Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
gorczak1
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Kris

widziany: 19.10.2018 17:02

  • pliki muzyczne
    15
  • pliki wideo
    2346
  • obrazy
    854
  • dokumenty
    8277

11745 plików
1855,02 GB

  • 27 KB
  • 6 wrz 13 13:04
PLACEK KUBA

Składniki:

3 szkl mąki
1 marg,
6 żółtek
1 proszek do pieczenia ( 3 łyżeczki )
1 szkl śmietany

wiśnie drelowane
3 kiśle wiśniowe

Czas
pieczenia: 20 min

WYKONANIE:

Margarynę zetrzeć z mąką, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Podzielić na 6 części i schłodzić w lodówce. Rozwałkować jedną część a na placek położyć pianę ubitą z 2 białek z 2 łyżkami cukru i kiślem wiśniowym, na pianę ułożyć wiśnie drelowane i przykryć drugim plackiem. Tak wykonać drugi i trzeci placek. Pieczemy na złoty kolor, po upieczeniu przekładamy masą budyniową ( wg własnego przepisu ). Na wierzch polewamy polewą lub czekoladą.

______________________________________________________________________

MASA BUDYNIOWA SUPER

Składniki :
6 żółtek
12 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 cukry waniliowe lub laska wanilii
3 szklanki mleka (najlepiej 3,2%)

30 -35 dag masła (bez oleju)
sok z połowy cytryny
1 kieliszek czystego spirytusu ...:)

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę (najlepiej mikserem),
dodać jedną i drugą mąkę. Na końcu dodać mleko, wymieszać.

2 szklanki mleka zagotować z wanilią.
Na wrzące mleko wlewać powoli masę jajeczną i mieszając (najlepiej sprężynką lub małą trzepaczką) - na wolnym ogniu ugotować budyń, uważając, aby się nie przypalił.

Ugotowany krem budyniowy przełożyć do miski, wystudzić.
Masło utrzeć "na puch" mikserem, dodawać po trochę wystudzony
budyń. Połączyć, dodać sok z połowy cytryny oraz spirytus.

Taki krem budyniowy doskonale sprawdza się w ciastach z owocami, do nadziewania babeczek, rurek oraz we wszelkich innych kombinacjach.

Jeśli chcemy uzyskać połowę kremu czekoladowego, to do połowy gorącego, świeżo ugotowanego budyniu należy dodać pokruszoną czekoladę.
Wtedy należy oddzielnie połączyć z masłem krem waniliowy i oddzielnie krem czekoladowy.

z chomika white.and.black.flower

  • 41 KB
  • 6 wrz 13 13:04
ŚLIMAACZEK

Ciasto 1:
6 jaj,1 szkl.cukru,11/2 szkl.mąki,cukier waniliowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki kakao.

Masa 1:
1Kasia,3 żółtka,budyń waniliowy na 3/4 litr mleka,2 szkl.mleka,3/4 szkl.cukru,cukier waniliowy.

Ciasto 2:
3 jajka,3 łyżki mąki,3 łyżki cukru,szczypta proszku do pieczenia - to wszystko razy 2.

Masa 2:
4 jajka,1/2 szkl. cukru pudru,Kasia.
oraz 1 galaretka wiśniowa,brzoskwinie,2 galaretki pomarańczowe

Czas
pieczenia: ok.15-20 min

Ciasto 1. WYKONANIE:
Z podanych składników zrobić ciasto biszkoptowe.
Ciasto wylewamy na formę wyłożoną natłuszczonym pergaminem zostawiając około 3 łyżki ciasta do którego dodajemy kakao i dokładnie mieszamy ciasto to rozlewamy na całej powierzchni biszkopta a następnie końcem małej łyżeczki robimy delikatnie kółka, aby powstał marmurkowy wzorek. Upieczone ciasto przekrawamy na dwie części.

Ciasto 2.WYKONANIE:
Z podanych składników upiec dwie rolady.

Masa1.WYKONANIE:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,w 1/2 szkl.mleka rozpuścić budyń i wlać go do utartych żółtek dobrze wymieszać,resztę mleka zagotować do gotującego wlać budyń z żółtkami,zagotować.Po ostygnięciu utrzeć z KASIĄ.

Masa 2.WYKONANIE:
Całe jajka ubijamy na parze z dodatkiem cukru pudru.Po zdjęciu z naczynia z parą ubijamy nadal do chwili aż masa uzyska temperaturę pokojową.KASIE ucieramy na puszystą masę następnie dodając po łyżce,łączymy z ubitymi jajkami.
Galaretkę wiśniową robimy według przepisu na opakowaniu,wylewamy na talerz stężałą kroimy na paski.Masę wykładamy na biszkopt przeznaczony na roladę i równo rozprowadzamy.Wzdłuż jednego boku biszkoptu układamy pasek stężałej galaretki.Podobnie robimy z drugim ciastem.Zwijamy rolady.
Na formę wykładamy pierwszą część biszkoptu,a następnie połowę masy.Na wyrównaną masę układamy drugą część biszkoptu i pozostałą masę.Na przełożone biszkopty kładziemy po bokach rolady a środek wypełniamy pokrojonymi brzoskwiniami.Brzoskwinie zalewamy pomarańczową galaretką.

z chomika white.and.black.flower

  • 37 KB
  • 6 wrz 13 13:04
KATARZYNKA

Składniki :

CIASTO:
10 jaj
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 szkl. utartych pierników lukrowanych (ok.35 szt.)
3 łyżki mąki
1 łyżka octu

MASA:
1/2 l mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
3/4 szkl. cukru pudru
1 kostka masła exstra
cukier waniliowy
spirytus do smaku

DODATKOWO:
2 galaretki o dowolnym smaku
biszkopty okrągłe
polewa

CIASTO:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę poubijać, żeby cukier sie rozpuścił. Dodać cukier waniliowy. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu, dokładnie wymieszać, żółtka będą rosły. Utarte żółtka przełożyć do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką ( nie ubijamy mikserem). Pierniczki trzemy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Ciasto dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec tak jak biszkopt ok. 30 min .
Upieczone i wystygnięte ciasto przekroić na pół.

MASA:
pół litra mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka

Z powyższych składników ugotować budyń. Wystudzić. Rozetrzeć kostkę masła z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do zmiksowanego masła dodawać porcjami zimny budyń dalej miksując, na koniec dodać do smaku spirytus w zależności kto ile lubi ( tak samo z cukrem pudrem, jeżeli ktoś lubi słodszą masę może dodać więcej cukru). Masę podzielić na pół, jedną pozostawić białą, a do drugiej dodać rozpuszczoną na parze i lekko przestudzonę gorzką czekoladę, oczywiście zmiksować.

galaretki rozpuściś w 3 szkl. wody

WYKONANIE CIASTA;

CIASTO, MASA CZEKOLADOWA, BISZKOPTY, TĘŻEJĄCA GALARETKA (wstawić ciasto do lodówki, żeby galaretka dobrze zastygła), MASA BIAŁA, CIASTO, POLEWA

z chomika white.and.black.flower

  • 18 KB
  • 6 wrz 13 13:04
AMOREK


Ciasto,które rozpływa się w ustach

Składniki :

1 PUSZKA MLEKA SKONDENSOWANEGO SŁODZONEGO
2 JAJA
6 ŁYŻEK MĄKI
1 PŁASKA ŁYŻKA SODY

PODANE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ.
CIASTO PODZIELIĆ NA 3 CZĘŚCI .
DO DWÓCH DODAĆ PO 2 ŁYŻKI KAKAO,
A DO TRZECIEJ CZĘŚCI 2 ŁYŻKI SUCHEGO MAKU.


3 DUŻE ŚMIETANY 18 % /400 ML
/UBIĆ Z JEDNĄ SZKLANĄ CUKRU I SOKIEM Z JEDNEJ CYTRYNY.


Opis przygotowania :

UPIEC 3 PLACKI W MAŁEJ BLASZCE/JEDEN OK.10 - 15 MIN.
/NA DOLE BLACHY POŁOŻYĆ BRĄZOWY PLACEK- POLAĆ ŚMIETANĄ.
JAKO DRUGI PLACEK Z MAKIEM - POLAĆ ŚMIETANĄ.
NA WIERZCHU POŁOZYĆ PLACEK OSTATNI,POLAĆ ŚMIETANĄ
I GRUBO POSYPAĆ WIÓRKAMI KOKOSOWYMI.

ODSTAWIC CIASTO NA KILKA GODZIN W CHŁODNE MIEJSCE.
/NAJLEPSZE JEST NA DRUGI DZIEŃ/.
CIASTO MOŻE PATRZĄC NA SKŁADNIKI PREZENTUJE SIĘ MAŁO ,,ATRAKCYJNIE",ALE W SMAKU JEST TO PO PROSTU REWELACJA.

WAŻNE!!!
CIASTO ROZSMAROWUJEMY ŁYŻKĄ NA NIEPRZYWIERALNYM PAPIERZE DO PIECZENIA!!!

TEN PRZEPIS PODANY NA BLASZKĘ 24 cm x 28 cm.
ŚMIETANA NIE MUSI BYĆ DOBRZE UBITA, BO WSIĄKA DO CIASTA.JAK CHCECIE UBITĄ DOBRZE TO 30%

z chomika white.and.black.flower

  • 63 KB
  • 6 wrz 13 13:04
PAWI OGON


Składniki:

Ciasto:
4szkl.mąki,
2/3szkl.cukru pudru,
1jajko,
2żółtka,
1margaryna,
1/2 szkl. kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szkl. mielonych orzechów,
słoik powideł śliwkowych,

Krem:
3jajka ,
1kostka masła,
1litr mleka,
1 szkl. cukru,
2 opakowania cukru waniliowego,
4 łyżki maki pszennej,
4łyżki mąki ziemniaczanej,

Dodatkowo:
2 galaretki(takie same)
winogrona lub ananasy
opakowanie biszkoptów lub biszkopt z 3 jaj

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę dodac cukier, proszek do pieczenia-wymieszać i dodać margarynę.Składniki posiekać nożem i rozcierać dłońmi.Dodać jajka ,śmietanę i zarobić ciasto.Schłodzić w lodówce. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą(24cmx40cm) ,natłuszczoną formę.Piec ok. 20min, w tem.190stopni. Każdą z pozostałych części rozwałkować ,posmarować powidłami i posypać orzechami-zwinąć w roladę.Następnie upiec 3 kruche rolady o długości formy w której upiekliśmy 1 ciasto.

Krem:
odlać 1szkl.mleka i rozmieszać w niej obie mąki oraz jajka.Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować masę budyniową i wystudzić.

Dodatki :
Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać stopniowo budyń. (Do masy można dodać aromat śmietankowy)
Na upieczony spód ciasta wyłożyć połowę kremu i ułożyć na nim roladki.Między roladki ułożyć owoce i zalać tężęjącą galaretką. Gdy galaretka zastygnie, wyłożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptami lub upieczonym biszkoptem. Wierzch ciasta można polać polewą.
Po przekrojeniu ciasto ma ciekawy wygląd i smakuje wybornie.

z chomika white.and.black.flower

  • 46 KB
  • 6 wrz 13 13:04
KRÓLEWSKI GRYSIKOWIEC

Ciasto:
1/2 kg maki
1 łyżeczka sody
około 7 łyżek miodu
7 dkg masła
2 jaja
1 szklanka cukru-można mniej

Masa:
1/2 l mleka
5-6 łyżek grysiku-(kasza manna błyskawiczna)
1 szklanka cukru-można mniej
kostka masła
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa

Składniki ciasta zagniesc szybko by sie połaczyły. Podzielic na 3 częsci i do lodówki na 10 minut. Jedna część wyłozyc na blache i piec w 200 stopniach około 10 minut. Potem upiec 2 pozostałe.Najlepiej wyjąć zimne bo wtedy jest twarde,zaraz po upieczeniu jest mięciutkie.
Mleko zagotowac z cukrem, wyspywac grysik i mieszac by się grudki nie zrobiły.pogotowac chwilke by zgęsniał.Ostudzic i zmiksowac z masłem.
Upieczony placek posmarowac powidełkiem, na to jedna częśc masy.Znow placuszek, znów powidła i reszta masy.
Przykryc ostatnim plackiem , polac polewą i posypac kokosem
i do lodowki.
Teraz trzeba poczekac, aż ciasto nasiąknie i zmięknie...
Ciasto jest najlepsze na 2 - 3 dzień.

z chomika white.and.black.flower

  • 41 KB
  • 6 wrz 13 13:04
SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI - rewelacja

blaszka 25 cm x 40 cm

Placek czekoladowy:
7 jaj
3/4 szkl. cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Placek środkowy:
25 dkg orzechów siekanych
5 białek
20 dkg cukru
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1/2 litr mleka
cukier waniliowy/32 g/
3/4 szkl. cukru
5 żółtek
2łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
30 dkg masła
3 łyżki kakao
słoiczek wiśni

Polewa:
1/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

Placek czekoladowy:
Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Po upieczeniu przekroić na pół.

Placek środkowy:
Białka ubić, dodać cukier, dalej ubijać, potem dodać resztę składników, wymieszać, dać na blaszkę i piec długo ok. 1 godziny w 170 st. C.

Masa:
Z podanych składników ugotować budyń.
utrzeć masło i stopniowo dodawać schłodzony budyń i kakao. na końcu dodać wiśnie i lekko wymieszać.

Przekładać w następujący sposób:
placek czekoladowy, masa, placek środkowy, masa, placek czekoladowy, polewa, można oprószyć mielonymi orzechami.
podawać na drugi dzień - musi zmięknąć środkowy placek z orzechami.

z chomika white.and.black.flower

  • 54 KB
  • 6 wrz 13 13:04
ZNAKOMITE

Ciasto ciemne:
5 jaj-białka ubić dodać po 1 żółtku i reszte składników
2 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
3 czubate łyżki mąki
1 łyżeczka pr. do piecz.

Ciasto orzechowe:-Upiec 2 placki (składniki podane na 1placek)
25 dag orzechów włoskich(mielonych)
1 łyżka miodu
5 białek
1 szkl. cukru

blaszka 25 cm x 40 cm

Krem:
1 szkl. mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
20 dag cukru
30 dag masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do nasączenia:
1/2 szkl. mocnej kawy
3 łyżeczki cukru
1 kieliszek wódki (mały)

Ciasto ciemne:
Zrobić jak biszkopt i upiec. Piec na 150 st. termoobiegu ok. 40 min.

Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. Piec ok 40 min.

Krem:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek i mąki ziemniaczanej ugotować budyń - wystudzić. Wkręcić do masła.
Krem zrobic z 5 żółtek,jeżeli chcesz z 10 to trzeba reszte zwiększyć



WYKONANIE

Placek orzechowy-nasączyć. Położyc część kremu.
Placek ciemny nasączyć - krem .
Placek orzechowy nasączyć - krem obsypać orzechami.

z chomika white.and.black.flower

  • 53 KB
  • 6 wrz 13 13:04
CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE

Ciasto czekoladowe:
4 łyżki kako
1,5 szklanki cukru
1kost.margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
3 jaja
1,5 szklanki maki
opakowanie cukru waniliowego

Krem:
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
100 g marg
.czekolada gorzka

Ciasto orzechowe:
6 białek
szklanka cukru
25 dag posiekanych orzechów
2 łyżki maki
łyżka maki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Czas
pieczenia: ok 60 minut

Ciasto czekoladowe: Margarynę, kakao, cukier i mleko połączyć, rozpuscic na małym ogniu i zagotować mieszając aby sie nie przypaliło. Masę wustudzić. Nastepnie dodawać żółtka, makę zmieszana z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i całość utrzeć mikserem. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190* przez ok. 30-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy aby ostygło.

Ciasto orzechowe: Ubić białka, dodac cukier wymieszac i stopniowo dodawac pozostałe składniki. Upiec na tej samej blasze co ciasto czekoladowe i rownież na papierze do pieczenia. Piec ok 20 min (do momentu aż ciasto bedzie zarumienione) w temperaturze 200*

Krem: Budynie rozpuścic w poł szklanki mleka, a 2,5 szklanki mleka zagotowac z cukrem. Ugotowac budyń. Wystudzić. Zimny budyń utrzec z marg.

Na ciasto czekoladowe kladziemy połowę kremu, nastepnie kładziemy ciasto orzechowe. Wykładamy na nie reszte kremu. Rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią ciasto.

z chomika white.and.black.flower

  • 23 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Z MASĄ BRZOSKWINIOWĄ


1. Biszkopt orzechowy:

- 4 jaja
- 4 łyżki zmielonych orzechów
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru
- łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku



2. Biszkopt kokosowy:

- 6 białek
- 1/2 szkl cukru
- 150 g kokosu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku



3. Krem:

- puszka brzoskwiń
- kostka masła
- 6 żółtek
- 1/2 budyniu śmietankowego
- łyżka mąki tortowej


1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec ok 30 minut w temp 180 stopni. Przekroić na 2 części.

2. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać kokos i lekko wymieszać. Dodać mąkę wymeszaną z proszkiem. Piec w temp 180 stopni przez 30 minut.

3. Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, to dolać wody i ugotować budyń z łyżką mąki. Masło utrzeć z żółtkami i odrobiną cukru pudru, dodać ostudzony budyń. Do masy dodać drobno pokrojone owoce.



Położenie placka:
1. Biszkopt orzechowy
2. Masa
3. Biszkopt kokosowy
4. Masa
5. Biszkopt orzechowy
6. Polewa czekoladowa

z chomika white.and.black.flower

  • 48 KB
  • 6 wrz 13 13:04
WSCHÓD KSIĘŻYCA

Ciasto:
kostka margaryny
5jajek
1,5 szklanki cukru
4 łyżki oleju
2szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
2szkl mleka
2 budynie śmietankowe
25 dag dobrej margaryny np.Kasi

Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno żółtka,olej,mąkę z proszkiem a na końcu pianę z białek.Ciasto podzielić na
3 części: -do 1 dodać 2 łyżki kakao,olejek rumowy -do 2 3/4 szklanki maku,olejek migdałowy -do 3 dodać 3 łyżki wiórków
kokosowych i olejek śmietankowy. Wyłożyć warstwami1,2,3 na wysmarowaną brytfankę.Piec na złoty kolor ,aż ciasto
zacznie odchodzić od blachy.Gdy ostygnie przekroić na pół,nasączyć wodą z cytryną(3/4 szklanki wody i sok z połowy
cytryny).
Ugotować budyń.Utrzeć margarynę na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Połową kremu przełożyć nasączone
ciasto ,resztę kremu rozsmarować na cieście ,polać polewą i posypać wiórkami.
Olejku dolewamy ile kto chce nie musi być po całym,pieczemy w normalnej blaszce

z chomika white.and.black.flower

  • 11 KB
  • 6 wrz 13 13:04
SERNIK BUDYNIOWIEC

Bardzo fajne polaczenie sernika z budyniem czekoladowym.
Ciasto mogloby byc mniej suche.
Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao.


Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę

Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe

Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia.

Masa serowa:
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy

polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Margarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym.
Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

z chomika white.and.black.flower

  • 41 KB
  • 6 wrz 13 13:04
KOKOSOWY RAJ

Składniki:

8 jajek
kostka Kasi
20 dek kokosu
45 dek cukru
20 dek mąki
2 budynie
15 dek migdałów
cukier waniliowy
proszek do pieczenie

Czas
pieczenia: 2 godziny

Pieczemy biszkopt :
jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy. Krem : ugotujemy budynie ( 2 budynie w pół litra mleka), gdy ostygną dodajemy margarynę Kasię i mieszamy.

Masa kokosowa :
Białka ubijamy z cukrem, później dodajemy kokos, wylewamy na formę i pieczemy. Płatki migdałowe z masłem i cukrem prażymy na patelni. Biszkopt kroimy na połowę i smarujemy częścią masy, kładziemy kokos i następną porcję masy. Na górę kładziemy drugi biszkopt i warstwę prażonych płatków migdałowych. Pyszne ciasto gotowe.

z chomika white.and.black.flower

  • 13 KB
  • 6 wrz 13 13:04
3 BIT - ciasto bez pieczenia


SKŁADNIKI:

* 5 paczek herbatników szkolnych
* 1 puszka mleka skondensowanego (gotować ok.3 godz.- ostudzić)
* 2 budynie waniliowe
* 2 szkl.mleka + 0,5 szkl. mleka
* 0,5 kostki masła (np.śmietankowe)
* 1 śmietana 18% (200 ml)
* 1 opak."Śnieżki"
* na posypkę:starkowana czekolada gorzka lub mleczna lub wiórki kokosowe

MASA BUDYNIOWA:
~~~~~~~~~~~~~~~~
2 budynie ugotować w jednej porcji mleka (zagotować 2 szkl. mleka,a rozrobić budynie w 0,5 szkl. mleka).Budyń ostudzić,gdy wystygnie - zmiksować z 0,5 kostki masła.

MASA ŚMIETANOWA:
~~~~~~~~~~~~~~~~
Śmietanę 18% zmiksować ze "Śnieżką".

KOLEJNOŚĆ UKŁADANIA: (układać w blaszce wyłożonej folią aluminiową)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

* HERBATNIKI
* MLEKO SKONDENSOWANE UGOTOWANE (z puszki)
* HERBATNIKI
* MASA BUDYNIOWA
* HERBATNIKI
* MASA ŚMIETANOWA
* STARKOWANA CZEKOLADA LUB WIÓRKI KOKOSOWE

z chomika white.and.black.flower

  • 31 KB
  • 6 wrz 13 13:04
ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ

Składniki na kruche ciasto:
- 1kost margaryny
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka smalcu lub oleju.
Składniki na bezę kokosową:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5-6 łyżek wiórek kokosowych

Dodatkowo:
- około 1 kg śliwek
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
- bułka tarta do posypania ciasta pod śliwki
- cukier puder do posypania ciasta.

Czas
pieczenia: Pieczemy okolo 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ciasto kruche:
Do mąki dodajemy margarynę Kasia, kroimy nożem i rozcieramy margarynę z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tluszczem blaszkę. Pozostałą część ciasta wkładamy do woreczka i do zamrażalnika. Ciasto na blaszce posypujemy bułką tartą i wykładamy na nie czyste połówki śliwek.

Beza kokosowa:
Z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie mąkę ziemniaczaną. Gdy beza jest ubita dodajemy do niej wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy. Gotową bezę wykładamy na śliwki. Na bezę zcieramy na tarce ciasto z zamrażalnika i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

z chomika white.and.black.flower

  • 52 KB
  • 6 wrz 13 13:04
KOLOROWY SERNIK SMAŻONY

Składniki:

1.CIASTO JASNE:
3/4 szkl. cukru
100g mąki ziemniaczanej
6 białek
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka octu
1 łyzeczka proszku do pieczenia

2. CIASTO CIEMNE:
1 szkl. cukru
1 szkl. maki pszennej
6 całych jajek
1 łyzka kakao
6 łyżek wody
1 łyżeczka proszku dp pieczenia

3. MASA SEROWA:
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mleka
1000g białego półtłustego sera
200g masła
6 żółtek
1 op. budyniu śmietankowego
1 op. cukru wanilinowego
garść rodzynek, olejek cytrynowy, pomarańczowy

Sposób przygotowania :

1.
Białka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z białkami, dodać ocet. Lekko wymieszać.

2.
Jajka ubić z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Połączyć z jajami i dodać wodę. Dokładnie połączyć.


Na wysmarowaną blachę i wyłożoną papierem kładziemy łyżką kupkami białe ciasto, na nie wylewamy ciemne.
Pieczemy w temp.180 st. przez ok. 60 min.
Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.

3.
Ser zemleć połączyć z masłem, żółtkami , cukrem i c. wanilinowym. .Włożyć do większego gara i podgrzewać na palniku do uzyskania jednolitej masy ( nie przypalić!) następnie dodać budyń rozpuszczony w mleku (3/4 szkl.), rodzynki,zapach,dokładnie mieszać przez cały czas gotowania ponieważ bardzo gęstnieje i może się przypalić.
Gorącym serem przełożyć placki.


Wierzch udekorować np. polewą lub jak uważamy.

z chomika white.and.black.flower

  • 40 KB
  • 6 wrz 13 13:04
SZYBKIE PĄCZUSIE SEROWE:

1/2 kg białego sera (przekręconego przez maszynkę)
2-3 szklanki mąki
6 łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki sody
5 łyżek gęstej śmietany
1 cukier waniliowy
4 jajka
1 łyżka spirytusu lub octu

smalec do smażenia pączusiów (ok 1 kg)

Wszystkie składniki wyrobić mokrymi rękami. Robić kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć aż będą jasno brązowe.
Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem.

z chomika white.and.black.flower

  • 66 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Następnie:
2 puszki mandarynek
2 szklanki soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe (po 40g)
2 opakowania herbatników zwykłych
2 opakowania herbatników czekoladowych
4 opakowania śmietan-fix
1/2 litra śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru


Jak zrobić?
Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch), nasączyć (woda + sok z cytryny + cukier).
Na biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szklanek soku pomarańczowego ugotować budyń. Sok z mandarynek i 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego zagotować, w 1/2 szklanki soku rozpuścić 2 budynie, wlać na gotujący się sok, mieszać.
Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.

Temperatura piekarnika: 160-170°C
Czas pieczenia: 35 min

zachomikowany

  • 70 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
3 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki wody
4 łyżki kako
3 opakowania herbatników
2 szklanki cukru
1 kostka Kasia lub Kasia
bakalie



Jak zrobić?
Herbatniki łamiemy i kruszymy do miseczki. Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy, rozpuszczamy Kasia,
dodajemy cukier (cały czas mieszamy) i 4 łyżki kakao. Rozpuszczoną masę przelewamy do miksera,
dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając.Po wymieszaniu przelewamy do miski,dodajemy pokruszone
herbatniki,orzechy,rodzynki i mieszamy łyżką.
Wykładamy prostokątną formę waflem lub herbatnikami, wlewamy masę i wkładamy całość do lodówki.

zachomikowany

  • 61 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
Ciasto:
600g mąki
200g cukru
120g Kasia
2 całe jajka
4 łyżki miodu
łyżeczka sody
Krem:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
700 ml mleka
3/4 szklanki cukru
40 dag Kasia
70 g wiórków kokosowych
mała puszka ananasów


Jak zrobić?
Mąkę przesiać, dodać sodę i posiekać z Kasia. Dodać cukier, jajka, miód i wyrobić ciasto.
Włożyć na godzinę do lodówki.
Upiec cztery (cienkie) placki na prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze, w temp.p. 180 st.
Gotujemy budyń na mleku zagotowanym z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia.
Miękką Kasia ucieramy mikserem i dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń. Dodajemy wiórki kokosowe.
Ananasa dokładnie odsączamy, drobno kroimy i mieszamy z masą. Przekładamy placki, smarujemy kremem wierzch.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 45 min

zachomikowany

  • 70 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
CIASTO:
120 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
4 jajka
szczypta soli
KREM I DEKORACJA:
200 g malin (mogą być mrożone)
250 ml śmietany kremówki (36 proc.)
200 g cukru pudru
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
1 opakowanie galaretki agrestowej
2 banany
winogrona



Jak zrobić?
Żółtka utrzyj do białości z połową cukru i szczyptą soli.
Wsyp obie przesiane mąki i wszystko wymieszaj.
Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą.
Ciasto przełóż do dużej (średnica 28 cm) tortownicy.
Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C.
Galaretkę pomarańczową rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody, a agrestową w jednej szklance. Obie schłodź.
Zimną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, a następnie wymieszaj ją z malinami.
Zimne ciasto przekrój na dwie części. Jeden krążek ułóż na spodzie tortownicy i nałóż krem malinowy. Przykryj drugim krążkiem. Na wierzchu ułóż kawałki owoców oraz pokrojoną w kostkę galaretkę agrestową.
Całość zalej tężejącą galaretką pomarańczową.
Ciasto wstaw do lodówki. Gdy galaretka stężeje, ciasto wyjmij z tortownicy.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: ok. 30 minut

zachomikowany

  • 69 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
BISZKOPT: 6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
2 łyżi mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
MASA: 1 galaretka cytrynowa
2 kiśle cytrynowe
1/2 koski Kasia
1 puszka ananasa
POLEWA: sok z jednej cytryny
cukier puder



Jak zrobić?
Upiec biszkopt wg.przepisu-zimny przekroić na dwa placki.MASA: Ananasy osączyć i pokroić w drobną kostkę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl.wody.Kasia roztopić.
Kiśle ugotować w 2 szkl.wody i do gorącego dodać rozpuszczoną Kasia i galaretkę i zmiksować do połączenia się składników.Następnie dodać odsączone i pokrojone ananasy i wymieszać łyżką.Ciepłą masą przełożyć biszkopt i lekko docisną z góry.POLEWA:Sok z cytryny utrzeć z taką ilością pudru aby wyszedł biały lśniący lukier.Przełożony biszkopt polukrować i posypać kolorową posypką-schłodzić.

zachomikowany

  • 63 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
1 Kasia
15 łyżek wody
20 dag cukru
3 łyżki kakao
około 25 dag mleka w proszku
bakalie
pokruszone herbatniki szkolne
2 wafle tortowe


Jak zrobić?
Kasia, cukier, wodę i kakao dać do rondelka i zagotować.
Odstawić.
Jak ostygnie, dodać mleko w proszku i ulubione bakalie oraz pokruszone herbatniki.
Wyłożyć masę na jeden wafel przykryć drugim.
Poczekać i pokroić. Smacznego!

zachomikowany

  • 40 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
300ml kremówki
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
1/3 kostki Kasia
10dag mlecznej czekolady



Jak zrobić?
Wszystkie składniki włóż do rondelka, gotuj na sporym ogniu, mieszając, aż masa będzie bardzo gęsta. Wylej ją na blachę wyłożoną folią aluminiową. Schłodź w lodówce, a następnie pokrój mokrym nożem na prostokąty.

zachomikowany

  • 66 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
3 galaretki w różnych kolorach
1/2 litra mleka
1/2 litra śmietany
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny



Galaretki ugotować, każdą oddzielnie, a gdy zastygną pokroić na talerzu w kostkę.
Mleko i żelatynę mieszać do rozpuszczenia, odstawić na 10 minut, potem podać cukier, cukier waniliowy i zagotować.
Gdy ostygnie dodać do tego śmietanę i pokrojone galaretki.
Wymieszać i wylać do formy.

zachomikowany

  • 83 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
250 g Kasia
320 g mąki
220g cukru
6 żółtek
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 duże jabłka
PIANA:
6 białek
220 g cukru
200 g wiórków kokosowych


Jak zrobić?
Kasia, mąkę, cukier, jajka i proszek do pieczenia utrzyj mikserem i wyrób ciasto.
Połowę ciasta wyłóż na blaszkę (20x25cm), a do drugiej połowy dodaj kakao, wymieszaj i wyłóż na białe ciasto.
Na ciasto zetrzyj 4 duże jabłka.
Następnie ubij pianę z 6 białek z 220 g cukru. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i wyłóż na ciasto.
Piecz 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 40-45 minut

zachomikowany

  • 33 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
3 łyżki mąki pszennej
1,5 kostki Kasia
3 paczki po 10 dag kokosu
1,5 szklanki cukier
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 opakowania cukru waniliowego
3 szklanki mleka 2 %
1 żółtko
2 paczki krakersów


Jak zrobić?
Półtorej szklanki cukru, żółtko, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szklankę mleka wymieszać mikserem.
W garnku zagotować 2 szklanki mleka do niej dodać zmiksowaną masę oraz paczkę kokosu (10 dag). Gotować, aż masa zgęstnieje.
Powstały ostudzony budyń połączyć z Kasia (do Kasia dodawać po łyżeczce). Na końcu dodać półtorej paczki kokosu.
Na średniej blaszce układać warstwę krakersów - masę - krakersy - masa - krakersy - masa i na koniec posypać końcówką kokosu jaka nam została, Wstawić do lodówki.

zachomikowany

  • 41 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
Ciasto maślane:
* 30 dag Kasia
* 10 dag mąki
Ciasto kluskowe:
* 20 dag mąki
* 1/2 jajka
* 1/2 łyżki octu
* trochę wody
Krem waniliowy:
* 1/2 litra mleka
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 9 dag cukru
* laska wanilii
* 3 dag mąki ziemniaczanej
Ozdoby:
* 30 dag cukru pudru


Jak zrobić?
Ciasto maślane:
* Przesiać mąkę na stolnicy, dodać Kasia, posiekać wszystko na jednolitą masę.
Ciasto kluskowe:
* Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na kształt koła.
* Z ciasta maślanego ułożyć prostokąt i położyć go na cieście maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkować.
* Złożyć ciasto na 3 części i włożyć do lodówki na 20 min. Po wyjęciu z lodówki, ponownie rozwałkować. Powtórzyć tę czynność 3 razy.
* Piec 15 minut w temp.peraturze 250 stopni C.
Krem waniliowy:
* Żółtka, jajko oraz wanilię utrzeć z cukrem.
* Zagotować szklankę mleka, a pozostałe wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać do gorącego mleka i mieszając, zagotować. Dodawać żółtka.
* Masę ostudzić, nie przerywając mieszania. Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden placek posmarować kremem, przełożyć drugim.
* Włożyć do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!

Temperatura piekarnika: 250°C
Czas pieczenia: 15 minut

zachomikowany

  • 74 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
25 dag Kasia
3 łyżki kakao
1 szkl cukru
7 łyżek wody
2 szkl mleka w proszku
3 paczki herbatników
orzechy rodzynki



Jak zrobić?
Kasia, kakao, cukier, woda zagotować , przestudzić.
do lekko ostudzonej masy dodać mleko w proszku , pokruszone herbatniki i bakalie. Ułożyć między dwa wafle

zachomikowany

  • 49 KB
  • 6 wrz 13 13:04
Składniki
CIASTO:
400 g mąki
250 g Kasia
200 g cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
POZA TYM:
1 budyń waniliowy
400 ml mleka
200 g Kasia
50 g cukru
wiórki kokosu



Jak zrobić?
CIASTO:
Ucieramy Kasia z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko ucieramy lub miksujemy mikserem.
Połowę ciasta wylewamy do blachy wyłożonej pergaminem. Do środka dodajemy truskawki (tak, żeby były niewidoczne, całe albo połówki- zależy jak są duże) lekko wciskając je w ciasto.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
KREM:
Z 400 ml mleka gotujemy budyń. Studzimy.
Kasia ucieramy z cukrem dodając stopniowo ostudzony budyń.
Ostudzone ciasto smarujemy kremem, a na to sypiemy kokos.
Wstawiamy do lodówki.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 40 minut

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    432
  • obrazy
    212
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

648 plików
111,84 MB




doporen777

doporen777 napisano 26.11.2022 05:05

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (22)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (22)
« poprzednia stronanastępna strona »
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności