Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
tatanka.com
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna tatanka

widziany: dzisiaj o 21:45

  • pliki muzyczne
    21568
  • pliki wideo
    442715
  • obrazy
    585001
  • dokumenty
    59164

1145658 plików
156140,26 GB

FolderyFoldery
tatanka.com
bajki
 
DRAMAT
 
fantastyka
 
FILMOGRAFIE
 
FILMY 3D
 
FILMY AZJA
 
FILMY HISTORYCZNE,KOSTI UMOWE,PRZYGODOWE
 
Filmy na Telefon
 
Galeria
 
GASTRONOMIA
 
00000000
 
DESER
 
DODATKI
 
1
GRZYBY
 
JAJA
 
JEDNOGARNKOWE I PÓŁMIĘSNE
 
KASZE I RYŻ
 
MĄCZNE SŁONE
 
MIĘSNE
 
MLEKO I PRZETWORY
 
NAPOJE
 
orzechy nasiona
 
OWOCE
 
PODSTAWY
 
POLSKA
 
Przepisy Kulinarne itp
 
1
PRZETWORY
 
przyprawy i zioła MARYNATY
 
marynata
OCTY
oliwy
Przyprawy - opis
 
anyż gwiazdko wy
arcydzię giel
babka zwyczajn a
bazylia
Cayenne
chili
Curry
cynamon
cząber
Czarnusz ka
 
ostro pest plami sty
czosnek
czosnek niedżwie dzi
czubryca
Estragon
gałka muzkatał owa
GORCZYCA
goździki
imbir
jałowiec
Kardamon
kminek
kolendra
Koper ifenkuł
koperek
kozierad ka
kumin kmin rzymski
KURKUMA
lebiodka pospolit a
liść laurowy
lubczyk
MAJERANE K
melisa
mięta
natka
ogóreczn ik lekarski
Papryka gałęzist a (chili)
pieprz
 
rozmaryn
rzeżucha
shoarma
szafran
szałwia
tymianek
wanilia
zioła prowansa lskie
sole
RYBY I OWOCE MORZA
 
SAŁATKI & surówki
 
SOSY
 
ŚWIAT
 
ŚWIĘTA ŚWIĘTA
 
WARZYWA
 
WYPIEKI
 
zdjęcia
 
ZUPY
 
ZWIĄZKI MINERALNE WITAMINY
 
🥦🥬🥒
kino czeskie i słowackie
 
KOMEDIA
 
MUSIC VIDEO
 
Napisy PL
 
1
 
IYTF
Flip i Flap
POBRANE
niem
 
Jakub kłamca - Jakob, der Lügner (1975)
odcinki siqele
 
OSZUŚCI I NACIĄGACZE
POBRANE RÓŻNE
 
polskie
 
Prywatne
REŻYSERZY
 
Józef Gębski
małgorzata szumowska
rosyjskie
 
S.Wiechecki - Wiech
 
sensacja
 
SERIALE
 
SERIE
STARE KINO ŚWIAT
 
syberia gułag
 
western
 
WOJENNE
 
Z CHOMIKÓW
 
ELASMIR
zachomikowane
 
ŻYWIENIE
 
🎶AUDIOBOKI
 
👍FILM DOKUMENTALNY
Pokazuj foldery i treści
  • 172 KB
  • 18 paź 23 12:54
Czubryca - to mieszanka przyprawowa mająca bułgarski rodowód. Pochodzi z Basenu Morza Śródziemnego i z Bliskiego Wschodu. Przyprawa jest bardzo popularna w Bułgarii. Jej charakterystycznym składnikiem jest cząber górski, który czubrycy nadaje specyficznego aromatu. W zależności od regionu, w jej skład wchodzą różne składniki.

Zastosowanie: czubryca jest najlepsza do przyprawiania potraw z soczewicy, dań z mięsem baranim, jagnięcym, zup. Czubryca wybitnie podnosi smak jajka w jakiejkolwiek postaci. Lubi ją czerwone mięso oraz mięsne pieczenie. Nadaje wybornego smaku daniom z pomidorami, sałatkom, surówkom, twarogom. Podnosi smak leczo, pikantnych gulaszów, bigosu, frytek, spaghetti, pizzy czy dań z roślin strączkowych. Czubryca czerwona zaostrza potrawy oraz sprawia, że przygotowane dania zyskują niespotykan i oryginalny smak. Czubryca czerwona jest ostrzejsza od swojej siostry - czubrycy zielonej.

Skład: cząber, bazylia, rozmaryn, papryka słodka, papryka ostra, papryka chili, pieprz czarny, czosnek, cukier, sól.

https://blog.planteon.pl/czubryca-czerwona/

z chomika cuma67

  • 44 KB
  • 18 paź 23 12:53

z chomika loch69

  • 20 KB
  • 18 paź 23 12:53

z chomika jabolek67

  • 94 KB
  • 18 paź 23 12:53

z chomika StarszyPan

  • 132 KB
  • 18 paź 23 12:52

z chomika StarszyPan

  • 16 KB
  • 18 paź 23 12:52
CZĄBER
Jako roślina lecznicza i przyprawowa znana była w starożytnym Rzymie, dość pospolita również w średniowiecznej Europie. Jest rośliną jednoroczną, ma silnie korzenny zapach, a w smaku przypomina nieco pieprz. Ze względu na swe właściwości uprawia się go chętnie zarówno w ogródkach działkowych, jak i w dużych gospodarstwach rolnych.Cząber (zwany też Pieprzykiem) pochodzi ze wschodnich rejonów obszaru śródziemnomorskiego i rejonu czarnomorskiego. Obecnie cząber uprawiany jest w całej Europie, prawie w całej Azji i w obu Amerykach, ponadto w północnej i południowej Afryce oraz w Australii, wszędzie jednak na niewielką skalę. Przyprawą jest świeże lub suszone ziele cząbru, zbierane na krótko przed zakwitaniem lub w początkach kwitnienia.
Właściwości
Najważniejszymi składnikami cząbru są olejki lotne, garbniki, żywice, śluzy i sole mineralne.
Zastosowanie
Ziele to nadaje się do zupy fasolowej, fasolki szparagowej, potraw z roślin strączkowych, potraw z ziemniaków, ryb, krupniku, grochówki, kapusty, sałatek, potraw mięsnych, potraw z grzybów, kiełbas, wędlin, serów, marynat, pikli, potraw z dziczyzny, majonezów. Stosowany jest do zalewy słodko-kwaśnej używanej podczas kwaszenia lub konserwowania ogórków lub groszku zielonego. Nie należy gotować go razem z potrawą, lecz dodawać do niej na kilka minut przed zakończeniem gotowania, gdyż długo gotowany powoduje gorzknienie potraw. Cząber stosuje się przy niedostatecznym trawieniu i zmniejszonym łaknieniu, w długo utrzymujących się biegunkach, nieżytach żołądka i jelit. Cząber łagodzi skurcze, reguluje perystaltykę jelit oraz ma działanie przeciwrobacze. Szanowani Rzymianie ozdabiali sobie skronie cząbrem, który był powszechnie znany jako "zioło wieńcowe". Wchodzi w skład mieszanek pieprzów ziołowych, ziół prowansalskich, licznych mieszanek przyprawowych (np. bułgarskiej czubricy). Najkorzystniejszy termin zbioru ziela to lipiec i sierpień.

z chomika mandolinka1

  • 0,5 MB
  • 18 paź 23 12:52

z chomika EVA1712

  • 34 KB
  • 18 paź 23 12:52

z chomika jama33

  • 19 KB
  • 18 paź 23 12:52

z chomika czajkpiotr69

  • 7 KB
  • 18 paź 23 12:52
Uprawa Cząbru.

Stanowisko – Słoneczne, osłonięte od wiatru.

Podłoże – Gleba żyzna, próchniczna oraz przepuszczalna. Powinna być zasobna w wapń.

Rozmnażanie – Nasiona sieje się do doniczek w okresie od kwietnia do pierwszych dni maja. Natomiast na przełomie maja i czerwca sadzimy wyhodowaną sadzonkę do gruntu.

Wzrost – Roślina ma długość około dwudziestu pięciu centymetrów.

Zbiór roślin – Odbywa się w lipcu, gdy cząber zaczyna kwitnąć. Roślinę ścinamy około siedmiu centymetrów nad ziemią. Zioło szybko odrasta, dlatego powtórny zbiór może się odbyć już we wrześniu.

Zabiegi pielęgnacyjne.

Należy spulchniać i odchwaszczać glebę, a także podlewać ją podczas suchych dni. Roślinę suszymy w temperaturze nie wyższej niż trzydzieści pięć stopni. Cząber nie lubi przesadzania.

Zastosowanie.

Przyprawę można, także uprawiać w doniczce na słonecznym parapecie.

Cząber dodawany jest do mięs, ryb, serów żółtych czy potraw z fasoli. Do dań gotowanych, dodajemy przyprawę pod koniec gotowania. Cząber poprawia smak zup, między innymi grochówki.

Zioło dodaje się, także do sałatek, dziczyzny, grzybów czy sosów, (na przykład: pomidorowych, grzybowych, śmietankowych).

Cząber pomaga przy braku apetytu, wzdęciach jelit. Poza tym działa przeciwbiegunkowo oraz przeciwzapalnie, a także przeciwkaszlowo, bakteriobójczo i moczopędnie.

z chomika Izyda120

  • 23 KB
  • 30 lip 15 18:38

z chomika jabolek67

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    6
  • obrazy
    7
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

13 plików
1,54 MB




wszystkoav

wszystkoav napisano 21.04.2018 10:24

zgłoś do usunięcia
Darmowy hosting zdjęć fotoo.plNOWOŚCI FILMOWE ZAPRASZAM
SP0KSIK...I976

SP0KSIK...I976 napisano 5.07.2022 15:43

zgłoś do usunięcia
Release__K83_

Release__K83_ napisano 14.08.2023 21:00

zgłoś do usunięcia
SPOKOS-2024

SPOKOS-2024 napisano 31.08.2023 08:19

zgłoś do usunięcia

A_FilmySeriale2024

A_FilmySeriale2024 napisano 11.06.2024 16:34

zgłoś do usunięcia
 
ss_argus

ss_argus napisano 29.06.2024 06:53

zgłoś do usunięcia
Najlepsze !!! *** Audiobooki *** *Słuchowiska * Komiksy * Ebooki II WŚ * Wgrane Okładki * W Paczkach * Luzem * "Żywy" Lektor * Uporządkowane A-Z * Własny Upload * Foldery Tematyczne * *FREE Transfer *** * Zapraszam serdecznie *

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności