Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Bejituga
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 17.08.2024 23:53

  • pliki muzyczne
    25866
  • pliki wideo
    33902
  • obrazy
    35024
  • dokumenty
    60409

179682 plików
8549,41 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
Bejituga
★ Joga
 
AKWARIUM
 
Anonimowi Alkoholicy(4)
 
audiobook
 
Awans zawodowy - nauczyciel mianowany
Celtycki alfabet
DEKORACJA
 
Dzieje Narodu i Państwa Polskiego
 
Dzieje Kultury Polskiej
ebook
EFT
 
EFT metoda samouzdrawiani a
Mapy punktów
Film - masaż
 
Film Nauka pływania
 
Kurs pływania DVD !!!!!!! nowość
nauka pływania
 
nauka pływania
Nurkowanie - Lekcje
filmy fryzjerskie - jak zrobić fryzurę
 
Fotografia
 
Techniki Fotografowania
gorące rytmy (salsa, samba, merengue, bachata, cumbia...)
 
Salsaton (Salsa + Reggaeton)
kawały
 
Kinezjologia
 
Kinezjologiczn e nutki
Pomoce edukacyjne
konie i jeździectwo
 
Jeździectwo i konie
Konie jeździectwo
Szkolenie młodego konia (Storl)
kulinaria
 
Kurs fotografi (Bejituga)
magia
Majsterkowicz
 
makijaż
 
malarstwo
 
mandala + litery do pisania
 
mandala literowa
MANDALE
Mandale do kolorowania
mantry
 
Masaż
 
mediacje
metodologia i ps
 
MINERAŁY - Krzemiany
 
Mistrz Manipulacji
muzyka (Bejituga)
Najpiękniejsze bajki świata audiobook
 
nauka angielskiego
nauka chorwacki
 
nauka czeskiego
 
Nauka Jazdy kat. B
 
Prawo jazdy - znaki drogowe
nauka język chiński
 
Assimil
 
Audio - Volume 1 and 2
Nauka języka - chiński
nauka język duński
 
nauka język francuski (Bejituga)
nauka język grecki
 
GRECKI - Ελληνικά
Greek by Radio course
Learn Modern Greek
nauka język hiszpański (Bejituga)
nauka -język holenderski
 
Audio
języki skandynawskie, niderlandzki
nauka Język japoński
 
nauka język KOREAŃSKI - 한국어
 
nauka język niemiecki(Bejitug a)
nauka język norweski (Bejituga)
nauka język portugalski
 
nauka język słowacki
 
JĘZYK SŁOWACKI
nauka język szwedzki (Bejituga)
nauka język ukraiński
 
nauka język węgierski
 
nauka łaciński
 
nauka rosyjski
 
artykuły różne
książki
słowniki
nauka włoskiego(Bejitug a)
Negocjacje dla bystrzaków. Wydanie II
 
Mowa ciała - kreowanie własnego wizerunku
opiekun medyczny
 
OPS
 
paliatywna
 
niepełnosprawn ość
pies(Bejituga)
 
Piwo
PODROZE MARZEN
 
POMOC PSYCHOLOGICZNO - PEDAGOGICZNA
 
pomoc społeczna
 
Prywatne
PSZCZELARSTWO
 
10. KSIĄŻKI
Choroby
Filmy o pszczołach
 
GOSPODARKA PASIECZNA
miodosytnictwo
Nadrodzina pszczół apoidea
Pasieka 2007
PORADY dla początkujących i nie tylko
 
abc
Morfologia pszczoły
Nadrodzina pszczół apoidea
Produkty pszczele i przetwory miodowe - Wojtacki skan stron
systematyka pszczoły
Pszczelarstwo
Pszczelarstwo 2008 rocznik
Pszczelarstwo 2009 rocznik
Pszczelarstwo 2010
PSZCZELARSTWO św. Ambrożego
 
PSZCZELARST WO św. Ambrożego
pszczelarstwo( 1)
Różne rodzaje gospodarowania w zależności m.in. od rodzaju ula
systematyka pszczoły
TERMINARZ PSZCZELARSKI - KALENDARZ PRAC PASIECZNYCH
REHABILITACJA
 
rosliny- ogród
 
różne(Bejituga)
rysowanie,decoupa ge, biżuteria,witraż( Bejituga)
SAMODOSKONALENIE
 
Storczyki
 
studia (Bejituga)
sztuka przetrwania
 
TABATA-sport-fitn ess
 
taniec
 
TEATR TV
WEDKARSTWO
 
Wiedza o teatrze
winiarstwo
 
zabawy
 
zachomikowane
zachomikowane (Bejituga)
zdrowie(Bejituga)
ZIOŁA
 
Zneutralizuj Chemię
Pokazuj foldery i treści
Produkty pszczele i przetwory miodowe - Wojtacki Jest to profesjonalna książka ktora zawiera wiela ważnych informacji na temat produktów pszczelich i ich przetworów. Pod spodem zamieściłem przykładowe skany. Jakość B.Dobra, dodatkowo zamiesciłem też spis treści by pokazać co jest w tej książce.
Książkę tą bardzo trudno dostać, a egzemplarze z reguły są w tragicznym stanie. Miłej lektury

Miód pszczeli................. 7
Surowce, z których powstaje miód............ 7
Nektar.................. 7
Spadź.................. 9
Przebieg dojrzewania miodu .............. 12
Właściwości fizyczne i skład chemiczny miodu......... 18
Odbiór miodu (miodobranie)............. 25
Klarowanie i oczyszczanie miodu............ 30
Opakowania detaliczne i hurtowe............ 31
Przechowywanie miodu............... 35
Krystalizacja miodu................ 37
Typy i odmiany miodów.............. 38
Miody nektarowe............... 39
Miody spadziowe............... 42
Właściwości odżywcze i lecznicze miodu........... 43
Namiastki miodu................ 47
Miód jako produkt handlowy............. 49
Norma na miód................. 50
Analiza miodu................. 52
Pobieranie próbek miodu.............. 52
Oznaczanie zawartości suchej masy w miodzie........ 53
Oznaczanie zawartości wody lub ekstraktu w miodzie za pomocą refraktometru........ 57
Oznaczanie kwasowości miodu............ 59
Oznaczanie cukrów redukujących w miodzie......... 61
Oznaczanie zawartości sacharozy (łącznie z melecytozą) w miodzie .... 63
Oznaczanie aktywności diastatycznej miodu......... 65
Oznaczanie zawartości spadzi w miodzie.......... 66
Analiza pyłkowa miodu.............. 68
Wykrywanie zafałszowań miodu............. 75
Wykrywanie zafałszowań miodu sacharozą.......... 76
Wykrywanie zafałszowań miodu skrobią i syropem ziemniaczanym .... 78
Wykrywanie zafałszowań miodu melasą i surogatem....... 79
Wykrywanie obecności rozkruszka w miodzie.......... 80
Przetwory miodowe................ 80
Miody pitne..............…. 81
Miody pitne w dawnej Polsce............ 82
Wyrób miodu pitnego sposobem domowym........ 84
Wina owocowe i miodowe............. 94
Wina miodowe musujące.............. 102
Miody pitne skondensowane (wymrażane).......... 104
Piwo miodowe................ 106
Krupniki................. 109
Miód w naszej kuchni.............. 110
Pieczywo miodowe............ 117
Miód w kosmetyce domowej............. 122
Wosk pszczeli................. 130
Wydzielanie wosku przez pszczoły............ 130
Właściwości fizyczne i chemiczne wosku pszczelego........ 131
Woszczyna jako surowiec woskowy............ 132
Norma Branżowa na woszczynę............. 134
Przechowywanie woszczyny.............. 135
Szkodniki woszczyny............... 135
Przeróbka surowca woskowego............. 137
Sortowanie woszczyny.............. 137
Moczenie woszczyny i przygotowanie do wyciskania....... 137
Wyciskanie wosku za pomocą prasy śrubowej......... 138
Wytapianie wosku za pomocą prasy elektrycznej typu Tomer..... 138
Elektryczna prasa olejowa do wytapiania wosku........ 139
Wytapianie wosku za pomocą prasy hydraulicznej........ 140
Ekstrakcja wosku ze zboin............. 141
Topiarka słoneczna i jej użycie............ 142
Klarowanie wosku................ 143
Klasyfikacja wosku................ 143
Analiza wosku................. 144
Pobieranie próbek............... 144
Badanie organoleptyczne wosku............ 145
Oznaczanie gęstości............... 145
Oznaczanie temperatury topnienia........ 146
Oznaczanie liczby kwasowej............. 147
Oznaczanie liczby zmydlenia............. 147
Oznaczanie liczby estrowej........... 148
Wykrywanie zafałszowań wosku...........148
Norma na wosk pszczeli............... 150
Produkcja węzy................. 151
Wyrób węzy za pomocą praski............ 151
Wyrób węzy za pomocą grawerowanych walców ręcznych...... 151
Przemysłowy wyrób węzy.............. 153
Norma na węzę................ 155
Zastosowanie wosku poza pszczelarstwem.......... 157
Mleczko pszczele................ 159
Rola mleczka w rodzinie pszczelej............ 159
Właściwości fizyczne i skład chemiczny mleczka......... 159
„Kariera" mleczka pszczelego............. 163
Przygotowanie rodzin pszczelich do produkcji mleczka....... 165
Odbiór i konserwacja mleczka............. 166
Skup mleczka................. 168
Norma na mleczko pszczele.............. 168
Jad pszczeli.................. 171
Cechy fizyczne jadu pszczelego............. 171
Trujące działanie jadu pszczelego na organizm człowieka....... 172
Właściwości lecznicze jadu pszczelego........... 173
Pozyskiwanie jadu pszczelego............. 174
Preparaty z jadu................. 176
Jak postępować w razie użądlenia przez pszczołę......... 176
Kit pszczeli (propolis)............... 178
Właściwości fizyczne i skład chemiczny kitu pszczelego....... 179
Technologia pozyskiwania kitu pszczelego.......... 180
Zastosowanie kitu pszczelego jako leku........... 182
Pyłek kwiatowy i pierzga............... 187
Obnóże i pierzga................ 187
Skład chemiczny pyłku............... 188
Pozyskiwanie pyłku................ 189
Konserwacja i przechowywanie pyłku i pierzgi......... 199
Pozyskiwanie pierzgi................ 201
Zastosowanie pyłku i pierzgi jako produktu odżywczego ................ 202
Literatura.................. 205
  • 1,3 MB
  • 30 cze 16 9:54

z chomika Vigelvortz

  • 1,2 MB
  • 30 cze 16 9:54

z chomika Vigelvortz

  • 1,7 MB
  • 30 cze 16 9:54

z chomika Vigelvortz

  • 1,6 MB
  • 30 cze 16 9:54

z chomika Vigelvortz

  • 1,0 MB
  • 30 cze 16 9:54

z chomika Vigelvortz

  • 1,1 MB
  • 30 cze 16 9:54

z chomika Vigelvortz

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    6
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

7 plików
132,25 MB




Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności