję do czasu, aż będę miała odpowiednią ilość liści.
Z pozostałej części kapusty, gdy liście są za małe zdejmuję kilka do położenia na dno garnka pozostałą część bardzo drobno szatkuję do farszu.
Ryż gotuję w osolonej wodzie -> jak ugotować ryż lub kaszę jaglaną -> jak ugotować kasze jaglaną
Marchewki, pietruszki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Cebule obieram, kroję w drobną krostę i smażę na złoto na oleju.
W misce mieszam wystudzony ryż, z ryżem surowym, startą marchwią i pietruszka, usmażoną cebulą, odlaną soczewica lub fasolą oraz poszatkowaną natką pietruszki lub koperkiem. A także pozostałą z obierania liści rozdrobnioną kapustą. Doprawiam solidną ilością przypraw. Ja lubię, gdy farsz jest pikantny za sprawą papryki. Odstawiam na godzinę, żeby wszystkie smaki się wstępnie przegryzły.
Na liście nakładam niedużą ilość farszu i zwijam gołąbki. Tak akurat, pamiętając, że farsz się napnie, gdy ryż spęcznieje. Na dnie garnka umieszczam liście kapusty, a na nich ciasno i delikatnie układam gołąbki. Zalewam wodą lub najlepiej bulionem, chociaż UWAGA warto wykorzystać wodę z obgotowywania kapusty! Dodaję listki laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Garnek przykrywam pokrywką i wstawiam na bardzo mały gaz lub do piekarnika. Od zagotowania duszę około 30 minut.
Po ugotowaniu wyjmuję i gołąbki z warzywami podaję na ciepło z sosem pomidorowym.
GOŁĄBKI PRZEPISY
Gołąbki bez mięsa
Gołąbki bez mięsa
Zapraszam na jedne z moich ulubionych gołąbków, bez mięsa, w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Gołąbki mają to do siebie, że w farszu mogą się spokojne znaleźć wszytskie ulubione warzywa a smak dostosowujemy do indywidualnych potrzeb i gustów. Gołąbki wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe!
Gołąbki z ziemniakami
Gołąbki z ziemniakami Olgi Smile
to gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczana, spajającymi ziemniakami oraz intensywnym sosem grzybowym. Bogactwo przypraw i pyszne wnętrze sprawia, że te gołąbki są zwyczajnie i nadzwyczajnie pyszne! Gołąbki wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe!
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczanągołąbki wegetariańskie, ciemną fasolą oraz suszonymi grzybami przygotowuję co jakiś czas, gdy mnie rodzina namawia bardzo prosi. Są pyszne, jednorazowo można przygotować ilość gołąbków potrzebna na kilka obiadów. Gołąbki wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe!
Gołąbki z fioletowej kapusty
Gołabki z fioletowej kapustyGołąbki z fioletowej kapusty to odmiana ciekawych, lekko słodkich gołąbków z mocno wyczuwalnym posmakiem imbiru. Duszone z tymiankiem i karmelizowanym imbirem mogą śmiało pojawić się na każdym odświętnym stole. Gołąbki wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe!
Gołąbki z ryżem
Gołąbki z ryżem
Od wielu lat przygotowuję gołąbki z ryżem, podobne do tych, jakie robiła moja mama, jednak zamiast mięsa dodaję proteinę sojową, czasami fasolą, ziemniakami lub ciecierzyca. Muszę przyznać, że w wersji z soczewica też są bardzo smaczne! Gołąbki wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe!
Gołąbki przepis
Gołąbki przepis
Są dania, które zapadają w pamięć, te, które wspominamy z lat dziecinnych. Gołąbki są jednym z tych, na których się wychowałam. Moja mama często przygotowywała gołąbki. Ja również,a le robię to na wiele sposobów! Nie koniecznie zawsze są mięsne, częściej wegetariańskie, bezmięsne i pyszne! Gołąbki wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe lub po dostosowaniu w wersji mięsnej.
Gołąbki z warzywami
Gołąbki z warzywami
To kolejne pysze, domowe gołąbki, które bardzo chciałam wam pokazać. Są dania, do których się wraca, które są bardzo pracochłonne ale uśmiech rodziny wynagradza całą prace. Takie właśnie są moje gołąbki z warzywami. Gołąbki wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe.
Gołąbki tradycyjne z mięsem
Gołąbki z mięsem
Gołąbki te są gołąbkami przygotowanymi według tradycyjnego przepisu domowego. W każdej rodzinie mamy i babcie przygotowywały gołąbki z mięsa mielonego, ryżu lub kaszy jęczmiennej. Podawane z sosem pomidorowym stanowią tradycyjne danie kuchni polskiej. Gołąbki z mięsem, bezglutenowe!
Gołąbki z mięsem
Gołąbki z mięsem
Gołąbki z mięsem to tradycyjne polskie jedzenie domowe. Znane są ze stołów rodzinnych, przygotowywane przez mamy i babcie, serwowane podczas obiadów niedzielnych, uroczystości domowych i spotkań rodzinnych. Dla wielu są symbolem rodziny i smaków wyniesionych z domów. Gołąbki z mięsem, bezglutenowe, mogą również być bez jajek!
Gołąbki tradycyjne
Gołąbki tradycyjne
Zapraszam dzisiaj na znane mi doskonale z czasów dzieciństwa i dorosłości gołąbki tradycyjne z mięsem mielonym, tartą marchwią, mięsem mielonym i ryżem lub kaszą. Podane z sosem pomidorowym zawsze stanowiły przepyszne danie obiadowe, zawsze lubiłam gołąbki jeśc, robić mniej :) Gołąbki z mięsem, bezglutenowe, mogą również być bez jajek!
Gołąbki bez ryżu
Gołąbki bez ryżu
Zapraszam dzisiaj na gołąbki niby tradycyjne a jednak inne. Są to gołąbki bez ryżu i kaszy, idealne dla osób na diecie niskowęglowodanowej, Paleo i tym podobnej.
Nie ma plików w tym folderze
-
0 -
0 -
0 -
0
0 plików
0 KB