Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
gorczak1
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Kris

widziany: 19.10.2018 17:02

  • pliki muzyczne
    15
  • pliki wideo
    2346
  • obrazy
    854
  • dokumenty
    8277

11745 plików
1855,02 GB

  • 0,9 MB
  • 6 wrz 13 13:04
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 19 KB
  • 6 wrz 13 13:04

z chomika wielosmakowa

  • 195 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Placek marchewkowy
12 kawałków - czas przygotowania: ok. 45 min. - czas pieczenia: ok. 45 min.
1 kawałek zawiera ok. 220 kcal., 5 g białka, 14 g tłuszczu, 17 g węglowodanów, 1,5 porcja węglowodanów


obrazek300 g marchwi
500 g winnych jabłek
2 łyżki soku cytrynowego
4 jaja
80 ml oleju rzepakowego
50 g płynnego miodu
1 łyżeczka słodziku w płynie
100 g mąki lub kaszki kukurydzianej
100 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g dżemu morelowego lub pomarańczowego
papier do pieczenia do wyłożenia formy


1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C (przy powietrzu obiegowym do 150° C). Marchew oczyścić, obrać i drobno ustrugać. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie cząstki i pokropic sokiem cytrynowym.
2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. W dużej misce utrzeć na gęsty krem żółtka z olejem i słodzikiem. Do utartej marchwi dodac mąke kukurydzianą, migdały i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać i dołączyć do zółtek. Na końcu ostroznie domieszać pianę z białek.
3. Dno tortownicy (ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i połączyć z bokami. Totownicę napełnoć ciastem i wygładzic powierzchnię. Cząstki jabłek wcisnąć w ciasto na wzór rozetki.
4. Ciasto wsunąć na średni poziom piekarnika i piec przez okolo 45 minut. W tym czasie ogrzać dżem. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i jeszcze ciepłe posmarować dżemem.


Mąkę lub kaszę kukurydzianą mozna kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub w odpowiednich działach w supermarketach. Można też zastąpić ją mąką pszenną.

Smacznego życzy Rudziaczek79

zachomikowany

  • 298 KB
  • 6 wrz 13 13:04

Omlet z owocami

Dla 2 osób - czas rpzygotowania: ok 30 min.
1 porcja zawiera ok. 350 kcal, 17 g b, 21 g tł., 22 g w., 2 p.w.


obrazek5 białek
3 żółtka
1 łyżka mąki pszennej (typ 550)
1 łyżeczka oleju słonecznikowego do smażenia
2 kiwi
2 mandarynki
1 papaja
1 karambola
50 g ubitej smietany

Do przybrania:
1 łyżeczka cukru pudru
kilka listków melisy cytrynowej


1. Białko ubić na sztywną pianę. Żółtka z dodatkiem około 2 łyżek ciepłej wody ubić na puszysta masę. Masę żółtkową i mąkę dołączyć do piany z białek i ostrożnie wymieszać.
2. Patelnię teflonową (ø 24 cm) nasmarować niewielka ilością oleju i rozgrzać. Nalać połowę ciasta naleśnikowego i smażyć aż dolna część się zarumieni. Omlet odwrócić i zarumienić z drugiej strony, a nastepnie zdjąć z patelni i trzymać w cieple. W taki sam sposób usmazyć drugi omlet.
3. Owoce kiwi obrać i pokroić w plasterki. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Papaję obrać, przekroić na połowę, usunąć pestki i pokroić miąższ wzdłuż na podłużne cienkie cząstki. Karambolę umyć, osuszyć i pokroić w poprzek na plasterki.
4. Omlety przełożyć na 2 talerze, na każdym rozłożyć trochę ubitej smietany. Na wierzchu umieścić rozdrobnione owoce. Omlety złożyć, oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami melisy


Owoce papai odznaczają się wrażliwą skórzastą skórką barwy zielonej, przechodzącą później w zielonożółtą do żółtej. Skórka dojrzałych owoców łatwo się ugina po lekkim naciśnięciu palcem. Czarne, połyskliwe pestki we wnetrzu owocu mają smak żrąco-ostry.
Smacznego życzy Rudziaczek79

zachomikowany

  • 428 KB
  • 6 wrz 13 13:04

Sorbet malinowy

Dla 4 osób - czas przygotowania: ok. 25 min. - czas mrożenia: ok 2 1/2 godz.
1 porcja zawiera ok. 130 kcal, 2 g b, 1 g tł., 21 g w., 2 p.w.


obrazek500 g malin
200 ml białego wina
2 łyżki płynnego miodu
płynny slodzik według uznania
1 łyzka orzeszków pistacjowych
kilka listków mięty do dekoracji


1. maliny przebrać, umyć, umieścić w wysokim naczyniu, dołaczyć wino i zmiksować. oslodzić miodem i według uznania płynnym słodzikiem.
2. Masę wlać do miski, przykryć i na 2-3 godziny wstawić do zamrazarki. W tym czasie często wyjmowac i mieszać.
3. Przed podaniem sorbet wyjąć z zamrażarki i jeszcze raz zmiksować. Wykrawać łyzką do lodów małe kulki i umieszczać je w kompotierkach.
4. Orzeszki pistacjowe drobno posiekać. Sorbet udekorować orzeszkami pistacjowymi i listkami mięty i natychmiast podawać.


Jeśli przeszkadzają pesteczki malin w gotowym sorbecie, to zmiksowane maliny przed zamrożeniem przetrzeć przez sito o malych otworach.

Smacznego życzy Rudziaczek79

zachomikowany

  • 175 KB
  • 6 wrz 13 13:04

Sorbet porzeczkowy

Dla 4 osób - czas przygotowania: ok. 25 min. - czas mrożenia: ok. 2 godz.
1 porcja zawiera ok. 110 kcal, 2 g b, 0 g tł., 27 g w., 2,5 p.w.


obrazek500 g czarnych porzeczek
200 ml soku z czerwonych porzeczek
2 łyzki płynnego miodu
płynny słodzik według uznania
kilka listków melisy cytrynowej do przybrania


1. Porzeczki przebrać, umyć i oderwać od gronek. Owoce umieścić razem z sokiem porzeczkowym w wysokim naczyniu i zmiksować. Osłodzić miodem i według uznania słodzikiem.
2. Masą owocową napełnić miskę i pod przykryciem wstawić na około 2 godziny o zamrazalnika. Od czasu do czasu wyjmowac i mieszać.
3. Przed podaniem wyjąć sorbet z zamrażarki i jeszcze raz zmiksować. ??yżką lub specjalną łyżką do lodów wykrawać małe kulki i umieszczać w kompotierkach.
4. Sorbet udekorowac listkami melisy i zaraz podawać.


Do tego sorbetu nadają się też porzeczki mrozone lub mieszanka z owoców jagodowych (owoce należy przyrzadzić dopiero po rozmrożeniu).
Smacznego życzy Rudziaczek79

zachomikowany

  • 129 KB
  • 6 wrz 13 13:04

Amerykańskie ciasteczka czekoladowe (brownies)

30 sztuk - czas przygotowania: ok 30 min. - czas pieczenia: 25-30 minut.
1 sztuka zawiera ok. 70 kcal, 1 g b, 4 g tł., 7 g w., 0,5 p.w.


obrazek150 g gorzkiej czekolady
80 g margaryny dietetycznej
80 g syropu klonowego
1 łyżeczka słodziku w płynie
120 g maki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka kakao
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli jodowanej
1 jajo
4 łyzki mleka (1,5% tłuszczu)


1. W garnku rozpuścić czekoladę i 75 g margaryny. Wlać do makutry i domieszać syrop klonowy i słodzik.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C (przy powietrzu obiegowym do 150° C). Kwadratową (amerykańską) formę do ciasta (20 x 20 cm) nasmarowac pozostałą margaryną. Mąkę wymieszać z kakao, soda oczyszczoną i solą.
3. Do masy czekoladowo-margarynowej wbić jajo, a następnie stale mieszając dodawać po łyżce mąki. Całość ucierac tak długo, az powstanie gładkie ciasto. Na końcu dolać mleko, by ciasto nie było zbyt geste.
4. Ciasto przenieść do formy i wygładzić powierzchnię. piec przez 25-30 minut na średnim poziomie piekarnika. Gotowe ciasto wyjąć z formy i pokroić na kwadraty o bokach 4 x 4 cm. Ciasteczka wystudzić na siatce.


Syrop klonowy można znależć w dobrze zaopatrzonym supermarkecie.
Można równiez zastapic go syropem buraczanym lub cukrem.


Smacznego życzy Rudziaczek79

zachomikowany

  • 187 KB
  • 6 wrz 13 13:04

Zapiekanka z ryżu z jabłkiem

Dla 2 osób - czas przygotowania: ok 45 min. - czas pieczenia: ok. 35 min.
1 porcja zawiera ok. 450 kcal, 14 g b, 10 g tł., 71 g w., 6 p.w.


obrazek
120 g ryzu slodkiego (kleistego)
450 ml mleka (1,5% tłuszczu)
szczypta soli jodowanej
2 łyżeczki cukru
szczypta sproszkowanego cynamonu
1 duże winne jabłko
1 białko
1 łyzka masła lub margaryny do wysmarowania formy
1 łyżka płatków migdałowych


1. Ryż zagotowac mlekiem i solą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dołączyć cukier. Raz doprawić do smaku cynamonem.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na małe kawałki. Białko ubić trzepaczką lub mikserem na sztywną pianę i zmeszać z ryżem.
3. Formę do zapiekanek natłuścić i układac przemiennie warstwę ryżu i jabłka. Górna warstwę powinien stanowić ryż.
4. Ryż posypać płatkami migdałowymi. Wstawić na sredni poziom piekarnika i piec przez około 35 minut az potrawa się zarumieni.


Zamiast płatków migdałowych można też uzyć 2 łyżeczki posiekanych orzechów laskowych.

Smacznego życzy Rudziaczek79

zachomikowany

  • 19 KB
  • 6 wrz 13 13:04

zachomikowany

  • 19 KB
  • 6 wrz 13 13:04

zachomikowany

  • 20 KB
  • 6 wrz 13 13:04

zachomikowany

  • 0,9 MB
  • 6 wrz 13 13:04

zachomikowany

  • 19 KB
  • 6 wrz 13 13:04
PLACEK Z JAGODAMI

Przepis na szybkie i smaczne, a przede wszystkim łatwe w przygotowaniu, ciasto z jagodami.


Składniki:

•20 dag mąki pszennej
•4 jaja
•6 łyżek oleju
•3/4 szklanki cukru
•1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•kilka kropli esencji rumowej
•60 dag jagód lub innych miękkich owoców
•cukier puder
•łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy
Przygotowanie:

Owoce opłukać, osączyć. Jajka ubić z cukrem, wlać 2 łyżki wody, esencję rumową , olej i przez chwilę ubijać. Wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać. Ciasto włożyć na wysmarowaną blachę średniej wielkości i przykryć owocami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek formy (około 30 min). Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 9 KB
  • 6 wrz 13 13:04
FALE DUNAJU


Skladniki na ciasto:

•kostka masła roślinnego
•6 jaj
•2 szkl. mąki
•szklanka cukru pudru, cukier waniliowy
•2 lyżki kakao
•1 lyżeczka proszku do pieczenia
•wiśnie z kompotu lub świeże
Składniki na krem:

•kostka margaryny
•1,5 szklanki mleka
•1/2 szklanki cukru
•po dwie łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
•cukier waniliowy
Polewa:

•pół kostki margaryny
•1 szklanka cukru pudru
•2 łyżki kakao
•2 łyżki wody
Przygotowanie:

Utrzeć masło z cukrem, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianą.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao i dwie łyżki wody, po czym wyłożyć na jasną część ciasta. Na wierzchu dość gęsto rozłożyć owoce i piec okolo 45 min.

Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny. Gdy ciasto ostygnie, nałożyć na nie krem.

Polewę sporządzić rozpuszczając w garnku jej składniki. Gdy wystygnie, oblać nią ciasto.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 19 KB
  • 6 wrz 13 13:04
CIASTO Z DELICJAMI

Efektowne i proste w wykonaniu ciasto, które na karnawałowym przyjęciu zrobi prawdziwą furorę. Okrągłe piegi delicji, zatopione w kolorowej galaretce, stanowią jego wspaniałą ozdobę. To ciasto wprost rozpływa się w ustach. Przekonaj się...

Składniki na biszkopt:

•4 duże jajka
•10 dag cukru
•4 kopiaste łyżki mąki tortowej
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
•1 łyżka wody
Składniki na krem:

•1/2 l mleka
•2 żółtka
•1 tabliczka gorzkiej czekolady
•10 dag wiórków kokosowych
•10 dag cukru
•1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
•1 kostka margaryny
Dodatkowo:
- 2 paczki delicji
- 2 galaretki (kolor i smak według własnych upodobań)

Przygotowanie:

1.Białka ubić z cukrem. Do piany powoli dodawać po 1 żółtku, ciągle mieszając. Do powstałej masy dodać resztę składników. Lekko zamieszać łyżką. Piec ciasto w prostokątnej dużej blaszce, ok. 30 min. w temp. 180 st.
2.Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. 2 żółtka roztrzepać z mąką ziemniaczaną i połową szklanki mleka. Wlać na gotujące się mleko. Zagotować, aż osiągniemy konsystencję budyniu. Wystudzić.
3.Margarynę utrzeć, powoli dodawać po łyżce zimnego kremu. Do gotowej masy dodać posiekaną w kostkę czekoladę i wiórki kokosowe.
4.Zalać gorącą wodą dwie galaretki i poczekać, aż zaczną tężeć.
Połączenie:

Na zimny biszkopt wyłożyć krem z kawałkami czekolady i kokosem. Następnie poukładać na nim delicje jeden obok drugiego. Całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 34 KB
  • 6 wrz 13 13:04
WIELKANOCNY WIANEK

W tym roku, na święta, zamiast tradycyjnej baby drożdżowej upiecz wielkanocny wianek. To pyszna odmiana tradycyjnego ciasta.


Przepis
Składniki na ciasto:

•125 ml mleka
•60g masła
•10g drożdży instant
•60 ml ciepłej wody
•375g mąki
•3/4 łyżeczki soli
•45g cukru
•1 jajko
Dodatki smakowe:

•60g rodzynek
•60g sułtanek
•2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
•45g bazowego cukru
•1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
•1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
•starta skórka z jednej cytryny
Wykonanie
Masło ropuść w ciepłym mleku, drożdże w ciepłej wodzie. Mąkę połącz w misce z solą i cukrem. Dodaj do niej rozpuszczone w mleku masło i rozpuszczone drożdże. Wbij całe jajko. Wyrób ciasto rękoma. Powinno to trwać ok. 10 min., aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia i rąk. Odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na ok. godzinę.

W tym czasie przygotuj masę bakaliową. W rondelku skarmelizuj cukier. Dodaj do niego wszystkie dodatki smakowe. Zamieszaj.



Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj tak, aby powstał prostokąt. Wyłóż na nie równomiernie masę bakaliową. Zwiń w roladę, a następnie połącz jej końce, aby otrzymać okrąg. Ponacinaj wałek w ok. 2 cm odstępach, a następnie otrzymane kawałki poukładaj obok siebie. Otrzymasz wianek z bakaliwoych zawijańców.



Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz około 30 minut w temp. 175°C (piekarnik powinien być podgrzany).

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 23 KB
  • 6 wrz 13 13:04
NAPOLEONKA Z POZIOMKAMI

Gdy rozpoczyna się sezon na truskawki i poziomki, to czas na pyszne ciasto z tymi owocami. Oto przepis na napoleonkę z poziomkami.

Składniki:
•500 g ciasta francuskiego
•1/2 l mleka
•6 żółtek
•100 g cukru pudru
•50 g mąki ziemniaczanej
•1 laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego
•cukier puder do posypania gotowego ciasta
•1/2 kg poziomek

Przygotowanie:
1.Ciasto podziel na trzy części i rozwałkuj na grubość około 2 mm, na wymiar blaszki do pieczenia. Wstaw warstwy do piekarnika i piecz 15-20 min. w temp. 220 °C.
2.Mleko zagotuj razem z wanilią (którą potem należy usunąć) lub z cukrem waniliowym ok. 10 min.
3.Żółtka utrzyj razem z cukrem, a następnie wsyp mąkę i ciągle mieszając dodawaj stopniowo gorące mleko. Zagotuj na małym ogniu, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Masa najpierw zgęstnieje a później zrobi się bardziej rzadka. Wówczas należy zdjąć ją zdjąć z ognia i wystudzić.
4.Do tak przygotowanego kremu, dodaj umyte poziomki.
5.Jeden kawałek upieczonego ciasta połóż do blaszki i wylej na niego połowę masy. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Znów wylej pozostałą część masy i przykryj ostatnią warstwą ciasta. Poczekaj aż masa stężeje (ok. 2 godziny w lodówce).
6.Za pomocą bardzo ostrego noża pokrój całość na kwadraty wielkości około 7×7 cm. Na koniec posyp wszystko cukrem pudrem i udekoruj listkami melisy i całymi poziomkami.
Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 64 KB
  • 6 wrz 13 13:04
BABKA UCIERANA

Babka jest łatwa w wykonaniu, smaczna, a przede wszystkim ładnie wygląda. Sama w sobie jest ozdobą stołu.

Składniki:

•6 jaj
•25 dag cukru
•25 dag mąki
•1 kostka margaryny
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•1 łyżka kakao
•sok z 1 cytryny
•rodzynki
Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem stopniowo dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem, sok z cytryny , rodzynki i pianę z białek. Trochę ciasta odłożyć (2-3 łyżki) - dodać kakao i zamieszać. Białe ciasto wlać do foremki, a ciasto kakaowe wylać na wierzch i nakłuć widelcem. Piec ok. 50 minut w temperaturze 175 stopni. Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub wg/ uznania.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 6 wrz 13 13:04
KRÓLEWIEC

Ten przepis jest uwielbiany przez wszystkie pokolenia. Królewiec jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach.

Ciasto kruche - składniki:

•30 dag mąki
•10 dag cukru
•2 łyżki miodu
•1 łyżeczka sody
•1 całe jajko
•15 dag margaryny
Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na połowę i upiec dwa placki. Piec na blaszce (24x42) posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia na złoty kolor. Temperatura pieczenia 175 stopni. Papier zdjąć jeszcze z gorących placków.

Ciasto biszkoptowe - składniki:

•4 jajka
•1/2 szklanki cukru
•1/2 szklanki mąki pszennej
•1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
•2 łyżki wody
•1łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodać resztę składników - lekko zamieszać. Upiec biszkopt.

Krem - składniki:

•1/ 2 litra mleka
•10 dag cukru
•1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
•1 kopiasta łyżka mąki pszennej
•1 cukier waniliowy
•1 kostka margaryny
Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki, resztę mleka zagotować. W połowie szklanki roztrzepać mąki i wlać na gotujące się mleko. Do gorącego budyniu wkręcić margarynę.

Polewa czekoladowa - składniki:

•4 łyżki cukru pudru
•12 dag margaryny
•3 łyżki kakao
•3 łyżki mleka
Wykonanie: Podane składniki na polewę roztopić w małym naczyniu. Gorącą wylać na placek.

Łączenie ciasta: Kruchy placek - połowa kremu - biszkopt - druga część kremu - kruchy placek - polewa.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 12 KB
  • 6 wrz 13 13:04
BABA DROŻDŻOWA Z DONICY

Baba drożdżowa z donicy


Tradycyjna baba drożdżowa to ciasto, bez którego nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkiej Nocy. Aromatyczna, puszysta, z chrupiącą skórką, najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła, posmarowana cienką warstwą masła.

Składniki:

•10 dag drożdży
•1/2 szklanki cukru
•1 kg mąki
•1/2 l mleka
•7-8 żółtek
•1 jajko
•10 dag masła
•5 łyżek oleju
•1/4 łyżeczki soli
•1/2 torebki cukru waniliowego
•10 dag rodzynek
•skórka otarta z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Rozczyn: Do miseczki krusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i mąki, zalej 3 łyżkami ciepłego mleka. Przykryj ściereczką na ok. 10 min.

W czasie wyrastania rozczynu utrzyj żółtka z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym. Kiedy drożdże wyrosną, dodaj je do pozostałej mąki i utartych jajek. Wlej resztę podgrzanego mleka, posól. Wyrób elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od rąk. Podsyp je mąką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, dodaj stopione masło, olej i skórkę cytrynową. Znów zagnieć i zostaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 min. dodaj rodzynki i ponownie zagnieć. Ciastem napełnij do połowy natłuszczone wysokie formy w kształcie donicy. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełni brzegi formy, posmaruj je po wierzchu rozmąconym jajkiem i upiecz w temp. 160-180 st. Przez pierwsze 30 min. tylko od spodu, a ostatnie minuty z grzałką włączoną u góry. Czas pieczenia: ok. 45 min.

Ciasta powinno wystarczyć na dwie duże baby i trzy małe babki (w zależności od wielkości foremek).

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 18 KB
  • 6 wrz 13 13:04
BARANKI KURKI I ZAJACZKI Z CIASTA BISZKOPTOWEGO


Baranki, kurki i zajączki są wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Te upieczone z lekkiego biszkoptowego ciasta można dodatkowo z apetytem zjeść. Potrzebujesz jedynie odpowiedniej foremki, by zacząć wypiekać je na każde święta.

Składniki na 1 formę:

•160g cukru
•160g mąki pszennej
•40g mąki ziemniaczanej
•1 opakowanie cukru waniliowego
•4 jaja
•skórka cytrynowa

•tłuszcz do foremek

•mąka do posypania
•cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na temp. 175 st.

Cukier, cukier waniliowy, jaja, 4 łyżki wody ubijaj, aż cukier zupełnie się rozpuści. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i starta skórką z cytryny. Porcjami dosypuj do masy jajecznej, cały czas ubijając.

Foremkę wysmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Ciasto biszkoptowe przelej do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-40 min.

Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, przestudź w formie, po czym ostrożnie wyjmij i przełóż na talerzyk. Posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 39 KB
  • 6 wrz 13 13:04
CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robi się ekspresowo i równie szybko zjada. Jest bardzo proste do przygotowania, nie trzeba na wadze odmierzać składników, wystarczy łyżka.

Składniki:

•6 łyżek mąki
•6 łyżek cukru
•3 jajka
•3/4 kostki margaryny lub masła
•2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
•20dag świeżych owoców (śliwek, wiśni, agrestu)
•tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułkaa
•cukier puder
•płatki migdałowe

Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy. Po ostudzeniu dodajemy do niej cukier, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (tortownica o średnicy 20 cm), na wierzchu układamy owoce, posypujemy migdałami; pieczemy w temp. 180st. ok. 30 min. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 29 KB
  • 6 wrz 13 13:04
SEZAMOWIEC

Ciasto krucho-sezamowe, z dodatkiem bezy i kwaśnego dżemu to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki na ciasto

•2,5 szklanki mąki
•20 dag margaryny
•5 żółtek
•3/4 szklanki cukru pudru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1 cukier waniliowy
Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić go na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (24x42cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Placek I

•5 dag masła
•2łyżki miodu
•1 łyżka cukru pudru
•20 dag sezamu
W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, cukier i sezam - całość lekko podsmażyć. Ciepłe wyłożyć na ciasto na blaszce i upiec, około 20 minut.

Place II

•5 białek
•3/4 szklanki cukru
•10 dag kokosu
•kwaśny dżem np. czarna porzeczka, powidła śliwkowe
Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę z papierem (wielkość jak I) i posmarować dżemem. Białka ubić na sztywno, w czasie ubijania dodawać cukier. Na koniec dosypać wiórki kokosowe. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na ciasto i upiec.

Krem

•20 dag margaryny
•20 dag chałwy
W naczyniu rozgnieść margarynę i chałwę, mieszając podgrzewać do rozpuszczenia. Jeszcze gorącą masą posmarować pierwszy placek z sezamem (upieczony) i przykryć drugim plackiem (upieczonym) z kokosem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 36 KB
  • 6 wrz 13 13:04
CIASTO SNIKERS Z KRÓWKĄ

Przepyszne ciasto na bazie kremu krówkowego, w całości przypominające znany baton Snickers zachwyca wszystkich.

Ciasto I - Składniki:

•8 jaj
•6 łyżek mąki pszennej
•2,5 łyżki kakao
•3/4 szklanki cukru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:

Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao - wszystko lekko zamieszać.

Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części.

Ciasto II - Składniki:

•5 białek
•1/2 szklanki cukru
•25 dag mielonych orzechów
•1 łyżka mąki pszennej
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto upiec jw.


Masa I - Składniki:

•5 żółtek
•1/2 szklanki mleka
•1/2 szklanki cukru
•1,5 kostki masła
Wykonanie:

Żółtka roztrzepać w mleku z dodatkiem cukru, zagotować na lekkim ogniu - cały czas mieszać by nie zrobiły się grudki. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonej masy z żółtek. Do smaku można dodać kieliszek spirytusu.

Masa II - Składniki:

•1 puszka mleka słodzonego kondensowanego
Wykonanie:

Puszkę mleka wstawić do garnka z wodą i gotować ok 3 godzin. Można kupić gotowe mleko kondensowane już ugotowane.

Układanie ciasta:

Połowa ciemnego biszkoptu - 3/4 masy I - ciasto II orzechowe - ugotowane mleko kondensowane - druga połowa biszkoptu - pozostała część masy I. Górę dekorujemy mielonymi orzechami lub startą schłodzoną gorzką czekoladą.

Wielkość blaszki to 25cm x 42cm.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 10 KB
  • 6 wrz 13 13:04
TORT MAKOWY Z KREMEM

Składniki:
BISZKOPT MAKOWY



2 szkl.sparzonego i zmielonego maku

2 szkl. cukru

5 jajek

8 dkg masła

1 proszek do pieczenia

cukier waniliowy

3/4 szkl. bułki tartej

orzechy,rodzynki,skórka pomarańczowa



Żółtka,cukier,masło i c.waniliowy utrzeć na pulchną masę.Do utartej masy dodawać powoli mak,proszek do pieczenia,bułkę,pokrojone orzechy,bakalie i połowę ubitej piany cały czas ucierając.Drugą połowę piany dodać na końcu i delikatnie wymieszać.Piec w temp.170,ok.60 min.Po wystygnięciu przekroić 2 razy.



BISZKOPT KAWOWY



12 dkg masła

2 jajka

1/2 szkl.mąki pszennej

1/2 szkl.mąki ziemniaczanej

1/4 szkl.cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kawy rozpuszczalnej



Utrzeć masło i osobno zmiksować całe jajka z cukrem.Do utartego masła dodawać stopniowo jaja dalej miksując.Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem,zmiksować i na koniec dodać kawę rozpuszczoną w ok.3 łyżkach wody.Piec w temp.180,ok.50 min.



KREM



3 jajka

1/2 szkl.cukru

1 1/2 kostki masła



Całe jajka ubijać na parze razem z cukrem do momentu podwojenia swojej objetości.Po ubiciu włożyć naczynie z masą jajeczną do zimnej wody i ubijac az ostygnie.Zimną masę dodać do utartego masła.Można także dodać trochę spirytusu aby poprawic smak.



POLEWA



1/3 masła

2 łyżki wody

2 łyżki kakao

1/2 szkl.cukru



Zagotować.



Biszkopt makowy+krem+biszkopt kawowy+krem+biszkopt makowy+polewa.
SMACZNEGO!

z chomika white.and.black.flower

  • 35 KB
  • 6 wrz 13 13:04
CIASTO Z CHAŁWĄ I BEZAMI

To ciasto nie ma sobie równych! Słodycz dwóch mas, czekoladowej i chałwowej, została w nim połączona delikatnymi bezami. Ciasto pięknie wygląda i znakomicie smakuje. Upiecz je i zjedz jeszcze dziś na deser.

Składniki na biszkopt:

•8 jajek
•1 i 1/2 szkl. cukru
•25 dag mąki wymieszanej z 5 dag kakao
•2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt (ok.30 min, temp. 180 st.). Po ostudzeniu przekroić na dwie części.

Masa z chałwą:

•20 dag chałwy
•4 żółtka
•1/2 szkl. mleka
•cukier waniliowy
•35 dag masła
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z 1/4 szkl. mleka i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gorące mleko wlać masę jajeczną i zagotować. Krem wystudzić. Masło utrzeć z chałwą i kremem jajecznym. (Można dodać spirytus - ok. 1 kieliszka).

Masa czekoladowa:

•4 jajka
•1/2 szkl. cukru
•1 łyżka kakao
•1 tabliczka gorzkiej czekolady
•1 kostka masła
•spirytus
Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na parze. Roztopić czekoladę z łyżeczką kakao (dodać trochę mleka). Połączyć z masą jajeczną, ciągle ubijając. Ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce zimnej masy jajecznej. Dodać spirytus.

Składanie pięter ciasta:

1) połowa biszkoptu
2) masa z chałwą
3) 25 dag małych bez
4) masa czekoladowa
5) druga połowa biszkoptu

Posypać wierzch ciasta kakao.

Smacznego !

z chomika white.and.black.flower

  • 20 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Ciasto " MAGDA "

Składniki:

Biszkopt ciemny:,
6 jaj,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki mąki pszennej,
2-3 łyżeczki kakao,
1 szklanka cukru kryształu,

Sernik:,
60 dag zmielonego sera białego,
30 dag cukru pudru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
6 jajek,
15 dag margaryny,
1 łyżka proszku do pieczenia,

Placek kokosowy:,
7 białek,
15 dag cukru kryształu,
20 dag wiórków kokosowych,
1 łyżka bułki tartej,

Masa orzechowa:,
1 szklanka słodkiego mleka,
1/2 szklanki cukru pudru,
20 dag orzechów mielonych,
1 1/2 kostki masła,

Opis przygotowania :

1. Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C ok. 30-40 min.

2. Sernik:
Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Upiec.

3. Kokosowy:
1.Białka ubić z dodatkiem cukru. dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku.

4. Masa orzechowa:
Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy.

5. Przełożenie placka:
Biszkopt ciemny - część masy orzechowej - sernik - część masy orzechowej - kokosowy - wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao.

z chomika white.and.black.flower

  • 24 KB
  • 6 wrz 13 13:04
KOLOROWE CIASTO

Składniki

Biszkopt ciemny, 1szt
Biszkopt jasny, 1szt
Pianka truskawkowa;śmietana30%, 600ml
galaretka truskawkowa, 2szt
Pianka pomarańczowa;tak jak truskawkowa tylko zmiana galaretki, galaretka pomarańczowa
dżem truskawkowy, 1 słoiczek
Do nasączenia;, woda, twarde ,karmelki owocowe
Polewa;czekolada, 1tabliczka
mleko, 2łyżki
dowolna posypka, np.orzechy,wiórki

Opis przygotowania
1. Pieczemy dwa biszkopty,każdy przekrawamy na pół.Galaretki,, każdą osobno rozpuszczamy w 2szkl wody,śmietany ubijamy w dwóch naczyniach po 600ml ,gdy galaretki ostygną mieszamy z ubitymi śmietanami.Powstaną 2 pianki.Przygotowujemy nasączenie;w 2szkl ciepłej wody rozpuszczamy paczkę landrynek.

2. Układamy na blachę;ciemny biszkopt nasączmy.smarujemy dżemem wykładamy 2/3tężejącej pianki truskawkowej na to biszkopt jasny,nasączamy,smarujemy dżemem,2/3pianki pomarańczowej,biszkopt ciemny,nasączamy ,dżem ,pianka truskawkowa,pianka pomarańczowa,biszkopt jasny,polewa,posypka

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 6 wrz 13 13:04
MARCINEK

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa, 1kg
masło, 1 kostka
śmietana18%, 1szklanka
cukier wanilinowy, 1szt
jajka, 2szt
żółtka, 2szt
cukier, 1szklanka
soda, 1łyżeczka

Krem:
śmietana30%, 600ml
śmietanka18%, 800ml
kwasek cytrynowy, 1/2 łyżeczki
cukier kryształ, 1szklanka


Opis przygotowania:

1. Masło,cukry utrzeć dodać po jajku i żółtka.Do śmietany dodać sodę ,aby się zburzyło i wlać do ciasta.Dodać mąkę i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 11 kawałków ,wałkować cieńkie placki i piec każdy 3-4 min 190st.Jeden upieczony placek skruszyć.(Ja ,by się nie łamały przekrawam na pół każdy i wykładam specjalną podbieraczką układam jeden na drugim).Krem;śmietany schłodzić,ubić z cukrami pod koniec ubijania dodać kwasek cytrynowy.Smarować placki 3-4 łyżkami śmietany.Wierzch posmarować śmietaną i posypać pokruszonym ciastem. Nacisnąć ciasto z góry odstawić na 2 godz . następnie do lodówki na 24 godz.

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 6 wrz 13 13:04
ANIOŁ

Składniki:

CIASTO KRUCHE:
mąka pszenna+cukier, 3,5 szklanki+1 szklanka
Miód, 3 łyżki
soda do pieczenia, 1 łyżeczka
jaja+margaryna, 2+15 dkg
BISZKOPT: jaja+cukier+mąka pszenna, 5+1 szklanka+1 szklanka
szczypta proszku do pieczenia,


MASA:
cukier, 0,5 szklanki
mleko+mąka pszenna, 0,5 l+2 łyżki
mąka ziemniaczana+1margaryna, 2 łyżki
cukier waniliowy, 1
POLEWA: 20 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 3 łyżki wody, kakao,

Opis przygotowania:

1. KRUCHE CIASTO:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozpuszczony miód, jaja, cukier, sodę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować, wyłożyć na blachy (wyłożone papierem do pieczenia) i upiec w piekarniku (ok. 15 minut).

2. BISZKOPT:
Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Ubijać. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tej samej wielkości co ciasto kruche). Piec ok. 30 min.

3. MASA:
Z 1/2 l mleka odlać połowę i zagotować z cukrem, margaryną i wanilią. Mąkę rozrobić z resztą mleka i wlać na gotujące się mleko. Szybko i dobrze wymiksować na gładką masę. Gorącą masą smarować: ciasto kruche, masa, na to biszkopt, masa, kruche.

4. POLEWA:
Zagotować składniki. polać ciasto. Można użyć gotowe polewy.

To jest po prostu pyszne.

z chomika white.and.black.flower

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    432
  • obrazy
    212
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

648 plików
111,84 MB




doporen777

doporen777 napisano 26.11.2022 05:05

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (22)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (22)
« poprzednia stronanastępna strona »
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności