Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
anna744
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 25.03.2024 10:38

  • pliki muzyczne
    274
  • pliki wideo
    162
  • obrazy
    1608
  • dokumenty
    157

2228 plików
88,64 GB

Ukryj opis
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 36 KB
  • 28 sty 14 19:37
TIRAMISU
==========

SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
7 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki tortowej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
1 kg sera homogenizowanego naturalnego -w wiadereczku
1/2 szkl cukru pudru
1 Śnieżkę
2 łyżeczki żelatyny
olejek rumowy
DODATKOWO:
Kakao


PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do piany żółtka i resztę składników. Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę i piec 30 minut. KREM: Śnieżkę ubić w 3/4 szkl mleka.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody.Ser dobrze zmiksować z cukrem pudrem,,dodać olejek rumowy, ubitą śnieżkę i rozpuszczoną żelatynę. Po przestudzeniu biszkopta przeciąć go na pół. W 1/2 szkl letniej wody rozpuścić 1 łyżkę cukru i kilka kropel olejku rumowego-wymieszać.Połową nasączyć spód biszkoptu. Cały spód ciasta oprószyć kakao-przez sitko. Wyłożyć 2/3 kremu, ponownie oprószyć kakao. Położyć wierzch ciasta. Nasączyć tak samo jak spód i oprószyć kakao. Wyłożyć resztę kremu , wierzch ugładzić łyżką i również oprószyć kakao. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

zachomikowany

  • 19 KB
  • 28 sty 14 19:37
Sernik z kaszą manną
===================

1 kostka margaryny kasi
1 litr mleka
1 szklanka cukru pudru (200g)
3 żółtka
1 szklanka kaszy manny
1 puszka brzoskwiń (900g)
2 łyżki żelatyny (20g)
owoce lub konfitura owocowa
1 łyżka kakao

Czas wykonania:
powyżej 60 minut
Poziom trudności:
łatwy
Koszt wypieku:
tani
Wymiary blachy:
średnica 21 cm
Ilość porcji:
15
Jak zrobić?
==========

Kaszę gotuj w mleku ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Odstaw do przestygnięcia. Miękką kostkę margaryny do pieczenia utrzyj z cukrem dodając pod koniec ucierania po jednym żółtku. Do powstałej masy z żółtkami dodawaj po łyżce kaszę, ciągle mieszając. Masę podziel na dwie części do jednej dodaj łyżkę kakao. Dno tortownicy o średnicy 21 cm posmaruj margaryną i wyłóż do niej najpierw ciemną, a potem jasną warstwę kaszy. Z brzoskwiń odlej 1/2 szklanki syropu i wymieszaj z 2 łyżkami żelatyny. Odstaw na 5 minut. Pozostałe brzoskwinie zmiksuj. Napęczniałą żelatynę podgrzej, aby się rozpuściła i wymieszaj ze zmiksowanymi owocami. Masę brzoskwiniową przełóż do tortownicy na kaszę i odstaw do lodówki by stężała. Gotowy torcik podawaj z owocami lub konfiturą.



SMACZNEGO!!!

zachomikowany

  • 17 KB
  • 28 sty 14 19:37
CYCKI MURZYNKI
===============

Biszkopt:
=========
150 g mąki pszennej
100 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 150 stopni przez 30 min.



Ciasto makowo - kokosowe:
========================
210 g cukru
3/4 szklanki maku
100 g wiórków kokosowych
6 białek

Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 min.



Masa budyniowa:
===============
370 ml mleka
250 g margaryny
6 żółtek
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej

120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.



Ponadto:
========
polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany) , może być gotowa polewa ze sklepu.

dżem w/g smaku (300 g)
120 g biszkoptów
125 ml likieru
rodzynki do dekoracji



Wykonanie ciasta:
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo - kokosowe. Ciasto posmarować masą, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w likierze. Udekorować rodzynkami i polać polewą.

Smacznego :)

zachomikowany

  • 3 KB
  • 28 sty 14 19:36
JACUŚ

margaryna 1 kostka
mleko 2 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
jajka 4 szt
białka 4 szt
cukier puder 15 dag
wiórki kokosowe 15 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajka 3 szt
cukier puder 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mleko 1/2 L
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 5 łyżek
żółtka 4 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
batony "Jacek" 3 szt
mleko 3 łyżki
margaryna 1 kostka

Ciasto kakaowe:
25 dag margaryny
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:
4 białka
15 dag cukru pudru
15 dag kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 batony „Jacek”
3 łyżki słodkiego mleka
25 dag masła lub margaryny

Ciasto kakaowe: Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać.
Ciasto kokosowe: Białka ubić z cukrem, dodać kokos, mąkę i proszek do pieczenia.
Na blaszkę kłaść ciasto kupkami, na przemian: kakaowe i kokosowe. Upiec. Po upieczeniu przekroić na 2 placki.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem, lekko wymieszać. Wylać na formę. Upiec.
Krem: Batony „Jacek” rozpuścić w odrobinie mleka. Z reszty mleka, cukru waniliowego, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń i przestudzone batony.
Przełożenie ciasta: ciasto kakaowo-kokosowe – krem – biszkopt – krem – ciasto kakaowo-kokosowe.
Dodatkowo można polać polewą.

z chomika white.and.black.flower

  • 37 KB
  • 28 sty 14 19:36
KATARZYNKA

Składniki :

CIASTO:
10 jaj
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 szkl. utartych pierników lukrowanych (ok.35 szt.)
3 łyżki mąki
1 łyżka octu

MASA:
1/2 l mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
3/4 szkl. cukru pudru
1 kostka masła exstra
cukier waniliowy
spirytus do smaku

DODATKOWO:
2 galaretki o dowolnym smaku
biszkopty okrągłe
polewa

CIASTO:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę poubijać, żeby cukier sie rozpuścił. Dodać cukier waniliowy. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu, dokładnie wymieszać, żółtka będą rosły. Utarte żółtka przełożyć do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką ( nie ubijamy mikserem). Pierniczki trzemy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Ciasto dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec tak jak biszkopt ok. 30 min .
Upieczone i wystygnięte ciasto przekroić na pół.

MASA:
pół litra mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka

Z powyższych składników ugotować budyń. Wystudzić. Rozetrzeć kostkę masła z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do zmiksowanego masła dodawać porcjami zimny budyń dalej miksując, na koniec dodać do smaku spirytus w zależności kto ile lubi ( tak samo z cukrem pudrem, jeżeli ktoś lubi słodszą masę może dodać więcej cukru). Masę podzielić na pół, jedną pozostawić białą, a do drugiej dodać rozpuszczoną na parze i lekko przestudzonę gorzką czekoladę, oczywiście zmiksować.

galaretki rozpuściś w 3 szkl. wody

WYKONANIE CIASTA;

CIASTO, MASA CZEKOLADOWA, BISZKOPTY, TĘŻEJĄCA GALARETKA (wstawić ciasto do lodówki, żeby galaretka dobrze zastygła), MASA BIAŁA, CIASTO, POLEWA

z chomika white.and.black.flower

  • 69 KB
  • 28 sty 14 19:36
sernik_z_pianka_cytrynowa_10_400x400.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 78 KB
  • 28 sty 14 19:35
sernik_z_jab_20_400x400.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 1 KB
  • 28 sty 14 19:35
SERNIK SNICKERS:Składniki na spód (blaszka 23:23, ja korzystałam z okrągłej 22cm średnicy)
*1 szklanka mąki
*2 łyżki cukru
*1 jajko
*5 dkg margaryny
*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć na blachę. Podpiec przez chwilkę by było rumiane.

Pozostałe składniki:
*800g twarogu mielonego
*6 jajek
*1 łyżka mąki pszennej
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
*3/4 szklanki cukru pudru
*rodzynki (opcjonalnie)
*100g orzechów włoskich łuskanych
*puszka mleka skondensowanego lub puszka gotowej masy krówkowej

Wykonanie:
Mleko skondensowane w puszce gotować 3 godziny. Ja użyłam gotowej masy krówkowej (kajmaku), więc nie musiałam już gotować.
Żółtka zmiksować z cukrem pudrem aż powstanie jednolita masa. Dodawać po trochu twaróg, następnie obie mąki i zmiksować. Dodać namoczone wcześniej rodzynki i wymieszać.
Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć całość na podpieczony spód i piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Masę krówkową jeszcze ciepłą (lecz nie gorącą) wyłożyć na ciepły sernik. Górę posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Uwagi: Jak widać na zdjęciach masa krówkowa była trochę za luźna. Następnym razem zrobię z wykorzystaniem mleka skondesowanego a nie gotowej masy.
Smacznego :)

z chomika ostoja21

  • 407 KB
  • 1 sty 14 11:06

z chomika DarkCruiser

  • 37 KB
  • 20 gru 13 20:17
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
0,5 kg maku
1szkl cukru lub słoiczek miodu sztucznego
3 jajka
3/4 kostka masła lub margaryny
1 aromat migdałowy
1 łyżki kaszki mannej lub 2 łyżki kartoflanki
1 łyżeczka proszku
bakalie
Wyk.
Mak skręcić na sucho sparzyć wodą dodać margarynę cukier lub miód aromat proszek i żółtka na koniec ubitą pianę z białek.Masę wylać na blachę i piec ok.30 min.,w tym czasie ubić biszkopt z 4 jaj i wlać na masę makową i jeszcze piec 20-25 min.Po wystudzeniu wyjąć placek tak by biszkopt był na dole.Zrobić krem jak na tort z 1 kostki margaryny dodając kakao sparzonego wodą i bakalie i czekoladę.Wyłożyć krem na wierzch placka,potrzec czekoladą.Może pracochłonne ale ja smakuje,życzę smacznego.
Krem
1 kostka margaryny-25dag
2 jajka
4 łyżki cukru
kopiasta łyżka kakao-sparzyc gotującą wodą
1 cukier waniliowy-16g

z chomika Brunetka6853

  • 1,6 MB
  • 20 gru 13 20:15

z chomika piorunkowa

  • 7 KB
  • 13 gru 13 16:28
  • 2,9 MB
  • 9 gru 13 12:07
MLECZNA KRÓWKA

z chomika tasia89

  • 89 KB
  • 9 gru 13 12:07
Pokusa

z chomika tasia89

  • 2,1 MB
  • 9 gru 13 12:05
TORCIK BANANOWY

z chomika tasia89

  • 96 KB
  • 2 gru 13 20:27
Folder - Ciasta - KUBUŚ

z chomika wielosmakowa

  • 34 KB
  • 2 gru 13 20:23
ZEBRA

2,5 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego
0,5 szkl. oleju
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast)
Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

z chomika Brunetka6853

  • 37 KB
  • 2 gru 13 20:21
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
0,5 kg maku
1szkl cukru lub słoiczek miodu sztucznego
3 jajka
3/4 kostka masła lub margaryny
1 aromat migdałowy
1 łyżki kaszki mannej lub 2 łyżki kartoflanki
1 łyżeczka proszku
bakalie
Wyk.
Mak skręcić na sucho sparzyć wodą dodać margarynę cukier lub miód aromat proszek i żółtka na koniec ubitą pianę z białek.Masę wylać na blachę i piec ok.30 min.,w tym czasie ubić biszkopt z 4 jaj i wlać na masę makową i jeszcze piec 20-25 min.Po wystudzeniu wyjąć placek tak by biszkopt był na dole.Zrobić krem jak na tort z 1 kostki margaryny dodając kakao sparzonego wodą i bakalie i czekoladę.Wyłożyć krem na wierzch placka,potrzec czekoladą.Może pracochłonne ale ja smakuje,życzę smacznego.
Krem
1 kostka margaryny-25dag
2 jajka
4 łyżki cukru
kopiasta łyżka kakao-sparzyc gotującą wodą
1 cukier waniliowy-16g

z chomika Brunetka6853

  • 2,6 MB
  • 2 gru 13 16:49
Skladniki: 300 gr. mąki
100 gr. cukru
200 ml mleka
100 gr. rostopionego masła
skórka z pomaranczy
1 torebka proszku do pieczenia
2 jajka
nutella
WYKONANIE: suche składniki wymieszać, dodając mleko,masło i jajaka mixować aż powstanie masa. Foremki sylikonowe wypełnić do połowy masą ,na środek łyżeczką dawać nutelle (kuleczki) i to przykryć resztą masy.
Piec na 180 c 20/25minut

Smacznego

z chomika aleksandra.bucholc

  • 0,8 MB
  • 2 gru 13 16:49
SKLADNIKI:

6 białek,6 żółtek
12 łyzek cukru
2 łyżki maki
200 gr.laskowych orzechow posiekanych drobno
250 gr. cukru
500 ml. mleka
2 budynie waniliowe
2 łyżki maki
250 gr. margaryny
200 gr. nutelli
100 gr. cukru pudru
100 gr.czekolady rostopionej
ciastka petit bear

WYKONANIE:
Bialka ubić na pianę,mixujac dodać 12 łyżek cukru,2 łyżki mąki,dodać orzechy.To wyłozyć na dwie formy okragłe i piec 10-15 min na 180 C

żółtka,250 gr. cukru ubić na kogiel-mogiel,dodać proszek na budynie i 2 łyżki mąki to zagotowac w mleku. Margarynę ubić z cukrem pudrem dodać ostudzony krem to podzielić na 2 części, do jednej dodać czekoladę.
Spód posmarować nutellą dać zólty krem,natopione mlekiem petit bear,drugi spód,wyłozyć czekoladowy krem i na to wyłozyć ubitą smietanę.

SMACZNEGO!!!

z chomika aleksandra.bucholc

  • 59 KB
  • 20 lis 13 20:52
IZAURA
Lista składników

* Ciasto:
* 1,5 szkl mąki 1,5 szkl cukru
* 3 łyżki kakao 1 Kasia
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
* 4 jajka
* Masa serowa:
* 50-70 dag sera białego 4 jajka
* 1 szkl cukru ½ Kasia

Jak zrobić?

Kasia, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować
5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka
i wymieszać na jednolitą masę. Odlać ½ szkl masy. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać ciasto do formy. Ser zemleć, połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę i wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut. Po upieczeniu polać pozostawioną masą i posypać wiórkami kokosowymi.

Temperatura piekarnika : 180 CoC

Czas pieczenia: 1 h

z chomika lusi60d

  • 73 KB
  • 20 lis 13 20:52
KASZOWIEC
Lista składników

* 2 jajka
* 1 szklanka cukru
* kostka Kasia
* 3 łyżki śmietany
* 60 dag mąki
* 1 łyżeczka sody
* 1 cukier waniliowy
* 1 łyżeczka kakao
* Krem:
* 1 litr mleka
* 10 łyżek kaszy manny
* 3/4 kostki Kasia
* niecała szklanka cukru pudru

Jak zrobić?

Jajka utrzeć ze szklanką cukru. Rozpuścić w rondelku 2 łyżki miodu razem z kostką Kasia. Po wystudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto i podzielić na 3 równe części. Jedną część zagnieść z 1 łyżeczką kakao. Każdą część rozprowadzić palcami na blaszce (można rozwałkować) i piec każdą część osobno w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 min.
Krem:
Na mleku ugotować kaszę. Ostudzić i po łyżce dodawać do utartej Kasia z cukrem pudrem. Tym kremem przełożyć 3 placki. Ciemny placek w środku.Ciasto przycisnąć deseczką. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem,a najlepiej polać rozpuszczoną czekoladą. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Temperatura piekarnika : 180oC

z chomika lusi60d

  • 50 KB
  • 20 lis 13 20:50
ROLADA Z WAFLA
Lista składników

* 1 p. wafli
* 1 galaretka (dowolny smak)
* 1 Kasia
* 3 łyżki kakao
* 1 paczka herbatników
* 1/2 szklanka cukru

Jak zrobić?

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.
Kasia, cukier, kakao i 3 łyżki wody rozpuścić na ogniu. Do masy w kruszyć 3 wafle i herbatniki, wlać galaretkę. Można dodać również trochę rodzynek.
Pozostałe wafle przykryć mokrą ściereczką z obu stron i odczekać aż zmiękną.
Zimną masę rozłożyć na dwa wafle i osobno zawinąć.
Owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki do stężenia.
Smacznego!

z chomika lusi60d

  • 32 KB
  • 20 lis 13 20:47
SKŁADNIKI:

* Ciasto:
* 2 jajka
* 3/4 szklanki maki
* 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
* 1 lyzka kakao
* Masa:
* 20 dag wiorkow kokosowych
* 2 szklanki mleka
* 1/2 kostki masła
* 2 lyzki cukru pudru
* 2 opakowania galaretki
* 2 białka
* 2 paczki herbatnikow
* polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE:

Oddzielic Zółtka od białek. Z bialek ubić pianę pod koniec ubijania dodac cukier, nastepnie gdy białko bedzie sztywne dodac zoltka. Na koniec dodajemy przesiana make z proszkiem i kakao. Ciasto nakladamy do blachy wylozonej pergaminem i pieczemy przez ok. 20-25 min w temp. 180 Przygotowac galarekte wg przepisu na opakowaniu. Wiorki ugotowac z mlekiem i odstawic do wystygniecia. Utrzec maslo z cukrem i dodawac zimne wiorki nastepnie ubic bialko i dodawac powoli do masy. Na ostygniete ciasto wykładamy mase potem krzepnaca galaretke. na wierzch herbatniki i polac polewa Smacznego:

z chomika lusi60d

  • 36 KB
  • 20 lis 13 20:47
ZEBRA


Super ciasto w paski!
Ciasto Zebra zdj. 1 Ciasto Zebra zdj. 2 Ciasto Zebra zdj. 3
Przysłała: Kasia
Data dodania: 23.04.2007r.
Dyskusja na forum: Przejdź do wątku
Składniki:

* 1 szklanka białej oranżady
* 1 szklanka oliwy
* 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
* 1 szklanka cukru
* 5 jajek
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem)
* 1 cukier waniliowy

Przepis: Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogiel mogiel), potem dodawać na
przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę
- około 3-4 zmiany.

Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej
części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na
przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem
i posypanej bułką tartą.

Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.

z chomika lusi60d

  • 60 KB
  • 9 lis 13 16:11
BANANOWIEC
Lista składników

* 1 kostka Kasia
* - 1 i 1/2 paczki biszkoptów,
* - 3 jajka,
* - 1 szklanka cukru pudru,
* - 8 bananów,
* - 3 galaretki: truskawkowa, cytrynowa,
* - agrestowa lub kiwi

Jak zrobić?

Każdą galaretkę osobno rozpuścić w bardzo gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia. Na spód blachy położyć biszkopty. Miękką Kasia utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać 3 żółtka oraz banany (kilka pozostawić do dagracji). Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową, zmiksować, wylać na biszkopty i wstawić do lodówki, aby ciasto stężało. Białka ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę wiśniową, zmiksować, wylać na zastygniętą masę biszkoptową. Na wierzchu ułożyć pokrojone w talarki banany. Zalać tężejącą galaretką kiwi lub agrestową. Ciasto chłodzić w lodówce do chwili, aż galaretki zupełnie stężeją.

z chomika lusi60d

  • 42 KB
  • 9 lis 13 16:10
BISZKOPT Z CAŁUSKAMI
Lista składników

* Biszkopt:
* 10 dużych jajek
* 300 g cukru
* 300 g mąki krupczatki
* 10 łyżek gorącej, przegotowanej wody
* szczypta soli
* szczypta proszku do pieczenia
* Krem:
* 800 ml śmietany kremówki
* 3 serki homogenizowane waniliowe
* 3 łyżki cukru pudru
* 6 łyżeczek żelatyny
* 35 małych całusków

Jak zrobić?

Białka + cukier + szczypta soli + 10 łyżek przegotowanej gorącej wody - ubić na sztywno. Dodać żółtka, dalej ubijając. Dodać mąkę krupczatkę i szczyptę proszku do pieczenia przesiane przez sitko i delikatnie wymieszać rózgą.
Ubić kremówkę, dodać serki homogenizowane, cukier puder, dalej obijając.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody.
Żelatynę dodać do masy, gdy będzie miała letnią temp.peraturę. Jeszcze chwilę ubijać.
Całuski przekroić wzdłuż, poukładać "na leżąco" na biszkopcie
Zalać je śmietanową masą, równomiernie rozprowadzić i dowolnie udekorować.

Temperatura piekarnika : 150 - 200oC

Czas pieczenia: 20 minut

z chomika lusi60d

  • 42 KB
  • 9 lis 13 16:09
Ciacho z ciepłymi lodami
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukru
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Masa:
3 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
750 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
1/2 kg sera białego zmielonego
mini ciepłe lody z Lidla(32szt)
kwaśny dżem
starta czekolada
Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, po jednym żółtku.Pianę
delikatnie połączyć z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia i
olejem. Upiec biszkopt na blasze o wielkości 34x24 cm.Galaretki
rozpuścić w 3 szklankach wody i wystudzić do lekkiego
tężenia.Śmietanę ubić, dodać cukier puder, ser po łyżce dodawać do
śmietany a na końcu dodać galaretki.Biszkopt posmarować dżemem, na to
ułożyć ciepłe lody i zalać je masą śmietanowo-serową. Posypać
startą czekoladą.Smacznego!
Temperatura piekarnika: 170 CoC
Czas pieczenia: 20 min

z chomika lusi60d

  • 20 KB
  • 9 lis 13 16:08
ciasto :,
mak niemielony, 20dag
cukier, 20 dag+3 łyżki do kremu
białko, z 9 jajek
kokos, 15 dag
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
KREM:,
masło, 25 dag
mleko, 3/4 litra
galaretki cytrynowe, 2 torebki
galaretki brzoskwiniowe (lub inne pomarańczowe), 3 torebki
ananas w syropie, 1 puszka
budyń waniliowy, 2 torebki
ciastka Delicje morelowe lub pomarańczowe, 3 opakowania
kawa rozpuszczalna,
wódka, ok 20-30 m 1. Ciasto: białka ubić z cukrem na sztywną pianę dodać niemielony
mak,kokos i proszek do pieczenia a następnie wylać na blachę wyłożoną
pergaminem i wysmarowaną margaryną i upiec w temp.175-180 stopni C.

2. Krem : budynie ugotować w 3/4 l. mleka i wystudzić,

3. galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i wystudzić

4. masło utrzeć z 3 łyżkami cukru

5. dodawać powoli wystudzony budyń,pokrojony na małe kawałki ananas i
wlać tężejącą galaretkę cytrynową

6. upieczone i wystudzone ciasto skropić kawą rozpuszczoną z wódką

7. na ciasto wyłożyć krem

8. na krem rozłożyć ciastka "Delicje" czekoladą do kremu

9. ciastka skropić też kawą z wódką i wstawić do lodówki

10. rozpuścić 3 galaretki pomarańczowe( w połowie ilości podanej na
opakowaniu) wrzącej wody i wystudzić

11. tężejącą galaretkę wylać na ciasto i wstawić do stężenia do
lodówki

z chomika lusi60d

  • 70 KB
  • 9 lis 13 16:04
ORZECHY
Lista składników

* Ciasto:
* 1 kostka Kasia
* 1 szklanka gęstej śmietany
* 1 jajko
* 0,5 łyżeczki sody
* 4 szklanki mąki
* szczypta soli
* Nadzienie:
* 1,5 szklanki cukru
* 0,5 szklanki mleka
* 1 kostka Kasia
* 3 łyżki kakao
* paczka herbatników
* 2 szklanki mleka w proszku

Jak zrobić?

Z podanych składników zagnieść ciasto. Upiec korpusy orzechów w specjalnej formie.

Cukier, 0,5 szklanki mleka, Kasia i kakao gotować 10 minut. Wystudzić. Dodać mleko w proszku, pokruszone herbatniki i wymieszać. Kremem napełniać połówki orzechów i sklejać.

Smacznego :)

z chomika lusi60d

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    5
  • obrazy
    64
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

69 plików
28,46 MB




Niezapominajka7

Niezapominajka7 napisano 4.01.2014 20:24

zgłoś do usunięcia

★☆ ŚPIJ SŁODZIUTKO PRZYJACIÓŁKO ☆★

Wszystko ma swój czas Wszystko jest zaplanowane, I te chwile ,na które czekamy I te wcale przez nas niechciane. Jest czas radości, który mógłby upływać wolniej, I czas smutku ponury co w nieskończoność się ciągnie. Jest czas spokoju, gdy morze cichutko mruczy rybakom, I zły czas niepokoju, szarpany szponami wiatru Jest czas długiego milczenia, gdy w gardle uwięzną słowa Jest czas ciągłego mówienia, kiedy rozpiera nas mowa ... Wszystko jest dobre w swoim czasie jeśli umiemy to przyjąć w darze I znaki czasu odczytywać Co będzie jutro - czas nam pokaże

Niech Twojego czasu nie odmierzają zegary, lecz bicie serca... Niech serce właśnie, wyznacza Ci szczęśliwe drogi, nie tylko w 2014 roku... ...ale zawsze...!!!

BUZIOL OD NIEBIESKIEJ

magdalenka95

magdalenka95 napisano 14.06.2014 15:53

zgłoś do usunięcia
obrazek
Carla.2016.Film

Carla.2016.Film napisano 30.01.2016 02:46

zgłoś do usunięcia

DTS7

DTS7 napisano 21.02.2016 19:09

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam

Atydonek_07 napisano 2.10.2016 19:32

zgłoś do usunięcia
HFu_75

HFu_75 napisano 6.03.2018 19:29

zgłoś do usunięcia
irek11

irek11 napisano 10.03.2019 19:42

zgłoś do usunięcia
WITAM SERDECZNIE I ZAPRASZAM DO MOJEGO CHOMIKAobrazek
fateja2287

fateja2287 napisano 6.11.2022 03:42

zgłoś do usunięcia
Super chomik
wilow30612

wilow30612 napisano 31.12.2022 10:23

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (27)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (27)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności