-
121 -
25 -
159838 -
10790
173145 plików
66,23 GB
Składniki
Ryż:
1 kubek (300 g) ryżu basmati
½ pęczka świeżego tymianku
200 g młodego szpinaku
Marynowane warzywa:
2 małe czerwone cebule
1 garść korniszonów
1 pęczek świeżej natki pietruszki o płaskich liściach
Stroganow:
300 g mieszanych grzybów
oliwa
3 ząbki czosnku
2 plastry polędwicy wołowej (po 200 g), bez tłuszczu
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1 cytryna
trochę brandy
4 czubate łyżki chudego naturalnego jogurtu
odrobina mleka 2%
Przygotowanie:
Wsyp do średniego garnka 1 kubek ryżu, zalej 2 kubkami wrzątku, dodaj listki tymianku, szczyptę soli i pieprzu, a następnie gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Obierz cebule, pokrój w malakserze na cienkie plasterki razem z korniszonami i przełóż do miski. Posiekaj drobno łodygi pietruszki, a liście grubiej i starannie wymieszaj z cebulą, korniszonami i szczyptą soli, lekko ugniatając.
Porwij lub pokrój grzyby i włóż prosto na patelnię z 2 łyżkami oliwy. Przeciśnij nieobrany czosnek przez praskę, dodaj 3/4 cebuli z korniszonami i natką. Mieszaj od czasu do czasu. Pokrój steki na centymetrowe plasterki i obtocz w soli, pieprzu, papryce oraz drobno otartej skórce z cytryny. Przełóż grzyby na talerz, następnie wlej na patelnię 2 łyżki oliwy, rozłóż kawałki wołowiny pojedynczą warstwą na patelni i odwróć je gdy się zrumienią. Dodaj szpinak do garnka z ryżem i przykryj pokrywką. Dolej brandy na patelnię z mięsem, ostrożnie podpal (jeśli chcesz), a gdy płomienie zgasną, dodaj z powrotem grzyby, wlej jogurt oraz mleko i zagotuj. Przełóż szpinak na ładny duży półmisek, następnie przemieszaj ryż i nałóż na szpinak. Na wierzch nałóż mięso z sosem. Odciśnij pozostałą marynowaną cebulę z korniszonami i rozsyp na półmisku jako przybranie.
© Jamie Oliver
- sortuj według:
-
3 -
4 -
0 -
0
7 plików
1,8 MB