-
99 -
47 -
4419 -
69
4668 plików
8,47 GB
Młode listki roślin: cykoria podróżnik (Cichorium intybus), mlecz warzywny (Sonchus oleraceus), fenkuł (Foeniculum vulgare), mak polny (Papaver rhoeas), dziki czosnek (np. Allium ampeloprasum), dzika sałata (Lactuca), kozibród łąkowy (Tragopon pratensis), ogórecznik (Borago officinalis), pokrzywa (Urtica dioica) i niewystępująca u nas Reichardia picroides. W innych regionach używa się też podobno mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale). Rośliny umyć, pokroić, wrzucić do gotującej wody. Gotować kilka minut, odsączyć, ostudzić, skropić oliwą i posolić do smaku. Mišancę serwuje się też na surowo. Można ją jeść osobno albo jako przystawkę do mięsa lub makaronu. Możemy użyć do niej też inne gatunki rosnące u nas na trawniku, np. stokrotkę zwyczajną (Bellis perennis) czy brodawnik zwyczajny (Leontodon hispidus). Kiedy zacząć ją przyrządzać? Gdy tylko na naszym przychaciu wychylą się spod śniegu pierwsze listki…
Łukasz Łuczaj,
doktor botaniki. Prowadzi eksperymenty nad odżywianiem się dzikimi roślinami.
Autor książki „Dzikie rośliny jadalne w Polsce. Przewodnik survivalowy”.
Na antenie Kuchni TV+ prowadzi program „Dziki obiad Łukasza Łuczaja”
Nie ma plików w tym folderze
-
0 -
0 -
0 -
0
0 plików
0 KB