Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
d.ceberek
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta danuta

widziany: 2.03.2022 13:11

  • pliki muzyczne
    460
  • pliki wideo
    379
  • obrazy
    29157
  • dokumenty
    3120

33224 plików
21,98 GB

FolderyFoldery
d.ceberek
► = FREE = ◄
1 Listopad -Dzień Wszystkich Świętych
10 fantastycznych miejsc
10 najdziwniejszych chorób świata
10 najstraszniejszyc h rzeczy odkrytych w ciałach pacjentów
14 produktów które uchronią Cię przed rakiem
 
Smaczny i zdrowy
Adwent- symbole
Aforyzmy
 
Aforyzmy
Andrzejkowe wróżby
Antyczne przedmioty
 
Bezmyślność rodziców
Białe kartki
Black & White
Ciekawe artykuły z różnych źródeł
Ciekawe przepisy kulinarne
 
= PRZEPISY-chleb
Ale pycha (przepisy)
 
Przepisy
Dania obiadowe
 
Dania wigilijne
Dania z grilla
Danie na specjalne okazje
Dekoracje potraw
 
Drinki
Galaretki
 
Galarety
Kanapki
Kawowe przepisy
Kociołek, dania jednogarnkowe
Kuchnia myśliwska
Kuchnia weganki
Kuchnia włoska-dania z makaronem
Miód-przepisy
Miody pitne
Moje ciasto
Pizza
 
Pizze i zapiekanki
Pogotowie kulinarne
Potrawy wielkanocne-zd jęcia
Potrawy z drobiem
Potrawy z grzybów
 
Potrawy z grzybów
Przepisy dla oszczednych
Przepisy greckie
Przepisy na ciasta
 
Ciasta
 
Ciasta bez pieczenia
 
Ciasta bez pieczeni a
Pyszn osci bez piecz enia
Ciasta, ciasteczka, desery
Coś dobrego
Kremy, masy - do ciast
Przepisy na ciasta
Pyszne wypieki
Serniki
 
Serniki I
Serniki II
Smakowite ciasta
Torty
Przetwory
 
Przepisy na swojskie wyroby
Przetwory warzywne i owocowe
Przetwory różne
Przyprawy
Przystawki
Pyszna kawa
Różne potrawy i dodatki
Salatki
Surówki i sałatki
 
Sałatki
Sałatki(1)
Wiosenne sałatki
Torty
Wina , nalewki
Zapiekanki
Ćwiczenia na kręgosłup
 
ćwiczenia na kręgosłup II
Czarne kartki
Czy wiesz, że
Dbaj o swoje zdrowie
Dekoracja butelek
Dekoracja stołu
Demotywatory
Diety
Dla kobiet
 
Dla mamy
Dla początkujących chomików
Dobre książki
 
dobre książki
książki
Książki 2
Dobre rady
 
Dokumenty
 
Wzory pism i wniosków
Dzieci
 
Dzwonki i tapety na telefon
 
Super tapety na komórkę
Świąteczne tapetki na komórkę
Emotikonki
Filmiki ciekawe
Fotografia w formacie png
Fraszki
 
Fraszki 1
Galeria
 
Galeria obrazów
 
Gify ruchome tańczące
Grzyby jadalne
Grzyby trujące i niejadalne
Halloween
Horoskop na wesoło
Ikebana
Ikebana1
Imiona kobiece z opisem charakteru
Imiona męskie
Irlandia
Jak zawiązac krawat
Język angielski dla dzieci
Język migowy
Kabarety
 
Kabaret - Zenon Laskowik
Kabaret Kon Polski
Kabaret Paranienormaln i
Kalendarze
 
Kalendarze 2013 pionowe
Kalendarze 2014
Kanapeczki dla niejadka
Kawały
 
Dowcipy super!
Humor
Humorek -na wesoło
KLIMAKTERIUM... i już
Konie
 
Kosze kwiatow
Książki okolicznościowe
Kwiaty z postaci ludzkich
Kwietniki Metalowe
Leki nie tylko z apteki
Ludowe przysłowia
Ludzie na zakupach dziwnie ubrani
Makrofotografia
Maksymy alternatywne
Malowane na ulicy
Milutkie zwierzaczki
 
Mój pierwszy alfabet
Motyle w ramkach
Możemy pomóc
Muzyka
 
Na chomiczka
 
Gotowe wygerenowane kody go kolorowego pisma
Pomogę sobie sam na chomiku
Najdziwniejsze nazwy miejscowości
Narąbani na bani-śmieszne
Niemieckie rozmówki(mp3)
 
CD1
CD2
CD3
Obrazki trójwymiarowe
Obrazki z tekstem i nie tylko
Ognisty alfabet
 
Złoty alfabet
Ogrody
 
Ogrodzenia
 
Ogrodzenia z kamienia
Owoce egzotyczne
 
Owoce egzotyczne-jak je jeść
PAMIĘTNIK....męża
Papier listowy
Park Miniatur-Kowary
Pieniądze świata
Poczet Królów Polskich
Pory roku
 
Ramki znaki zodiaku
 
Horoskop na wesoło
Znaki zodiaku
Różne kartki z zyczeniami
 
Rzeżby,budowle,fi gury
 
Samochody
 
Samochody 1
Fajne tapety samochodów
Nowe samochody
SANKTUARIUM
 
Sennik
Śluby znanych z ekranu
Sluchasz Rozumiesz Mowisz
 
Śmieszne obrazki i filmiki
 
Z humorem
Stroiki świąteczne
Świadectwo -Piekło istnieje naprawdę
Symbole kwiatów
Symbole Ojczyste
Szablony na ściane
Tapety na pulpit
 
Tła kwiatowe
Tonique
 
Cwiczenia Fitness
Tonique Fitness
Utalentowane dzieci
Warto jesc
Warto wiedziec
Wędkarstwo
Wiązanie sznurówek
Wiersze
Wierszyki z pamiętnika
 
Wiersze na kartkach
Wnętrza mieszkań
 
Wszystko do ślubu
 
Wyroby ze słomy
Wzory na paznokcie
Zabawne zegary
Zachomikowane
Zamki,domy,chaty, chatki i inne
 
Zdrowie i uroda
 
Złote myśli
 
Znaczenie imion
Znaczenie mocy kamieni
Zobacz a nie pożałujesz
Zobacz kim jestes
Zorza polarna + video
Pokazuj foldery i treści
  • 12 KB
  • 3 maj 13 16:07

POKUSA

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
ok. 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
kilka kropel aromatu śmietankowego
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
20 dag masła
cukier waniliowy
2 budynie karmelowe
Masa śmietankowa:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
¾ litra śmietany 30%
ok. 6 łyżek cukru pudru
Do dekoracji:
5 dag gorzkiej czekolady

Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z aromatem śmietankowym).

2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.

Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącą wodą i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masą śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę.

Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 78 KB
  • 3 maj 13 16:07

PRINCESSA
Ciasto "Princessa" - składniki:
* CIASTO:
* 6 jajek
* 12 łyżek mąki pszennej
* 1 szkl. cukru zwykłego
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (czubate)
* 1 płaska łyżka kakao

* BEZA:
* 6 białek (żółtka zostawić do budyniu)
* 20dag wiórek kokosowych
* 20dag cukru pudru
* 20dag posiekanych orzechów włoskich
* 4duże princessy orzechowe

* BUDYŃ:
* 6 czubatych łyżek capuccino orzechowego
* 0.5 szkl. wody (zimnej)
* 6 żółtek
* 3 łyżki mąki
* 1 szkl. cukru zwykłego
* 1i1/2 szkl. mleka
* 2kostki margaryny
* POLEWA:
* 2 szkl. cukru pudru
* 1 łyżka masła lub margaryny
* 4 płaskie łyżki kakao
* 6 łyżek gorącego przegotowanego mleka
Ciasto "Princessa" - sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier cały czas ubijając, jak będzie już dobrze ubite z cukrem dodawać po jednym żółtku, a na końcu mąkę i delikatnie rozmieszać. Wylać na blaszkę i upiec biszkopt. Piec w temp.180 stopni 15 min. Wystudzić.

BEZA: Princessy drobno pokroić, orzechy posiekać. Białka ubić z cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe, orzechy, a na końcu princessy. Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec w temp. 200stopni przez 20min. do podeschnięcia i zbrązowienia. Wystudzić.
BUDYŃ: Mleko wlac do garnka a resztę składników razem wymieszac.Wymiszane składniki wlac do gotującego mleka.Tak ugotowany budyń wystudzic.Następnie zimny budyń utrzec z 2 margarynami. PRZEKŁADANIE Biszkopt przekroic, wyłożyc połowę kremu rozsmarowac,następnie beza na to reszta kremu i druga częśc biszkopta polac polewą.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 96 KB
  • 3 maj 13 16:07


BROWNIES Z SEREM I WIŚNIAMI
Składniki ciasta:

200 g masła (kostka)
200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
125 g mąki
50 g kakao
4 jaja
300 g drobnego cukru, może być ciemny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub mała paczka cukru wanilinowego

Składniki masy:
70 dag sera do serników (najlepszy gęsty, gładki, tłusty "wiaderkowy")
1/2 szklanki cukru pudru
1 średniej wielkości słoiczek dobrej konfitury wiśniowej ( ok 300 g)
100 g dobrej jakości czekolady mlecznej (1 tabliczka)

Do ozdoby:
- wiśnie ( u mnie frużelina wiśniowa)
- 3-4 kostki startej gorzkiej czekolady

Pokruszoną czekoladę i masło w kawałkach rozpuszczamy razem na parze często mieszając. Odstawiamy do ostudzenia.

Kakao i mąkę przesiewamy do osobnego naczynia.
Całe jajka ubijamy z cukrem i wanilią na puszystą masę (około 5 minut mikserem), a następnie delikatnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i kakao.
Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.
W czasie pieczenia ciasto należy obserwować. Idealne brownies to takie, w którym brzegi są już upieczone, ale środek tylko lekko ścięty.

Gdy ciasto się piecze przygotowujemy masę serową.
Rozpuszczamy na parze czekoladę, odstawiamy do ostudzenia. Ser miksujemy z cukrem, a następnie z czekoladą i konfiturami.
Masę serową wykładamy na upieczone, przestudzone ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce, aby czekolada odpowiednio "związała" ser.
Ozdabiamy wiśniami i startą gorzką czekoladą.
Smacznego!

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 67 KB
  • 3 maj 13 16:07


TORT EGIPSKI
Składniki na ciasto:
2 białka
2 łyżki cukru
pół łyżki mąki pszennej
40 g zmielonych orzechów laskowych

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.
Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.
Składniki na masę budyniowo-maślaną:
10 żółtek
10 łyżek cukru
5,5 łyżek mąki pszennej
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
340 ml mleka
170 g masła

W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.
Składniki na masę z bitej śmietany:
340 g śmietany kremówki
200 g + 2 łyżki cukru
120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.
Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.
Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.
Wykonanie:
Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat ... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo z boku przyozdobiłam płatkami migdałów. Schłodzić.
Smacznego :

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 63 KB
  • 3 maj 13 16:07

MIGDAŁOWE CIASTO Z SERKIEM PHILADELPHIA Z DODATKIEM WIŚNI
Składniki
wiśnie:
2 szklanki (500g) wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
-
ciasto migdałowe:
2/3 szklanki (80g) mielonych migdałów bez skórki
1 łyżka (10g) posiekanych migdałów
1/2 szklanki (80g) cukru pudru
2 1/2 łyżki (30g) mąki pszennej
3 duże białka z jaj
1/4 szklanki (55g) jasnego brązowego cukru
-
mus:
1 szklanka śmietanki kremówki
170 g (około 1 1/2 opakowania) serka śmietankowego Philadelphia
1 łyżka cukru pudru
3 żółtka z jaj
4 1/2 łyżki cukru
3 łyżki wody
1 1/2 łyżeczki żelatyny
-
kruszonka:
3 łyżki + 1 łyżeczka (45g) masła
3 1/2 łyżki (55g) cukru
6 łyżek (50g) mielonych migdałów
szczypta soli
6 łyżek (65g) mąki pszennej

Sposób przygotowania
wiśnie
Zagotować wodę z cukrem. Do miski włożyć wiśnie i zalać je gorącym syropem. Wystudzić. Przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wiśnie można przygotować do 1 tygodnia wcześniej i przechowywać w lodówce. Na 2 godziny przed przyrządzaniem ciasta wiśnie przelać na sito (durszlak) i zostawić do odsączenia.
ciasto migdałowe
Na blachę do pieczenia wyłożyć papier. Na to położyć rant do ciast o średnicy 22 cm. Można użyć boku (rantu) od tortownicy. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszać mielone i siekane migdały, cukier puder i mąkę. W drugiej misce ubijać (na średnich obrotach) białka. Kiedy zaczną się tworzyć wzgórki na pianie, dodać brązowy cukier i ubijać (na najwyższych obrotach) do otrzymania lśniącej i sztywnej piany.
Dosypać suche składniki i delikatnie wymieszać całość szpatułką. Masę przełożyć do rantu, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. W dzwiczki włożyć trzonek drewnianej łyżki, żeby w czasie pieczenia była cyrkulacja powietrza. Piec 24-26 minut. Ciasto powinno być złotobrązowe. Pozostawić w rancie do całkowitego wystudzenia. Ciasto można zrobić do 4 dni wcześniej.
kruszonka
W misce utrzeć masło na krem. Dodać pozostałe składniki i szybko wymieszać do utworzenia kruszonki. Przykryć i wstawić do lodówki na 45 minut. Po tym czasie rozsypać kruszonkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piec 10 minut. Po tym czasie przemieszać kruszonkę na blasze i piec na złotobrązowo jeszcze 5-10 minut. Wystudzić całkowicie. Kruszonkę można zrobić 1-2 dni wcześniej.
mus
W misce ubić śmietankę na sztywno. Przykryć i wstawić do lodówki. W drugiej misce podgrzać na parze serek do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać cukier puder i wymieszać. Odstawić. Zagotować cukier z 1 łyżką cukru do uzyskania rzadkiego syropu. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Na parze ubić żółtka, dodać syrop cukrowy i ubijać do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodać żelatynę i miksować do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Masę żółtkową wymieszać z serkiem. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać całość. 
Do rantu włożyć ciasto biszkoptowe. Przelać na nie 1/3 musu. Na wierzchu wyłożyć dobrze odsączone wiśnie. Przykryć resztą musu. Wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do l

z chomika AnnaMaria1515

  • 81 KB
  • 3 maj 13 16:07

SNICKERS Z KRÓWKĄ
Ciasto I - Składniki:
8 jaj
6 łyżek mąki pszennej
2,5 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao - wszystko lekko zamieszać.
Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części.
 
Ciasto II - Składniki:
5 białek
1/2 szklanki cukru
25 dag mielonych orzechów włoskich
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto upiec jw.
Masa I - Składniki:
5 żółtek
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1,5 kostki masła
Wykonanie:
Żółtka roztrzepać w mleku z dodatkiem cukru, zagotować na lekkim ogniu - cały czas mieszać by nie zrobiły się grudki. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonej masy z żółtek. Do smaku można dodać kieliszek spirytusu.
Masa II - Składniki:
1 puszka mleka słodzonego kondensowanego
Wykonanie:
Puszkę mleka wstawić do garnka z wodą i gotować ok 3 godzin. Można kupić gotowe mleko kondensowane już ugotowane.
Układanie ciasta:
Połowa ciemnego biszkoptu - 3/4 masy I - ciasto II orzechowe - ugotowane mleko kondensowane - druga połowa biszkoptu - pozostała część masy I. Górę dekorujemy mielonymi orzechami lub startą schłodzoną gorzką czekoladą.
Wielkość blaszki to 25cm x 42cm.
Smacznego!

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 69 KB
  • 3 maj 13 16:07

SNICKERS

Ciasto: 
 - 0,5 kostki margaryny
 - 2 jajka
 - 2 łyżki miodu
 - 3 szkl. mąki
 - 1 szkl. cukru
 - 1 łyżeczka sody 
Masa:
 - 0,5  kostki margaryny
 - 3-4 łyżki miodu
 - 300-400 g orzechów włoskich
 - 0,5 szkl. cukru 
Krem:
 - 3/4 kostki masła lub margaryny
 - 3 żółtka
 - 1,5 szkl. cukru pudru
 - 1 cukier wanilinowy
 - 6 łyżek błyskawicznej kaszki mannej
 -0,75 l mleka 

Wykonanie: 
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na stolnicy i podzielić na dwie równe części. 
Pierwszą część  ułożyć  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w temp. 170-180 stopni C. 
Drugą część ciasta będziemy piekli wraz z masą orzechową, którą należy przygotować wg poniższych wskazówek.

Masa orzechowa:
Obłuskane orzechy dzielimy na mniejsze cząstki.  Wszystkie składniki na masę wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu ok. 15 min. stale mieszając. Następnie wylewamy jeszcze gorącą masę orzechową na drugą część surowego ciasta i wkładamy to do piekarnika na również 20 min. Pieczemy w tem. 170-180 stopni C.
 Upieczone placki pozostawić do wystudzenia ( z  ciepłych , lekko ostudzonych placków ściągamy papier do pieczenia, aby nam nie przywarł.).

Krem:
Z mleka i kaszki gotujemy kaszkę manną tak długo aż zrobi sie gęsta. Pozostawiamy ją do zupełnego ostudzenia. 
Następnie ucieramy masło  z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do masy dodajemy po łyżce zimnej kaszki i całość ręcznie ucieramy.  
 Krem wykładamy na część upieczonego zimnego placka z orzechami .  Przykrywamy to drugim plackiem i całość polewamy polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.
Użyłam blaszki o wymiarach: 25 cm x40 cm ( można użyć ciut mniejszej , wtedy ciasto będzie wyższe).

Moja rada:
Ciasto najlepiej przygotować na ok. 1-2 dni przed planowanym spożyciem, wtedy jest najsmaczniejsze i zdąży zmięknąć , gdyż w tym samym dniu po upieczeniu spód z ciasta piernikowego może być lekko twardawy ( chociaż zjadliwy).
Smacznego!   

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 62 KB
  • 3 maj 13 16:07

NIEMIECKI CIASTO CZEKOLADOWE

Składniki na ciasto:
 
 - 1/4 szklanki kakao
 - 1/2 szklanki gorącej wody
 - 25 dkg masła lub margaryny
 - 2 i 1/4 szklanki cukru ( dałam ciut mniej)
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( dałam cukier wanilinowy)
 - 4 jajka
 - 2 szklanki mąki
 - 1 łyżeczka sody
 - 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka
 
Kakao wymieszać z wodą i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i wanilią na pyszystą masę, dodawać po jednym jajku ( dobrze ubić po dodaniu każdego jajka).
Mąkę wymieszać z sodą , dodawać na przemian z rozpuszczonym kakao, oraz maślankę o temperaturze pokojowej.
Ubijac tak długo , aż składniki dobrze się połączą.
Gotowe ciasto podzielić na 3 części , każdą z nich upiec osobno w okrągłej formie o średnicy ok. 23 cm , wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką (dla pewności można po prostu wyścielić pergaminem).
 Piec 25 - 30 minut w temp. ok. 180 st.C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na jakieś 5 minut , a następnie wyłożyć , najlepiej na kratkę kuchenną (nie na ściereczkę , bo może się przykleić - już to sprawdziłam , ale papierowy ręcznik nadaje się ;-)).
 
Masa:
 - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
 - 3 zółtka
 - 12 dkg masła lub margaryny
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
 - 1 szklanka siekanych orzechów "pecan" (dałam włoskie)
 
W garnuszku wymieszać skondensowane mleko, dodać roztrzepane zółtka i masło.
Podgrzewać na małym ogniu stale mieszająć!, aż masa zgęstnieje ( od momentu zagotowania, trwa to tylko chwilę).
Zdjąć z ognia dodać wanilię, wiórki kokosowe,posiekane orzechy, wymieszać.
Lekko przestudzić i przekładać placki - powinny być posmarowane trzy warstwy łącznie z wierzchem.
Całość udekorować kawałkami orzechów, można polać czekoladą.
 
Moje Uwagi:
Piekłam w blaszce o wymiarach : 23cmx28cm.
 

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 53 KB
  • 3 maj 13 16:07

PAVLOWA

Składniki na spód: 
Przepis z Galerii Potraw od Szellki  ( lekko przeze mnie zmieniony)
 
 - 4 białka
 - 1 szklanka i 2 łyżki miałkiego  cukru
 - 1 łyżeczka octu winnego ( o neutralnym smaku)
 - 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
 
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier i dalej ubijać.
Do ubitych białek dodać 1 łyżeczkę octu winnego i 1 łyżeczke mąki kukurydzianej i delikatnie wszystko wymieszać.
Na papierze pergaminowym ( wysmarowanym masłem)  wyłożonym na blaszkę , odrysowujemy  dno tortownicy i wykładamy na niego piane z białek, formując regularny okrąg.
Piec rozgrzewamy do 180 stopni C i wkładamy do niego białka. Pieczmy 1 godzine i 30 min.
 - w 180 Stopniach C pieczemy pierwsze 15 min.
 - następnie zmniejszmy temp. na 150 stopni C i dalej  pieczemy.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
 Gdy nasza beza prawie już ostygnie, nalezy ją przełożyć na paterę ,dołem do góry.
Środek upieczonej bezy ,należy nieco wgnieść do środka, aby powstało wgłębienie na krem .
 
Skladniki na krem:
Przepis z tej  strony: ( delikatnie przeze mnie zmieniony)
 
 - 4 żółtka
 - 150 ml śmietanki kremówki 30 %
 - 25 dkg serka macarpone
 - 2 łyżki cukru
 - 15 ml sherry
 - Owoce do ułożenia na wierzchu deseru ( truskawki, kiwi, porzeczki , maliny).
 
Zółtka ucieramy z cukrem , pod koniec dodajemy serek mascarpone i dalekj ucieramy.
Dodajemy sherry.
Śmietane ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszajmy ją do masy serowej.
Gotowy krem wykładamy na upieczona ostudzona bezę. Na krem układamy owoce.
 
Moje uwagi:
Bezę uformowałam na odrysowanym dnie od małej tortownicy ( beza podczas pieczenia,  jeszcze się rozrasta na boki).
Do kremu zamiast sherry , dodałam aromat whisky wiśnia, a krem wykonałam z 1,5  porcji składników.
 Zamiast kremu z bitej śmietany ,możemy użyć samej śmietany 30% z dodatkiem śmietan fixu , (chociaż śmietanka z dodatkiem mascarpone jeszcze smaczniej smakuję).
Dodatek octu winnego do białek , powoduje, iż beza nam  pięknie urośnie, natomiast dodatek mąki kukurydzianej sprawi,że ciasto będzie ciągnące .
Bezę piekłam bez termoobiegu.
Smacznego!
 

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 63 KB
  • 3 maj 13 16:07

PLACEK URODZINOWY Z JABŁKAMI

Biszkopt:
 - 5 jajek
 - 1 szkl. cukru
 - 0,5 szkl. mąki tortowej
 - 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztytwno, następnie dodawać stopniowo żółtka i wymieszać.
 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać. 
Wylac na wysmarowana tłuszczem blaszkę.
Piec 25 min. w temp. 180 stopni C.

Galaretka:
- 3 galaretki cytrynowe
 - 5-6 jabłek
 - 3 szkl. wody

3 galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody. Następnie do gorącej galaretki dodać starte na tarce jarzynowej jabłka, wszystko wymieszać. Gdy zacznie gęstnieć wylać na upieczony ostudzony biszkopt.

Krem:
 - 0,5 litra mleka
 - 0,5 szkl. cukru
 - 1 cukier wanilinowy
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - 1 kostka masła

Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.  
Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczną i to ugotować w mleku jak budyń.
Pozostawić do ostudzenia. 
Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.
Krem wyłożyć na galaretkę.
Posypka:
 - 10 dkg wiórków kokosowych
 - 3 łyżki cukru
 - 10 dkg margaryny
Wszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszająć. 
Ostudzone wyłożyć na kremie.
Przygotowane ciasto wstawić do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Maja uwaga:
Ciasto pieczone na blaszce o wymiarach : 23 cm x 28 cm.
Biszkopt nasączyłam wodą z cytryną , z cukrem i wódką.
Na wierzch biszkoptu nałożyłam konfiturę morelową.
Smacznego!

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 62 KB
  • 3 maj 13 16:07

CAPPUCCINO

Biszkopt:
 - 5 jajek
 - 0,5 szkl. mąki tortowej
 - 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
 - 1 szkl. cukru
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 
Białka oddzielić od żółtek.
 Białka ubić na sztywno z cukrem, na konic dodawać stopniowo żółtka. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej.
Całość wymieszać i wylać na blaszkę, wysmarowana wcześniej tłuszczem. 
Piec w piekarniku 25 min. w temp. 180 stopni C.
Masa :
 - 1 l. śmietanki kremówki 30 %
 - galaretka cytrynowa (przygotowana z połowy ilosci  wody podanej na opakowaniu) 
 - 5 łyżeczek kawy cappucino 
 - 3 łyżeczki cukru pudru
 - śmietan -fix
Dodatkowo :
 - likier kawowy do nasączenia biszkoptu
Biszkopt upiec i podzielić na dwie części.
Każdą część biszkopta nasączyć likierem kawowym.

1. 0,5 l. kremówki ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretke cytrynową i wymieszać. 
Masę wyłożyć na jedna część biszkopta i przykryć drugim biszkoptem.

2. Pozostałą śmietankę ubić ze śmietan-fixem i 3 łyżeczkami cukru pudru.  
Na koniec, dodać 5 łyżeczek czubatych kawy cappucino i całość wymieszać. 
Masę wyłożyć na drugi biszkopt.
Wierzch udekorować według uznania.
 Ja swój placek posypałam płatkami migdałowymi i polałam roztopioną czekoladą a na  środek wycisnełam kleksa z bitej śmietanki.
Placek wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 66 KB
  • 3 maj 13 16:07

BROWNIES Z ORZECHAMI

Składniki:
 - 100 g gorzkiej czekolady
 - 125 g miękkiego masła
 - 125 g cukru
 - 2 jajka
 - 100 g mąki
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - sól
 - łyżeczka dobrej jakości cukru waniliowego
 - 150 g łuskanych orzechów włoskich
 - tłuszcz do formy + kakao do oprószenia

1. Czekoladę z grubsza posiekać. Mieszając, stopić w ciepłej kąpieli wodnej, wyjąć naczynie z czekoladą. ( jeżeli czekolada nie chce sie topić, należy do garnka dolać odrobine wody i intensywnie mieszać).
2. Masło i cukier utrzeć w misce ręcznym mikserem na puszystą masę. Ubijając, stopniowo dodawać jajka i płynną czekoladę.
3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200oC. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Orzechy włoskie posiekać i wraz z mieszanką mąki dodać do masła z jajkami i czekoladą. Ciasto wymieszać.
4. Posmarować tłuszczem formę o boku 20 cm. Napełnić formę ciastem i piec ok. 30 minut. ( w termoobiegu) .Drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto się upiekło.
5. Wyłożyć ciasto na kuchenną kratkę i pozostawić, aż całkowicie ostygnie. Oprószyć kakao i przed podaniem pokroić w kwadratowe kawałki o boku mniej więcej 5 cm.

Moje uwagi:
Ciasto robiłam z 1,5 porcji w blaszce o wymiarach: 23 cm x 28 cm.
Dla wszystkich zwracających się z pytaniem ..."dlaczego to ciasto wygląda jak zakalec?" ;)... pragnę was uspokoić ,że ten wypiek tak właśnie ma wyglądać, to jego specyfika...spieczony wierzch, wilgotny środek...proszę się nie przerażać jak w piekarniku nie będzie rosło jak drożdżowe ciasto...taki jego urok, dzięki temu, ma swój wyjątkowy ,niepowtarzalny smak :)
Smacznego:)

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    4
  • obrazy
    87
  • pliki wideo
    1
  • pliki muzyczne
    0

93 plików
75,31 MB




beautiful.anya

beautiful.anya napisano 4.11.2014 12:00

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Sex-2016 napisano 18.12.2014 15:47

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
magdalenka95

magdalenka95 napisano 9.01.2015 21:47

zgłoś do usunięcia
obrazek
anya-86

anya-86 napisano 16.09.2015 08:51

zgłoś do usunięcia
SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 6.10.2015 10:36

zgłoś do usunięcia
------------------------>SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 3.11.2015 19:17

zgłoś do usunięcia
obrazek
d.ceberek

d.ceberek napisano 12.11.2015 21:13

zgłoś do usunięcia
Dziekuje.
kino-filmy-chomikuj

kino-filmy-chomikuj napisano 12.03.2016 20:24

zgłoś do usunięcia
tekst alternatywny
kaminskiego

kaminskiego napisano 9.06.2017 23:46

zgłoś do usunięcia
Cześć. Mam pytanko. Jakie jest hasło do rara Sylwia Grzeszczak - małe rzeczy co ma 17 MB?

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności