Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
anna744
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 25.03.2024 10:38

  • pliki muzyczne
    274
  • pliki wideo
    162
  • obrazy
    1608
  • dokumenty
    157

2228 plików
88,64 GB

Ukryj opis
  • 57 KB
  • 18 gru 13 20:46

FANTAZJA BANANOWO KAWOWA

Składniki spodu:

 Jasne i ciemne biszkopty ( nasączone dobrym alkoholem, u mnie amaretto i likier kawowy)
    
MASA I: 

     - 2 banany 
     - 300-330 ml jogurtu kawowego 
     - 200 ml śmietany kremówki 
     - 1-2 łyżki cukru pudru 
     - cukier lub aromat waniliowy 
     - 2 łyżki żelatyny 

MASA II: 
    -1 śnieżka 
     - 1 czekolada mleczna (10 dkg) 
     - 2 łyżeczki kakao 
     - 1 łyżka żelatyny 

SPÓD: 
Biszkopty jasne nasączyć alkoholem. Wyłożyć nimi dno tortownicy (Ø 26 cm).

Masa I :
Banany zmiksować z jogurtem kawowym. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego (lub olejku). Przygotować żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kremówkę połączyc z masą bananowo-kawową. Do zimnej żelatyny dodac 1 łyżkę masy bananowo-kawowej, energicznie wymieszac. Gdy zacznie tężec dodac ją do pozostałej masy i wyłożyc na biszkopty.
MASA II:
Śnieżkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czekoladę mleczną rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka, gdy ostygnie, dodać do ubitej śnieżki. Do masy wsypać 2 łyżeczki kakao i wszystko wymieszać mikserem. Żelatynę przygotować, zimną wymieszać z łyżką śnieżki, gdy zacznie tężec dodać do pozostałej masy i wyłożyć na masę bananowo-kawową.
Wierzch polałam czekoladą i posypałam migdałami i posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego:)

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 52 KB
  • 9 lis 13 16:07
ESKIMOSEK
Lista składników

* 6 paczek herbatników,
* 1 opakowanie suchych wafli,
* 2 Kasia,
* 2 szklanki mleka,
* 8 jaj,
* 1,5 szklanki cukru,
* 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.
* 4 łyżki kakao,
* 2 łyżki mleka w proszku

Jak zrobić?

Puszkę z mlekiem gotować 3 godziny, wystudzić. Jaja ubić z cukrem na puch. Mleko zagotować i wlewać dość szybko masę jajeczną, energicznie mięszając, aby masa nie przypaliła się.Podgotować chwilę i mięszać.Wystudzić. Kasia rozkręcić mikserem do białości, koniecznie Kasia, dodawać po trochu zimną masę jajeczną i mleko w proszku.Krem podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, wymięszać.Blaszkę 25 na 35 wyłożyć folią aluminiową, na dno ułożyć ciasno herbatniki. Układać kolejno warstwy: ciemny krem, harbatniki, jasny krem,wafel, połowa masy z puszki, wafel, ciemny krem, herbatniki, jasny krem, wafel, masa z puszki, wafel. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin aby stężało i masy przegryzły się

z chomika lusi60d

  • 50 KB
  • 9 lis 13 16:01
ROLADA Z WAFLA
Lista składników

* 1 p. wafli
* 1 galaretka (dowolny smak)
* 1 Kasia
* 3 łyżki kakao
* 1 paczka herbatników
* 1/2 szklanka cukru

Jak zrobić?

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.
Kasia, cukier, kakao i 3 łyżki wody rozpuścić na ogniu. Do masy w kruszyć 3 wafle i herbatniki, wlać galaretkę. Można dodać również trochę rodzynek.
Pozostałe wafle przykryć mokrą ściereczką z obu stron i odczekać aż zmiękną.
Zimną masę rozłożyć na dwa wafle i osobno zawinąć.
Owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki do stężenia.
Smacznego!

z chomika lusi60d

  • 57 KB
  • 9 lis 13 15:48
ZAPP-TĘCZA NA TALERZU
Lista składników

* 1 duże op. okrągłych biszkoptów
* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl gorącej wody
* 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
* 4 różne galaretki o kontrastowych kolorach
* owoce do dagracji (u mnie banany i truskawki)
* ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki)

Jak zrobić?

Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.
3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu.Ponownie wstawić do lodówki.
Smacznego!

Temperatura piekarnika : bez pieczeniaoC

Czas pieczenia: bez pieczenia

z chomika lusi60d

  • 25 KB
  • 14 lip 13 7:42

CIASTO CZEKOLADOWO MALINOWE

składniki

• Herbatniki (ilość wystarczająca do pokrycia blaszki o wymiarach 24x36 lub mniejszej trochę)
• Biszkopty podłużne
Masa czekoladowa:
• 500 ml mleka
• 1 opakowanie (takie na ½ litra mleka) budyniu czekoladowego
• 1 płaska łyżka maki pszennej
• 1 łyżka kakao
• 100 g gorzkiej czekolady (połamać na małe kawałki)
• 5 (lub więcej bo ciasto nie jest słodkie) łyżek cukru
• 250 g masła/margaryny
Masa malinowa:
• 250-300 ml musu z malin (maliny zblenderowane i przetarte przez sitko aby nie było pestek)
• 1 opakowanie galaretki malinowej
• Ok. 150-200ml wody
• 1 płaska łyżka żelatyny
Masa śmietanowa:
• 400 – 500 ml śmietanki kremówki (30%)
• 1 płaska łyżka żelatyny
• 3-4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: ok. 50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Następnie ułożyć na dnie herbatniki, jeden obok drugiego, aby nie było szczelin.
Do rondla wlać 1 szklankę mleka i postawić na ogniu. Gdy mleko już jest mocno ciepłe należy wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i mieszając doprowadzić do jej rozpuszczenia. W misce wymieszać pozostałe mleko z budyniem, cukrem, kakao i mąką. Wlać na gotujące się mleko i mieszając ciąglę, doprowadzić do zagotowania się mleka. Budyń ostudzić trochę, co jakiś czas mieszając, i ułożyć na wierzchu masło/margarynę okrojoną na mniejsze kawałki. Odczekać aż tłuszcz zacznie się rozpuszczać i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Masę wylać na herbatniki i wyrównać.
Na masie czekoladowej ułożyć biszkopty, robiąc pomiędzy nimi odstępy ok. 1 cm. Lekko wcisnąć w masę, ale tak aby połowa wystawała ponad nią.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie , żelatynę namoczyć w kilku łykach wody, podgrzewając rozpuścić i wlać do ciepłej jeszcze galaretki a całość wymieszać z musem malinowym (jeżeli będzie prosto z lodówki to masa szybciej się zetnie). Tężejący już mus wylać najpierw w odstępy pomiędzy biszkoptami a następnie na całą powierzchnię. Wstawić do lodówki aby mus całkiem stężał.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody a następnie podgrzać i rozpuścić. Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier puder pod koniec ubijania. Żelatynę zahartować śmietaną i dodać do niej, miksując razem. Śmietanę wyłożyć na mus malinowy.
Całość posypać stratą czekoladą.


z chomika AnnaMaria1515

  • 57 KB
  • 14 lip 13 7:42

FANTAZJA BANANOWO KAWOWA

Składniki spodu:

 Jasne i ciemne biszkopty ( nasączone dobrym alkoholem, u mnie amaretto i likier kawowy)
    
MASA I: 

     - 2 banany 
     - 300-330 ml jogurtu kawowego 
     - 200 ml śmietany kremówki 
     - 1-2 łyżki cukru pudru 
     - cukier lub aromat waniliowy 
     - 2 łyżki żelatyny 

MASA II: 
    -1 śnieżka 
     - 1 czekolada mleczna (10 dkg) 
     - 2 łyżeczki kakao 
     - 1 łyżka żelatyny 

SPÓD: 
Biszkopty jasne nasączyć alkoholem. Wyłożyć nimi dno tortownicy (Ø 26 cm).

Masa I :
Banany zmiksować z jogurtem kawowym. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego (lub olejku). Przygotować żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kremówkę połączyc z masą bananowo-kawową. Do zimnej żelatyny dodac 1 łyżkę masy bananowo-kawowej, energicznie wymieszac. Gdy zacznie tężec dodac ją do pozostałej masy i wyłożyc na biszkopty.
MASA II:
Śnieżkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czekoladę mleczną rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka, gdy ostygnie, dodać do ubitej śnieżki. Do masy wsypać 2 łyżeczki kakao i wszystko wymieszać mikserem. Żelatynę przygotować, zimną wymieszać z łyżką śnieżki, gdy zacznie tężec dodać do pozostałej masy i wyłożyć na masę bananowo-kawową.
Wierzch polałam czekoladą i posypałam migdałami i posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego:)

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 73 KB
  • 22 cze 13 12:57
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    16
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

16 plików
0,93 MB




Niezapominajka7

Niezapominajka7 napisano 4.01.2014 20:24

zgłoś do usunięcia

★☆ ŚPIJ SŁODZIUTKO PRZYJACIÓŁKO ☆★

Wszystko ma swój czas Wszystko jest zaplanowane, I te chwile ,na które czekamy I te wcale przez nas niechciane. Jest czas radości, który mógłby upływać wolniej, I czas smutku ponury co w nieskończoność się ciągnie. Jest czas spokoju, gdy morze cichutko mruczy rybakom, I zły czas niepokoju, szarpany szponami wiatru Jest czas długiego milczenia, gdy w gardle uwięzną słowa Jest czas ciągłego mówienia, kiedy rozpiera nas mowa ... Wszystko jest dobre w swoim czasie jeśli umiemy to przyjąć w darze I znaki czasu odczytywać Co będzie jutro - czas nam pokaże

Niech Twojego czasu nie odmierzają zegary, lecz bicie serca... Niech serce właśnie, wyznacza Ci szczęśliwe drogi, nie tylko w 2014 roku... ...ale zawsze...!!!

BUZIOL OD NIEBIESKIEJ

magdalenka95

magdalenka95 napisano 14.06.2014 15:53

zgłoś do usunięcia
obrazek
Carla.2016.Film

Carla.2016.Film napisano 30.01.2016 02:46

zgłoś do usunięcia

DTS7

DTS7 napisano 21.02.2016 19:09

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam

Atydonek_07 napisano 2.10.2016 19:32

zgłoś do usunięcia
HFu_75

HFu_75 napisano 6.03.2018 19:29

zgłoś do usunięcia
irek11

irek11 napisano 10.03.2019 19:42

zgłoś do usunięcia
WITAM SERDECZNIE I ZAPRASZAM DO MOJEGO CHOMIKAobrazek
fateja2287

fateja2287 napisano 6.11.2022 03:42

zgłoś do usunięcia
Super chomik
wilow30612

wilow30612 napisano 31.12.2022 10:23

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (27)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (27)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności