Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

domki_witraze.jpg

Ciasteczka jako ozdoby - domki_witraze.jpg
Download: domki_witraze.jpg

193 KB

(634px x 458px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Upiecz z dzieckiem domki z piernika, z landrynek zrób w nich witrażowe okienka. Są tak bajkowe, że szkoda je zjeść! Powieszone na ścianie lub choince nadadzą mieszkaniu świąteczny wygląd.
Sk3adniki:
4 jajka,
½ szklanki cukru,
4 łyżki miodu,
½ opakowania przyprawy do pierników,
½ kostki masła,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
3 ½ szklanki mąki.
Do dekoracji:
landrynki w różnych kolorach,
kolorowe drażetki,
jadalne perełki różnej wielkości,
kolorowe pianki.
Do zrobienia lukru:
białko z jednego jaja,
1 szklanka cukru pudru,
łyżeczka soku z cytryny.
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta rozpocznij od roztopienia na małym ogniu masła, dodaj do niego miód. W osobnej misce utrzyj jaka z cukrem (aż cukier dokładnie się rozpuści). Dodaj do masy sodę, przyprawę do pierników, mieszankę margaryny z miodem i wszystko razem dokładanie wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę. Gotowe ciasto odstaw na godzinę do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Zanim zaczniesz pracę z ciastem, wytnij z papieru szablony domków. Przykładaj papier do rozwałkowanego ciasta i wycinaj kształty domków za pomocą ostrego noża. Kieliszkiem wytnij w domkach okrągłe otworki - okna.
Do małego woreczka włóż kilka landrynek jednego koloru. Pokrusz je na mniejsze kawałki za pomocą młotka.
Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Układaj na nim ciastka. Do otworów na okna wsypuj pokruszone landrynki. Za pomocą słomki koktajlowej zrób otworki na zawieszki. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika. Ciasteczka będą gotowe po około 15 minutach.
Odstaw je do przestygnięcia. Uwaga, nie zdejmuj pierników z pergaminu dopóki roztopione landrynki nie stwardnieją!
Udekoruj pierniczki z dzieckiem!
Z białka i cukru pudru ubij biały lukier. Pod koniec ubijania dodaj do niego sok z cytryny. Smaruj dachy domków lukrem i przyklejaj do niego kolorowe drażetki, perełki lub pokrojone w plasterki pianki (łatwiej je ciąć nożyczkami).
Kiedy lukier całkowicie zastygnie, przewlecz p

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasteczka jako ozdoby - ciasteczka_z_cytrynowa_pomadka.jpg
Opis: Kruche ciasteczka to dobry pomysł na deser na ka ...
komentarz1
Opis: Kruche ciasteczka to dobry pomysł na deser na każdą okazję. Na specjalne okazje poświęć ich dekoracji trochę więcej czasu. Do ozdabiania ciasteczek polecamy masę cukrową. Sk3adniki: kostka masła, 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 duże jajo, esencja waniliowa, ½ łyżeczki soli, lukier, srebrne perełki do dekoracji. Wykonanie: Zmieszaj suche składniki: mąkę, sól. Utrzyj masło z cukrem (możesz za pomocą miksera). Dodaj jajko i wanilię. Stopniowo dodawaj mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj go na stolnicy uprzednio posypanej mąką i za pomocą foremek wykrawaj dowolne kształty ( w naszym przypadku są to śnieżynki). Upiecz ciasteczka (10 - 15 min w temp. 200 st. C) i odłóż je do przestygnięcia. Przygotuj masę cukrową >>> Rozwałkuj masę do grubości ok. 5 mm i za pomocą tej samej wykrawaczki wycinaj te same kształty. Za pomocą noża na śnieżynkach z masy zrób wzorki. Masę przyklejaj do ciasteczek za pomocą lukru. Na koniec do środeczków śnieżynek przyklej za pomocą lukru srebrne perełki
Ciasteczka jako ozdoby - domki_witraze.jpg
Upiecz z dzieckiem domki z piernika, z landrynek zrób w ...
Upiecz z dzieckiem domki z piernika, z landrynek zrób w nich witrażowe okienka. Są tak bajkowe, że szkoda je zjeść! Powieszone na ścianie lub choince nadadzą mieszkaniu świąteczny wygląd. Sk3adniki: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki miodu, ½ opakowania przyprawy do pierników, ½ kostki masła, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 3 ½ szklanki mąki. Do dekoracji: landrynki w różnych kolorach, kolorowe drażetki, jadalne perełki różnej wielkości, kolorowe pianki. Do zrobienia lukru: białko z jednego jaja, 1 szklanka cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny. Wykonanie: Przygotowanie ciasta rozpocznij od roztopienia na małym ogniu masła, dodaj do niego miód. W osobnej misce utrzyj jaka z cukrem (aż cukier dokładnie się rozpuści). Dodaj do masy sodę, przyprawę do pierników, mieszankę margaryny z miodem i wszystko razem dokładanie wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę. Gotowe ciasto odstaw na godzinę do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Zanim zaczniesz pracę z ciastem, wytnij z papieru szablony domków. Przykładaj papier do rozwałkowanego ciasta i wycinaj kształty domków za pomocą ostrego noża. Kieliszkiem wytnij w domkach okrągłe otworki - okna. Do małego woreczka włóż kilka landrynek jednego koloru. Pokrusz je na mniejsze kawałki za pomocą młotka. Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Układaj na nim ciastka. Do otworów na okna wsypuj pokruszone landrynki. Za pomocą słomki koktajlowej zrób otworki na zawieszki. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika. Ciasteczka będą gotowe po około 15 minutach. Odstaw je do przestygnięcia. Uwaga, nie zdejmuj pierników z pergaminu dopóki roztopione landrynki nie stwardnieją! Udekoruj pierniczki z dzieckiem! Z białka i cukru pudru ubij biały lukier. Pod koniec ubijania dodaj do niego sok z cytryny. Smaruj dachy domków lukrem i przyklejaj do niego kolorowe drażetki, perełki lub pokrojone w plasterki pianki (łatwiej je ciąć nożyczkami). Kiedy lukier całkowicie zastygnie, przewlecz p
Ciasteczka jako ozdoby - swiateczne20ciasteczka.jpg
Skladniki: 2,5 szklanki mąki, 20 dag masła, 1 szkl ...
Skladniki: 2,5 szklanki mąki, 20 dag masła, 1 szklanka cukru - pudru, 2 żółtka, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, cynamon, torebka cukru waniliowego. Do ozdobienia ciasteczek przygotuj: Czekoladowe lentylki w kolorowej polewie, kolorowe, lukrowane pisaki, lukier biały i czekoladowy. Wykonanie: Zagniatanie ciasta zacznij od wymieszania ze sobą (łatwiej za pomocą miksera) wszystkich płynnych składników z cukrem pudrem. Masło trzeba roztopić na wolnym ogniu i dodać do masy jajecznej. W osobnej misce wymieszaj składniki sypkie - mąkę, cukier waniliowy, cynamon, sól, proszek do pieczenia. Teraz trzeba połączyć ze sobą zawartości obu misek i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Rozgrzej piekarnik do temp. Ok. 180 st. C. Gotowe ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj za pomocą foremek dowolne kształty. Ciasteczka układaj na blasze do pieczenia. Dziecko łatwo sobie poradzi z ozdabianiem ciasteczek kolorowymi lentylkami zanim wstawisz blachę z ciastkami do piekarnika. Zapiekaj ciasteczka ok. 15 min. Po wystygnięciu ciasteczek można zacząć dekorowanie! Jak przygotować biały lukier? Jedno lub dwa (w zależności od potrzeby) białko, szklanka (dwie) cukru-pudru, sok z cytryny. Wymieszaj ze sobą białko i cukier - puder, ucieraj masę aż do uzyskania śnieżnobiałego koloru. Na koniec dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj. Jak zrobić bałwanki bez odpowiedniej wykrawaczki? To bardzo proste! Potrzebne będą dwie szklanki o różnej średnicy. Dwa wycięte za ich pomocą kółka - mniejsze i większe ułóż bardzo blisko siebie na blasze, doklej czapeczkę (połówkę koła lub gwiazdki). Podczas pieczenia kółka skleją się ze sobą i bałwanek gotowy. Po wystygnięciu można go pokryć białym lukrem, dodać oczka i ozdobić według uznania.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności