Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
d.ceberek
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta danuta

widziany: 2.03.2022 13:11

  • pliki muzyczne
    460
  • pliki wideo
    379
  • obrazy
    29157
  • dokumenty
    3120

33224 plików
21,98 GB

FolderyFoldery
d.ceberek
► = FREE = ◄
1 Listopad -Dzień Wszystkich Świętych
10 fantastycznych miejsc
10 najdziwniejszych chorób świata
10 najstraszniejszyc h rzeczy odkrytych w ciałach pacjentów
14 produktów które uchronią Cię przed rakiem
 
Smaczny i zdrowy
Adwent- symbole
Aforyzmy
 
Aforyzmy
Andrzejkowe wróżby
Antyczne przedmioty
 
Bezmyślność rodziców
Białe kartki
Black & White
Ciekawe artykuły z różnych źródeł
Ciekawe przepisy kulinarne
 
= PRZEPISY-chleb
Ale pycha (przepisy)
 
Przepisy
Dania obiadowe
 
Dania wigilijne
Dania z grilla
Danie na specjalne okazje
Dekoracje potraw
 
Drinki
Galaretki
 
Galarety
Kanapki
Kawowe przepisy
Kociołek, dania jednogarnkowe
Kuchnia myśliwska
Kuchnia weganki
Kuchnia włoska-dania z makaronem
Miód-przepisy
Miody pitne
Moje ciasto
Pizza
 
Pizze i zapiekanki
Pogotowie kulinarne
Potrawy wielkanocne-zd jęcia
Potrawy z drobiem
Potrawy z grzybów
 
Potrawy z grzybów
Przepisy dla oszczednych
Przepisy greckie
Przepisy na ciasta
 
Ciasta
 
Ciasta bez pieczenia
 
Ciasta bez pieczeni a
Pyszn osci bez piecz enia
Ciasta, ciasteczka, desery
Coś dobrego
Kremy, masy - do ciast
Przepisy na ciasta
Pyszne wypieki
Serniki
 
Serniki I
Serniki II
Smakowite ciasta
Torty
Przetwory
 
Przepisy na swojskie wyroby
Przetwory warzywne i owocowe
Przetwory różne
Przyprawy
Przystawki
Pyszna kawa
Różne potrawy i dodatki
Salatki
Surówki i sałatki
 
Sałatki
Sałatki(1)
Wiosenne sałatki
Torty
Wina , nalewki
Zapiekanki
Ćwiczenia na kręgosłup
 
ćwiczenia na kręgosłup II
Czarne kartki
Czy wiesz, że
Dbaj o swoje zdrowie
Dekoracja butelek
Dekoracja stołu
Demotywatory
Diety
Dla kobiet
 
Dla mamy
Dla początkujących chomików
Dobre książki
 
dobre książki
książki
Książki 2
Dobre rady
 
Dokumenty
 
Wzory pism i wniosków
Dzieci
 
Dzwonki i tapety na telefon
 
Super tapety na komórkę
Świąteczne tapetki na komórkę
Emotikonki
Filmiki ciekawe
Fotografia w formacie png
Fraszki
 
Fraszki 1
Galeria
 
Galeria obrazów
 
Gify ruchome tańczące
Grzyby jadalne
Grzyby trujące i niejadalne
Halloween
Horoskop na wesoło
Ikebana
Ikebana1
Imiona kobiece z opisem charakteru
Imiona męskie
Irlandia
Jak zawiązac krawat
Język angielski dla dzieci
Język migowy
Kabarety
 
Kabaret - Zenon Laskowik
Kabaret Kon Polski
Kabaret Paranienormaln i
Kalendarze
 
Kalendarze 2013 pionowe
Kalendarze 2014
Kanapeczki dla niejadka
Kawały
 
Dowcipy super!
Humor
Humorek -na wesoło
KLIMAKTERIUM... i już
Konie
 
Kosze kwiatow
Książki okolicznościowe
Kwiaty z postaci ludzkich
Kwietniki Metalowe
Leki nie tylko z apteki
Ludowe przysłowia
Ludzie na zakupach dziwnie ubrani
Makrofotografia
Maksymy alternatywne
Malowane na ulicy
Milutkie zwierzaczki
 
Mój pierwszy alfabet
Motyle w ramkach
Możemy pomóc
Muzyka
 
Na chomiczka
 
Gotowe wygerenowane kody go kolorowego pisma
Pomogę sobie sam na chomiku
Najdziwniejsze nazwy miejscowości
Narąbani na bani-śmieszne
Niemieckie rozmówki(mp3)
 
CD1
CD2
CD3
Obrazki trójwymiarowe
Obrazki z tekstem i nie tylko
Ognisty alfabet
 
Złoty alfabet
Ogrody
 
Ogrodzenia
 
Ogrodzenia z kamienia
Owoce egzotyczne
 
Owoce egzotyczne-jak je jeść
PAMIĘTNIK....męża
Papier listowy
Park Miniatur-Kowary
Pieniądze świata
Poczet Królów Polskich
Pory roku
 
Ramki znaki zodiaku
 
Horoskop na wesoło
Znaki zodiaku
Różne kartki z zyczeniami
 
Rzeżby,budowle,fi gury
 
Samochody
 
Samochody 1
Fajne tapety samochodów
Nowe samochody
SANKTUARIUM
 
Sennik
Śluby znanych z ekranu
Sluchasz Rozumiesz Mowisz
 
Śmieszne obrazki i filmiki
 
Z humorem
Stroiki świąteczne
Świadectwo -Piekło istnieje naprawdę
Symbole kwiatów
Symbole Ojczyste
Szablony na ściane
Tapety na pulpit
 
Tła kwiatowe
Tonique
 
Cwiczenia Fitness
Tonique Fitness
Utalentowane dzieci
Warto jesc
Warto wiedziec
Wędkarstwo
Wiązanie sznurówek
Wiersze
Wierszyki z pamiętnika
 
Wiersze na kartkach
Wnętrza mieszkań
 
Wszystko do ślubu
 
Wyroby ze słomy
Wzory na paznokcie
Zabawne zegary
Zachomikowane
Zamki,domy,chaty, chatki i inne
 
Zdrowie i uroda
 
Złote myśli
 
Znaczenie imion
Znaczenie mocy kamieni
Zobacz a nie pożałujesz
Zobacz kim jestes
Zorza polarna + video
Pokazuj foldery i treści
  • 71 KB
  • 3 maj 13 16:07

KREMÓWKA
Składniki:
Ciasto maślane:
* 30 dag masła
* 10 dag mąki

Ciasto kluskowe:
* 20 dag mąki
* 1/2 jajka
* 1/2 łyżki octu (6-proc.)
* woda

Krem waniliowy:
* 1/2 litra mleka
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 8-10 dag cukru
* rdzeń (ziarenka) z 1 laski wanilii
* 3 dag mąki ziemniaczanej
oraz:
* 3 dag cukru pudru z wanilią

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie, aby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!). Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, rdzeniem wanilii oraz cukrem. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje). Kremówkę włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 136 KB
  • 3 maj 13 16:07

ORZECHOWIEC
SKŁADNIKI:
Ciasto:
30 dkg mąki
kostka margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto:
powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki
20 dkg orzechów włoskich (posiekać)
1 szklanka cukru pudru

Masa:
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 litra mleka
kostka masła
sok z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła.
Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min.
To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek.

Przygotować krem:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch).
Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył!
Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 0,7 MB
  • 3 maj 13 16:07
obrazek Pasta migdałowa
obrazek Pasta marcepanowa

z chomika wielosmakowa

  • 144 KB
  • 3 maj 13 16:07
obrazek

CIASTO BANANOWO - CZEKOLADOWE
Składniki:
Biszkopt :
5 dużych jajek
125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
125 g masła, miękkiego
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 
150 g drobnego cukru do wypieków
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2  szklanki  śmietanki kremówki
3 łyżeczki żelatyny
6 łyżek cukru pudru
półtorej tabliczki mlecznej czekolady
Dodatkowo:
5-6 bananów
4 -5 łyżek soku z cytryny
6 łyżek dżemu wiśniowego

Ciasto:
Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Krem:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do śmietanki. Około 1/3 masy odłożyć na bok, do reszty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach około 3/4 tabliczki czekolady.
Ciasto przekroić na dwie części.Na pierwszy blat rozsmarować dżem, banany przeciąć wzdłuż i wyłożyć spód ciasta (ja cześć łamałam na pół) Skropić sokiem z cytryny, a następnie wyłożyć masę śmietankowo - czekoladową. Wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Na sam wierzch wyłożyć odłożoną część śmietanki. Ozdobić resztą startej czekolady. Schłodzić

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 120 KB
  • 3 maj 13 16:07

CIASTO ORZECHOWE Z POWIDŁAMI
Składniki na kruche ciasto:

4 szklanki mąki pszennej
350 g masła, zimnego
3/4 szklanki cukru pudru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (ręcznie lub zmiksować w malakserze). Ciasto podzielić na dwie równe części. Spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Ponadto:
6 białek
1 szklanka cukru
1 słoiczek powideł śliwkowych (250 ml)
20 dag łuskanych orzechów włoskich, posiekanych

Krem:
500 ml mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniacznej
3 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
150 g masła, w temperaturze pokojowej
100 ml likieru orzechowego, likieru z białej czekolady lub wódki

Formę o wymiarach 38 x 24 cm (wymiary dolne) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część schłodzonego ciasta wyłożyć do formy, wylepić dno, wyrównać. Posmarować połową powideł śliwkowych.
Białka ubić w misie miksera na sztywną masę, pod koniec dodając cukier, łyżka po łyżce. Połowę ubitych białek nałożyć na powidła*, posypać połową orzechów włoskich.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 - 50 minut. W taki sam sposób postąpić z resztą ciasta kruchego by powstały dwa jednakowe blaty.

Przygotować krem. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodając wystudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Stopniowo dodawać alkohol, ucierając.

Wykonanie
Na pierwszy placek nałożyć krem maślany, wyrównać. Przykryć drugim blatem, odwracając go uprzednio warstwą orzechowo - śliwkową do dołu i polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:
75 g masła
150 g czekolady, pół na pół gorzkiej z mleczną
W małym garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, poczekać do jej roztopienia, mieszając od czasu do czasu. Polać po cieście.
Ciasto schłodzić. Przechowywać w lodówce.
* białka również dzielę na pół, by ich druga połowa nie czekała na upieczenie pierwszego placka (mogłyby podejść wodą);


obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 97 KB
  • 3 maj 13 16:07

SZARLOTKA SYPANA
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych (w UK: Bramleys)
odrobina cynamonu, jeśli lubicie
3/4 kostki masła (około 170 g)*

Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem.
Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem, jeśli lubicie). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy (u mnie około 3 łyżek).

Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie.
* masło najlepsze do ścierania zimne, ja wyjęłam prosto z zamrażarki


obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 59 KB
  • 3 maj 13 16:07

KILIMANDŻARO

Lista składników
* Składniki na ciasto ciemne:
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru kryształu
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki kakao
* 3 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki oleju
* 1 łyżka wody

* Masa jabłkowa:
* 1/2 litra mleka
* 1/2 szklanki cukru kryształu
* 2 żółtka
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 kostka Kasia lub Kasia

* Polewa czekoladowa:
* tabliczka czekolady gorzkiej
* pół łyżki Kasia
* 2 - 3 łyżki wody
* skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli i olej, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temp.peraturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół.
Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, Kasia roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.
Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Kasia lub Kasia utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.
Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej - wstawiając garnek z składnikami do garnka z gotująca się wodą.
Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.

Temperatura piekarnika : 170 C
Czas pieczenia: 25 minut

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 16 KB
  • 3 maj 13 16:07

WIELKANOCNY CYTRYNOWIEC
Składniki :
1 cukier waniliowy
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 budynie śmietankowe
2 ½ szklanki wody
200 g margaryny Kasia
3 paczki zwykłych herbatników
3 łyżki cukru pudru
3 żółtka
4 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklance wody)
500 ml śmietanki 30 %
polewa czekoladowa zrobiłam z czekolady
sok z 3 cytryn
¾ szklanki cukru
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE:
Wycisnęłam sok z trzech cytryn, przelałam do garnka, dolałam 2 szklanki wody i cukier, wszystko razem zagotowałam W osobnym garnku wymieszałam żółtka z ½ szklanką wody, dodałam budynie, obie mąki i lekko zmiksowałam do połączenia się całości. Całość wlałam do gotującej się cytryny z cukrem, zagotowałam, tak jak budyń”. Wystudziłam do zimnego, następnie utarłam z masłem, pamiętajmy, że najpierw masło ucieramy na biały puch, a następnie dodajemy po łyżce masy cytrynowej, ucierać na krem.Śmietanę dobrze schłodzić, najlepiej dać na ok. 20 minut do zamrażalnika, lepiej się ubija !:). Do ubitej śmietany dodać cukier puder, a pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną i lekko ochłodzoną żelatynę.Upiec biszkopt z 5 jajek do blaszki o wymiarach ok. 25 x 36 cm Na upieczony biszkopt, wykładamy cytrynowy krem na to dajemy ubitą śmietanę, następnie układamy herbatniki, całość polać polewą czekoladową. Schłodzić kilka godzin w lodówce .

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 31 KB
  • 3 maj 13 16:07

ŚMIETANKOWO - BUDYNIOWA POKUSA
Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:
ok. 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
5 łyżek brandy

Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
20 dag masła
cukier waniliowy
2 duże budynie „Krówka” z Delecty
pół szkl cukru

Masa śmietankowa:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
¾ litra śmietany 30%
ok. 6 łyżek cukru pudru

Do dekoracji: gorzka czekolada

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z brandy).
2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka. Posłodzić do smaku. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na ostudzony i nasączony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.
Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce gorzką czekoladę.
Ciasto schłodzić w lodówce.

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    4
  • obrazy
    87
  • pliki wideo
    1
  • pliki muzyczne
    0

93 plików
75,31 MB




beautiful.anya

beautiful.anya napisano 4.11.2014 12:00

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Sex-2016 napisano 18.12.2014 15:47

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
magdalenka95

magdalenka95 napisano 9.01.2015 21:47

zgłoś do usunięcia
obrazek
anya-86

anya-86 napisano 16.09.2015 08:51

zgłoś do usunięcia
SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 6.10.2015 10:36

zgłoś do usunięcia
------------------------>SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 3.11.2015 19:17

zgłoś do usunięcia
obrazek
d.ceberek

d.ceberek napisano 12.11.2015 21:13

zgłoś do usunięcia
Dziekuje.
kino-filmy-chomikuj

kino-filmy-chomikuj napisano 12.03.2016 20:24

zgłoś do usunięcia
tekst alternatywny
kaminskiego

kaminskiego napisano 9.06.2017 23:46

zgłoś do usunięcia
Cześć. Mam pytanko. Jakie jest hasło do rara Sylwia Grzeszczak - małe rzeczy co ma 17 MB?

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności