Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
d.ceberek
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta danuta

widziany: 2.03.2022 13:11

  • pliki muzyczne
    460
  • pliki wideo
    379
  • obrazy
    29157
  • dokumenty
    3120

33224 plików
21,98 GB

FolderyFoldery
d.ceberek
► = FREE = ◄
1 Listopad -Dzień Wszystkich Świętych
10 fantastycznych miejsc
10 najdziwniejszych chorób świata
10 najstraszniejszyc h rzeczy odkrytych w ciałach pacjentów
14 produktów które uchronią Cię przed rakiem
 
Smaczny i zdrowy
Adwent- symbole
Aforyzmy
 
Aforyzmy
Andrzejkowe wróżby
Antyczne przedmioty
 
Bezmyślność rodziców
Białe kartki
Black & White
Ciekawe artykuły z różnych źródeł
Ciekawe przepisy kulinarne
 
= PRZEPISY-chleb
Ale pycha (przepisy)
 
Przepisy
Dania obiadowe
 
Dania wigilijne
Dania z grilla
Danie na specjalne okazje
Dekoracje potraw
 
Drinki
Galaretki
 
Galarety
Kanapki
Kawowe przepisy
Kociołek, dania jednogarnkowe
Kuchnia myśliwska
Kuchnia weganki
Kuchnia włoska-dania z makaronem
Miód-przepisy
Miody pitne
Moje ciasto
Pizza
 
Pizze i zapiekanki
Pogotowie kulinarne
Potrawy wielkanocne-zd jęcia
Potrawy z drobiem
Potrawy z grzybów
 
Potrawy z grzybów
Przepisy dla oszczednych
Przepisy greckie
Przepisy na ciasta
 
Ciasta
 
Ciasta bez pieczenia
 
Ciasta bez pieczeni a
Pyszn osci bez piecz enia
Ciasta, ciasteczka, desery
Coś dobrego
Kremy, masy - do ciast
Przepisy na ciasta
Pyszne wypieki
Serniki
 
Serniki I
Serniki II
Smakowite ciasta
Torty
Przetwory
 
Przepisy na swojskie wyroby
Przetwory warzywne i owocowe
Przetwory różne
Przyprawy
Przystawki
Pyszna kawa
Różne potrawy i dodatki
Salatki
Surówki i sałatki
 
Sałatki
Sałatki(1)
Wiosenne sałatki
Torty
Wina , nalewki
Zapiekanki
Ćwiczenia na kręgosłup
 
ćwiczenia na kręgosłup II
Czarne kartki
Czy wiesz, że
Dbaj o swoje zdrowie
Dekoracja butelek
Dekoracja stołu
Demotywatory
Diety
Dla kobiet
 
Dla mamy
Dla początkujących chomików
Dobre książki
 
dobre książki
książki
Książki 2
Dobre rady
 
Dokumenty
 
Wzory pism i wniosków
Dzieci
 
Dzwonki i tapety na telefon
 
Super tapety na komórkę
Świąteczne tapetki na komórkę
Emotikonki
Filmiki ciekawe
Fotografia w formacie png
Fraszki
 
Fraszki 1
Galeria
 
Galeria obrazów
 
Gify ruchome tańczące
Grzyby jadalne
Grzyby trujące i niejadalne
Halloween
Horoskop na wesoło
Ikebana
Ikebana1
Imiona kobiece z opisem charakteru
Imiona męskie
Irlandia
Jak zawiązac krawat
Język angielski dla dzieci
Język migowy
Kabarety
 
Kabaret - Zenon Laskowik
Kabaret Kon Polski
Kabaret Paranienormaln i
Kalendarze
 
Kalendarze 2013 pionowe
Kalendarze 2014
Kanapeczki dla niejadka
Kawały
 
Dowcipy super!
Humor
Humorek -na wesoło
KLIMAKTERIUM... i już
Konie
 
Kosze kwiatow
Książki okolicznościowe
Kwiaty z postaci ludzkich
Kwietniki Metalowe
Leki nie tylko z apteki
Ludowe przysłowia
Ludzie na zakupach dziwnie ubrani
Makrofotografia
Maksymy alternatywne
Malowane na ulicy
Milutkie zwierzaczki
 
Mój pierwszy alfabet
Motyle w ramkach
Możemy pomóc
Muzyka
 
Na chomiczka
 
Gotowe wygerenowane kody go kolorowego pisma
Pomogę sobie sam na chomiku
Najdziwniejsze nazwy miejscowości
Narąbani na bani-śmieszne
Niemieckie rozmówki(mp3)
 
CD1
CD2
CD3
Obrazki trójwymiarowe
Obrazki z tekstem i nie tylko
Ognisty alfabet
 
Złoty alfabet
Ogrody
 
Ogrodzenia
 
Ogrodzenia z kamienia
Owoce egzotyczne
 
Owoce egzotyczne-jak je jeść
PAMIĘTNIK....męża
Papier listowy
Park Miniatur-Kowary
Pieniądze świata
Poczet Królów Polskich
Pory roku
 
Ramki znaki zodiaku
 
Horoskop na wesoło
Znaki zodiaku
Różne kartki z zyczeniami
 
Rzeżby,budowle,fi gury
 
Samochody
 
Samochody 1
Fajne tapety samochodów
Nowe samochody
SANKTUARIUM
 
Sennik
Śluby znanych z ekranu
Sluchasz Rozumiesz Mowisz
 
Śmieszne obrazki i filmiki
 
Z humorem
Stroiki świąteczne
Świadectwo -Piekło istnieje naprawdę
Symbole kwiatów
Symbole Ojczyste
Szablony na ściane
Tapety na pulpit
 
Tła kwiatowe
Tonique
 
Cwiczenia Fitness
Tonique Fitness
Utalentowane dzieci
Warto jesc
Warto wiedziec
Wędkarstwo
Wiązanie sznurówek
Wiersze
Wierszyki z pamiętnika
 
Wiersze na kartkach
Wnętrza mieszkań
 
Wszystko do ślubu
 
Wyroby ze słomy
Wzory na paznokcie
Zabawne zegary
Zachomikowane
Zamki,domy,chaty, chatki i inne
 
Zdrowie i uroda
 
Złote myśli
 
Znaczenie imion
Znaczenie mocy kamieni
Zobacz a nie pożałujesz
Zobacz kim jestes
Zorza polarna + video
Pokazuj foldery i treści
  • 10 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK MANDARYNKOWY
Sękacz
200 g masła
cytryna
4 żółtka
białka z 6 jaj
300g cukru
175 g mąki ziemniaczanej
65 g sproszkowanych migdałów
szczypta soli

Nadzienie mandarynkowe
0,5 kg mielonego twarogu
3 jajka
100 g cukru
4 łyżeczki żelatyny Gellwe
100 g migdałów
puszka mandarynek
opakowanie galaretki pomarańczowej Gellwe
woda do namoczenia żelatyny

Przygotowanie ciasta
Miękkie masło utrzyj z połową cukru, skórką cytrynową i solą na puszysta masę. Żółtka lekko ubij i wymieszaj z masłem. Piekarnik nagrzej do 160 C. Białka ubij na słabą pianę dodaj cukier i dobij na sztywno. Mąkę wymieszaj z pianą, przestrzegając zaleceń jak przy mieszaniu biszkoptu.
Do jednej trzeciej ubitych białek dodawaj na przemian masę maślaną, migdały z solą i białka. Kwadratową blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej pierwszą warstwę sękacza około 3-4 mm. Wstaw do pieca. Piecz, aż się zarumieni. Po czym wylej i rozprowadź szpatułką kolejne warstwy podpiekając je, aż do wyczerpania ciasta. Upieczone ciasto pokrój na paski o szerokości równej wysokości rantu tortownicy. Wytnij z nich słupki do wyłożenia formy

Przygotowanie nadzienia
Migdały sparz i obierz ze skórki. Na patelni roztop cukier na karmel. Dorzuć do niego migdały. Praż wszystko chwilę. Całość przerzuć do silikonowej lub plastikowej foremki. Zmiksuj na grubo w blenderze. Żółtka ubij z cukrem w kąpieli wodnej. Dodaj do nich namoczoną żelatynę oraz zmielony ser. Masę serowa połącz z krokantem. Rant foremki wyłóż słupkami sękacza. Do środka wlej masę serową. Górę ozdób cząstkami mandarynek z puszki i zalej galaretką pomarańczową dla połysku. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Delikatne rozepnij obręcz.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 86 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK LONDYŃSKI
Składniki na spód:
· 150 g ciastek digestive
· 75 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
· 600 g kremowego twarożku (może być 3-krotnie mielony)
· 150 g cukru pudru
· 3 duże jajka
· 3 duże żółtka jajek
· 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można dać cukier waniliowy)
· 1,5 łyżki soku z cytryny
Polewa:
· 145 ml kwaśnej śmietany
· 1 łyżka cukru pudru
· pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (może być kilka kropel aromatu waniliowego)
Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy (o średnicy 20 cm), przyciskając palcami lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z cytryny.
Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, włożyć do większej formy. To uchroni sernik od wody, w trakcie pieczenia w kąpieli wodnej. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem, i wlać gorącą wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut (piekłam około 1 godziny i 15 minut, ale to chyba zależy od piekarnika). Powierzchnia sernika powinna być ścięta i "sztywna" na tyle, że polewa nie wsiąknie. Ubić śmietanę z cukrem i wanilią, rozsmarować na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Uwaga: ten rodzaj sernika nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka" :), zawsze po włożeniu patyczek bedzie wilgotny...
Ostrożnie wyjąć, odpakować formę z folii i ostudzić. Najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki, lub nawet na całą noc.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 66 KB
  • 3 maj 13 16:11

TRUFLOWY SERNIK Z MASCARPONE
Składniki na spód:
• 120 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych na piasek
• 70 g posiekanych orzechów włoskich
• 40 g masła, miękkiego
Wszystkie składniki wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Ostudzić.
Masa serowa:
• 500 g serka mascarpone
• 200 g gorzkiej czekolady
• 150 ml śmietany kremówki
• 4 jajka
• 130 g drobnego cukru
• 2 łyżki Irish Cream lub dowolnego likieru
• 2 łyżki mąki pszennej
Kremówkę delikatnie podgrzewać na małym ogniu. Jak zrobi się ciepła, wrzucić połamaną czekoladę. Cały czas mieszjąc, podgrzewać na małym ogniu (bardzo powoli), aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną na gładką masę. Natychmiast ściągnać z palnika (masa będzie mocno gęstniała).
Do naczynia wrzucić mascarpone, jajka (bez oddzielania na żółtka i białka), cukier, alkohol, mąkę. Zmiksować na gładką masę. Wlać ciepłą czekoladę, zmiksować do połączenia. Masa powinna być gładka.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC, aż środek będzie ścięty i nie trzęsący. Nie sprawdzać patyczkiem (nic to nie da). Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik mimo to opadnie. Włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem udekorować owocami sezonowymi.
Smacznego ):
* w wersji białej orzechy w spodzie zastąpić posiekanymi migdałami, użyć ciastek bez czekolady gorzkiej, a w masie serowej czekoladę gorzką zastąpić białą, zredukować ilość cukru

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 76 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK MIGDAŁOWY Z AMARETTO
Składniki na spód:
• 1,5 szklanki pokruszonych ciastek digestive lub innych wieloziarnistych, owsianych, itp.
• 50 g roztopionego masła
• kilka kropel ekstraktu migdałowego (lub aromatu)
Wszystkie składniki wymieszać, do otrzymania masy o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno), wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać.
Składniki na masę serową:
• 750 g sera półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie, albo dobrego jakościowo śmietankowego sera przeznaczonego na serniki
• 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)
• 4 jajka
• 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub aromatu)
• około 100 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi)
• 100 g podprażonych płatków migdałowych + niepodprażone do dekoracji
Ser dokładnie ubić mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ubijając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno za drugim, ubijając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów. Wymieszać.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na górze wysypać dodatkowo niepodprażone płatki migdałów. Piec około 1 godziny w 175ºC. Gdyby szybko 'łapał' kolor, przykryć folią aluminiową. Tego sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by środek był ścięty i sprężysty. Wystudzić w formie. Schłodzić w lodówce przez jedną noc.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 14 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK ŚLIWKA W CZEKOLADZIE
Spód:
*200 g cukierków śliwka w czekoladzie (najlepsze to Nałęczowskie, ja miałam Mieszko)
*100 g masła
*100 g brązowego cukru
*100 g mąki plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 jajko
Cukierki, masło i cukier włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować na puree.
Dodać mąkę i jajko, dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, wysypać tartą bułką (lub mąką). Przełożyć do niej ciasto - będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować masę serową:
Masa serowa:
*200 g serka waniliowego (dowolnego)
*600 g trzykrotnie mielonego twarogu (dałam wiaderkowy President)
*250 g cukru pudru
*4 jajka
Sery umieścić w misce, zmiksować z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku. Nie należy miksować zbyt długo, wystarczy kilka minut.
Wyjąć z piekarnika tortownicę ze spodem, wlać masę serową, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 st C i piec 50 minut.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić sernik w piekarniku.
Po całkowitym ostudzeniu, przygotować wierzch:
Wierzch:
*200 g białej czekolady (dałam mleczną)
*5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego lub śmietanki 36%
*100 - 150 g cukierków śliwka w czekoladzie, bardzo drobno pokrojonych (wystarczyły mi 4 sztuki cukierków)
Czekoladę i śmietanę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Polać wierzch sernika.
Cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż polewa czekoladowa stężeje.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 97 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK BRULEE
Składniki

Masa serowa :
400g mielonego białego sera, temperatura pokojowa
4 żółtka
330 ml śmietanki kremówki
½ szklanki cukru
1 laska wanilii Kamis, ziarna
50g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub waniliowego budyniu

Kruchy spód :
70g mąki pszennej
100g mąki krupczatki
30g ciemnego kakao
100g miękkiego masła
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie :
Kruchy spód. Masło rozcieramy z cukrem pudrem, żółtkiem i śmietaną. Kakao przesiewamy i łączymy z mąkami. Dodajemy do masła i zagniatamy ciasto. Robimy to dość szybko, pamiętając, że kruche nie lubi być długo wyrabiane. Będzie wtedy twarde, szczególnie to z dodatkiem kakao.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm, wykładamy nim foremkę do tarty o średnicy ok. 28–30 cm (wysmarowaną masłem i oprószoną mąką) i schładzamy ok. 15 minut. Następnie podpiekamy spód w temperaturze 200ºC przez 10 minut.
Masa serowa. Śmietanę i masło podgrzewamy prawie do wrzenia. Żółtka mieszamy z cukrem, wanilią i mąką ziemniaczaną/ budyniem. Masę tylko dokładnie mieszamy, ale jej nie napowietrzamy, dokładnie tak samo jak przy kremie brulee.
Do żółtek wlewamy 1/3 gorącej śmietanki, mieszamy. Dodajemy ser, dokładnie mieszamy. Wlewamy resztę śmietanki. Całość dobrze mieszamy, ale delikatnie. Masa będzie luźna. Wylewamy ją na podpieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160ºC, pieczemy 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 130ºC, pieczemy kolejne 20 minut, sernik lekko zarumieni się. Zmniejszamy ponownie temperaturę do 110ºC i dopiekamy ok. 20–25 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Zostawiamy na noc w lodówce, aby dobrze się schłodził.
Sernik kroimy mokrym nożem, najlepiej ok. 20 minut przed podaniem. Smacznego!

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 100 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK CZEKOLADOWY Z LIKIEREM I MALINAMI
Spód:
* 140 g ciastek
* 85 g masła
* 1 płaska łyżka kakao
* 1 pełna łyżka cukru pudru

Masa serowa:
* 800 g twarogu sernikowego (gęstego)
* 5 jajek
* 5 łyżek likieru czekoladowego (jeśli nie posiadacie, zastąpcie go kremówką - 36%)
* 150 g cukru
* 250 g dobrej jakości gorzkiej czekolady

Dodatkowo:
* duże opakowanie malin (kilka można odłożyć do dekoracji)

Polewa:
* 100 g gorzkiej czekolady
* 6 łyżek kremówki (36%)

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Na spodzie piekarnika (pod kratką na której będzie stać sernik) umieszczamy naczynie z wodą (u mnie jest to pokrywa dużego naczynia żaroodpornego lub forma na tartę) i napełniamy go wrzątkiem - mniej więcej 2-3 cm wody.

Ciasteczka rozdrabniamy lub miskujemy blenderem. Łączymy je z cukrem, kakao i stopionym masłem. Masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 22 cm, dokładnie dociskamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (połamaną czekoladę umieszczamy w misce, którą kładziemy na garnku z gotującą się wodą - woda nie powinna dotykać miski - i mieszamy do chwili, aż czekolada całkiem się rozpuści). Czekoladę odstawiamy do wystygnięcia.

W misie miksera umieszczamy ser, likier, jajka i cukier i miksujemy chwilkę, tylko do połączenia składników a następnie zmniejszamy prędkość miskera do minimum i dodajemy przestudzoną czekoladę.

Masę serową dzielimy na 3 części. Na ciasteczkowy spód wylewamy 1/3 sera i układamy na nim połowę malin. Przykrywamy je drugą częścią sera i ponownie układamy na niej maliny, a następnie przykrywamy je ostatnią częścią sera. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 70 minut. Sernik najpierw strudzimy w uchylonym piekarniku przez godzinę, następnie wyjmujemy go, a kiedy jest już chłodny wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

Na drugi dzień sernik dekorujemy polewą (połamaną czekoladę razem z kremówką podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili utworzenia się jednolitej masy) i owocami :)

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 71 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK ZE ŚLIWKAMI W RUMIE NA SPODZIE BROWNIE
Spód:
* 60 g gorzkiej czekolady
* 50 g masła
* 40 g cukru
* 30 g mąki
* 1 duże jajko
* szczypta soli

Warstwa śliwkowa:
* 200 g suszonych śliwek
* 4 łyżki rumu

Masa serowa:
* 750 g twarogu sernikowego
* 80 g miękkiego masła
* 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
* 230 g cukru
* 4 duże jajka

Śliwki kroimy w paseczki i zalewamy rumem. Odstawiamy na około 30 minut od czasu do czasu mieszając, by śliwki "wpiły" cały alkohol.

Czekoladę łączymy z masłem i rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Kiedy masa odrobinę przestygnie dodajemy cukier, sól, i jajko i dokładnie mieszamy aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do chwil, aż ciasto będzie jednolite.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (boki wypuszczając poza obręcz) i wykładamy ciasto. Podpiekamy je około 8 minut. Po wyjęciu spodu, temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 170 stopni.

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie miksera i miksujemy na średnich obrotach około 2 minuty.
Na czekoladowym spodzie umieszczamy śliwki a następnie delikatnie wylewamy na nie masę serową. Sernik pieczemy 30 minut (w 170 stopniach) a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 50 minut.
Przestudzony sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a następnie posypujemy go kakao.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 78 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK KOKOSOWO - ANANASOWY
Spód:
* 200 g wiórków kokosowych
* 7 łyżek stopionego masła
* ok 8 - 10 plastrów ananasa

Masa serowa:
* 800 g twarogu
* 150 g gęstej śmietany 18%
* 200 g cukru
* 4 jajka
* skórka otarta z 1 cytryny
* 1 budyń waniliowy

Wierzch:
* 500 ml kremówki (36%)
* 2 pełne łyżki cukru pudru
* 1 zagęstnik do bitej śmietany
* 2 łyżki wiórków kokosowych

Kokos łączymy z masłem i taką mieszanką wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 15 minut, po czym spód wykładamy odsączonymi z zalewy plastrami ananasa.

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie i miksujemy ok 2 minut. Kiedy masa jest gładka wylewamy ją na kokosowo ananasowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut, a następnie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy kolejne 75 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a sernik pozostawiamy w nim jeszcze na godzinę (nie otwierajcie piekarnika, aby nie uciekło ciepło).

Wyjęty z piekarnika sernik odstawiamy do wystygnięcia a następnie na 12 godzin wstawiamy go do lodówki.

Nie przejmujcie się, jeśli po wyjęciu z piekarnika wyda sie Wam, że sernik jest jeszcze rzadki. Podczas nocy spędzonej w lodówce nabierze właściwej konsystencji.

Dopiero po wyjęciu z lodówki sernik obkrawamy i zdejmujemy tortownicę. Na serniku umieszczamy śmietanę ubitą z cukrem (cukier dodajemy pod koniec ubijania) i posypujemy ją podpieczonymi wiórkami.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 88 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK TIRAMISU
Spód:
* 1 szklanka pokruszonych herbatników
* 1 kopiata łyżka cukru pudru
* 60 g stopionego masła
Masa:
* 500 g Mascarpone
* 500 ml kremówki 36%
* 1 szklanka cukru pudru
* 4 łyżeczki żelatyny
Do przełożenia:
* 1 opakowanie biszkoptów Lady Fingers
* 1/2 szklanki mocnej, słodkiej kawy
* 1/2 szklanki rumu lub amaretto
* kakao
Ciasteczka mieszamy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Nie zwiększajcie ilości masła, nawet jeśli wyda się Wam, ze jest go za mało - dzięki temu spód nie będzie twardy. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 26-28 cm i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy, by całkowicie się rozpuściła i odstawiamy do wystygnięcia. Nie można dodać jej za ciepłej do masy, aby śmietana się nie ścięła. Kremówkę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem ok 2-3 minuty i dodajemy przestudzoną żelatynę. Miksujemy jeszcze minutkę. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy całość na najniższych obrotach, tylko do chwili dokładnego połączenia się składników. Masę dzielimy na 2 części.

Kawę mieszamy z alkoholem i przelewamy do miseczki. Na ciasteczkowy spód wykładamy połowę masy serowej, a następnie układamy na niej zamoczone w kawie biszkopty. Biszkopty powinny być dobrze nasączone, tak jak do tiramisu. Biszkopty układamy blisko siebie, a następnie obficie posypujemy je kakao. Na biszkopty delikatnie wykładamy drugą część sera i uderzamy kilka razy tortownicą w stół by masa weszła w szczeliny między biszkoptami. Sernik wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień sernik sernik posypujemy kakao i ewentualnie dekorujemy startą czekoladą.
Smacznego :)

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 81 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK KAWOWY
Sernik kawowy
Spód:
1 i 3/4 szklanki zmielonych herbatników czekoladowych typu Digestive
1/3 szklanki roztopionego masła
Nadzienie serowe:
56 g półsłodkiej czekolady, drobno posiekanej
2 łyżki wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki likieru kawowego lub wody
680 g serka śmietankowego (cream cheese)
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do wypieków. W malakserze zmiel ciastka, dodaj stopione masło i znów zmiksuj. Wyłóż na dno tortownicy, ugnieć, wyrównaj. Włóż formę do lodówki na pół godziny.
W rondelku, na malutkim ogniu, roztop czekoladę z dwiema łyżkami wody i kawą rozpuszczalną. Zdejmiij z ognia, dodaj likier lub 2 łyżki wody, wymieszaj i ostudź.
Serek wymieszaj z cukrem, mąką i esencją waniliową, do uzyskania kremowej masy, ale niezbyt długo. Dodaj jajka i wymieszaj. Odlej 2 szklanki powstałej masy i przykryj. Pozostałą masę wymieszaj z wystudzoną czekoladą i wylej na spód z herbatników. Postaw tortownicę na blasze z wrzątkiem i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut w 180ºC. Wyjmij z piekarnika i wlej bardzo ostrożnie, po okręgu, pozostałą masę serową. Piecz jeszcze przez 25 minut. Wyjmij i pozostaw na 10 minut na metalowej kratce. Następnie przeciągnij nożem wzdłuż ścianek tortownicy, aby oddzielić od niej ciasto. Kiedy sernik wystygnie, zdejmij obręcz tortownicy i włóż ciasto do lodówki przynajmniej na 4 godziny

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 76 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK WIŚNIOWY Z BANANAMI I CZEKOLADĄ
Składniki:
spód:
1 łyżeczka kakao
100g masła
150g mlecznej czekolady
50g płatków migdałowych
80g płatków kukurydzianych
krem:
500g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik
500g sera mascarpone
110g cukru
9 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie cukru waniliowego
3 dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
250g śmietany kremówki
wierzch:
2 łyżki cukru
500g wiśni
250ml soku wiśniowego + 9 łyżek
40g mąki ziemniaczanej

Spód:
1. Czekoladę i masło roztopić w kipieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao, wymieszać.

2. Połączyć razem płatki migdałowe i kukurydziane. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę.

krem:
3. Utrzeć razem ser i mascaropne, dodać cukier, cukier waniliowy.

4. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Połączyć z masą serową.

5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewać do masy bananowej.

6. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Masę przełożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje (najlepiej na noc).

wierzch:
7. Wiśnie wypestkować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 9 łyżkami soku, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wymieszać i chwileczkę gotować. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie i odstawić do ostygnięcia.
8. Przestygnięte wiśnie rozłożyć na wierzchu ciasta i schłodzić w lodówce.

Smacznego :)



z chomika AnnaMaria1515

  • 66 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK IDEALNY
Sposób przygotowania
Jeśli Twoja tortownica nie jest w 100% szczelna, przed przystąpieniem do pieczenia, musisz ją uszczelnić folią aluminiową. W tym celu zdejmij obręcz tortownicy i na dno ułóż duży kawałek folii. Zamknij tortownicę tak, aby folia była na zewnątrz obręczy. Wystającą folią otul obręcz. 
# Spód: [pominęłam]
200 g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive)
3 łyżki masła
Ciasteczka pokrusz na proch i wymieszaj ze stopionym masłem. Przełóż masę do tortownicy i wygładź łyżką.
Spód piecz 10 minut w 180 stopniach.
# Masa serowa:
900 g serka kremowego
4 jaja
1 1/4 szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka soku z cytryny
1/3 szklanki kefiru
Serek rozetrzyj blenderem lub końcówką miksera z nożykiem. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie po jednym jajku, mieszając masę - najlepiej drewnianą łyżką.
Po dodaniu jajek wlej kefir, ekstrakt i sok z cytryny, a następnie wymieszaj.
Wlej masę do tortownicy o średnicy 24 cm.
Sernik wstaw do głębokiej blachy lub naczynia z wrzącą wodą tak, aby woda sięgała do połowy wysokości tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 12 minut. Po tym czasie otwórz drzwiczki, żeby temperatura mogła spokojnie spaść. Przekręć na 100 stopni i piecz sernik godzinę, nie otwierając drzwiczek.
Po tym czasie delikatnie oddziel nożykiem sernik od brzegów tortownicy i piecz kolejne 75 minut.
Po 75 minutach podkręć temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 15 minut.
Studź na kratce, w rozpiętym kołnierzu tortownicy.
Sernik jest gotowy po spędzeniu nocy w lodówce.
Smacznego!

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 139 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ NA ZIMNO

Składniki na spód:
-140 g ciastek maślanych
- 60 g masła

Ciastka pokruszyć na pył ( ja zmieliłam), dodać roztopione masło, wymieszać. 
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
 - 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie (użyłam sera wiaderkowego)
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)
 - 200 g drobnego cukru
 - 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
 - 250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką
Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, ), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.
Czarną porzeczkę zmiksować blenderem .
Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać czarną porzeczkę, dodatkowo dosłodzić (najlepiej wcześniej spróbować i dosłodzić do smaku ).  
Na masę z ciastek wylać masę serową jasną, potem ciemną (można masę jasną schłodzić przez pół godziny w lodówce, by masy się nie wymieszały, a potem nałożyć warstwę z porzeczką). 
Schłodzić przez noc w lodówce. Dowolnie udekorować.
Smacznego :)

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 41 KB
  • 3 maj 13 16:11

SERNIK CYTRYNOWY

Składniki:
    
 - 142 g zmielonych ciasteczek ( typu Digestive) (dałam herbatniki pełnoziarniste)
 - 3 łyżki cukru ( ja nie dawałam) 
 - 4 łyżki stopionego masła  ( dałam 6 łyżek)

Nadzienie: 
 - 1 i 1/4 szklanki cukru 
 - 680 g sera śmietankowego typu cream cheese ,pokojowej temperatury (dałam gotowy serek wiaderkowy)
 - 1 łyżka otartej skórki cytrynowej 
 - 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego 
 - 4 duże jajka ( w pokojowej temperaturze) 
 - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( dałam cukier waniliowy)
 - 1/4 łyżeczki soli 
 - 1/2 szklanki śmietany kremowej 36 -40 % ( heavy cream)  ( dałam kremówkę 30%)

Cytrynowa glazura: 
 - 1/3 szklanki świeżo wyciśnietego soku z cytryny 
 - 2 duże jajka +1 żółtko 
 - 1/2 szklanki cukru 
 - 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kosteczki 
 - 1 łyżka śmietany 36 - 40 % ( dałam kremówkę 30 %)
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( dałam cukier wanilinowy)
 - szczypta soli 

Wykonanie:
Składniki spodu wymieszać; powstałą masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 cm.
Dobrze ugnieść. Piec 15 -18 minut w temperaturze 163 stopnie.
Wystudzić przez około 30 minut -do uzyskania pokojowej temperatury.
W mikserze zemleć 1/4 szklanki cukru ze skórką cytrynową. Powstały cukier cytrynowy dodać do zwykłego cukru. 
Ubić lekko serek ( 5 sek.), dodać cukier, ubijajać do uzyskania gładkiej masy, dodać jajka ( po 2 na raz), wymieszać, dodać sok z cytryny, wanilię, sól, mieszać krótko - ok. 5 sekund, wlać kremówkę,  wymieszać 5 s.
Sernik ten należy piec w kąpieli wodnej bądz metodą gazetową. Ja wybrałam metodę gazetową( która jest banalnie prosta),: 
Uzyskaną masę wylać na podpieczony i wystudzony spód, ( masa będzie rzadka).

Metoda gazetowa:
Przygotować kartki gazety (takie czarno-białe jak z gazety wyborczej ):  kilka kartek złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół.
Tym razem zrobiłam grubszą opaskę, żeby gazety nie wyschły zbyt szybko (użyłam około 6 dużych kartek). Przygotowane opaski włożyć do miski napełnionej zimną wodą.
 Położyć na nich coś ciężkiego, by nie wypływały. I moczyć.
 
Piekarnik nagrzać do 250ºC.
Boki tortownicy obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami z gazety, ( z zewnętrznej strony ;).
Wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć.
Nie bać się, nie opadnie. Piekarnik wystudzić do 160ºC.
 Opaski zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie.
Ponownie owinąć formę i wstawić do piekarnika na około 45 minut.
Sernik wystudzić, początkowo przez 1 godzinę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, potem studzić jeszcze 2 godziny.  
 
W tym czasie zrobić glazurę: 
W małym rondelku dobrze rozgrzać sok z cytryny ( nie dopuszczając do zagotowania).
 W misce ubić widelcem jaja z żółtkiem.
Nie przestawając ubijać, dodawać porcjami cukier, a następnie cienką strużką wlewać gorący sok.
Uzyskaną masę przelać do rondelka, postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką, dopóki masa nie osiągnie 77 stopni C ( około 3 min.).
Zdjąć z ognia, dodać porcjami zimne masło, mieszając, by się roztopiło.
Następnie dodać kremówkę, wanilię

z chomika AnnaMaria1515

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    63
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

63 plików
5,03 MB




beautiful.anya

beautiful.anya napisano 4.11.2014 12:00

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Sex-2016 napisano 18.12.2014 15:47

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
magdalenka95

magdalenka95 napisano 9.01.2015 21:47

zgłoś do usunięcia
obrazek
anya-86

anya-86 napisano 16.09.2015 08:51

zgłoś do usunięcia
SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 6.10.2015 10:36

zgłoś do usunięcia
------------------------>SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 3.11.2015 19:17

zgłoś do usunięcia
obrazek
d.ceberek

d.ceberek napisano 12.11.2015 21:13

zgłoś do usunięcia
Dziekuje.
kino-filmy-chomikuj

kino-filmy-chomikuj napisano 12.03.2016 20:24

zgłoś do usunięcia
tekst alternatywny
kaminskiego

kaminskiego napisano 9.06.2017 23:46

zgłoś do usunięcia
Cześć. Mam pytanko. Jakie jest hasło do rara Sylwia Grzeszczak - małe rzeczy co ma 17 MB?

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności