Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
tadeusz.grzywacz
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 4.04.2020 12:41

  • pliki muzyczne
    3191
  • pliki wideo
    34827
  • obrazy
    44883
  • dokumenty
    1239

84340 plików
2607,22 GB

obrazek




  • 59 KB
  • 30 kwi 19 21:48
Ciasto Balowe
Składniki
Biszkopt :
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki oliwy
2 łyżeczki octu
Krem:
1/2 litra smietanki 36%
2 opakowania śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki :
3 paczki herbatników
1 duże opakowanie krakersów
masa karmelowa
Masa budyniowa :
2,5 szkl. mleka
0,5 szkl. cukru
0,5 kostki Kasia
3/4 szkl. mąki
lub gotowa masa "karpatkowa"
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady lub posypka czekoladowa
Jak zrobić?
Biszkopt :
ubić pianę z białek . Dodać cukier i żółtka. Dodać resztę
składników i ukręcić na gładką masę. Piec w temp.p. 160 stopni ok.
20 min .
Krem budyniowy:
gotujemy budyń: w szklance mleka rozrabiamy mąkę z cukrem. Pozostałe
mleko gotujemy. Do gotującego się mleka, wlewamy gotowy płyn. Gdy
zgęstnieje i nieco przestygnie, ucieramy go z Kasia.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ,dodająć na koniec
śmietan-fix.
Na wystudzony biszkopt wykładamy masę budyniową, a na niej układamy
herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy karmel i układamy warstwę
krakersów. Na krakersy wykładamy bitą śmietanę. Całość posypujemy
startą czekoladą lub gotową posypką.
Ciasto wkładamy do lodówki .
Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach , kiedy ciastka nieco zmiekną.
Smacznego !!!
Temperatura piekarnika: 160oC
Czas pieczenia: 20 MIN

z chomika lusi60d

  • 192 KB
  • 30 kwi 19 21:48
Chatka_Baby_Jagi_.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 34 KB
  • 30 kwi 19 21:48
ZEBRA

2,5 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego
0,5 szkl. oleju
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast)
Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

z chomika Brunetka6853

  • 44 KB
  • 30 kwi 19 21:48
bount_10_400x400.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 14 KB
  • 30 kwi 19 21:48
Serniczek jest chłodny, orzeźwiający, przepyszny, idealny deser na gorące dni. Zdania jednak były podzielone, bo ... męska część rodziny woli pieczone serniki.
W przepisie dokonałam kilku zmian (wypisałam je w nawiasach). Receptura jest bowiem na tortownicę o średnicy 20 cm, a moja ma 23cm, więc dałam troszkę więcej niektórych składników. Zapraszam.
Składniki na spód:
*140 g ciastek maślanych (u mnie 225g ciastek Digestive)
*60 g masła (u mnie 100g)
Ciastka pokruszyć na pył, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm (u mnie 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
*700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie (u mnie 1 kg twarogu wiaderkowego śmietankowego President)
*1 łyżka soku z cytryny
*pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego (dałam 200ml śmietany kremówki 36%)
*200 g drobnego cukru (u mnie 230g)
*2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody (dałam czubate 2 i pół łyżki żelatyny)
*250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką (u mnie 250g porzeczek i mniej cukru, bo 2 czubate łyżki cukru pudru)

Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, ja dałam od razu po dokładnym wymieszaniu), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.
Czarną porzeczkę zmiksować blenderem.

Masę serową podzielić na 2 części; do jednej z nich dodać czarną porzeczkę, dodatkowo dosłodzić (najlepiej wcześniej spróbować i dosłodzić do smaku).

Na masę z ciastek wylać masę serową jasną, potem ciemną (można masę jasną schłodzić przez pół godziny w lodówce, by masy się nie wymieszały, a potem nałożyć warstwę z porzeczką). Schłodzić przez noc w lodówce. Dowolnie udekorować.
Smacznego :)
obrazek

z chomika tomaszowianka

  • 405 KB
  • 30 kwi 19 21:48
obrazek

z chomika Asia-Si

  • 96 KB
  • 30 kwi 19 21:48

zachomikowany

  • 37 KB
  • 30 kwi 19 21:48
Ciasto pijana śliwka

Składniki

Biszkopt:
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny

Masa:
- 25 dag masła
- ½ l mleka
- ¾ szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 budyń Dr Oetkera waniliowy lub śmietankowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- cukier waniliowy

Polewa:
- 2 gorzkie czekolady (lub deserowe)
- 10 dag masła (1/2 kostki)
- 4 duże łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

oraz:
- 40 dag śliwek suszonych dobrej jakości (np. kalifornijskich)
- ½ - 1 szklanki wódki (może być też rum)
- ¾ szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop w którym ugotujemy śliwki (czynność tę wykonujemy na co najmniej 12 godz. przed wykonaniem ciasta aby śliwki wchłonęły alkohol). Z wody i cukru gotujemy syrop do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. aby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić (płyn zachować), ostudzić. W naczyniu, które da się szczelnie przykryć zalać śliwki alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12 godz.)

Białka ubić na sztywno, gdy ubite dodawać cukier, potem po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę z proszkiem, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć do foremki np..25x40 i upiec w temp.160-170oC piekarnika elektrycznego przez 30-40 min.

1i1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń (uważać bo się łatwo przypala lub wykonać własnym sposobem). Gdy ostygnie wkręcić do masła.

Biszkopt naponczować lekko syropem z gotowania śliwek (dolać troszkę wody i soku z cytryny), na to dać masę budyniową, a na masę układać jedna przy drugiej śliwki, wstawić do lodówki.

Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać i polać śliwki, schłodzić.

Najlepiej kroić ciasto schłodzone ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie. Smacznego.

z chomika white.and.black.flower

  • 39 KB
  • 30 kwi 19 21:48
Pianka bakaliowa

Składniki na biszkopt:

* 4 jajka
* 4 łyżki stołowe cukru
* 10 g cukru waniliowego
* 1 szczypta soli
* 4 duże łyżki mąki tortowej
* 1 duże łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka proszku do pieczenia

Pianka:

* 1 l. maślanki luksusowej
* 400 dag truskawek
* 4 duże łyżki żelatyny
* cukier wg smaku
* 10 dag posiekanych orzechów włoskich
* 10 dag rodzynek

Dekoracja:

* 1 galaretka (czerwona)
* wiórki kokosowe do dekoracji

Wykonanie: Do naczynia wybijamy wszystkie całe jajka dodajemy cukier zwykły oraz cukier wanilinowy ze szczyptą soli, całość miksujemy elektrycznym robotem na puszysta masę. Następnie dosypujemy 2 rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko razem mieszamy łyżką bardzo delikatnie aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane biszkoptowe ciasto wylewamy na dużą natłuszczoną formę i wstawiamy do piekarnika na 25 min. Pieczemy na złoty kolor w temp. 165 °C.
Wykonanie pianki rozpoczynamy od namoczenia żelatyny w małej ilości zimnej wody i rozpuszczenia jej na małym ogniu. Maślankę miksujemy z truskawkami dosypując cukru według własnego uznania do zmiksowanego napoju wlewamy przygotowaną wcześniej żelatynę i jeszcze przez jakiś czas miksujemy całość.
Tak przygotowaną piankę wylewamy na upieczony biszkopt we formie posypując na wierzch przygotowanymi bakaliami, wyrównujemy na gładko i wstawiamy do lodówki do schodzenia. W tym czasie rozpuszczamy czerwona galaretkę wg przepisu na opakowaniu, kiedy galaretka zacznie odpowiednio tężeć zalewamy nią bakaliową piankę, na wierzch posypujemy grubą warstwę wiórków kokosowych i jeszcze najlepiej na noc pozostawić ją w lodówce. Smacznego!!!

z chomika white.and.black.flower

  • 17 KB
  • 30 kwi 19 21:48
MAKOWIEC

CIASTO DROŻDŻOWE:
1 kg mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
paczka margaryny
10 dkg drożdży
4 żółtka
łyżeczka soli
zapach waniliowy


MASA MAKOWA:
1 kg maku
4 białka
60 dkg cukru
12 dkg margaryny
zapach migdałowy
2-3 łyżki miodu
skórka pomarańczowa
10 dkg rodzynek

+ 1-2 białka dodatkowe


CIASTO DROŻDŻOWE:

Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy paczkę margaryny i zostawiamy do ostygnięcia.
Żółtka ubijamy z cukrem.
Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margarynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą
i ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

MASA MAKOWA:
Mak należy sparzyć - najlepiej gotować
na bardzo małym ogniu przez 10 - 15 minut. Mak wylewamy na wyłożony gazą durszlak i zostawiamy do ostygnięcia. Zimy mak mielimy jeden raz, jeżeli mamy przy maszynce sitko do maku z małymi dziurkami, albo trzy razy, gdy nie mamy takiego sitka. Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmielonego maku. Margarynę rozpuszczamy i też dodajemy do maku, margaryna nie musi być zimna.
Dodajemy pozostałe składniki: cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczowa i namoczone rodzynki. Mieszamy, jeśli mak jest za mało słodki to dodajemy jeszcze cukru lub miodu

Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego
Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca ( ja zawsze wcześniej przygotowuję blaszki)
Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Mak smarujemy rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodził od ciasta. zwijamy naszego makowca I układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło ( ja kładę na kaloryfer zimą) , a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp. 170-180 stopni. W tym czasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Powinno w sumie wyjść 4-6 makowców.
Pieczemy około godziny.

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 30 kwi 19 21:48
KRÓLEWIEC

Ten przepis jest uwielbiany przez wszystkie pokolenia. Królewiec jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach.

Ciasto kruche - składniki:

•30 dag mąki
•10 dag cukru
•2 łyżki miodu
•1 łyżeczka sody
•1 całe jajko
•15 dag margaryny
Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na połowę i upiec dwa placki. Piec na blaszce (24x42) posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia na złoty kolor. Temperatura pieczenia 175 stopni. Papier zdjąć jeszcze z gorących placków.

Ciasto biszkoptowe - składniki:

•4 jajka
•1/2 szklanki cukru
•1/2 szklanki mąki pszennej
•1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
•2 łyżki wody
•1łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodać resztę składników - lekko zamieszać. Upiec biszkopt.

Krem - składniki:

•1/ 2 litra mleka
•10 dag cukru
•1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
•1 kopiasta łyżka mąki pszennej
•1 cukier waniliowy
•1 kostka margaryny
Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki, resztę mleka zagotować. W połowie szklanki roztrzepać mąki i wlać na gotujące się mleko. Do gorącego budyniu wkręcić margarynę.

Polewa czekoladowa - składniki:

•4 łyżki cukru pudru
•12 dag margaryny
•3 łyżki kakao
•3 łyżki mleka
Wykonanie: Podane składniki na polewę roztopić w małym naczyniu. Gorącą wylać na placek.

Łączenie ciasta: Kruchy placek - połowa kremu - biszkopt - druga część kremu - kruchy placek - polewa.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 30 kwi 19 21:48
CIASTO KATARZYNKA


Składniki:

10 całych jajek
2 szkl. cukru kryształu
3 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. suchego maku
2 płaskie łyżki sypkiego kakao
2 kostki margaryny
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
2 małe słoiczki powideł śliwkowych
duża paczka biszkoptów



Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku.
Ubić pianę z białek i razem z mąką i proszkiem dodać do utartej masy z margaryny (surowe). Ciasto podzielić na 3 części, jedną pozostawić białą, do drugiego ciasta dodać suchy mak, do trzeciego ciasta dodać kakao.


Przygotowanie do pieczenia:

Ciasto białe - powidło - 1/2 paczki biszkoptów - ciasto z makiem - powidło - 1/2 paczki biszkoptów - ciasto kakaowe.

Piec w temp. 150 stopni C, około 1 godz.

z chomika white.and.black.flower

  • 41 KB
  • 30 kwi 19 21:48
SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI - rewelacja

blaszka 25 cm x 40 cm

Placek czekoladowy:
7 jaj
3/4 szkl. cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Placek środkowy:
25 dkg orzechów siekanych
5 białek
20 dkg cukru
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1/2 litr mleka
cukier waniliowy/32 g/
3/4 szkl. cukru
5 żółtek
2łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
30 dkg masła
3 łyżki kakao
słoiczek wiśni

Polewa:
1/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

Placek czekoladowy:
Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Po upieczeniu przekroić na pół.

Placek środkowy:
Białka ubić, dodać cukier, dalej ubijać, potem dodać resztę składników, wymieszać, dać na blaszkę i piec długo ok. 1 godziny w 170 st. C.

Masa:
Z podanych składników ugotować budyń.
utrzeć masło i stopniowo dodawać schłodzony budyń i kakao. na końcu dodać wiśnie i lekko wymieszać.

Przekładać w następujący sposób:
placek czekoladowy, masa, placek środkowy, masa, placek czekoladowy, polewa, można oprószyć mielonymi orzechami.
podawać na drugi dzień - musi zmięknąć środkowy placek z orzechami.

z chomika white.and.black.flower

  • 25 KB
  • 30 kwi 19 21:48
PRINCE POLO


Składniki:

Ciasto biszkoptowe:

6 jajek
1 ½ szkl cukru
1 ½ szkl mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do ubitych jajek, po jednej łyżce delikatnie mieszając. Wyłożyć do blaszki 25*40 cm. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu nasączyć sokiem z brzoskwini.


Masa:

1 litr śmietany kremówki 36%
2 śmietan fixy (ja dałam 2 płaskie łyżeczki żelatyny)
2 łyżki cukru pudru
10 dag mlecznej czekolady
3 batony Prince Polo classic XXL
brzoskwinie z puszki

Ubić śmietanę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, przestudzić. Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżeczki bitej śmietany, rozmieszać i całość delikatnie wlać do masy śmietanowej. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, pokruszone batony i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. Masę nałożyć na biszkopt.


Wierzch:

2 galaretki brzoskwiniowe

Galaretki rozpuścić wcześniej według przepisu na opakowaniu, można jak ktoś woli użyć mniejszej ilości wody. Jak tylko będzie tężała, wylać na masę.

z chomika white.and.black.flower

  • 372 KB
  • 30 kwi 19 21:48
?k=NDMxODMyNjIsNjExNzIz&f=niemieckie_ciasto_czeko2.JPG

z chomika wielosmakowa

  • 190 KB
  • 30 kwi 19 21:48
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 120 KB
  • 30 kwi 19 21:48

z chomika elzbieta460

  • 136 KB
  • 30 kwi 19 21:48
SKŁADNIKI:

Ciasto:
30 dkg mąki
kostka margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto:
powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki
20 dkg orzechów włoskich (posiekać)
1 szklanka cukru pudru

Masa:
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 litra mleka
kostka masła
sok z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła.
Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min.
To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek.

Przygotować krem:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch).
Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył!

Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego :)

z chomika Milenianka17

  • 28 KB
  • 30 kwi 19 21:48

z chomika jkoszykowski

  • 26 KB
  • 30 kwi 19 21:48

z chomika jkoszykowski

  • 1 KB
  • 30 kwi 19 21:48

z chomika ivonka197

  • 62 KB
  • 30 kwi 19 21:48

z chomika NHC

  • 21 KB
  • 30 kwi 19 21:48

z chomika babcia_marysia

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    55
  • obrazy
    44
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

99 plików
12,53 MB




jagoda19441

jagoda19441 napisano 23.10.2018 12:04

zgłoś do usunięcia

🍁Dod@j uśmiech do uśmiechu,🐌 @ do tego g@rść czułości.👌 ** Dzień przywit@j promieniście,🐌 wtedy r@dość w nim z@gości. 🍁** Spojrzyj mile i z symp@tią n@ to, co się dzieje w koło. Miłe słow@ wypowi@d@j, dzionek przeżyj n@ wesoło.🌂J@god@.🌂 ** Pozdr@wi@m z uśmiechem👌 cieplutko wszystkich **

julian.karol

julian.karol napisano 11.12.2019 19:16

zgłoś do usunięcia
https://chomikuj.pl/julian.karolEQULIZER SOUND TRACK
edenhazard17

edenhazard17 napisano 14.12.2019 12:41

zgłoś do usunięcia

★★★★★★★★★ ZAPRASZAM DO SIEBIE★★★★★★★★★ MASA GIER PC, ANDROID, KONSOLE, FILMY 2019, XXX, PROGRAMY I INNE : ZAPRASZAM NA DRUGIEGO CHOMIKA KLIKNIJ>

Waldukx

Waldukx napisano 27.12.2019 18:48

zgłoś do usunięcia
obrazek

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (245)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (245)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności