-
99 -
47 -
4419 -
69
4668 plików
8,47 GB
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki
Zupa mleczna orkiszowa.
500ml pełnotłustego mleka
80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
40g mąki pszennej 550 lub 650
jedno jajko
dwie łyżki oliwy
dwie łyżki cukru muscovado (ewentualnie cukier kryształ, ale zmieni smak)
Pyszne, karmelizowane skórki z pomarańczy.
Składniki
pomarańcze 3 duże szt
cukier 1,5 szklanki
woda 1 szklaka
czekolada 200 gram
Sposób przyrządzenia
Pomarańcze myjemy, skórkę przecinamy na ćwiartki i obieramy. Usuwamy białą część po wewnętrznej stronie skórek.
Obrane skórki wrzucamy do rondelka i zalewamy zimną wodą.
Gotujemy, aż zrobią się miękkie czyli około 24 minut.
Gdy skórki zrobią się miękkie, odcedzamy i kroimy w cieniutkie paseczki.
W rondelku rozpuszczamy 1,5 szklanki cukru wraz ze szklanką wody. Mieszamy do rozpuszczenia cukru.
Do syropu wrzucamy paseczki z pomarańczy i gotujemy aż pomarańcze nabiorą ładnego, szklistego koloru.
Skórki wyjmujemy i układamy na papierze do pieczenia, zostawiamy do całkowitego wyschnięcia.
Gotowe skórki zatapiamy w czekoladzie (kąpieli wodnej) i układamy na papierze do pieczenia.
Musaka - składniki:
mięso mielone wołowe - 250 gramów
papryka - 1 sztuka
Sos w słoiku Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
mielony cynamon
bakłażan - 1 sztuka
starty żółty ser - 4 łyżki
ziemniaki - 300 gramów
olej - 2 łyżki
Musaka - sposób przygotowania:
Podsmaż mięso. Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.
Dolej 2 szklanki wody i Sos w słoiku Spaghetti Bolognese Knorr. Całość wymieszaj i zagotuj.
Bakłażana i ziemniaki pokrój w plastry, połącz z całością i gotuj ok. 3 minuty, po czym dopraw przyprawami.
Posmaruj tłuszczem naczynie do zapiekania, po czym przełóż do niego składniki musaki.
Na koniec posyp je serem i zapiekaj ok. 35 minut w 190 stopniach.
szczypta soli
Najzdrowsza, śniadaniowa zupka mleczna z domowym orkiszowym makaronem i cukrem muscovado!
Etapy przygotowania
Na stolnicę wysypujemy mąki, robimy kopczyk w środku i wbijamy jajko, wlewamy jedną łyżkę oliwy i doprawiamy odrobinką soli; wszystko razem mieszamy. Gdy ciasto będzie gładkie rozwałkowujemy je na grubość 1mm, wycinamy makaron (lub przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do makaronu i kroimy jak tagiatelle). Makaron wrzucamy na gotującą się wodę z drugą łyżką oliwy, dodajemy jeszcze szczyptę soli i gotujemy 3 minuty; odcedzamy. Mleko gotujemy z cukrem, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Łączymy mleko z makaronem. Smacznego
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sernik z Rosą
Czas przygotowania: 90 minut
Czas pieczenia: 70 minut
Składniki
ciasto:
30 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg cukru
2 żółtka
1 całe jajko
10 dkg margaryny
1 łyżka smalcu
ser:
1 kg sera białego
125 ml oleju
2 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
2 całe jajka
4 żółtka
piana:
6 białek
1 szkl. cukru
Wszystkie składniki na ciasto dobrze wymieszać (wyrobić). Następnie wyłożyć na blachę, równo wylepić robiąc kołnierz na brzegach blachy
Składniki do masy serowej również wymieszać i wylać na ciasto.
Piec ok 50 min
W tym czasie ubić białka z cukrem na sztywno.
Wylać na upieczone ciasto, równo rozłożyć i piec jeszcze przez 20 min
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
60 dag kabaczka
5 dag cebuli
3 ząbki czosnku
chilli
sól
4 łyżki posiekanej zieleniny z bazylią
pół łyżki oleju
Kabaczek umyć, obrać, przekroić na pół, oczyścić z luźnego miąższu z pestkami i pokroić w kostkę. Cebulę obrać opłukać, pokroić w drobną kostkę, posolić, ogrzewać na suchej patelni mieszając. Gdy zmięknie, dodać olej i włożyć pokrojony kabaczek. Skropić wrzącą wodą i dusić pod przykryciem. Czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać, dodać do duszącego się kabaczka, oprószyć chilli i udusić do miękkości. Wyłożyć na talerz, posypać zieleniną. Podawać do mięsa i ryb.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Kabaczki nadziewane ryżem i grzybami
1 kg kabaczka
3/4 szklanki ryżu
25 dag grzybów mieszanych lub pieczarek
cebula
łyżka zieleniny
8 dag tłuszczu
2 jajka
sól, pieprz
3-4 pomidory
Kabaczek obrać, przekroić wzdłuż na połowę, łyżka wydrążyć nasiona. skroić cienkie plasterki kabaczka od strony wypukłej podstawy, aby łatwo było już nadziane półówki ułożyć do duszenia. Ryż wsypać do dużej ilości wrzącej wody, gotować 10 min, odcedzić na sicie, przykryć, pozostawić do wystudzenia. Oczyszczone i drobno pokrojone grzyby podsmażyć w 1/3 przewidzianej ilości tłuszczu. Dodać do grzybów ryż, zieleninę, sól i pieprz oraz surowe jajka. Nadzienie wymieszać. Wydrążone kabaczki oprószyć solą i pieprzem, posypać zieleniną. Włożyć do kabaczków nadzienie tworząc z niego wałki wystające ponad kabaczek Ułożyć kabaczki w naczyniu ze stopionym tłuszczem, podlać bardzo małą ilością wody, dodać skrojone kawałki kabaczka Dusić lub piec w piekarniku do miękkości. Następnie dodać obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Wytworzony sos można doprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Podając posypać zieleniną.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Składniki na zapiekany kabaczek lub cukinię
kabaczek lub cukinia,
pomidor,
pół papryki,
szczypiorek lub natka pietruszki,
cebula,
kilka plastrów sera żółtego,
125 ml bulionu warzywnego,
łyżka bułki tartej,
bazylia,
tymianek,
kminek,
oregano,
sól, pieprz.
Kabaczek kroimy na dwie łódeczki, z których wydrążamy łyżką miąższ (tak, by przy skórce pozostała ok. 1-2 cm warstwa miąższu). Pomidory, paprykę, szczypiorek, cebulę i miąższ kroimy na drobne części.
Kabaczek wkładamy na chwilę do wrzątku i podgotowujemy. Warzywa doprawiamy i wkładamy do podgrzanych kabaczków. Farsz przykrywamy bułką tartą i serem. Całość wkładamy do wysmarowanych tłuszczem naczyń żaroodpornych i zalewamy niewielką ilością bulionu.
Zapiekamy ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C, po czym wyjmujemy, by wlać resztę bulionu. Trzymamy w piekarniku kolejne kilka minut aż powstanie sos (maks. 10 minut). Zapiekane kabaczki podajemy na ciepło
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
jeden duży kabaczek (może być duża cukinia)
ok 500 g dobrego mięsa mielonego
cebula (dwie duże lub 4-5 mniejszych)
ząbki czosnku
paczka ryżu
ser w plastrach do zapiekania
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
W garnku lub na na patelni podsmażamy mięso przyprawiając je solą i i pieprzem do smaku. Dodajemy czosnek oraz cebulę i dusimy ją do miękkości. Kiedy mięso nie będzie surowe a cebula uduszona pozostawiamy farsz do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy kabaczka.
Do farszu dodajemy ryż oraz jeśli jest taka potrzeba przyprawiamy do smaku. Dobre mięso mielone będzie na tyle zwarte ze farsz nie powinien być sypki. Zawsze można jednak dodać w tym momencie surowe roztrzepane jajko i wymieszać je z farszem.
Nakładamy farsz do kabaczka.Wierz przykrywamy żółtym serem.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika danie jest gotowe (i bardzo gorące Pieczony kabaczek nadziewany mielonym mięsem kuchnia polska przepis fo
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Paszteciki
Składniki (na 50-60 sztuk):
40g drożdży
½ łyżeczki cukru
100ml (nieco mniej niż ½ szklanki) wody
3 szklanki mąki
duża szczypta soli
100g jogurtu naturalnego
3 jajka
5 łyżek stopionego, ostudzonego smalcu
400-500g nadzienia (w tym przypadku ugotowane w wywarze mięso wieprzowe,odrobina warzyw z wywaru, posiekana podsmażona cebula, jajko, przyprawy)
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Gdy się rozpłyną, dodać 1-2 łyżki mąki, wymieszać, dodać nieco wody do uzyskania konsystencji śmietany. Odstawić.
Mąkę przesiać do miski miksera, wymieszać z solą.
Gdy zaczyn wyraźnie ruszy, wlać go do mąki. Dodać resztę wody, jogurt, jajka i wyrobić jednolite, gładkie ciasto.
Nadal wyrabiając dodać powoli stopiony smalec, wyrabiać do połączenia składników; potem jeszcze kilka minut, do chwili, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścian miski i od rąk. Powinno być niezbyt zwarte, luźne, ale nie lepkie.
Misę z ciastem przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 1-1½ godziny – aż ciasto urośnie dwukrotnie.
Nadzienie powinno być gotowe i w temperaturze pokojowej, gdy ciasto urośnie i zaczniemy je rozwałkowywać.
Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Podzielić na dwie części, jedną ułożyć znów w misce, przykryć.
Drugą - chwilę wyrobić, nadać z grubsza rękoma kształt kwadratu. Podsypać blat mąką, a placek rozwałkować na cienki, 2-3 milimetrowy prostokąt o szerokości ok. 40 i wysokości ok. 25 centymetrów. Przeciąć go wzdłuż, poziomym cięciem, w połowie wysokości: powstaną dwa płaty o szerokości 40 i wysokości 12-13 centymetrów.
2 centymetry poniżej górnej krawędzi jednego z płatów ułożyć nadzienie: powinno być uformowane w zwarty wałek o średnicy 1½-2 centymetrów, biegnący wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta.
Górną część ciasta założyć równo na nadzienie. Delikatnie zrolować całość ku dołowi; na samym końcu powinna powstać niewielka zakładka: 1½-centymetrowy pasek ciasta. Posmarować go wodą – za pomocą pędzelka lub palca, i dokończyć zwijanie.
Znów nieco podsypać blat mąką, i przeturlać rulon tak, aby zakładka znalazła się na dole. Pociąć rulon skośnie na kilkanaście pierożków. Odsuwać je w oprószone mąką miejsce na blacie, lub układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Powtórzyć czynności formowania pasztecików z pozostałym prostokątem i drugą częścią ciasta.
Paszteciki ułożyć na blachach, delikatnie przykryć, odstawić na 10-15 minut.
Piec nagrzać do 200 stopni.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Paszteciki krucho-drożdżowe
Takie paszteciki są pyszne do czystego, czerwonego barszczu. Można je nadziewać różnymi farszami, np. mięsem lub kapustą z grzybami. Moje są nadziane domowym pasztetem, w który zaopatruje nas moja teściowa. Przepis zresztą też pochodzi od teściowej.
Składniki:
0,5 kg mąki
kostka masła
50 g drożdży
szklanka gęstej śmietany
szczypta soli
Masło dokładnie posiekaj z mąką. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Połącz składniki i zagnieć ciasto. Na początku będzie się rozsypywało, ale nic nie dolewaj - po chwili nabierze elastyczności. Gotowe ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie rozwałkuj je na prostokąt, wysmaruj farszem i zwiń w roladę. Roladę pokrój po skosie. Paszteciki posmaruj żółtkiem rozmąconym z mlekiem i piecz około 30 minut w 180 stopniach.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sałatka grzybowo - warzywna
Składniki:
4 jajka,
1 puszka kukurydzy,
2 pęczki rzodkiewki,
40 dag pieczarek,
30 dag świeżych ogórków,
25 dag żółtego sera.
Sos:
2 łyżki majonezu,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
3 łyżki koncetratu pomidorowego,
sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Gotujemy jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.
Na dużą patelnię wsypujemy umyte, obrane i pokrojone w drobne kawałki pieczarki.Wewamy 2 szklanki wody, 2 łyżki oleju, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Dusimy pieczarki na średnim ogniu.
W małej miseczce mieszamy majonez z jogurtem i koncentratem. Dodajemy do smaku soli i pieprzu.
Ostudzone jajka obieramy ze skorupek. Oddzielamy żółtka od białek.
Białka i ser ścieramy na tarce z dużymi dziurkami (do osobnych misek).Natomiast żółtka na małych oczkach. Ogórki i rzodkiewkę kroimy na drobne kawałki.
W misce warstwowo układamy białka, odcedzoną kukurydzę, pieczarki, ogórki, rzodkiewki i ser. Na wierzch rozsmarowujemy sos .Układamy osatnią warstwę z żółtek.
Karkówka,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sposób przyrządzania:
Karkówkę pokroić na grubsze plastry, posolić, popieprzyć i obsmażyć na oleju z obu stron. Z miodu, keczupu i koncentratu zrobić bejcę do mięsa. Usmażone mięso włożyć do miski i zamarynować w bejcy, najlepiej przez noc w lodówce. Na następny dzień wyjąć z lodóki i przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego podlewając szklanką wody. Wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godz. Na 20 minut przed końcem wrzucić do mięsa suszone morele i śliwki, przykryć naczynie i podpiec. Karkówka smakuje najlepiej z podpieczonymi w skórkach ćwiartkach ziemniaków. Smacznego!
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
CHLEB RAZOWY Z ZIARNAMI. 15 g swiezych drożdży rozpuść w 1,5 szklanki letniej wody. dodaj 25 dkg maki zytniej razowej i 25 dkg maki pszennej razowej, łyzeczke soli, ok. 3/4 szkl. nasion z dyni, słonecznika, lnu i 2 łyzki oleju. Wyrób ciasto i odstaw do wyrosnięcia na 1-2 godziny. uformuj chleb i ułóż na blasze. Posyp ziarnami. Piecz w temp. 210 st 40-50 min. wystudz na kratce....Pozdrawiam serdecznie z
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ryba w cieście
Składniki
Ciasto
mąka pszenna 500 g
mleko 200 ml
masło 100 g
drożdże świeże 25 g
jajko 1 szt.
cukier 1 łyżecz.
sól 1 łyżecz.
Nadzienie
pieczarki 500 g
masło 2 łyż.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
dorsz - filet 500 g
ser żółty 200 g
natka pietruszki 2 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
zioła prowansalskie 1 łyżecz.
przyprawa do ryb 1 łyżecz.
DODATKOWO
jajko roztrzepane 1 szt.
Sposób przyrządzenia
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłe, stopione masło, resztę składników, wymieszać zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz: Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, udusić na łyżce masła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i podsmażyć na reszcie masła na osobnej patelni lub w rondlu. Uduszone pieczarki wymieszać z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki. Filet z ryby opłukać, natrzeć z obydwu stron solą, pieprzem białym, przyprawą do ryb i ziołami. Odstawić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na koło o średnicy ok. 30-35 cm, wyciąć kształt ryby. Nałożyć farsz pieczarkowo-cebulowy, na to całe filety ryby, posypać tartym serem, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Odciąć nożem niepotrzebne skrawki ciasta, formując kształt ryby (taki sam jak na spodzie). Z odkrojonych części ciasta zrobić rybie płetwy, oko i skrzela. Wokół ryby, na ogonie i na płetwach docisnąć ciasto widelcem. Za pomocą nożyczek wykonać rybie łuski. Całą rybę (powierzchnię posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem). Za pomocą szpatułki podnieść oklapnięte łuski.
Rybę wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180*C i piec kolejne 45 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykryć wierzch papierem do pieczenia.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
0,5 kg udka kurczaka (bez kości i skóry)
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
1 jajko
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
bułka tarta do obtoczenia
sól
pieprz
olej
Delikatne w smaku mielone kotlety drobiowe są rewelacyjne zwłaszcza dla dzieci. Chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Koniecznie spróbujcie mniej kalorycznej wersji tradycyjnych kotletów mielonych.
Przygotowanie
1. Pokrojone na mniejsze kawałki udka z kurczaka, mielę w maszynce do mielenia.
2. Pod koniec mielenia dodaję wcześniej namoczoną w mleku i odciśniętą czerstwą bułkę.
3. Do zmielonego mięsa dodaję jajko, sól, pieprz i granulowany czosnek. Wszystko dokładnie mieszam.
4. Wilgotnymi rękami formuję kotleciki, lekko je spłaszczam i obtaczam w tartej bułce.
5. Na patelni rozgrzewam olej i smażę kotlety po 8 -10 minut z każdej strony, aż będą złociste.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Gularz z pręgi
60 dag pręgi wołowej
5 dag suszonych grzybów
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
olej
sól
pieprz
Bardzo sycący, pachnący leśnymi grzybami gulasz z pręgi wołowej.Smakuje wyśmienicie szczególnie podany z domowymi kopytkami, kluskami śląskimi lub po prostu z kaszą.
Przygotowanie
1. Opłukane suszone grzyby zalewam wodą i moczę przez minimum 2 godziny (a najlepiej całą noc).
2. Mięso kroję w dosyć dużą kostkę, wrzucam je na rozgrzany olej, obsmażam a następnie duszę pod przykryciem.
3. Namoczone grzyby odcedzam na sitku, kroję w paski i gotuję w wodzie, w której się moczyły.
4. Kiedy grzyby się zagotują dodaję łyżkę masła i sól, dalej gotuje je na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając (łączny czas gotowania grzybów około 1 godziny).
5. Jeśli w trakcie duszenia sos za bardzo odparuje, to mięso podlewam wodą.
6. Po godzinie gotowania grzyby dodaję do mięsa, doprawiam pieprzem i solą. Mieszam i gotuję jeszcze około 30 minut.
7. Pod koniec duszenia mięsa, do osobnej miseczki wsypuję 2 łyżki mąki pszennej i wlewam zimną wodę, mieszam i wlewam na patelnię. W ten sposób zaprawiam gulasz i gotuję go jeszcze 10 minut.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Chleb pszenno razowy.
Składniki na 1 bochenek:
* 400 g mąki pszennej chlebowej
* 125 g mąki pszennej razowej lub żytniej (jasnej lub razowej)
* 2 łyżeczki soli
* 25 g masła, w temperaturze pokojowej
* 250 ml ciepłej wody (30 - 38ºC)
* 175 g surowych ziemniaków, umytych i nieobranych (startych na tarce na papkę, jak na placki)
* 2 łyżki octu balsamicznego lub słodowego
* 5 łyżeczek drożdży suchych (20 g) lub 40 g drożdży świeżych
Do większego naczynia wsypać mąki, suche drożdże* i sól. Dodać masło i wyrobić lekko między palcami. W drugim naczyniu wymieszać ciepłą wodę, starte ziemniaki, ocet - dodać do suchych składników i wyrobić klejące ciasto, dodając trochę więcej wody, jeśli ciasto wydawać się będzie zbyt suche. Odłożyć przykryte na 10 minut.
Po tym czasie lekko naoliwić dłonie i stolnicę, ponownie wyrobić i zagnieść ciasto. Odłożyć przykryte na 10 minut. Ponownie wyrobić i ponownie odłożyć pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do oprószonego mąką kosza do wyrastania, łączeniami ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem i odłożyć w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości o połowę, na około 20 - 30 minut.
Po tym czasie przełożyć na rozgrzany kamień lub blachę, szybko naciąć i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC, z parą**, przez około 40 - 50 minut. Wystudzić na kratce.
* świeże drożdże najpierw dodać do ciepłej wody i rozpuścić;
** na dolną półkę w piekarniku należy położyć żaroodporne naczynie z gorącą wodą;
Pyszne, karmelizowane skórki z
- sortuj według:
-
- 76 KB
- 2 paź 11 14:52
-
- 169 KB
- 2 paź 11 14:51
-
22 -
45 -
0 -
0
67 plików
8,45 MB