Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
gorczak1
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Kris

widziany: 19.10.2018 17:02

  • pliki muzyczne
    15
  • pliki wideo
    2346
  • obrazy
    854
  • dokumenty
    8277

11745 plików
1855,02 GB

  • 70 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oliwy
1 szklanka maślanki lub kefiru
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
ulubione owoce np. jabłka, gruszki
Kruszonka:
1 kostka Kasia
1 szklanka cukru
mąka ( do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta )


Jak zrobić?
Ciasto:
Wszystko wymieszać, na wierzch ułożyć owoce. Posypać kruszynką.
Kruszonka:
Kasia utrzeć z cukrem. Dodać mąkę. Powinno jej być tyle, aby składniki utworzyły charakterystyczne grudki. Rozkruszyć na przygotowanym do pieczenia cieście.

Temperatura piekarnika: brak danych
Czas pieczenia: ok. 40 minut

zachomikowany

  • 76 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
150 g Kasia
4 jajka
170 g mąki
220 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie malinowe z cukrem
500 ml mleka
2 galaretki malinowe
mieszanka koktajlowa z puszki


Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do prostokątnej blaszki o wymiarach 25 cm i 30cm. Piecz ok. 30 min. w 180 st.C. Ostudź, przekrój na dwa plastry. Budynie ugotuj w 1/2 l mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudy. Do ostudzonej masy dodaj Kasia, wymieszaj mikserem. Na pierwszy plaster biszkoptu wyłóż połowę masy budyniowej, przykryj drugim biszkoptem i wyłóż resztą masy budyniowej. Całość ponownie umieść w formie, w której piekło się ciasto. Galaretki rozpuść w pół litrze wody, odstaw, aż lekko zaczną tężeć. Na ciasto wyłóż odsączone owoce i zalej wszystko lekko tężejącą galaretką.

Temperatura piekarnika: 180oC
Czas pieczenia: 30 minut

zachomikowany

  • 58 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
Ciasto:
0,5 kg mąki
kostka Kasia
2 żółtka
1 jajo
0,5 opakowania proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
śmietany ile zabierze.
Masa serowa:
0,5 kg sera
0,5 kostki Kasia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 jajo
cukier waniliowy
Masa z jabłek:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
2 łyżki wody


Jak zrobić?
Zarobić ciasto i upiec 3 placki. Każdy 15-20 minut.
Zmielony ser wkładamy do garnka, dodajemy jajo, Kasia, cukier. Do gotującej się masy wlewamy rozcieńczoną w małej ilości mleka mąkę, gotujemy około 3 minuty.
Jabłka utrzeć na grubej tarce, zagotować wodę z cukrem i dodać jabłka.
Całość mieszamy, aż jabłka będą szkliste.
Gorący ser wlewamy na pierwszy placek, jabłka dajemy na drugi, a przykrywamy trzecim. Placek posypać cukrem pudrem.

zachomikowany

  • 85 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
500 g maki
400 g cukru pudru
350 g Kasia
6 jajek
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg malin (lub innych owoców)
2 łyżki cukru rafinowanego



Jak zrobić?
Maliny umyć i osuszyć.
Stopić Kasia i ostudzić.
Oddzielić białka od żółtek.
Cukier zmiksować z żółtkami, wlewać stopniowo Kasia. Dodać cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać wszystkie składniki na gładkie ciasto.
Ubić białka na sztywna pianę i dodać do ciasta. Wymieszać.
Na wierzchu ciasta gęsto poukładać maliny i posypać cukrem.
Ciasto piec jedną godzinę w temperaturze 180 C

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 60 minut

zachomikowany

  • 60 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
1/ 2 kg śliwek
1 Kasia
6 jajek
20 dag cukru
cukier waniliowy
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania


Jak zrobić?
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać bardzo miękką Kasia i utrzeć. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu ułożyć polówki śliwek.
Piec około 45 min w temp.p. 170-180°C

Temperatura piekarnika: 170-180°C
Czas pieczenia: 45 min

zachomikowany

  • 75 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
ciasto: 20 dagKasia
40 dag mąki
4 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
powidła śliwkowe lub wiśniowe(250ml.)
pokrojone orzechy
10 dag cukru pudru
20 dagcukru kryształu
masa:1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe
1 Kasia
1/2 szkl. cukru pudru



Jak zrobić?
Ciasto:mąkę ,Kasia,cukier puder-skruszyć jak na kruszonkę.Na środku zrobić wgłębienie i wlać tam śmietanę wymieszaną z żółtkami,proszkiem,sodą.Zagnieść szybo ciasto.Podzielić na 2 części.Rozłożyć na dwóch takich samych blachach.Ciasto posmarować powidłami.Z ciasta zostały nam białka więc podziel je na dwie miski po 2 białka i ubij osobno cukrem kryształem który też podziel na pół.Wyszło nam więc 2 białka ubite z 10 dag cukru.Taką beze wyłóż na ciasto z marmoladą posyp orzechami według uznania i upiec ok.20min. Tak samo postąp z drugim ciastem
MASA:Z mleka i budyniu ugotuj budyń.Ostudź. Zimny zmiksuj z Kasia i cukrem.
Zimne placki przełóż masą .Schłodź w lodówce

zachomikowany

  • 41 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki
szklanka cukru pudru
1 Kasia
1 jajko
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
50 dag zmielonego białego sera
3 jajka
1 budyń śmietankowy
1 Kasia
15 dag cukru
1/2 l mleka
galaretka o dowolnym smaku



Jak zrobić?
Składniki ciasta zagnieść i upiec osobno 3 placki w temp.p 180st. Ja piekłam w blaszce prostokątnej i placki wyszły bardzo cienkie i kruche wiec sugeruje użyć tortownicy.
Ser:
Rozpuścić Kasia, dodać cukier i ser . Cały czas mieszając na małym ogniu. Budyń, mleko i jajka zmiksować i wlać do sera . Zagotować.
Ciepłą ale nie gorącą masą przełożyć placki, polać tez po wierzchu. Odstawić na 2 godziny do lodówki po czym zalać tężejąca galaretka.
Smacznego!

Temperatura piekarnika: 180C

zachomikowany

  • 42 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
CIASTO:
400 g mąki
4 żółtka
250 g Kasia
50 g drobnego cukru
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg białego twarogu przekręconego przez maszynkę lub gotowy twaróg mielony
5 jajek - osobno białka i żółtka
230 g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
100 ml śmietany kremówki
100 g Kasia
1 żółtko do posmarowania ciasta
lukier



Jak zrobić?
Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.

Masa serowa:
Kasia utrzeć mikserem, dodając kolejno żółtka. Następnie dodawać powoli cukier, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i ser. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać w masę serową. Nie miksować!

Wyjąć ciasto z lodówki. 2/3 ilości ciasta wylepić spód wysmarowanej Kasia formy prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do gorącego pieca na 15 minut. Zmniejszyć temp.peraturę do 180 st C.
Wyjąć formę z piekarnika, wylać na podpieczony spód masę serową. Pozostałe ciasto rozwalkować i wykrajac wąskie paseczki, ułożyć z nich kratkę na masie serowej.
Posmarować kratkę rozbełtanym żółtkiem. Wstawić ciasto do piekarnika i piec godzinę. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić sernik w piekarniku.

zachomikowany

  • 34 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
BISZKOPT
2 jajka
3/4 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia(płaska)
4 łyżki wody
4 łyżki oleju
MASA SEROWA
sernik na zimno w proszku
dżem porzeczkowy
PIANKA
galaretka z owoców leśnych
śnieżka w proszku



Jak zrobić?
BISZKOPT - żółtka utrzeć z cukrem,dodać olej, wodę i dalej ucierać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać . Pieczemy 20 minut w temp.peraturze 170*C.
Upieczony i ostudzony biszkopt smarujemy cienko dżemem. Następnie wylewamy masę serową ( wykonać według przepisu na opakowaniu). Jak masa stężeje to znów smarujemy cienko dżemem. Na wierzch wylewamy piankę.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody - ostudzić. Śnieżkę ubijamy w 150 ml mleka , pod koniec ubijania powoli wlewamy zimną galaretkę ciągle ubijając. Gotową piankę wylewamy na wierzch ciasta.

zachomikowany

  • 51 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
Ciasto:
1jajko
15 dag mąki
6 dag cukru
6 dag Kasia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
70 dag sera białego (zmielonego)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Budyń:
1 budyń śmietankowy (ugotować wg przepisu)
1/2 kostki Kasia
2 łyżki cukru
4 jajka


Jak zrobić?
Ciasto zagnieść, wyłożyć na posmarowaną Kasia formę.
Ser zmiksować z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i wylać na ciasto.
Kasia utrzeć z cukrem i 4 żółtkami, dodać ugotowany budyń i na końcu dodać ubite na sztywno białka z 4 jajek.

Temperatura piekarnika: 180 st.C
Czas pieczenia: 60 minut

zachomikowany

  • 60 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
Spód:
herbatniki na wyłożenie blachy
ok. 10 dag Kasia
Na sernik:
4 bite śmietany (np. śnieżki)
3 szklanki mleka
1 kg sera śmietankowego
1,5 szklanki cukru
5-6 łyżek żelatyny
2 galaretki
owoce np. maliny, truskawki, brzoskwinie


Jak zrobić?
SPÓD:
Herbatniki pokruszyć i wymieszać ze stopioną Kasia.
Masą wylepić spód formy.
Bite śmietany i 1.5 szklanki mleka ubić (mikserem).
W osobnym naczyniu utrzeć 1 kg sera i 1.5 szklanki cukru, pod koniec dodawać bitą śmietanę.
Do kubka wlać 1.5 szklanki mleka i żelatynę. Kubek włożyć do gorącej wody (ma być na ogniu), aż żelatyna będzie dobrze rozpuszczona. Jeszcze gorącą przelać do sernika.
Wszystko wymieszać (nie za długo) i wylać na herbatniki. Po zastygnięciu ozdobić owocami i wylać galaretki.

zachomikowany

  • 35 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g Kasia
Powidła lub konfitury
Masa smietanowa:
1 litr śmietany 18%
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy duży (w proszku)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przepis zasiegnelam ze strony Arabeski :)
Jak zrobić?
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną częścią wykleić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
(prostokątnej 20x30 lub tortownicy średnica 30cm)
Posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą.
Drugą włożyć do zamrażarki.

Masa:
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać.
Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 50 minut w temp.peraturze 180°C.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 50 min

zachomikowany

  • 33 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
1 krem Karpatka
1 Kasia
2 paczki krakersów
2 puszki Krówki
2 łyczeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 śmitetan-fix
Paczkę migdałów płatki
Śmietanke 36%



Jak zrobić?
Najpierw układasz 1 warstwę krakersów na brytfance, później na to krem karpatka (wcześniej go gotujesz z mlekiem wg przepisu na opakowaniu-po wystudzeniu dodajesz kostkę Kasia i miksujesz)później kolejna warstwa krakersów, na to krówka (wcześniej gotujesz na parze żeby masa nie była twarda do rozsmarowania)nie gorące, na to warstwa krakersów i na koniec śmietanka ubita z fiksem cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posypujesz na koniec migdałami i do lodówki-najlepiej na noc żeby oddało!

zachomikowany

  • 35 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Lista składników
3,5 szklanki mąki
40 dag Kasia
20 dag cukru pudru
2 całe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy


Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj Kasia i posiekaj nożem na drobne kawałki. Wbij jaja. Całość szybko zagnieć, zawiń w folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i rozwałkuj na grubość 3-4 mm. Z ciasta wycinaj foremkami ciasteczka i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce. Piecz około 8 minut w 200 st. C.

zachomikowany

  • 51 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Lista składników
Ciasto: 40 dag mąki
25 dag Kasia
16 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2-3 łyżki śmietany
Beza: 4 białek
1 szklanka cukru
20dkg orzechów włoskich drobno pokrojonych
Krem: 1 1 szklanki mleka
1 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 kostka Kasia
cukier waniliowy
do posmarowania placków:1 słoik powideł


Jak zrobić?

Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozłożyć na osobnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Ciasto po nakłuwać widelcem, posmarować powidłami.

Z podanych składników zrobić bezę. Podzielić na 2 części i rozłożyć na surowych plackach. Posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Każdy placek piec około 35 minut w temperaturze 150 °C.

Szklankę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć Kasia z żółtkami, następnie dodawać po trochu budyniu.

Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem. Najlepiej smakuje na drugi dzień

zachomikowany

  • 49 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Lista składników
1kg twarogu waniliowego – takiego już mielonego w kubełku
250 g Kasia lub Kasia (cała kostka)
250 g cukru
4 żółtka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Duże opakowanie herbatników
Trochę Kasia lub oleju
można ale nie trzeba: rodzynki lub brzoskwinie

Jak zrobić?

Kasię, miksować z cukrem i żółtkami. Jak się połączą w gładką masę dodajemy sobie proszek do pieczenia i budyń.
Znowu trochę puszczamy w ruch mikser.
Jak się wszystko ładnie wymiesza zaczynamy dodawać twaróg, tak łyżka po łyżce, na nie za szybkich obrotach.
Jak się wszytko ładnie wymiesza, możemy dosypać rodzynek (osobiście FUJ), ja dodałam kawałki brzoskwini z puszki (wszelkie owoce mieszamy z masą już łyżką, nie mikserem).

Teraz przechodzimy do robienia spodu.
Aha, w tzw międzyczasie można już nastawić piekarnik na 180-200 stopni, i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ja mam dużą okrągłą blachę, co nie przeszkadza w robieniu sernika w innym kształcie.

No to jak wspominałam, robimy spód.
Herbatniki kruszymy na okruchy (małe i duże) w foliowej torebce, dodajemy do nich Kasia (ja mam lenia i nie chce mi się męczyć z Kasia i dolewam trochę oleju) i mieszamy sobie wszytko, tak, żeby okruchy się ze sobą połączyły. Tak wykonane dzieło przesypujemy na blachę i mamy spód.

Na to wylewamy naszą masę sernikową.

Wsadzamy do piekarnika i pieczemy.

Miło by było gdyby po upieczeniu (sprawdzamy czy jest upieczone patyczkiem) sernik postał sobie w wyłączonym otwartym piekarniku przed wyjęciem...mniej więcej 10-15 minut. nie powinien wtedy opaść.

Temperatura piekarnika : 180-200C

Czas pieczenia: 60min

zachomikowany

  • 41 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Lista składników
3 szklanki mleka 2 paczki krakersów 2 paczki wiórek kokosowych (razem ma być 20 dag) 2 żółtka 1,5 kostki Kasia, cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić?

2 1/2szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. w 1/2 szklanki mleka rozrobić mąkę i żółtka, a następnie wlać to do gotującego się mleka. Gotować na wolnym ogniu mieszając aż zgęstnieje, zyskując konsystencję budyniu i wystudzić.
Kasia rozrobić mikserem, dodać budyń i wiórki kokosowe (ale troszeczkę ich pozostawić do posypania). krem podzielić na 4 części

Na blasze ułożyć na dnie najpierw:
krakersy,
1/4 porcję kremu,
krakersy,
1/4 porcja kremu,
krakersy,
1/4 porcja kremu
krakersy
1/4porcja kremu
na wierzch posypać wiórkami kokosowymi

Całość włożyć do lodówki. Przepis jest na mała blaszkę.

zachomikowany

  • 36 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Lista składników
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki Kasia
2 żółtka ( białko zostawić na pianę )
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Masa serowa :
1 kg sera (mielonego)
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
1 jajko ( całe)
4 żółtka ( białka zostawć na pianę)
aromat waniliowy
Masa kokosowa :
6 białek
1/2 szklanki cukru
100 gram wiórków kokosowych


Wszystkie składniki na ciasto zagnieść . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto na blachę i nakłuć widelcem . Podpiec przez 10 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku .
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować .Masa będzie rzadka. Wylać masę na podpieczone ciasto . Piec około 40-45 minut w temp.p. 180 stopni.
Przygotować masę kokosową- ubić białka z cukrem i dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut

zachomikowany

  • 15 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Tort orzechowy

Przygotowanie: ok 1,5 godz.

Składniki na 10 porcji
• 10 jajek
• 200 g cukru pudru
• 250 g mąki
• 150 g zmielonych orzechów włoskich
• łyżka proszku do pieczenia
• opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżki oliwy
• szklanka zmielonych biszkoptów

Masa:
• 400 g orzechów włoskich
• 400 ml mleka
• 300 g cukru
• 400 g masła
• kieliszek spirytusu

Etapy przygotowania

1. Oddziel białka od żółtek.
Z białek ubij sztywną pianę.

2. Dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj, aż składniki połączą się.

3. Delikatnie wmieszaj żółtka.

4. Zmielone orzechy wymieszaj z mąką, zmielonymi biszkoptami i proszkiem do pieczenia.
Stopniowo dodaj do piany.

5. Wlej oliwę.
Przelej do formy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wygładź wierzch.

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.
Wyjmij i pozostaw w formie aż do całkowitego ostygnięcia.

7. Przygotuj masę.
W gotującym się mleku rozpuść cukier.
Gotuj na małym ogniu 5-10 min, aż zgęstnieje i zmniejszy objętość.

8. Stopniowo dodawaj do ciasta zmielone orzechy.
Mieszaj na małym ogniu jeszcze około 5 min. Odstaw do ostygnięcia.

9. Ucieraj masło, aż się spieni, a następnie dodaj go do masy orzechowej. Wlej kieliszek spirytusu.

10. Ciasto przekrój w poprzek na trzy jednakowe warstwy, przełóż je kremem.

11. Rozsmaruj krem także po bokach i na wierzchu tortu.
Udekoruj połówkami orzechów i bakaliami.


**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 73 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki:
Biszkopt:
7 jaj
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 litr śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/2 soku z cytryny
100 ml likieru malibu
Dekoracja: tabliczka białej czekolady, wiśnie koktajlowe

Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Ubijam masę, dodając po 1 żółtku. Powoli wsypuję przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do prostokątnej formy i piekę 35 - 40 minut w temperaturze 180 ℃.
Masa:
Zimną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodaję sok z cytryny, rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę oraz malibu. Ubijam jeszcze chwilę. Biszkopt kroję na 3 części. Przekładam kremem malibu i posypuję pokruszoną białą czekoladą. Dekoruję wiśniami koktajlowymi i płatkami białej czekolady, ewentualnie poziomkami i wiórkami kokosowymi.

z chomika Zeeb

  • 93 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki:

Biszkopt:
* 8 żółtek
* 8 białek
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka octu
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżki mąki ziemniacznej
* 1 szklanka mąki zwykłej
* 3 łyżki kakao

Krem cappuccino:
* 1/2 litra mleka
* 3 kopiaste łyżki mąki zwykłej
* 5 żółtek
* 1/2 szklanki cukru
* 5 kopiastych łyżek Cappuccino
* woda
* 5 łyżeczek żelatyny
* kostka margaryny (proponuję Palmę)
* Kremówka:
* 1/2 litra śmietany kremówki
* 4 kopiaste łyżeczki żelatyny
* 1 cukier waniliowe
* 2 łyżki cukru
* poncz:
* woda
* 4 łyżki kawy
* alkohol


Etapy przygotowania:

BISZKOPT: żółtka,ocet,proszek do pieczenia wymieszać w garnuszku.Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszane żółtka i kilka min. miksować. Mąkę wymieszać, dodać 3 łyżki kakao (wszystko przesiać, żeby nie było grudek).Wlać do tortowncy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem. Wszystko razem wymieszać powoli, żeby nie opadło. Piec w temp 175st. C ok. 1/2 h

KREM: mleko zagotować i dodać zwykłą mąkę rozmieszaną z mlekiem (żeby nie było grudek dodatkowo przelać przez sitko) i wlać do gotującego się mleka. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i dodać do gotującego się budyniu, przegotować.Cappuccino zalać 2 łyżkami gorącej wody, dodać do budyniu i wymieszać. Budyń ostudzić. Utrzeć kostkę margaryny i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.

ŚMIETANA: schłodzoną śmietanę wlej do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić. Dodać ostudzoną i rozrobioną żelatynę i dobrze zmiksować.

PONCZ: Do 1/2 litrowego garnuszka wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem. Gdy trochę ostygnie dodajemy alkohol (ilość i marka wedle uznania).

WYKONANIE: Biszkopt przekroić 2 razy tak, żeby były trzy części. Każdą z nich nasączamy ponczem. Pierwszą warstwę pokrywamy cienką warstwą kremu cappuccino, a na to jeszcze dajemy bitą śmietanę.Przykrywamy warstwą biszkoptu. Tym razem dajemy tylko bitą śmietanę. Dajemy ostatnią część biszkoptu i ozdabiamy resztą bitej śmietany i kremu cappccino.

z chomika Zeeb

  • 23 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 ? szklanki mąki pszennej
? szklanki mąki ziemniaczanej
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder

Jak przyrządzić:

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać.

Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

zachomikowany

  • 15 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Śmietanowiec

Składniki
• 1/2 l śmietany kremówki

• 1/4 szklanki mleka
• łyżka cukru pudru
• 2 torebki cukru waniliowego
• 2 torebki curu waniliowego
• 2 czubate łyżki żelatyny
• 3 galaretki (każda w innym kolorze)
• puszka ananasów
• bakalie według uznania - posiekane orzechy, rodzynki itp.

Etapy przygotowania

1. Żelatynę namoczyć w mleku, 2 galaretki (każdą oddzielnie) rozpuścić w małej ilości wody, po stężeniu pokroić w kostkę.

2. Ananasy odsączyć i także pokroić w niewielką kostkę.
W syropie z ananasów umoczyć biszkopty i wyłożyć nimi dno dużej tortownicy.

3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone galaretki oraz ananasy i porządnie wymieszać.

4. Namoczoną w mleku żelatynę podgrzać i rozpuścić.
Dodać do śmietany, wymieszać, przełożyć do tortownicy, udekorować wierzch krążkami ananasa, zalać trzecią galaretką i wystudzić.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 81 KB
  • 6 wrz 13 13:04

z chomika elzbieta460

  • 120 KB
  • 6 wrz 13 13:04

z chomika elzbieta460

  • 118 KB
  • 6 wrz 13 13:04

z chomika elzbieta460

  • 109 KB
  • 6 wrz 13 13:04

z chomika elzbieta460

  • 73 KB
  • 6 wrz 13 13:04

z chomika elzbieta460

  • 44 KB
  • 6 wrz 13 13:04

z chomika elzbieta460

  • 107 KB
  • 6 wrz 13 13:04

z chomika elzbieta460

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    432
  • obrazy
    212
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

648 plików
111,84 MB




doporen777

doporen777 napisano 26.11.2022 05:05

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (22)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (22)
« poprzednia stronanastępna strona »
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności