Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
tadeusz.grzywacz
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 4.04.2020 12:41

  • pliki muzyczne
    3191
  • pliki wideo
    34827
  • obrazy
    44883
  • dokumenty
    1239

84340 plików
2607,22 GB

obrazek




« poprzednia stronanastępna strona »
  • 42 KB
  • 30 kwi 19 21:48
Fantazja kokosowa

Biszkopt ciemny z 6 jaj
Krem
0,5 litra mleka
10 dag cukru
2-3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag wiórków kokosowych
1 galaretka wiśniowa
słoiczek wiśni drylowanych w cukrze(wiśnie z kompotu)
Mleko zagotowac(odlac do rozrobienia mąki)z olejem i cukrem,wlac rozrobioną mąkę i ugotowac budyń ,do gorącego wsypac wiórki i wymieszac
Z kostki margaryny i budyniu zrobic krem i do kremu powili wlewac tężejącą galaretkę(zagotowac 0,5 szklanki soku i rozrobic galaretkę)Biszkopt przekroic wyłożyc 3/4 kremu ułożyc wiśnie,przykryc drugą połową.Na wierzch pozostały krem,potrzec czekoladą.Można dodac taką galaretkę jak owoce np.brzoskwinie

z chomika Brunetka6853

  • 30 KB
  • 30 kwi 19 21:48
Agrestowiec
Biszkopt z 4 jaj
0,5 litra soku z agrestu
0,5 litra wody
3 budynie śmietankowe-40g
4 łyżeczki żelatyny-zalac małą ilością wody
15 dag cukru
Ugotowac z wszystkiego budyń,do gorącego dodac namoczoną żelatynę.Zimny budyń utrzec z 1 kostką margaryny i dodac 3 żółtka.Masę wyłożyc na biszkopt,na masę ułożyc agrest i zalac 2 galaretkami agrestowymi.

z chomika Brunetka6853

  • 54 KB
  • 30 kwi 19 21:48
Rolada
5 jaj
10 dag cukru
10 dag mąki (do ciemnej 1 łyżke kakao )
0,5 łyżeczki proszku (do ciemnej 1 łyżeczke)
1 łyżke oleju
Biszkopt zwinąć gorący
Nadzienie według gustu.
Moja rolada jest dwu kolorowa,krem jak do tortu i nadzienie z czarnej porzeczki.
Piec 20-25 min.tem.180C.

z chomika Brunetka6853

  • 34 KB
  • 30 kwi 19 21:48
Skubaniec
5 jaj
3 łyżki smalcu
1 kostka margaryny-25 dag
3 szklanki mąki
30 dag cukru-20 dag do białek
1 łyżka kakao
2 łyżki kartoflanki
2 łyżeczki proszku
owoce-agrest, czarna porzeczka,śliwki,jabłka
Wyk.Żółtka, margarynę,smalec i 10 dag cukru ukręcić na puszystą masę,dodać mąkę i proszek.Rozdzielić na 3 części,do jednej dodać kakao.Rozłożyć na blachę jedną część jasną jedną ciemną na to owoce,na owoce ubite białka z cukrem i wymieszane z kartoflanką.Na wierzch potrzeć resztę ciasta.Po upieczeniu polukrować.
Pieczemy 35-40 min w tem.180C.

z chomika Brunetka6853

  • 33 KB
  • 30 kwi 19 21:48
CIASTO Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Ciasto ciemne:
8 jajek 1 szkl. cukru
2 płaskie łyżki kakao
6 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec ciasto ok. 40 min. w temp.170-180 st. Po upieczeniu ciasto przekroimy na dwie części.

Masa:
5 żółtek
0.5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
3/4 szkl. cukru
1 masło lub margaryna tortowa
1/2 l kompotu z czarnej porzeczki
1 paczka biszkoptów
W niewielkiej ilości mleka roztrzepać żółtka i obie mąki. Pozostałą część mleka gotujemy z cukrem waniliowym i kryształowym. Dodajemy rostrzepane żółtka z mąkami i gotujemy budyń. Ucieramy masło i dodoajemy przestudzony budyń. Masę dzielimy na dwie części. Kompot przecadzamy - oddzielamy owoce od soku.

Przełożenie ciasta:
ciasto ciemne nasączamy sokiem z porzeczek - nakładamy jedną część masy na masę owoce czarnej porzeczki - kładziemy biszkopty między biszkoptami kładziemy owoce czarnej porzeczki - druga część masy - ciasto ciemne - polewa - wiech posypujemy cukierkani ozdobnymi

z chomika Brunetka6853

  • 69 KB
  • 30 kwi 19 21:48

zachomikowany

  • 29 KB
  • 30 kwi 19 21:48
SEZAMOWIEC

Ciasto krucho-sezamowe, z dodatkiem bezy i kwaśnego dżemu to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki na ciasto

•2,5 szklanki mąki
•20 dag margaryny
•5 żółtek
•3/4 szklanki cukru pudru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1 cukier waniliowy
Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić go na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (24x42cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Placek I

•5 dag masła
•2łyżki miodu
•1 łyżka cukru pudru
•20 dag sezamu
W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, cukier i sezam - całość lekko podsmażyć. Ciepłe wyłożyć na ciasto na blaszce i upiec, około 20 minut.

Place II

•5 białek
•3/4 szklanki cukru
•10 dag kokosu
•kwaśny dżem np. czarna porzeczka, powidła śliwkowe
Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę z papierem (wielkość jak I) i posmarować dżemem. Białka ubić na sztywno, w czasie ubijania dodawać cukier. Na koniec dosypać wiórki kokosowe. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na ciasto i upiec.

Krem

•20 dag margaryny
•20 dag chałwy
W naczyniu rozgnieść margarynę i chałwę, mieszając podgrzewać do rozpuszczenia. Jeszcze gorącą masą posmarować pierwszy placek z sezamem (upieczony) i przykryć drugim plackiem (upieczonym) z kokosem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 31 KB
  • 30 kwi 19 21:48
SERNIK NA ZIMNO

Na biszkopt:
6 jaj
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
Na masę:
1kg mielonego białego sera
2 żółtka
1 całe jajo
15 dag Kasi
1 szklanka cukru
2 galaretki wiśniowe

Czas
pieczenia: 25min.
Ubić jaja z cukrem , dodać delikatnie mieszając mąkę i upiec w 180 st biszkopt.
Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wody a drugą w półtorej szklanki.Do sera dodać jajo, żółtka roztarte z cukrem i Kasię. Miksujac, wlewać pierwszą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt i odstawić do lodówki. Na wierzch wyłozyc dowolne owoce i zalać drugą, tężejacą galaretką

z chomika white.and.black.flower

  • 46 KB
  • 30 kwi 19 21:48
KRÓLEWSKI GRYSIKOWIEC

Ciasto:
1/2 kg maki
1 łyżeczka sody
około 7 łyżek miodu
7 dkg masła
2 jaja
1 szklanka cukru-można mniej

Masa:
1/2 l mleka
5-6 łyżek grysiku-(kasza manna błyskawiczna)
1 szklanka cukru-można mniej
kostka masła
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa

Składniki ciasta zagniesc szybko by sie połaczyły. Podzielic na 3 częsci i do lodówki na 10 minut. Jedna część wyłozyc na blache i piec w 200 stopniach około 10 minut. Potem upiec 2 pozostałe.Najlepiej wyjąć zimne bo wtedy jest twarde,zaraz po upieczeniu jest mięciutkie.
Mleko zagotowac z cukrem, wyspywac grysik i mieszac by się grudki nie zrobiły.pogotowac chwilke by zgęsniał.Ostudzic i zmiksowac z masłem.
Upieczony placek posmarowac powidełkiem, na to jedna częśc masy.Znow placuszek, znów powidła i reszta masy.
Przykryc ostatnim plackiem , polac polewą i posypac kokosem
i do lodowki.
Teraz trzeba poczekac, aż ciasto nasiąknie i zmięknie...
Ciasto jest najlepsze na 2 - 3 dzień.

z chomika white.and.black.flower

  • 12 KB
  • 30 kwi 19 21:48
SERNIK IZAURA

Składniki:

CIASTO:,
mąka - 1,5 szklanki,
cukier - 1,5 szklanki,
kakao - 3 łyżki,
margaryna - 1 kostka,
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki,
cukier waniliowy - 1 torebka,
jajka - 4 sztuki,
woda - 5 łyżek,
MASA SEROWA:,
ser biały - 50-70 dag,
jajka - 4,
cukier - 1 szklanka,
masło - 0,5 kostki,
wiórki kokosowe,

Opis przygotowania

1. Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować przez 5 minut.
Ostudzić.
Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę.
Odlać pół szklanki masytej masy.
Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.
Wlać do formy.

2. MASA:Zemleć ser w maszynce, połączyć z pozostałymi składnikami.
Utrzeć na gładką masę.Wyłożyć na ciasto.
Piec 60 minut w temperaturze 200°C.
Po upieczeniu podlać pozostałą masą tą ze szklanki

z chomika white.and.black.flower

  • 405 KB
  • 30 kwi 19 21:48
obrazek

z chomika Asia-Si

  • 507 KB
  • 30 kwi 19 21:48
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 54 KB
  • 30 kwi 19 21:48
ZNAKOMITE

Ciasto ciemne:
5 jaj-białka ubić dodać po 1 żółtku i reszte składników
2 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
3 czubate łyżki mąki
1 łyżeczka pr. do piecz.

Ciasto orzechowe:-Upiec 2 placki (składniki podane na 1placek)
25 dag orzechów włoskich(mielonych)
1 łyżka miodu
5 białek
1 szkl. cukru

blaszka 25 cm x 40 cm

Krem:
1 szkl. mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
20 dag cukru
30 dag masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do nasączenia:
1/2 szkl. mocnej kawy
3 łyżeczki cukru
1 kieliszek wódki (mały)

Ciasto ciemne:
Zrobić jak biszkopt i upiec. Piec na 150 st. termoobiegu ok. 40 min.

Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. Piec ok 40 min.

Krem:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek i mąki ziemniaczanej ugotować budyń - wystudzić. Wkręcić do masła.
Krem zrobic z 5 żółtek,jeżeli chcesz z 10 to trzeba reszte zwiększyć



WYKONANIE

Placek orzechowy-nasączyć. Położyc część kremu.
Placek ciemny nasączyć - krem .
Placek orzechowy nasączyć - krem obsypać orzechami.

z chomika white.and.black.flower

  • 74 KB
  • 30 kwi 19 21:48
Sernik Jasno-Ciemny z polewą
Składniki
Ciasto jasne:
6 białek
15 dag mąki ziemniaczanej
5 dag mąki pszennej
20 dag cukru
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 i pół szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Ser:
1 kg sera
1 szklanka cukru
6 żółtek
1/2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
3/4 kostki Kasia
Jak zrobić?
Ciasto jasne:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i powoli
wymieszać.
Ciasto ciemne:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę
zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać 2 łyżki kakao i
wymieszać.
Ser:
Przygotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem i Kasia, dodać ser i
wymieszać, postawić na ogniu i gdy zacznie się gotować wlać budyń i
zagotować.
Pieczenie:
Na formę nakładać na zmianę: jasne i ciemne ciasto.
Piec w 180 stopniach C, przez 30 - 45 minut i przekroić na 2 lub 3
części, nałożyć gorącą masę serową.
Temperatura piekarnika: 180oC
Czas pieczenia: 30 - 45 minut

z chomika lusi60d

  • 55 KB
  • 30 kwi 19 21:48
Składniki
dla >6 osób

biszkopt jasny z 6 jaj, 1blaszka
galaretka cytrynowa, 2szt
śmietana30%, 400ml
ser biały zmielony, 1/2kg
śnieżki, 2szt
dżem brzoskwiniowy, 1słoiczek
wiórki kokosowe, 100gram
masło, 1/2kostki
cukier, 3łyżki Opis przygotowania


1. upiec biszkopt przekroić na pół.Galaretki rozpuścić w 2 szkl wody,śmietanę ubić ze śnieżkami,dodać ser.Gdy galaretka ostygnie wymieszać z przygotowaną masą.Odstawić do lekkiego stężenia,gdy pianka zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt, przykryć drugą częścią biszkopta.Wierzch posmarować dżemem brzoskwiniowym i posypać wiórkami(na patelni rozpuścić masło, dodać cukier ,wiórki i chwilę podsmażać)Jeżeli ktoś lubi bardzo soczysty i wilgotny biszkopt można dolny płat biszkopta nasączyć

z chomika lusi60d

  • 212 KB
  • 30 kwi 19 21:48
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 127 KB
  • 30 kwi 19 21:48

CZEKOLADOWY BANANOWIEC
Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
¾ szklanki mąki
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku dopieczenia

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, następnie delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180'C ok 30- 35 minut.
KREM:
½ litra śmietany 30%
8 dojrzałych bananów
1 galaretka cytrynowa
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
1 czekolada mleczna
Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody, następnie ogrzać, aby się rozpuściła (można wstawić ją na kilka sekund do mikrofali lub do kąpieli wodnej).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(dobrze jest dodać do niej 2-3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki)
6 bananów zmiksować na gładką masę, dodać do nich rozpuszczoną galaretkę, połowę żelatyny i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Schłodzoną śmietanę ubić. Podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać cukier waniliowy i drugą połowę żelatyny, a do drugiej masę bananową.
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części, posmarować bitą śmietaną, następnie polać kremem bananowym (początkowo jest dość rzadki). Kremy wymieszać lekko ze sobą. Pozostałe 3 banany pokroić w drobną kosteczkę i posypać po cieście. Przykryć drugim płatem biszkopta. Udekorować polewą czekoladową.
Ciasto wstawić na noc do lodówki.

obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 16 KB
  • 30 kwi 19 21:48

WIELKANOCNY CYTRYNOWIEC
Składniki :
1 cukier waniliowy
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 budynie śmietankowe
2 ½ szklanki wody
200 g margaryny Kasia
3 paczki zwykłych herbatników
3 łyżki cukru pudru
3 żółtka
4 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklance wody)
500 ml śmietanki 30 %
polewa czekoladowa zrobiłam z czekolady
sok z 3 cytryn
¾ szklanki cukru
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE:
Wycisnęłam sok z trzech cytryn, przelałam do garnka, dolałam 2 szklanki wody i cukier, wszystko razem zagotowałam W osobnym garnku wymieszałam żółtka z ½ szklanką wody, dodałam budynie, obie mąki i lekko zmiksowałam do połączenia się całości. Całość wlałam do gotującej się cytryny z cukrem, zagotowałam, tak jak budyń”. Wystudziłam do zimnego, następnie utarłam z masłem, pamiętajmy, że najpierw masło ucieramy na biały puch, a następnie dodajemy po łyżce masy cytrynowej, ucierać na krem.Śmietanę dobrze schłodzić, najlepiej dać na ok. 20 minut do zamrażalnika, lepiej się ubija !:). Do ubitej śmietany dodać cukier puder, a pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną i lekko ochłodzoną żelatynę.Upiec biszkopt z 5 jajek do blaszki o wymiarach ok. 25 x 36 cm Na upieczony biszkopt, wykładamy cytrynowy krem na to dajemy ubitą śmietanę, następnie układamy herbatniki, całość polać polewą czekoladową. Schłodzić kilka godzin w lodówce .

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 96 KB
  • 30 kwi 19 21:48


BROWNIES Z SEREM I WIŚNIAMI
Składniki ciasta:

200 g masła (kostka)
200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
125 g mąki
50 g kakao
4 jaja
300 g drobnego cukru, może być ciemny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub mała paczka cukru wanilinowego

Składniki masy:
70 dag sera do serników (najlepszy gęsty, gładki, tłusty "wiaderkowy")
1/2 szklanki cukru pudru
1 średniej wielkości słoiczek dobrej konfitury wiśniowej ( ok 300 g)
100 g dobrej jakości czekolady mlecznej (1 tabliczka)

Do ozdoby:
- wiśnie ( u mnie frużelina wiśniowa)
- 3-4 kostki startej gorzkiej czekolady

Pokruszoną czekoladę i masło w kawałkach rozpuszczamy razem na parze często mieszając. Odstawiamy do ostudzenia.

Kakao i mąkę przesiewamy do osobnego naczynia.
Całe jajka ubijamy z cukrem i wanilią na puszystą masę (około 5 minut mikserem), a następnie delikatnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i kakao.
Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.
W czasie pieczenia ciasto należy obserwować. Idealne brownies to takie, w którym brzegi są już upieczone, ale środek tylko lekko ścięty.

Gdy ciasto się piecze przygotowujemy masę serową.
Rozpuszczamy na parze czekoladę, odstawiamy do ostudzenia. Ser miksujemy z cukrem, a następnie z czekoladą i konfiturami.
Masę serową wykładamy na upieczone, przestudzone ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce, aby czekolada odpowiednio "związała" ser.
Ozdabiamy wiśniami i startą gorzką czekoladą.
Smacznego!

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 74 KB
  • 30 kwi 19 21:48
Sernik Jasno-Ciemny z polewą
Składniki
Ciasto jasne:
6 białek
15 dag mąki ziemniaczanej
5 dag mąki pszennej
20 dag cukru
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 i pół szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Ser:
1 kg sera
1 szklanka cukru
6 żółtek
1/2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
3/4 kostki Kasia
Jak zrobić?
Ciasto jasne:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i powoli
wymieszać.
Ciasto ciemne:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę
zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać 2 łyżki kakao i
wymieszać.
Ser:
Przygotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem i Kasia, dodać ser i
wymieszać, postawić na ogniu i gdy zacznie się gotować wlać budyń i
zagotować.
Pieczenie:
Na formę nakładać na zmianę: jasne i ciemne ciasto.
Piec w 180 stopniach C, przez 30 - 45 minut i przekroić na 2 lub 3
części, nałożyć gorącą masę serową.
Temperatura piekarnika: 180oC
Czas pieczenia: 30 - 45 minut

z chomika lusi60d

  • 72 KB
  • 30 kwi 19 21:48
RAJSKIE MLECZKO Z MLEKA W PUSZCE(NIESŁODZONEGO)
Lista składników

* Biszkopt :
* 4 jajka
* 1 łyżka mąki tortowej
* 4 łyżki maki ziemniaczanej
* 1/2 szklani cukru pudru
* 4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 10 dag Kasia
* zamiast piec biszkopt - można użyć gotowych biszkopcików
* Ptasie mleczko :
* 1 puszka mleka niesłodzonego skondensowanego
* 1 galaretka cytrynowa
* 1 galaretka agrestowa
* 2 szklanki wrzątku
* Do ustrojenia - "wierzch ciasta":
* 1/2 -1kg winogron
* galaretka agrestowa + 2 szklanki wrzątku

Jak zrobić?

Wykonanie biszkoptu:
1. Ubić na sztywno (mikserem) białko z cukrem pudrem.
2. Dodać do ubitych białek żółtka jajek - dalej miksować.
3. Następnie dodać do powstałej masy wymieszane wcześniej sypkie składniki, tj. mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przelać masę do wysmarowanej Kasia formy (mała blacha) i upiec ok. 20 minut w temp.p. 180 stopni. Ostudzić.
Wykonanie ptasiego mleczka.
Rozpuścić najpierw cytrynową galaretkę z 1 szklanką wrzątku (to jest połowa zalecanej na opakowaniu wody). Po kilkunastu minutach rozpuścić galaretkę agrestową analogicznie - z 1 szklanką wrzątku. Chodzi o to , żeby galaretki tężały w różnym czasie. Zostawić rozpuszczone galaretki do stężenia.
Połowę zawartości puszki mleka niesłodzonego (ok. 1 szklanki ubić mikserem na ścisłą pianę i dodać do tej piany stężałą galaretkę cytrynową. Powstałą pianę cytrynową "wylać" na ostudzony biszkopt. Następnie drugą część mleka niesłodzonego ubić mikserem (analogicznie jak cytrynową) - również na pianę i dodać do niej galaretkę agrestową. Powstałą pianę wylać do formy z biszkoptem i wcześniej wylanej piany cytrynowej. Udekorować na wierzchu owocami winogron i na koniec całość zalać galaretką agrestową przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu.
Ciasto jest pyszne i delikatne - rozpływa się w ustach. Lubiane przez wszystkich (szczególnie lubią je dzieci oraz osoby dbające o linię). Smacznego ;)

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: ok. 20 minut

z chomika lusi60d

  • 55 KB
  • 30 kwi 19 21:48
PUSZYSTE CIASTO Z BITĄ ŚMIETANĄ I NIESPODZIANKĄ
Lista składników

* Ciasto:
* 1/2 kostki Kasia
* 2 jajka
* 2 łyżki kakao
* 1 niepełna szklanka pudru
* 1 i 1/2 szklanka mąki
* 1 szklanka mleka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* trochę rumu lub innego aromatycznego alkoholu
* 3 banany lub inne owoce (truskawki, mandarynki z puszki, słodkie pomarańcze)
* sok z cytryny
* Masa:
* 1 l śmietany kremówki
* serek waniliowy
* cukier waniliowy
* 2 łyżki żelatyny
* starta czekolada

Jak zrobić?

Kasia utrzeć z mąką, dodać żółtka. Następnie dodać pozostałe składniki. Z białek ubić pianę i dodać na samym końcu do ciasta. Dokładnie wszystko połączyć. Wylać na blaszkę wysmarowaną Kasia i posypaną bułka tartą.
Wystudzić. Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Spodnią część nasączamy rumem. Na spodnia część wykładamy owoce skropione sokiem z cytryny. Na wierzch układamy masę śmietanową.
Masa śmietanowa: śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody, dokładnie wszystko wymieszać. Dodać serek waniliowy i startą czekoladę.
Wierzch ciasta posypujemy pozostałą pokruszoną częścią ciasta biszkoptowego.

Temperatura piekarnika : 200oC

Czas pieczenia: Piec około 30 minut

z chomika lusi60d

  • 41 KB
  • 30 kwi 19 21:48
Porzeczkowy Raj
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
8 dag mąki
2 łyżeczki soku z cytryny
Masa:
0,5 kg sera białego półtłustego lub tłustego
25-30 dag porzeczek
250 ml śmietanki kremówki
15 dag cukru pudru
cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny
gorzka czekolada (niekoniecznie)
200 ml śmietanki kremówki
Jak zrobić?
Ubić białka ze szczypta soli. Żółtka utrzeć z cukrem na białą,
puszysta masę. Dolać sok cytrynowy. Dodać przesianą mąkę -wymieszać.
Dodać pianę z białek-delikatnie połączyć całość. Wylać na
płaską blaszkę-wyłożoną natłuszczonym papierem.
Piec w temp.p. 180 st-aż biszkopt będzie złocisty.
Wyjąć, oderwać papier. Wystudzić.
Przekroić na dwa równe pasy. Zmielić ser biały.
Porzeczki oczyścić. Namoczyć żelatynę w odrobinie wody-rozpuścić
podgrzewając. Ser utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wlać
żelatynę-szybko mieszając. Wsypać porzeczki-wymieszać. Ubić 250 ml.
śmietanki-domieszać do masy serowej. Odstawić aż zacznie żelować.
Przełożyć dwa blaty biszkoptu. Wstawić do lodówki. Ubić 200 ml.
śmietanki. Posmarować nią wierzch ciasta.
Przed podaniem kroić na trójkąty dowolnej wielkości.
Dekorować czekoladą i porzeczkami.
Temperatura piekarnika: 180oC
Czas pieczenia: ok 30 min.

z chomika lusi60d

  • 54 KB
  • 30 kwi 19 21:48
Owocowa pychotka
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
2 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki
kostka Kasia
8 łyżek wody
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
słoik wypestkowanych wiśni - bez soku
3 galaretki wiśniowe
700 ml kremówki
łyżka cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 czubate łyżeczki żelatyny
rum do skropienia biszkoptu
tabliczka gorzkiej czekolady
Jak zrobić?
Spód: białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, na przemian, nie
przerywając ubijania, dodawać cukier i żółtka. Następnie dodać olej
z wodą i lekko trzepać ciasto. Na koniec wsypać przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać.
Uwaga: gdy dodawałam olej z wodą, mąkę z proszkiem i kakao miksowałam
na najmniejszych obrotach.
Biszkopt piec w tortownicy o średnicy 26 cm.
Wiśnie odsączyć, a do soku dolać tyle wody, aby uzyskać 3/4 litra
płynu. Odlać trochę soku i w zimnym soku rozpuścić galaretki. Resztę
soku doprowadzić do wrzenia, dodać rozprowadzoną galaretkę i chwilę
gotować na wolnym ogniu. Następnie wrzucić wiśnie, całość chwilę
mieszać i odstawić z ognia do zastygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder,
cukier waniliowy oraz żelatynę ostudzoną, rozpuszczoną w niewielkiej
ilości wody. Upieczony biszkopt przekroić na połowę i skropić rumem.
Na pierwszym blacie biszkoptu układać na nim kupkami galaretkę, a luki
uzupełniać kupkami bitej śmietany. Następnie położyć na to drugi
blat a na nim tak samo kupki galaretki i bitej śmietany. Wierzch posypać
tartą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki , dla lepszego stężenia.
Temperatura piekarnika: 160oC
Czas pieczenia: 40 min

z chomika lusi60d

  • 82 KB
  • 30 kwi 19 21:48
Nieskończone fale dunaju
Składniki
1 Kasia
2 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki cukru
6 jajek
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (najlepiej kwaśne: wiśnie, porzeczki, agrest )
można też do tego ciasta dodać orzechy np. włoskie
Jak zrobić?
Kasia utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie dodawać po 1 całym jajku, na przemian z mąka. Do ostatniej
porcji mąki dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Na przygotowaną blaszkę, wyłożyć 2/3 ciasta.
Do pozostałej części dodać kakao, dokładnie wymieszać i wyłożyć na
białą część.
Ciasto można zrobić mikserem.
Na tak przygotowane ciasto układamy owoce (nie wpychamy ich, tylko
kładziemy na wierzch).
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Po upieczeniu ciasto można posypać pudrem cukrem, lub polukrować.
Ja osobiście robię lukier z pudru cukru i np. soku z wiśni. Lukier taki
jest kwaskowaty i różowy.
Temperatura piekarnika: brak danychoC
Czas pieczenia: 40 minu

z chomika lusi60d

  • 39 KB
  • 30 kwi 19 21:48
CZEKOLADOWY BANANOWIEC
Lista składników

* BISZKOPT:
* 4 jajka (oddzielić żółtko od białka)
* 4 łyżki cukru
* 4 łyżki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* NADZIENIE CZEKOLADOWOWE:
* 875ml. śmietany kremówki 36%
* 4 łyżki cukru (żeby było słodkie)
* 2 łyżki kakao
* 4 łyżeczki żelatyny
* 4 banany
* DEKORACJA:
* Polewa czekoladowa

Jak zrobić?

BISZKOPT:
Ubić białka z cukrem dodać żółtka a na końcu mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia wymieszać. Upiec
NADZIENIE CZEKOLADOWE:
Do garnka wlać śmietanę, wsypać cukier i kakao. Gotować 2 minuty. Ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.
Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na cieście. Zimną śmietanę czekoladową ubić dodać żelatynę i przełożyć ciasto.
Polewę roztopić i udekorować.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: 15min

z chomika lusi60d

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    55
  • obrazy
    44
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

99 plików
12,53 MB




jagoda19441

jagoda19441 napisano 23.10.2018 12:04

zgłoś do usunięcia

🍁Dod@j uśmiech do uśmiechu,🐌 @ do tego g@rść czułości.👌 ** Dzień przywit@j promieniście,🐌 wtedy r@dość w nim z@gości. 🍁** Spojrzyj mile i z symp@tią n@ to, co się dzieje w koło. Miłe słow@ wypowi@d@j, dzionek przeżyj n@ wesoło.🌂J@god@.🌂 ** Pozdr@wi@m z uśmiechem👌 cieplutko wszystkich **

julian.karol

julian.karol napisano 11.12.2019 19:16

zgłoś do usunięcia
https://chomikuj.pl/julian.karolEQULIZER SOUND TRACK
edenhazard17

edenhazard17 napisano 14.12.2019 12:41

zgłoś do usunięcia

★★★★★★★★★ ZAPRASZAM DO SIEBIE★★★★★★★★★ MASA GIER PC, ANDROID, KONSOLE, FILMY 2019, XXX, PROGRAMY I INNE : ZAPRASZAM NA DRUGIEGO CHOMIKA KLIKNIJ>

Waldukx

Waldukx napisano 27.12.2019 18:48

zgłoś do usunięcia
obrazek

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (245)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (245)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności