Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
hazelleyes86
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 21.04.2024 19:26

  • pliki muzyczne
    1767
  • pliki wideo
    7353
  • obrazy
    76142
  • dokumenty
    11858

118610 plików
6375,72 GB

FolderyFoldery
hazelleyes86
- Najnowsza Automapa 2013 Maj - zawsze najnowsza ! Wersja PL i Europa 1304(1)
♦ Rysuj po śladzie
2014
7 NAUKA GRY NA SKRZYPCACH(1)
A. PSD dodatki
Adobe - programy dodatki kursy 1234
aerobic striptease - carmen electra
Akademia Fotografii National Geographic
Angielski - Spedycja
ANNA GERMAN -avi
Audiobooki
 
audiobookii
AUTOMAPA 2014
Bajki - Filmy Mega kolekcja
Bajki dla Dzieci
Bajki dla dzieci 2013
Best filmy !
borderline
Borderline (osobowość z pogranicza)
BURDA MAGAZYN
Coma
computer arts
computer arts(1)
Confessions of a Photographer
CROCHET DRUTY I SZYDEŁKA
ĆWICZENIA NA KRĘGOSŁUP
Cyfrografia - Cyberfotografia Dogłębnie
Cyfrografia - Cyfrowe klamstwa
Cyfrografia - cyfrowe kłamstwa
Cyfrografia - Czar Portretu i Urok Krajobrazu
Cyfrografia - Esencja
Czcionki 5000 sztuk
da0407
DEXTER SEZON I LEKTOR PL
Dodatki PNG skompresowane
Dokumenty
E-books
 
ECO-KOSMETYKI
ENCYKLOPEDIE MULTIMEDIALNE
Encyklopedie Slowniki
F_I_L_M_Y
 
FILMY PSYCHOLOGICZNE
FILMY THRILLERY
STREFA.FILMU.2 015
Fatalne zaproszenie
Filmy !!!
 
FILMY
Filmy National Geographic
FILMY PONAD 5000 FILMÓW
filmy z wątkami chorób psychicznych w tle
 
FilmyDokumentalno -Naukowe
Fitness
 
Fitness muzyka
FOTOGRAFIA KURSY WIDEO
 
Frank Herbert - Diuna I-VI
Galeria
GOLEMAN DANIEL - Inteligencja emocjonalna
Gra o Tron (Game of Thrones) 123
Grafika do www
Grafika do www(1)
grafika ebooki
grafika ebooki(1)
grafika ebooki(2)
Grafika i Fotografia
Grafika programy animacje
Graphicriver-mega -collection-2
GRY [ PC ] PREMIERY 2014
GRY ♥♥♥ DLA DZIECI
GRY ANDROID 2015
GRY DLA DZIECI nowe
Gry na telefon Nokia 6303i classic
GRY PC
GRY PC dla dzieci
Gry PC dla dzieci chomikowane
haft richelieu wzory
hafty maszynowe
Hand made_rękodzieło
Historia mody
Howard Lovecraft
Inteligencja Emocjonalna
inwestowanie ebiznes internetowy
JAPONKI Z PODKOSZULKA
japoński
Joga
 
joomla
 
Lynda.com - Joomla! 2.5 Essential Training (2011)
joomla & web
Klinika urody - Sezon I i II
Klub przyjaciół myszki micky
Kolorowanki
Kosmetologia
 
Kosmos
 
Krawiectwo - Szycie
 
Książki - przewodniki
Książki o Sztukach Walki
KSIĄŻKI PORADNIKI
Książki z szablonami
Kuchnia
 
██ PRZEPISY . . . ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬(1)
★Gotowanie★
2011
Anielska kuchnia
Anielska kuchnia II
Biblioteczka Poradnika Domowego(1)
Brodzik od kuchni
CIASTA
 
Ciasta Ewy Wachowicz(1 )
CIASTA(1)
DANIA JEDNOGARNKOWE
Dania z jajek
DANIA Z MIĘSA MIELONEGO
DOMOWE PRZETWORY
 
Domowy wyrób wódek, win i nalewek
DZICZYZNA -PRZEPISY
e-booki (gotowanie)
Ebooki kulinarne
Gotowanie po śląsku
Grill
Kremy, masła
Książka kucharska
Książki
Książki i czasopisma kucharskie
ksiazki kucharskie
Książki kucharskie
książki kucharskie 2
książki kucharskie i nie tylko (zybo34)
książki kucharskie(1)
Kucharskie
KUCHENNE CIEKAWOSTKI
Kuchnia
Kuchnia Chinska
KUCHNIA- Gotowanie
Kuchnia Turecka
Kuchnia Wegetarianska
Kuchnia Wegierska
Kuchnia z Okrasą
Kuchnia(1)
KUCHNIE ŚWIATA
Kulinaria
Kulinarne
Kurczak, drób
LUBIĘ GOTOWAĆ
nowoczesne gotowanie
Owoce Morza
PIECZEMY-CIAST A
Pieczenie chleba
PIZZE I ZAPIEKANKI
 
Zapiekanki
Placki ziemniaczane, potrawy z ziemniaków
Potrawy z jajek
projekty wędzarni
Przepisy
Przepisy kulinarne
Przepisy - MIX
PRZEPISY KULINARNE
PRZEPISY KULINARNE pdf
Przepisy kulinarne SUPER
Przepisy kulinarne(1)
Przepisy kulinarne(2)
Przepisy kulinarne(2)(1 )
PRZEPISY KULINARNE(3)
Przepisy na dania wloskie
Przepisy na Drinki pdf
Przepisy ze strony Wielkie Żarcie
przepisy(1)
PRZEPISY(1)(1)
przepisy(2)
przepisy(2)(1)
Przepisy, książki kucharskie
PRZEPISY»KULIN ARNE★ -------------- -------------
Przetwory
Pyszne przepisy
PYSZNOŚCI Z PIEKARNIKA
rozne zapiekane
Sałatki
SAŁATKI I SURÓWKI
Sałatki(1)
SAŁATKI(2)
SAŁATKI(3)
Śniadania
SOSY
Sosy i majonezy
STARE KSIAZKI KUCHARSKIE
Tarty i pizze
Thermomix przepisy
Trunki
WARZYWA KISZONE,MARYNO WANE,SUSZONE
WĘDLINY WYRÓB
Wędzenie wędlin i mięsa
wieprzowina, wołowina
Wódki i nalewki
Wok
Zapiekanka
Zupy
Zupy(1)
Kulisy kroju i szycia - Zofia Hanus
Kurs Gotowania z Gordonem Ramsayem
kurs tańca - Taniec Krok Po Kroku
Kursy Tutoria chomikuj
Literatura kobieca
Logistyka, Spedycja
 
spedycja
Transport i Spedycja
Lucid Dreaming
LYNDA . COM - SUPER KURSY !!!
LYNDA.COM PHOTOSHOP CS5 FILMIKI SZKOLENIOWE
Magazyn Digital Art2007
 
Magazyn typograficzny
Makijaż fotograficzny
Marketing
 
MARKETING(1)
 
Marketing, zarządzanie ok
Masaz - rozne techniki
 
masaż, Joga, Chiroplastyka, Kręglarstwo, Akupresura, inne
 
MASKOTKI
maskotki(1)
Maskotki-wzory
Matrioszki
misie i inne
misie, misiaczki
Mistrzyni Makijazu
 
MISTRZYNI MAKIJAZU
Motocykl
Music
muzyka popularna
My little pony - przyjaźń to magia [Dubbing PL] sezon 4
Najnowsza Automapa 2013 Maj - zawsze najnowsza ! Wersja PL i Europa 1304
nauka gry na gitarze
Nauka gry na perkusji
Nauka gry na Perkusji(1)
Nauka gry na skrzypcach
nauka gry na skrzypcach(1)
Nauka Hiszpańskiego
Nauka Niemieckiego
Nauka rysowania
Nauka Science CIEKAWE!
 
Siedem cudów świata
Zdjęcia kosmosu zrobione przez Hubble
nauka szydełkowania
new!
NIEMIECKI
Nuty
NUTY (skrzypce, pianino)
NUTY NA KEYBOARD
NUTY na pianino lub gitarę
nuty na skrzypce
Open Office 3.1.1 pl
Papeteria
Papeteria2
PAPIER DO LISTU
Paznokciee
 
Akademia Paznokcia
 
Akryl
Photoshop
Photoshop meeega
Photoshop-kurs stylizacji zdjec [PL] [.iso]
phtoshop-tutorial e-inne
Piekna Być-CZYLI PORADY KOSMETYCZNE I MAKIJAżE
PIES tresura
Piosenki dla Dzieci
pluszaki rozrabiaki
PO PROSTU GOTUJ
poradniki
ppSZABLONY STRON
PR Public Relations
 
PR Public relations
Public Relations
Prawo podręczniki
Program PHOTOSHOP CS6 EXTENDED
Programy do KOLOROWANEK
Programy różne
Projektowanie wnętrz
 
Prywatne
przepisy kul
PRZEWODNIKI TURYSTYCZNE CHOMIKUJ
PRZYDATNE APLIKACJE
psychiatria i psychologia kliniczna
Psychologia
 
psychologia - nowe
psychologia kliniczna
Psychologia nagrane wykłady
Psychologia podręczniki
psychologia(1)
puszyste zabawki
Puzzle
Robię na DRUTACH
ROBÓTKI NA DRUTACH
ROZNE Z WYKROJAMI
RYSUNEK kurs
Samoobrona
 
sedzia Dredd
Sekrety dobrego szycia
SERIAL TD !!!
SEXY MEN
 
FOTKI PRZYSTOJNIAKÓW
man
Sherlock
Sherlock k
Sherlock sezon 1 PL
SKRZYPCE
Słowniki
Spedycja
Stock Photos - Royality Free
 
Strony WWW HTML
SUPER filmy
Supermemo - nauka języków
 
LYNDA . COM - SUPER KURSY !!!
PROGRAMY
szablony stron internetowych
Szablony stron www
Szablony www
Szablony www(1)
Szybki Kurs Fotografii DVD PL
Szycie - wykroje
 
Szycie i Krój •►
szycie ksiazki
Szycie lalek
Taniec krok po kroku
Technik tech. odzieży
Technik Uslug Kosmetycznych projekty
 
Tell Me More English 8.0 - Beginner
Tell Me More English 8.0 - Intermediate
Todo para bebes 18
Todo para bebes No. 26
TURYSTYKA - przewodniki
 
typogr Książki
Typografia Książki1
Typografia zachom
Typografia1
Typografia2
ubraniavv
uroda fitnes siłownia
Wallpapers Tapety kobiety widoki zwierzęta auta i wiele innych
Wizaz Wizaż
 
FRYZURY
Specjalizacja - Wizaż
Wizaż
własna firma biznesplan itd
Własny biznes
www
wzorw CV
Wzory CV
zachomikowane
Zrób too sam
Pokazuj foldery i treści
  • 43,6 MB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika paterka

  • 5,0 MB
  • 2 kwi 13 18:06
:) kuchnia smaczna i ZDROWA.... polecam

z chomika RealEnfantTerrible

  • 3,5 MB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika agape

  • 25 KB
  • 2 kwi 13 18:06
pyszny sos do grilla, wędlin, mięs. Jest dość pikantny, jeżeli wolicie łagodny dodajcie mniej chilli. SMACZNEGO

z chomika jolusia_1

  • 25 KB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika Gryzmek

  • 24 KB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika Gryzmek

  • 24 KB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika Gryzmek

  • 334,9 MB
  • 2 kwi 13 18:06
11.Czekoladki na Walentynki,marcepanki i korzenne afrodyzjaki

Bacharika-przyprawy korzenne sa uwazane przez wiekszosc ludow jako afrodyzjaki.Juz 2000 lat p.n.e. Fenicjanie uchodzili za najwiekszych handlowcow przypraw,ktore sprowadzali z Indii.

1.Czekoladki z karmelizowanymi migdalami

Skladniki:
100 gr migdalow obranych
80 gr cukru
200 gr kuwertury czekoladowej

W 1861r. zaczeto sprzedawac pierwsze bombonierki z czekoladkami w ksztalcie serc z okazji dnia sw.Walentego.

Cukier zamieniamy w karmel na patelni teflonowej sypiac go w malych porcjach a nastepnie dodajemy migdaly.
Mase wylewamy na silikonowa plytke lub natluszczony papier,rozprowadzamy ja i odstawiamy do schlodzenia.
Rozpuszczamy czekolade w pojemniku nad para,ale mozemy tez ja rozpuscic w kuchence mikrofalowej.
Pamietajmy,ze woda jest wrogiem czekolady i nie dodajemy jej rozpuszczajac ja!!!
Stopiona czekolade wylewamy na blat kuchni lub na plyte marmurowa,szklana i rozprowadzajac ja szpachelka schladzamy do temp.30*C.Temperature mierzymy termometrem kuchennym,moze byc laserowy,sa takie w sprzedazy lub probujac ja ustami,gdy bedzie chlodna wtedy wsypujemy do niej czesc migdalow w calosci a wieksza czesc mielonych w blenderze.Mieszamy i wykladamy mase lyzeczka na silikon lub natluszony papier.Nigdy nie wkladamy czekolady do lodowki w celu schlodzenia!!!,bo traci polysk.

2.Sliwki suszone-damaskina nadziewane czekolada

Skladniki:
30 sliwek bez pestek
170 gr kuwertury czekoladowej
60 gr smietany
80 gr masla miekkiego /nie z lodowki/
100 gr kakao
Czekolade rozpuszczamy w naczyniu nad para i wlewamy do niej podgrzana smietane,dodajemy maslo.mieszamy i wkladamy do lodowki w celu schlodzenia.
Sliwki nadziewamy czekolada nakladajac ja lyzeczka lub rozkiem.Wkladamy je po pare do kakao,obtaczamy w nim i wkladamy do lodowki na 1 godzine.

3.Biale czekoladki z imbirem-Marcepan

Skladniki:
70 gr swiezego soku pomaranczowego
100 gr cukru pudru
400 gr mielonych migdalow-maczki migd.
1/2 lyzeczki swiezego lub suszonego imbiru
Wszystkie skladniki mieszamy w blenderze i z masy formujemy kuleczki lub inne formy w zaleznosci od naszego gustu.
Do dekoracji
Skladniki:
100 gr cukru pudru
150 gr bialej czekolady
Czekolade rozpuszczamy,zanurzamy w niej pojedynczo kuleczki i po ostudzeniu obtaczamy w cukrze.

4.Czekoladki z kayen

Skladniki:
500 gr kuwertury
1/4 lyzeczki kajen /chilli-czerwona ostra papryczka/
1/2 lyzeczki startej galki muszkatolowej
1/2 lyzeczki pieprzu
Rozpuszczona czekolde wylewamy na blat i schladzamy do temp.30*C,zlewamy do pojemnika.lyzka stolowa formujemy male okragle placuszki na silikonie lub natluszczonym papierze,odstawiamy do schlodzenia.

Sposoby dekoracji widzicie na video.Do dekoracji stosujemy platki wonnych roz.

5.Pytania i odpowiedzi

1.Czy zawsze mozemy laczyc make z maczka migdalowa.
Jedynie wtedy gdy dajemy mniej migdalow,ale wtedy tracimy na smaku.
2.Dlaczego stosujemy plytki silikonowe lub natluszczony papier?
Bo nie musimy ich natluszczac maslem i posypywac maka.

W nastepny odcinku bedziemy robili baby,babki i babeczki rumowe.
Smacznego!
Kali orexi!

http://pl.wikipedia.org/wiki/Marcepan


z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 351,4 MB
  • 2 kwi 13 18:06
11.Baby,babki i babeczki nasaczane rumem

Baba /babas/ po grecku to tata,papa,bo Grecy wzieli to slowo od Turkow.
Po polsku to babcia,staruszka a ciasto to bylo uwielbiane przez krola polskiego Stanislawa Leszczynskiego a zaczelo swa kariere dzieki jego corce Marii-krolowej Francji, zonie Ludwika XV.Dzieki Steliosowi wiedza juz o tym fakcie Grecy.  Leszczynski zmiekczal babke polewajac ja syropem z alkoholem.
Nazwa moze sie tez wywodzic od Ali Baby z Ksiegi tysiaca i jednej nocy...
Dzis bedziemy robic slodycze na Oskara.Jeden z filmow nazywal sie Babette's Feast /Uczta u Babett/ a drugi Chocolat.W Polsce wyrabiano ciasto z twardej maki pszenicznej z syropem z wina wegierskiego i nazywano babka.W 1840r. jeden z braci Julien zmienil troche ksztalt i skladniki syropu i nazwal ja Brillat-Savarin od nazwiska astronoma a byla to babeczka z rumem-baba au rhum.

1.Babki z rumem
Czas:ok. 2,5 godziny

Ciasto

Skladniki:
250 gr maki twardej
10 gr drozdzy piwnych
1 lyzeczka soli
2 lyzeczki cukr
75 gr masla miekkiego
2 jajka
1 zoltko
80 gr mleka
Cieplym mlekiem zalewamy drozdze,dodajemy sol i cukier, mieszamy,dodajemy jajka,wlewamy do miksera,sypiemy make i krecimy dodajac pod koniec plynne maslo.Mase wkladamy do oproszonego maka naczynia,przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce aby ciasto wyroslo.
Gdy wyrosnie przekladamy je do natluszczonej maslem i oproszonej maka formy i odstawiamy ponownie do wyrosniecia.Gdy wkladamy do malych foremek to nakladamy do 1/3 wysokosci,mozemy obcinac ciasto nozycami.Wstawiamy ostroznie,aby nie opadlo, do piekarnika i pieczemy 30min. w temp.180*C.

Syrop

Skladniki:
500 gr wody
350 gr cukru
50 gr rumu ciemnego
Skladniki grzejemy i gdy syrop jest goracy to wkladamy do niego babke z wycietymi /na spodzie a wlasciwie uprzednio gorze 5-6-ma otworkami/ polewamy wierzch syropem.

Dekoracja

Skladniki:
Marmolada /dzem/ morelowy
Bita smietana
Swieze owoce:truskawki,kiwi,pomarancze
Marmolade grzejemy i polewamy nia babeczki.
Za pomoca rozka nakladamy krem do srodka babek.
Ozdabiamy pokrojonymi owocami.

2.Napoj czekoladowy z kayen

Skladniki:
1 kg mleka
2 kawalki cynamonu
1 laska wanilii /rozcieta wzdluz/
100 gr miodu
400-500 gr kuwertury
1/4 lyzeczki pieprzu kayen
Gotujemy mleko z miodem i przyprawami i zalewamy nim stopiona czekolade,mieszamy.Podajemy schlodzona.

3.Pytania i odpowiedzi

1.Czy zawsze mozemy dodawac bialy cukier,czy mozna tez uzywac cukru ciemnego?.
Mozemy,ale nie do wszystkich wypiekow.
2.Czy mozemy zamiast masla do baklawy uzyc jakiegos oleju?
Tak,ale raczej oliwki z oliwek lub oleju kukurydzianego, ktore polecam.Moze byc tez margaryna,ale ona ma duzo wilgoci i nie jest taka smaczna.
Smacznego!Kali orexi!

W nastepnym odcinku beda slodkosci zwiazane z Sarakosti-Postem /saranda meres-czterdziesci dni do Paschy-Wielkanocy/ a wiec czekolada z tachini-pasta sezamowa i ciasteczka migdalowe,






z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 286,7 MB
  • 2 kwi 13 18:06
13.Slodycze na Kathari Deftera

Kathari Deftera-Czysty Poniedzialek (pierwszy dzien postu przed Pascha).W tym dniu Grecy jedza owoce morza,ryby, salatki,kiszonki, chalwe polana sokiem z cytryny i posypana cynamonem,popijaja je winem i tancza nawet na ulicach. :)Puszczaja rowniez latawce i wtedy niebo nad Atenami i Pireusem jest nimi uslane.

Sezamie:Otworz sie!Tak mowil Ali Baba z 40. rozbojmikami a wtedy otworzyla sie jaskinia i ukazalo sie w niej zlote ziarenko sezamu.
W Asyrii pito wino sezamowe.Starozytni Grecy robili z niego chalwe z miodem.

1.Wilgotny keks z tachini,z rumem i z czekolada

Skladniki:
300 gr tachini-pasta sezamowa
300 gr cukru pudru
300 gr maki lub maczki migdalowej
200 gr czekolady
200 gr rumu ciemnego
100 gr swiezego soku pomaranczowego
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Rozpuszczamy czekolade /kuwerture/ i wlewamy do wymieszanych razem tachini,rumu,
soku,soku,mieszamy i dodajemy make z proszkiem.Mase wlewamy do wytluszczonego olejem i przesypanego cukrem pudrem naczynia.Pieczemy w temp. 180*C od 20-30min. tylko tak,aby ciasto bylo wilgotne.

2.Skaltsouna (Scalcone)...Ciasto migdalowe

Skladniki:
Ciasto
70 gr swiezego soku pomaranczowego
100 gr cukru pudru
450 gr maczki migdalowej
1/2 lyzeczki cynamonu
Nadzienie
180 gr owocow suszonych /figi,sliwki,morele/
180 gr tartych /zmiksowanych/ orzechow wloskich lub migdalow
100 gr dzemu morelowego lub innego
starta skorka z jednej cytryny
Mieszamy w blenderze wszystkie skladniki na ciasto i wkladamy je do lodowki,aby stezalo.
Mieszamy wszystkie skladniki nadzienia.
Z ciasta formujeby okragle placuszki,wypelniamy je nadzieniem i skladamy w pierozki.Mozemy tez samo nadzienie uformowac w kulki i obtoczyc je w sezamie.

3.Chalwadopita-Placek z chalwy

Skladniki:
1kg chalwy macedonskiej
200 gr czekolady
sezam
100 gr oleju sezamowego
starta skorka z jednej pomaranczy
150 gr migdalow kokruszonych
1/4 lyzeczki cynamonu
Do plynnej czekolady dodajemy olej sezamowy,
skorke pomaranczowa i migdaly,mieszamy i wrzucamy pokrojana w kosteczke chalwe.Po wymieszaniu wkladamy mase do wylozonego folia nylonowa naczynia,przykrywamy i wstawiamy do lodowki.Po wyjeciu jej rozgrzewamy reka jej powierzchnie i posypujemy sezamem.

Kali sarakosti!Milego postu!
P.s.Sarakosti pochodzi od slowa saranda-czterdziesci a oznacza 40 dni postu do Paschy. ;)

z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 1,3 MB
  • 2 kwi 13 18:06
Tort czekoladowy Bitter
Czas:45-50min. 12-15 porcji

Skladniki:
5 jajek
125 gr cukru
125 gr maki
30 gr kakao
Ubilamy jaja z cukrem i powoli dodajemy mieszajac przesiana make razem z kakao.Z masy formujemy dwa placki prostokatne na natluszczonym papierze i pieczemy w temp. 180*C ok. 12min.
Placuszki przykrywamy natl. papierem,aby nie spiekl sie wierzch!
Syrop
Skladniki:
200 gr cukru
200 gr wody
60 gr rumu lub koniaku,likieru
Wode z cukrem podgrzewamy mieszajac a po zestawieniu i schlodzeniu dodajemy alkohol.

Krem czekoladowy Canache
Skladniki:
800 gr czekolady,kuwertury
800 gr smietany
80 gr miodu
Podgrzewamy smietane z miodem i zalewamy nia czekolade mieszamy.

Z upieczonych plackow ciasta wykrawamy kwadraty zgodnie z forma.Spodni nasaczamy syropem i wylewamy na niego polowe kremu,przykrywamy drugim i wstawiamy do lodowki lub zamrazarki,aby stezalo.Po wyjeciu z lodowki wylewamy druga polowe kremu i ponownie wstawiamy do lodowki.Po wyjeciu,aby nie miec problemu z wyjeciem tortu z formy podgrzewamy krawedzie formy za pomoca suszarki do wlosow.





Tort Charlotte
Nazwa Charlotte wywodzi sie ze slowa charlyt,ktore znaczy zmniejszone danie.
Niektorzy sadza,ze nazwa tego tortu wywodzi sie od imienia zony Jerzego III.Pierwszy tort byl z jablkami,ale nastepnie w Paryzu zmieniono troche jego skladniki a w Rosji nazwano go Charlotte Russe.Z Rosji zawedrowal do Stanow,gdzie byl ulubionym przysmakiem w Brooklinie i na Bronxie.Na poczatku XXw. w Nowym Jorku sprzedawano Charlotte Russe na ulicac jako szybkie danie nazywajac go Ambrozja Brooklinu.

Czas: 25min. 8-10 porcji

Krem
Skladniki:
350 gr czekolady
300 gr smietany
400 gr niezbyt ubitej piany z jajek /bialek/
Rozgrzana smietana zalewamy czekolade i po wymieszaniu dodajemy piane.

Syrop identyczny jak do tortu Bitter

Do stozkowej formy /dla tortow Charlotte/ wkladamy na brzeg nasaczone syropem tylko z jednej strony biszkopciki /aby nie rozmiekly/dzieciece paluszki i wlewamy polowe kremu i na wierzchu ukladamy dobrze nasaczobe biszkopty,zalewamy je reszta kremu i ukladamy kolejna warstwe nasaczonych biszkopcikow.Calosc wstawiamy do lodowki na 4godziny.
Po wyjeciu z lodowki podgrzewamy powierzchnie formy dlonmi,suszarka lub wstawiajac na chwile do goracej wody.Ustawiamy na podstawce,plaskim talerzu odwracajac forme.

Polewa
Skladniki:
200 gr smietany
200 gr czekolady
Goraca smietana zalewamy czekolade i dokladnie mieszamy.Ciepla glazura polewamy tylko wierzch naszego tortu.
Pozostala polewe mozemy znow podgrzac na parze i polac nia porcje tortu.
Sposoby dekoracji obu tortow zobaczycie pod koniec programu.

Slodkie katastrofy
Jeden z tortow Bitter,ktory sie rozpadl przy wyciaganiu z formy mozemy pokryszyc i nasaczyc go rumem a nastepnie poformowac z niego kuleczki,obtoczyc je w rozdrobnionej czekoladzie i podawac jako trufle.

Kali orexi!Smacznego!








z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 0 KB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika mrufczak

  • 1 KB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika mrufczak

  • 0 KB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika mrufczak

  • 1 KB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika mrufczak

  • 1 KB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika mrufczak

  • 19 KB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika mrufczak

  • 23 KB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika mrufczak

  • 19 KB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika mrufczak

  • 19 KB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika mrufczak

  • 19 KB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika mrufczak

  • 19 KB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika mrufczak

  • 19 KB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika mrufczak

  • 19 KB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika mrufczak

  • 19 KB
  • 2 kwi 13 18:06

z chomika mrufczak

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    250
  • obrazy
    55
  • pliki wideo
    5
  • pliki muzyczne
    2

371 plików
2,06 GB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności