Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
A-n-i-t-a
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ani

widziany: 3.11.2024 09:41

dodatkowe uprawnienia
  • pliki muzyczne
    18760
  • pliki wideo
    32313
  • obrazy
    196479
  • dokumenty
    6755

268088 plików
1212,78 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
A-n-i-t-a
= Moje KLIPY
 
KADR
Moje KLIPY2
swieta
= MOJE PRACE ═══════════════
 
= PRO SHOW PRODUCER - robimy klipy ═══════════════
 
=! ► MUZYKA - MP3 ═══════════════
 
=! ► TUTORIALE - PORADY ═══════════════
 
=► ● AVI - FOOTAGE
 
=► ● AVI - PNG- ŚWIĄTECZNE ═══════════════
 
=► ● AVI - PODKLADY ═══════════════
 
PODKLADY BEZ GŁOSU
PODKLADY2
=►► GRAFIKA i VIDEO ═══════════════
 
=►► PLUGINY- FILTRY ═══════════════
 
=►► PROGRAMY SYSTEMOWE
 
=►► ZRZUTY EKRANU ═══════════════
 
=►► DLA DZIECI
 
=►► FLASH - SWF ═══════════════
 
►► DODATKI- TUBKI - GRADIENTY - MASKI - KSZTAŁTY - PĘDZLE - CZCIONKI - RAMKI ═══════════════
 
►► PNG + GIFY -LALECZKI - JESIEŃ- WODA - TŁA - EMOTICONY - POSTACIE ═══════════════
 
● GENERATORY
 
● GRY
 
● ZNANI i LUBIANI
 
●●●● ABC KOMPUTERA ═══════════════
 
●●●● AUDIOBOOKI
 
●●●● E-BOOKI
 
●●●● KURS TAŃCA
 
●●●● TEATR - OPERA ═══════════════
 
✿ KUCHNIA -
 
- DEKORACJE
= na Szybko
= Świątecznie
= Wielkanoc
=Porady - Triki
CHLEB -Bułeczki
CIASTA
 
Florentynki
Pierniczki z witrażykam
CIASTA - Film
CIASTA - Pancakes
Ciasta bez pieczenia
Ciasta -BISZKOPT
CIASTA- Mąka samorosnąca
 
PRZYKŁADY
Ciasta- SERNIKI
Ciasto Francuskie
Ciasto-Łabędzi puch
DESERY
Dla Dzieci
DRÓB- UKA
FASOLA - BÓB
Galarety
GRIL - RUSZT
GRZYBY
Imbir
Irena Gumowska
 
Czy wiesz, co jesz
Kuchnia i medycyna
KAWA- Herbata
Książki Kucharskie
 
Interaktywn a książka
Kuchnie świata
MAKARON
Mięsne potrawy
Mięso - Kiełbasy
Mięso - Żeberka
Mięso Mielone
MIKROFALA
MIÓD
Montignac
NABIAŁ -JAJA
Naleśniki- Racuchy
NAPOJE - NALEWKI
Olej - Ocet
OMLET
OWOCE
PĄCZKI- FAFORKI
PIEROGI
PIZZA
PODROBY
PRZEKĄSKI
PRZYPAWY-ZIOŁA
RYBY
 
Pokaz
Ryż - Kasze
SAŁATKI
Savoir Vivre
Smaki i Smaczki
SOSY
SZynkowar
WIGILIA
z WARZYW
Ziemniaki
ZUPY
✿ HUMOR
 
✿ TABLICA ZNAKÓW
 
Kraje świata
✿ ZAKĄTKI - ŚWIATA - TURYSTYKA ═══════════════
 
✿ ZDROWIE - URODA - RATOWNICTWO ═══════════════
 
✿TECHNIKA
 
zachomikowane
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ PREZENTY
💦 ALL
 
💦 Iva
💦 Jasia
💦 Xena
💦 X A T
💦Zeta
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 222 KB
  • 26 lis 13 0:17
  • 159 KB
  • 26 lis 13 0:17
  • 53 KB
  • 26 lis 13 0:17
  • 45 KB
  • 26 lis 13 0:17
  • 69 KB
  • 26 lis 13 0:17
  • 60 KB
  • 26 lis 13 0:17
  • 19 KB
  • 26 lis 13 0:17
  • 145 KB
  • 26 lis 13 0:17
  • 222 KB
  • 26 lis 13 0:17
  • 76 KB
  • 26 lis 13 0:17
  • 244 KB
  • 26 lis 13 0:17
  • 48 KB
  • 26 lis 13 0:17
  • 51 KB
  • 25 lis 13 23:58
  • 209 KB
  • 25 lis 13 23:58
  • 159 KB
  • 25 lis 13 23:58
  • 18,5 MB
  • 13 lis 13 9:39
  • 20 KB
  • 13 lis 13 9:38
  • 9 KB
  • 23 maj 12 19:42
Grzyby nadziewane wątróbką

Składniki
6 szt. Dużych grzybów
2 krążki wątróbki( z kaczki,lub gęsi)
konfitura z cebuli
sól,pieprz,oliwa z oliwek i ocet balsamiczny(ciemny)

Grzyby posolić i popieprzyć, polać oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Na każdym z grzybów położyć po trochę wątróbki.
Na to położyć odrobinę konfitury z cebuli.
Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
Podawać można z wytrawnym czerwonym winem
  • 36 KB
  • 23 maj 12 19:42
Grzyby - jak przechowywać

W zasadzie grzyby powinno się przetwarzać od razu po zebraniu, a przynajmniej je oczyścić, bo inaczej zrobaczywieją. Grzybów w żadnym wypadku nie przechowujemy w szczelnych np. plastykowych torebkach. Najlepsze do tego celu sa koszyki wiklinowe. Jeśli nasze zbiory musimy przez jakiś czas przechowywać, to po oczyszczeniu zawijamy je w czysta ściereczkę i kładziemy w chłodne miejsce.

Jak konserwować grzyby?
W zasadzie dysponujemy pięcioma możliwościami: wekowanie, marynowanie, suszenie, kiszenie, solenie.

Wekowanie /jest to chyba najlepszy sposób, zachowujący najwięcej właściwego smaku i aromatu/, sporządzanie marynaty przez zalanie obgotowanych grzybów octem i przyprawami, suszenie, kiszenie oraz solenie.

WEKOWANIE:
tym sposobem można konserwować borowiki, pieczarki, rydze, maślaki, gąski, opieńki, kozaki i inne.

SOLENIE
można solić borowiki, rydze, maślaki, gąski, kurki.
Należy solić każdy rodzaj grzybów oddzielnie.

SUSZENIE:
najczęściej suszymy borowiki, podgrzybki i kozaki. Grzyby należy uważać za ususzone, jeśli łatwo się lamią. Grzyby suszone będą jak świeże, jeśli wymoczymy je w osolonym mleku.

KISZENIE:
nadają się rydze, borowiki, maślaki i gąski. Kisi się każdy rodzaj grzybów oddzielnie.
  • 16 KB
  • 23 maj 12 19:42
Skarby polskich lasów to prawdziwe smakołyki. Do ich przygotowania nie potrzeba zbyt wiele wysiłku ani wyszukanych składników. Wystarczy szczypta Vegety.

Grzyby to wdzięczne produkty, z których można wyczarować przeróżne specjały. Szczególnie wtedy, gdy przyrządzenie potrawy przywołuje wspomnienia z jesiennego grzybobrania.
A Polacy znani są ze swojego zamiłowania do aromatycznych potraw z rydzów, maślaków, podgrzybków … i tych świeżych i tych suszonych.
Grzyby możemy dusić w sosie ze śmietaną i cebulka, smażyć delikatnie oprószone maka lub ugotować w zawiesistej zupie. Zebrane podczas porannego spaceru w lesie najlepiej zamarynować lub ususzyć na zimowy barszcz biały czy świąteczne uszka.
Możemy je także własnoręcznie zamrozić aby, gdy nadejdzie zima, upichcić rozgrzewające i pożywne danie.
Grzyby nie wymagają używania wielu przypraw. Ich aromat doskonale uwypukla Vegeta standard, królująca od lat w spiżarce polskiej gospodyni. Vegeta podkreśli smak borowików, boczniaków, pieczarek, kurek i wszystkich innych gatunków grzybów.
Można jej używać jako jedynej przyprawy lub w połączeniu z liśćmi laurowymi, pieprzem, natka pietruszki, majerankiem czy tez tymiankiem.

Wyborny gulasz z grzybów
Czas przygotowania 45 min
Wartość energetyczna 793 kcal / 3315 kJ
Składniki dla 4 osób
600 g grzybów (pieczarek, boczniaków, kurek, borowików)
10 g suszonych borowików
3 łyżki oleju
40 g wędzonego boczku
warzywa: 1 cebula, 2 marchewki, seler naciowy
przyprawy: 1 łyżka Vegety, pieprz, sól, liść laurowy, majeranek, tymianek, natka pietruszki, 3 ząbki czosnku
100 ml śmietany i 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
ocet winny
200 g ziemniaków

Przygotowanie
Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na duże kawałki. Boczek pokroić w drobna kostkę, marchewkę w krążki, a cebule drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju obsmażyć boczek i cebule, dodać marchewkę
i dalej smażyć. Następnie dodać suszone borowiki i inne grzyby. Dokładnie obsmażyć, posypać Vegeta i dusić podlewając gorącą wodą. Kiedy grzyby będą na wpół miękkie, dodać liść laurowy, seler naciowy, majeranek, posolić i dalej gotować na lekkim ogniu. Pod koniec gotowania gulasz popieprzyć. Do gulaszu wmieszać mąkę ziemniaczana rozcieńczoną wodą, śmietanę, posiekana natkę pietruszki, posiekany czosnek oraz dodać odrobinę octu winnego. Podczas gdy gulasz się gotuje, odrębnie ugotować pokrojone ziemniaki, rozgnieść je i wmieszać do gulaszu.
Małe tajemnice
Ocet winny można zastąpić białym winem. Gęstości gulaszowi nadają rozgniecione ziemniaki i maka ziemniaczana. Jako dodatek podawać purée ziemniaczane.
  • 0,7 MB
  • 6 maj 12 17:04
  • 170 KB
  • 10 lis 07 8:23
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    41
  • obrazy
    8
  • pliki wideo
    5
  • pliki muzyczne
    0

55 plików
116,06 MB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (46)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (46)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności