Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
tatanka.com
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna tatanka

widziany: 31.08.2024 21:22

  • pliki muzyczne
    21364
  • pliki wideo
    437617
  • obrazy
    585984
  • dokumenty
    59762

1141894 plików
153302,81 GB

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 29 KB
  • 11 lut 22 11:42

z chomika sbr33

  • 85,2 MB
  • 1 gru 21 17:04
Opublikowany 04.01.2015
Peklowanie - prosto i skutecznie.
W tym odcinku pekluję z przeznaczeniem na wędzenie, ale można oczywiście po peklowaniu przetworzyć mięso w pieczeń lub za pomocą szynkowara. Za każdym razem efekt smakowy będzie inny i w tym cała radość z wędlin własnego wyrobu.
Stawiam na mięso z pewnego źródła. Kontroluję na bieżąco wygląd i aromat zalewy. Rygorystycznie dbam o to, by mięso zawsze było zatopione w solance. Dlatego też używam mniej soli peklującej niż przewiduje to norma technologiczna.
ZAPRASZAM!
Jan Wieczorek7 miesięcy temu
Najlepsza i najpewniejsza metoda ile trzeba peklosoli jest stara jak świat. Jajko. Surowe jajko. Jak wypłynie na wierzch to stężenie jest ok.Robię tak od 35 lat i jeszcze się nie zawiodłem. A mięso powinno być w garnku ściśnięte 3 cm.peklowego roztworu nad powirzchnią przyciśnięte kamieniem i co 2 dni przewracane. Czas peklowania 10-14 dni.Nigdy jeszcze nie zapeklowało mi się źle. To stare metody ale pewne.Pozdrawiam świątecznie
adam czerwinski5 miesięcy temu
+Jan Wieczorek Jeszcze 40 lat temu, ludzie konserwowali mięso, przed zepsuciem, solom, bo nie było zamorzarek i lodówek, dziś wystarczy peklować 3 dni,góra 4, zależy od wielkości i objętości mięsa, należy pamiętać, ze podczas wędzenia mięso zmniejsza swoja objętość i wagę, a sol wchłonięta pozostaje, twój sposób znam bardzo dobrze, kiedyś też tak robiłem, i wiem ze ta szynka to jest śledziem solonym, jedynie masz świadomość, ze to szynka własnej produkcji, to co robili kiedyś, to dziś tego się nie praktykuje.
12ODALA129 miesięcy temu
A ja wam powiem tak: kiedyś ludzie nie znali peklo soli a ich wyroby były lepsze i smaczniejsze peklo sól to trucizna tak samo jak benzopiren którym się wędzi a nastrzykiwanie to tragedia potem się dziwicie dlaczego w boczku między warstwą tłuszczu a mięskiem są takie gile i boczek się rozpada to są skutki nastrzykiwania i wędlina jest słodka i nie smaczna. Moi rodzice robili to tak: do kociołka o poj 50l wkładali mięso szynki,boczki, schaby balerony zalewali wodą tak aby zakryło całe mięso potem wyjmowali je a do wody dodawali łyżkę stołową saletry i wkładali całe surowe jajko jajko poszło na dno i sypali tyle soli aż jajko wypłynęło na wierzch to się nazywała laga następnie wkładali mięso z powrotem mięso musi pływać nie może być ściśnięte słona laga musi wszędzie dotrzeć ten proces trwa trzy tygodnie i co parę dni przewracamy mięso po upływie 3 tygodni wyjmujemy mięso wiążemy szynki balerony i wędzimy TAK WYKONANE CZYNNOŚCI GWARANTUJĄ SMAK I ZAPACH WĘDLIN I mogą leżeć w lodówce nawet dwa miesiące i nic z nich nie wycieknie życzę smacznego i pozdrawiam

z chomika megur

  • 290 KB
  • 1 gru 21 17:04

zachomikowany

  • 0,6 MB
  • 13 sie 21 7:44

z chomika paulina020980

  • 97 KB
  • 13 sie 21 7:43

z chomika StarszyPan

  • 5 KB
  • 14 gru 20 11:40

z chomika tojapatka

  • 25 KB
  • 14 gru 20 11:39

z chomika tojapatka

  • 25 KB
  • 14 gru 20 11:39

z chomika tojapatka

  • 6 KB
  • 24 lip 19 13:24

z chomika sbr33

  • 63,4 MB
  • 4 lip 19 16:14
Opublikowany 08.04.2015
Jak zrobić zalewę do peklowania , szynki,karkówki, łopatki
Etnavo 4 miesiące temu
No i super. U mnie raz była zrobiona taka szyneczka i jest na prawdę dobra. Została sól peklująca więc na pewno będzie jeszcze kilka razy robione, może tym razem z innej części świnki :)
Tomasz Borkowski 4 miesiące temu
+Mirek SA dzisiaj wrzucę karkówkę zapeklowaną ,którą gotowałem.Generalnie sól peklująca wpływa korzystnie na dania z wieprzowiny na inne mięsa niestety nie.Pozdrawiam :D

z chomika megur

  • 6,3 MB
  • 26 cze 19 22:01

z chomika Rapcia

  • 0 KB
  • 24 maj 19 16:14

z chomika jabolek67

  • 24 KB
  • 10 maj 19 10:53

z chomika Gryzmek

  • 42 KB
  • 10 maj 19 10:40

z chomika hiob00

  • 21 KB
  • 23 sty 19 16:59

z chomika Grajka13

  • 51,7 MB
  • 6 lis 18 13:38
Opublikowany 21 mar 2013
http://ziolowyzakatek.com.pl/sol-pekl... Kilka słów o peklowaniu mięsa, soli peklowej, saletrze potasowej i jadzie kiełbasianym:)
anita7083
3 miesiące temu

Azotany - saletra są dużo bezpieczniejsze od Azotynów -sole peklujące.
W przypadku saletry , jeżeli przesadzimy z ilością to owszem ma to wpływ na smak mięsa ale nie może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jeśli chodzi o sole peklujące -Azotyny to niestety w przypadku przedawkowania podczas obróbki mięsa (wędzenie, pieczenie, gotowanie etc...) wytwarzają się substancje rakotwórcze! I to jest bardzo ważna różnica pomiędzy Azotanami (saletra) a Azotynami (sole czy mieszanki peklujące). Azotany skracają czas peklowania z 5-7 do 2 dni ale czy warto?
Smacznego.
babcia hania
1 rok temu

ja wolę na sucho bez soli peklowej, saletry - rakotwórcze fuj :( sól, czosnek i ziołowe przyprawy wystarczą.
Ziołowy Zakątek
1 rok temu

Nie zawsze wystarczą, jeśli przeczytasz link, to będziesz wiedzieć dlaczego się pekluje w wędlinarstwie (cały czas mówię o jadzie kiełbasianym, to jeden z ważniejszych powdów w niektórych wypadkach). Oczywiście można nie peklować (i w przypadku np. pieczeni to nie ma sensu), ale są powody, w których ma to jak najbardziej sens i jest wskazane. Właśnie o tych powodach jest ten film.

z chomika megur

  • 67 KB
  • 14 paź 18 22:03

z chomika elasmir

  • 44 KB
  • 11 lis 17 12:21

z chomika cromac2016

  • 200 KB
  • 29 mar 17 16:24
Marynata do mięsa:


Składniki:

na około 1 kg mięsa np. 4 steki wołowe "New York" lub 4 steki jagnięce lub 2 polędwiczki wieprzowe lub 1 polędwica wołowa:

• 1/2 szklanki dobrego, gęstego octu balsamicznego *
• 2/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
• 2 długie gałązki świeżego rozmarynu, oderwane listki
• 3 duże ząbki czosnku w łupinkach, przekrojone wzdłuż i rozgniecione
• 1 łyżka płynnego miodu
• sól morska i świeżo zmielony pieprz







Przygotowanie:

Mięso pokroić w grube plastry (około 3 cm). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. W dużym (niemetalowym) pojemniku wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny rozmaryn i czosnek. Włożyć mięso i dokładnie wymieszać z marynatą, uciskając dłońmi. Włożyć do lodówki na całą noc lub minimum 3 godziny.
Mięso wyjąć z marynaty i ułożyć na bardzo dobrze rozgrzanym grillu. Grillować przez około 2 minuty z każdej strony. W trakcie grillowania posmarować mięso resztą marynaty wymieszanej z miodem.


* Mięso najlepiej marynować przez całą noc (ewentualnie minimum przez 3 godziny). Polędwicę należy grillować po 1 - 2 minuty z każdej strony, na dobrze rozgrzanym grillu ogrodowym. Podczas grillowania mięso posmarować pozostałą marynatą z dodatkiem miodu (1 łyżka). Jeśli masz ocet balsamiczny, który nie jest gęsty, należy połowę podanej ilości gotować w rondelku przez około 10 - 15 minut, aż zgęstnieje. Ostudzić i połączyć z drugą połową (płynnego) octu balsamicznego.

z chomika ela55

  • 1 KB
  • 27 mar 17 17:02

zachomikowany

  • 35 KB
  • 6 sie 16 11:47

z chomika gandalf1956

  • 23 KB
  • 29 lip 16 18:01

z chomika plamka97

  • 24 KB
  • 3 wrz 15 16:44

z chomika jabolek67

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    26
  • obrazy
    6
  • pliki wideo
    8
  • pliki muzyczne
    0

45 plików
471,52 MB




wszystkoav

wszystkoav napisano 21.04.2018 10:24

zgłoś do usunięcia
Darmowy hosting zdjęć fotoo.plNOWOŚCI FILMOWE ZAPRASZAM
SP0KSIK...I976

SP0KSIK...I976 napisano 5.07.2022 15:43

zgłoś do usunięcia
Release__K83_

Release__K83_ napisano 14.08.2023 21:00

zgłoś do usunięcia
SPOKOS-2024

SPOKOS-2024 napisano 31.08.2023 08:19

zgłoś do usunięcia

A_FilmySeriale2024

A_FilmySeriale2024 napisano 11.06.2024 16:34

zgłoś do usunięcia
 
ss_argus

ss_argus napisano 29.06.2024 06:53

zgłoś do usunięcia
Najlepsze !!! *** Audiobooki *** *Słuchowiska * Komiksy * Ebooki II WŚ * Wgrane Okładki * W Paczkach * Luzem * "Żywy" Lektor * Uporządkowane A-Z * Własny Upload * Foldery Tematyczne * *FREE Transfer *** * Zapraszam serdecznie *
Video.MP4.oediV

Video.MP4.oediV napisano 17.08.2024 22:30

zgłoś do usunięcia
👈😊

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności