Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
A-n-i-t-a
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ani

widziany: 5.06.2024 04:44

dodatkowe uprawnienia
  • pliki muzyczne
    18775
  • pliki wideo
    32297
  • obrazy
    196610
  • dokumenty
    6827

268293 plików
1215,08 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
A-n-i-t-a
= Moje KLIPY
 
KADR
Moje KLIPY2
swieta
= MOJE PRACE ═══════════════
 
= PRO SHOW PRODUCER - robimy klipy ═══════════════
 
=! ► MUZYKA - MP3 ═══════════════
 
=! ► TUTORIALE - PORADY ═══════════════
 
=► ● AVI - FOOTAGE
 
=► ● AVI - PNG- ŚWIĄTECZNE ═══════════════
 
=► ● AVI - PODKLADY ═══════════════
 
PODKLADY BEZ GŁOSU
PODKLADY2
=►► GRAFIKA i VIDEO ═══════════════
 
=►► PLUGINY- FILTRY ═══════════════
 
=►► PROGRAMY SYSTEMOWE
 
=►► ZRZUTY EKRANU ═══════════════
 
=►► DLA DZIECI
 
=►► FLASH - SWF ═══════════════
 
►► DODATKI- TUBKI - GRADIENTY - MASKI - KSZTAŁTY - PĘDZLE - CZCIONKI - RAMKI ═══════════════
 
►► PNG + GIFY -LALECZKI - JESIEŃ- WODA - TŁA - EMOTICONY - POSTACIE ═══════════════
 
● GENERATORY
 
● GRY
 
● ZNANI i LUBIANI
 
●●●● ABC KOMPUTERA ═══════════════
 
●●●● AUDIOBOOKI
 
●●●● E-BOOKI
 
●●●● KURS TAŃCA
 
●●●● TEATR - OPERA ═══════════════
 
✿ KUCHNIA -
 
- DEKORACJE
= na Szybko
= Świątecznie
= Wielkanoc
=Porady - Triki
CHLEB -Bułeczki
CIASTA
 
Florentynki
Pierniczki z witrażykam
CIASTA - Film
CIASTA - Pancakes
Ciasta bez pieczenia
Ciasta -BISZKOPT
CIASTA- Mąka samorosnąca
 
PRZYKŁADY
Ciasta- SERNIKI
Ciasto Francuskie
Ciasto-Łabędzi puch
DESERY
Dla Dzieci
DRÓB- UKA
FASOLA - BÓB
Galarety
GRIL - RUSZT
GRZYBY
Imbir
Irena Gumowska
 
Czy wiesz, co jesz
Kuchnia i medycyna
KAWA- Herbata
Książki Kucharskie
 
Interaktywn a książka
Kuchnie świata
MAKARON
Mięsne potrawy
Mięso - Kiełbasy
Mięso - Żeberka
Mięso Mielone
MIKROFALA
MIÓD
Montignac
NABIAŁ -JAJA
Naleśniki- Racuchy
NAPOJE - NALEWKI
Olej - Ocet
OMLET
OWOCE
PĄCZKI- FAFORKI
PIEROGI
PIZZA
PODROBY
PRZEKĄSKI
PRZYPAWY-ZIOŁA
RYBY
 
Pokaz
Ryż - Kasze
SAŁATKI
Savoir Vivre
Smaki i Smaczki
SOSY
SZynkowar
WIGILIA
z WARZYW
Ziemniaki
ZUPY
✿ HUMOR
 
✿ TABLICA ZNAKÓW
 
Kraje świata
✿ ZAKĄTKI - ŚWIATA - TURYSTYKA ═══════════════
 
✿ ZDROWIE - URODA - RATOWNICTWO ═══════════════
 
✿TECHNIKA
 
zachomikowane
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ PREZENTY
💦 ALL
 
💦 Iva
💦 Jasia
💦 Xena
💦 X A T
💦Zeta



Aby potrawa była smaczna i oryginalna, często nie wystarcza przygotowanie jej dokładnie według przepisu. Są różne sposoby i sztuczki ułatwiające przyrządzanie dań
Nie z każdej mąki
Smak i wygląd drożdżowego ciasta zależy między innymi od właściwie dobranej mąki. Przede wszystkim musi być świeża. Taka mąka, gdy ją ściśniemy w dłoni, zbija się w grudki, ale po rozprostowaniu dłoni natychmiast się rozsypuje. Jest miękka, słodkawa, ma przyjemny zapach, a przy zagniataniu lekko chrzęści. Znaczenie ma też dobór odpowiedniego gatunku mąki do konkretnego rodzaju ciasta. Do ciast kruchych i pół-kruchych najlepsza jest
krupczatka. Natomiast ciasta drożdżowe i smażone dobrze się udają, jeśli przy¬rządzimy je z mąki pszennej (2/3) wy¬mieszanej z krupczatka (1/3). Na strudle najlepsza jest bardzo miałka i do¬brze przesiana mąka pszenna. Przesiewa¬nie mąki jest wskazane w każdym przypadku - w ten sposób bowiem napowietrza się ją i pozbawia zanieczyszczeń.

Dodatki do ciast drożdżowych
Są to bakalie: rodzynki, migdały, orzechy, smażona lub kandyzowana skórka pomarańczowa, a także aromaty i esencje zapachowe. Ingrediencje te korzystnie wpływają na smak i zapach ciasta. Zapracowanym paniom do¬mu, które nie lubią celebracji z przygotowywaniem rozczynu, polecamy drożdże instant - dodaje się je wprost do mąki i od razu zagniata z innymi składnikami. Do tradycyjnych bab i placków pasuje lukier, który nie tylko dodaje im smaku i urody, ale także chroni przed wysychaniem. Niestety, w sprzedaży nie ma gotowych lukrów. Jeśli drożdżowe ciasto na¬sączymy ponczem, możemy wykończyć je gotową polewą.
  • 124 KB
  • 23 maj 12 22:27
  • 62 KB
  • 23 maj 12 22:22
Podstawowe zasady podczas przyjęcia

Dla gospodarzy:

* Wszystkich gości witamy jednakowo serdecznie
* Muzyka, która towarzyszy uroczystości, nie może być zbyt głośna, by nie zagłuszała rozmowy.
* Gospodarz domu nie powinien zajmować miejsca, dopóki wszyscy goście nie usiądą
* Gdy podajemy konkretna godzinę rozpoczęcia przyjęcia należy zaczekać pól godziny na wszystkich gości, po upływie tego czasu można zasiąść do stołu.
* Potrawy podaje się zawsze z lewej strony siedzącego gościa, tylko napoje i zupy z prawej. Opróżnione talerze zabieramy z prawej strony, czyste podajemy z lewej.
* Kiedy można sprzątać nakrycie gościa? Jeżeli nóż i widelec leżą na talerzu skrzyżowane lub stykają się końcami tworząc odwrócona literę V, znaczy to, ze nasz gość jeszcze będzie jadł. Gdy sztućce leżą równolegle, możemy sprzątnąć nakrycie.
* Bardzo ważna zasada, o która powinni zadbać wszyscy domownicy!!! Gospodyni nie może spędzić całego przyjęcia w kuchni!

Podstawowe zasady dla gości:

* Serwetę z materiału rozkładamy i kładziemy na kolana.
* Jeśli gospodarze proszą nas o punktualne przybycie, bo zaplanowali gorące danie, bezwzględnie dostosujmy się do ich prośby.
* Nie należy upominać się o następny kieliszek alkoholu.
* Nie można podczas posiłku poprawiać fryzury albo makijażu.
* Nie wypada gestykulować trzymając w rekach sztućce.
* Kieliszki chwytamy za nóżkę. Schłodzone napoje utrzymują wówczas właściwą temperaturę.
* Gdy nie wiemy, do czego służą podane sztućce, zerknijmy dyskretnie na zachowanie sąsiadów.
* Nie można nikogo namawiać i zmuszać do picia alkoholu.
* Należy jeść estetycznie, aby nie sprawiać swoim sposobem jedzenia przykrości innym.
* Nie można rozmawiać z pełnymi ustami ani dmuchać na zbyt gorące potrawy.
  • 95 KB
  • 23 maj 12 21:23
  • 0,6 MB
  • 23 maj 12 21:22
  • 22 KB
  • 23 maj 12 21:22
Wielka kolacja. Ryba cała lub w dzwonkach. - Lekka jarzyna z małymi kotlecikami. - Potrawa z drobiu lub dziczyzny. - Majonez, zimne pasztety. - Pieczenie. - Sałaty i kompoty. - Ciepłe lub zimne melszpeizowe potrawy. - Galarety lub kremy. - Lekkie ciasta. - Lody. - Deser.
Kolacja skromniejsza. Ryby w całości lub majonez. - Pieczyste. - Sałaty lub konserwy. - Galarety lub lody. - Deser.

Kolacje zwyczajne. 1. Pieczyste. - Sałaty i konserwy. - Legumina.
2. Polędwica. - Włoski makaron z szynką.
3. Potrawa z kapłanów. obłożona ryżem lub ciastkami. - Pieczyste - Sałaty.
Zimna kolacja. Zimne pieczenie. - Szynka, ozór wędzony. - Cała ryba z sosem remuladowym. - Zimne pasztety. Sałaty rozmaite. - Zimne melszpeizowe potrawy. - Kremy, galarety, kompoty. - Chleb, masło i ser.

Herbata angielska. Herbata. - Cytryna, sok, arak, śmietanka - Chleb, masło świeże i sardelowe. - Sery rozmaite - Wędliny. - Sarna lub rolada na zimno: Ciasta rozmaite i oblaty. Konfitury i owoce. - Torty.

Wielkie śniadanie. Bulion. - Kotlety z sosem. Małe pasztety. - Potrawa z dziczyzny. - Pieczone kwiczoły, kuropatwy. - Pasztety z gęsich wątróbek - Szynka. - Galarety. - Mix- pikles. - Łosoś, kawior, ostrygi. - Kompoty. - Pieczeń na zimno. Wszystko do wyboru.

Podwieczorek letni. Chcąc podać elegancko kawę na podwieczorek, należy ją dać zamrożoną. Prócz tego podają się różne owoce, jakich tylko pora dostarcza. Maliny i poziomki, a do nich śmietanka, cukier, wino czerwone i arak do melona, lub arbuza, miód w plastrach, śmietanka kwaśna, chleb wiejski na serwatce i razowy, masło świeże bez soli, wreszcie konfitury, jeżeli owoców nie ma.
Orzechy świeże włoskie, obrane z zielonej skórki, rozcięte na połowy, do tego miód. Za napój do podwieczorku podaje się sok do wody, biszof i wszelkie chłodniki. Do podwieczorku podają się także ciasta, lecz dobre, wykwintne, jako to: makaroniki, marengo, babka dobra i tym podobne.
  • 59 KB
  • 23 maj 12 21:22
Nakrycie stołu.
Nakrycie i przybranie stołu nie należy do wydziału kuchni, jednakowoż obeznanie się z niem przy większych obiadach jest dla gospodyni konieczne.

Stół ustawia się wzdłuż pokoju, jeżeli zaś pokój nie jest dość długi, można w podkowę ustawić; miejsca rachuje się na osobę 3 stopy. Po nakryciu obrusem stawia się na środku stołu wazon z kwiatami lub baumkuch, kosze z owocami, zastawę z deserem, świece w kandelabrach, jeżeli pokój nie jest lampami oświetlony w odstępach stosownych, kilka drobnych naczyń z solą, pieprzem i cukrem etc.

Dla każdej osoby z brzegu stołu stawia się w pewnej odległości płytki talerz, na talerzu elegancko ustawiona serwetka z bułeczką. Na prawo każdego talerza, widelec, nóż i łyżka, które zmieniać za każdą potrawą należy. Przed każdego nakryciem kilka różnych kieliszków, stosownie do jakości i ilości win, mających być podawanych w czasie uczty, i szklanki.

Karafki z wodą i winem powinny być w pewnej odległości tak porozstawiane po stole, że każdy z gości łatwo sięgnąć może, nie deranżując sąsiada; wreszcie przed każdym nakryciem stawia się krzesło. W wielu domach utrzymał się jeszcze zwyczaj sadzania najpoważniejszych osób z prawej strony stołu, zaczynając od rogu; zwyczaj ten już teraz niemodny, gdyż, tylko środek stołu jest uważany za pierwsze miejsce.

Od tego miejsca poczyna służba obnoszenie potraw, jedna w prawo, druga w lewo, podając półmisek z lewej strony.

Na 10 osób potrzebny 1 służący, oprócz tego inni donoszą sosy do potraw lub podstawki z octem, oliwą i musztardą. Po zmianie talerzy, widelce i noży podaje się następne dania w nowym porządku. Po obiedzie podaje się zwykle w przyległym salonie czarną kawę oraz likiery i koniak.

Do kolacji ciepłej nakrywa się stół jak do obiadu, lecz często nie siada się do wspólnego stołu, tylko służba roznosi po małych stoliczkach serwety, talerze, widelce, noże i obnosi potrawy. Bardzo u nas weszła w zwyczaj zimna kolacja, tak zwana herbata angielska; w takim razie zastawia się bufet, ubiera elegancko w środku kwiatami, po bokach stawiają się konfitury, ciasta, kandelabry z świecami, po obu końcach stołu talerze, serwety, noże, widelce, łyżki i zastawia się zimną kolacją podług gustu.
  • 57 KB
  • 23 maj 12 21:21
Jedną z najważniejszych czynności gospodarstwa kobiecego jest bez wątpienia gotowanie. Ale nie tak łatwo zadanie to spełnić, jakby się zdawało i gospodyni nieobeznana z sztuką kucharską, chociażby nie żałowała pracy i kosztów, sama nie będzie mogła go spełnić jak należy. Ta myśl powodowała mną, aby podjąć się niniejszej pracy i przyjść w tej mierze z pomocą naszym gosposiom, zwłaszcza młodszym.

Wskazówki zawierają porady gotowania pożywnych, smacznych, eleganckich, a przytem tanich potraw i tak przystępnie napisana, że nie tylko doświadczone gospodynie, lecz i osoby najmniej z kuchnią obeznane korzystać z niej mogą. I przy uroczystościach, gdy należy z wykwintniejszym wystąpić obiadem lub sutszą kolacją, czyni mój podręcznik zadość, przy umiejętne ich zastosowaniu objętych nim przepisów.

Ogłaszając tedy nagromadzone w ciągu lat i przeważnie na własnem doświadczeniu oparte przepisy umiejętnego gospodarstwa kobiecego, mianowicie jak ma się postępować, aby przy oszczędności podawane na stół potrawy były smaczne i pożywne, jestem przekonana, że nowa ta praca na polu kucharstwa mile przez Szanowne Czytelniczki będzie przyjęta. Nie podaję dyspozycji obiadów na cały rok, gdyż uważam to za niepraktyczne i nie dające się w gospodarstwie przeprowadzić, najczęściej bowiem dyspozycja obiadu zależy od zapasów, w jakie spiżarnia zaopatrzona.
  • 42 KB
  • 23 maj 12 21:20
Podkreślą odświętność chwili i jest wyrazem naszego szacunku dla zaproszonych gości. Nie potrzeba jednak szczególnej okazji, by przygotować stołową dekoracje. Wszak nawet skromnej kolacji z przyjaciółmi można nadać interesującą oprawę - zasną uczta dla oczu znakomicie dopełni ucztę dla żołądka!
Na stole nie stawiamy alkoholu! Bateria butelek nie doda mu uroku i bedzie przeszkadzała biesiadnikom. Serwowaniem alkoholu powinien zajmowac się pan domu i najlepiej jeśli postawi go na bocznym stoliku, gdzieś w pobliżu.
Ważne jest czy nakrywając stół, znane jest wcześniej menu - wówczas nakrywa się go zgodnie z ustalonym zamówieniem przed przybyciem gości, gdy zaś menu nie jest znane, nakrycie dostosowuje się do wybranych przez gości potraw i napojów.
Podobnie jest z alkoholem - jeżeli został wcześniej wybrany, ustawiamy kieliszki na stole, jeżeli nie, to nakrywamy odpowiednim szkłem po przyjściu gości.
  • 21 KB
  • 23 maj 12 20:21
R.S.V.P.

Jeżeli umieścicie na zaproszeniu litery: R.S.V.P. (repondez s'il vous plait, czyli prosimy o odpowiedź) oznacza to, że zaproszeni powinni powiadomić was czy pojawia się na uroczystości. Dotyczy to szczególnie weselników.
Dwa tygodnie przed ślubem powinniście zgłosić ostateczna listę gości w domu weselnym, a czasami zamówić dla gości pokoje w hotelu. Jeżeli zaproszeni nie powiadomią was w odpowiednim momencie o swej absencji, zapłacicie również za nich.
Poza tym, jeżeli szybko dowiesz się, ze ktoś nie przyjdzie, zdążycie jeszcze zaprosić kogoś z listy rezerwowej. Podsumowując, wręczając zaproszenie poproście gości, aby dwa tygodnie przed ślubem powiadomili cię czy zamierzają pojawić się na uroczystości. Jeżeli zaproszone osoby nie mogą przybyć, powinny wysłać depesze gratulacyjna lub napisać list z życzeniami.
  • 14 KB
  • 23 maj 12 20:21
Kogo zaprosić osobiście?

Zanim narzeczeni wybiorą zaproszenia na ślub, powinni przygotować listę gości. Warto wypisać, kogo nie może zabraknąć podczas uroczystości i z kim chcecie sie bawić na ślubnym przyjęciu. Sporządzenie takiej listy dostarcza wielu dylematów, bo czy warto zapraszać dawno niewidzianych znajomych lub wujka, za którym się nie przepada?

Dobre wychowanie nakazuje, by osobiście zapraszać członków najbliższej rodziny, chrzestnych. Pozostałym gościom zaproszenia można wysłać pocztą. … przynajmniej 3 tygodnie przed data ceremonii, podając datę, godzinę i miejsce.

Jeżeli zaplanowaliście zaprosić na ślub i wesele wielu znajomych, możecie miesiąc przed ślubem zorganizować przyjecie, grilla lub ognisko. W kulminacyjnym momencie imprezy wyjmijcie zaproszenia i rozdajcie znajomym. Dzięki temu za jednym razem zaprosicie wszystkich.

Warto przygotować o 20 zaproszeń wiece niż wynika to z ustalonej listy gości. Zawsze może okazać się, ze jeszcze jest ktoś, kogo chcielibyście zaprosić.

Kiedy zapraszać gości?
O zaproszeniu na ślub wypada powiadomić przynajmniej miesiąc wcześniej. Z zaproszenia gość powinien dowiedzieć się kto zaprasza oraz gdzie i kiedy odbędzie się ceremonia. Osobno powinien być wydrukowany tekst dla gości weselnych z adresem domu weselnego.
  • 22 KB
  • 23 maj 12 20:21
Elegancka kolekcja składa się z zaproszenia na ślub, karty na stół, na której zapisuje się nazwisko gościa, menu weselnego, programu zabawy weselnej oraz podziękowania za przybycie i prezenty, które po ślubie młoda para wysyła gościom. Można również wybrać osobne zaproszenie dla gości, których zapraszamy na ślub i tych, którzy będą się z nami bawić podczas zabawy weselnej. Wszystkie karty maja spójne elementy, np. kolor, wstążkę, czy wycinankę.

Największe wrażenie robią te wykonywane ręcznie, na najwyższej jakości papierach, białych lub kolorowych, gładkich lub fakturowanych profesjonalnie ciętych pergaminach.


Młoda para sama może skomponować i zaprojektować oryginalne zaproszenie, które będzie dopasowane do stylu uroczystości. Przyszli małżonkowie mogą wybrać format, rodzaj i kolor papieru, z którego zostaną wykonane zarówno okładki zaproszenia, jak i wklejki z tekstem.
  • 116 KB
  • 6 maj 12 17:04
  • 26 KB
  • 4 paź 09 13:54
  • 65 KB
  • 23 sie 09 2:27
  • 34 KB
  • 6 cze 09 20:28
  • 31 KB
  • 6 cze 09 19:23
  • 20 KB
  • 6 cze 09 19:23
  • 13 KB
  • 6 cze 09 19:22
  • 55 KB
  • 6 cze 09 19:22
  • 17 KB
  • 6 cze 09 19:22
  • 40 KB
  • 6 cze 09 19:22
  • 49 KB
  • 6 cze 09 19:21
  • 32 KB
  • 6 cze 09 19:21
  • 110 KB
  • 31 sty 08 0:41
  • 29 KB
  • 31 sty 08 0:41
  • 82 KB
  • 31 sty 08 0:41
  • 1,2 MB
  • 10 lis 07 8:35
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    73
  • obrazy
    167
  • pliki wideo
    120
  • pliki muzyczne
    0

362 plików
1,52 GB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności