-
5099 -
1463 -
150399 -
10494
168506 plików
414,43 GB
Ciasto:
4 jajka
170 g suchego mielonego maku (bez problemu można już kupić w niemal każdym markecie)
3/4 szklanku drobnego cukru
cukier wanilinowy
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem śmietankowy:
500g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
masa czekoladowa:
250 g serka mascarpone
200 g kremu typu Nutella
poncz:
50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody
ponadto:
1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu
1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g)
2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto
Ciasto makowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.
Zółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Krem śmietankowy:
Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.
Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.
Masa czekoladowa:
Składniki masy powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze (jeśli dodacie ciepłą Nutellę do zimnego serka masa się zwarzy).
Mascaropne i Nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Najłatwiej za pomocą trzepaczki rózgowej.
Składanie ciasta:
Ciasto makowe odwrócić spodem do góry (macie wtedy gwarancję, że wierzch będzie idealnie równy). Skropić ponczem. Wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy ponownie wygładzić. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozprowadzić masę z Nutellą.
Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny.
Przed podaniem oprószyć wiórkami czekolady.
Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.
- sortuj według:
-
- 51 KB
- 8 wrz 16 11:41
-
- 33 KB
- 8 wrz 16 11:41
-
- 22 KB
- 8 wrz 16 11:41
-
- 21 KB
- 8 wrz 16 11:41
-
- 27 KB
- 8 wrz 16 11:41
-
- 28 KB
- 8 wrz 16 11:41
-
- 31 KB
- 8 wrz 16 11:41
-
8 -
15 -
0 -
0
23 plików
1,75 MB