-
25866 -
33902 -
35024 -
60409
179682 plików
8549,41 GB
Książkę tą bardzo trudno dostać, a egzemplarze z reguły są w tragicznym stanie. Miłej lektury
Miód pszczeli................. 7
Surowce, z których powstaje miód............ 7
Nektar.................. 7
Spadź.................. 9
Przebieg dojrzewania miodu .............. 12
Właściwości fizyczne i skład chemiczny miodu......... 18
Odbiór miodu (miodobranie)............. 25
Klarowanie i oczyszczanie miodu............ 30
Opakowania detaliczne i hurtowe............ 31
Przechowywanie miodu............... 35
Krystalizacja miodu................ 37
Typy i odmiany miodów.............. 38
Miody nektarowe............... 39
Miody spadziowe............... 42
Właściwości odżywcze i lecznicze miodu........... 43
Namiastki miodu................ 47
Miód jako produkt handlowy............. 49
Norma na miód................. 50
Analiza miodu................. 52
Pobieranie próbek miodu.............. 52
Oznaczanie zawartości suchej masy w miodzie........ 53
Oznaczanie zawartości wody lub ekstraktu w miodzie za pomocą refraktometru........ 57
Oznaczanie kwasowości miodu............ 59
Oznaczanie cukrów redukujących w miodzie......... 61
Oznaczanie zawartości sacharozy (łącznie z melecytozą) w miodzie .... 63
Oznaczanie aktywności diastatycznej miodu......... 65
Oznaczanie zawartości spadzi w miodzie.......... 66
Analiza pyłkowa miodu.............. 68
Wykrywanie zafałszowań miodu............. 75
Wykrywanie zafałszowań miodu sacharozą.......... 76
Wykrywanie zafałszowań miodu skrobią i syropem ziemniaczanym .... 78
Wykrywanie zafałszowań miodu melasą i surogatem....... 79
Wykrywanie obecności rozkruszka w miodzie.......... 80
Przetwory miodowe................ 80
Miody pitne..............…. 81
Miody pitne w dawnej Polsce............ 82
Wyrób miodu pitnego sposobem domowym........ 84
Wina owocowe i miodowe............. 94
Wina miodowe musujące.............. 102
Miody pitne skondensowane (wymrażane).......... 104
Piwo miodowe................ 106
Krupniki................. 109
Miód w naszej kuchni.............. 110
Pieczywo miodowe............ 117
Miód w kosmetyce domowej............. 122
Wosk pszczeli................. 130
Wydzielanie wosku przez pszczoły............ 130
Właściwości fizyczne i chemiczne wosku pszczelego........ 131
Woszczyna jako surowiec woskowy............ 132
Norma Branżowa na woszczynę............. 134
Przechowywanie woszczyny.............. 135
Szkodniki woszczyny............... 135
Przeróbka surowca woskowego............. 137
Sortowanie woszczyny.............. 137
Moczenie woszczyny i przygotowanie do wyciskania....... 137
Wyciskanie wosku za pomocą prasy śrubowej......... 138
Wytapianie wosku za pomocą prasy elektrycznej typu Tomer..... 138
Elektryczna prasa olejowa do wytapiania wosku........ 139
Wytapianie wosku za pomocą prasy hydraulicznej........ 140
Ekstrakcja wosku ze zboin............. 141
Topiarka słoneczna i jej użycie............ 142
Klarowanie wosku................ 143
Klasyfikacja wosku................ 143
Analiza wosku................. 144
Pobieranie próbek............... 144
Badanie organoleptyczne wosku............ 145
Oznaczanie gęstości............... 145
Oznaczanie temperatury topnienia........ 146
Oznaczanie liczby kwasowej............. 147
Oznaczanie liczby zmydlenia............. 147
Oznaczanie liczby estrowej........... 148
Wykrywanie zafałszowań wosku...........148
Norma na wosk pszczeli............... 150
Produkcja węzy................. 151
Wyrób węzy za pomocą praski............ 151
Wyrób węzy za pomocą grawerowanych walców ręcznych...... 151
Przemysłowy wyrób węzy.............. 153
Norma na węzę................ 155
Zastosowanie wosku poza pszczelarstwem.......... 157
Mleczko pszczele................ 159
Rola mleczka w rodzinie pszczelej............ 159
Właściwości fizyczne i skład chemiczny mleczka......... 159
„Kariera" mleczka pszczelego............. 163
Przygotowanie rodzin pszczelich do produkcji mleczka....... 165
Odbiór i konserwacja mleczka............. 166
Skup mleczka................. 168
Norma na mleczko pszczele.............. 168
Jad pszczeli.................. 171
Cechy fizyczne jadu pszczelego............. 171
Trujące działanie jadu pszczelego na organizm człowieka....... 172
Właściwości lecznicze jadu pszczelego........... 173
Pozyskiwanie jadu pszczelego............. 174
Preparaty z jadu................. 176
Jak postępować w razie użądlenia przez pszczołę......... 176
Kit pszczeli (propolis)............... 178
Właściwości fizyczne i skład chemiczny kitu pszczelego....... 179
Technologia pozyskiwania kitu pszczelego.......... 180
Zastosowanie kitu pszczelego jako leku........... 182
Pyłek kwiatowy i pierzga............... 187
Obnóże i pierzga................ 187
Skład chemiczny pyłku............... 188
Pozyskiwanie pyłku................ 189
Konserwacja i przechowywanie pyłku i pierzgi......... 199
Pozyskiwanie pierzgi................ 201
Zastosowanie pyłku i pierzgi jako produktu odżywczego ................ 202
Literatura.................. 205
- sortuj według:
-
0 -
6 -
0 -
0
7 plików
132,25 MB