-
240 -
315 -
9327 -
4124
14197 plików
38,13 GB
Znaczenie nazwy "perła" nie jest pewne, być może zostało zapożyczone od gatunku małża (łac. "perna") lub kulistego kształtu (łac. "sphaerula").
* Obowiązująca definicja, zgodna z ustaleniami międzynarodowymi zawartymi w "Wytycznych dotyczących kamieni szlachetnych, ozdobnych, pereł i korali" (RAL 560 A5 z 1963 r. i RAL 560 A5E z 1970 r.):
Perły – produkty naturalne pochodzenia organicznego, powstałe w płaszczu muszli perłopławów perłorodnych lub innych mięczaków.
Właściwości
* Chemizm: wapń + węglan + substancja organiczna + woda.
* Układ krystalograficzny: (rombowe) mikrokrystaliczne.
* Twardość: 2,5 – 4,5.
* Gęstość: 2,60 – 2,85.
* Rysa: biała.
* Barwa: biała, różowa, srebrna, kremowa, złota, zielona, niebieska, czarna.
* Przełam: nierówny.
* Łupliwość: brak.
* Chociaż perły mają twardość tylko do 4,5 są szalenie mocne. W ręku nie da się ich rozgnieść.
* Wielkość pereł waha się od główki od szpilki do gołębiego jaja.
* Barwy pereł są różne i zależą od gatunku małży i rodzaju wody.
* Przy nierównomiernym rozmieszeniu konchioliny perła zyskuje plamistość.
Rodzaje pereł
1. Ze względu na barwę wyróżnia się:
* perły białe – o barwie podstawowej białej lub zbliżonej do białej i bardzo słabym "oriencie" lub "overtonie"
* perły czarne (nazwa tradycyjna) – o barwie czarnej, prawie czarnej lub szarej: także brunatnej, ciemnoniebieskiej, niebieskozielonej lub zielonej i grafitowym połysku.
* perły brązowe – odmiana pereł czarnych o barwie brunatnej i charakterystycznym intensywnym połysku.
* perły niebieskie – odmiana pereł czarnych o barwie ciemnoniebieskiej do szaroniebieskiej, wywołanej obecnością warstewki konchioliny tuż pod zewnętrzną powierzchnią, domieszkami mikroskopijnych cząsteczek iłu lub obecnością domieszek w aragonicie. intensywnym połysku.
* perły kremowe – o barwie podstawowej kremowej, modyfikowanej słabym "orientem" lub "overtonem"
* perły kremoworóżowe – o barwie podstawowej kremowej i różowym "oriencie"
* perły różowe – o barwie podstawowej różowej lub innej i intensywnym różowym "oriencie".
* perły "fancy" – o barwie podstawowej białej lub kremowej i różowym "oriencie" oraz nakładającym się na nie niebieskozielonym, fioletowym, purpurowym, niebieskim a niekiedy zielonym "overtonem"
* perły kremoworóżowe "fancy" – perły kremowe o intensywnym różowym "oriencie" z poświatą "overtonu"
Barwa podstawowa – zależy od ilościowego stosunku aragonitu do konchioliny. Perły zbudowane tylko z masy perłowej są białe; w miarę wzrastania ilości konchioliny barwa podstawowa staje się ciemniejsza.
"Orient" – terminem tym określa się delikatną, zwykle punktową grę barw, o różnych odcieniach barwy różowej.
"Overton" – terminem tym określa się zjawisko występowania dodatkowych barw, zwykle niebieskozielonej, fioletowe, purpurowej, niebieskiej lub zielonej, modyfikujących barwę różową.
2. Ze względu na pochodzenie rozróżniamy:
* Perły naturalne – powstałe w przyrodzie bez udziału człowieka zarówno w morzach jak i w wodach słodkich. Określa się je mianem pereł prawdziwych.
o perły słonowodne
o perły słodkowodne
* Perły hodowlane – Rosnący popyt doprowadził do tego, że zaczęto masowo hodować perłopławy. Mimo że perły powstały przy współudziale człowieka są produktem naturalnym, nie imitacją.
o perły hodowlane słonowodne
o perły hodowlane słodkowodne
3. Ze względu na kształt wyróżnia się:
* perły okrągłe – okazy o typowym regularnym kształcie kuli lub lekko spłaszczone.
* perły barokowe – okazy o bardzo nieregularnych kształtach.
* perły w kształcie kropli – okazy o kształcie zbliżonym do kropli lub gruszki.
* perły w kształcie guzika – okazy słabowypukłe, jednostronnie płaskie.
* perły w kształcie ziarna – drobne okazy, o masie poniżej 0,25 grana i asymetrycznym kształcie.
* perły połówkowe – półwypukłe perły, jednostronnie płaskie.
* perły ćwiartkowe – okazy w trzech czwartych owalne, w jednej czwartej płaskie.
* perły inne: słodkowodne lub kolorowe.
W związku z dużą różnorodnością pereł występujących na rynku bardzo ważnymi zagadnieniami są:
* Zastosowanie i ocena pereł
* Pielęgnacja pereł
* Odróżnianie pereł od ich imitacji
* Odróżnianie pereł naturalnych od hodowlanych
Występowanie
Perły tworzą się w małżach słonowodnych, niektórych małżach słodkowodnych, sporadycznie również w ślimakach. Najczęściej stanowią reakcję na ciało obce, które wniknęło między muszlę małża a jego płaszcz lub do wnętrza płaszcza.
W XIII wieku, w Chinach odkryto, że perły można hodować, umieszczając w muszli ciało obce np. ziarenko piasku. Małż broni się, odkładając wokół niego kolejne cieniutkie warstwy masy perłowej, którą wyścielona jest od wewnątrz muszla. Po kilku latach powstaje drogocenna lśniąca perła. Produkcją pereł hodowlanych na dużą skalę zajęli się Japończycy na przełomie XIX i XX wieku.
Już w 1761 r. szwedzki przyrodnik Karol Linneusz hodował małże słodkowodne dla ich okrągłych pereł.
Miejsca występowania:
* Zatoka Perska – perły różowe i białokremowe; zwykle drobne od 12 granów. Najważniejszy obszar eksploatacji pereł, pochodzi z niego 7/8 produkcji światowej. Ławice rozciągają się wzdłuż całego Półwyspu Arabskiego, lecz najważniejsze są w Zatoce Perskiej u wybrzeży wysp Bahrajn. Warunki połowów są w tym rejonie bardzo trudne i niebezpieczne.
* Zatoka Mannar (między Indiami i Cejlonem) – perły białokremowe z pięknym niebieskim, zielonym lub fioletowym "overtonie". Połowy pereł odbywają się pod kontrolą inspektorów rządowych, którzy regulują wydobycie perłopławów, by nie dopuścić do ich rabunkowej gospodarki.
* wybrzeża Morza Czerwonego – perły białe i białokremowe
* wybrzeża Madagaskaru, Birmy, Filipin, północnej Australii – perły srebrzystobiałe i srebrzystożółtawe, szczególnie duże. Ławice ciągną się wzdłuż południowych i północno-zachodnich wybrzeży Przylądka Jork do Zatoki Shark i wzdłuż północno-wschodnich wybrzeży Queenslandu. Większe dochody pochodzą jednak nie ze sprzedaży pereł, lecz masy perłowej.
* wybrzeża Haiti – perły okrągłe, duże o masie do 7100 granów białe i słabym "overtonie" oraz żółte, szare i czarne.
* wybrzeża Florydy – główny obszar połowu pereł czarnych; także żółtych, zielonkawych i niebieskich.
* wody przybrzeżne Ameryki Środkowej – Meksyk i Panama – perły drobne, małowartościowe i północne wybrzeża Ameryki Południowej.
* wybrzeża Japonii – kilka niewielkich miejsc połowu prawdziwych pereł, białych z lekkim zielonkawym zabarwieniem; światowy potentat w produkcji pereł hodowlanych.
Zastosowanie
Perły należą do najwartościowszych kamieni szlachetnych. Służą człowiekowi do ozdoby już od 6000 lat. Egzemplarze kuliste o pięknym połysku są bardzo cenione w jubilerstwie. Perły zawsze cieszyły się dużą popularnością; np. strój koronacyjny Barbary Radziwiłłówny był nimi wręcz obsypany.
- sortuj według:
-
- 112 KB
- 26 lip 11 19:01
-
- 11 KB
- 26 lip 11 19:01
-
- 18 KB
- 26 lip 11 19:01
-
- 13 KB
- 26 lip 11 19:01
-
- 18 KB
- 26 lip 11 19:01
-
- 40 KB
- 26 lip 11 19:01
-
- 68 KB
- 26 lip 11 19:01
-
0 -
14 -
0 -
0
14 plików
0,69 MB