Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
d.ceberek
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta danuta

widziany: 2.03.2022 13:11

  • pliki muzyczne
    460
  • pliki wideo
    379
  • obrazy
    29157
  • dokumenty
    3120

33224 plików
21,98 GB

FolderyFoldery
d.ceberek
► = FREE = ◄
1 Listopad -Dzień Wszystkich Świętych
10 fantastycznych miejsc
10 najdziwniejszych chorób świata
10 najstraszniejszyc h rzeczy odkrytych w ciałach pacjentów
14 produktów które uchronią Cię przed rakiem
 
Smaczny i zdrowy
Adwent- symbole
Aforyzmy
 
Aforyzmy
Andrzejkowe wróżby
Antyczne przedmioty
 
Bezmyślność rodziców
Białe kartki
Black & White
Ciekawe artykuły z różnych źródeł
Ciekawe przepisy kulinarne
 
= PRZEPISY-chleb
Ale pycha (przepisy)
 
Przepisy
Dania obiadowe
 
Dania wigilijne
Dania z grilla
Danie na specjalne okazje
Dekoracje potraw
 
Drinki
Galaretki
 
Galarety
Kanapki
Kawowe przepisy
Kociołek, dania jednogarnkowe
Kuchnia myśliwska
Kuchnia weganki
Kuchnia włoska-dania z makaronem
Miód-przepisy
Miody pitne
Moje ciasto
Pizza
 
Pizze i zapiekanki
Pogotowie kulinarne
Potrawy wielkanocne-zd jęcia
Potrawy z drobiem
Potrawy z grzybów
 
Potrawy z grzybów
Przepisy dla oszczednych
Przepisy greckie
Przepisy na ciasta
 
Ciasta
 
Ciasta bez pieczenia
 
Ciasta bez pieczeni a
Pyszn osci bez piecz enia
Ciasta, ciasteczka, desery
Coś dobrego
Kremy, masy - do ciast
Przepisy na ciasta
Pyszne wypieki
Serniki
 
Serniki I
Serniki II
Smakowite ciasta
Torty
Przetwory
 
Przepisy na swojskie wyroby
Przetwory warzywne i owocowe
Przetwory różne
Przyprawy
Przystawki
Pyszna kawa
Różne potrawy i dodatki
Salatki
Surówki i sałatki
 
Sałatki
Sałatki(1)
Wiosenne sałatki
Torty
Wina , nalewki
Zapiekanki
Ćwiczenia na kręgosłup
 
ćwiczenia na kręgosłup II
Czarne kartki
Czy wiesz, że
Dbaj o swoje zdrowie
Dekoracja butelek
Dekoracja stołu
Demotywatory
Diety
Dla kobiet
 
Dla mamy
Dla początkujących chomików
Dobre książki
 
dobre książki
książki
Książki 2
Dobre rady
 
Dokumenty
 
Wzory pism i wniosków
Dzieci
 
Dzwonki i tapety na telefon
 
Super tapety na komórkę
Świąteczne tapetki na komórkę
Emotikonki
Filmiki ciekawe
Fotografia w formacie png
Fraszki
 
Fraszki 1
Galeria
 
Galeria obrazów
 
Gify ruchome tańczące
Grzyby jadalne
Grzyby trujące i niejadalne
Halloween
Horoskop na wesoło
Ikebana
Ikebana1
Imiona kobiece z opisem charakteru
Imiona męskie
Irlandia
Jak zawiązac krawat
Język angielski dla dzieci
Język migowy
Kabarety
 
Kabaret - Zenon Laskowik
Kabaret Kon Polski
Kabaret Paranienormaln i
Kalendarze
 
Kalendarze 2013 pionowe
Kalendarze 2014
Kanapeczki dla niejadka
Kawały
 
Dowcipy super!
Humor
Humorek -na wesoło
KLIMAKTERIUM... i już
Konie
 
Kosze kwiatow
Książki okolicznościowe
Kwiaty z postaci ludzkich
Kwietniki Metalowe
Leki nie tylko z apteki
Ludowe przysłowia
Ludzie na zakupach dziwnie ubrani
Makrofotografia
Maksymy alternatywne
Malowane na ulicy
Milutkie zwierzaczki
 
Mój pierwszy alfabet
Motyle w ramkach
Możemy pomóc
Muzyka
 
Na chomiczka
 
Gotowe wygerenowane kody go kolorowego pisma
Pomogę sobie sam na chomiku
Najdziwniejsze nazwy miejscowości
Narąbani na bani-śmieszne
Niemieckie rozmówki(mp3)
 
CD1
CD2
CD3
Obrazki trójwymiarowe
Obrazki z tekstem i nie tylko
Ognisty alfabet
 
Złoty alfabet
Ogrody
 
Ogrodzenia
 
Ogrodzenia z kamienia
Owoce egzotyczne
 
Owoce egzotyczne-jak je jeść
PAMIĘTNIK....męża
Papier listowy
Park Miniatur-Kowary
Pieniądze świata
Poczet Królów Polskich
Pory roku
 
Ramki znaki zodiaku
 
Horoskop na wesoło
Znaki zodiaku
Różne kartki z zyczeniami
 
Rzeżby,budowle,fi gury
 
Samochody
 
Samochody 1
Fajne tapety samochodów
Nowe samochody
SANKTUARIUM
 
Sennik
Śluby znanych z ekranu
Sluchasz Rozumiesz Mowisz
 
Śmieszne obrazki i filmiki
 
Z humorem
Stroiki świąteczne
Świadectwo -Piekło istnieje naprawdę
Symbole kwiatów
Symbole Ojczyste
Szablony na ściane
Tapety na pulpit
 
Tła kwiatowe
Tonique
 
Cwiczenia Fitness
Tonique Fitness
Utalentowane dzieci
Warto jesc
Warto wiedziec
Wędkarstwo
Wiązanie sznurówek
Wiersze
Wierszyki z pamiętnika
 
Wiersze na kartkach
Wnętrza mieszkań
 
Wszystko do ślubu
 
Wyroby ze słomy
Wzory na paznokcie
Zabawne zegary
Zachomikowane
Zamki,domy,chaty, chatki i inne
 
Zdrowie i uroda
 
Złote myśli
 
Znaczenie imion
Znaczenie mocy kamieni
Zobacz a nie pożałujesz
Zobacz kim jestes
Zorza polarna + video
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 25 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK NA ZIMNO "PYCHOTA"
Składniki:
na masę:
2 pomarańczowe galaretki, 1 cytrynowa galaretka, 450g serka homogenizowanego waniliowego

na spód:
1/2 kubka cukru
3 jajka
3/4 kubka mąki pszennej
1/4 szklanki oleju
dwie łyżki kakao
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowujemy spód: Cukier i jajka miksujemy na biały krem, dodajemy mąkę, miksujemy nadal, dolewamy olej, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Wylewamy na tortownicę (ja mam tortownicę 23cm średnicy) wysmarowaną margaryną i posypaną kaszą manną. Pieczemy w 180 stopniach, około 20 minut (sprawdzamy patyczkiem).

Dwie pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy w chłodne miejsce. W między czasie ciasto jest gotowe, wyjmujemy i studzimy.
Gdy galaretka pomarańczowa ostygnie, łączymy ją z serkiem homogenizowanym, po czym wstawiamy do lodówki by lekko stężała. Żółtą galaretkę po wystudzeniu również odstawiamy do lodówki. Gdy krem z galaretki i serków będzie już gęsty (konsystencja a'la gęsta śmietana/budyń) ostrożnie przekładamy do tortownicy w której jest spód. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Gdy krem stężeje - zalewamy już też lekko stężałą żółtą galaretką.
Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stwardnieje - gotowe.
Pycha!
Dla leniuszków - zamiast spodu własnej roboty, można rozłożyć w tortownicy biszkopty .

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 168 KB
  • 3 maj 13 16:11

PROSTY SERNIK NA ZIMNO
Składniki :
500-550 g serka homogenizowanego waniliowego
2 opakowania galaretki owocowej (u mnie truskawkowej)

Opcjonalnie dodatkowo:
owoce (ok. 40 dag truskawek - u mnie lub np. brzoskwinie, maliny, jagody itd.)
kilkanaście biszkoptów na spód

W czym przygotować?
- w naczyniu do zapiekania (średnica około 20-25 cm) o dość wysokich i prostych brzegach, które można wyłożyć folią spożywczą, żeby łatwo było wyjąć sernik (moja wersja) lub bez folii, wtedy ciasto kroić w formie i wykładać szpatułką na talerzyki;
- w tortownicy (średnica około 20-25 cm) bardzo (!) szczelnie wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową;
- w pucharkach, szklankach czyli po prostu dla każdego porcja i łyżeczka w komplecie, odpada problem z wyjmowaniem i krojeniem.

Przygotowanie (uwaga, jest rozłożone w czasie):
Jedną galaretkę rozpuścić w około 150 ml gorącej wody (uwaga! to o wiele mniej niż przy zwykłym przygotowaniu galaretki, to bardzo ważne), wymieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia, powinna być ciepła lub letnia. Następnie wymieszać ją z serkiem homogenizowanym aż utworzą jednolitą masę. Jeśli ma być wersja z biszkoptowym spodem, wyłożyć biszkopty na dno przygotowanej formy i zalać serkową masą. Odstawić do lodówki na około godzinę, aż masa nieco zastygnie. Od razu po wstawieniu sernika przygotować drugą galaretkę, tym razem tak jak na opakowaniu, bez modyfikacji. Jeśli używamy owoców pokroić je i udekorować wierzch lekko zastygniętej masy. Galaretka powinna być letnia lub wręcz chłodna. Zalewanie nią sernika można rozłożyć na dwa etapy. Ja czasem tak robię, żeby truskawki nie wypływały. Na początku zużywam około 1/3 galaretki, odstawiam na 40 minut i wylewam resztę. Jeśli wolicie użyjcie od razu całej. Sernik odstawić do lodówki na kilka godzin

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 117 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK Z KREMEM CYTRYNOWYM
Spód:
- opakowanie ciastek degestive 225 g. (lub innych podobnych)
- 110 g masła
Masa serowa:
- 750 g twarogu na sernik (takiego zupełnie gładkiego, np. z wiaderka, ale koniecznie bez sztucznych dodatków)
- 100 g. cukru (niepełne pół szklanki)
- 2 łyżeczki skórki z cytryny (ale koniecznie żółtej części, bez białej błonki która jest gorzka)
- 3 całe jajka
Krem cytrynowy (lemon curd):
- 1 jajko
- 110 g cukru (pół szklanki)
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku a cytryny
Przygotuj spód:
Ciastka pokrusz na pył, najlepiej w blenderze. Dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj dokładnie. Powinno być wilgotne i łatwo się lepić, jeśli tak nie jest dodaj więcej masła. Jeśli używasz np. ciasteczek „Bebe” to na pewno będzie potrzebne więcej masła.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masło. Wylep ciastem dno formy oraz brzegi do połowy wysokości.
Wstaw tortownicę na minimum 30 minut do lodówki.
Masa serowa:
Do dużej miski przełóż ser, dodaj cukier i skórkę z cytryny. Wymieszaj dokładnie trzepaczką. Można również miksować mikserem, ale tylko na wolnych obrotach. Chodzi o to aby nie wbijać do sera powietrza, bo spowoduje to urośnięcie sernika i jego popękanie w trakcie pieczenia a potem opadnięcie. Następnie dodawaj po kolei całe jajka mieszając dokładnie, acz nie ubijając.
Gotową masę wylej na schłodzony spód.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na środkową półkę. Odrobinę niżej wstaw dużą formę wypełnioną do połowy gorącą wodą. Piecz sernik przez około 1 godzinę. Po tym czasie środek sernika dotknięty drewnianym patyczkiem powinien być elastyczny, ale ścięty.
Po tym czasie wyłącz grzanie, uchyl odrobinę drzwiczki piekarnika (ja włożyłam w drzwiczki drewnianą łyżkę, tak że szpara miała mniej więcej 3 cm.) i zostaw tak ciasto na kolejną godzinę.
Przygotuj krem cytrynowy:
Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia.
W metalowej misce roztrzep jajko, dodaj cukier i skórkę z cytryny, wymieszaj. Wlej masło (koniecznie ostudzone), wymieszaj. Następnie mieszając dodawaj po łyżeczce soku z cytryny. Nie musisz miksować kremu, wystarczy mieszanie ruzgą.
Następnie miskę postaw na garnku z gotującą się wodą i mieszaj krem bez przerwy aż zgęstniej. Na początku zrobi się rzadszy, a potem zacznie gęstnieć.
Na wystudzony sernik wylej ciepły krem. Rozprowadź równo po całej powierzchni ciasta i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej i chłodzić w lodówce całą noc.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 57 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK Z CZEKOLADOWYM MUSEM
1kg sera trzykrotnie mielonego
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej lub smakowego budyniu, no. waniliowego, śmietankowego, kokosowego
puszka (530g) słodzonego mleka skondensowanego (niegotowanego)
3 białka
sok z 1 limonki (lub cytryny)
aromat, np. 3 łyżki likieru pomarańczowego, kokosowego, migdałowego lub innego, biały rum, biała czekolada, cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
Wykończenie
200g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
2 łyżki cukru pudru
Mus czekoladowy
150g cukru lub cukru pudru
6 żółtek
3 białka
1 łyżka kakao
200ml śmietany kremówki 30%
100g masła
250g gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dno szczelnej i wysokiej (8 cm) tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając papier poza obręcz.
Masa serowa
Do dużej miski włożyć ser, mąkę lub budyń, dodać mleko skondensowane, białka jajek, sok z limonki i aromat. Wymieszać łyżką lub zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut aż masa będzie już prawie cała zastygnięta (trochę dłużej, około 35 minut jeśli ser był chudy i nieco rzadszy). Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić. Jeśli nie będziemy robić musu, po ostudzeniu sernika zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy go do lodówki.
Mus wykładamy na ostudzony sernik.
Mus czekoladowy
Do metalowej miski wsypać część (50 g) cukru, dodać 6 żółtek i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. W połowie podgrzewania dodać kakao (najlepiej przez sitko aby nie zrobiły się grudki, jeśli mimo tego grudki powstaną, można całą masę przelać przez sitko). Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę (uważać, aby do miski nie dostała się woda). Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.
Oddzielnie ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę. Najpierw ubijamy same białka bez cukru na małych obrotach miksera następnie zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż piana będzie sztywna. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez 2 - 3 minuty aby piana była lśniąca i błyszcząca. Białka połączyć z masą czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką.
Mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy mus dostatecznie zesztywnieje obkroić sernik nożem wkoło boków tortownicy i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki do dalszego zastygnięcia. Im sernik dłużej stoi w lodówce, tym jest lepszy.


z chomika AnnaMaria1515

  • 72 KB
  • 3 maj 13 16:11

AKSAMITNY SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.
Warstwa pierwsza - ciastka:
Około 30 ciasteczek typu Oreo
4 łyżki masła (około 50 gr)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kruszymy ciastka (najlepiej włożyć je do woreczka i rozdrobnić tłuczkiem lub wałkiem do ciasta).
Rozpuszczamy masło.
Dodajemy masło i kawę do rozdrobnionych ciastek i mieszamy.
Wykładamy warstwę ciastek w tortownicy,ugniatamy delikatnie spodem szklanki i wkładamy do lodówki.
Warstwa druga - sernik:
500 gram sera typu philadelphia ( ja użyłam 250 gr. mascarpone i 250 gr. philadelphia)
2/3 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka (temperatura pokojowa)
2/3 szklanki śmietanki kremówki
Zagotowujemy około 1 litra wody
Ustawiamy piekarnik na 160 st.
Do miski miksera wkładamy ser i miksujemy przez kilka minut, aż ser stanie się kremowy.
Dodajemy sól i cukier i miksujemy przez kilka kolejnych minut.
Dodajemy ekstrakt z wanilii, a następnie jajka. Jajka dodajemy pojedynczo i czekamy, aż połączą się dobrze z masą.
Zmniejszamy szybkość miksera i dodajemy śmietanę kremówkę.
Okrągłą formę, z przygotowaną wcześniej warstwą ciastek, owijamy szczelnie ( boki i dól) w folię aluminiową i wypełniamy masą serową do połowy wysokości.
W piekarniku ustawiamy duże naczynie ( typu brytfanna) i wlewamy wrzątek , do naczynia wkładamy naszą formę z masą serową, wrzątek powinien sięgać połowy formy.
Pieczemy przez około 1 godzinę i 15 minut.
Wyłączamy piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i zostawiamy sernik w piekarniku jeszcze na godzinę.
Wyciągamy z piekarnika, zostawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki (najlepiej na kilka godzin).
Warstwa trzecia - mus czekoladowy:
180 gr. gorzkiej czekolady
3 łyżki masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1/4 szklanki plus 2 łyżki cukru
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Czekoladę i masło rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą.
Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia się składników.
Odstawiamy na kilka minut do ostudzenia.
W drugiej misce ubijamy białka z 1/4 szklanki cukru na niezbyt sztywną pianę.
Do czekolady dodajemy żółtka cały czas miksując na średnich obrotach.
Ubitą pianę łączymy z czekoladą za pomocą szpatułki.
Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę ubitą z resztą cukru i ekstraktem z wanilii.
Mus umieszczamy na zimnej masie serowej, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki.
Warstwa czwarta - ganache kawowy:
1/2 szklanki śmietany kremówki
150 gr. gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka rumu lub ekstraktu z wanilii
Podgrzewamy śmietanę ( musi być gorąca, ale nie możemy doprowadzić jej do wrzenia).
Na rozdrobnioną czekoladę wlewamy śmietanę.
Dodajemy kawę i rum i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowany wcześniej sernik wyciągamy z lodówki, ściągamy obręcz formy. Na wierzch wylewamy lekko przestudzony ganache.


z chomika AnnaMaria1515

  • 83 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Uwaga: wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na spód (dla formy o średnicy ok. 26 cm):
80 g masła
80 g gorzkiej czekolady
50 g cukru
2 jajka
60 g mąki (przesianej)
Masło oraz czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić, następnie dodać cukier, jajka i dobrze wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem (samo dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 10-15 minut (w zależności od piekarnika). Upieczony spód wyjąć do ostygnięcia, ale piekarnika nie wyłączać.

Mus truskawkowy:
ok. 300 g dojrzałych truskawek
2 łyżki cukru (można pominąć, jeżeli owoce są naturalnie słodkie)
Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Zmiksować (opcjonalnie dodać cukier). Powstały mus przecedzić przez gęste sito. Odstawić na bok.

Masa serowa:
700 g sera twarogowego (tłustego, dobrze zmielonego)
500 g serka mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
bita śmietana i truskawki do dekoracji
W dużej misce wymieszać delikatnie (łyżką lub mikserem na najniższych obrotach) oba rodzaje sera z mąką. Stopniowo dodawać cukier. Wbijać kolejno jajka. Na koniec dodać śmietanę i ekstrakt z wanilii. Masę serową podzielić na dwie nierówne części. Do mniejszej części dodać tyle musu truskawkowego, by mniej więcej wyrównać ilości obu mas. Kilka łyżek musu odłożyć na później.
Na środek wystudzonego spodu wylewać naprzemiennie trochę masy białej i trochę truskawkowej (tak jak się to robi w przypadku ciasta Zebra). W ten sposób powstanie mozaika, widoczna po przekrojeniu sernika. Pozostałym musem truskawkowym, za pomocą łyżeczki, na powierzchni sernika "narysować" okręgi od największego przy krawędzi tortownicy do najmniejszego ku środkowi. Następnie, za pomocą końcówki noża, delikatnie połączyć linie okręgów w kilku miejscach, tworząc w ten sposób fantazyjny wzór.
Sernik wstawić do piekarnika i piec 15 minut w 180°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu sernik studzić stopniowo, nie wyjmować od razu z piekarnika. Najlepszy jest na drugi dzień po całonocnym chłodzeniu w lodówce.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i truskawkami, ewentualnie czekoladą.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 78 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK BUDYNIOWY

Składniki na spód:
300g ciasteczek zbożowych (dałam 250 g – herbatniki pełnoziarniste z masłem)
100g masła

Ciasteczka pokruszyć w blenderze, masło roztopić, połączyć z ciasteczkami tak, by powstał mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. W dno i boki wcisnąć przygotowaną masę ciasteczkową. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. I tutaj moja mała zmiana - ja zawsze taki spód zapiekam w piekarniku – temp 180C 4-5 minut. Nie wiem czy ma to jakiś wpływ na wynik końcowy wypieku, ale tak robię :)

Składniki na masę serową:
1kg twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (można użyć wiaderkowego) – dałam kubełkowy President
1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
łyżka mąki ziemniaczanej
15g cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu waniliowego – dałam 3 krople olejku waniliowego
4 jajka
pół szklanki cukru pudru lub drobnego cukru (dałam cukier puder)
Ponadto do masy serowej
600ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
szklanka jagód + garść do posypania po upieczeniu (dałam borówkę amerykańską w ilości takiej aż pokryła cały wierzch ciasta -nie wiem ile bo nie ważyłam )
cukier puder do posypania – nie sypałam

Zagotować 400ml mleka z cukrem. W pozostałych 200ml rozprowadzić budyń i wlać do gotującego się mleka stale mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Po zagotowaniu jeszcze chwilkę gotować, następnie zdjąć z kuchenki i odstawić do wystudzenia.
Do misy miksera włożyć ser, ostudzony ugotowany budyń, cukry, wsypać budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, zmiksować na gładką masę, na koniec dodać jajka i jeszcze raz zmiksować, do połączenia się składników. Nie miksowałam długo, tylko do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę serową wlać do przygotowanej tortownicy. Na wierzch wysypać jagody.
Piekarnik nagrzać do 180°C i włożyć sernik. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez około 2 godziny. Ja piekłam 1godz. 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić sernik do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjąć, ostudzić do końca i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 157 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK NOWOJORSKI

Spód:
200 g ciasteczek ( mogą być to zwykłe kruche ciastka lub ciasteczka owsiane, ważne by dobrze się kruszyły)
75g niesolonego masła
Ser:
800 g kremowego serka philadelphia ( może to być zwykły ser, ale bardzo dobrze zmielony, bez żadnych dodatków)
160 g cukru pudru
4 jajka
3 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
300 ml kwaśnej śmietany
20 g cukru pudru
Ponadto: kakao do wypieków do posypania.
Wykonanie:
Przygotować 23 centymetrowa tortownicę*, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić w rondelku. Ciasteczka rozgnieść na miazgę, wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać wszystko do tortownicy i dokładnie dociskając, wyłożyć spód i boki ( około 2 centymetry w górę ). Do dociskania można użyć np. szklanki bądź innego płaskiego naczynia. Przygotowany spód włożyć wraz z tortownicą do zamrażalnika na 15 minut aby ciasteczka stężały.
W międzyczasie piekarnik ustawić na 180 stopni. Przygotować kwadratową blaszkę w której będziemy piec w kąpieli wodnej.
Ser zmiksować na niskich obrotach z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodać jajka oraz sok z cytryny dalej miksując do połączenia się składników.
Z zamrażalnika wyjąc tortownicę z ciasteczkami i dokładnie obłożyć ją dookoła folią aluminiową, aby do środka nie dostała się woda. Po przygotowaniu foremki, wlać masę serową do środka. Wypełnioną tortownicę umieścić w większej blaszce. Potem wlać wrzącą wodę do 2/3 wysokości blachy. Całość ostrożnie wsadzić do piekarnika i piec 60 minut.
Śmietaną wymieszać z cukrem pudrem. 10 minut przed zakończeniem pieczenia wylać śmietanę na sernik i pozostawić do końca czasu w piekarniku. Po zakończeniu pieczenia sernik trzymać 5 minut w zamkniętym ale wyłączonym piekarniku. Potem delikatnie wyjąc tortownicę z blachy z wodą. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, potem posypać wierzch kakaem.
Wstawi gotowe ciasto na 4 godziny do lodówki aby stężało. Sernik najlepiej smakuje na zimno.
* przed rozpoczęciem pieczenia należy sprawdzić czy blacha nie przecieka

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 109 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK MOCNO CZEKOLADOWY
Spód:
250 g ciasteczek czekoladowych*
pół łyżeczki cynamonu
150 g roztopionego masła
Ser:
250 g gorzkiej czekolady **
155 g cukru pudru
3 jajka
750 g sera ***
2 łyżki kakao do wypieków
600 ml gęstej śmietany ( 12 lub 18 % )
Możemy użyć np. ciasteczek owsianych, pełnoziarnistych lub innych kruchych. Jeżeli chcemy by spód był ciemny wtedy 150 g masła roztapiamy z 50 g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej.
Ser music być bardzo kremowy żeby w cieście nie było grudek, więc można użyć sera gotowego na sernik bez żadnych dodatków, lub bardzo dobrze zmielić klasyczny ser biały.

Spód:
Ciasteczka rozgnieść na miazgę ( może by np. w blenderze). Dodać cynamon oraz roztopione masło i dokładnie wymieszać aż wszystko utworzy całość. Do tortownicy (24 centymetry) wsypać ciasteczkową mieszankę i bardzo dokładnie wyłożyć nią spód oraz boki ( około 4 centymetry w górę) dociskając płaską szklanką. Przygotowany spód włożyć na 30 minut do zamrażalnika, aby stężał.

Ser:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić aby przestygła. W międzyczasie w dużej misce ubić jajka z cukrem pudrem, około 5-7 minut, aby były puszyste.
Dodać ser i delikatnie zmiksować do połączenia.
Następnie wsypać kakao i wlać czekoladę i wymieszać drewnianą łyżką.
Na koniec doda śmietanę i wymieszać.
Tortownicę wyjąc z zamrażalnika i na ciasteczka wyłożyć całą masę serową.
Piec 60 minut. Po zakończeniu pieczenia pozostawić na 30 minut w otwartym piekarniku ( dzięki temu sernik nie popęka). Następnie wyjąc i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać kakao do wypieków. Sernik schłodzić minimum 2 godziny aby dobrze stężał.
Podawać solo lub z konfiturą wiśniową czy innymi ulubionymi dodatkami
.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 178 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK TROPIKALNA WYSPA
Ciasto:
150 g mielonych migdałów
350 g mąki krupczatki
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
200 g zimnego masła
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
½ łyżeczki cukru migdałowego
oraz
2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu
3 łyżki brązowego cukru do posypania wierzchu

Masa serowa:
500 g twarogu śmietankowego
250 g jogurtu greckiego
200 g słodzonego mleka skondensowanego
80 ml likieru amaretto
3 białka, rozkłócone, ale nie ubite
1 łyżeczka cukru migdałowego
oraz owoce: 3 brzoskwinie, ½ świeżego ananasa, 2 duże dojrzałe banany, skórka starta ze sparzonej pomarańczy, cukier do smaku

Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem, cukrem migdałowym i proszkiem. Połączyć z posiekanym masłem i żółtkami. Zagnieść ciasto, dodając w razie potrzeby kwaśną śmietanę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Owoce obrać, pokroić w kostkę. Rozwałkować ciasto na kształt koła o śr. 26-27 cm i wyłożyć na spód tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.

Składniki masy serowej wymieszać trzepaczką. Wylać na spód. Wyłożyć owoce i skórkę z pomarańczy. Jeśli owoce nie są dość słodkie należy posypać cukrem. Drugą część ciasta rozwałkować na wymiar średnicy blaszki i wyłożyć na owoce. Wierzch posmarować mlekiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 C. Ostudzić i schłodzić przed rozkrojeniem.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 186 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK WANILIOWO - POMARAŃCZOWY
Spód:
100 g mlecznej czekolady
20 g gorzkiego kakao
100 g masła
100 g jasnego brązowego cukru
2 jajka
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki konfitury z pomarańczy
skórka starta z 1/2 sparzonej pomarańczy

Masa serowa:
1000 g trzykrotnie zmielonego sera twarogowego lub śmietankowego (może być z wiaderka)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ziarenka wyjęte z jednej laski wanilii
1 szklanka cukru (pomieszałam z domowym cukrem waniliowym)
5 jajek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Polewa pomarańczowa:
reszta ze słoiczka konfitury pomarańczowej czyli jakieś 150 g (cały słoiczek miał 227 g)
250 g kwaśnej i gęstej śmietany 18%
skórka starta z 1/2 pomarańczy

Piekarnik nagrzać do 180oC. Spód tortownicy wyłożyć papierem i zacisnąć obręcz. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło, cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Cukier nie musi się rozpuścić. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka, konfiturę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty.
W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem, ekstraktem i jajkami, nie mieszając za długo. Dodać ziarenka wanilii i mąkę, wymieszać, by mnie było grudek. Wylać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do tej samej temperatury. Piec około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec aż wierzch sernika będzie ścięty (około 60 minut). Najlepiej przykryć wierzch folią aluminiową, ale tak by się z nim nie stykała.
Przygotować polewę. Śmietanę wymieszać w miseczce z konfiturą i skórką z pomarańczy. Temperaturę znów podwyższyć do 180oC. Wylać na sernik i piec jeszcze 15-20 minut. Ostudzić w wyłączonym piekarniku. Zimny wstawić na kilka godzin do lodówki.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 257 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK KARMELOWY Z JABŁKAMI
Karmel:
115 g masła
1 szklanka jasnego brązowego cukru
1/2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
W garnku z grubym dnem połączyć wszystkie składniki. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu ok. 7-8 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Zdjąć garnek z ognia i pozostawić do przestygnięcia.

Spód:
ok. 200 g herbatników Digestive
1/2 łyżeczki cynamonu
120 g masła (roztopionego)
1/2 - 3/4 szklanki karmelu
1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub włoskich
Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę wyłożyć odpowiednio przyciętym okręgiem pergaminu.
Herbatniki zemleć w malakserze, dodać cynamon oraz masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą wyłożyć tortownicę, dociskając palcami do dna i brzegów (do 2/3 wysokości). Piec 8-10 minut na złoty kolor. Wystudzić.
Wlać porcję karmelu na ciastkowy spód i równomiernie posypać posiekanymi orzechami. Schować do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170°C.

Masa jabłkowa:
70 g masła
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
5-6 średnich jabłek, najlepiej kwaskowych (obranych, wypestkowanych i drobno pokrojonych)
W dużym rondlu rozpuścić masło na średnim ogniu. Dodać brązowy cukier, sól oraz cynamon, wymieszać i gotować ok. 1 minutę, aż masa zacznie bulgotać. Dodać pokrojone jabłka i przemieszać, by pokryły się miksturą. Gotować ok. 15-20 minut, aż owoce zmiękną, a większość cieczy zredukuje. Przestudzić, a następnie przełożyć na spód, na warstwę karmelu z orzechami i rÓwnomiernie rozprowadzić łopatką. Odstawić.

Masa serowa:
400 g kremowego serka (w temp. pokojowej)
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka esktraktu z wanilii
1 duże jajko (w temp. pokojowej)
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Za pomocą miksera wymieszać wszystkie składniki. Nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Gotową masę przełożyć na warstwę jabłek i równomiernie rozprowadzić łopatką.
Piec ok. 40-45 minut, aż sernik się zetnie. Studzić stopniowo i schłodzić w lodówce przed nałożeniem warstwy wierzchniej.

Wierzch:
3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
1/4-1/2 szklanki karmelu
kawałki orzechów do dekoracji
Śmietanę ubić na średnich obrotach, dodając cukier. Zdjąć boki z tortownicy, udekorować bitą śmietaną i karmelem według własnej fantazji.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 63 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK TIRAMISU
Składniki na spód:
· 180 g digestive w deserowej czekoladzie, pokruszonych
· 3 łyżki masła, roztopionego
· biszkopty 'języczki'
Digestive wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, w dno wcisnąć masę ciasteczkową. Bok tortownicy wysmarować masłem, biszkopty wyłożyć z boku. Należy je skrócić i przyciąć po skosie od dołu, inaczej nie będą trzymały pionu.


Masa serowa:
· 500 g twarogu śmietankowego, zmielonego
· 250 g serka mascarpone
· 1 szklanka drobnego cukru
· 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
· 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
· 3 jajka
· 1 łyżeczka granulek kawy instant
· 3 łyżki likieru kawowego, brandy lub ciemnego rumu
· 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
Granulki kawy rozpuścić w likierze, odstawić.
Zmiksować twaróg śmietankowy z mascarpone, do gładkości. Powoli dosypywać cukier, miksując, potem skrobię i wanilię. Po kolei dodawać jajka, dalej ubijając, na końcu wmieszać miksturę z kawą.
Masę serową wlać do przygotowanej tortownicy.
Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykryć sernik folią aluminiową, aby się nie spaliły biszkopty. Sernik jest gotowy, gdy środek dotknięty patyczkiem jest sprężysty, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik wyjąć, na wierzchu delikatnie rozprowadzić śmietanę. Włożyć jeszcze na 6 minut do piekarnika, przykryć folią.
Wystudzić, włożyć do lodówki na 3 godziny, lub najlepiej na całą noc.
Ponadto (niekoniecznie):
· do posypania starta gorzka czekolada lub kakao
· wiórki czekoladowe

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 46 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK NEAPOLITAŃSKI
Na spód:
- 1 i 1/2 szkl. zmielonych lub drobno pokruszonych herbatników albo biszkoptów
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1/4 szkl. kakao
- 1/3 szkl. (1/3 kostki) rozpuszczonego masła lub margaryny

Herbatniki , cukier puder i kakao połączyć , wlać rozpuszczony tłuszcz i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy (23-26 cm średnicy) i wciskać palcami w dno , tak , żeby powstała równa , zwarta warstwa. Piec w 180 st.C. przez 8 minut , lekko ostudzić.

Masa serowa:
- 3 opakowania serka kremowego (3 x 22 dag)
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1/3 szkl. kwaśnej śmietany
- 3 łyżki + 1 łyżeczka mąki
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 szkl. zmiksowanych truskawek (mogą być mrożone - rozmrożone i dokładnie odcedzone)
- 1/2 szkl. groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (gorzkiej lub półsłodkiej)
- 1/4 łyżeczki soli (pominęłam)
- ew. 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego (pominęłam)

Czekoladę rozpuścić na parze. Miękki ser utrzeć z cukrem , wbijać po 1 jajku , a następnie dodać śmietanę , 3 łyżki mąki , wanilię i ew. sól. Dokładnie ubić na gładką masę.
W oddzielnej misce wymieszać 1 i 1/3 szkl. masy serowej z puree z truskawek , 1 łyżeczką mąki i ew. czerwonym barwnikiem. Wyłożyć to na podpieczony spód. Na wierzchu ostrożnie rozłożyć łyżką 2 szkl. waniliowej (czyli tej podstawowej) masy serowej i w miarę możliwości wygładzić powierzchnię. Pozostałą masę serową wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i tak jak poprzednio wyłożyć na wierzch. Piec 10 minut w temp. 200 st.C. , a następnie obniżyć do 180 st.C. i piec jeszcze 55-60 minut lub do momentu , aż środek sernika prawie się zetnie. Wyjąć z piekarnika , studzić 30 minut , okroić nożem dookoła formy i wystudzić całkowicie. Zdjąć obręcz tortownicy , sernik wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    63
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

63 plików
5,03 MB




beautiful.anya

beautiful.anya napisano 4.11.2014 12:00

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Sex-2016 napisano 18.12.2014 15:47

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
magdalenka95

magdalenka95 napisano 9.01.2015 21:47

zgłoś do usunięcia
obrazek
anya-86

anya-86 napisano 16.09.2015 08:51

zgłoś do usunięcia
SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 6.10.2015 10:36

zgłoś do usunięcia
------------------------>SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 3.11.2015 19:17

zgłoś do usunięcia
obrazek
d.ceberek

d.ceberek napisano 12.11.2015 21:13

zgłoś do usunięcia
Dziekuje.
kino-filmy-chomikuj

kino-filmy-chomikuj napisano 12.03.2016 20:24

zgłoś do usunięcia
tekst alternatywny
kaminskiego

kaminskiego napisano 9.06.2017 23:46

zgłoś do usunięcia
Cześć. Mam pytanko. Jakie jest hasło do rara Sylwia Grzeszczak - małe rzeczy co ma 17 MB?

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności