Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
gorczak1
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Kris

widziany: 19.10.2018 17:02

  • pliki muzyczne
    15
  • pliki wideo
    2346
  • obrazy
    854
  • dokumenty
    8277

11745 plików
1855,02 GB

  • 12 KB
  • 6 wrz 13 13:04
SERNIK IZAURA

Składniki:

CIASTO:,
mąka - 1,5 szklanki,
cukier - 1,5 szklanki,
kakao - 3 łyżki,
margaryna - 1 kostka,
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki,
cukier waniliowy - 1 torebka,
jajka - 4 sztuki,
woda - 5 łyżek,
MASA SEROWA:,
ser biały - 50-70 dag,
jajka - 4,
cukier - 1 szklanka,
masło - 0,5 kostki,
wiórki kokosowe,

Opis przygotowania

1. Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować przez 5 minut.
Ostudzić.
Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę.
Odlać pół szklanki masytej masy.
Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.
Wlać do formy.

2. MASA:Zemleć ser w maszynce, połączyć z pozostałymi składnikami.
Utrzeć na gładką masę.Wyłożyć na ciasto.
Piec 60 minut w temperaturze 200°C.
Po upieczeniu podlać pozostałą masą tą ze szklanki

z chomika white.and.black.flower

  • 12 KB
  • 6 wrz 13 13:04
ŁASUCH

Składniki:

Smietana kremowka 500ml,
wafelki waniliowe 100g,
wafelki orzechowe lub czekoladowe 100g,
zelatyna 3 lyzeczki,
agrestowe galaretki 2, rozrobic w 400ml wody na jedna paczke

Opis przygotowania

1. Ciasto 1 (jasne):

4 jajka
4 łyżki maki
4 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku cytrynowego
Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać make przesiana z proszkiem i olejek. Piec w temp 175°C 25-30 minut.

2. Ciasto 2 (ciemne):

5 jajek
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
3 łyżki maki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Make przesiać z kakaem i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Piec w temp 175°C 25-30 minut

3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Wafelki drobno pokroić nożem. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Dodać do śmietany. Wsypać wafelki i całość wymieszać.

4. Warstwy: Placek ciemny, polowa masy śmietanowej, placek jasny, druga polowa masy, na gore delicje i galaretki. Chłodzić przynajmniej 4 godziny. Najlepsze na drugi dzień.

z chomika white.and.black.flower

  • 12 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Advocatowe ciasto na zimno

Składniki:

biszkopt,
3, jajka
90g, cukru
70g, mąki
20g, kakao
1 łyżeczka, proszku do pieczenia
3 łyżki, wody
.,
12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny
po 100g, miękkiego masła i cukru pudru
po 500ml, ajerkoniaku i kremówki
2 opakowania, rurek (z Lidla, Biedronki)

Opis przygotowania

Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry.
Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h.
Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h.
Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną.
składniki na tortownicę o śr. 26cm

z chomika white.and.black.flower

  • 13 KB
  • 6 wrz 13 13:04
AMBASADOR
Składniki

Czarne ciasto;,
8 jajek,
8 łyżek cukru,
8 łyżek mąki,
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Białe ciasto;,
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
Masa;,
1 margaryna lub masło,
1 szklanka cukru pudru,
1 szkl. kwaśnej śmietany,
2 czerwone galaretki,

Opis przygotowania

1. Czarne ciasto; Upiec biszkopt na dużej brytfance. Białe ciasto; Upiec biszkopt na wąskiej brytfance. Ugotować galaretki wcześniej i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dokładać śmietanę dalej ucierając.

2. Czarne ciasto przekroić na połowę,posmarować połową masy.Białe ciasto pokroić na paseczki i układać w kwadraty na masie.W środku kwadratów układać owoce i zalać tężejącą galaretką. Drugą połowę ciasta smarujemy resztą masy i dajemy masą na galaretkę. Polewamy polewą
smacznego !!!

z chomika white.and.black.flower

  • 13 KB
  • 6 wrz 13 13:04
DYLUŚ ANANASOWY
Składniki

jajka, 4 sztuki
cukru, 12 dkg
mąka, 8 dkg
kokos, 20 dkg
budyń śmietankowy, 1 opakowanie
ananasy, 1 puszka
masło, 1 kostka
jaja do masy, 4 sztuki
cukier do masy, 1 szklanka
mąka do budyniu, 1 łyżka

Opis przygotowania

Upiec biszkopt: 4białka na pianę+12 dkg cukru i ubić, dodać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.Piec w piekarniku n środkowym poziomie w temp. 175 stopni.
Masa:Oddzielić 4 żółtka od białek.Do żółtek dodać kostkę masła i utrzeć.
Ugotowć budyń na soku z ananasów dodając 1 łyżkę mąki.Gdy wystygnie dodać do masł i utrzeć.Do gotowej masy dodać pokrojone w kostkę ananasy i dobrze wymieszać.
UWAGA: zamiast ananasów mozna dodć brzoskwinie.
Beza kokosowa: 4 białka ubić z cukrem- 1 szklanka. Dodać kokos i delikatnie wymieszać. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
Na biszkopt dajemy masę a na nią bezę kokosową i lekko dociskamy. Na

z chomika white.and.black.flower

  • 17 KB
  • 6 wrz 13 13:04
SOCZYSTY MAKOWIEC
Składniki

CIASTO:,
20 dkg mąki,
10 dkg masła lub margaryny,
10 dkg cukru,
2 żółtka,
1 łyżka śmietany,
Masa makowa:,
40 dkg maku, sparzyć aż będzie miękki i zmielić 2 razy przez maszynkę
40 dkg jabłek,
25 dkg cukru,
9 żółtek +(piana),
7 łżeczek grysiku (ugotować na mleku 1/2 l),
20 dkg masła lub margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
olejek migdałowy,

Opis przygotowania

1. Ciasto:
Ciasto wyrobić i rozłożyć na blaszce.
2. Masa makowa:
Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka, dodać mak, jabłka starte na drobnej tarce,dodać grysik, proszek i zapach.Wszystko dokładnie wymieszać, a na koniec dodać ubitą pianę z białek. Upiec. Polać ciasto polewą.

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 6 wrz 13 13:04
WIELKANOCNY KOKOSOWY BARANEK

składniki na 1 szt.
1cytryna,
2jajka,
75g masła
100g mąki,
100g cukru,
1 c waniliowym
250g mąki ziemniaczanej,
1łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli,
100g cukru pudru
50g wiórków kokosowych,
brązowa posypka do ciasta
tłuszcz i mąka do formy

z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Masło utrzeć z cukrem,skórką z cytryny i c waniliowym kolejno dodawać jajko.
Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem.
Na przemian z 3łyżkamisoku z cytryny dodawać do masy.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką
formy w kształcie baranka o pojemności 700ml.
Piec ok.35minut w tem 175st C.
baranka ostudzić.
Cukier puder wymieszać z2łyżkami soku z cytryny.
Lukrem posmarować jedną stronę baranka pomijając głowę i posypując ją wiórkami kokosowymi.
Tak samo postąpić z drugą stroną.
Następnie pozostałym lukrem namalować oczy oraz buzię i ozdobić je brązową posypką.

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 6 wrz 13 13:04
TORT MILKY

Składniki:

3 upieczone blaty biszkoptowe,
kostka masła,
500g milky way lub tańszego odpowiednika,
200ml mleka,
Śmietana do ubijania 200g,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny,

Opis przygotowania

1. Batoniki rozdrobnić nożem. Mleko zagotować, wsypać batoniki. Garnek z mlekiem włożyć do garnka z wrzątkiem i mieszać aż batoniki całkiem się rozpuszcza (ja pomogłam sobie mikserem). Wystudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce dobrze wystudzonej a najlepiej lekko schłodzonej masy. Najlepiej ucierać na najniższych obrotach. Biszkopt przekładać kremem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody. Dodać do ubitej z cukrem śmietany. Śmietaną ozdabiać tort.

2. Moja rada: Jeśli masa się zważy co nie powinno się stać dodać 2 plastry zimnego masła i dalej ucierać (mój sprawdzony sposób)

z chomika white.and.black.flower

  • 10 KB
  • 6 wrz 13 13:04
SZREK

Składniki:

Biszkopt:
jajka, 5
cukier, 5 łyżek
maka pszenna, 5 łyżek
ziemniaczana mąka, 2 łyżki
proszek do pieczenia, 1
olej, 2 łyżki
aromat do ciast, kilka kropel

Masa Szrek:
Pysio zielony, duż abutelka (kiwi+jabłko+banan)
śmietankowe budynie, 3 lub 2 duże
śmietanka deserowa 30 %, 400 mln

galaretka agrestowa lub kiwi,
okrągłe biszkopty, 2 paczki

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
Opis przygotowania:

Biszkopt:
Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180przez 25-30minut.

Masa 1 Shrek.:
Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje.

Masa 2 Shrek
1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stęchnięcia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. 2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Pacek wstawić do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO! :)

z chomika white.and.black.flower

  • 13 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Ciasto jogurtowe

Składniki:

ciasto jogurtowe Delecty, pół opakowania
margaryna, 70g
jogurt naturalny, 470g
jajka, 2
galaretki truskawkowe, 2
mandarynki, 2 puszki
marmolada wieloowocowa, 150g

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. Rozpuścić margarynę i lekko ostudzić.

2. Do miski wsypać ciasto jogurtowe, dodać 2 całe jajka, 70g jogurtu naturalnego, roztopioną margarynę. Wszystko utrzeć mikserem ok 2-3 min. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną margaryną i bułką tartą tortownice o średnicy 23. Piec ok 25-30 min w temp.180 C.

3. Rozpuścić 2 galaretki w 1,5 szklanki wody, ostudzić.

4. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Spód smarujemy marmoladą wieloowocową i przykrywamy drugim krążkiem. Na górze układamy mandarynki z puszki (mogą być też inne owoce).

5. Pozostały jogurt naturalny mieszamy z ostudzoną galaretką,( wkładamy dosłownie na 1-3 min do lodówki, gdyż masa bardzo szybko się ścina, najlepiej gdy ma konsystencję gęstej śmietany), następnie wylewamy masę jogurtową na wierz ciasta i całość wkładamy na 2-3 godziny do lodówki

z chomika white.and.black.flower

  • 41 KB
  • 6 wrz 13 13:04
CIASTECZKA POMARAŃCZOWO CZEKOLADOWE
SZACHOWNICE

Składniki:

masło lub margaryna, 35 dag
cukier, 10 łyżek
skórka starta z 1 pomarańczy,
mąka, 50 dag
czekolada gorzka, 50g
białko, 1


Opis przygotowania:

1. Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia

2. Masło utrzeć z cukrem, dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas ucierając. Wyrobić miękkie ciasto. Podzielić je na pół, do jednej części dodać stopioną czekoladę i dokładnie wyrobić. Oba ciasta włożyć do lodówki i schładzać 30 min.

3. Oba ciasta rozwałkować na prostokąty o wymiarach 7,5 na 20cm i grubości 3 cm. Biały plaster posmarować lekko ubitym białkiem i przykryć ciemnym ciastem, przekroić ciasto wzdłuż i jeden kawałek odwrócić do góry nogami. Bok posmarować białkiem i przyłożyć drugi kawałek, tak aby utworzyły szachownicę, starannie docisnąć.

4. Ciasto pokroić na plastry i układac je na płasko na blaszce, pozostawiając dosyć miejsca na wyrośnięcie.

5. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 min

6. Smacznego :-)

z chomika white.and.black.flower

  • 35 KB
  • 6 wrz 13 13:04
PYCHOTKA

Składniki:

CIASTO:
jajka, 4 szt
cukier, 1/2 szkl
mąka tortowa, 1/2 szkl
proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki

KREM:
mleko, 2 szkl
mąka ziemniaczana, 4 łyżki
zółtka jaj, 2 szt
cukier puder, 1 szkl
MARGARYNA LUB MASŁO, 1 kostka

DO PRZEŁOŻENIA:
dzem z czarnej pożeczki, 1 słoik

POSYPKA KOKOSOWA,
wiórki kokosowe, 20 dag
masło, 1 kostka

Opis przygotowania:

1. CIASTO:
ubijamy pianę z 4 białek, do sztywnej piany dodajemy cukier i nadal ubijamy, potem dodajemy żółtka i na konu przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wylewamy na blache wyłożona pergaminem i pieczemy w temp 180 st około 30 minut. (Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest juz dobre)

2. KREM:
1 szklankę mleka zagotować. W druiej szklance mleka rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną i wlać wszystko do gotującego sie mleka. Ugotować ze wszystkiego budyń i odstawić do wystygniecia. Kostkę masła utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i powoli dodawać wcześniej ugotowany zimny budyń.

3. POSYPKA KOKOSOWA:
kostkę masła rozpuścić na dużej patelni. Dodać wiórki kokosowe i smazyć az wiórki sie zrumienia. Odstawić do wystygniecia.

4. Zimne ciasto przekroić na dwie cześci. Obie części dobrze nasaczyć wodą z alkoholem i sokiem z cytryny. Na jedna cześć ciasta posmarować 1/3 kremu. Na krem wyłożyć dzem z czarnej pożeczki. Przykryć drugą częścią ciasta. Nałożyć na ciacho pozostały krem i na krem zarumienione zimne wiórki kokosowe.

5. SMACZNEGO:))))

z chomika white.and.black.flower

  • 26 KB
  • 6 wrz 13 13:04
CIASTO KOKOSOWE

Składniki:

mąka, 12 dag
jajka, 6 szt.
kakao, 2 łyżki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
cukier, 16 dag+0,5szkl. do masy
kokos, 25 dag
masło, 1 kostka
mleko, 1/2 l
Czekolada mleczna, 1 tabliczka
czekolada gorzka, 1 tabliczka
margaryna, 13 dag


Opis przygotowania:

1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem (16 dag) na puszysty krem, dodać później mąkę, proszek do pieczenia, kakao i pianę z białek, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 20x30, upiec, wystudzić.

2. Mleko zagotować z 1/2 szkl. cukru, na gotujące wsypać kokos i gotować jeszcze razem ok 20 min. Zdjąć z ognia, do gorącej masy wrzucić masło i mieszać aż się rozpuści. Masę wystudzić. Wyłożyć na upieczony biszkopt (biszkopt można wcześniej nasączyć wodą z cukrem i cytryną).

3. Czekolady wraz z margaryną podgrzewać na parze i mieszać aż składniki się połączą. Polewę wylać na masę kokosową. Ciasto schłodzić w lodówce wtedy dobrze się kroi.

z chomika white.and.black.flower

  • 54 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami...


Składniki na masę serową:

1,5kg sera białego drobno zmielonego
4 budynie śmietankowe
10 jajek
1szkl. cukru
1 puszka brzoskwiń
1 margaryna lub 1,5skl.śmietany
1/5szkl.cukru do sera

Składniki na kruche ciasto:

1 szkl. mąki
1 jajko
1/3margaryny
3/4łyżeczki proszku do pieczenia
1/3szkl. cukru
(gdyby ciasto było za suche można dodać śmietany)
ok.2łyżki kakao-na posmarowanie spodu

Składniki na czekoladowy mus:

1 jajko
1/2 szkl.cukru pudru
4 łyżki kakao
1 margaryna(roztopiona)
ewentualnie 1 kieliszek wódki

Przygotowanie:

Ser wkładamy do dużej miski.Jajka ubijamy z cukrem do białości.Do sera dodajemy budynie, pokrojone brzoskwinię,śmietanę lub margarynę,cukier.Na koniec dodajemy utrzepane jajka.(Ja mieszam ser mikserem i trzepaczką wtedy wszysto się miesza dokładnie i nie ma rzadnych grudek)

Przygotowanie ciasta:

Mąkę wysypujemy na stolnicę,robimy stożek i dodajemy jajko,krimy markaryne na mniejsze kawałki,dosypujemy cukier proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto.

Przygotowanie musu:

Jajko wbijamy do garnuszka i dodajemy cukier puder i trzepiemy mikserem do bialości,dodajemy kakao i margaryne,wódke.
Moja rada:margarynę wkładam do garnuszka i lekko podgrzewam na ogniu tak aby ok.polowy się stopiło i zdejmuję z ognia,przykrywam papierem i utrzepuję mikserem na puszystą masę.Uwaga chlapie jak sie nie przykryje.Wtedy polewa szybciej się zastyga i wychodzi delikatniejsza w smaku.Polecam.

Przygotowanie ciasta:

Kruche ciasto wykładamy na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.Wylewamy ser na blachę i wkładamy do piekarnika.
Gotowe przestudzone ciasto smarujemy czekoladowym musem i odpowiednio ubieramy w zależności jak ktos chce.
SMACZEGO!!!

z chomika white.and.black.flower

  • 18 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Sernik...

Składniki:
ser biały mielony, 1kg
jajka, 9szt.
cukier, 1 szkl.
masło, 100g
cukier waniliowy, 2opak.
mąka ziemniaczana, 3łyżki
rodzynki, 10dag
dowolny aromat (najlepiej cytrynowy),
margaryna, 1/2 kostki
mąka, 1 i 3/4szkl.
śmietana 18%, 3-4 łyżki
proszek do pieczenia, 1łyżeczka
lukier gotowy (w torebce do podgrzania), 1szt


1. Przygotować ciasto kruche: mąkę wysypać na stolnicę, wkroić margarynę, wbić 1 żótko (białko pozostawić do smarowania wierzchu sernika), wsypać proszek do pieczenia, 1/2 szkl. cukru, dodać śmietanę. Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodać więcej śmietany. Odkroić 1/3 ciasta i pozostawić w lodówce, resztę rozwałkować i wyłożyć na blaszkę 25cm x 30cm wcześniej wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Podpieć w piekarniku ok 10 min.

2. Jajka (8szt.) oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać miękkie masło, cukier oraz cukier waniliowy. Miksować razem, aż powstanie puszysta masa.

3. Do masy żółtkowej dodawać po trochę sera oraz mąkę ziemniaczaną i miksować. Na końcu dodać rodzynki i aromat oraz ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.

4. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód.

5. Resztę ciasta kruchego rozwałkować i pokroić na 1cm paski. Paski ułożyć na masie serowej w kratkę. Wierzch sernika posmarować białkiem. Piec ok.1 godz. w temp. 180.

6. Po upieczeniu i wystudzeniu sernika wierzch polać przygotowanym według przepisu na opakowaniu lukrem. Lukier mozna przygotować samemu, ale ja tym razem robiłam z gotowym.

z chomika white.and.black.flower

  • 24 KB
  • 6 wrz 13 13:04
BANANOWY TORT...

Składniki:
1 kg bananów
2 op. galaretki agrestowej,
2 op. galaretka cytrynowej,
2 op. serki homogenizowane waniliowe,
kakao,
3 szkl. mleka,
2 kostki margaryny lub masła
16 szt. jajek
2 op. cukieru wanilowego,
25 dag cukru kryształ,
10 dag mąki ziemniaczanej,
1 kopiasta łyżka stołowa Mąki pszennej,


Opis przygotowania:

Upiec biszkopt z 5 jaj jasny
Upiec biszkopt z 5 jaj ciemny..

2 szkl.mleka zagotować z 25 dkg cukru,dwoma cukrami waniliowymi,pozostałą szklanke mleka, wymieszać z 10 dkg mąki ziemniaczanej,kopiatą łyzka mąki pszennej i 6 żółtkami(można dodac 5 żółtek i 1 całe jajo)Dokładnie rozmieszać i wlać na gotujące sie mleko Ostudzony budyń połaczyc z 2 kostkami masła.Mase podzielic na połowe,do jednej dodać kakao a druga pozostawic białą.


2 serki homogenizowane utrzeć,dodac 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 2 szkl wody.(galaretki muszą byc lekko ścięte)
W ciemnym biszkpcie wykroić literatką dziury.


SKŁADANIE:

jasny biszkopt

masa ciemna budyniowa

ciemny biszkopt z wycietymi otworami,w otwory włożyc pokrojone banany

w otwoty wlac ścinajaca sie mase serowa..resztą masy wyrównać wierzch...

na serową mase poukładać krążki pozostałe z wycietego ciemnego biszkopta

masa jasna budyniowa

zalać galaretką cytrynową

z chomika white.and.black.flower

  • 41 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Piegusek...


10 białek.
3/4 szklanki cukru.
1½ łyżeczki proszku do pieczenia.
1½ szklanki mąki.
1 szklanka maku.
1 cukier waniliowy.
zapach rumowy.
3/4 szklanki oleju.
szczypta soli.
Lukier.
1 szklanka cukru pudru.
sok z cytryny(wszystko dokładnie utrzeć łyżką ).


Białka ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier waniliowy i cukier,dalej ubijać. Do sztywnej piany, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia zapach, mak i olej,wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 °C piec około 50 min do suchego patyczka. Na ciepłe ciasto wylać lukier,wystawić na kilka minut do zastygnięcia . Smacznego Przepis pochodzi, od sąsiadki mojej babci.:) zużyłam białka które zostały po pączkach mamy.

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Babka cytrynowa....


2 szklanki proszku budyniowego lub kisielu w proszku o smaku cytrynowym.
6 łyżek mąki tortowej.
5-7 jajek.
ok.2 szklanek cukru (w miarę drobnego).
kostka margaryny lub masła.
ocet - 2 łyżki.
olej lub oliwa -7 łyżek.
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki i szczypta sody oczyszczonej.
aromat cytrynowy.
cukier puder do posypania na sucho.



Margarynę lub masło rozetrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę .Proszek budyniowy lub kisielowy przesiać razem z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną .Dodać do masy jajecznej mąki ,następnie olej,ocet i aromat.Wymieszać bardzo dokładnie.Wyłożyć ciasto do dwóch foremek keksowych uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką (lub wyłożonych folią aluminiową).Piec ok.30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

z chomika white.and.black.flower

  • 22 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Kokosowa Szarlotka

Składniki;
margaryna, pół kostki
jajka, 6 szt.
cukier, 1,5 szklanki
cukier waniliowy, 1 op.
Mąka pszenna, 0,5 szkl.
mąka ziemniaczana, 0,5 szkl.
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
wiórki kokosowe, 2 małe opakowania
jabłka renety, 4-5 szt.

Opis przygotowania; Jabłka obrać i pokroić na cienkie jednakowe talarki ok 4mm( muszą być kwaśne jabłka), Margaryne utrzeć drewniana pałką z żółtkami, cukrem waniliowym i z połową szklanki cukru. Dodać mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz proszek. Ciasto nalezy ucierać pałką ponieważ jest konsystencji kremu, mikser może się spalić.

Utarte ciasto wyłożyć na blachę łyżką i poukładać na nim jabłka. Białka ubić, dodać szklankę cukru i wióki, następnie wylać na jabłka. Piec ok. 45 min.

z chomika white.and.black.flower

  • 24 KB
  • 6 wrz 13 13:04
MAZUREK KRÓLEWSKI

Najlepszy mazurek na świecie. Święta bez niego się nie liczą. Pierwszy znika ze stołu. Jest mięciutki z chrupiącymi bakaliami, śmietankowy, słodki, pyszny... Zachęcam do wypróbowania nie tylko na święta.

Składniki:
ciasto:
* 3 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 2 jajka
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki mleka
* 2 łyżeczki sody

masa:
* 1 kostka masła (250g)
* 1 szklanka cukru pudru
* 4 żółtka
* 1/2 litra gęstej śmietany (kremówki)

+ drobno pokrojone bakalie (orzechy, kandyzowane skórki, suszone owoce)


Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Podzielić na 3 części. Rozwałkować cienko (ok. 1/2 cm) 3 placki. Piec w temperaturze 180°C około 20-30 minut. Placki będą twarde po upieczeniu, ale po leżakowaniu z masa zmiękną.

W między czasie zrobić masę. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło, cukier i żółtka utrzeć. W oddzielnym naczyniu ubić śmietanę. Po łyżce dokładać do masy. Uważać, gdyż masa lubi się zważyć.

Gotową masę rozsmarować na placku, posypać bakaliami, przykryć plackiem. Tak samo postąpić z kolejnymi plackami - kończąc bakaliami. Udekorować. Obciążyć deską i odstawić w ciepłe miejsce na noc.


Mazurek Królewski drożdżowy

Ciasto

0,5 kg mąki
25 dkg masła
6 dkg drożdży
4 żółtka
2 całe jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki śmietany

Masa makowa
25 dkg maku
0,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 łyżka masła
3 krople olejku migdałowego

Masa bakaliowa :
powidło
rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa/smażona/
Masa orzechowa
25 dkg orzechów
1 szklanka mleka
2 białka/piana/
1 szklanka cukru
1 łyżka masła

Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia /jak będzie pękać to już wystarczająco wyrośnięte/. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować 4 placki. Surowe placki układać w blaszce, przekładając poszczególnymi masami.

Mak sparzyć, zemleć 2 razy, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Zmielone orzechy sparzyć mlekiem, do ostudzonych dodać pianę z białek, cukier i masło i wymieszać. Mieszam w malakserze na wolnych obrotach.

Na pierwszy placek /surowy/ wyłożyć masę makową, na to następny placek/surowy/, posmarować powidłem, posypać dość obficie bakaliami, znów placek, masa orzechowa i ostatni placek.
Piec 1 godz. Po upieczeniu polać polewą.

Uwaga - Placek wkładam do lekko nagrzanego piekarnika.

z chomika white.and.black.flower

  • 10 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Mazurek kajmakowy Wielkanocny- po prostu pyszny

Składniki

KRUCHE CIASTO:
- 300 g mąki
- 200 g schłodzonego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko

MASA KAJMAKOWA:
- 1 szkl. tłustego mleka lub słodkiej śmietanki,
- 10 łyżek cukru,
- 6 dag masła,
- esencja waniliowa

POZA TYM:
- marmolada
- do dekoracji- dowolnie: orzechy, kandyzowane owoce, polewa czekoladowa, migdały, płatki migdałowe, małe zajączki i jajka z czekolady

1. CIASTO:
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z ziemnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Chłodzić ok. 45 minut.
2. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy rozwałkować jednakowe placki (najlepiej w 2 jednakowych blaszkach) o grubości ok. 1/2 cm. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach- aż ciasto będzie lekko rumiane i złote.
3. Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek też posmarować marmoladą ale cieniutko.

4. kajmak: Mleko lub śmietanę gotować z cukrem stale mieszając, uważając by całość się nie przypaliła. Mleko należy gotować w dużym garnku, na dużym ogniu. Trwa to ok. 20 minut ale warto, bo masa jest pyszna!:D
Gdy masa zgęstnieje a spuszczona z łyżki kropla szybko zastyga garnek zdając z ognia. Do przestudzonej masy dodać rozpuszczony tłuszcz i chwilę ucierać drewnianą pałką.

5. Kajmak bardzo szybko wylać na mazurek. Gdy jest jeszcze ciepły udekorować ponieważ bardzo szybko zastyga.

z chomika white.and.black.flower

  • 8 KB
  • 6 wrz 13 13:04
CIASTO Z ANANASEM

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru (niepełna)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżko oleju
Masa
budyń śmietankowy
puszka ananasów
Kasia 1-1,5 kostki
4 żółtka
Na wierzch:
4 białka
1 szklanka cukru
20 dag wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
2 łyżki Kasia lub Kasia
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić na sztywno, dodać żółtka i olej, dobrze wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia
Masa:
Ugotować budyń śmietankowy(porcja na 0,5l) na 1 szklance soku z ananasów z 2 łyżkami cukru i 4 żółtkami. Zimny budyń utrzeć z Kasia .Do kremu dodać pokrojone ananasy.
Wszystko wyłożyć na biszkopt.
Wierzch:
Białka ubić z 1 szklanką cukru ,potem dodać kokos i proszek.Wyłożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor.Po wystudzeniu wyłożyć na krem.Na wierzch dać polewą

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 6 wrz 13 13:04
SERNIK NA ZIMNO

Składniki
Ser:
1 kg. białego sera
1/2 kostki Kasia
4 galaretki(kontrastowe kolory)
4 łyżki cukru pudru
Biszkopt:
3 jajka
8 dag cukru
4 dag mąki ziemniaczanej
4 dag mąki pszennej

Kasia, ser, i cukier utrzeć mikserem na gładką masę. Podzielić na 3 części. Trzy galaretki rozpuścić w pół szkl. wody dodając do każdej po 1 łyżce cukru. Zrobić biszkopt ubijając jajka z cukrem i dodając na końcu przesianą przez sitko mąkę. Jedną część sera połączyć z tężejącą galaretką,wlewając małym strumieniem galaretkę i miksować, wymieszać i wylać na biszkopt wstawić do lodówki. Kolejne 2 porcje sera przygotować w ten sam sposób. Na samą górę dać jakiekolwiek owoce i zalać galaretką rozpuszczoną w normalnych proporcjach.Do sera można dodać kandyzowane owoce

z chomika white.and.black.flower

  • 41 KB
  • 6 wrz 13 13:04
BABKA GOTOWANA

zamykana foremka do gotowania z kominkiem 16cm średnicy i 9cm wysokości

125g masła
1/2 szkl (100g) cukru
3 jajka
1/2 szkl (80g) mąki pszennej
1/2 szkl (95g) mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
2 łyżeczki ciemnego rumu

W mikserze ucieramy miękkie masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy, wrzucamy po jednym jajku, na przemian z mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz rum i jeszcze trochę miksujemy. Wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem i dokładnie wysypanej bułką tartą formy do gotowania. Zamykamy ją, wstawiamy do garnka i wlewamy wrzątek (powinien sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy). Babkę gotujemy na małym ogniu w szczelnie przykrytym pokrywką garnku ok. 1 godz i 15 min. Po zdjęciu z ognia ciasto zostawiamy w otwartej formie na ok. 10 min. Ostrożnie wyjmujemy i podajemy z sosem owocowym lub waniliowym plus ze świeżymi owocami. Możemy też babkę polukrować lub ozdobić polewą czekoladową.

z chomika white.and.black.flower

  • 37 KB
  • 6 wrz 13 13:04
BABKA DROŻDŻOWA PARZONA

forma z kominkiem: 26cm średnicy i 16cm wysokości

Zaczyn:
250g mąki
1 i 1/3szkl wrzącego mleka
70g świeżych drożdży
1 łyżka cukru

10 żółtek
150g cukru
miąższ z 1/2 laski wanilii
275g mąki
150g roztopionego masła
25ml ciemnego rumu
szczypta soli
100g mieszanki ciemnych i jasnych rodzynek, sparzonych wrzątkiem i dokładnie osuszonych 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej drobno pokrojonej w kostkę

cukier puder do posypania
masło i bułka tarta do formy

250g mąki zaparzamy całą ilością wrzącego mleka. Zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Gdy będzie lekko ciepłe dodajemy drożdże roztarte z 1 łyżką cukru. Odstawiamy przykryte ściereczka w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie drożdże zaczęły ładnie pracować po ok. 30 min.). W tym czasie ubijamy do białości żółtka ze 150g cukru.

Teraz w ruch idzie maszyna do chleba. Wlewamy do niej żółtka z cukrem i wkładamy zaczyn. Dosypujemy resztę mąki. Nastawiamy na program wyrabiania ciasta na ok. 20-25min. Po tym czasie dodajemy do ciasta roztopione masło, rum i szczyptę soli. Wyrabiamy w maszynie ponownie przez ok. 15-20min. W ostatniej minucie wyrabiania dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą dużej formy z kominkiem*. Pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180ºC.

Gdy ciasto urośnie i wypełni całą formę wstawiamy je do pieca i pieczemy ok. 50 min. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i jeszcze ciepłą babę szczodrze posypujemy cukrem pudrem. Przykrywamy ponownie formą w której piekliśmy (to ma zapobiec wysychaniu). Przed podaniem możemy jeszcze dodatkowo posypać pudrem.

*Jeśli forma babkowa ma mniejsze wymiary od podanych powyżej lepiej piec w 2 formach lub napełnić formę babkową do połowy wysokości, a resztę ciasta przełożyć do keksówki, bo ciasto dość mocno rośnie

z chomika white.and.black.flower

  • 28 KB
  • 6 wrz 13 13:04
MAZUREK MAKOWY

•Ciasto:
•250 g mąki,
•250 g masła,
•5 łyżek cukru pudru,
•3 żółtka z ugotowanych na twardo jaj
•Masa:
•200 g maku,
•1 łyżka mąki ziemniaczanej,
•1 łyżka bułki tartej,
•100 g cukru3 jaja
•1/4 szklanki mleka
,
•1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
•100 g migdałów,
•Aromat
migdałowy,
•Garść rodzynek.
krok
1Mąkę przesiej na stolnicę. Dosyp cukier puder, dodaj pokrojone w kostkę masło.
krok
2Wszystkie składniki siekaj nożem, aż powstanie grudkowate ciasto. Dodaj przetarte przez sitko żółtka i szybko
zagnieć rękoma aż uzyskasz gładkie lśnić ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
krok
3Mak sparz wrzątkiem, odsącz odczekaj aż ostygnie a następnie przekręć 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Żółtka jajek utrzyj z cukrem na puszysty krem. Dodaj przekręcony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko. Dokładnie wszystko wymieszaj.
krok
4Do otrzymanej masy dodaj ubitą na sztywno pianę, rodzynki oraz sodę oczyszczoną, pokrojone w kawałki migdały oraz kilka kropelek aromatu migdałowego. Delikatnie wymieszaj całość drewniana łyżką.
krok
5Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki, rozwałkuj je na około 1 cm grubość, wylep nim prostokątną formę do pieczenia, podnosząc brzegi na blaszkę na około 3 cm. Na ciasto rozsmaruj masę makową. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Udekoruj według własnego uznania.

z chomika white.and.black.flower

  • 48 KB
  • 6 wrz 13 13:04
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI.


Składniki:

3 szklanki mąki
30 g drożdży
250 ml mleka
pół szklanki cukru
2 jajka (1 cale i 1 żółtko)
125 g margaryny
pół łyżeczki soli
aromat cytrynowy


Wykonanie:

Robimy rozczyn (w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru i 5-6 łyżek mąki). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.
Do rozczynu wsypać resztę mąki, cukru i sól. Dodać rozpuszczona margarynę wymieszaną z jajkami i aromat cytrynowy. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Można użyć robota.

Wyłożyć wyrośnięte ciasto na wyłożoną papierem blaszkę (24x40cm). Ułożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić na 20 minut do kolejnego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180° C przez około 40-45 minut. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 63 KB
  • 6 wrz 13 13:04
SALCESON

1/2 kostki masła

7 łyżek cukru

4 łyżki śmietany

2-3 łyżki kakao

Ze składników ugotować masę i wystudzić
dodać galaretkę zimną
(1 galaretkę rozpóścić 3/4 szkl.wody)

Następnie połączyć masę z połamanymi ciastkami
i dobrze wymieszać
(20dkg biszkoptów lub innych ciastek)
całość wyłożyć na wcześniej skropiony wafel
i zwinąć
Przepis od Pani Katarzyny Siemionek Szcześniak tylko że ja podwoiłam produkty i zrobiłam w tortownicy po prostu pychotka
Czy na pewno chcesz polecić zdjęcie z galerii: użytkownika Iwona Skotarczak (Giżycka)?Nie Tak

z chomika white.and.black.flower

  • 25 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Placek kokosowy:

25 dkg kokosu
7 białek
1/2 szkl.cukru

Masa karmelowo-orzechowa:
35 dkg orzechów włoskich posiekanych dość drobno
4 łyżki miodu
pół kostki i trochę masła
4 łyżki cukru
Masa budyniowa:

7 żółtek, które nam zostały

1/2 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
niepełna szklanka cukru
cukier waniliowy
1 kostka Kasi
1/2 kostki masła, które nam zostało

Placek kokosowy:
Białka ubić, dodać cukier, chwilę ubijać. Dodać kokos, wymieszać, wyłożyć na wysmarowaną formę, taką standardową. Ja wykładam formę jeszcze papierem, bo łatwiej jest wyjąć z niej placek.

Masa orzechowa:
Masło roztopić, dodać resztę składników, gotować ok.5 min. ciągle mieszając. Ciepłą masę wyłożyć wyłożyć na masę kokosową . Nie obawiaj się że masa jest gorąca-jeżeli ją ostudzisz to stwardnieje i już jej nie rozsmarujesz. Piec ok 30 min. w temp.180°.

Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka i obie mąki, wymieszać dokładnie. Resztę mleka ugotować z cukrami, dodać mieszankę żółtkową. Ugotować na gładki budyń. Margarynę i masło utrzeć, dodając ostudzony budyń.
Masę wyłożyć na placek kokosowo-orzechowy.Posypać startą czekoladą.
Ja jeszcze piekę na spód biszkopt kakaowy, który smaruję kremem czekoladowym i na to daję dopiero ciasto kokosowo-orzechowe i masę, ale oryginalny przepis jest bez biszkoptu.

Cały fenomen tego ciasta tkwi w przepysznej, puszystej masie budyniowej, która wprost rozpływa się w ustach.

z chomika white.and.black.flower

  • 45 KB
  • 6 wrz 13 13:04
CIASTO IKAR

Składniki

Ciasto biszkoptowe:

4 jajka
6 łyżek cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:

20 dkg. margaryny
1 szkl. cukru kryształu
4 łyżki wody
3 łyżki kakao
1,5 szkl. mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:

3 białka
15 dkg. cukru kryształu
15 dkg. kokosu

Krem:

1/2 l. mleka
3 łyżki cukru kryształu
cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
margaryna
sok z cytryny
3 batony "IKAR"

Ciasto biszkoptowe:

Utrzec tak jak zwykły biszkopt i upiec.

Ciasto ciemne:

Kakao , cukier , margarynę , wodę . zagotować. Do ostudzonej masy dodać żółtka , mąkę , proszek.
Na końcu dodać pianę z biłek.

Ciasto kokosowe:

Białka ubić , dodać cukier , a na końcu kokos.
Wykładać na blaszkę kupkami na przemian ciasto ciemne i ciasto kokosowe.
Upiec i przekroić na 2 części.

Krem:

Mleko , cukry zagotować , żółtka roztrzepać z mąką , oraz odrobiną mleka i mieszając wlewać na gotujące się mleko. Wystudzony krem utrzeć z margaryną i podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać sok z cytryny , a do drugiej rozpuszczone na małym ogniu i ostudzone batony.

Przełożyć placki :
ciasto ciemne z kokosem-masa czekoladowa-biszkopt-masa cytrynowa-ciasto ciemne z kokosem.

SMACZNEGO

Jak nie macie Ikarów moga byc Pawełki

z chomika white.and.black.flower

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    432
  • obrazy
    212
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

648 plików
111,84 MB




doporen777

doporen777 napisano 26.11.2022 05:05

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (22)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (22)
« poprzednia stronanastępna strona »
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności