Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
A-n-i-t-a
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ani

widziany: 14.09.2024 04:13

dodatkowe uprawnienia
  • pliki muzyczne
    18761
  • pliki wideo
    32305
  • obrazy
    196612
  • dokumenty
    6822

268282 plików
1213,35 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
A-n-i-t-a
= Moje KLIPY
 
KADR
Moje KLIPY2
swieta
= MOJE PRACE ═══════════════
 
= PRO SHOW PRODUCER - robimy klipy ═══════════════
 
=! ► MUZYKA - MP3 ═══════════════
 
=! ► TUTORIALE - PORADY ═══════════════
 
=► ● AVI - FOOTAGE
 
=► ● AVI - PNG- ŚWIĄTECZNE ═══════════════
 
=► ● AVI - PODKLADY ═══════════════
 
PODKLADY BEZ GŁOSU
PODKLADY2
=►► GRAFIKA i VIDEO ═══════════════
 
=►► PLUGINY- FILTRY ═══════════════
 
=►► PROGRAMY SYSTEMOWE
 
=►► ZRZUTY EKRANU ═══════════════
 
=►► DLA DZIECI
 
=►► FLASH - SWF ═══════════════
 
►► DODATKI- TUBKI - GRADIENTY - MASKI - KSZTAŁTY - PĘDZLE - CZCIONKI - RAMKI ═══════════════
 
►► PNG + GIFY -LALECZKI - JESIEŃ- WODA - TŁA - EMOTICONY - POSTACIE ═══════════════
 
● GENERATORY
 
● GRY
 
● ZNANI i LUBIANI
 
●●●● ABC KOMPUTERA ═══════════════
 
●●●● AUDIOBOOKI
 
●●●● E-BOOKI
 
●●●● KURS TAŃCA
 
●●●● TEATR - OPERA ═══════════════
 
✿ KUCHNIA -
 
- DEKORACJE
= na Szybko
= Świątecznie
= Wielkanoc
=Porady - Triki
CHLEB -Bułeczki
CIASTA
 
Florentynki
Pierniczki z witrażykam
CIASTA - Film
CIASTA - Pancakes
Ciasta bez pieczenia
Ciasta -BISZKOPT
CIASTA- Mąka samorosnąca
 
PRZYKŁADY
Ciasta- SERNIKI
Ciasto Francuskie
Ciasto-Łabędzi puch
DESERY
Dla Dzieci
DRÓB- UKA
FASOLA - BÓB
Galarety
GRIL - RUSZT
GRZYBY
Imbir
Irena Gumowska
 
Czy wiesz, co jesz
Kuchnia i medycyna
KAWA- Herbata
Książki Kucharskie
 
Interaktywn a książka
Kuchnie świata
MAKARON
Mięsne potrawy
Mięso - Kiełbasy
Mięso - Żeberka
Mięso Mielone
MIKROFALA
MIÓD
Montignac
NABIAŁ -JAJA
Naleśniki- Racuchy
NAPOJE - NALEWKI
Olej - Ocet
OMLET
OWOCE
PĄCZKI- FAFORKI
PIEROGI
PIZZA
PODROBY
PRZEKĄSKI
PRZYPAWY-ZIOŁA
RYBY
 
Pokaz
Ryż - Kasze
SAŁATKI
Savoir Vivre
Smaki i Smaczki
SOSY
SZynkowar
WIGILIA
z WARZYW
Ziemniaki
ZUPY
✿ HUMOR
 
✿ TABLICA ZNAKÓW
 
Kraje świata
✿ ZAKĄTKI - ŚWIATA - TURYSTYKA ═══════════════
 
✿ ZDROWIE - URODA - RATOWNICTWO ═══════════════
 
✿TECHNIKA
 
zachomikowane
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ PREZENTY
💦 ALL
 
💦 Iva
💦 Jasia
💦 Xena
💦 X A T
💦Zeta


  • 8,9 MB
  • 14 lut 15 19:24
  • 19 KB
  • 26 lis 13 1:08
  • 199 KB
  • 26 lis 13 1:05
  • 2,0 MB
  • 26 lis 13 0:59
  • 0,7 MB
  • 26 lis 13 0:26
  • 178 KB
  • 26 lis 13 0:25
  • 1,6 MB
  • 26 lis 13 0:15
  • 44 KB
  • 5 sty 13 12:26
  • 73 KB
  • 5 sty 13 12:26
  • 55 KB
  • 5 sty 13 12:26
  • 128 KB
  • 24 maj 12 1:02
  • 120 KB
  • 24 maj 12 0:51
  • 30 KB
  • 24 maj 12 0:03
  • 20 KB
  • 23 maj 12 23:57
Składniki:
- 3 kg kg śliwek
- 1 kg cukru
- 3 cukry waniliowe
- 25 dkg kakao gorzkiego

Sposób przyrządzenia:
Śliwki dokładnie umyłam, wydrylowałam. W przepisie powiedziane było aby przekręcić je dwa razy przez maszynkę do mięsa, ale u mnie to się nie sprawdziło. Za to po prostu zrobiłam z nich idealną papkę za pomocą blendera. Następnie przełożyłam do dużego, wysokiego garnka, wsypałam cukier i na średnim ogniu smażyłam przez 2 godziny, często mieszając aby się nie przypaliły. Po tym czasie, gdy masa zrobiła się już gęsta i zmniejszyła co najmniej o połowę swoją objętość dodałam resztę składników i gotowałam kolejne pół godziny. Gorącą nutellę przełożyłam do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręciłam i odwróciłam do góry dnem.

Uwagi:
Przy smażeniu trzeba bardzo uważać, masa uwielbia strzelać we wszystkich kierunkach, ja mam po niej 3 pamiątki na rękach. Nutella wyszła bardzo kakaowa i słodka, nie czuć w niej śliwek, ale być może po jakimś czasie się przegryzie, nie wiem bo próbowałam tylko przed włożeniem do słoiczków. Może następnym razem dodam mniej kakao i cukru. Długo trwa robienie tej nutelli, dlatego ja zaczęłam ją robić jako pierwszą, a w tym czasie zrobiłam również gruszki w syropie i nalewkę brzoskwiniową. Dzięki temu nie marnowałam czasu na pilnowanie, czy się śliwki nie przypalają. A i tak większość rzeczy przy robieniu nutelli, nalewki i gruszek wykonała Magg, a ja tylko koordynowałam jej czynności
  • 14 KB
  • 23 maj 12 23:27
Slodka Figa

Drzewo figowe to pierwsza z roslin wymieniona w biblii. To wlasnie liscmi z tego drzewa okryli sie Ewa i Adam, gdy po popelnieniu grzechu pierworodnego dostrzegli, ze sa nadzy. Od tej pory lisc figowy stal sie symbolem grzechu i upadku. Nie jest to jednak jedyna symbolika zwiazana z tym drzewem. Slodycz owocu figi sprawila, ze byla ona uwazana za cenny i wyjatkowy przysmak. Dlatego uznano ja tez za symbol Ducha Swietego, jako symbol tego, który zawiera w sobie wszystko co najlepsze. Samo drzewo figowe mieszkancom Palestyny kojarzy sie ze spokojem i obfitoscia. Czesto sadzono je tuz przy domach, by w cieniu jego rozlozystych lisci odpoczac od codziennych trosk i schronic sie przed upalem.

- Drzewo figowe uwazane jest za jedno z najstarszych drzew na ziemi – trudno wiec ustalic jego ojczyzne.
- To niewielkie drzewo dorasta do 10 m wysokosci. Jego pien ma gladka, szara kore, liscie sa rozlozyste, palczaste, a ciemnozielone owoce wypelnione drobnymi pestkami w miare dojrzewania staja sie fioletowo brazowe
- Slodkie figi byly prawdopodobnie pierwszymi owocami jakie spozywali ludzie. Jedzono je surowe, a takze suszone i marynowane. Wyrabiano z nich przetwory, dodawano do ciast, a nawet pieczono figowe chleby.

- „pokazanie komus figi” – gestu mówiacego, ze nic nie dostanie, wzielo sie stad, ze pojedyncza figa byla kiedys bardzo malo warta.
- Swieze owoce figi sa bardzo nietrwale, dotkniete szybko sie psuja, dlatego najczesciej jemy je suszone
- Owoce figi sa tez doskonalym lekarstwem na serce i kaszel, zas biale mleczko wydostajace sie z lodygi to doskonaly srodek dezynfekujacy
  • 24 KB
  • 23 maj 12 22:52
Sałatka
Czas przygotowania: 25 min
Składniki: 40dag truskawek, 1 mango, 1 avocado, opakowanie krewetek w zalewie, 5 dag orzeszków piniowych
Składniki sosu: 1 łyżeczka czerwonego octu winnego, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki musztardy Dijon, mały pęczek natki, sól i pieprz do smaku

Truskawki, mango i avocado umyć obrać i pokroić. Krewetki ugotować na parze. Ostudzone krewetki połączyć z owocami. Pokrojone warzywa wymieszać rękami.

Sos: Wszystkie składniki sosu wymieszać, dodać pokrojoną natkę energicznie mieszając aż do połączenia.

Wszystko zalać sosem. Posypać orzeszkami pinii. Przed podaniem schłodzić.

Przysmak
Czas przygotowania: 30 min
Składniki: 40 dag truskawek, 30 dag szparagów, główka sałaty karbowanej, 10 dag salami
Sos: 3 łyżeczki octu winnego, 6 łyżek oliwy z oliwek, pieprz, sól i cukier do smaku

Umyte szparagi ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu pokroić na małe kawałki. Obrane i umyte truskawki pokroić w plasterki. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki. Salami pokroić w cienkie paski. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.

Sos: ocet wymieszać z oliwą i doprawić. Pokrojone warzywa zalać sosem.

Odstawić do lodówki na 30 min. Najlepiej podawać do potraw z grilla.
  • 404 KB
  • 23 maj 12 22:52
Dla urody

Z truskawek można robić „pyszną” owocową maseczkę, które wpływają korzystnie na skórę, poprawiając wygląd cery.

Truskawkowe maseczki nawilżają skórę twarzy i ją odświeżają. Tonikiem, zrobionym ze świeżo wyciśniętych truskawek, można wybielić przebarwienia na skórze i rozjaśnić piegi. Maseczki można stosować w kuracjach trądzikowych. Dawno temu truskawkami leczono grzybicę, trądzik i poparzenia słoneczne. Bogate w mangan owoce bardzo korzystnie wpływają też na strukturę włosa.

Na straganach wkrótce pojawią się leśne, sezonowe owoce: jagody, poziomki, jeżyny. O ich walorach smakowych (i nie tylko) napiszemy niebawem.

Szybkie przepisy - w roli głównej truskawki w nietypowych zestawieniach

Deser
Czas przygotowania: 15 min
Składniki: 40 dag świeżych truskawek, 2 twarde jabłka, pęczek rzodkiewek, garść rodzynek, szczypta imbiry, pół szklanki jogurtu naturalnego, 3 łyżki musli, śmietana kremówka (ćwiartka szklanki), sok z cytryny (2 łyżeczki), łyżeczka cukier,

Rzodkiewki umyć, wysuszyć, pokroić w grubą kostkę. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda i również pokroić w kostkę. Umyte i wyszypułkowane truskawki przedzielić na pół. Wymieszać owoce, dodać rodzynki i musli, pokropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Przygotować sos ubijając śmietanę z cukrem i imbirem. Dodać jogurt naturalny. Wszystko polać zimnym sosem.
  • 43 KB
  • 23 maj 12 22:48
Truskawkowe ciekawostki

* To dzięki zawartym w truskawkach kwasom owocowym, mają one tak świeży i orzeźwiający smak.
* Truskawki należą do grupy owoców mających wpływ na zapobieganie powstawaniu chorób nowotworowych, a wszystko to za sprawą obecności w ich składzie kwasu elegonowego.
* Zawarte w truskawkach żelazo wzmacnia nasz organizm.
* Dzięki wysokiej zawartości potasu, magnezu i wapnia truskawki mają działanie odkwaszające.
* Wystarczy tylko zjeść 10 g truskawek w ciągu dnia, aby pokryć nasze całodzienne zapotrzebowanie na drogocenną witaminę C. Truskawki to owoce, które mogą być konsumowane przez cukrzyków. Zawarte w nich cukry fruktoza i glukoza są łatwo przyswajalne przez organizm.
* Ze względu na wysoką zawartość celulozy zalecane są w celu regulowania procesów trawiennych.
* Truskawki wykazują silne działanie bakteriobójcze, dzięki obecności fitocyn.
* Stosuje się je wspomagająco w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, a także chorób nerek i chorób wątroby.
* Gdy w czasie dojrzewania truskawek panuje pora deszczowa, te nie mają tak intensywnego smaku jak zazwyczaj. Francuzi określają to zjawisko mianem kradzieży smaku.
* Pierwszy deser truskawkowy z bitą śmietaną, podany został rosyjskiemu carowi Piotrowi I.
* Z uwagi na swoją sezonowość, truskawki należą do grupy owoców drogich. Ich wyjątkowość potwierdza fakt spożywania ich w towarzystwie wytwornego trunku, jakim jest szampan.
* Są częstym składnikiem diet odchudzających.
* Stosowane są w kosmetyce.
* Wbrew powszechnej opinii, owocem truskawki nie jest sam czerwony miąższ. Jest to tak zwane przerośnięte dno kwiatu truskawki, a owoce to drobne ziarenka, które znajdują się na jego powierzchni. To one najczęściej nas drażnią ochoczo wciskając się pomiędzy nasze zęby z czasie pałaszowania.
* Francuska arystokratka Madame Tallin zażywała kąpieli w truskawkach, co miało jej zapewnić jędrną skórę. Na taką kąpiel trzeba by było przeznaczyć minimum 12 kg truskawek.
* Pośród wielu zalet, znajdziemy i jedną wadę. Niestety truskawki mają silne działanie uczulające. Wiele osób cierpiących na alergię pokarmową nie może ich spożywać. Mogą także powodować wysypki na skórze po zastosowaniu zabiegów upiększających na bazie truskawek, dlatego przed nałożeniem kosmetyku z truskawkami na skórze należy wykonać test uczuleniowy na mało widocznym skrawku ciała.
  • 45 KB
  • 23 maj 12 22:48
Truskawki
Truskawki są jednym z naszych ulubionych owoców sezonowych. Kochamy jeść je w każdej postaci i w każdej ilości. Ale truskawki oprócz walorów smakowych mają także inne zalety.

W czasie trwania sezonu truskawkowego dość częstym widokiem są koszyczki wypełnione po brzegi apetycznymi truskawkami. Kuszą nas one swoim kolorem i zapachem. Na ich widok wzbiera nasz apetyt i czujemy potrzebę zaspokojenia naszych smakowych fantazji. Gotujemy z nimi pyszne domowe obiadki, robimy smaczne koktajle, desery i pieczemy smakowite ciasta. Ale truskawki to owoce, które nie tylko radują nasze kubki smakowe. Ich rola w naszym życiu znajduje swoje miejsce także w oddziaływaniu na nasze zdrowie i w kosmetyce podczas stosowania zabiegów pielęgnacyjnych, mających na celu zachowanie naszej urody.
  • 27 KB
  • 23 maj 12 22:48
„Obsługa” truskawek

* Truskawki należą do owoców, które cechuje wyjątkowo krótka trwałość od momentu zerwania z krzaczka. Nieskonsumowane lub nieprzetworzone bardzo szybko pleśnieją i nie nadają się do spożycia.
* Truskawki myjemy koniecznie pod bieżącą wodą, gdyż zawarte na nich bakterie chorobotwórcze lub pestycydy z nawozów mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia.
* Są doskonałym materiałem na mrożonki, dżemy i kompociki.
* Zerwane z krzaczka nie w pełni zaczerwienione i pozostawione w chłodnym i zaciemnionym miejscu do następnego dnia nabierają wyjątkowo soczysto-czerwonej barwy.

Truskawki - Chociaż można je kupować przez cały rok (np. w postaci mrożonek) to i tak najlepiej smakują na surowo latem, kiedy prosto z krzaka trafiają na nasz stół. Wyjątkowość truskawek tkwi w tym, że można je jeść i przetwarzać na wiele sposobów. Nie ma nic przyjemniejszego niż zimą otworzyć słoik ze słodziutką, truskawkową konfiturą – w mgnieniu oka robi się przyjemniej, pysznie i ciepło.

Dla zdrowia

Truskawki są małokaloryczne. Dużo w nich wody. Można zajadać się nimi do woli. Niestety nie wszyscy mogą je jeść bez ograniczeń – szczególną ostrożność muszą zachować alergicy i osoby podatne na uczulenie. Cukrzycy mogą je jeść, ale w niewielkich ilościach, najlepiej bez dodatków, które są uzupełnieniem truskawkowych deserów (cukier, śmietana itp.). Truskawki są składnikiem wielu odchudzających owocowo-warzywnych diet. Mają właściwości odtruwające i oczyszczające, wspomagają spalanie tłuszczy, dlatego polecane są dzieciom i starszym osobom z nadwagą. Truskawki to źródło kwasu elegonowego, który chroni przed chorobami nowotworowymi.

Dojrzałe owoce nie tylko pięknie pachną i smakują, ale kuszą również swoim wyglądem Truskawki to bogate źródło witamin: C, A, B1, B2, PP. Witamina PP reguluje dotlenianie krwi - to dobre lekarstwo dla osób z problemem anemii, szczególnie dzieci. Jedząc truskawki, uzupełniamy niedobory mikro- i makroelementów w naszym organizmie. Zawierają one także wiele odżywczych soli mineralnych, które poprawiają przemianę materii. Owoce zawierają wapń, fosfor, żelazo, magnez i mangan. Żelazo wzmacnia i reguluje proces krwiotwórczy, fosfor i wapń wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni.

Truskawki obniżają też kwasowość moczu i dlatego są polecane przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieni moczowych i żółciowych. Zawarte w truskawkach bogactwo ochrania nasz organizm przed reumatyzmem i wspomaga leczenie artretyzmu.
  • 44 KB
  • 23 maj 12 21:58
Placek bananowy



Składniki:

5 bananów
1 szklanka cukru
1 łyżka masła
przyprawy (wanilia, cynamon lub gałka muszkatołowa)
1 ½ szklanka mąki
1 ½ łyżeczka sody
1 jajko

Przygotowanie:

Ubić banany z cukrem i masłem. Dodać suche składniki, a następnie ubite ręcznie jajko. Piec w średniej temperaturze około 40 minut.
  • 64 KB
  • 23 maj 12 21:58
Sałatka z banana w sosie mandarynkowym



Składniki:

1 dojrzały banan
4 liście sałaty
6 plastrów szynki drobiowej
1 plaster żółtego sera pokrojonego w kostkę
¼ szklanki śmietany
¼ szklanki naturalnego soku z mandarynki
1 łyżka miodu
sól i pieprz
mandarynka (do dekoracji)

Przygotowanie:

Podrzeć sałatę rękoma i wyłożyć ją na płaski talerz. Posypać żółtym serem.

Pociąć banana w cienkie kawałki i położyć go na sałacie razem z szynką.

Wymieszać śmietanę z sokiem mandarynkowym i miodem. Dodać sól i pieprz.

Podawać sałatę polaną sosem lub postawić sos w osobnym naczyniu
  • 9 KB
  • 23 maj 12 21:53
Bananowe grzanki


Składniki:

1 szklanka mąki ze szczyptą soli
1 szklanka wody z dwoma łyżkami likieru pomarańczowego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu w proszku
olej
4 obrane dojrzałe banany

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę z solą w głębokim naczyniu. Powoli dodać wodę i likier pomarańczowy aż do otrzymania delikatnej mieszanki. Pozostawić około 30 minut. W innym naczyniu wymieszać cukier puder z cynamonem.

Na głęboką patelnię wylać olej i podgrzać go.

Przekroić banany na pół i przeciąć je wzdłuż. Otoczyć je w masie i ułożyć w gorącym tłuszczu na około 2 – 3 minuty aż do zezłocenia.

Wyjąć banany na papierową serwetkę i pozostawić do odkapania tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Można podawać z lodami waniliowymi.
  • 23 KB
  • 23 maj 12 21:52
Pieczone -Smażone banany


Składniki:

4 banany
4 łyżki rumu
4 łyżki soku pomarańczowego
2/3 szklanki pokruszonych biszkoptów
3 łyżki ciemnego cukru
2/3 szklanki śmietany


Przygotowanie:

Umieścić banany w naczyniu. Wymieszać rum z sokiem pomarańczowym i polać tym płynem banany. Wymieszać pokruszone biszkopty z cukrem. Posypać.

Smażyć banany przykryte nawoskowanym papierem przez 4 minuty.

Odkryć danie i polać je śmietaną. Podawać gorące.
  • 12 KB
  • 23 maj 12 21:52
Tort bananowy



Składniki:

1 kg mąki
12 jajek
1 kg masła
1 kg cukru
mleko
starta skórka pomarańczy lub cytryny
olejek waniliowy lub bananowy
cynamon
dowolna ilość bananów

Przygotowanie:

Miękkie masło wymieszać z cukrem. Dodać mleko, jajka, mąkę i skórkę pomarańczową.

Banany podgrzać około 2 – 3 minut w piekarniku. Następnie, podusić je widelcem i wymieszać pozostałymi składnikami. Przelać ciasto do posmarowanej masłem blachy i pozostawić w podgrzanym piekarniku około 12 minut.
  • 25 KB
  • 23 maj 12 21:52
Platany z szynką


Składniki (dla 4 osób):

4 małe platany
3 łyżki masła
4 plastry szynki
8 łyżek tartego, żółtego sera
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki
2 łyżki brandy i cytryny
sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Natrzeć platany cytryną. Owinąć każdy banan w plaster szynki i umieścić je w naczyniu z tłuszczem.

Na wierzchu położyć pokrojone w kawałeczki masło. Przykryć naczynie folią aluminiową i włożyć do gorącego piekarnika na 10 minut.

W innym garnku, podgrzać łyżkę masła z mąką wymieszaną z mlekiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać brandy. Następnie polać platany przygotowanym sosem, posypać utartym serem i wstawić do piekarnika do momentu zezłocenia.
  • 67 KB
  • 23 maj 12 21:50
Powszechnie wiadomo, ze banany są bardzo zdrowe i maja wysoka wartość odżywczą. Nie wszyscy jednak wiedza, ze warto je jeść także dla poprawy nastroju.
Zawarte w bananach składniki pokarmowe sprawiają, ze z powodzeniem można określić je "polepszaczami nastroju" - przekonuje Kinga Janik-Koncewicz, specjalista ds. żywienia człowieka, od 4 lat związaną z Fundacja Promocji Zdrowia.
Banany zawierają tryptofan i serotonine. Serotonina nie bez powodu nazywana jest ?hormonem szczęścia?. Jest to neuroprzekaźnik, czyli substancja przekazująca informacje w ośrodkowym układzie nerwowym. Serotonina m.in. działa przeciwdepresyjne i wplywa na pogodny nastrój. Substancja ta wykazuje działanie hamujące centralny układ nerwowy, przez co powoduje zmniejszenie napiecia nerwowego i podatność na stres.
Zawarte w bananach witaminy i składniki mineralne również wpływają na dobry nastrój. Magnez działa jak "pierwiastek antystresowy", a potas jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych.
  • 6 KB
  • 23 maj 12 21:34
Pokrzywa zwyczajna ( Urtica dioica L.)

Pokrzywa zwyczajna jest wieloletnia roślina zielna należąca do rodziny pokrzywowatych (Urticacaae).

Pokrzywa zwyczajna jest w Polsce bardzo pospolita.
Liście pokrzywy zawierają :

- potas
- wapn
- żelazo
- kwas krzemowy
- kwas mrówkowy
- kwas octowy
- histamine
- serotonine
- flawonoidy
- karotynoidy
- witaminę C , E , B1 , B2

Pokrzywa zwyczajna pomaga na reumatyzm , schorzenia woreczka żółciowego , niedokrwistość. Ma także dobry wpływ na procesy przemiany materii. Pokrzywe zwyczajna stosuje sie takze w kosmetyce.

Współcześnie preparaty z pokrzywy zwyczajnej stosuje się przy krwawieniach macicznych , płucnych i jelitowych. Skuteczna tez jest przy krwawieniach żylaków odbytu. Odwar z pokrzywy zwyczajnej obniżą zawartość cukru we krwi. Homeopatia używa esencji ze świeżego ziela pokrzywy.

Przepis na nalewkę z pokrzywy :
Liście świeżej pokrzywy zwyczajnej zalej spirytusem i odstaw na 3 tygodnie. Przemywaj tym rany , czyraki i wrzody. nalewka pomaga także na łupież
  • 10 KB
  • 23 maj 12 21:34
Pierogi z pokrzywą i ornamentem
Składniki:

300 g mąki pszennej
200g mąki pszennej graham
łyżeczka oleju
woda
100g granulatu sojowego
2 ząbki czosnku
150g pokrzywy
sól, pieprz
Robienie:

Granulat namoczyć we wrzątku. Pokrzywę umyć, sparzyć wrzątkiem (potem ten wrzątek można wypić, bo jest on przepyszną pokrzywową herbatką), odsączyć i posiekać. Wymieszać z granulatem i czosnkiem i doprawić. I to jest farsz.
Z mąk, wody i oleju zagnieść ciasto na pierogi.
Pojedyncze listki koniczyny, krwawnika lub pokrzywy sparzyć wrzątkiem przez chwilę, żeby zmiękły.
Rozwałkować ciasto, wykrajać szklanką kółka, i wcześniej przygotowane listki przykładać do krążków i palcami mocno podociskać, żeby ładnie trzymały się ciasta.
Lepić pierogi z dwóch kółek, wrzucać na osolony wrzatek, gotować kilka minut od wypłynięcia.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    17
  • obrazy
    63
  • pliki wideo
    27
  • pliki muzyczne
    0

107 plików
472,83 MB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (46)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (46)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności