Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

obrazek-89618.jpeg

mandolinka1 / Przepisy kulinarne / Warzywa / obrazek-89618.jpeg
Warzywa - obrazek-89618.jpeg
Download: obrazek-89618.jpeg

14 KB

(240px x 320px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Duszona kapusta włoska
warzywa
Składniki
bekon 200 g
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
kapusta włoska 2 główki
kminek 1 łyżeczka
oliwa 1-2 łyżki
pieprz
sól
wino białe 1/4 szklanki
Kapustę obrać ze starych liści, opłukać, przekroić na pół i opłukać. Drobno pokroić i odstawić.
W średniej wielkości garnku rozgrzać oliwę i zesmażyć na niej bekon. Dodać cebulę i smażyć przez 5 minut, dodać czosnek i smażyć przez 1 minutę. Garściami dodawać kapustę ( nie dodawać całej od razu), mieszać co kilka chwil, aż kapusta nieco zmięknie. Dodać wino i kminek, zwiększyć ogień i smażyć ok. 5 min.
Kapustę doprawić solą i pieprzem do smaku, przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika ( 180 C /350 F) i , mieszając co jakiś czas, zapiekać ok. 40-45 minut.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Warzywa - obrazek-78451.jpeg
Kotleciki z kapusty włoskiej warzywa Składniki bułka ...
Kotleciki z kapusty włoskiej warzywa Składniki bułka tarta 3 łyżki jajka 1 sz. kapusta włoska 1/2 szt. pieczarki 500 g por 1 szt. ser żółty 100 g Kapustę ugotować na parze, pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, usmażyć bez soli i mieszania - wystudzić. Następnie ugotowaną kapustę zetrzeć na tarce o grubszych oczkach połączyć z pieczarkami. Por pokroić drobniej i podsmażyć na minimalnej ilości oliwy, wystudzone dodać do kapusty. Przyprawić solą i pieprzem dodajemy resztę składników i mieszamy, formować małe kotleciki - obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano.
Warzywa - obrazek-84985.jpeg
Grillowana cukinia z pomidorową sałatką grill, warzywa ...
Grillowana cukinia z pomidorową sałatką grill, warzywa Składniki bazylia cukinia 1 szt. czosnek 3 ząbki ocet balsamiczny oliwa oliwka pieprz pomidory 1 szt. sól szalotka 1 szt.Cukinię umyć, przekroić po długości, natrzeć solą i rozgniecionym czosnkiem(2 ząbki), odstawić do lodówki. Pomidora pokroić w grubą kostkę, szalotkę w paseczki, dodać oliwki i poszatkowane 4 listki bazylii, wymieszać. Do kubeczka wlać odrobinę oliwy (około2 łyżki), octu balsamicznego, dodać sól, pieprz i rozgnieciony ząbek czosnku, wszystko razem wymieszać. Gotowym sosem polać pomidory. Kilka kropel oliwy wlać na patelnię, wrzucić cukinię i grillować z dwóch stron. Cukinię podać z sałatką pomidorową.
Warzywa - obrazek-65799.jpeg
Faszerowane bakłażany alla puttanesca warzywa Składnik ...
Faszerowane bakłażany alla puttanesca warzywa Składniki anchois 4 filety bakłażan 2 szt. bazylia 1 łyżka cebula czerwona 2 szt. cukier 1 łyżeczka czosnek 2 ząbki kapary 1 łyżka makaron 150 g oliwa oliwki 50 g oregano 1 łyżka parmezan 3 łyżki pieprz pomidory 500 g pomidory suszone 4-5 szt. płatki chilli 1 szczypta sólPrzygotowanie:Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą (nieco poniżej pomidorów). Doprawiamy bazylią, oregano i cukrem. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Gdy pomidory się rozpadną rozgniatamy je widelcem lub miksujemy nieco blenderem. Mamy uzyskać dość gęstą pulpę, nie rzadką zupę pomidorową, więc nie rozdrabniamy ich zbyt mocno. Bakłażany przekrawamy na pół i wydrążamy łyżką. Miąższ drobno siekamy i odstawiamy. Wydrążone warzywa nacieramy oliwą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, na którą wrzucamy posiekaną drobno cebulę i anchois. Smażymy 5-10 minut często mieszając, a następnie dodajemy rozgnieciony i posiekany czosnek. Po krótkiej chwili dodajemy uzyskaną pulpę pomidorową i miąższ bakłażanów. Doprawiamy do smaku i krótko gotujemy. Dodajemy makaron, oliwki grubo pokrojone i kapary. Mieszamy. Wypełniamy bakłażany farszem, na wierzchu kładąc plastry mozarelli. Posypujemy parmezanem. Układamy na naoliwionej blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy ok. 25 minut.Smacznego!
Warzywa - obrazek-40314.jpeg
Fasolka szparagowa z pomidorami warzywa, wegetariańskie ...
Fasolka szparagowa z pomidorami warzywa, wegetariańskie Składniki cebula 2 szt. czosnek 4 ząbki fasolka szparagowa 1/2 kg olej pieprz pomidory 3 szt. sól tymianek Z fasolki usuwamy końce i gotujemy ją ok. 15 minut w lekko osolonej wodzie. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy. Czosnek i cebule obieramy i drobno siekamy. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i lekko ją rumienimy. Dokładamy pomidory i smażymy przez kilka minut. Wrzucamy fasolkę, czosnek i tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem.. Dusimy pod przykryciem ok 20 min. na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Warzywa - obrazek-89507.jpeg
Bakłażan zawijany z serem grill, warzywa Składniki ba ...
Bakłażan zawijany z serem grill, warzywa Składniki bakłażan 1 szt. camembert czosnek papryka słodka pieprz rozmaryn sól włoszczyzna Bakłażan przed przyrządzeniem należy odgoryczyć. Pokrój go na cienkie plasterki, a następnie posól dość obficie gruboziarnistą solą, ułóż na sicie, a sito na misce. Po upływie co najmniej półgodziny przelej bakłażana wodą i dokładnie odciśnij Ser pokrój w plasterki lub inne kawałki. Czosnek możesz wycisnąć lub pokroić w cienkie plasterki. Rozmaryn posiekaj. Teraz zawijaj plasterki bakłażana tak, żeby ser i dodatki znalazły się w środku - możesz wszystko spiąć wykałaczką. Na koniec polej roladki oliwą z oliwek i posyp suszoną włoszczyzną (drobną!). Można też polać kilkoma kroplami sosu sojowego.Bakłażana trzeba grillować dość długo - aż zmięknie, a skórka z granatowej zamieni się w czerwonawą... około pół godziny lub nawet więcej.Bakłażan podałam z sosem jogurtowo-czosnkowym
Warzywa - obrazek-41209.jpeg
Bakłażany faszerowane (z pomidorami) Pomidorowy sezon, ...
Bakłażany faszerowane (z pomidorami) Pomidorowy sezon, warzywa Składniki bakłażan 2 szt. boczek 1-2 plastry cebula 1 szt. mozzarella 4 plastry oliwa oregano pieprz pomidory z puszki 1 puszka sól sos worcester tymianek Bakłażany umyć, obciąć końce, delikatnie wydrążyć (najlepiej tak, by wydrążyć tylko sam środek, a końce pozostały wysokie); miąższ ze środka odłożyć na bok. W suchym rondlu teflonowym (lub z inną powierzchnią nieprzywierającą) przesmażyć pokrojony w kostkę boczek, wytapiając z niego tłuszcz. Dodać cebulę, przesmażyć chwilę, dodać pomidory, tymianek, miąższ bakłażana, sól i pieprz i ew. inne przyprawy; gotować na średnim ogniu ok. 15-20 min. Po tym czasie nadziać łódeczki z bakłażana, umieścić je na lekko natłuszczonej oliwą folii, położyć na wierzchu plaster sera, skropić ponownie bardzo lekko oliwą. Piec na rozgrzanym grillu ogrodowym ok. 10 min. W piekarniku można by piec w ok. 200-210 st. ok. 10 minut, po czym podkręcić temperaturę do 230-240 st. i podpiec bakłażany pod grzałką (lub w funkcji grill) ok. 5 minut.
Przepisy kulinarne - 5.jpg
Bardzo często spotykamy się z przepisami w których autor ...
Bardzo często spotykamy się z przepisami w których autor podaje składniki w dekagramach lub gramach. Wszystko pięknie gdy mamy wagę kulinarną ale jeśli tak nie jest to niektóre produkty ciężko przeliczyć na łyżki i szklanki. Dlatego proponuję korzystanie z naszego przelicznika kulinarnego, który powie nam ile to jest szklanka i łyżka produktów najczęściej używanych w czasie gotowania. 1 szklanka to: 250 g miodu 230 g ryżu 220 g grochu 220 g cukru 160 g cukru pudru 200 g kaszy jęczmiennej 150 g mąki pszennej 250 ml śmietany 150 g kaszy manny 120 g kakao 300 g soli 150 g bułki tartej 250 g kaszy gryczanej 180 g mąki ziemniaczanej 120 g mleka w proszku 165 g maku 300 g dżemu 200 ml oleju 250 ml mleka i wody 250 g keczupu 1 łyżka stołowa to: 12 g cukru kryształu 10 g cukru pudru 14 g ryżu 10 g mąki 20 g soli 8 g kakao 20 g soli 12 g mąki ziemniaczanej 10 g maku 8 g mleka w proszku 18 g dżemu 14 ml oleju 15 ml wody i mleka 1 łyżeczka to: 7 cukru kryształu 5 g cukru pudru 4 g kakao 5 g mąki tortowej 4 g mleka w proszku 11 g soli 9 ml mleka i wody
Dokumenty - jesien4.jpg
9. Co do wysokości zob. koszty procesu. Tu wskazano na s ...
9. Co do wysokości zob. koszty procesu. Tu wskazano na sposób zapłaty w postaci uiszczenia poprzez naklejenie znaków sądowych (do zakupienia w sądzie), jednakże jest również możliwość dokonania przelewu bankowego na rachunek sądu (zob. adresy sądów) i dołączenia do pozwu dokumentu potwierdzającego przelew, jak również dokonania wpłaty opłaty od pozwu w kasie sądu. 10. Strona składająca pozew musi złożyć osobiście podpis na każdym egzemplarzu pozwu. Nie jest wymagana czytelność, jednakże nie może to być tzw. parafka, zaś ma to być podpis zwyczajowo składany przez daną osobę. 11.Do pozwu należy dołączyć jeden egzemplarz dla strony przeciwnej, czyli należy sporządzić 3 egzemplarze – 1 dla sądu, 1 dla drugiej strony i 1 dla siebie – a w sądzie pozostawić 2. w ten sam sposób należy postąpić z każdym załącznikiem, przy czym nie jest to wymagane przy odpisie skróconym aktu małżeństwa, gdyż ten składamy w oryginale w 1 egzemplarzu.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności