Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
tatanka.com
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna tatanka

widziany: dzisiaj o 23:46

  • pliki muzyczne
    21500
  • pliki wideo
    443641
  • obrazy
    585010
  • dokumenty
    59283

1146747 plików
156850,71 GB

FolderyFoldery
tatanka.com
bajki
 
DRAMAT
 
fantastyka
 
FILMOGRAFIE
 
FILMY 3D
 
FILMY AZJA
 
FILMY HISTORYCZNE,KOSTI UMOWE,PRZYGODOWE
 
Filmy na Telefon
 
Galeria
 
GASTRONOMIA
 
00000000
 
DESER
 
DODATKI
 
1
GRZYBY
 
JAJA
 
JEDNOGARNKOWE I PÓŁMIĘSNE
 
KASZE I RYŻ
 
MĄCZNE SŁONE
 
MIĘSNE
 
MLEKO I PRZETWORY
 
NAPOJE
 
orzechy nasiona
 
OWOCE
 
PODSTAWY
 
POLSKA
 
Przepisy Kulinarne itp
 
1
PRZETWORY
 
przyprawy i zioła MARYNATY
 
RYBY I OWOCE MORZA
 
SAŁATKI & surówki
 
SOSY
 
ŚWIAT
 
ŚWIĘTA ŚWIĘTA
 
WARZYWA
 
$STRĄCZKOWE $
 
@ GARMAŻERKA
 
pasty
pasztety
@JARZYNOWO WARZYWNY MIX
@KOTLETY
@PASZTETY JARSKIE
BBBBBBBB
 
CCC
 
cebula
cukinia
cykoria endywia i sałatowa
CH
 
Choy Sum
chrzan
chrzan japoński wasabi
CZCZ
 
czosnek
Czyściec bulwiast y
dynia
endywia
Endywia kędzierzawa
fenkuł
jarmuż
kabaczek
kalafior
kalarepa
kapary
kapusta
 
karczochy
KIEŁKI
KOLOKAZJA
Komatsuna
kukurydza
 
masa kukurydz iana
liście dalo
liście winorośli
mangold
maniok
marchew
musztardowi ec
ogórki
okra
oliwki
papryka
pasternak
patison
 
Kursk do rewolucj i
pędy bambusa
pietruszka
pomidory
pory
rabarbar
rukiew wodna
rzepa
rzeżucha
rzodkiew biała
 
Rzodkiew japońska
rzodkiew czarna
rzodkiewki
sałata
SAŁATKI WARAYWNE
 
kartofla na
SAŁATY Z SAŁATY
salsefia
seler
seler naciowy
skorzonera
SŁONECZNIK BULWIASTY-t opinambur
szczaw
szczypiorek
szparagi
szpinak
TARO
topinambór
warzywa nieznane
 
Arracach a
 
Arrac acha
Chiński brokuł
korzeń łopianu
ziemniaki
1
WYPIEKI
 
zdjęcia
 
ZUPY
 
ZWIĄZKI MINERALNE WITAMINY
 
🥦🥬🥒
kino czeskie i słowackie
 
KOMEDIA
 
MUSIC VIDEO
 
Napisy PL
 
1
 
IYTF
Flip i Flap
POBRANE
niem
 
Jakub kłamca - Jakob, der Lügner (1975)
odcinki siqele
 
OSZUŚCI I NACIĄGACZE
POBRANE RÓŻNE
 
polskie
 
Prywatne
REŻYSERZY
 
Józef Gębski
małgorzata szumowska
rosyjskie
 
sensacja
 
SERIALE
 
SERIE
STARE KINO ŚWIAT
 
syberia gułag
 
western
 
WOJENNE
 
Z CHOMIKÓW
 
ELASMIR
zachomikowane
 
ŻYWIENIE
 
🎶AUDIOBOKI
 
👍FILM DOKUMENTALNY
Pokazuj foldery i treści
  • 5 KB
  • 8 mar 17 11:08

z chomika pmm3

  • 2,2 MB
  • 8 mar 17 11:07

z chomika margo.u

  • 46 KB
  • 8 mar 17 11:07

z chomika polishmate

  • 1 KB
  • 8 mar 17 11:07

z chomika lilkaostaf

  • 4 KB
  • 8 mar 17 11:07

z chomika Prawie_wszystko

  • 5 KB
  • 8 mar 17 11:07

z chomika Prawie_wszystko

  • 20 KB
  • 8 mar 17 11:07

z chomika kilofnr1

  • 6 KB
  • 8 mar 17 11:07

z chomika kilofnr1

  • 2,4 MB
  • 8 mar 17 11:07

z chomika pablo1812cz

  • 2,5 MB
  • 8 mar 17 11:06

z chomika pablo1812cz

  • 25 KB
  • 8 mar 17 11:06

z chomika kilofnr1

  • 31 KB
  • 8 mar 17 11:06

zachomikowany

  • 32 KB
  • 8 mar 17 11:05
SZPARAGI - CHIŃSKI LEK:

Te delikatne warzywa były od wieków stosowane w medycynie wschodniej. Witaminy A, C i z grupy B są zgromadzone w tzw. główce czyli w wierzchołku pędu. Szparagi mają też nieco związków mineralnych, asparginy i związki purynowe. Te warzywa znane są przede wszystkim ze swoich własności moczopędnych, zapobiegają obrzękom spowodowanym zatrzymywaniem wody w organizmie. Mogą być pomocne w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu, ale nie powinni ich jeść chorzy ze skazą moczanową, gdyż ze związków purynowych powstaje kwas moczowy. Dzięki dużej ilości błonnika szparagi działają lekko przeczyszczająco, mają też słabe własności uspokajające i przeciwzapalne. Po usunięciu łykowatej skórki szparagi najlepiej jest gotować związane w pęczek w wysokim garnku, zalane lekko osoloną zimną wodą.

zachomikowany

  • 148 KB
  • 8 mar 17 11:04
a ] Szparagi
Ze świeżych młodych szparagów można przyrządzać zarówno eleganckie dania, jak i naturalne preparaty, które pomogą złagodzić wiele dolegliwości. Dla celów leczniczych wykorzystuje się również niejadalne części podziemne (korzenie i kłącza) oraz nasiona i owoce.
Przed tysiącami lat w basenie Morza Śródziemnego dziko rosnące szparagi wykorzystywano początkowo do celów leczniczych. Gdy stały się modnym przysmakiem, zaczęto masowo je uprawiać, by zaspokoić stale rosnący popyt wśród wyższych sfer. Z czasem rozpowszechniły się na całą Europę i Azję, a także trafiły za sprawą pierwszych osadników za ocean.
Nie przestając być iście królewskim przysmakiem, szparagi często wykorzystywano w medycynie ludowej, a także oficjalnej. Są bogatym źródłem wapnia, potasu, magnezu i cynku. Dostarczają witamin, przede wszystkim z grupy B, w tym szczególnie kwasu foliowego, a także prowitaminy A, witamin C, E. Są przy tym niskokaloryczne i bogate w błonnik. Z tej obfitości bierze się niezwykła wszechstronność zastosowań leczniczych.
Sok z całych młodych roślin szparagów (zarówno części nadziemnych, jak i podziemnych) stosuje się przy niedomaganiach nerek, pęcherza moczowego, w kamicy nerkowej, a także przy nieżytach przewodu pokarmowego, owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy, stanach przedrakowych żołądka, chorobliwym wychudzeniu i w początkowych stadiach cukrzycy. Jest on także pomocny przy przewlekłych nieżytach oskrzeli, którym towarzyszy suchy kaszel. Okłady nasączone tym sokiem pomagają w niektórych chorobach skóry, jak egzema, łuszczyca, róża, trądzik, odleżyny, owrzodzenia (szczególnie żylakowe podudzi) i przy trudno gojących się ranach.

cd. b]

zachomikowany

  • 148 KB
  • 8 mar 17 11:04
cd. b] Korzenie i kłącza

W wielu krajach wykorzystuje się w celach leczniczych także korzenie i kłącza szparagów. W Rosji odwarami z nich leczy się kołatanie serca i likwiduje obrzęki, powstałe w wyniku niewłaściwej pracy serca i nerek. Naszym wschodnim sąsiadom pomagają też przy reumatyzmie i padaczce.
Ponadto badania wykazały, że preparaty ze szparagów obniżają ciśnienie, wzmacniają nerwy i układ odpornościowy, chronią wzrok, pomagają w odchudzaniu, a także (zwłaszcza zielone) mogą być stosowane
pomocniczo w walce z chorobami nowotworowymi.

Chcąc w pełni wykorzystać walory szparagów, trzeba pamiętać, że jest to warzywo wyjątkowo nietrwałe. Dlatego podczas zakupu trzeba wybierać wyłącznie świeże sztuki średniej grubości. Muszą mieć one wilgotne końcówki i jasne zamknięte główki. Świeże okazy potarte o siebie wydają charakterystyczny skrzypiący odgłos, a ich powierzchnia musi być gładka i połyskliwa. W zasadzie szparagi powinny być wykorzystane w dniu zakupu. Gdy przyjdzie je przechować dzień lub dwa, należy trzymać je w lodówce zawinięte w mokrą ściereczkę, aby nie wyschły i nie drewniały. Trzeba też unikać odgrzewania tego warzywa ze względu na dużą zawartość azotanów (350 mg na 500 g) i nie popijać go czerwonym winem, które niszczy zawartą w nim witaminę B1.

Uwaga! Nie należy stosować napojów i preparatów ze szparagami w ostrych stanach zapalnych miedniczek nerkowych i nerek.

Eliksir wzmagający pożądanie

Od wieków szparagi uznawane były za afrodyzjak. W starożytności lekarze zalecali gotowanie ich w wodzie lub winie, a uzyskany wywar traktowali jako eliksir wzmagający pożądanie. Sam rzymski cesarz August nie ukrywał, że właśnie dlatego jada szparagi. Wielką sławą cieszyło się to warzywo w Indiach, gdzie sokiem ze szparagów z dodatkiem topionego masła, mleka, cukru i pieprzu leczono zaburzenia seksualne i niepłodność. Muzułmanie do dziś gotują szparagi wyłącznie w mleku i taki napój uważają za środek wspaniale podnoszący męską potencję. Również w czasach nowożytnych korzystano z afrodyzjakalnych właściwości szparagów, czerpiąc ze starych przepisów i wymyślając nowe.
Dlaczego białe są droższe?

Ich zbiór, wyłącznie ręczny, jest żmudny i wymaga wprawy oraz systematyczności. W okresie zbiorów, od marca do czerwca, białe szparagi trzeba zbierać codziennie, bo jeśli się je wykopie (dojrzewają pod ziemią) i pozostawi, wypustki błyskawicznie zaczynają zielenieć i rozgałęziać się. Do zbierania używa się specjalnej wklęsłej motyki, zachowując wielką ostrożność, by nie skaleczyć pędu. Praca posuwa się powoli, średnio w ciągu godziny na obszarze około 4 km kwadratowych można zebrać zaledwie do 2 kg warzywa. Zielone szparagi, uważane za mniej smaczne, nie są tak wymagające. Nie trzeba ich wykopywać spod ziemi, a zbiera się je, gdy jedna trzecia wypustki jest już zielona.

M.S.

T.L.-M.

zachomikowany

  • 1,0 MB
  • 8 mar 17 11:03

z chomika olma.eu

  • 307 KB
  • 8 mar 17 11:03

z chomika Rapcia

  • 18 KB
  • 8 mar 17 11:03
cd. B ] UWAGA!

Nie należy stosować odwarów i preparatów ze szparagów w ostrych stanach zapalnych miedniczek nerkowych i nerek.
Korzystając z sezonu na szparagi, wprowadźmy je do naszej kuchni. Zwłaszcza że są bardzo proste w obsłudze, czyli przygotowaniu, choć uważa się je za ekskluzywne warzywo.
Najzdrowsze, ale i najsmaczniejsze są:

Szparagi gotowane na parze(około 15 minut). Wcześniej należy je starannie umyć i poniżej czubków obrać ze skórki. Następnie na parę minut zanurzyć w zimnej wodzie, wyjąć i ułożyć na sicie do gotowania na parze. Po ugotowaniu (powinny być jędrne, chrupkie) ostrożnie wyłożyć na półmisek, polać stopionym masłem, a najlepiej położyć na nie kawałeczek świeżego. Można posypać je zmielonymi orzechami lub płatkami migdałów, ewentualnie utartym parmezanem i przyprawić ulubionymi ziołami z solą lub świeżo zmielonym pieprzem, cytryną. Wysokociśnieniowcom polecam zamiast soli estragon. Wody nie wylewać. Można potraktować ją jako dietetyczny napój lub dodać do zupy bądź sosu.

Szparagi z wody

Przygotować jak wyżej, związać w pęczki i ustawić w wysokim garnku (są również specjalne do gotowania szparagów), we wrzącej wodzie tak, by ich czubki znajdowały się na wodą. Jeżeli chcemy wykorzystać wodę w celach leczniczych, nie należy jej solić ani dosładzać, jak to zalecają przepisy kulinarne. Garnek przykryć i gotować na średnim ogniu 15-20 minut. Można dosmaczyć jak wyżej lub polać sosem vinaigrette albo innym ulubionym. Jeśli mają służyć zdrowiu, nie tylko podniebieniu, nie podawać z tartą bułką.

Szparagi można także zapiekać pod beszamelem, mozarellą z pomidorami i bazylią, z ryżem, dodawać do omletów, naleśników, przygotowywać z nich zupy i sałatki. Te ostatnie można też komponować z sezonowymi ziołami i chwastami, np. pokrzywą, mniszkiem, listkami krwawnika, szczawiu, łączyć z brokułami, orzechami, rodzynkami, sezonowymi owocami, np. truskawkami. Można doprawiać je cytryną, białym winem, majonezem, jogurtem… To zależy od inwencji i upodobań smakowych.

Przed zapiekaniem, po wyjęciu z zimnej wody, należy je przez minutę zblanszować we wrzątku i zaraz odcedzić.

zachomikowany

  • 18 KB
  • 8 mar 17 11:03
A ]
Szparagi mają nie tylko doskonały smak, ale też wyróżniają się wszechstronnymi właściwościami leczniczymi. Ich młode pędy oprócz białka, cukrów i śladowych ilości tłuszczów zawierają wiele cennych składników mineralnych – wapń, żelazo, sód, potas, a także witaminę C i prowitaminę A (beta-karoten).
W Stanach Zjednoczonych bardziej ceni się lekko zazielenione wypustki szparagów. Są one wprawdzie mniej smaczne, ale zawierają znacznie więcej witaminy C i prowitaminy A. Znajduje się w nich również specyficzna substancja aspargina, która działa na organizm oczyszczająco, żółciopędnie i moczopędnie oraz krwiotwórczo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Sok z pędów, a także całych młodych roślin szparagów stosuje się przy niedomaganiach nerek, pęcherza moczowego, w kamicy nerkowej, a także przy nieżytach przewodu pokarmowego, owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy, stanach przedrakowych żołądka, chorobliwym wychudzeniu i w początkowych stadiach cukrzycy.
Jest on także pomocny przy przewlekłych nieżytach oskrzeli, którym zwykle towarzyszy suchy, męczący kaszel. W niektórych chorobach skóry, takich jak egzema, łuszczyca, róża, trądzik, odleżyny, owrzodzenia (szczególnie owrzodzenie żylakowe podudzi) i przy trudno gojących się ranach można stosować okłady nasączone tym sokiem.
W lecznictwie wielu krajów używa się również korzeni i kłączy szparagów. W Rosji odwar z nich służy jako środek uspokajający kołatanie serca i likwidujący obrzęki powstałe w wyniku niewłaściwej pracy serca i nerek. Stosuje się go tam również w leczeniu reumatyzmu, a nawet padaczki.
W tradycyjnej medycynie chińskiej od wieków odwar z korzeni, kłączy i pędów szparagów był lekiem przeciwdepresyjnym. Stosowano go także w leczeniu cukrzycy, podagry, impotencji, a zewnętrznie na trudno gojące się egzemy i liszaje skóry.
W Bułgarii wytwarza się z całych roślin szparagów (zarówno części nadziemnych, jak i podziemnych) gotowe preparaty obniżające pobudliwość centralnego układu nerwowego i rozszerzające naczynia krwionośne, stosowane w leczeniu nerwic, zwłaszcza nerwicy serca. We Francji, Meksyku, Portugalii i Wenezueli korzenie i kłącza szparagów są od wielu lat znanym surowcem leczniczym, od dawna uwzględnianym w lekospisach.
Ze względu na bardzo małą kaloryczność szparagów osobom otyłym dietetycy zalecają jadanie ich po ugotowaniu bez żadnych dodatków. Zawarty w nich błonnik nie jest trawiony, ale wypełniając przewód pokarmowy, działa hamująco na apetyt.
Od starożytności uważa się je też za skuteczny afrodyzjak dla obu płci oraz środek odmładzający.

T.M.-L.

cd. B ]

zachomikowany

  • 45 KB
  • 8 mar 17 11:03
Szparagi
To idealne warzywo w wiosennej diecie, bo pomoże Ci oczyścić organizm z toksyn. Szparagi ochronią też Twoje serce i pomogą schudnąć.
Duża porcja szparagów ma tyle kalorii, co zaledwie kromka chleba. Wszystko dlatego, że aż w 93 proc. składają się z wody. Możesz więc jeść je bez wyrzutów sumienia, nawet jeśli jesteś na diecie. Zielone pędy pomogą Ci zrzucić dodatkowe kilogramy, bo zawierają odchudzający błonnik, dzięki czemu po ich zjedzeniu na długo zapomnisz o głodzie.
Warzywny hit dla nowego życiaJedz szparagi, jeśli planujesz ciążę. Porcja zawiera całą zalecaną dzienną dawkę kwasu foliowego, witaminy niezbędnej dla przyszłych mam. Jeżeli brak jej w kobiecym organizmie podczas zatokpłodnienia i pierwszych miesięcy ciąży, istnieje ryzyko, że dziecko urodzi się z wadami wrodzonymi: rozszczepem kręgosłupa i podniebienia. Kwas foliowy ułatwia też prawidłowy rozwój łańcuchów DNA i RNA dziecka.
Zielony parasol ochronnyKwas foliowy chroni Cię przed chorobami serca, czuwając nad poziomem homocysteiny w Twoim organizmie. Gdy jest jej zbyt dużo, zniszczona zostaje wyściółka naczyń krwionośnych. Podczas gojenia się tych ministanów zapalnych, na ściankach żył powstają skrzepy, które mogą być przyczyną zawału. Nad dobrą kondycją naczyń krwionośnych czuwa też witamina C, której sporo dostarczą Ci szparagi. Wzmacnia ścianki żył, a także zabezpiecza przed osadzaniem się w nich cholesterolu.
Nerki na wspomaganiuZawarty w szparagach aktywny aminokwas, asparagina, pobudzi do pracy nerki. Dzięki temu organizm szybciej pozbędzie się toksyn. Ich nadmiar gromadzi się w komórkach tłuszczowych, powodując cellulit i uczucie „opuchnięcia”. Zdolność wymiatania zanieczyszczeń z Twojego ciała szparagi zawdzięczają też wysokiej zawartości potasu, a małej sodu. Korzystna proporcja tych pierwiastków sprawia, że organizm w naturalny sposób pozbywa się nadmiaru wody.
100% wsparcia dla przyszłej mamy
10 sztuk (ok. 200 g) zawiera:
● 40 kalorii
● dobre źródło witaminy K
Zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na:
● kwas foliowy w 150%
● witaminę C w 73%
● witaminę A w 23%
● witaminę E w 6%
● błon
http://www.samozdrowie.pl/hit,Doktor-szparag,6

zachomikowany

  • 5,0 MB
  • 8 mar 17 11:03

z chomika Rapcia

  • 124 KB
  • 23 sty 17 15:43

z chomika MADEBYME

  • 11,0 MB
  • 12 sty 17 20:46

z chomika piwonek

  • 11,1 MB
  • 12 sty 17 20:46

z chomika piwonek

  • 454 KB
  • 28 sie 16 11:18

z chomika redandpale

  • 39 KB
  • 6 sie 16 11:47
Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach.


Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki szparagów powinny być lekko połyskujące i zwarte. Łodyga ma być sprężysta i jędrna, a po przełamaniu powinna puścić sok. Świeże szparagi pocierane o siebie wydają charakterystyczny dźwięk, przypominający odgłos przesuwanego palca po wilgotnym szkle.



Zwracamy także uwagę na to jak szparagi są przechowywane. Gdy leżą na straganie, w pełnym słońcu, zamiast stać w wodze, w cieniu to znak, że mogą nie być świeże. Wybierając białe szparagi sprawdzamy czy nie mają zielonych przebarwień i sięgamy po te średniej grubości - ok. 1 cm. Zielone mogą mieć średnicę nawet mniejszą niż pół centymetra.



Skoro już jesteśmy przy kolorach - szparagi występują w trzech barwach: białej, zielonej i rzadko spotykanej fioletowej, uprawianej głównie w USA i we Włoszech. Kolor szparaga zależy od stopnia nasłonecznienie - gdy jest ono duże, roślina przybiera zieloną barwę, gdy okryjemy ja specjalnym kopcem ziemi nabiera barwy białej. Fioletowe to wynik uprawy łączonej. Jeśli chodzi o smak to delikatniejsze i wykwintniejsze są szparagi białe. Zielone wybierają osoby, którym zależy na wyrazistości.



Niestety białe szparagi są trudniejsze w obróbce i częściej bywają łykowate. Musimy także je obrać, najlepiej obieraczką do ziemniaków, po uprzednim odcięciu z zdrewniałej końcówki, zdecydowanymi ruchami od dołu, ku nasadzie. Zielonych szparagów nie obieramy. Możemy je także jadać na surowo.



Szparagi najczęściej gotujemy. Zaleca się używanie specjalnych, wysokich garnków, tak by kwiaty szparagów wystawały ponad taflę wody, ale jeśli sięgniemy po zwykły garnek i odpowiednio je ustawimy - to też będzie dobrze. Szparagi wkładamy do wrzącej wody, związane luźno bezbarwną nitką, by nie zafarbowała wody.



Do zielonych dodajemy szczyptę soli, do białych nie. W obu przypadkach możemy dodać sok z cytryny, szczyptę cukru, nieco masło lub kilka kropel mleka. Zielone szparagi gotujemy maksymalnie cztery minuty, a białe nawet do kwadransa. Gdy nie będziemy pewni czasu gotowania, sprawdzamy miękkość widelcem - powinien wejść w warzywo stawiając lekki opór. Gotujemy je pod przykryciem.



Szparagi możemy także ugotować na parze - jest to metoda zdrowa, która pozwala lepiej wydobyc smak. Te warzywa doskonale nadają się także na grilla, do piekarnika, czy na patelnię. Szykujemy je tak samo, jak do gotowania w wodzie i przyrządzamy aż do miękkości.

z chomika Natalia-UK

  • 119 KB
  • 6 sie 16 11:47
Składniki

szparagi 1 słoiki ok 15szt
szynka konserwowa 5 plastrów
sos czosnkowy 5 łyżeczek
żelatyna 1 łyżka
kostka rosołowa 1 szt
oliwki ok 5 szt
kukurydza 2 łyżki
sałata do ozdoby
Przygotowanie

Przepis pochodzi z mojego bloga
http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/
Przygotować bulion warzywny ok 1l , następnie rozpuścić w nim 2 łyżki żelatyny. Pozostawić do ostygnięcia. Szparagi odcedzić. Układać po 3 szparagi na plastrze szynki, posmarować łyżeczką sosu czosnkowego i zawinąć w rulon.( sos smarować tak aby nie wyszedł poza szynkę) Układać ciasno w przeźroczystym naczyniu. Oliwki przekroić na pół, poukładać w naczyniu. Kukurydzę rozsypać pomiędzy szparagami. Całość zalać tężejącą żelatyną. Na wierzchu ułożyć kawałki sałaty oraz papryki. Delikatnie przenieść do lodówki, zostawić do stężenia. Smacznego:)

z chomika Natalia-UK

  • 7 KB
  • 20 lip 15 12:46

z chomika jabolek67

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    67
  • obrazy
    76
  • pliki wideo
    47
  • pliki muzyczne
    0

196 plików
3,46 GB




wszystkoav

wszystkoav napisano 21.04.2018 10:24

zgłoś do usunięcia
Darmowy hosting zdjęć fotoo.plNOWOŚCI FILMOWE ZAPRASZAM
SP0KSIK...I976

SP0KSIK...I976 napisano 5.07.2022 15:43

zgłoś do usunięcia
Release__K83_

Release__K83_ napisano 14.08.2023 21:00

zgłoś do usunięcia
SPOKOS-2023

SPOKOS-2023 napisano 31.08.2023 08:19

zgłoś do usunięcia

A_FilmySeriale2024

A_FilmySeriale2024 napisano 11.06.2024 16:34

zgłoś do usunięcia
 
ss_argus

ss_argus napisano 29.06.2024 06:53

zgłoś do usunięcia
Najlepsze !!! *** Audiobooki *** *Słuchowiska * Komiksy * Ebooki II WŚ * Wgrane Okładki * W Paczkach * Luzem * "Żywy" Lektor * Uporządkowane A-Z * Własny Upload * Foldery Tematyczne * *FREE Transfer *** * Zapraszam serdecznie *

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności